27 maj 2007

En normal trekant?

Ett nej är alltid ett nej. När jag var ung så var det lite som om killarna tyckte att ett nej nog kanske i alla fall närmade sig ett nja än ett nej. Hur det är nu vet jag inte, men jag misstänker att inställningen inte ändrats så mycket.

Varför är det så svårt att respektera ett nej. Nu räknar jag inte med rena överfallsvåldtäkter, där ställs ingen fråga utan förövaren bara går rakt på sak, ned med offret och av med brallorna och in med kuken, om de nu kan få den att stå. I många fall handlar det mer om att demonstrera makt än att förövaren har ett akut kåtslag.

Med tanke på Stureplansvåldtäkten. Domen är tydligen överklagad. Jag hoppas att utslaget blir något helt annat.

Männen friades. Hur det nu kunde ske? Tingsrätten kom fram till att kvinnan inte hade varit med på sexet, men killarna blev friade för att de inte förstått att hon inte ville? Hallå? Vad är det de inte förstått?

Kvinnan fick 46 dokumenterade skador. Blåmärken och "blodsutgjutningar" på mage, ben, armar, skinkor och huvud, samt blödningar i hårbotten, sår i slidan och sprickor i ändtarmen. Är det en normal frivillig trekant? Hårt sex finns det ju en del som gillar, men inte ens de skulle orsaka så många skador frivilligt misstänker jag.

Rättegången blev sedan ytterligare ett övergrepp enligt kvinnan. Frågor som hon haft analsex tidigare? Hur relevant är den frågan? Frågor brukar även i väldtäktsrättegångar handla om hur kvinnan var klädd, om var hon berusad och andra förnedrande frågor.

Ett nej från en berusad kvinna är väl lika mycket värt som ett nej från en nykter kvinna? Ett nej från en kvinna i kort kjol är väl lika mycket värt om så kvinnan haft burka på sig? Ett nej från en kvinna som haft analsex tidigare i sitt liv är väl lika mycket värt som om kvinnan aldrig idkat analsex?

Jag förstår mig heller inte på killar som våldtar kvinnor som är berusade så att de knappt fattar vad som händer eller att de drogats ned via drinkar innan våldtäkten sker. Har killarna en nekrofilgen i sig?

Sex är något mellan människor som sker på frivillig basis, då är allt tillåtet bara alla är med på det och inget tvång föreligger. Undtantaget barn och icke byxmyndiga. Där reglerar lagen att sex inte är tillåtet, fast det skiter ju pedofilerna i.

Mörkertalet för våldtäkter är stort, en siffra jag sett är att det bara anmäls 10-20 procent av alla våldtäkter som sker. Varför anmäls inte fler? En orsak tror jag personligen är rättsväsendets och i viss mån polisens agerande. Att ha blivit våldtagen är ett så pass stort trauma i sig att många inte orkar med ytterligare påfrestningar. De flesta vet ju hur det fungerar i rätten.

Bara fem av 100 våldtäkter leder
till en fällande dom. Bara det säger en hel del.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:06 EM | Kommentarer (9) | Google

22 maj 2007

Ett steg bakå för polisutbildningen?

I Rikspolisstyrelsen förslag om den nya polisutbildningen har formuleringarna om jämställdhet och förståelse för andra kulturer tagits bort. Ett steg bakåt? I den nu gällande utbildningsplanen finns de tydligt uttryckta. Varför ta bort formuleringarna? Visst det är bara ord på papper kan tyckas, men ack så viktiga ord.

Trafikbrott och civilrätt får större utrymme och om det som står i DN stämmer är varken hatbrott, olaga diskriminering, hedersrelaterade brott, rasism, homofobi eller främlingsfientlighet utpekade som viktiga och prioriterade områden.

Nytt är däremot att poliseleverna ska kunna simma 150 meter efter att de har gått två terminer?????? Vore inte det ett intagningskrav? Att lära sig simma borde de göra innan de antas. Det finns simskolor för dem som inte kan simma, det kan vara bra att gå där för alla som inte kan simma. Det ska inte ta dyrbar tid från polisutbildningen. Simundervisning i en polisutbildning är väl knappast relevant? Däremot att kunna livrädda nödställda människor i vatten är viktigt.

Lärarna på Polishögskolan är mycket förvånade över utkastet eftersom de har uppfattat både den nuvarande och den tidigare regeringen som mycket tydliga med att hatbrott är ett prioriterat område. Man är också förvånad över att hedersrelaterad brottslighet inte nämns i utkastet.

I polisutbildningen har de en sex veckors lång kurs om hatbrott. Den ska tas bort i nya polisutbildningen, om förslaget går igenom. Dessa sex veckor ska föras in i andra delar av utbildningen, men risken är i mina ögon att det då blir bådde hackat och malet och att det är lätt att det försvinner i undervisningsbruset.

Ha kvar dessa sex veckor! Vad jag kunde se på nyheterna i morse var den både bra och viktig och bör inte integreras i utbildningen.

I kursen har aspiranterna fått lära sig känna igen hatbrottsmotiv i en anmälan och fått reflektera över sina egna förutfattade meningar och fördomar.

Det är nog nyttigt med denna kurs, för en och annan misstänker jag. Om inte så kan kanske vissa element redan här sorteras ut som icke lämpliga poliser. Rasister ska inte kunna bli poliser. Det är min personliga åsikt. Därför bör den inte tas bort. Därför bör den inte integreras i kursen och riskera att utvattnas.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:31 EM | Kommentarer (3) | Google

18 maj 2007

Blått Sverige har blivit rött

Det går inte att att upprepa mantrat ”Största opinionsundersökningen gäller!”, det vill säga valet nu när hela Sverige är rött.

Det är de blå partierna som regerar landet, men bland väljarna är nästan hela Sverige rött. Opinionssvängningen har slagit igenom i alla län, enligt Synovate Temos rapport.

Det är bara i Stockholms, Uppsala och Hallands län som de borgerliga inte förlorat sitt övertag enligt DN.

Dessa siffror borde ge regeringen en fingervisning om att deras politik inte längre är förankrat bland väljarna och de borde kanske lyssna lite mer på medborgarnas protester, det vill säga vara lite mer ödmjuk och inlyssnande och inte bara köra på som ett ånglok. Lite eftertanke är på sin plats.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:17 FM | Kommentarer (7) | Google

17 maj 2007

Sd tar gärna emot bidrag, men nekar andra att få

Intressant artikel i Aftonbladet.

Sverigedemokraterna tycker att invandringen kostar för mycket. Deras tyngsta argumentet i valrörelsen 2006 var att invandringen måste minska kraftigt för att invandrare har svårt att få jobb och lever därför på bidrag och kostar oss skattebetalare pengar.

Sverigedemokraterna kanske ska kika på sig själva i spegeln. Var femte folkvald sverigedemokrat lever på bidrag, sjukbidrag eller socialbidrag. Men det är väl skillnad mellan folk och fä? Vilka som är ”fä” här tycker jag framgår med tydlig klarhet.

Partiledaren Jimmie Åkesson tycker givetvis att det är fel att jämföra just dem med invandrare i bidragsfrågan. Ja, något annat kan han ju inte svara. Men jag tycker att alla ska dras över samma kam. Det går inte att kasta skit på invandrare och påstå att de kostar oss skattebetalare pengar, när det tydligen kostar oss skattebetalare att försörja Sverigedemokraterna.

Saxat ur DN:

Enligt Sverigedemokraterna är mer än dubbelt så många invandrare som infödda svenskar förtidspensionärer. Sd hävdar att över tio procent av invandrarna är förtidspensionerade. Men nu visar en kartläggning gjord av Aftonbladet att siffran för Sverigedemokraterna själva är ännu högre. Närmare 20 procent av de folkvalda sd-politikerna lever på sjukpension. Mer än en tredjedel är beroende av någon form av bidrag.

Med detta faller deras tyngsta argument.
Platt som en pannkaka.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:16 EM | Kommentarer (10) | Google

12 maj 2007

Hur mycket vård är du värd?

Jag läste att en gemensam svensk-brittisk studie påvisade att sjukvården lägger ner mer pengar på de patienter som har pengar och högre social status. Undersökningen gällde vård i patienternas slutskede av livet.

Mest pengar läggs på den femtedelen av befolkningen som tillhör de rikaste, hela 95.000 om året spenderades per patient. Övriga patienter fick nöja sig med genomsnitt 55.000 kronor. Det är en stor skillnad.

Undersökningen gällde offentlig skattefinansierad vård. De som är riktigt rika har ju andra alternativ om de vill ha dyrbar kvalificerad vård i livets slutskede.

Vad beror skillnaden på? Är de välbeställda mer talföra och därmed kan kräva mer kostsamma utredningar, provtagningar och undersökningar?

Det kan väl inte vara så att läkarna sneglar på patientens sociala status? Då är det något som är radikalt fel. Alla har rätt till likvärdig vård, rik som fattig. Så måste det förbli. Det ska inte finnas några gräddfiler i offentlig vård.

En annan förklaring kan vara att låginkomsttagare söker vård senare än de som har pengar. Ett läkarbesök kostar ju ändå en liten slant, en slant som faktiskt kan vara för stor för vissa.

Vad förklaringen än är väcker studiens resultat en hel del funderingar och frågor, i alla fall hos mig och jag hoppas att den så gör hos dem som är ansvariga för den offentliga vården och hos den som vill privatisera den in absurdum.

Jag anser att mer pengar ska läggas på offentlig vård, så att skillnaderna kanske kan utjämnas. Privatisering är inte en lösning. Det har jag själv erfarenhet av.

Bloggen Ett hjärta RÖTT ger raka besked svart på vitt.

I dag slår regeringen ännu en spik i vår välfärdskista. Denna gång står sjukhusen på tur. Propositionen som läggs fram innebär att alla sjukhus, inklusive universitetssjukhus och akutsjukhus, kan säljas ut och privatiseras. Dessutom tillåts gräddfiler och möjligheter för multinationella vårdföretag att pumpa ut obegränsat med vinstpengar ur vår skattefinansierade sjukvård. Före valet lovade Fredrik Reinfeldt att inte sälja ut våra akutsjukhus.

Missa inte hennes bloginlägg som var mycket bra.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:17 EM | Kommentarer (2) | Google

11 maj 2007

Herrklubbar - låter lite porrigt?

Sven Otto Littorin är ute i blåsväder igen.

I en intervju med Aftonbladet i mars 2003 sa han:
– Det är rackarns uselt, gamla strukturer håller sig fast. På partistämman i höst ska vi tillsätta en arbetsgrupp som tar grepp på jämställdheten.

Själv har Sven Otto Littorin varit medlem sedan 1998 i en herrklubb som ända sedan starten 1 december 1800 haft kvinnoförbud. Jag kan hålla med honom om att det är rackarns uselt, gamla strukturer håller sig fast. Men om han nu anser detta varför mörkade han sitt medlemskap i denna herrklubb? Inser han att jäv kan misstänkas uppstå i vissa situationer, med tanke på vilka som är med och vilka positioner medlemmarna har i samhället?

Det finns flera liknande herrklubbar, ett nätverk med tre samarbetande klubbar. På klubbarna träffas mäktiga män från domstolsväsendet, näringslivet och politiken inom en sluten krets. Inga kvinnor tillåts delta. Detta år 2007? Det är förunderligt. Hur går det ihop med Fredrik Reinfeldts ord i regeringsförklaringen?

Kvinnor och män skall ha lika möjligheter att utvecklas. Regeringen kommer att motverka och förändra system som konserverar fördelningen av makt och resurser ur ett könsperspektiv. När män och kvinnor delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett bättre samhälle.

Det är inga syjuntor vi pratar om utan klubbarna är en stark maktfaktor i samhället - där alltså kvinnor inte får vara med. Kan vi kanske här ha en förklaring på att så få kvinnor väljs in i styrelser, får VD-jobb eller andra höga poster? Män väljer män? Kompisar väljer kompisar?

En av klubbdirektörerna förklarar saken så här:

– Vi älskar tjejer men gubbarna tycker att det är rätt skönt att slippa åla sig, flirta, dona och greja. Det blir mer avslappnat. Och tjejerna vill väl inte ha med nån kille på syjuntan?

Det var den fånigaste bortförklaringen jag hört på länge. Det skulle inte skada om de slopade denna fåniga regel att kvinnor inte får vara med så de lärde sig att numera behöver inte män ”åla sig, flirta, dona och greja” i sällskap med kvinnor. Jämföra dessa mäktiga herrklubbar med syjuntor? Om vi nu ska prata om syjuntor så är stickning och virkning ett intresse som många av manligt kön faktiskt sysslar med, så det är inte längre ett kvinnogöra.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:38 EM | Kommentarer (4) | Google

10 maj 2007

Nidbild eller inte? Betraktaren avgör.

Fredrik Reinfeldt tycks vara pressad av raset i opinionsmätningarna. Det bara sex månader efter valet. Det kan bli en intressant utveckling.

Han vill slå tillbaka mot dem som talar om skattesänkningar för de rika, mot dem som varnar för sänkta löner, mot dem som oroar sig för höjda räntor, mot dem som kritiserar hur arbetslösa behandlas. Allt detta är nidbilder, menar Fredrik Reinfeldt.

Där ser man hur olika man kan se på sakernas tillstånd. Jag tycker inte att det är en nidbilder. Risken att räntorna höjs verkar öka. Arbetslösa och andra bidragsberoende behandlas som B-lagare. De får allt svårare att klara sin ekonomi. Maskorna i vårt välfärdsnät blir allt större och större. Klassamhället verkar vara på ingång. De rika blir rikare och de andra får lite smulor som blir över.

De flesta skattesänkningar har gynnat de rika. Oron för sänkta löner är inte helt obefogad. Utanförskapet finns kvar och jag anser att det ökar, trots vad Alliansen säger. Moderaterna är INTE det nya arbetarepartiet, om nu någon trodde på det. De som gick på på det är sannerligen de som nu vänt Alliansen ryggen i rena rama besvikelsen.

Betraktaren avgör.
Detta är min åsikt/erfarenhet som lekman.
Sedan må politiker orera bäst de vill.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:22 EM | Kommentarer (2) | Google

7 maj 2007

Pompöst tänkande av Sven Otto Littorin!

Det är synd att att han hakat fast vid valresultatet och inte vill se verkligheten. Att inte acceptera raset? Se fingervisningen?

Det är det som han kallar för Den Stora Opinionsmätningen - valet - som räknas.

Det är nog enklast att tycka så antar jag. Det är lätt att stoppa huvudet i sanden likt en struts. Men han borde nog bry sig lite mer, för det är ju svenska folkets syn i nutid som återspeglas i mätningarna och det bör ge honom (och Alliansen) en och annan tankeställare tycker jag.

Jag tolkar opinionsmätningar på annat sätt än vad han gör. Att Alliansen tappar mark beror förmodligen på att många är missnöjda med den förda politiken och många kanske har ångrat att de röstade på Alliansen. Vad skulle det annars bero på?

– Ekonomiska incitament fungerar. De gör ju det. Om man gör det mer lönsamt att jobba och stramar åt i a-kassan så är det klart att fler kommer att söka sig mot och få fler jobb på arbetsmarknaden.

De flesta som är arbetslösa är inte det för skojs skull.

De flesta söker jobb efter jobb, men varje utannonserat jobb har många andra sökanden - så att få napp är inte lätt. Visst ska det vara lönsamt att jobba, men det ska inte vara ett straff att bli/vara arbetslös. Jobben lär inte bli fler bara för att arbetslöshetsersättningen sänks. Det enda som sker är att de arbetslösa får det sämre och allt svårare att få ekonomin att gå ihop.

Alliansen vann valet på att ”utanförskapet” skulle minska. Hittills har det inte hänt så mycket på den fronten. Utanförskapet som alliansen räknar det var en femtedel när regeringen tillträdde och är fortfarande en femtedel.

Utanförskapet har inte minskat, tvärtom med de allt striktare reglerna när det gäller A-kassa och andra ersättningar har det nog ökat eller kommer att öka i framtiden.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:20 FM | Kommentarer (7) | Google

2 maj 2007

Kortsiktigt tänkande av Alliansen, igen!

Nu har utförsäljningen börjat, staten (läs borgarna) säljer åtta procent av sitt innehav i Telia Sonera. Tänk om vårt telenät hamnar i annan stats ägo? Vem kan garantera att så icke sker?

Småspararna får inte vara med på köpfesten. Aktien rasade med sex procent i dag. Varför sälja ut bolag som vi medborgare äger, eftersom det är vi som är ”staten” - fast med en urusel ledning i form av Alliansen.

Varför sälja eller slakta mjölkossor som ger bra med mjölk? Det är fult med statligt ägande verkar det som. Det är ett så kortsiktigt tänk inblandat i dessa planerade utförsäljningar i statliga bolag att jag bara baxnar.

När jag ser nuvarande finansministern stå och flina med sitt överklassmile blir jag nästan rabiat. Det spelar ingen roll vilka frågor han får, svaren är god dag yxskaft i mina öron.

Jag hörde även på nyheterna att det numera inte är bra att ens skaffa sig ett deltidsjobb under tiden ett heltidsjobb söks. Är det inte bättre att personen jobbar 75 procent än inte alls?

De nya kraven om att arbetslösa ska söka jobb i hela landet är helt åt fanders. Ska barnfamiljer splittras? Barn tvingas byta skola och börja om att försöka få nya kompisar?

Vad händer om provanställningen inte mynnar ut i ett fast jobb? Personen har då kanske flyttat 50 mil och står där med bostad utan jobb på en ort som inte är som hemmavid? Så satans lätt är det inte att hitta lägenheter, speciellt inte för återvändande storstadsbor. Alla kan inte göra ”bostadskarriär” och köpa en bostadsrätt eller villa på grund att de faktiskt inte har råd.

Ska arbetslösa bli statare hela bunten?

Det var nästan skrattretande vilka råd denna dam som tagit ett deltidsjobb fick. Hon skulle söka jobb som läkare och andra jobb bara för att visa att hon söker jobb. Detta är en utveckling jag förutsåg för länge sedan. Hur kul kommer det bli för arbetsgivare som utannonserar lediga tjänster och få drösvis med ansökningar, varav kanske bara 25 procent uppfyller kraven? Systemet är sjukt. Borgarna har gjort ett feltänk här. Ett av många kanske jag ska tillägga :-).

Hyreslägenheter lär bli en bristvara i framtiden. Vart tog den omhuldade valfriheten vägen? Jag skulle aldrig köpa en bostadsrätt. Jag vill inte bo på nåder hos en bostadsrättsförening. Jag vill bo i en hyreslägenhet med en riktig hyresvärd.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:23 EM | Kommentarer (4) | Google

30 april 2007

S och LO vill återställa a-kassan

Jag hoppas verkligen att de kan infria löftet om de vinner valet nästa år.

Numera är arbetslöshet en stor otrygghetsfaktor. Det går inte heller att gå på linjen att de som inte får ett jobb inom en viss tid är slöa och söker inte tillräckligt många jobb.

Häromdagen hörde jag på nyheterna om en kille som hade sökt 900 jobb, men bara kallats till fem intervjuer och inte fått något jobb ändå, han hade fel efternamn.

Det spelar ingen roll hur mycket Alliansen sänker ersättningen, av det kommer inga nya jobb - utan bara människor med sämre ekonomi och ett slags utanförskap i något slags B-lag.

För hur det än är, under tiden som jobb söks, måste den som får a-kassa betala hyra och andra avgifter. Stekt lök, ris och nudlar går inte att leva på i längden.

Det kommer alltid att finnas en viss procent arbetslösa och jag har aldrig begripit mig på varför just de ska få det sämre. Visst ska det löna sig att jobba. Men skyddsnätet om man varslas eller på annat sätt förlorar jobbet måste finnas och får inte vara så grovmaskigt.

Men på varje jobb som är ledigt är det många sökande och en del sorteras bort direkt, de med fel efternamn (inte Svenssonaktigt), de som passerat bäst före datum (55+) och de som inte har tillräckliga kunskaper, avsaknad av gymnasiekompetens eller rent av svårt att kommunicera på det nya språket svenska.

De behöver extra insatser, men det verkar inte satsas så mycket på det - trots alla fagra löften. Arbetsmarknadsutbildningarna som drivs i Arbetsförmedlingens regi är inte så många som de borde vara.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:52 FM | Kommentarer (3) | Google

1 april 2007

Jag önskade att detta är ett aprilskämt, men jag tvivlar på att någon vågar skämta om Hells Angels

Det är visserligen första april i dag och jag brukar vara lite misstänksam mot vad som står i tidningarna. Men detta kan inte vara ett aprilskämt? Jag tror ingen vågar skämta om Hells Angels.

I år är det tydligen modernt med piratmode. Kapp Ahl hade i sitt sortiment en turkos t-tröja som hade som motiv, bland annat en dödskalle med vingar, en palm, ett piratskepp och lite piratinspirerad text.

Hells Angels-medlemmarnas märke föreställer en dödskalle med vingar sedd i profil. Jag kan inte se mycket likhet med barntröjan och Hells Angels motiv.

I torsdags kom Hells Angels-medlemmarna in i Kapp Ahl-butiken i Skåne. De krävde att tröjan och en keps med liknande tryck omedelbart skulle tas bort.
– De hotade den anställde med stryk, säger en källa till Aftonbladet.

Kapp Ahl tog samma dag bort tröjorna, i någon form av skräckblandad respekt för Hells Angels. Fel! Fel! Fel!

Respekt är inget ord som passar in här.
Barnsligheter passar bättre.

”Tuffa” grabbar från Hells Angels hotar personal bara för att de inte gillar motivet på en barntröja. Har de inte vettigare saker att engagera sig i än barntröjors motiv? Är de rädda att de ska förväxlas med barnen som bär tröjorna? Tja, risken finns ju. I alla fall efter detta konstiga beteende. Jag tycker bara att det är barnsligt.

Kapp Ahl har inte polisanmält händelsen.
Det borde de göra, om inte för principens skull.

Andra bloggar om: , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:45 EM | Kommentarer (11) | Google

28 mars 2007

Anders Borg - de rikas Robin Hood

Det har i många år sagts att för att vara säker på att få en pension som går att leva på bör alla ha ett eget privat pensionssparande.

Istället för att uppmuntra till detta så väljer regeringen att försämra avdragsrätten för pensionsspararna. Nej, nu ska de vara de som betalar för sänkt förmögenhetsskatt.

Det är 225.000 som betalar förmögenhetsskatt.
Hur många kommer att drabbas av den försämrade avdragsrätten?

Jobben kommer inte att växa upp som svampar ur jorden bara för att förmögenhetsskatten avskaffas. Snick snack säger jag. Det är inte många nya jobb som kommer att genereras, men det är 225.000 som får en hel del pengar av Robin Hood, det vill säga Anders Borg. Fast han kanske inte har sett Robin Hood på film eller TV? För Robin Hood hade ju andra intentioner med sitt agerande.

Detta är bara en logisk fortsättning
på det jag skrev i går.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:29 EM | Kommentarer (11) | Google

27 mars 2007

Åt dem som har skall varda givet

Alliansens vallöfte till låginkomsttagarna blev egentligen ett klipp för höginkomsttagarna. Alla som arbetar ska få en tusenlapp över i plånboken. Var det inte så det utlovades? Jag misstänker att det gav en och annan röst. Hur många är inte besvikna i dag?

Av en tumme blidde det en tummetott!

Saxat ur gårdagens Metro.

Finansminister Anders Borg har utlovat att tre fjärdedelar av regeringens jobbavdrag ska gå till låg- och medelinkomsttagare. Men i verkligheten går 60 procent av jobbavdraget till den rikaste tredjedelen av befolkningen. Det visar en granskning av regeringens skattepolitik som Metro genomfört i samarbete med samhällsmagasinet Tromb.

När regeringen presenterade sitt jobbavdrag i början av året var beskedet mycket konkret. ”Det är främst låg- och medelinkomsttagare som tjänar på jobbavdraget, 30 av jobbavdragets 40 miljarder går till dem med de lägsta inkomsterna.”, skrev finansministern i en debattartikel och ett pressmeddelande. Men nästan två tredjedelar av jobbavdraget – drygt 23,6 miljarder kronor – går till den rikaste tredjedelen av befolkningen.

Medelinkomsttagarna får nöja sig med hälften (12,8 miljarder kronor) och den fattigaste tredjedelen av befolkningen får sammanlagt 3,4 miljarder kronor att dela på. Det visar en undersökning av skattesänkningens effekter som gjorts med hjälp av statistik från SCB, Skatteverket och Riksdagens utredningstjänst. Bland låginkomsttagarna finns bland annat varannan ung svensk upp till 29 år, och en stor andel invandrare, studerande, deltidsarbetande och pensionärer.

Läs gärna längre ned i artikeln hur de manipulerar med siffrorna. De kan inte leva i samma verklighet som jag och många andra gör. De lever högt upp i det blå och är blåare än blått, vårt kära nya arbetarparti *ironi*.

I dagens Metro kan man även läsa om att den tredjedel av Sveriges befolkning som är låginkomsttagare (inkomst 0-143500) går back med minus 0.68 procent. Än är inte flera besparingsåtgärder inräknat i kalkylen. De besparingarna kommer att drabba låginkomsttagare och medelinkomsttagare.

Jag tog en skämdump på grafiken i Metros pdf-upplaga för i dag. Misstycker Metro hoppas jag att de hör av sig. Jag tyckte att bilden säger allt, men än tusen ord.

Total inkomsteffekt 2007
Skärmdump Metro 27 mars, grafiken gjord av Ola Gustafsson

Nya arbetarpartiet? Jag har ju redan när de lanserade namnet på sitt nya moderata parti undrat över hur sjutton de kan ha mage att kalla sig ett arbetarparti. Nu går det upp ett Liljeholmens, Sveriges nya arbetarparti för arbetare som är höginkomsttagare – närmare ett arbetarparti än så kan de inte komma. Det visar deras attityd mycket tydligt.

Under 2009 kommer inte sysselsättningen att fortsätta växa på samma sätt.
– Löneökningstakten bromsar sysselsättningstillväxten under 2009, säger Anders Borg.

Anders Borg tycker nog inte om årets avtalsrörelser. Direktörerna får miljoner efter miljoner i löneökningar, i bonusar och annat smått och gott. Fel, stort och gott. När vanliga arbetare kräver en rimlig lön att leva på – ja, då blir det andra ord i skällan.

Andra bloggar om:
, och

Update:
På nyheterna hörde jag att kanske år 2009 blir det en tusing till alla. Min åsikt är att de börjar i fel ände. Det är låginkomsttagarna som behöver den där tusenlappen mer än några andra. Det är fortfarande omvänd Robin Hood-politik i mina ögon.

När jag hör vad de beskriver är det ofta det det handlar om. Skillnaden på ett liv som inte går ihop och ett som är bättre kan vara en tusenlapp i månaden.

Det var ganska ”roande” att att Reinfeldt kommit till insikt om att låginkomsttagarna har det svårt först när han träffade dem IRL *ironi*.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:17 FM | Kommentarer (3) | Google

23 mars 2007

Tumskruvarna dras åt för socialbidragstagare och arbetslösa

Nu sparas det in på mer och mer, vilket tyvärr drabbar arbetslösa och socialbidragstagare. Alliansen tror väl att flertalet av dem är det för att de tycker att det är kul, bekvämt och behändigt. Alliansen försöker med alla medel försvåra och djävlas med dem, så ser det i alla fall ut i mina ögon.

Allt färre får stöd till SL-kort av socialtjänstförvaltningen i Stockholm. ”Socialbidraget ska bara täcka det som är absolut nödvändigt”, säger socialborgarrådet Ulf Kristersson till City.

Socialbidragtagare ska hållas kort. De ska inte få något kort. Förstår inte socialtjänstförvaltningen att det kommer att innebära att allt fler kommer att bli marginaliserade. Med tanke på de kommande höga höjningarna av biljettpriserna i Stockholm nu i april så kommer många inte ens ha råd med några enstaka resor. De får hålla sig hemma med andra ord. Vilket för många kan komma att bli förödande. Ensam i förorten. Nu kan de ju inte ens gå på museum gratis som skulle kunna ge lite omväxling och stimulans. Snart får vi väl betala för att låna böcker på biblioteket också. Gissa vilka det kommer att drabba.

Från det ena till det andra. Vad har arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin emot de arbetslösa? Han verkar sakna både empati och förståelse för hur de arbetslösa har det. Jag ger mig sjutton på att han aldrig behövt stämpla eller sitta och söka flera hundratals jobb, tills självförtroendet är nere i botten. Vet han om att de flesta utannonserade jobb har så många sökanden att vissa arbetsgivare inte ens annonserar längre via Arbetsförmedlingen för de klarar inte av anstormningen?

Regeringen drar åt tumskruvarna på de arbetslösa än mer, trots detta. Detta nya paket hördes det inget om i valrörelsen. Hade det varit känt kanske läget varit en annan, en del kanske hade lagt sina röster helt annorlunda. För det här nya dekretet som hux flux kom som från en blå himmel, kommer att drabba många. Det nya arbetarpartiet med stödpartier börjar visar de dolda kort som inte synades i valrörelsen.

Från juli så försvinner möjligheten att under de första hundra dagarna koncentrera sig på att söka arbete där man bor och arbeten relaterade till det man hade innan man blev arbetslös. Dessa hundra dagar kommer att försvinna. Varför? Jag skulle gärna vilja ha en vettig motivering av Sven-Otto Littorin varför han tar bort dessa 100 dagar. Jo, jag anar nog varför, men jag skulle vilja höra honom säga det i klartext.

De nya reglerna för a-kassan innefattar bland annat en skyldighet att ta det jobb som arbetsförmedlingen anvisar oavsett var i landet jobbet finns. Arbetslösa måste också ta ett ”lämpligt arbete”, även om det är i en helt annan bransch.

När jag hörde det på nyheterna i morse smålog jag. Då sa nyhetsuppläsaren att det att den arbetslöse skulle kunna bli tvungen att byta yrke, vilket betyder något helt annat än att ta ett ”lämpligt arbete”. Jag tror nog att många skulle vilja byta yrke, men de flesta yrken kräver specifik utbildning eller andra kriterier. Även här skulle jag gärna vilja höra en förklaring vad ”lämpligt arbete” innebär, jag anar nog varför även här vad syftet är, egentligen. Men det vore ganska klädsamt om Sven-Otto Littorin kunde specificera detta lite mer i detalj.

Men jag tycker att bara för att protestera mot dessa nyordningar ska alla arbetslösa söka alla yrken som utannonseras, vare det är arbete som läkare, chefsekonom, IT-tekniker eller toppjobb som VD, ja ni fattar nog vad jag menar. Yisses vilket ramaskri det skulle innebära. Men då har den arbetslösa i alla fall uppfyllt kraven att söka arbete inom annat yrke än sitt tidigare.

Landsbygden riskerar att avfolkas om kravet ställs att de måste ta ett jobb på andra orter än den de har rotat sig i. För avstånden är långa, det är inte som i Stockholm som har bra förbindelser, i de allra flesta fall i alla fall. Det är många orter högt norr uppe i vårt avlånga land som har tvåsiffriga tal i arbetslöshetsstatistiken. Ska de tvingas flytta söderut? Har de bott där i fyrtio år eller så tycker jag att det är fördjävligt att tvinga dem att flytta. Kan inte staten fixa lite mera jobb i landsorten istället?

Det här kravet att tvingas flytta, om de drar det in absurdum kommer att drabba familjer med barn, eller rättare sagt barnen kommer att drabbas värst. Men det struntar väl Sven-Otto Littorin i?

Denna text är skriven med stora vida svängar, men det känns som det behövs för att budskapet ska nå fram och inte försvinna i flimret på skärmen. Jag tycker detta är viktigt. Det är mina åsikter som lekman jag uttrycker här. Men även vi måste få ställa oss upp och protestera om vi tycker något är alldeles åt skogen.

Så har vi det där med svaren :) som jag efterfrågar. Givetvis handlar det om lönedumpning. Ett sätt att tvinga ned lönenivån. Tvinga arbetslösa att ta arbeten med låga löner - jämfört med vad de hade tidigare. Marknaden myser. Arbetsgivarna gnuggar händerna. Nytt system, nya tider och nya möjligheter.

Dock inte för arbetslösa och socialbidragstagare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:53 EM | Kommentarer (13) | Google

22 mars 2007

Vi struntar i hur du mår, bara du kan jobba på.

Jag har sett annonserna i TV4 som Försäkringskassan har gått ut med. Deras nya slogan är:
Vi frågar inte hur sjuk du är, utan vilken arbetsförmåga du har.

Saxat ur Dagens Media:

Försäkringskassan lägger 15 miljoner på tv-reklam. Den nya regeringen har proklamerat stramare ramar för myndigheternas marknadsföring. Lika fullt startar Försäkringskassan 6 november en mångmiljonkampanj.

Själv tycker jag att det är en ren förolämpning mot dem som verkligen är sjuka. För mig låter det mer som:
Vi struntar i hur du mår, bara du kan jobba på.

Det finns en obehaglig ton här. En sjuk människa som via tv:n får veta: Vi bryr oss inte om hur sjuk du är!

Jag tycker att Försäkringskassan kan ta dessa 15 miljoner och göra fler hembesök, speciellt hos misstänkta bluffare, exempelvis de som jobbar men tar ut pengar för sjukt barn eller de som jobbar fast de är sjukskrivna. Läkare som är uppenbart benägna att sjukskriva patienter (vem vet - kanske mot betalning) bör kunna sättas under luppen.

Men de som är sjuka på riktigt, låt dem för sjutton vara sjukskrivna utan att bli jagade av försäkringskassans handläggare och deras läkare, som gör utlåtande utan att ens träffa patienterna. De måtte ha gått en kurs i att spå eller lägga tarotkort. Deras utlåtanden är ibland skrämmande. De anser bevisligen sjuka människor helt arbetsföra, trots flera andra fullt kompetenta läkares utlåtanden, som verkligen träffat patienten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:31 EM | Kommentarer (8) | Google

20 mars 2007

Byt regering istället för system :-)

Läst på SVT:s nyhetssajt.

Skolminister Jan Björklund (fp) vill ha en uppgörelse med socialdemokraterna om ett nytt betygssystem.

– Det vore olyckligt om vi byter system varje gång vi byter regering, säger han.

Ge sjutton i att byt betygssystem istället. Duger inte det som finns nu? Byt regering istället för system :-).

I dag är det fyra år sedan USA invaderade Irak. Fyra långa år. Hur många år kommer det att dröja innan Irak blir ett fritt och demokratiskt land? Utan inbördeskrig och utländska soldater?

Saxat ur artikeln:

Enligt USA:s president George Bush skulle ett snabbt trupptillbakadragande kunna få stora konsekvenser för USA:s säkerhet.

Enligt Bush skulle det innebära att al-Qaida fick ytterligare ett gömställe varifrån de skulle kunna genomföra attacker mot USA. Jag misstänkar att al-Qaida har nog gömställen så det räcker så det argumentet köper inte jag. Nej, USA vill ha koll på oljan som finns i Irak. Nedan några inlägg jag skrivit om detta förut.

Olja, olja och olja

Patent

USA borde pilla sig i naveln

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:07 EM | Kommentarer (7) | Google

16 mars 2007

Ingen läsning för den som lider av islamofobi

Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om detta. Det kommer lite för lägligt, just när Bush har det motigt på hemmaplan med sjunkande opinion och ett allt större motstånd mot USA:s inblandning i kriget i Irak. I förhör på den ökända Guantánamo-basen har Khalid Sheikh Mohammed erkänt 31 genomförda eller planerade terrorattentat. Vad har han utsatts för i CIA:s hemliga fängelser där han tydligen varit innan han kom till Guantánamo kan man ju spekulera i.

En välkommen present till president Bush. Från en al-Qaidaledare som inte klarade av tortyren.

Khalid Sheikh Mohammed är säkerligen ingen dununge. Han har säkerligen mycket på sitt samvete. Väldigt mycket. Men tortyr kan göra mycket med en människas psyke. Tortyr kan få vem som helst att till slut erkänna vad som helst. Tortyr är något USA är bra på, likt många andra länder - bara det att de flesta andra länderna inte är vad vi kallar demokratier.

I förhören säger han också att han blev torterad av CIA efter att han greps 2003. I utskrifterna finns en fråga där militärpanelen frågar om han gjort erkännanden på grund av tortyr. Men delar av svaret på den frågan är bortstruket och hans svar oklart.

Jag köper inte hela denna historia. Inte fullt ut, Bush må skåla i skumpa eller vad han nu gör. Men jag undrar om inte alla omfattas av mänskliga rättigheter. De som förvaras på Guantánamo omfattas uppenbart inte av det. Hur de har behandlats har det ju varit mycket skriverier om. Hur länge ska de sitta där? När ska de få rättvisa rättegångar? Är USA säkra på att alla som sitter där verkligen är skyldiga till något brott?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:21 EM | Kommentarer (9) | Google

12 mars 2007

Centern nya moderatpartiet?

Det finns en risk för Alliansens förtroende som helhet om centern i alltför hög grad anammar det nyliberala tankegods som moderaterna lämnat bakom sig, står det på DN Debatt i dag. Folkpartiet och Centern är tydligen inte helt överens om vilken linje Alliansen ska ha, socialliberal eller nyliberal. Centern tangerar risken att kallas för Alliansens högerspöke :).

Sanningen är ju att moderaternas omvandling gjorde att det var mycket svårt för socialdemokraterna att med trovärdighet tala om Fredrik Reinfeldt som ett högerspöke. För Alliansens trovärdighet är det centralt att det är en socialliberal snarare än en nyliberal vision som människor ser att vi strävar efter.

Det där med moderaternas omvandling tror jag inte så mycket på. Det är bara yta och polish, för inte kan väl alla gamla högerspöken bara försvunnit ut i det blå? Det bubblar nog även inom moderaterna, fast det är nog inget de vill visa öppet.

De har redan tappat förtroendet hos vanliga människor. Många mätningar visar att vore det val i dag skulle Alliansen inte vinna.

Men tyvärr hinner de nog ställa till med en hel del inom de närmsta året. De har redan satt igång.....

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:39 FM | Kommentarer (1) | Google

8 mars 2007

En knäpp på näsan av FN

FN kritiserar Sveriges arbete mot kvinnovåld. Det var en rubrik, samt efterföljande artikel i DN som fick tankarna att vandra vidare. Nu innehöll rapporten mycket annat än vad artikeln antyder, läs den gärna. Regeringen har i alla fall fått något att bita i.

Rapporten skriver sammanfattningsvis att Sverige inte effektivt lyckats hantera den ”djupt rotade ojämställda maktrelationen mellan kvinnor och män som ligger bakom olika former av våld mot kvinnor”.

Det är ett faktum att många kommuner inte tar problematiken på allvar. Det finns kommuner som inte ens har egna verksamheter, utan förlitar sig helt på frivilliga krafter.

Men som sagt, tankarna far i väg, som jag skrev i början. Det är ju Internationella kvinnodagen i dag 8:e mars. Tankarna åker långt bort som till länder som Iran, Irak och Afghanistan där det knappast kan stå bättre till. Eller rättare sagt, det är värre - mycket värre.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:37 FM | Kommentarer (5) | Google

3 mars 2007

Storebror ser dig

”Storebror ser dig har blivit en myntat uttryck, som fortfarande är aktuellt.

Saxat ur DN nu på morgonkvisten.

Vid en fotbollsmatch i Holland uppstod bråk. Huliganerna hade turligt nog fastnat på bild. Men det var inte mycket hjälp. Polisen visste inte vilka personerna var. Den holländska polisen vände sig då till mobiloperatörerna och bad om en lista över alla telefonnummer som kunde spåras till den aktuella arenan. Den fick 6.000. Polisen kontaktade allihop och bland dem fanns personer som kunde identifiera våldsverkarna.

Slutet gott, allting gott. Huliganerna åkte dit. Men tänk vilket arbete som låg bakom att få fram vilka de var. Många som varit på arenan kanske inte alls uppskattade att bli kontaktade av polisen, en del kanske hade sagt till frugan att de jobbade över eller vad som helst.

Poängen är att vi allt mer går mot Orwells bok 1984 (originaltitel Nineteen eighty-four) han skrev redan 1948. Tekniken har inga begränsningar, frågan är bara hur mycket av den som implementeras? RFID (Radio Frequency Identification) är en av många tekniker som jag tycker är att gå lite väl långt. Här finns en hel lista på tekniker som finns för att övervaka oss.

Det är genant att det liberala block i politiken som brukar betraktas som garanten för individens rättigheter här antingen gjort helt om eller lagt sig platt. Det är miljöpartiet och vänsterpartiet som stretar emot, ett par stridbara riksdagsledamöter, ledarsidor och så Advokatsamfundet som med sin generalsekreterare Anne Ramberg håller integritetens fana högt. Därutöver är det tyst.

Ja, varför är det så tyst? Individens frihet? Är det bara sådant jidder som tas fram vid behov?

Jag rekommenderar ett besök på sajten
www.stoppa-storebror.se.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:48 FM | Kommentarer (2) | Google

2 mars 2007

Nu börjar rean, ursäkta - utförsäljningen

Jag har aldrig fattat varför Alliansen är så kåt på att sälja ut statliga eller delvis statligt ägda bolag eller denna enorma satsning på att hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter.

Bolagen som ska säljas är Civitas Holding AB (som äger Vasaskronan AB), Sveriges Bostadsfinansieringsbolag SBAB, V&S Vin & Sprit AB. Regeringen har sedan tidigare bemyndiganden att sälja statens aktier i Nordea Bank AB, OMX AB och TeliaSonera AB.

I det första fallet är det en kortsiktig vinst enligt förre näringsministern Thomas Östros:

Utförsäljningen ger prov på ett vårdslöst sätt att hantera medborgarnas pengar.

Det finns även en tydlig säkerhetspolitisk dimension när svenska staten nu ska sälja ut Telia Sonera enligt E24:se. Finland är redan orolig för en eventuell utförsäljning.

När det gäller det andra, att göra bostadskarriär som kommunminister Mats Odell tycker att vi alla ska göra. Vad menar han med bostadskarriär? Alla som inte har råd att köpa sina lägenheter ska de samlas i utkanten av stan, eller hyra på nåder av bostadsrättsföreningen i huset de bor i?

Vilken slags bostadskarriär är det? Ordet karriär förknippar jag med arbete, inte med att bo. Att de även vill sälja ut gamla kulturfastigheter är vansinne. Det kulturarvet i form av fastigheter ska inte säljas ut enligt min mening.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:17 EM | Kommentarer (6) | Google

Strunta i vad de säger och se vad de gör!

Jag kan inte låta bli att länka till denna artikel i Dagens ETC.

Läs själv och dra dina egna slutsatser!

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:36 EM | Google

Skattelättnader, men för vilka?

Vänstern sågar regeringens förslag om skattelättnader för hushållstjänster. Jag är böjd att hålla med dem.

Det är vansinne att skattepengar ska sponsra fullt friska höginkomsttagare med städning, matlagning och barntillsyn samtidigt som det råder brist på personal i viktiga välfärdsverksamheter.

När inte ens gamla får den tillsyn de behöver, varför inte lägga pengarna och krutet där istället? Ge vård- och omsorg av äldre mer pengar och resurser. Det är viktigare att faster Elsa får sluta sina dagar värdigt på servicehemmet eller hemma, än att af Uggelbuggel kan anlita en städfirma som städar åt dem på fredagen och sedan få skattelättnader som lök på laxen. Jag misstänkar att af Uggelbuggel (hoppas ingen heter så nu) kommer att fortsätta med sin svarta hemhjälp, oavsett om detta går igenom eller inte.

Även sossarna är tveksamma.

Regeringen ger möjlighet för människor med goda inkomster att få skatteavdrag. Det är väldigt orättvist.

Jag är nog naiv men jag tror inte att detta förslag som det är utformat nu kommer att minska på svartjobben. Maud Olofsson menar på att hon föredrar ett system med servicecheckar som kan köpas av regeringen. Bara det är en onödig byråkratisk tröskel. Sedan har vi frågan, vem har RÅD att köpa dessa servicecheckar?

Förslaget, som presenterades på torsdagen, innebär en skattereduktion på 50 procent när en privatperson köper hushållstjänster för det egna hemmet. Skattereduktionen får inte vara högre än 50.000 kronor per beskattningsår och den måste överstiga 1000 kronor.

Hur många låginkomsttagare skulle ha råd att spendera en femtedel av sin inkomst på att köpa hushållstjänster via servicecheckar? Vilken kompensation ska de få istället, eller är det bara helt enkelt att det är de som ska bidra till detta via sina skattepengar? Vem ska hämta deras barn? Städa hemma hos dem? Tvätta och stryka deras kläder?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:34 FM | Kommentarer (9) | Google

20 februari 2007

Alla ska med sas det i valrörelsen

Det verkar i vissa fall ha motsatt effekt, nu när valet är över och Alliansen fick vad de ville ha - makt. Plusjobb som garanterats fram till pensionen dras nu in och många drabbas hårt. Hur lätt är det att få jobb om man är 60?

1 januari trädde alliansregeringens nya regler för plusjobben i kraft. Och i dessa är plusjobbare som fyllt 60 år bara garanterade jobb i 24 månader från det datum då anställningen påbörjades.

För egen del tycker jag att det är oförskämt att ändra på redan utlovade löften. Det finns 1150 andra plusjobbare, också de över 60, som drabbas av denna nya regel. Det kan tyckas få, men för varje individ av dessa 1150 är det ändrade regelverket med all sannolikhet en enorm omställning och en större otrygghet i vardagslivet.

Jag kan acceptera nya regler, men inte att de som går på gamla regler ska drabbas - speciellt i fall som detta då det handlar om arbetskraft som har minimala chanser att få jobb på en ungdomsfixerad arbetsmarknad. Helst ska den som eftersöks till ett arbete vara högst 25 år, ha 10 års livserfarenhet och en akademisk examen - det är en kombination som är lite svår att få ihop. Men ni förstår kanske vad jag menar?

A-kassorna upplever ett stort tapp. Jag misstänker att en del även passar på att gå ur facket för att spara ytterligare några kronor. Alliansen tycker säkert att det är bra, det blir lättare för dem att genomföra sitt systemskifte om facket försvagas.

Transport har inte redovisat sina siffror än enligt artikeln. Det kan nog kanske bero på att där är tappet mycket stort. Transport hade redan höga avgifter innan och nu är de rent av otroliga, ja - jag har kikat på ett lönebesked och sett det själv med egna ögon. Den där tusenlappen som alla skulle få, vilket inte stämmer för alla får den inte, täcker med knapp marginal Transports fackavgift och A-kasseavgift.

Chockhöjd avgift – då tredubblas antalet avhopp. Flykten från a-kassorna har börjat. Under januari begärde drygt 48000 medlemmar utträde – närmare tre gånger så många jämfört med förra året.

Arbetsmarknadsministern är inte oroad. Nej, skulle inte tro det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:26 FM | Kommentarer (5) | Google

16 februari 2007

Inom skolan är var tredje mobbare en lärare?

Jag lyssnade på nyheterna i morse och hajade till när jag hörde nyhetsuppläsaren säga att var tredje mobbare är en lärare. Min reaktion var att jag stannade till och undrade om jag hade hört rätt. Jag surfade upp till SVT:s sajt och ja, jag hade hört rätt.

Fler än var tredje av de fall av mobbning som anmäldes till Skolverket förra året utfördes av en lärare mot en elev.

Jag försökte hitta källhänvisningen som är en genomgång av forskare vid högskolan i Gävle, men jag fann inget där. Men jag hittade en artikel i DN som jag förmodar var den som SVT hänvisar till.

Rektorer och lärare i hög grad känner till kränkningarna men hälften av lärarna och 62 procent av rektorerna valde att inte reagera.

Inte undra på att det inte händer något om så många lärare och rektorer blundar för denna problematik och än värre deltar i den. Det är kristallklart, enligt lagen har skolan en skyldighet att förebygga och förhindra trakasserier och mobbning. Men det verkar bara vara ett fåtal lärare och rektorer som försöker ta itu med problemen.

Kan detta verkligen stämma?
Det skrämmer mig.
Hur skrämmer det då inte barnen?

Ett barn ska känna sig trygg i skolan.
Vuxna ska vara en förebild.
Inte en mobbare.
Vuxna ska förhindra mobbning i skolan.
Inte själv bidra till den.

Andra bloggar om: och ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:52 FM | Kommentarer (13) | Google

14 februari 2007

Kul att se finansministern få en knäpp på näsan av OECD

Alliansen fick en knäpp på näsan av OECD i dagens sändning av 18.00-nyheternas ekonomidel. OECD menar på att en sänkning av fastighetskatten bara gynnar det rika, igen nyhet precis utom för Alliansen förstås. Dessutom menade OECD på att med tanke på de ökande huspriserna skulle en sänkning vara som att slänga bensin på lågorna.

Länk Window Media.

OECD kritiserar slopad fastighetsskatt. Den borgliga alliansen får beröm för sin ekonomiska politik av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Men samtidigt riktar man skarp kritk mot planerna på att slopa fastighetsskatten.

En lätt generad Anders Borg menade på att de ändå skulle genomföra fastighetsskatten i någon form. Hur var det med vallöftet? Det som orsakade att så många röstade på Alliansen i tron att den skulle genomföras tämligen snart och snabbt?

Jag misstänker att en och annan
redan är besviken på den nya regeringen.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 EM | Kommentarer (3) | Google

Jag skulle gärna vilja se Federley blanda sallad istället för att ägna sig åt politk

Menar han allvar? Jag noterar med förvåning om planerna att köpa en salladsbar. Det är lixom inget jag direkt förknippar med honom. Men god PR är bättre än ingen alls. Det kanske bara är för att få uppmärksamhet? Syns man, hörs man.

Riksdagsledamoten Fredrik Federley (c) vill köpa salladsbaren Wild n'Fresh i Göteborg. ”Jag måste ju ha något att falla tillbaka på”, säger han till SvD.se.

Kanske det. Han kanske inser att politikens guldgräveri kommer att ta slut en vacker dag, jag hoppas givetvis redan vid nästa val. Han kanske redan börjar tänka på refrägen? Med tanke på att opinionssiffrorna inte är till Alliansens fördel i dagsläget så kanske det kan anses vara smart?

Han tänker inte teckna kollektivavtal, såvida de anställda inte vill det. ”Det är en frihetskamp för de anställda”, enligt honom. Lite lagom politisk olydnad med andra ord. Frågan om det är politiskt korrekt och kommer att ses med blida ögon av partikamraterna, i alla fall öppet utåt mot media.

Alliansen gillar inte kollektivavtal. Men nu har vi dem. Än har de inte avskaffats. De vill helst att ingen ska organisera sig fackligt, därför har de höjt a-kasseavgifterna så många har inte längre råd att vara med i facket. Då blir det arbetsgivarnas marknad, de anställda har inte mycket att säga till om. Själv anser jag att kollektivavtal är som en slags trygghetsförsäkring på en orolig och föränderlig arbetsmarknad.

Jag önskar honom lycka till med köpet, om det nu blir något. Det kanske är något han ska satsa på redan nu. Öppna en salladsbarskedja menar jag. För det kanske inte ger lika mycket i inkomst i början som han har som riksdagsledamot. Smart planering i så fall.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:20 EM | Kommentarer (10) | Google

9 februari 2007

Lagrådet säger i princip ja till avlyssning

När jag ändå är inne på spåret FRA.

Lagrådet säger i princip ja till regeringens förslag om att ge Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att avlyssna svenska medborgares telefon- och e-posttrafik till och från utlandet.

Nu får de ta och kamma sig lite. I och för sig jag har inget att dölja varken när det gäller e-posten eller telefonsamtal. Men det är ändå en början på ”Storebror ser dig-samhället”. Början och början, det är redan här, Echelon är ett exempel. Vad kommer härnäst? Koll på vilka sidor jag surfar till?

Något tillstånd ska inte behövas om ”inriktningen avser regeringens eget underrättelsebehov”. Då ska FRA få avlyssna utan att någon myndighet gett klartecken.

Det där med att tillstånd kommer att krävas är väldigt tänjbart. Vad innebär regeringens eget underrättelsebehov?

Läs mer på http://stoppa-storebror.se/

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:40 EM | Kommentarer (4) | Google

3 februari 2007

Hur vore det om Anders Borg lade sig en timme tidigare på kvällen?

Jag läste i Metro i går att finansminister Anders Borgs resor till utlandet kostar upp till 10.000 kronor extra varje gång. Han kräver att regeringsplanet hämtar upp honom på Skavsta flygplats, nära bostaden i Katrineholm. So far har dessa extra landningar kostat oss skattebetalare 80.000 kronor och vi är bara inne i början på februari.

En gång flögs regeringsplanet ned redan kvällen innan finansministern skulle åka till Luxemburg. Den övernattningen för besättningen kostade säkerligen en hel del. Finansministern kräver också tydlligen ibland att en mellanlandning görs för att han ska kunna stiga av vid Skavsta vid hemresorna. Lite divalater kan jag ana. Ett flyplan är inte som en buss som lätt kan stanna vid nästa hållplats om man trycker på ”Stanna”.

Jag bara baxnade när jag läste om hans motivering ”Jag måste vara utvilad” och om regeringsplanet hämtar honom vid Skavsta får han sova ända till fem istället för att stiga upp fyra på morgonen. En dyr timme. Vore det inte mer praktiskt om han lade sig en timme tidigare på kvällen? Om han nu ska sussa i sin egen säng.

En taxiresa till Bromma lär bli ett bra mycket billigare alternativ. Än billigare skulle det bli om Anders Borg planerade sina resor lite bättre och är i Stockholm de dagar han ska iväg på flygturer. Han får väl göra som så många andra, veckopendla. Det är många som tvingas till detta, då jobb/jobbet inte finns där de bor.

Det var mycket kackel om när förra regeringen använde regeringsplanen, men vad jag kan se so far har inte nuvarande regering några som helst skrupler när det gäller användandet av detta dyra transportmedel. Det finns traditionella andra sätt att resa på, men det är väl ballt att flyga eget svenskt regeringsplan motsvarande USA:s ”Air Force One”?

Visst ska regeringsplanen användas, men till viss måtta. Biståndsministerns resa runt i Afrika kostade runt 600.000. Den sammanlagda flygtiden var 25 timmar. Vad är det för fel på reguljärflyg?

Småfolket ska få sämre, bidrag dras in till höger och vänster till organisationer och föreningar som verkligen gör nytta. Då snålas det minsann. Jag tänker på alla andra som måste kliva upp tidigt varje morgon. De får anpassa sig och gilla läget. Men det är väl skillnad mellan folk och fä? Alliansen och deras manér är inget jag kan identifiera mig med. Folklighet noll. Verklighetsuppfattning noll.

Andra bloggar om: , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:02 EM | Kommentarer (16) | Google

Hur kan man glömma bort över en miljon?

Hur kan man bara glömma bort att redovisa optioner värda en miljon kronor? Är det för att man har alldeles för mycket pengar, aktier och optioner att det lixom inte går att ha överblick över det hela? Bildt lär ju inte vara fattig direkt. Men han är, i alla fall enligt mitt intryck, en man med koll på allt så jag tycker nog att han borde ha redovisat dessa optioner, eftersom jag tvivlar på att han ”glömt” bort att de fanns.

Det är 3.966 optioner från det amerikanska investmentbolaget Legg Mason som han tilldelades i juli förra året som inte redovisats. Carl Bildt var tidigare styrelseledamot i bolaget, där han sedan tidigare hade 25.861 optioner. Optionerna är ersättning för hans styrelseuppdrag. De nya optionerna finns inte med på listan över statsrådens värdepappersinnehav. I sak tycker Carl Bildt inte att det betyder så mycket:

En nonchalant inställning. Men Bildt är och har alltid varit osedvanligt nonchalant. Det är inte en man av folket precis.

Andra bloggar om: , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:26 FM | Kommentarer (5) | Google

31 januari 2007

Sången om storebror FRA

Detta kan kanske intressera någon?

Regeringens förslag att låta Försvarets Radioanstalt massavlyssna svenska folket hotar att kränka vanliga människors rätt till personlig integritet. För att bilda opinion mot förslaget har Integritetsombudsmannen/Den Nya Välfärden tagit fram "Sången om storebror FRA".

Låten finns på http://www.dnv.se/podcast.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 EM | Kommentarer (3) | Google

19 januari 2007

Spel och dobbel om Mona Sahlin

Rubriken är dubbelbottnad, men det kanske framgår?

Spelföretaget Ladbrokes har haft vadslagning om vilken som skulle bli socialdemokraternas nya partiordförande. Det går tydligen att spela om vad som helst :).

Den fjärde juli förra året satte Ladbrokes igång spelet om vem som skulle bli ny partiledare för socialdemokraterna ... Spelföretaget Ladbrokes förlorar ett sexsiffrigt belopp när Mona Sahlin blir ny socialdemokratisk ledare. När spelet drog i gång gav hon 1 000 gånger pengarna. Två lyckliga vinnare hann satsa på henne under den tiden.

Men än är väl inte pengarna i hamn för de som slagit vad? Jag gissar att motståndare både inom partiet och utanför letar efter skandaler eller misstag som kan göra att hon måste tacka nej till posten som ny partiledare. Jag är faktiskt övertygad om att så sker i skrivandes stund. Det finns många inom partiet som inte vill ha henne som partiledare och vete sjutton om det inte var interna krafter som "avslöjade" Toblerone-affären.

Jag är inte socialdemokrat och borde egentligen strunta i vilken som blir socialdemokraternas partiledare, men det gör jag inte. För det påverkar hela vänsterblocket, den av borgarna så kallade rödgröna röran. Fast hur de kan påstå något sådant när de själva har en lika, om inte än mer, färglad röra är för mig förunderligt.

Mona Sahlin känns lite som ett val, där de inte kunnat få den person de egentligen velat haft - så nu har de tagit den de kan få, men det kanske är lite elakt? Att det just måste vara en kvinna denna gång tycker jag har varit ett orimligt krav. Det hade lika gärna kunnat bli nästa partiledare som kvinna. Nu känns det lite framkrystat.

Inte bara framkrystat. Jag kan tänka mig att gubbarna inom socialdemokraterna tänker att "ja - fan ge kärringarna vad de vill ha, så kan vi skylla på det om det går åt helvete även nästa val".

Hur som haver. Jag önskar Mona Sahlin lycka till. Hon kan nog växa in i rollen som partiledare om hon inte motarbetas öppet eller i smyg.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:32 FM | Kommentarer (1) | Google

18 januari 2007

Avskaffa demokratin

Det är tur att människor ändras med åren och mognar. Det hoppas jag även gäller vår finansminister.

Finansministern ville avskaffa demokratin. Förespråkade anarki i debattprogram på TV. I dag är Anders Borg en av Sveriges mäktigaste politiker. Som student förespråkade han anarki.
– Om jag fick vara statsminister så skulle folk få göra exakt vad de ville själva, sa finansministern i tv-programmet Diskutabelt i slutet av 1980-talet.

Det oroar dock att han som ung ansåg att klasskampen är en myt. Borde han inte ha läst på historien lite?

För att skapa sitt eget liv behöver man ingen riksdag och demokrati till. Det klarar man mycket väl med hjälp av sina egna pengar.

Ja, det kanske kan stämma för dem som har pengar. Men de som inte har någon förmögenhet, rika föräldrar eller har ett lågavlönat arbete? Hur ska de klara sig? Det kanske inte spelar någon roll?

Men lite åt ett systemskifte där pengar spelar en stor del kommer vi nog att få se framöver. Tyvärr! Vi kommer nog kanske få ett A och ett B-lag i framtiden?

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:25 FM | Kommentarer (8) | Google

12 januari 2007

Carl Bildt måste avgå som utrikesminister

Expressen får väl anses vara en borgerlig tidning eller liberal dito. Nu kräver Expressens ledarskribent PM Nilsson att Bildt måste avgå. Intressant läsning, med bra argument och relevant information, samt korrekta slutsatser - i alla fall i mina ögon.

Man kan inte begära fel- och fläckfria ministrar, men man kan begära att utrikesministern är ren från lojaliteter med rysk gasindustri, att han inte har folkmordspengar på banken och att han kan nämna vår tids stora frågor vid sina rätta namn. Sverige behöver en bättre utrikesminister.

Hur kan vi lita på att vår utrikesminister inte har kvar lojala bindningar till de företag och länder han haft affärer med? I sitt utrikespolitiska linjetal den 19 december nämnde Bildt inte Darfur med ett enda ord och inte ett ord om den problematiska utvecklingen i Ryssland under Putins styre. Varför? De flesta andra har gjort det, även moderaternas tidigare utrikespolitiska talesman Gunilla Carlsson.

Nionde november beslutade regeringen att undersökningarna om den planerade gasledningen på Östersjöns botten skulle fortsätta. Med på mötet var utrikesminister Carl Bildt. Bildt hade precis sålt sina aktier i Vostok Nafta men hade fortfarande kvar optioner i företaget. Nu anklagas han för jäv.

Visst måste det anses som jäv? Det går inte att ha en utrikesminister som har/har haft händerna i syltburkar som inte enbart har innehållit ren sylt. Jag ser det som ett problem. Posten som utrikesminister är viktig och den som innehar den ska vara totalt fri från alla bindningar och eventuella "osynliga" eller synliga lojaliteter till andra länder eller företag. Kan han verkligen i ett nafs över en natt anpassa sig till denna situation? Det tvivlar jag på.

Personligen har jag aldrig gillat Carl Bildt för hans arrogans och manér. Men jag är allergisk mot alla former av överklassfasoner, så där äger väl jag problemet. Men han är definitivt inte den folkliga typen av politiker, som exempelvis Ingvar Carlsson, Olof Palme, Tage Erlander och Gunnar Sträng.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:26 EM | Kommentarer (8) | Google

9 januari 2007

Usa har bombat i Somalia

Ett amerikanskt militärflygplan har under natten anfallit två misstänkta al-Qaidamål i Somalia. Det uppger det amerikanska tv-bolaget CBS. Flera personer ska ha dödats.

Förhoppningsvis med Somalias regerings tillstånd
eller är det Etiopien som clearat det hela?
Om inte så kan man ju börja undra.
USA verkar agera överallt i världen numera.

Jag läste häromdagen att Israel hotar Iran med att attackera Irans anläggningar för höganrikning av uran. Källan är tydligen Sunday Times

Israeliska flygvapnet tränar redan på attacken mot anläggningarna i Natanz, Isfahan och Arak, uppger Sunday Times. De kärnvapen som Israel planerar att använda har bara en femtondel av den styrka som de atombomber som fälldes över Hiroshima och Nagasaki 1945.

Jag hoppas det bara är rykten och inte är något som Israel verkligen tänker genomföra. Det kommer bara att falla tillbaka på dem själva i slutändan. Det finns ingen anledning att ta till kärnvapen, om än mini-kärnvapen.

Oron i mellanöstern lär inte stillas i så fall,
utan tvärtom eskalera. Förstår inte Israel det?

Andra bloggar om:
, , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 FM | Kommentarer (3) | Google

8 januari 2007

Carl Bildt uppträdde som en barnunge i TV

Jag såg i går när utrikesminister Carl Bildt kommenterade i direktsändning i TV4 sina omdiskuterade optionsaffärer i Vostok Nafta. Han uppträdde som en djävla barnunge. Du som inte såg detta gå in på denna länk och klicka på "Se hela intervjun med Carl Bildt".

Denna man är alltså vår utrikesminister. Är han mogen denna uppgift blir min fråga per automatik? Han lät inte reportern tala till slut eller ens avsluta sina frågor, utan talade i mun på reportern och uppträdde oerhört arrogant. Jag hoppas inte att detta är hans defaultuppförande. Det gör att jag får funderingar på om det inte ändå finns en hel del att gräva upp i denna historia.

Nu har överåklagare Christer van der Kwast har startat en förutredning om utrikesminister Carl Bildts optionsersättning i Vostok Nafta och det tycker jag är bra. Korten ska fram på borden. Alla kort. Jag har svårt att tänka mig att om det kommer fram att han fått dessa aktieoptioner i Vostok Nafta otillbörligt, optioner som han sedan sålde för 4,8 miljoner, att han kan sitta kvar i regeringen.

Bildt har låtit det framstå som att företagets regler gjort att han inte kunde avstå från optionerna. Uppgifter i medierna under senare tid har dock pekat på motsatsen - att Bildt egentligen inte borde haft rätt till optionerna eftersom han avgick frivilligt och att styrelsen i efterhand beslutat att han skulle få behålla dem.

Företaget Vostok Nafta, vars tillgångar nästan bara är aktier i ryska gasjätten Gazprom som vill bygga en gasledning genom Östersjön. Regeringen ska utreda och fatta beslut om de ska få dra gasledningen som tänkt. Varför tänker jag i termer som jäv?

Får företaget ja, då lär det bli en långvarig diskussion. Det kan jag nästan garantera.

BTW - Stödet för regeringen fortsätter att minska, regeringen har bara 43 procent mot 52 för oppositionen.

Andra bloggar om:
, och

Update: Mer information har framkommit. Ljuger han eller inte? Detta var intressant, missa inte sista stycket i artikeln.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:21 FM | Kommentarer (14) | Google

6 januari 2007

Måste det vara en kvinnlig partiledare? Just nu?

Socialdemokraterna är i stor kris just nu. Jag tycker faktiskt att den är helt onödig och självförvållad. Pressen är förvisso stor att det måste bli en kvinnlig partiledare efter alla dessa år med män som partiledare. Det resonemanget går jag med på, men har det gått så lång tid så varför forcera det hela just nu? Kanske nästa partiledare kan bli en kvinna, efter den som efterträder Göran Persson? Ingen kvinna verkar vilja ställa upp, alla tackar nej på löpande band. Det är inga småviktare som tackar nej utan det är alla kvinnor som skulle kunna ge socialdemokraterna den välbehövliga kvinnliga partiledare som rörelsen skriar efter. Nu återstår, vad jag har förstått, bara Mona Sahlin. Men har hon ett brett folkligt stöd? Är hon den kvinnliga partiledare socialdemokraterna behöver? Jag tror faktiskt inte det. Tror gör man förvisso i kyrkan....

Men vad de än gör, välj inte några av Göran Persons prinsar. Per Nuder skulle enbart bli en katastrof och det är tydligen han som Göran Person valt ut som sin efterträdare. Men det är inget bra val, ungefär lika dåligt val som de gjorde när de valde Göran Persson. Träbockar. Ingen glöd. Ingen karisma. Ingen entusiasm. Betongklossar. Ingen som gemena man kan identifiera sig med. Lite maktgalna, i alla fall HSB, han som bestämmer. Det är inget smickrande öknamn Göran Persson fått, men ingen rök utan eld. Lite typ medelklass som vill närma sig överklassen, som glömt sin bakgrund, partiets bakgrund och framförallt sina väljares dito, arbetare eller före detta arbetare. Göran Persson som godsherre säger väl allt?

Ja, jag retar nog gallfeber på många socialdemokrater nu. Men det får jag ta. Välj för guds skull ut en bra partiledare, utan att tänka på könet, som kan lyfta partiet så att Alliansen åker ut med avloppsvattnet dit där de hör hemma. Jaja, lugna ner er lite borgarbrackor. Jag bara överdriver lite. Inte önskar jag Alliansen en grym drunkning i stadens avlopp. Men inte långt ifrån med tanke på att de nu visar vad de går för nu. Många ångrar redan att de röstade på dem. Det säger en hel del.

Nu kommer fler förslag på försämringar för bland annat arbetslösa. Det är helt fel sätt att agera. Det är ungefär som att försöka släcka en eld med bensin. Se till att skapa de nya jobben först, sedan ordnar sig resten med automatik. Få jobb, många arbetslösa är en enkel ekvation. Även om alla lediga jobb tillsätts kommer det fortfarande att finnas många arbetslösa om inga nya jobb skapas. Varför jävlas med de arbetslösa? För det är precis vad Alliansen gör.

De fåtal som stämplar bara för att de inte vill jobba är få, vilket Alliansen inte tycks tro på. Men jag tror nog att det beror på att de själva inte behövt söka jobb. Jobb som hundratals andra söker och vem som helst fattar nog att det är svårt att hävda sig i den konkurrensen och det är lite som att köpa Triss-lott, oftast blir det nit eller om man har tur en ny lott. Det är väldigt få som kan säga "plötsligt så händer det" och får en vinst som är något värt.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:10 EM | Kommentarer (3) | Google

Kåt, glad och tacksam?

Sportiga Marie
Cornelis Vreeswijk

Emot vederlag för allt obehag älskar hon sin nästa....Hennes mun är röd, men hennes blick är död såsom aska.

Jag tycker att Cornelis låt om Sportiga Marie säger en hel del. Den säger mer än Petra Östergrens nya bok "Porr, horor och feminister".

Feminismens grundidé är att varje kvinna själv ska få definiera sin situation och bestämma över sitt liv. Petra Östergren undrar varför detta inte gäller kvinnor inom porr- och sexbranschen, och varför får man aldrig höra sexsäljarnas egna röster?

Jag ska erkänna att jag inte läst Petra Östergrens bok och den kommer nog inte att finnas på min inköpslista. Men jag har följt debatten och vad jag förstår så har hon i boken valt att ge röst åt kvinnor i boken som bara har positiva inställningar till att sälja sin kropp.

Världens äldsta yrke. Men då får man kanske ha i åtanke att det länge inte fanns något annat sätt att försörja sig på för många kvinnor som blev änkor eller på annat sätt utstötta ur samhället, innan vi blev någorlunda jämställda och kvinnorna kom ut på arbetsmarknaden.

Givetvis finns det lyckliga horor, men det finns olyckliga horor och jag undrar om inte de olyckliga är i majoritet. Det finns säkert olyckliga kassörskor också som inte trivs med sina jobb, men de har i alla fall möjligheten att säga upp sig och byta arbetsplats, alternativt byta till något annat yrke.

Debatten om sex och moral lämnar jag därhän. Vad folk gör i sängen är deras privatsak. Allt som sker via frivillighet är upp till var och en. Men så fort det förekommer tvång är jag tveksam, det gäller barnpornografi, trafficing och kvinnor som tvingas ut i prostitution av olika anledningar. Det kan vara att de måste finansiera sitt drogmissbruk eller att de har en man/hallick som tvingar dem.

Nu vet jag inte om Petra Östergren har en eller flera döttrar, men om hon har det så undrar jag hur hon skulle ställa sig om en eller flera av dem valde att prostituera sig. Det är inte bara ett vägval kantat av rosor. Jag tänker bland annat på Linda Lovelace och hennes bok Skärseld.

Kåt, glad och tacksam.
Varför så många lyckliga horor i medierna?
En läsvärd artikel av Åsa Linderborg.

Louise Eek har strippat och sålt sin kropp
– nu vill hon krossa myten om den lyckliga horan.
Även den artikeln är läsvärd.

Att sälja sex är inte ett jobb i mina ögon. Tänk om a-kassan skulle anvisa platser på bordeller till arbetssökande, främst kvinnor? För det finns få manliga bordeller, jämfört med antalet kvinnliga dito. Att sälja sex om man njuter av det får mer anses som en hobby i så fall.

För dem som inte njuter av att suga av kukar som luktar av gammal smegma eller bli påsatta av män som behandlar dem illa, gör saker med deras kroppar som de inte skulle göra frivilligt om de inte var tvungna - det när min åsikt om att prostitution aldrig kan eller inte bör bli betraktat som ett yrke.

Det vore intressant om Petra Östergren kunde tänka sig att göra några månaders prao inom porr- och sexbranschen. Inte den glamorösa dito, utan exempelvis på Malmskillnadsgatan eller i ett rum där fyra insmugglade lettiska flickor tvingas till prostitution, efter att ha sålts av sina föräldrar eller lurats hit under falska premisser om ett nytt liv och ett bra jobb.

Pretty Women är en film.
Rent av en askungesaga.
Verkligheten något annat.
Porr- och sexbranschen är inte alltid positiv.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:55 FM | Kommentarer (22) | Google

3 januari 2007

Ban Ki-Moon kör sitt eget race

FN:s officiella linje är att ta avstånd från dödsstraff, men den nya generalsekreterare, sydkoreanen Ban Ki-Moon, verkar ha en avvikande åsikt. Jag tycker att eftersom han företräder FN bör han hålla sig till FN:s linje och inte lägga in personliga värderingar i sitt nya arbete. Hans hemland Sydkorea är ett av de 68 länder i världen som har kvar dödsstraffet. Det kanske kan förklara hans åsikt i frågan. Men det ursäktar inte hans uttalande.

En viktig fråga är huruvida FN:s fredbevarande styrkor (både FN-soldater och civilanställda) är inblandade i de våldtäker och övergrepp i södra Sudan på barn, som tidningen The Daily Telegraph skriver om. Detta är inte första gången detta aktualiseras. Liknande anklagelser har framförts förut och jag hoppas att FN tar tag i detta och ser till att det utreds ordentligt och att det inte skyfflas under mattan. Där har Ban Ki-Moon lite att bita i.

Om det inte går att lita på FN och dess företrädare runt om i världen är det en katastrof, både för FN och för dem som drabbas, samt även dem som behöver hjälp och kommer att behöva hjälp. Hur kommer detta påverka FN-insatserna i Darfur?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:51 EM | Kommentarer (1) | Google

30 december 2006

Saddam Hussein får ett för lindrigt straff

Exdiktatorn Saddam Hussein ska hängas i natt. Jag tycker att det straffet är alldeles för lindrigt. Att döden dö medelst hängning kommer att innebära att han får ett slags oförtjänt martyrskap. Dessutom har inte alla rättegångar genomförts. Varför har de så bråttom att hänga honom?

Det är oroligt i Irak, varje dag dör omkring hundra människor i Irak. Självmordsattentat och sprängladdningar tar många civila innevånares liv. Det är lite som lotteri, nit om man befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt. Det måste vara en oerhört stor otrygghetsfaktor i det vardagliga livet. Det är oroligt mellan de två stora religiösa grupperingarna och det lär inte bli bättre nu om hängningen genomförs.

Jag personligen tror inte på dödsstraff, oavsett vad förövaren har begått för brott. Att få livstid är för mig ett mer rättvist och kännbart straff. Att leva med vissheten att sitta inspärrad resten av livet är straff nog för vem som helst. Döden är mer som en befriare jämfört med livstid fängelse.

Andra bloggar om:
, , och

Update 04.30:
Enligt nyheterna har han nu avrättats.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:55 FM | Kommentarer (12) | Google

Intressant avhopp

Intressant att en moderat hoppar av och kritiserar sitt före detta parti när det gäller skattetrycket för låginkomsttagare.

- Men det jag anser att partiet och alliansen borde sträva efter är att höja grundavdraget väsentligt för alla. Det skulle också komma fattigpensionärer och långvarigt sjukskrivna till del. Vi har ett extremt högt skattetryck på låginkomsttagare i det här landet, säger Ingegerd Troedsson.

Ja, skattesänkningarna som aviserats kommer inte att bli som utlovat inför valet. Den där tusingen som utlovades i skattesänkning har visat sig reduceras rejält för låginkomsttagarna genom allehanda pålagor.

För att inte tala om jakten på arbetslösa.

Under 2007 kommer det även att bli tuffare för de arbetslösa. Regeringen sänker inkomsttaket från 20 075 till 18 700 kronor. Efter 200 dagar kommer ersättningsnivån att sjunka från 80 procent av lönen till 70 procent. Efter ytterligare 100 dagar upphör ersättningen och ersätts med en jobbgaranti på 65 procent.

Det gäller att regeringen infriar sina löften om alla nya jobb som ska skapas genom deras politik. Om inte lär många arbetslösa få stora problem med ekonomin. Vad ska de vända sig när inte pengarna inte längre räcker till hyra, levnadsomkostnader och mat? Kommer socialbidrag bli nästa steg eller kommer de att lämnas vind för våg?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:36 FM | Kommentarer (2) | Google

21 december 2006

När kommer svekdebatten?

Mera "så var det då"!

Regeringen har ändrat sig när det gäller utformningen av skattelättnaderna för hushållsnära tjänster.

När det så omdebatterade förslaget om pigavdraget, ursäkta det heter visst "hushållsnära tjänster" om jag ska vara korrekt, fördes inför valet sa borgarna att skattereduktionen skulle ligga på företagen. Många företag såg ljuset i tunneln. Men så var det då.

Tanken är nu att det är den som köper tjänsterna som ska få dra av halva kostnaden i deklarationen, säger finansminister Anders Borg till Rapport...Företag i branschen befarar att hushållen kommer att tycka att det är krångligt att spara kvitton, men Borg delar inte den oron.

Jag tror inte att problemet ligger i att folk kommer tycka att det är krångligt att spara kvitton. De flesta lär inte ha råd att köpa dessa tjänster. De som har råd, de har nog inga problem att spara kvitton, för de är vana att så göra inför sina deklarationer, som säkerligen innehåller en hel del andra avdrag. Maxtaket på avdrag är 50.000 kronor per person och år. Det är ungefär en tredjedel av vad en låginkomsttagare tjänar, innan skatt.

Mycket nya jobb skulle skapas genom detta pigavdrag lovades det före valet. Det lär nog inte röra sig ens om ett tusentals nya jobb inom den sektorn. Nu fick fler väljare lång näsa.

Riksdagen har nu godkänt den borgerliga regeringens förslag om sänkta ersättningsnivåer för arbetslösa och höjda avgifter till a-kassan...Riksdagen beslutade också att dra ned på arbetsmarknadsprogrammen och att avskaffa flera anställningsstöd.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har fortfarande inte kunnat ge ett rakt besked hur sänkta A-kassaersättningar och försämrade villkor för arbetslösa ska skapa alla dessa jobb som utlovats. Han har i alla fall inte sagt det rakt ut, vad jag misstänker och som styrks i ledaren nedan. En huggsexa för arbetsgivarna. För de arbetslösa lär inte livet bli bättre, men deras väl och ve verkar inte Sven Otto Littorin och regeringen bry sig om.

Det som är viktigt för dem är att sänka skatterna via omvänd Robin Hood-politik och nedmontering av det svenska folkhemmet, sälj allt som säljas kan, privatisera allt som privatiseras kan och en sköt dig själv och skit i andra mentalitet som jag starkt ogillar, det kallas visst individens valfrihet eller frihet för individen. Ja, för vissa kanske, men knappast för flertalet.

Sänkt A-kassa skapar inte jobb.

Jag blir bara ledsen över allt som sker nu.

Jag hoppas att alla som röstade på borgarna och nu börjar få kalla fötter lär sig sin läxa. Den bakläxan drabbar oss alla andra också.

Andra bloggar om:
, , , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:43 EM | Kommentarer (4) | Google

20 december 2006

Så var det då!

Så var det då. Ett nytt myntat uttryck?
Ja, hur mycket mer "så var det då" kommer vi att få uppleva under de kommande åren med den nya regeringen?

Efter nyår höjs energiskatterna på bensin igen. Trots att moderater och kristdemokrater lovade att sänka dem i valrörelsen.
- Så var det då, men vi ska också ta ansvar för statsfinansieringen och då tvingas man till tuffa prioriteringar, säger finansminister Anders Borg till TT.

Ge sjutton i att sänka skatterna med de enorma summor som planerat, som bara gynnar de som redan har det bra, då kanske de inte tvingas till dessa tuffa prioriteringar, som av någon anledning alltid slår värst mot låginkomsttagare.

Jag tycker att det är nonchalant att bara avfärda kritiken med "så var det då".

Jag hörde på nyheterna i går, men hittar inget om det på webben tyvärr, att det spås att hyresrätten går mot sin död. Fler och fler bostadsrätter byggs och hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Det förutspås att det kommer att byggas färre och färre hyresrätter i framtiden.

Men hallå? Vart kommer valfriheten in här? Individens rätt att välja? Alla vill inte och kan inte köpa en bostadsrätt. Vart ska de i slutändan ta vägen? Kommer barnen att förbli mambo eller papbo resten av livet eller i alla fall tills de i medelåldern kanske har råd att köpa en bostadsrätt?

Jag tycker vi ska värna om våra hyresrätter. Bygg både nya bostadsrätter och hyresrätter. Men det sistnämnda lär minska då den nya regeringen från den 1 januari 2007 vill avskaffa de statliga investerings- och räntebidragen för nybyggnation av mindre (max 70 kvm) hyresrätter.

Andra bloggar om:
, och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:37 FM | Kommentarer (7) | Google

19 december 2006

Taxehöjningarna skjuts upp

Det blev inget beslut om taxehöjningar i dag.

De rödgröna partierna som fram till årsskiftet har makten i SL:s styrelse har tillfälligt stoppat införandet av ett nytt taxe och zonsystem i Storstockholms lokaltrafik.

Tack för det, även om det blir kortvarigt. De nya taxorna kommer med all sannolikhet att börja gälla 1 april 2007.

Det blir som ett stort enda aprilskämt.

Taxehöjningarna medför två stora nackdelar.

De som bor långt ute i förorterna och bara åker enstaka resor in till stan får en höjning på upp till 450 procent. Helt åt pipan. Det kommer medföra att många inte kommer att ha råd att åka in till stan, även om de så köper förköpsbiljetter, bara att köpa förköpsbiljetter är för många en stor investering bara det.

Den andra och mycket värre konsekvensen av dessa enorma taxehöjningar lär helt enkelt bli att fler kommer att ta bilen dit de ska istället för att åka kommunalt. Det är inte bra för miljön.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 EM | Kommentarer (1) | Google

En ny tandborste i julklapp

Skriver barn önskelistor till tomten nuförtiden eller adresserar de dem direkt till sina föräldrar? Tror barn på tomten längre? Med tanke på att tomtarna är överexploaterade, de finns ju överallt och hur kan en tomte finnas överallt? Samtidigt? På TV. I tidningar. Vid varje köpcentrum. I varje gatuhörn i centrum?

Det är tanken som räknas bakom en gåva, det är något som jag fått inpräntat sedan barnsben. Men fungerar det tankesättet i dagens samhälle? När julhysterin har gått överstyr? När det slås säljrekord i julhandeln varje år?

När julen är slut och skolan börjar så är det många barn som inte kan hänga med, eller rättare sagt vill hänga med, i eftersnacket om vad de fått för julklappar. När kompisarna pratar om sina julklappar, ofta många och dyra, skäms många barn över att de inte fick lika fina julklappar. Vad är en ny tandborste i julklapp jämfört med en ny Playstation?

Enligt Rädda barnens nya rapport "Ensam är fattig" löper barn till ensamstående tre gånger så hög risk att växa upp i fattigdom än barn med föräldrar som bor ihop. En brasklapp lägger jag in här, det finns barn med båda föräldrarna som sliter och gnetar, men likförbenat lever de knapert och strax under marginalerna.

Enligt rapporten lever 247.000 barn i fattigdom. Ja, ordet fattigdom är något vi förknippar med förhållanden i U-länder och andra länder med dålig ekonomi, men det finns även fattigdom i Sverige.

Rädda barnens definition på fattigdom är:

Låg inkomststandard enligt SCB (Statistiska centralbyrån), det vill säga ett hushåll som har mindre inkomster än man behöver för att täcka sina nödvändiga utgifter. Familjer som lever på socialbidrag.

En artikel i tdiningen City tar upp Rädda barnens rapport och den artikeln var läsvärd. Lite läsning att fundera på inför kommande julhysteri?

Andra bloggar om: och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:14 FM | Kommentarer (1) | Google

16 december 2006

Statliga kronjuveler säljs för 220 miljarder

Nu börjar utförsäljningskarusellen. Detta har jag väntat och fruktat för. Jag är ingen ekonom eller politiker, men som medborgare och "delägare" som skattebetalare tycker jag att det är uppåt väggarna det som nu sker och kommer att ske.

Alliansen vann valet. Nu kan sju statliga innehav komma att säljas ut till ett värde av 220 miljarder. Därom är enigheten stor. Men det är mer oklart hur partierna i fyrklövern ska hantera Vattenfall, Svenska Spel och sjukhusen.

De har listat sju statliga bolag/innehav som ska säljas. Bolåneinstitutet SBAB, en liten uppstickare som säkert retat upp en del storbanker, varför ska det säljas? Kan det ha viskats i korridorerna att det finns önskemål att just SBAB ska säljas? För visst förekommer det lobbyverksamhet i maktens korridorer även i Sverige. Vin&Sprit, Vasakronan, SAS och Teliasonera ska också under klubban, såsom Nordea och OMX.

"Det viktiga är att vi säljer vid rätt tidpunkt och till rätt pris. Det här är skattebetalarnas resurser", säger Maud Olofsson.

Javisst är det så. Men varför är Alliansen så satans kåta på att sälja av alla statliga bolag? Hur rimmar det med att statliga bolag är skattebetalarnas resurser? Då verkar det inte vara så noga med den saken.

Intäkterna från försäljningen av statliga bolag sägs ska användas till att sänka statens löpande räntekostnader, vilket jag personligen tycker att det ska finnas utrymme för det i budgeten utan att sälja av i denna rasande takt. Har de bråttom? Brinner det i knutarna? Men med alla löften om skattesänkningar, som tyvärr inte gynnar de som behöver dem bäst, kostar mycket pengar och då är det ju enkelt att lösa den ekvationen med att sälja ut för 50 miljarder varje år.

Jag tror inte bara det är där skon klämmer. Det är fult enligt borgarna att staten äger företag/innehav. Men jag tycker det är bättre att staten äger exempelvis Vin&Sprit än att något företag från en annan del av världen köper det. Det är inget hinder att staten äger företag/innehav i konkurrensutsatta sektorer. Tvärtom.

Apoteket och Svensk Bilprovning är två statliga företag som verkar under ett lagstadgat monopol men som också har flimrat upp på säljlistan när den borgerliga alliansen slutspurtar mot valet. Fler jokrar i säljleken, statliga bolag på konkurrensutsatta marknader förutom de topp sju - A/O Dom Shvetsii (ryskt fastighetsbolag), Akademiska Hus (fastigheter), Green Cargo (järnvägsfrakt), Kasernen Fastighets (Försvarets fastigheter), Lernia (utbildning), Posten, SJ, Specialfastigheter, Stattum (aktieförvaltning), Svensk Exportkredit, Svenska Rymdaktiebolaget, Svenska Skeppshypotekskassan (rederifinansiering), Swedcarrier (rester från SJ), Sweroad (Vägverkets internationella konsult), Teracom (tv-distributör) och Vasallen (fastigheter). Monopol, som kan avvecklas fram till 2010, Apoteket och Svensk Bilprovning. Ej till salu före 2010, LKAB, Sveaskog, Vattenfall och Systembolaget.

Listan är lång. Lagom till nästa val har de väl rensat helt. De kom till ett dukat smörgåsbord, hur kommer det att se ut när de lämnar det? För mig vore det en mardröm om de blev omvalda nästa mandatperiod också. Det är en mardröm också för dem som ska ta över om borgarna förlorar valet.

Andra bloggar om:
, , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:23 FM | Kommentarer (9) | Google

15 december 2006

Kvinna tvingades gå till akuten - dog i tunnel

Hjärtat är navet i kroppen. Du kan klara dig utan en fungerande hjärna, vilket bevisas gång på gång IRL och på nätet, om jag får vara lite ironisk.

Men om hjärtat börjar krånga eller slutar att slå är det kört. Detta har jag skrivit om många gånger förut, det börjar bli lite tjatigt. Kvinnor får sämre vård när det gäller hjärtsjukdomar och hjärtinfakter, samt andra sjukdomar.

Läkarna är inte observanta på att kvinnors symptom ibland skiljer sig från männens dito, därför att männen är normen när det gäller både läkarvård, forskning och mediciner.

Smärtor i bröstet och strålande värk i ena armen och handen är något som till och med jag skulle ta på allvar som lekman, oavsett patientens kön. En medicinskt utbildad ska inte kunna missa eller negligera dessa symptom.

Men detta som hände med kvinnan som sökte vård med likadana symptom på hjärtinfarkt som männen ofta har, fick mig att återigen fundera på det faktum att männens symptom verkar tas på mer allvar.

Jag undrar om en man hade skickades vidare till akuten till fots? Varför sattes inte behandlingen igång på en gång på vårdcentralen? Varför tvingades hon att gå till akutmottagningen via kulvertsystemet, när hon borde ha lagts på en bår och körts till akuten i rekortfart - med medföljande medicinsk kunnig personal?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:03 FM | Kommentarer (6) | Google

12 december 2006

Fler bilar ska klassas som miljövänliga

Intressant.

Den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus vill skrota dagens regler om vad som är en miljöbil. Även bensinbilar och dieselbilar kan vara miljövänliga, menar två moderata borgarråd, som i dag lägger fram ett förslag i både miljönämnden och trafiknämnden.

Varför inte skrota trängselskatten helt? Meningen med den är ju att trafiken ska minska, men får fler bilister avgiftsbefrielse lär den effekten utebli.

Dessutom tycker jag det är fördjävligt att alla extrabussar, som blivit så populära nu dras in vid årsskiftet. De har ofta inneburit en rejäl tidsvinst för resenärerna. Trängselskatten borde gå till att finansiera kollektivtrafiken och inte för att bygga vägar och underlätta för bilisterna. Det känns så motsägelsefullt.

Andra bloggar om: och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:55 FM | Kommentarer (5) | Google

11 december 2006

En del gläds, en del sörjer...

Augusto Pinochet är död. Jag varken sörjer eller gläds åt detta faktum, men tycker att det är tråkigt att rättvisan aldrig fick en chans. Det jag inte förstår är att han kunde leva till synes helt utan samvete för de saker han anklagades för.

Han fick ta del av äran av Chiles ekonomiska uppsving, men till vilket pris? Folket i Chile har fått betala dyrt, i människoliv och smärtsamma upplevelser. Augusto Pinochet kanske aldrig själv fick blod på händerna, men han bar definitivt ansvaret för det som skedde.

Det ryktas om att Augusto Pinochet har fifflat undan stora ekonomiska tillgångar på olika utländska bankkonton. Dessa pengar borde i så fall återbördas till Chile och inte bli ett arvegods till hans släktingar. Varken Augusto Pinochet eller hans anhöriga har rätt till dessa blodspengar.

Det blir ingen statsbegravning, men en militärbegravning kommer han tydligen att få. Är han verkligen värd det?

Folket i Chile är uppdelade i två läger.

I Santiago strömmade chilenare ut på gatorna efter beskedet om att den gamle diktatorn Augusto Pinochet var död. En del för att fira att han äntligen är död, andra för att hedra hans levnad.

Jag hoppas det lugnar ned sig. Att en gammal man, om än kontroversiell, nu dött får ínte splittra ett folk.

Andra bloggar om: och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:02 FM | Kommentarer (4) | Google

6 december 2006

Äntligen har Sverige fått en arbetarregering

Moderaternas nya kampanj går ut med budskapet att äntligen har Sverige fått en arbetarregering

Kejsarens kläder minner det mig om. Moderaterna har aldrig värnat om arbetarna och kommer aldrig att bi en arbetarregering, oavsett om de kallar sig det nya arbetarpartiet. Det skorrar falskt.

– Vi menar att en arbetare i dag är en som arbetar och uppbär lön, och vill uppmuntra och synliggöra de människorna.

Har inte alltid arbetare varit någon som arbetar och uppbär lön?

Jag trodde först att det var ett skämt att moderaterna har en form av tävling som går ut på att utse landets bästa arbetare. Vad jag har förstått har de inte fått speciellt många nomineringar.

Vinsten? Här kommer det som gjorde att jag trodde att det var ett stort skämt. Vinsten är *hipp hipp hurra* en lunch med arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin. I mina ögon vore det mer ett straff. Vad kan en arbetare och han ha gemensamt?

Bloggen Ploggen skriver om Janne Josefssons intervju med nationalekonomen Marian Radetzki i Striptease från 1997. Öka klyftorna för att sänka arbetslösheten? Nej, det är inte rätt väg att gå.

Mina tankar far till statarsystemet. En tid som ingen vill ha tillbaka. Men det verkar som om vi tar steg bakåt istället för framåt.

Jag skulle förslå att moderaterna istället för att utse årets arbetare utser årets arbetslösa person, en långtidsarbetslös som sökt, sökt och sökt tusentals jobb men inget fått. Det är en prestation om något. Att inte ge upp. Att orka fortsätta söka, söka och söka jobb. Ska inte de vara med?

BTW - en gång i tiden arbetade jag på ett företag som i sin tur hade ett dotterbolag. I dotterbolagets foaljé exponerades månadens medarbetare, med bild och i diplomlayout. Jag minns att jag tyckte det var fånigt och så "amerikaniserat". De som aldrig fick diplom? Men ändå jobbade på efter bästa förmåga?

Jag tror att det var där jag fick min aversion mot listor och bedömningar i olika sammanhang, även inom bloggosfären med bloggtoppar med mera. Jag tycker synd om alla som aldrig kommer med.

Det finns många bloggar som är hur bra som helst, men som inte når några topplistor, vilket jag tycker är lite underligt. Många inom bloggosfären gillar listor och vill givetvis se sig själv högst upp för att få sina femton minuter of fame. Vi fungerar alla olika. Turligt nog.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:34 FM | Kommentarer (10) | Google