« Handbok för föräldrar | Startsidan | Stökig valborg och urvattnat 1 maj »

30 april 2007

S och LO vill återställa a-kassan

Jag hoppas verkligen att de kan infria löftet om de vinner valet nästa år.

Numera är arbetslöshet en stor otrygghetsfaktor. Det går inte heller att gå på linjen att de som inte får ett jobb inom en viss tid är slöa och söker inte tillräckligt många jobb.

Häromdagen hörde jag på nyheterna om en kille som hade sökt 900 jobb, men bara kallats till fem intervjuer och inte fått något jobb ändå, han hade fel efternamn.

Det spelar ingen roll hur mycket Alliansen sänker ersättningen, av det kommer inga nya jobb - utan bara människor med sämre ekonomi och ett slags utanförskap i något slags B-lag.

För hur det än är, under tiden som jobb söks, måste den som får a-kassa betala hyra och andra avgifter. Stekt lök, ris och nudlar går inte att leva på i längden.

Det kommer alltid att finnas en viss procent arbetslösa och jag har aldrig begripit mig på varför just de ska få det sämre. Visst ska det löna sig att jobba. Men skyddsnätet om man varslas eller på annat sätt förlorar jobbet måste finnas och får inte vara så grovmaskigt.

Men på varje jobb som är ledigt är det många sökande och en del sorteras bort direkt, de med fel efternamn (inte Svenssonaktigt), de som passerat bäst före datum (55+) och de som inte har tillräckliga kunskaper, avsaknad av gymnasiekompetens eller rent av svårt att kommunicera på det nya språket svenska.

De behöver extra insatser, men det verkar inte satsas så mycket på det - trots alla fagra löften. Arbetsmarknadsutbildningarna som drivs i Arbetsförmedlingens regi är inte så många som de borde vara.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 30, 2007 10:52 FM

Kommentarer

Alla som hade jobb och var friska röstade på han med hästsvansen och med en ring i örat. Dom som röstade borgerligt var avundsjuka på dom som var arbetslösa och sjuka. Borgarna hade skickliga konsulter. Vi får se om alla har arbete och är friska om 4 år. Får hoppas det.

Skrivet av: Roger datum: maj 2, 2007 09:27 EM

Tyvärr faller Mona Sahlin in i den lätta fällan att lova runt utan att behöva backa upp det hela med konkreta siffror. Var skall pengarna komma ifrån? Detta är lättköpt populism av värsta sort. Om hon fortsätter så kommer det inte att vinnas några val...

Skrivet av: TomS datum: maj 1, 2007 04:16 EM

Jag tycker också att a-kassan ska vara rimlig, dvs gå att leva på.

Samtidigt så tycker jag det är lättköpta poäng av Sahlin m fl att nu gå ut och säga att a-kassan ska återställas oavsett om stadsfinanserna tillåter det eller inte, utan att presentera något som helst förslag på vad de i så fall ska dra in på.

A-kassan har aldrig varit helt bra, den borde ses över på flera sätt. Flera vågar och kan inte ta de jobben de lyckas hitta, för att de har lägre lön än innan, för att det är deltidsjobb osv. De är rädda att falla "ur systemet" om de gör något fel. Liksom de inte vågar testa en affärsidé som de har för att de är rädda att åka ur a-kassan om de startar eget. Ett system som gör att du kan bli avstängd genom att gå en kvällskurs på ett studieförbund behöver ifrågasättas.

Sedan ser jag inte arbetslösheten som ett problem i sig själv. Några månader mellan jobb är helt ok. Däremot den stora utslagning som varit av en del människor under rätt många år nu, den är ett problem.

Slutligen tycker jag att det är viktigt att se arbetslösheten utan att överdriva. Många ungdomar, äldre, invandrare har också jobb, lyckas också byta jobb.

Det jag tror är den absolut sämsta utgångspunkten är att svartmåla att "det finns inga jobb för ungdomar osv". Det gör det!


Skrivet av: Åsa datum: maj 1, 2007 08:34 FM