« juni 2007 | Startsidan | augusti 2007 »

31 juli 2007

Arbetarbarn värderas lägre än akademikerbarn vid skada

Hur många som helst har bloggat om Ingmar Bergmans död så jag avstår. Jag är som sagt inte så mycket för finkultur och en del kommer väl att idiotförklara mig om jag öppet erkänner att jag aldrig sett varken en film eller teaterföreställning gjord av Ingmar Bergman.

Pride-festivalen har jag missat helt nu i år. Den har nog många bloggat om likaså, så jag avstår. Jag gillar paraden, men har aldrig varit inne inom festivalområdet något år eftersom det kostar skjortan.

Jag tycker dock att det är vågat att Glenn Hysén är en av invigningstalarna. Alla kan vi ända oss och tiderna har förändrats, med dem förhoppningsvis människorna.

Jag såg nyheterna klockan 18.00 och retade upp mig på att vi fortfarande har inbyggda system som bygger på ett förlegat klassamhälle.

Hård kritik mot Trafikskadenämnden för kränkande särbehandling av trafikskadade barn genom sämre ekonomisk ersättning. Barn från arbetarhem som skadas i trafiken kan få upp till 100 000 kr lägre årligt skadestånd än barn från akademikerhem. Orsaken är att Trafikskadenämnden bedömer ersättningen efter den sociala miljö som barnet växer upp i och gör en beräkning av ersättningen för framtida inkomstbortfall utifrån barnets egna framtidsutsikter. Därmed sätts likhetsprincipen inom svensk rätt ur spel eftersom lika skador inte ersätts lika.

Barn från arbetarhem förblir inte alltid som skomakaren vid sin läst. Det finns många som studerar vidare och får välbetalda arbeten och det är en fördom tycker jag att förutsätta att ”alla” ska dras över en kam. Så djävla förbenat dumt så jag kan bara skaka på huvudet.

Vad har föräldrarnas inkomst med att göra barnets skada och dess ersättning? Skulle den ha det borde det nästan vara tvärtom, de från arbetarhem ska få mer i ersättning då de nu fördomsfullt anses få mindre inkomst överlag senare i livet.

Det är väl bättre och mer rättvist att skadan i
sig värderas oavsett föräldrarnas inkomst?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:06 EM | Google

29 juli 2007

Sommaren som försvann?

Efter förra årets kanonsommar var jag faktiskt övertygad om att denna sommar skulle bli minst lika bra, optimist som jag är.

I brist på annat har jag kikat på gamla filmer idag, bland annat en gammal favorit som dammades av. Nätet (The Net) med Sandra Bullock - min favoritskådespelerska. Den kom 1995 och då var mycket overkligt, i alla fall i mina ögon när jag såg filmen för första gången. Men jag minns att jag tyckte den var bra.

Den var bra även i dag, fast i dag så var allt som verkade så overkligt helt naturligt. Det som filmen handlar om är inget som skulle kunna vara otänkbart i dagens högteknologiska informationssamhälle. En gammal rulle - javisst, men väl värd att se.

Jag kände även för att fräscha upp bekantskapen med Mel Gibson - min favoritskådespelare :), när han var ung och urläcker. Dödligt vapen (Lethal Weapon ) var första filmen och det finns tre till som ligger och väntar i filmhyllan. Det kommer nog fler gråmulna dagar i sommar :).

Nu vet jag inte om filmer med Mel Gibson eller Sandra Bullock är finkultur direkt. Men jag är inte så mycket för finkultur. Det står jag för. Opera, operetter, djupa dramatiska teaterföreställningar och baletter är inte min bag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:05 EM | Google

Ett tyst generat mummel....?

För att återknyta till det jag skrev häromdagen.

Fjolårets högljudda borgerliga protester har förbytts i ett generat mummel. För att rädda sin politiska trovärdighet hänvisar i dag flera av Stockholmsregionens ledande politiker till drömmen om Förbifart Stockholm. Men det skulle ta 100 år att finansiera den med enbart trängselskatt.

100 år? Tja, det gäller att se framåt!!!!

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 EM | Google

28 juli 2007

Hur högt är det i taket hos moderaterna?

Det kan knappast vara speciellt högt i taket inom moderaterna. Hur det är inom Alliansen som helhet vet jag inte, men inom moderaterna verkar partipiskan vina och alla ska rätta sig i ledet.

Tre moderata ledamöter i försvarsutskottet har först dragit tillbaka och sedan ändrat en debattartikel de skrivit. Enligt en av dem har det skett efter påtryckningar från högre upp. I ursprungsskicket ställer sig artikeln frågande till Anders Borgs uttalanden om neddragningar i försvarsbudgeten.

Att som moderat ta sig för att kritisera Anders Borg eller regeringen verkar inte vara fullt så populärt, om jag ska tolka artikeln rätt. Alla i ett parti kan inte och bör inte tycka exakt likadant. Om så vore fallet kunde vi ersätta alla våra politiker i alla våra olika partier med robotar med inprogrammerat partiprogram, vilket en del kanske redan har transformerats till under resans gång?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:59 EM | Google

27 juli 2007

Snart så smäller det!

Ja, inte av champagnekorkar,
för det är nog inte många som firar detta.

Nu är det bara några dagar kvar tills trängselskatten startar den 1:a augusti. En omstridd trängselskatt.

Jag misstänker att många som röstade på Alliansen i Stockholm och dess kranskommuner inte kunde drömma om att Alliansen skulle genomföra trängselskatten på allvar. Jag som trodde att ta ut nya skatter var tabu och att skatter överlag inte är populärt bland Alliansen politiker, samt måhända hos en del av deras väljare.

Men nu är det bara att gilla läget. Personligen har jag inget emot trängselskatten, det enda stora radikala felet med Alliansens beslut är att pengarna som dras in inte kommer att till största delen användas för att förbättra kollektivtrafiken.

Önskat resultat av trängselskatten är att antalet bilar som kör inne i stan ska minskas (så har i alla fall jag uppfattat upplägget), men för det krävs fler och bättre allmänna kommunikationer.

Vid trängselskattförsöket sattes många extrabussar in, hur blir det nu? Jag har inte hört något om att de extra bussar som lades ned efter försöket kommer att återuppstå igen. Någon som vet?

Registrering och identifiering kommer att ske genom att registreringskyltarna fotograferas. Jag har inte hört något om att bilen kan utrustas med en transponder, som vid trängselskattsförsöket. Det var smidigt.

Nej, nu ska registreringsskylten avläsas via OCR-teknik om jag har fattat galoppen rätt. Den tekniken har väl sina brister? Smutsiga registreringsskyltar torde vara svåra att läsa in rakt av, där måste nog ett mänskligt öga försöka tyda vad som står på registeringsskylten. Många kommer att hitta på allehanda sätt för att försvåra för kameran att fånga läsbara bilder misstänker jag.

Jag har beställt autogiro. Inte sjutton tänker jag bry mig om att fundera på om jag passerat en tull eller inte. Tiden för betalning är bara fjorton dagar, vilket jag tycker är för kort tid. De andra alternativen lockar mig inte. Betala på Pressbyrån och 7-eleven, betala via kort på Internet eller bankernas betalningssätt via snigelpost.

På en webbsida ska man kunna logga in och kolla hur mycket man ska betala. Bra, för dem som har Internet hemma eller möjlighet att surfa på jobbet.

En annan sak jag retar mig lite på eller inte bara så lite utan ganska mycket. Internetifieringen går inte i takt med vanliga människors tillgång till nätet. Många (även myndigheterna) tar för givet att alla har tillgång till nätet. Vare sig det är på jobbet eller hemma. Men alla har inte tillgång till Internet på jobbet, tro det eller inte.

När det gäller antalet som har tillgång till Internet hemma har jag inga siffror på, men jag känner faktiskt flera stycken som inte har varken bredband eller modem hemma, för att de inte vill och en del för att de inte kan beroende på vart de bor. Bredband till alla, dithän har vi inte kommit än. Modem är det väl knappas så många kvar som använder?

Läs mer om detta på Vägverkets hemsida

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:59 EM | Google

26 juli 2007

Drickbart vatten?

Läkemedels- och kemikalierester i Stockholms dricksvatten låter inte så tilltalande. Mälaren är Stockholms vattentäkt. Bara det får mig att undra hur de kan rena vårt dricksvatten ordentligt och utan att tillsätta tillsatser som i sig kanske visar sig vara skadliga?

Varför just bara spår av blodtrycksmedel och smärtstillande läkemedel? Jag kan tänka mig att det är många fler sorters mediciner som utsöndras och många olika kemikalier som till sist hamnar i kretsloppet och återanvänds som dricksvatten. Jag tror att detta är ett problem som kommer att eskalera.

Tre år i rad har Stockholms vatten undersökt kvaliteten på Stockholms dricksvatten och hittat spår av blodtrycksmedel och smärtstillande läkemedel. Men halterna är ännu så låga att de inte påverkar vårt dricksvatten menar Lars Lindblom.

Vart går då gränsen när de kommer att påverka dricksvattnet?
När kommer den gränsen att passeras?

Jag tycker inte vattnet här i Stockholm är speciellt gott att dricka. Det är stor skillnad mot den egna brunnen ute på landet som förser kåken med vatten, en djupborrad brunn 70 meter ned i backen. Utmärkt vattenkvalitet, enligt den mätning som gjordes vid köpet och det kanske är dags att göra en ny snart?

Vattnet smakar gott och är kallt direkt från start. Här i lägenheten måste jag spola i all evinnerlighet innan vattnet blir så kallt som det ska vara om det ska vara gott att dricka. Fesaljummet vatten smakar inte gott.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:27 EM | Google

25 juli 2007

Att någon vill mig död? Jag kanske har dålig humor?

Jag fick ett mail om ett bloginlägg på en blog jag aldrig hört talas om. Men det finns så många bloggar numera att det går inte att hänga med i svängarna. Det är kul att fler och fler börjar blogga.

Jag VISSTE det! (Att få vara arg)

Det finns verkligen folk som tror att högerregeln gäller bland gångtrafikanter!

VAD ÄR DET FÖR MIFFE SOM GÅR TILL HÖGER BARA FÖR ATT PROVOCERA!

Säkert smaskar hon när hon käkar också. Med andra ord förtjänar hon att döden dö.

Någon hade kommenterat:

Då dödar vi henne. Knufftanter förtjänar det värsta.

Kontentan av det hela var mitt bloginlägg, Håll till höger Svensson. Det hade tydligen inte fallit blogägaren på läppen. Det är väl okey, alla kan inte tycka lika.

Jag kunde med kort några dagar efter visa att jag hade rätt, i alla fall gällande den sträckan som jag skrev om.

Håll till höger

Men hur sjukt är det från en skala från noll till tio att öppet önska att någon ska dödas, bara för att personen skrivit ett bloginlägg som ogillas. Dessutom ett harmlöst sådant, om vilka regler som gäller för gång- och cykeltrafikanter.

Men att blogägaren tyckte att mitt inlägg skulle vara ett incitament att jag borde döden dö och någon i en kommentar skriver att då dödar vi henne var lite väl magstarkt i mina ögon.

Skämt? Humor? Elakhet? Tanklöshet? Oförståelse? Jag vet inte vad personen tänkte på och varför inlägget publicerades. Men det finns gränser för vad man bör publicera tycker jag och att önska döden ur andra och uppmana till att döda andra är i mina ögon kanske inte helt korrekt. Jag tycker i alla fall inte att det är roligt.

Inlägget är borta.
Blogägaren kanske förstod att det kanske inte så smart?

BTW :-) jag smaskar inte när jag äter.
Knufftant? Nej, inte alls faktiskt.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:52 EM | Google

24 juli 2007

Rötmånad? Vi har ju kylskåp numera!

Rötmånad. Det låter allvarligt. Det var det med all sannolikhet innan kylskåpet, frysen och kylväskan kom. Jordkällare var förut ett av alternativet istället för kylskåp.

Enligt Bondepraktikan börjar den i slutet av fruntimmersveckan, runt den 22-24:e juli, och pågår i en månad. Innan kylen och frysens intåg i folkhemmet märktes en stor skillnad på hållbarheten på maten i rötmånaden.

Jag minns många jordkällare jag har varit inne i uppe i Norrland. Fuktig kyla skulle jag vilja beskriva att det kändes som. En jordkällare hade spindlarna tagit över och där gick ingen in längre. Konstigt? :)

I en del gamla hus finns även en jordkällare under köket. De hus jag har varit som haft detta har haft luckan dold under en trasmatta. Den jordkällaren brukar, i alla fall de jag stigit ned i, ha lite mindre fuktig kyla.

Men hur som haver. Kylskåpet och frysen är uppfinningar som verkligen är av godo, lägg därtill tvättmaskinen. Vilka underverk de måste ha varit när de kom?

Mat ska alltid behandlas korrekt, vare sig det är rötmånad eller inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:25 FM | Google

23 juli 2007

En riktig bloggsemester

Ingen datortid alls att tala om, uppkoppling fem minuter max varje dag checking att allt var okey med hemsidorna. Inga tankar på att blogga alls.

Bloggsemester med andra ord. Jag har varit ute i skog och mark. Det kanske inte är så svårt att gissa av bilden nedan vad jag bland annat gjorde ut i friska luften. Men samtidigt blev jag nostalgiskt då jag vistades i trakter där jag ofta var med mina hundar.

Blåbär

Jag saknar mina hundar. Jag saknar en nuffe att krama om. En brun nuffe (New Foundlandshund) som ser ut som en nallebjörn, vilket både Smulan och Nalle gjorde. Men det får vänta tills jag blir pensionär. Just nu passar det inte in i min livssituation.

Det spelade ingen roll att de snodde soffan. Men jag brukade klämma in mig i mitten :).

Nuffar i soffan

Det spelade ingen roll att det var trångt i sängen stundtals :). Oftast så sov en eller flera av dem i sängen, men finns det hjärterum finns det stjärterum.

Nuffar i sängen

Jag saknar alla mina fyra hundar, Buster (schabrador), Laban (svart nuffetik) och så Nalle och lilla Smulan. Nalle är nuffen med det stora huvudet, Smulan var en modell mindre. Så fort jag ser en nuffe på gatan måste jag bara få kela lite med den, även om det är drägelrisk :). Givetvis frågar jag först om jag får.

En gång hundägare,
alltid hundägare i sinnet även utan hund.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:12 FM | Google

20 juli 2007

Kärnkraftverk i jordbävningsområde?

Yisses, i Japan skulle jag inte vilja bo. Skalv är mycket vanliga i Japan. Det inträffar ett i snitt var femte minut. Haja det, var femte minut! Även om de flesta förmodligen inte känns är siffran i mina ögon svindlande.

Men detta lär de ha i åtanke när de bygger förmodar jag, annars skulle de inte kunna ha så stora höghus. På TV har jag sett glimtar från kontorslandskap under pågående skalv och det har sett ganska underligt ut, skyltar svajar och grejer flyttar på sig.

Jordbävningen i måndags mätte 6,8 på Richterskalan och skalvets epicentrum låg endast nio kilometer från Kashiwazaki-Kariwa. Skalvet orsakade att tio människor omkom och drygt tusen skadades.

Världens största kärnkraftverk ligger där och nu har de stängt det. Det var tydligen inte byggt för att klara 6,8. Borde de inte ha tänkt på det och säkrat det för lite högre siffror på Richterskalan med tanke på omständigheterna?

I onsdags krävde FN:s atomenergiorgan IAEA en fullständig utredning av säkerheten på Kashiwazaki-Kariwa eftersom det då stod klart att radioaktivitetsläckorna var värre än vad som först angavs...Allt som allt har 50 olika ”problem” rapporterats från kärnkraftverket efter skalvet

Det låter inte så betryggande och jag skulle tro att omkringboende inte riktigt känner sig komfortabla med att ha detta kärnkraftverk i närheten. För jag hoppas att informationen inte mörkas i Japan? Det går nog knappast numera, med Internet och kabel-TV med BBC och andra nyhetskanaler som folk förhoppningsvis kan ”ratta” in.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:28 FM | Google

19 juli 2007

Tjuvarna scannar nätet

I går var jag och hälsade på Marina i Västerås. Jag tog tåget för min bil har fått för sig att maxhastigheten ska vara runt 70 och inte mer. Det funkar i tätorter, men inte på motorvägen. Så jag tog tåget och det gick smidigt.

Jag läste i Metro att man ska vara försiktig med att blogga om eller annonsera om att man ska åka bort på semester för tjuvar letar på nätet efter stöldoffer numera. Tekniken har verkligen underlättat för alla, både goda och icke goda :).

Det här har jag funderat på länge och det är därför jag aldrig numera bloggar om när jag jobbar eller om jag ska bort en dag. Jag kan skriva om det dagen efter, om det är något som jag eventuellt vill blogga om.

Förut pratade folk in på telefonsvararen helt aningslöst att man är borta och när man återkommer. Redan det måste ha varit tjuvarnas paradis. Numera tror jag att de flesta har insett att det inte är någon bra idé.

Det är inte heller någon bra idé att annonsera ut på nätet att man ska resa bort och hur länge osv numera. Allrahelst om man har något värdefullt hemma. Polisen har gått ut med en varning, enligt Metro, blogga inte om dina semesterplaner.

Jag har inget som en inbrottstjuv skulle tycka vara värt mödan att bryta sig in för, fast de vet de ju inte om innan de redan har tagit sig in i lägenheten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:20 FM | Google

17 juli 2007

Pedofiler ska anges via e-post

Jaha, hur många har en laptop med Internetanslutning med sig på stranden i Phuket eller runt om i regionen? Hur många springer in på ett Internetcafé? Hur anmäler man att en svensk, men med okänt namn, ligger och solar i solstolen bredvid och har en barnunge med sig som passar upp på honom, eller ser honom dra flickebarnet hem till ett hotell?

Vore det inte bättre om ett samarbete inleddes med den lokala polisen (de verkar förrresten blunda med båda ögonen stundtals).

Jag som turist skulle kunna då kunna:
A. Checka av att det är det en svensk.
B. Ta tag i närmsta lokala polis.

Nu tar polisen hjälp av svenska turister för att stoppa pedofiler i Thailand. Ett särskilt kontor har öppnats på svenska ambassaden i Bangkok dit turisterna kan vända sig för att lämna in anonyma tips om misstänkta pedofiler.

Det är bra att de försöker stävja det hela, men detta är som en droppe i havet. Svenska poliser borde få lov att åka ned och ”turista” och agera polisiärt och knipa dem direkt. Det tror jag inte brottsutredande myndigheter i Thailand, Kambodja, Laos, Vietnam och Filippinerna kan ha något att misstycka om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:46 EM | Google

16 juli 2007

Svensk sommar

Tomas Ledins låt ”Sommaren är kort” passar verkligen in på årets sommar so far. Undantaget vad jag förstår är norrut som har haft skapligt väder jämfört med de som bor söderut.

Sommaren är kort
Det mesta regnar bort
Men nu är den här
Så ta för dig
Solen skiner idag
Hösten kommer snart
Det går med vindens fart
Så lyssna på mig
Solen skiner kanske bara idag

Vem minns inte förra sommaren? Kommer det att bli någon värmebölja i år eller ska vi ha en taskig defaultsommar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:19 FM | Google

15 juli 2007

Migrationsverket och Nyamko Sabuni talar inte samma språk?

Invandring inte är en kostnad, utan i stället rikedom.

Det sa integrationsministern Nyamko Sabuni i Almedalen, samtidigt som Migrationsverket vänt på kuttingen när det gäller flyktingar från Irak.

Regeringen vill införa en bonus på några tusen kronor för flyktingar som snabbt klarar undervisningen i svenska. Taskigt bara för dem som har svårigheter - alla lär sig inte lika fort och det missgynnar alla med dyslexi (läs-och skrivsvårigheter).

Flankerad av två stadiga livvakter slog hon fast att invandring inte är en kostnad, utan i stället rikedom.

Det rimmar illa med att irakier kan komma att avvisas på löpande band numera. Irakier från södra och centrala Irak som flyr till Sverige får inte längre stanna på grund av situationen i landet. Situationen i Irak anses inte vara skäl nog numera anser Migrationsverket.

För att få permanent uppehållstillstånd krävs från och med nu att man dessutom kan visa på att man personligen hotats eller trakasserats. Migrationsverket fattade på torsdagen ett vägledande beslut med det innehållet.

Läs Johanne Hildebrandt krönika:
Migrationsverket har noll koll på Irak.”

Mer än 40 irakier sitter fast i Syrien och Jordanien – trots att de har svenska uppehållstillstånd. Deras pass gäller inte längre och Migrationsverket ger inga tillfälliga resehandlingar.
– Det är inte Sveriges ansvar, säger Elizabeth George, informatör på Migrationsverket.

Tänk så fyrkantigt. De har uppehållstillstånd. Sveriges gränspolis skulle släppa in dem. Varför inte ge dem tillfälliga inresehandlingar, så kallade främlingspass? Nej, Migrationsverket höjer inte ett finger för att hjälpa dem.

Det var flera månader sedan de gamla passen stoppades. Vi har information på vår hemsida.

Hur många kollar på deras hemsida? Visst kan det tyckas att man borde hålla sig up to date med gällande regler, men det kan uppstå misstag och missförstånd och jag tycker nog att Migrationsverket är ovanligt fyrkantigt när det gäller detta.

Hade det varit en uräkta (med en uräkta menar jag en person som via flera generationer tillbaka bott i Sverige) svensk som hamnat i samma sits misstänker jag att det inte hade varit några som helst problem att få hjälp att komma hem.

Andra bloggar om:
, , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:08 FM | Google

14 juli 2007

Tacka vet jag najtråd

I går på jobbet så ramlade ena glaset ur glasögonen, en skruv hade lossnat. Den lilla skruven lär vara ganska svår att hitta. För jag trodde jag fick med mig den hem, men icke sa Nicke. Alltså bör den finnas kvar där och jag tror knappast att jag kommer att hitta den, för den är så liten att den knappt syns. Så man tager vad man haver, som Kajsa Warg sa.

Tacka vet jag najtråd. Inte snyggt. Men det funkar. Fast i dag blir det reservglasögonen som tas med istället för de som är trasiga. Hoppas optikern där jag köpte läsglasögonen har en skruv som passar till bågarna och dit kommer jag inte kunna åka förrän torsdag och har jag otur har han semesterstängt.

Annars förflöt fredagen den 13:e utan mankemang. Fast jag är inte vidskeplig, men visst är det ett magiskt datum.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:47 FM | Google

13 juli 2007

Anders Borg - en vänsterman? Snicksnack!

Rubrik i Svd:
Borg följer med i vänstervridningen.

Jag har dock svårt att se någon som helst vänstervridning i nuvarande politik, allrahelst Anders Borg styrande åt vänster i politiken. För mig ter han sig som en omogen finansvalp och han gör sig inte bra i media. Han borde lära sig att se folk i ögonen och inte slira på orden. Raka rör, raka besked tack.

Talet om att sänka avgifterna till a-kassan med några futtiga tior imponerar inte på mig. Varför höja dem så kraftigt? Sänkningen är inte heller något löfte utan bara om ekonomin tillåter det. Vilket den troligen inte kommer att göra då alla skattesänkningar gör att statens finanser minskar.

Sänkt fastighetsskatt och slopad förmögenhetsskatt ser jag inte som ett incitament att fler jobb skapas, inte heller att skatten sänks på inkomster. Det gynnar inte de lågavlönade, sjuka och arbetslösa direkt. Det som oroar mig är eventuellt kommande skärpningar i sjukförsäkringen, som inte öppet uttalats men likväl finns en misstanke om att det finns på agendan.

Nej, rubriken är i mina ögon felaktig. Borg foljer inte alls med i vänstervridningen och kommer så aldrig att göra. Han är ju moderat. Punkt slut. Även om nu moderaterna tagit på sig Kejsarens kläder och helt felaktigt kallar sig ett arbetarparti.

// Annica

Annica Tiger 8:05 FM | Google

12 juli 2007

Stieg Larsson och Håkan Nesser

Jag började läsa andra delen av Håkan Nessers ”En helt annan historia” som i och för sig var bättre än den första boken om Gunnar Barbarotti, som var lite småseg - men ändå läsvärd. Men jag slutade halvvägs i boken, vilket är ganska ovanligt. Har jag börjat läsa en bok och den har fångat mitt intresse inom 30 sidor brukar jag läsa ut boken rakt av.

Men min utlånade tredje del av Stieg Larsson ”Luftslottet som sprängdes” fick jag tillbaka häromdagen och jag började läsa den direkt och lade Nessers bok åt sidan - utan pardon.

”Luftslottet som sprängdes” är bra, jag har kommit halvvägs. Dock tycker jag att ”Flickan som lekte med elden” fortfarande är helt outstanding. Del ett ”Män som hatar kvinnor” hade jag länge liggande i läshögen, men titeln avskräckte mig lite. Men när jag väl började läsa så var det sträckläsning som gällde.

Synd att Stieg Larsson aldrig fick avsluta sin Millennium-serie som var planerad till tio böcker. Det finns tydligen en oavslutad fjärde del men frågan är om den kommer att kunna slutföras och publiceras.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:02 FM | Google

11 juli 2007

Mördarsniglar och spindlar

Bara namnet kan få vem som helst att rysa till. Mördarsniglar (spansk skogssnigel låter lite snällare). Vem/vilka mördar de? Människor? Andra levande djur? Eller är det bara för att de käkar upp grönsakerna i trädgården? Nå, det kanske inte bara är så bara för en intresserad odlare som vill ha sina grönsaker ifred.

I år har jag sett hur många som helst på de mest underliga ställen. Så numera är det inte bara trädgårdsägare som lider av denna lite udda varelse som inte hör hemma i den svenska faunan. Jag tror att de är här för att stanna och att de kommer att bli ett problem. När jag jobbar får jag kryssa mig fram mellan dessa varelser som förvirrat sig ut på asfaltsgångar och i utomhustrappor.

Har du problem med mördarsniglar har DN en artikel i dag om x antal sätt att avliva dem.

Den ena sättet verkar vara äckligare än det andra. Hemma på tomten har ännu inga mördarsniglar upptäckts av B. Men jag lider med dem som har problem med dessa djur. En del kanske inte bryr sig, men de som gör det har fullt sjå vad jag förstår att hinna rensa trädgården innan nästa invasion kommer. Än värre är det väl om de har grannar som skiter i att försöka hålla stammen i skick på sina tomter.

Från sniglar till spindlar och andra småkryp som inte hör hemma i Sverige. De som importerar bilar från USA får ofta med sig Svarta änkan som extra fripassagerare. Jag skulle aldrig våga åka i en sådan bil såvida den inte var garanterad sanerad och fri från denna lilla otäcka spindel.

På tal om spindlar, ett otyg som jag hatar. Jag har nästan spindelfobi, nästan skriver jag för spindlar som inte är större än 0.5 cm med benen inräknade kan jag tolerera - men större varianter är jag livrädd för. B. har faktiskt en liten spindel som bor på toan i huset och dess nät låter jag vara kvar. Men hade det varit en större spindel hade jag nog reagerat annorlunda.

Bananspindlar är inte så roliga de heller. När jag ska handla bananer sticker jag aldrig ned handen i banankartongen :). Jag tar de bananer som ligger överst, snabbt som attan.

Spindlar och insekter av okänd art oroar de anställda på Volvo i Umeå. En vanlig dag på jobbet riskerar de att råka på de ovälkomna djuren i lastbilshytterna. Och sedan fabriken började ta emot hytter från Brasilien tycker man att antalet ökat. Den största spindeln ska ha varit åtta centimeter.

Börjar de bli åtta centimeter snackar vi spindlar. Burr! Eftersom de kommer från Brasilien kan de kanske vara giftiga? De andra små krypen likaså? Ja, jag skulle inte vilja jobba där.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:13 EM | Google

10 juli 2007

Senilsnöre i all ära, men.....

Senilsnöre funkar inte. Jag bara fastnar med glasögonen när de hänger i senilsnöret eller så fastar senilsnöret i något och det är inte ett dugg bättre.

Det finns bilnycklar har jag läst som man kan vissla på. Om de är förlagda så visslar man och får ett svarsljud tillbaka. Eller så har jag drömt om detta? Men det låter som en rimlig uppfinning. Det låter som om det borde finnas på marknaden.

Finns det ingen som kan uppfinna något motsvarande till glasögon för jag har en förmåga att lägga ifrån mig dem överallt, eftersom det bara är läsglasögon så behöver jag dem bara när jag ska läsa och de är bara till besvär annars. Vilket gör att jag bara lägger ifrån mig dem lite varstans när jag slutar läsa.

Ibland letar jag mig nästan skogstokig, flera gånger har jag hittat dem på golvet och jag är glad över att jag inte trampat och haft sönder dem. Så billiga var de inte att jag har råd att hosta upp pengar till nya.

En mobil som råkat förvilla sig hemma kan man ju alltid ringa upp och lokalisera. Det händer det också :). Men tänk att kunna vissla och få ett pip tillbaka så att jag kan lokalisera var glasögonen just då befinner sig. Det vore finemang.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:21 EM | Google

Östersjön är hotad

Sverige och framförallt Danmark måste anpassa jordbruket ur ett mer miljövänligt perspektiv, för att kunna vara förebilder för andra länder.

I och med att allt fler länder runt Östersjön går med i EU ökar risken för att de småskaliga jordbruken försvinner och industrialiseras och därmed ökar risken för övergödning av Östersjön.

Östersjön klarar inte så mycket mer. Det är ett hotat hav. Något måste göras innan Östersjön är oåterkalleligt förstört.

Beräkningar som gjorts inom forskningsprojektet Mare på Stockholms universitet visar att om alla länder runt Östersjön skulle modernisera sitt jordbruk till samma djurtäthet och produktionsnivå som det danska lantbruket, så skulle utsläppen av näringsämnen till Östersjön öka med 50 procent.

Öka med 50%?
Det är tvärs emot vad som är önskvärt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:11 FM | Google

8 juli 2007

Varning för Sverige?

Ja, varning för vem tänkte jag nästan säga. Nu är Sven Otto Lottorin ute i blåsväder igen. Nu sitter han själv och regerar i det välfärdssamhälle han en gång ville krossa och tyckte så illa om. Han har turnerat runt med en bok i Europa - ”The rise and decline of the Swedish welfare-state” Bokens skrevs på uppdrag av dåvarande Företagarförbundet.

Sven Otto Littorin turnerade Europa i över ett år för att marknadsföra sin bok ”Den svenska välfärdsstatens uppgång och fall”. Arbetsmarknadsministerns budskap var att krossa den svenska modellen - som han i dag försvarar till varje pris.
- Arbetsnamnet på boken var ”Varning för Sverige”, säger Einar Du Rietz, som jobbade i projektet.

Sverige som av många andra länder anses som en förebild, det svenska folkhemmet har och är förebild för andra länder som kommit hit på studiebesök. Men moderaterna gillar inte den svenska modellen, om de nu skulle kunna vara ärliga och sluta kalla sig för ett arbetarparti.

Jag tror faktiskt inte hans avbön om att han mognat och ändrat uppfattning. Kanske lite, men åt vilket håll? Att han skulle ha vänt på kuttingen helt är inte rimligt, i så fall skulle han lika gärna kunna bli medlem i socialdemokraterna. Det är bara ett spel för gallerierna.

Jag är fullt övertygad om att processen rullar på, sakta men säkert. De kan ju inte göra revolution :-) och ändra allt på en gång. Det är ju bara de hemska kommunisterna som kan tänkas göra så, enligt gängse borglig skrämselpropaganda.

Nedmonteringen av den svenska modellen har redan påbörjats och tiden lär utvisa vartåt det kommer att barka.

Citat ur boken::
Problemet med Sverige i dag är att det existerar inte någon politisk kraft som är stark nog för att genomföra en förvandling av den svenska modellen.

Tiderna har ändrats.
Nu finns den politiska kraften.
Och?

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:15 EM | Google

7 juli 2007

Filminspelning

I dag har jag varit statist :). Monica har ett projekt på G. Det behövdes lite statister i dag och jag var inte sen att hänga på. Inte för att synas (det gör jag inte heller för jag satt mig så att jag inte skulle synas) utan mer för att få uppleva hur en filminspelning går till.

Monica kan sin sak, det märktes. Jag var ju bara med på en liten del av flera delar av inspelningen så jag fick ingen riktig överblick över hur slutresultatet kommer att bli, men de scener som spelades in av skådisarna var bra och en del riktigt roliga. Tystnadsplikt är anbefallen, så mer kan jag inte berätta :).

Jag skulle nog aldrig ha tålamodet att vara en skådis. Omtagning efter omtagning, en extra tagning till osv. Inte nu på gamla dar. Men visst närde jag drömmar som 10-12-åring att bli skådis, inte filmskådespelare utan jag spelade teater. På riktigt, på scen och med publik. Jag älskade hela kittet, men när hormonerna började svalla i puberteten blev det annat som kom i fokus. Synd, jag skulle ha fortsatt att gå hos den där pensionerade regissören som hade som livsuppgift att lära oss ungar att spela teater.

Men de val man gör i livet kan inte göras ogjorda.

Hur som haver, en intressant dag har det varit. Eller förmiddag kanske jag ska skriva, för jag var uppe med tuppen och på plats redan halvsju. Jag har svårt att lära av mig ovanan att alltid komma för tidigt. :)

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:02 EM | Google

6 juli 2007

Återigen varning för viruspostcards

Ämne:
You have just received a virtual postcard from a friend!
Från:
received@postcard.org

You have just received a virtual postcard from a friend !

You can pick up your postcard at the following web address:

http://www.xxxxxx.uv.ro/postcard.gif.exe
<http://xx.165.xx.1/~xxxxxxx/postcard.gif.exe>

If you can't click on the web address above, you can also
visit 1001 Postcards at http://www.postcards.org/postcards/
and enter your pickup code, which is: d21-sea-sunset

Nu har i alla fall det utsatta riktiga originalet reagerat och skrivit en varningstext på sin hemsida. Den kan vara värd att läsa. Jag vet att många sänder vykort till varandra digitalt och det är inte så safe numera att motta vykort, såvida man inte har plain text påslaget som jag har i min mailklient så jag ser direkt om det är något skumt med det som ska vara klickbara länkar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:56 FM | Google

5 juli 2007

Dyrbara leksaker

Tur i oturen att ingen blev skadad eller rent av dödad.

Med en våldsam smäll kraschade de två unga männen sin lyxbil, en Chevrolet Corvette, rakt in i en busskur med väntande passagerare.

Hoppas de får smisk på stjärten nu av sina fäder, enligt gammal modell. Nej, skämt åsido - men en rejäl utskällning bör de få. Att köra så fort att de tappar kontrollen över bilen inne i en tätort går fetbort.

Hoppas försäkringen inte täcker sådant här. Skulle den göra det så är det alltså vi andra som har våra bilar försäkrade som får stå för notan för deras leklust i slutändan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:59 EM | Google

2 juli 2007

Varför ska sexköpare behandlas annorlunda?

Enligt dagens Metro:

Sexköpare i Stockholm löper nu större risk att deras fruar eller sambor ska få reda på att de går till prostituerade. Fram till mars var praxis att traffickinggruppen i Stockholm skickade delgivning om brott och kallelser till den misstänktes arbetsplats.
– Nu skickar vi kuverten direkt till hemmet. Det är egentligen gängse praxis när det gäller alla brott.

Varför ska sexköpare kunna välja att få posten dirigerad till önskad adress? Jag tycker det är fel att särbehandla dem. Kan det vara så att det ibland är lite delikata fall, kända och etablerade män som åkt dit? Än mindre skäl att särbehandla dem i så fall. Vilka andra brottslingar har den förmånen?

Har de nu fruar som öppnar deras post så har de problem för övrigt inom familjen så att säga. Det är en regel de flesta respekterar att inte öppna post adresserad till make, sambo eller what so ever - såvida man inte har en överenskommelse att det inte spelar någon roll vem som öppnar vad.

Vad är det som säger att posten inte öppnas på företaget? Jag har jobbat på ett stort företag där all post öppnades innan jag fick den. Det berodde på att företaget inte ville missa fakturor och mig gjorde det inget.

Jag tycker att har man åkt fast så får man stå där med ändan bar. Jag förmodar att de hur som haver måste tala om det för make, sambo eller what so ever, eller ska de låtsas som om de regnar?

Personligen skulle jag tycka att det var ett större svek att min partner låtsades som om det regnade istället för att rakt och öppet erkänna och berätta vad som hänt.

Sanningen kommer alltid fram förr eller senare är min devis, så det är lika bra att lägga korten på bordet på en gång och ge fan i att hymla och hyckla.

Andra bloggar om:
, ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:45 EM | Google