« Sommaren som försvann? | Startsidan | Bildgåta »

31 juli 2007

Arbetarbarn värderas lägre än akademikerbarn vid skada

Hur många som helst har bloggat om Ingmar Bergmans död så jag avstår. Jag är som sagt inte så mycket för finkultur och en del kommer väl att idiotförklara mig om jag öppet erkänner att jag aldrig sett varken en film eller teaterföreställning gjord av Ingmar Bergman.

Pride-festivalen har jag missat helt nu i år. Den har nog många bloggat om likaså, så jag avstår. Jag gillar paraden, men har aldrig varit inne inom festivalområdet något år eftersom det kostar skjortan.

Jag tycker dock att det är vågat att Glenn Hysén är en av invigningstalarna. Alla kan vi ända oss och tiderna har förändrats, med dem förhoppningsvis människorna.

Jag såg nyheterna klockan 18.00 och retade upp mig på att vi fortfarande har inbyggda system som bygger på ett förlegat klassamhälle.

Hård kritik mot Trafikskadenämnden för kränkande särbehandling av trafikskadade barn genom sämre ekonomisk ersättning. Barn från arbetarhem som skadas i trafiken kan få upp till 100 000 kr lägre årligt skadestånd än barn från akademikerhem. Orsaken är att Trafikskadenämnden bedömer ersättningen efter den sociala miljö som barnet växer upp i och gör en beräkning av ersättningen för framtida inkomstbortfall utifrån barnets egna framtidsutsikter. Därmed sätts likhetsprincipen inom svensk rätt ur spel eftersom lika skador inte ersätts lika.

Barn från arbetarhem förblir inte alltid som skomakaren vid sin läst. Det finns många som studerar vidare och får välbetalda arbeten och det är en fördom tycker jag att förutsätta att ”alla” ska dras över en kam. Så djävla förbenat dumt så jag kan bara skaka på huvudet.

Vad har föräldrarnas inkomst med att göra barnets skada och dess ersättning? Skulle den ha det borde det nästan vara tvärtom, de från arbetarhem ska få mer i ersättning då de nu fördomsfullt anses få mindre inkomst överlag senare i livet.

Det är väl bättre och mer rättvist att skadan i
sig värderas oavsett föräldrarnas inkomst?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 31, 2007 8:06 EM