13 september 2010

Tredje statsmakten

Är det tredje statsmakten som ska avgöra valet i år? Det går att se en tendens att de i denna valkampanj försöker mer onyanserat att påverka än de gjort i tidigare val. Tråkigt om så verkligen är fallet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:36 EM | Google

25 februari 2009

Bokrean

Jag fick tag på en katalog inför bokrean och upptäckte en del böcker som jag ville ha. Jag gjorde en koll på Bokus och samtliga böcker fanns som pocket, med ett betydligt lägre pris. Pocket eller kartonnage - spelar roll - för läsupplevelsen? Nu fick jag ett mail som talade om att böckerna är på G. Nu har jag något att se fram emot. Läsandet överskuggar Internet numera. Jag ligger hellre och läser en bra bok än sitter vid datorn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:39 EM | Google

11 februari 2009

Janis Joplin på svenska

Caroline af Ugglas har bitit sig fast hos mig. Jag har nu beställt hennes skiva via webben (Ginza). Jag har lyssnat på ett urval och visst lyckas hon bra med att tolka Janis Joplin på svenska.

Behöver jag säga att Janis Joplin var den jag lyssnade på som ung? Janis Joplin, Jimi Hendrix, Steppenwolf, Stones med mera och flera. Ja, jag har Born to be wild som ringsignal på min mobil. Bara det säger väl en hel del :-) om mig. Dö ung och bli ett vackert lik var min devis då. Numera får jag nog revidera den devisen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:05 EM | Google

9 februari 2009

Caroline af Ugglas

Caroline af Ugglas låt Snälla Snälla var faktiskt bra. För bra att delta i skämtet Melodifestivalen. Jag såg inte programmet när det sändes, men i dag när jag slog på TV:n såg var det Caroline af Ugglas som hamnade i min blickpunkt och jag satte mig ned och lyssnade på Snälla Snälla. Janis Joplin-inspirerat, men på Caroline af Ugglas eget sätt. Jag vill höra låten igen. Men den finns ingenstans på nätet. SVT har visst rättigheter så klipp på YouTube har tagits bort. Jag vill höra låten igen, den gick rakt igenom kropp och själ, samtidigt som den fastnade i hjärtat.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:13 EM | Google

8 juli 2008

Khaled Hosseini - missa inte hans böcker

Mañana - jag gör allt utom det jag egentligen borde göra. Packa. Nej, jag läser istället. I går sträckläste jag Tusen strålande solar skriven av Khaled Hosseini. Nu har jag beställt Flyga drake av samma författare, plus sex böcker till.

Jag vet egentligen orsaken till att jag kör mañana-stuket för jag har ett svårt beslut att ta inom de närmsta 24:a timmarna. De som känner mig vet att jag alltid ifrågasätter allt och vill ha full koll på allting. Att inte ha facit i handen är för mig svårt, men det begriper även jag att facit kan ingen ha i förhand, inte när det gäller levande livet.

Vågar jag välja?
Allt eller inget?
Är jag bara rädd?
Kan någon som aldrig fått kärlek ge och ta emot kärlek?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:34 FM | Google

28 november 2007

Så sänkte jag Sovjetunionen

Jan Kallbergs senaste bok

I dag fick jag lite läsning via posten. Dryga 700 sidor, men jag gillar tegelstenar och jag hoppas att Jan Kallberg (Voltaire Publishing) lyckats med sitt koncept, som han gjort tidigare, med att skriva en bok som håller hela vägen ut.

Vi har varit på samma mailinglistor i många, många år och i början (runt 1997-1998) undrade jag faktiskt vad det var för kuf (förlåt Jan - det är numera preskriberat) men efter att ha träffat honom i verkligheten och pratat med honom IRL fick jag ställa mina fördomar åt sidan och jag insåg vilken trevlig människa han är. Det lärde mig ganska mycket. Döm aldrig människor efter hur de uppför sig på mailinglistor utan vänta till du träffar dem IRL.

Jag önskar Jan lycka till med boken och själv har jag lagt den överst på "böcker som ska läsas"-högen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:52 EM | Google

7 oktober 2007

Islam

Får se om jag hinner skriva denna blogpost innan datorn lägger av :(. Jag har bestämt mig att lära mig mer om islam, dels av personliga skäl samt även i rent allmänbildande syfte. Kristendomen är väl bekant, även vissa av dess avarter (likt islam har sina avarter) - men för mig är islam ett enda stort mysterium, i alla fall med tanke på de konsekvenser den innebär för bland annat kvinnor - som för mig är rent av obegripliga. Det gäller bland annat tolkningen av Koranen. Det är stor skillnad på ”agen dem” och ”döda dem”.

Jag skickade efter:
Fakta om Islam (9789121103449)

Inshallah : konflikten mellan Israel och Palestina (9789170370939)

Islam enligt koranen (9789187680946)

Kräv er rätt! : om kvinnor, islam och en bättre värld (9789185015771)

Religionernas historia : islam (9789185507467)

Boken Inshallah beställde jag bara för att en kille på jobbet berättade att han läst den och nästan gråtit boken igenom. Det gjorde mig nyfiken, dessutom är det väl allmänt känt att mina sympatier inte ligger hos Israel och dess ockupationsmakt - stödd av USA. Jag fick frågan i går om min Palestinasjal var en politisk signal och jag svarade att det var det. För många kanske det är modebetingat att bära en sådan, men för mig är det ett medvetet val.

Får hoppas inte Säpo håller stenkoll på vad folk köper för böcker :-).

Skämt åsido, den dagen kommer nog - förr eller senare
- men än är vi inte där får jag hoppas.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:40 EM | Google

9 september 2007

Var går gränsen när det gäller respekt för döda människor?

Nu tänjer jag på gränserna lite, jag tog en skärmdump från DN:s hemsida. Skärmdumpar får man ta, men vart gränsen går hur närgångna de får vara vet jag faktiskt inte. Men det kändes relevant och jag hoppas att DN inte tycker att jag gjort något övertramp när det gäller copyright eller så.

Vila i frid? Nej, definitivt inte.

Jag tycker att det är fel att ställa ut döda människor, oavsett om det är mumier eller som här någon som förmodligen har offrats i samband med en majsskörd för mer än 500 år sedan.

Tillsammans med en sexåring och en sjuåring har flickan iklätts finkläder och smycken av ben och metall. Offrena har sedan sövts ned med alkohol gjord på majs och lämnats att frysa ihjäl på hög höjd.

Grymt öde för dem alla. Jag förstår de grupper som vill att man slutar visa kroppen offentligt och vill att den ska begravas istället. Dokumentera kroppen noga och ta bilder, men begrav flickebarnet sedan.

Detsamma gäller våra samlingar av kranier med mera från samer. Sänd upp dem för en begravning där de hör hemma. Varför ska alla dessa skallar och benknotor ligga och samla damm på ett museum som tecken på en gammal och förlegad rasbiologiforskning?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:10 EM | Google

8 september 2007

Bokus.se

Sajten bokus.se är en farlig sajt, i den mån att även om jag bara går in för att köpa EN bok slutar det alltid med att jag får syn på flera andra böcker jag vill köpa.

Jag hörde på jobbet att de pratade om ”Det ska bli ett sant nöje att döda dig” (en sann historia] av Magdalena Graaf. Jag såg att den fanns i pocket så jag beställde den.

Men jag fick på något konstigt sätt med fyra andra böcker i beställningen *LOL*. Nu undrar jag när och hur ska jag hinna läsa dem? Jag tycker inte jag gör annat än jobbar. Men det löser sig nog :-).

Bonusböckerna blev: (dock ej pocket)
Fienden inom oss - Jan Guillou.
Faller fritt som i en dröm - Leif GW Persson.
Himmelsöga - Arne Dahl.
Nästan död man - Åke Edwardson.

BTW - jag kan rekommendera boken
jag sträckläste häromdagen,
Livstid - Liza Marklund.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:24 EM | Google

20 augusti 2007

Ballar av stål

Att SVT beslutar att inte sända humorprogrammet ”Ballar av stål” kan väl inte enbart bero på detta nedan?

Det kontroversiella programmet fick utstå hård kritik efter att en medarbetare sprutat vatten på statsminister Fredrik Reinfeldt i samband med en filmpremiär i slutet av maj.

Det var visst ett tumult i Farsta köpcentrum under en inspelning. En fejkad stöld i en klädbutik.

Galna humorprogram ska vara lite crazy och så länge inte någon tar skada under inspelningen tycker jag det är okey.

Säpo har visst polisanmält incidenten med vattenbesprutningen av Reinfeldt. De kanske borde polisanmäla sig själva för bristande bevakning :-) av statsministern?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:35 FM | Google

5 augusti 2007

Fler och fler trillar av pinn i tid och otid nu

Jag vet inte om det är för att jag själv börjar komma till åren som jag uppmärksammar alla som avlider? Bergman och Forsell, må deras andar vila i frid. Nu läser jag att Lee Hazlewood har avlidit.

Många av er som läser detta kanske inte ens vet vem han var. Han var en countryartist med stort C. En unik mörk röst som gjorde att det bara rös i kroppen när jag lyssnade på hans skivor - ja, på den tiden var det LP som gällde. Jag hoppas de släpper en samlingsbox nu på CD.

Nancy Sinatra sjungandes ”These boots are made for walking” har nog de flesta hört, utan att veta om att det var ett verk av Lee Hazlewood.

Ytterligare en countrystjärna har nu slocknat. R.I.P

För att inte bli för gravallvarlig måste jag berätta om mina funderingar kring uttrycket ”trilla av pinn”. Det måste vara taget från hönsens värld. De sitter ju på pinnar och sover. De dör ofta på natten och trillar då av pinnen och ligger stendöda i gödselbingen under sovpinnarna. Har någon en annan förklaring var uttrycket härstammar ifrån vore det roligt att få veta det.

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:52 EM | Google

29 juli 2007

Sommaren som försvann?

Efter förra årets kanonsommar var jag faktiskt övertygad om att denna sommar skulle bli minst lika bra, optimist som jag är.

I brist på annat har jag kikat på gamla filmer idag, bland annat en gammal favorit som dammades av. Nätet (The Net) med Sandra Bullock - min favoritskådespelerska. Den kom 1995 och då var mycket overkligt, i alla fall i mina ögon när jag såg filmen för första gången. Men jag minns att jag tyckte den var bra.

Den var bra även i dag, fast i dag så var allt som verkade så overkligt helt naturligt. Det som filmen handlar om är inget som skulle kunna vara otänkbart i dagens högteknologiska informationssamhälle. En gammal rulle - javisst, men väl värd att se.

Jag kände även för att fräscha upp bekantskapen med Mel Gibson - min favoritskådespelare :), när han var ung och urläcker. Dödligt vapen (Lethal Weapon ) var första filmen och det finns tre till som ligger och väntar i filmhyllan. Det kommer nog fler gråmulna dagar i sommar :).

Nu vet jag inte om filmer med Mel Gibson eller Sandra Bullock är finkultur direkt. Men jag är inte så mycket för finkultur. Det står jag för. Opera, operetter, djupa dramatiska teaterföreställningar och baletter är inte min bag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:05 EM | Google

12 juli 2007

Stieg Larsson och Håkan Nesser

Jag började läsa andra delen av Håkan Nessers ”En helt annan historia” som i och för sig var bättre än den första boken om Gunnar Barbarotti, som var lite småseg - men ändå läsvärd. Men jag slutade halvvägs i boken, vilket är ganska ovanligt. Har jag börjat läsa en bok och den har fångat mitt intresse inom 30 sidor brukar jag läsa ut boken rakt av.

Men min utlånade tredje del av Stieg Larsson ”Luftslottet som sprängdes” fick jag tillbaka häromdagen och jag började läsa den direkt och lade Nessers bok åt sidan - utan pardon.

”Luftslottet som sprängdes” är bra, jag har kommit halvvägs. Dock tycker jag att ”Flickan som lekte med elden” fortfarande är helt outstanding. Del ett ”Män som hatar kvinnor” hade jag länge liggande i läshögen, men titeln avskräckte mig lite. Men när jag väl började läsa så var det sträckläsning som gällde.

Synd att Stieg Larsson aldrig fick avsluta sin Millennium-serie som var planerad till tio böcker. Det finns tydligen en oavslutad fjärde del men frågan är om den kommer att kunna slutföras och publiceras.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:02 FM | Google

7 juli 2007

Filminspelning

I dag har jag varit statist :). Monica har ett projekt på G. Det behövdes lite statister i dag och jag var inte sen att hänga på. Inte för att synas (det gör jag inte heller för jag satt mig så att jag inte skulle synas) utan mer för att få uppleva hur en filminspelning går till.

Monica kan sin sak, det märktes. Jag var ju bara med på en liten del av flera delar av inspelningen så jag fick ingen riktig överblick över hur slutresultatet kommer att bli, men de scener som spelades in av skådisarna var bra och en del riktigt roliga. Tystnadsplikt är anbefallen, så mer kan jag inte berätta :).

Jag skulle nog aldrig ha tålamodet att vara en skådis. Omtagning efter omtagning, en extra tagning till osv. Inte nu på gamla dar. Men visst närde jag drömmar som 10-12-åring att bli skådis, inte filmskådespelare utan jag spelade teater. På riktigt, på scen och med publik. Jag älskade hela kittet, men när hormonerna började svalla i puberteten blev det annat som kom i fokus. Synd, jag skulle ha fortsatt att gå hos den där pensionerade regissören som hade som livsuppgift att lära oss ungar att spela teater.

Men de val man gör i livet kan inte göras ogjorda.

Hur som haver, en intressant dag har det varit. Eller förmiddag kanske jag ska skriva, för jag var uppe med tuppen och på plats redan halvsju. Jag har svårt att lära av mig ovanan att alltid komma för tidigt. :)

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:02 EM | Google

15 maj 2007

Release Me

Det är en låt som länge suttit som ett smäck i mina öron, en reklamslinga underligt nog. Låten går rakt in i hjärtat. Nu såg jag en intervju med bandet på TV imorse.

”Release Me” skriven av ett svenskt band ”Oh Laura”. Jag tog med reklamslingan också, jag kör inte bilen som det görs reklam för men reklamsnutten i sig är bra.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:41 FM | Google

13 maj 2007

Dags att avskaffa spektaklet?

Eurovision Song Contest är inte längre som förut. Jag fattar inte att att Serbiens bidrag vann. Men grattis till segern, även om jag inte förstod varför just den låten vann.

Östdominansen som bara blir starkare och starkare skadar denna tävling och gör att den förlorar i värde.

Det har jag tyckt de senaste åren och i år bekräftades det. Lägg ned skiten, eller gör separara tävlingar, en för öst och en för väst.

Varken England, Frankrike eller Tyskland verkar
längre lägga ned så mycket krut på denna tävling. Bara det säger en hel del.

Nu trodde jag inte att Sverige skulle vinna, så det är inget surt sa räven om rönnbären, utan mer att jag tycker det hela liknar crap numera.

Update:
Jag lägger inte in några som helst politiska bedömningar i orden öst och väst utan menar den geografiska kartans beskaffning. Inte heller lägger jag in några värderingar om att öst eller väst skulle vara bättre eller sämre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:43 FM | Google