22 juli 2013

Ett nej betyder nej och inte ja eller nja.

"Att ha blivit utsatt för en våldtäkt är hemskt. Det har krossat något inom mig. Likaså känner jag mig krossad av hur jag blivit behandlad av rättssystemet. Vad är det för samhälle vi lever i där någon annan tar sig rätten att bestämma över min sexualitet? Vad är det för samhälle vi lever i där man som våldtäktsoffer är den som känner sig äcklig? Var är det för samhälle vi lever i där våldtäktsoffer tvingas genomgå flera integritetskränkande förhör och undersökningar medan gärningsmannen köper en latte på väg till jobbet – utan att ens förstå att det han gjorde var fel?"

En stark berättelse om hur hon upplevt och försökter leva med att blivit våldtagen. Förövaren kan leva vidare, glömma och gömma. Men våldtäktsoffret får leva med detta resten av livet. Jag kan nästan höra vilka frågor hon får vid förhören.

Frågor som:
- Hur var du klädd?
- Hade du druckit alkohol?

  • Att kyssas betyder inte ja till sex.
  • Att säga ja till en sorts sex betyder inte ja till andra typer av sex.
  • Att ha sex en dag betyder inte ja till sex nästa dag.
  • Att vara full betyder inte ja till sex.
  • Att vara ihop med någon betyder inte ja till sex.
  • Att följa med någon hem betyder inte ja till sex.
  • Att inte skrika eller slåss betyder inte ja till sex.
  • Att flirta betyder inte ja till sex.
  • Att inte säga nej betyder inte ja till sex.
Det viktigaste är att man själv känner efter om man tycker att någonting är okej eller inte. Framförallt ska sex vara ömsesidigt, d.v.s. alla inblandade ska känna lust att ha sex. Det viktigaste är att man lyssnar in sin partner/partners och man har rätt att avbryta och säga nej även om man myst eller hånglat innan.

“När någon tvingar en annan till samlag eller liknande sexuellt umgänge genom våld eller genom hot som innebär eller för den hotade framstår som trängande fara är detta en våldtäkt.”

Annica Tiger 6:04 EM | Google

8 mars 2010

8 mars

Internationella kvinnodagen är det i dag. För de allra flesta kvinnor i världen, I-länder borträknat, är nog detta en dag som alla andra dagar. Slit och släp. Barnadödlighet. Kvinnor som dör i barnsäng eller av illa utförda aborter. Våld och förtryck.

Hemma i Sverige går det fram i myrsteg, eller på vissa punkter bakåt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:49 FM | Google

22 februari 2010

Djupa fördomar

Kvinnor kan inte köra bil? Att fördomen sitter så djupt rotat är för mig en gåta. Den som inte kör ofta har mindre körvana, enklare kan det inte bli. Könet avgör inte.

Jag har kört runt med bilen i decimeterhöga drivor i 3 långa 12-timmars pass nu i helgen och sett hur andra har åkt av vägen, kvinnor och män.

Rondeller verkar vara ett stort problem för alla. De som anpassar farten efter underlaget, samt håller avstånden har högre odds att undvika avåkningar och olyckor.

BTW - nu ä_r jag trött på snön.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:43 FM | Google

2 december 2008

Så var det med den jämlikheten?

Varför kan inte en kille vara en lucia? Står det ristat i sten att det måste vara en tjej? Vad ger rektorns beslut för signaler? Ett val av lucia som ogiltigförklaras av rektorn bara för att en kille valdes. Kan tjejer vara stjärngossar kan väl en kille vara lucia? Enda kravet borde vara att personen kan sjunga, samt tar uppdraget seriöst och inte som ploj.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:08 EM | Google

31 augusti 2007

Gamla nyheter blir som nya

Ibland känns det som allt går runt i en spriral. Nu kablas det ut som en stor nyhet att kvinnor missgynnas i vården, samt om en ojämlik vård där mannen är norm. Nyhet? Detta torde ha varit väl känt även för politiker tycker jag under årens lopp? Men okey, bra att det uppmärksammas igen. Men kommer det något ur det? Jag hoppas verkligen det!!!!

Gamla reloaden.

12/2-01 - För att återkoppla till gårdagens text. Jag vet inte om många tror att jag bara yrar när jag ibland orerar här om att vi inte är jämlika, trots att många hävdar att så visst är fallet. Jag har tidigare flera gånger nämnt det faktum att kvinnor får sämre vård vid hjärtinfarkter. Igår på Rapport var exakt samma tema uppe på tapeten, dessutom nämdes att studierna på kvinnliga hjärtinfarktspatienter var undermåliga.

4/2-00 - Ställ en fattig och en rik bredvid varandra. Klä av dem allt in på bara kroppen. Då blir de ganska lika, eller hur? Vi är alla människor med samma rätt här i livet till ett så gott liv som det bara går med de förutsättningar man har. Ett livmodersframfall ter sig lika smärtsamt och obehagligt för både fattig och rik. En hjärtinfarkt är lika livshotande för både fattig och rik. Ja, alla behöver vi stundtals vård, i någon form. Här i Sverige har väl de flesta ändå trott att primärvården inte ser till penningapungen? Jag hörde på TV häromdagen att numera kan företag teckna dyra försäkringar för ex. sina företagsledare så de är garanterade organ/vård i USA vid eventuell transplantation. Men hallå? Rika och gifta får bättre och dyrare vård än fattiga och ensamstående. Det visar en ny studie som omfattar 1 800 patienter på fem sjukhus i Värmland. Låter det inte sjukt? Ju mer du tjänar desto bättre vård får du. Är inte alla liv lika värda? Är inte alla plågor och smärtor jämförbara? Jag har alltid sagt att man måste vara frisk för att orka vara sjuk. Nu måste man tydligen vara rik för att få bästa vården. Rik och man :). För jag har ju tidigare berättat här i Reloaden om att kvinnor enligt en annan studie får sämre vård vid bl.a hjärtinfarkt än män. Tips! För bästa vård mao, var en gift man med hög inkomst. Någon däremot?
23/6-98 - Det är sant att män får bättre vård vid hjärtinfarkt. Det är sant att kvinnor har svårt att bli tagna på allvar när de anmäler en våldtäkt osv.

Bloggen:
Lång, lång drapa. :)

April 01, 2004 - Jag har ofta skrivit dagboksanteckningar om att kvinnor får sämre vård om de drabbas av hjärtinfarkt och på grund av det har jag fått flera hat- och hotmail genom årens lopp. Jag har ansetts som allmänt dum i huvudet som ens kunde påstå något fånigt och kallats för djävla rödstrumpa, aggrofeminist och satkärring. En man gick så långt att han tyckte att sådana som jag skulle utplånas från jorden yta.

Jag måste ju säga att jag i alla fall varit konsekvent genom åren :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:12 FM | Google

6 mars 2007

Ett manligt riksdagsnät har bildats

Lagom inför den internationella kvinnodagen, 8 mars, så har ett manligt riksdagsnätverk bildats och tänker arbeta för jämställdhet i och utanför riksdagen. Ett lovligt initiativ och jag hoppas det inte bara rinner ut i sanden, som så många andra projekt och nätverk tyvärr har gjort.

Nätverket som har medlemmar i samtliga riksdagspartier ska enligt den nya plattformen arbeta med tre huvudfrågor. Den första är att motverka sexhandel, där ska riksdagsmännen syssla med opinionsbildning på hemmaplan och internationellt. Den andra punkten är att motverka våld mot kvinnor och den tredje är att arbeta för jämställdhet i arbetslivet.

Nu kommer jag osökt in på en artikel jag tyvärr inte hittar på Expressen, men den publicerades fredag den 2:a mars. En man bytte kön. Folksam höjde hans - numera hennes bilförsäkring med 1216 kronor bara för att han bytt kön till kvinna. Det finns en filmsnutt om du går in på http://www.linkoping.expressen.se/ och klickar på Expressen TV och rullar ned till en bit. Varför skulle han köra sämre som kvinna och betala en högre premie? Dessutom är frågan, kör kvinnorna verkligen sämre - mitt intryck är att det är unga killar som kör värst och tar mest risker i trafiken i sin ungdomliga yra. Varför ska kvinnor betala en högre premie?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:40 EM | Google

5 september 2006

Testiklarnas herravälde

Nu blir jag lite provocerande.
De som vet med sig att feminism triggar dem negativt,
kan kanske trycka på Back-knappen eller
surfa till exempelvis Aftonbladet.

En bok utgiven i januari 1986 är fortfarande lika aktuell. Boken kommer tydligen utges igen i maj igen. Myten om faran med att mannen "betvingar" sin biologiska natur har väl alla hört?

P-piller ses som symbolen för att kvinnor har fått möjlighet att erövra sin sexualitet...(Kvinnans frigörelse handlar för övrigt inte bara om friheten från att bli gravid). Det har gjorts försök med hormonella p-medel för män men forskningen har stupat på att männen blir impotenta. Därför lanseras de inte. Och hade de lanserats och man i efterhand hade upptäckt en biverkning som impotens så hade medlet med säkerhet avregistrerats. Impotens ses som en allvarlig biverkning, när det gäller män. En av de vanligaste biverkningarna hos kvinnor som äter p-piller är minskad sexuell lust. Men i en kultur där en kvinna som bejakar sin sexualitet ses som en dålig kvinna, där tas en sådan biverkning inte på allvar.

Ja, p-piller för män är en bristvara. Det, om något, borde vara intressant för män att det kom en sådan produkt för deras egen skull. Kondom är som att käka kola med pappret kvar brukar många säga. Men män vill ofta inte att samlaget ska sluta med en graviditet och lägger hela ansvaret på kvinnan att så icke sker i de allra flesta fall.

Kvinnor som ifrågasätter manssamhällets värderingar har i alla tider förföljts, förlöjligats, sjukförklarats eller på annat sätt nedtystats. Detta drabbade även Hjördis Levin när hennes bok "Testiklarnas herravälde" kom våren 1986....I ett annat århundrade kunde Hjördis Levin ha utpekats som häxa, men det är inte kutym idag att bränna kvinnor på bål. Metoderna är andra. Kvinnor som ifrågasätter manssamhällets värderingar och sexualmoral kallas istället för frigida nuckor.

Så sker fortfarande. Själv har jag under årens lopp när jag skrivit om våld mot kvinnor och feminism fått det ena epitetet efter det andra, oftast inte ett dugg smickrande, men det har sagt mer om de som slängt ur sig dessa epitet än att det har handlat om mig personligen. Skjut inte budbäraren, men många laddar om och om igen ändå.....

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:02 FM | Google

25 augusti 2006

Pappor är inte sämre...

Stolligt värre:

Män är sämre lämpade än kvinnor att ta hand om barn. Helt enkelt för att deras hjärnor saknar det genuina människointresse som behövs....

Artikeln i Aftonbladet "Mäns hjärnor gör dem till sämre föräldrar" är ett genmäle till den debattartikeln i SvD som Elise Claeson skrivit, hon kommer snart ut med en bok om samma tema. Du hittar debattartikeln här i pdf-form, scrolla sedan ned till Nyheter sid 05 - Brännpunkt 226 kB och klicka på bilden.

Läs och begrunda.
Jag tycker hon är fel ute.
Pappornas hjärnor är inte felkonstruerade,
visst kan de ta hand om barn lika bra,
förutom att de inte kan amma,
men nappflaska fungerar ju bra.

Debattartiklar som sådana här leder två steg bakåt i strävan efter jämlikhet och ett jämställt samhälle, där könet inte ska spela någon roll.

Pappor!
Ta ut mer föräldraledighet!

Den dagen föräldrarna delar på föräldraledigheten (50-50) kommer arbetsgivaren vara tvungen att sluta fråga kvinnor om de tänker skaffa barn under anställningsintervjun och de kan inte längre missgynna kvinnor som är föräldralediga eller är hemma för vård av barn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:42 EM | Google

20 april 2006

Ams underliga genuspolitik

Att männen dominerar i styrelserummen är vi vana vid och visst görs det försök att få in fler kvinnor inom denna mansdominerade sfär. Det är för få svenska kvinnor i styrelserna är ett myntat uttryck, som hörs alltför ofta. Men att om det nu skulle bli en kvinna för mycket i styrelsen slås bromsarna till - och det av en statlig myndighet.

Tre kvinnor nominerades av Svenskt näringsliv till Arbetsmarknadsstyrelsens rådgivande nämnd. Men de fick nobben, en kvinna för mycket och det skulle bli 51/49, med kvinnlig övervikt. Det gick INTE för sig.

Svenskt näringsliv motiverade sina nomineringar till representanterna med att de tre kvinnorna var mest kompetenta och därav blev deras val. Nu kräver Ams att de plockar bort en av kvinnorna och ersätter henne med en man, annars riskerar den stolen att förbli tom.

Ska allt dras in absurdum? 50/50 är ett mål att sträva mot. Ja! Jättebra! Men det lär dröja länge innan det målet uppfyllts.

Men om det blir en kvinnas övervikt så är det väl inte så mycket att bråka om, med tanke på hur det ser ut i övriga styrelser runt om i landet och har sett ut under historiens gång.

Jag kan inte mer än tycka att det är fånigt med Ams underliga genuspolitik.

Du kan se inslaget 18.00 minuter in på gårdagens Rapportsändning.

BTW - Pridefestival i Åke Greens hemstad nästa sommar. :)

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:36 EM | Google

8 mars 2006

Internationella kvinnodagen

8:e mars.
Internationella kvinnodagen.

Nej, jag har inte glömt bort det, men i ärlighetens namn tycker jag att den börjar bli lite tjatigt. Det händer ju inget.

Som jag skrev i en kommentar.

En upplysande url, även om det nu är AB ger artikeln en bra sammanfattning.

I Expressen (hittar ej url) på sidan 4 berättar en iransk dotter om sin mor som kämpade för kvinnors rättigheter i Iran och mördades på grund av detta. Dottern vet inte ens vart modern är begravd.

Men för kvinnor i länder där kvinnorna har det än sämre eller mycket sämre är denna dag viktig. Jag misstänker dock att för dem gör denna dag varken till eller från.

Jag kanske inte har så mycket mer att tillägga?
Jag har skrivit om detta några gånger, se nedan.

8:e mars är den Internationella kvinnodagen, men gör den skäl för namnet?

8:e mars

Våldets ansikte

// Annica Tiger - luttrad

Annica Tiger 4:42 EM | Google

29 maj 2005

Kvinnor är djur

Robert undrade varför jag inte kommenterat den debatt som rasat den senaste tiden. Det är av den enkla anledningen att jag inte sett de två dokumentärfilmerna som visats på TV.

Det enda jag har sett var den oklippta versionen på tre minuter som visades häromdagen i TV då Roks ordförande fick frågor om en artikel i tidningen Kvinnotryck. Artikeln handlade, vad jag kunde se, om SCUM-manifestet.

En sak är säker, sänd Roks ordförande på lite medieträning. Jag tycker att reportern var provocerande på gränsen till psykologisk "krigsföring". Kaka söker maka?

Valerie Solanas (1936-1988), var en lesbisk konstnär som bodde i New York och som till stor del livnärde sig på att prostituera sig. Hon sköt konstnären Andy Warhol 1968. Året innan hade hon skrivit SCUM manifesto. En översättning finns på svenska, översatt av Sara Stridsberg.

Jag kan direkt säga att det är en bok jag inte skulle vilja läsa, lika lite en bok som var av motsatt typ. Jämför de två raderna nedan, så förstår ni kanske vad jag menar.

The SCUM manifesto
Society for Cutting Up Men

"Att kalla en man ett djur är att smickra honom: han är en maskin, en vandrande dildo, en biologisk olycka."

The SCUW manifesto
Society for Cutting Up Women

"Att kalla en kvinna ett djur är att smickra henne: hon är en maskin, en vandrande uppblåsbar knulldocka, en biologisk olycka."

Jag förstår inte stormen kring
ordet djur i den debatt som rasat.
Kvinnan är ett djur.
Mannen är ett djur.
Vi är däggdjur, nära släkt med aporna.

Det talas om könskrig. Könskrig? Det jag, med min livliga fantasi, då ser framför mig är en armé av nakna män och kvinnor, männen slåss med sina erigerade penisar, likt mjuka lansar. Kvinnorna slåss med sina bröst, lite likt boxning, fast de mjuka brösten lär inte heller göra någon större skada. En annan variant jag ser framför mig är att de står formerade i rader med ansiktena vända mot varandra och krigar rent verbalt, med höga röster – som inte når den andra motparten eftersom ingen lyssnar på varandra utan är fullt upptagna med att försöka överrösta varandra.

I mina ögon finns inget könskrig. Varför ska män och kvinnor "slåss" med varandra? Feminism, eller femanism jag skrev om för ett tag sedan, är ett mål att uppnå jämställdhet och jämlikhet, vilket bara kan ske tillsammans, en WIN-WIN-situation för alla. Jag tror att vi kommer dit en dag, men inte tack vare extrem-feministernas eller extrem-antifeministernas "hjälp".

När det gäller kvinnojourerna som Roks har under sig hoppas jag verkligen inte att deras arbete kommer att störas av denna pseudodebatt. Kvinnojourerna både inom Roks ramar och SKR:s kvinnojourer behövs, inte tu tal om annat. Mansjourer behövs också, här kan män få hjälp bland annat med samtalsterapi, gruppsamtal och mycket annat.

För jag är av den åsikten att ett fängelsestraff inte förändrar någons beteende. En person som använder knytnävarna som argument när orden tryter behöver hjälp att komma ur den onda cirkeln, lika mycket som de som blir utsatta för denna argumentationsteknik behöver hjälp.

Nu förenklar jag det lite, men jag hoppas att ni som läser förstår vad jag menar.

Kommunerna har familjerådgivning. Varför är det inte lika självklart att kommunerna ska stå för kvinno- och mansjourer rent ekonomiskt? Av praktiska skäl, skyddsboende och annat gör att kommunen inte kan vara huvudman (offentlighetsprincipen), men kommunerna bör finansiera jourerna och komplettera med att anställa välutbildade medarbetare, samt avlöna de som arbetar frivilligt och som gör ett jättebra jobb.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:33 FM | Google

25 maj 2005

Tredubbla fittor!

Ursäkta rubriken, men jag hänvisar till tre artiklar som har samma rubrik.

"Fitta!
Är det inte dags att bryta den förråande samtalskulturen?"

"Fitta!
Det som händer i min mejlbox är inte privat - det är politiskt."

"Fitta!
Jag ser ett mönster som inte handlar om mig."

Är det så här vi ska ha det i ett modernt samhälle?

När argumenten tryter kommer
de förnedrande könsorden till pass?

Jag måste få fråga er män som läser här:
– Får ni liknande nedvärderande tillmälen?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:03 EM | Google

Lesbisk?

Jag fick ett mail från en, som han kallade sig själv, en medelålders hanne. Det var ett rart brev, med en liten uns av bitterhet över hur livet utvecklat sig. Jag gav honom några goda råd i mitt svar och önskade honom lycka till.

Varför jag sitter och spanar på lesbiska kvinnosidor kan jag själv undra över.

Ja, just detta citat ur mailet ovan undrar även jag själv över, för lesbisk är jag inte. Inget illa menat mot de kvinnor som är lesbiska. Men själv har jag väldigt svårt att förstå att han tycker att mina sidor kan kategoriseras under "lesbiska kvinnosidor".

Kan det vara att jag skriver, och har skrivit mycket i gamla Reloaden, om feminism och våld mot kvinnor? Eller finns det ett osynligt likhetstecken mellan att vara en feminist och lesbisk? Nej, så kan det väl inte vara?

// Annica Tiger

Jag har aldrig riktigt lyckats ta reda på vad feminism är. Jag vet bara att folk brukar kalla mig feminist så fort jag uttrycker en åsikt som skiljer mig från en dörrmatta.

Rebecca West

Annica Tiger 10:07 FM | Google

17 maj 2005

Kvinnorna i Kuwait har fått rösträtt?

Ett litet steg på vägen. Det som oroar mig och säkert kvinnorna i Kuwait är frasen "kvinnor som röstar måste lyda islamisk lag". Det kan tolkas ganska vidlyftigt. Det kan betyda två steg bakåt istället för ett steg framåt. Det ska bli intressant att följa utvecklingen.

Ekot i dag.
Kuwait inför kvinnlig rösträtt Kuwaits parlamement beslöt på måndagen att införa kvinnlig rösträtt och tillåta kvinnor att kandidera i val. Grundlagsändringen i Kuwait antogs med 35 röster för och 23 emot, en röst lades ner. Lagändringen antogs med ett tillägg om att kvinnliga politiker eller kvinnor som röstar måste lyda islamisk lag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:37 FM | Google

4 april 2005

Femanism

Jag försökte komma in på Södra teaterns hemsida, men jag kommer inte in med vilken browser jag än försöker med, förutom Internet Explorer – men där funkar inte Flash så däringa jättebra.

Det jag ville kika på var att jag minns att jag läste häromveckan om att det skulle vara en feministgala där i kväll. Inte för att jag tänkte gå på den :). Jag har inte för vana att bevista dito arrangemang.

Men Ayesha som ska vara konferencier läste jag om i City Stockholm och det som hade fastnat i minnet var att hon ville mynta ett nytt uttryck - femanism.

Femanism tycker jag var ett så lyckat ord, för det beskriver vad det handlar om. Fler män måste engagera sig för jämlikhet och jämställdhet. Det är männen som måste influeras. Femanism. Smaka på ordet. Jag tyckte om det.

Detta med tanke på att i dag lanseras en feministisk rörelse som siktar på riksdagen i valet 2006.

Föreningen är antipatriarkaliskt och feministiskt, men vill inte kalla sig för ett kvinnoparti. I september ska rörelsen hålla ett medlemsmöte. Då ska man ha formerat sig kring en politik och ta beslut om hur organisationen ska se ut.

Feministiskt initiativ kallar sig föreningen och vad jag kan se finns bara kvinnor med i styrelsen. Jag hade gärna sett en eller flera män med i styrelsen för att tycka att detta vore ett alternativ att ta på allvar i valet 2006. Jag skulle aldrig rösta på ett parti med bara män i styrelsen.

Feministiskt initiativ

Fy för den lede FI,
var det första jag
tänkte på när jag såg loggan.
Ja, jag har lite udda fantasi.
Ja, jag känner mig kluven.

Jag tror att borgarna vinner valet 2006.
Jag tror att detta splittrar vänsterblocket
till borgarnas fördel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:41 EM | Google

18 mars 2005

Lagligt att mörda sin fru

Ja, i Syrien och Haiti har en man rätt att mörda sin fru om hon varit otrogen. I Israel får inte kvinnor skilja sig utan mannens medgivande. I Nigeria kan män misshandla sina fruar utan att riskera straff. I Jemen måste en gift vinna lyda sin make och tillfredställa hans sexuella behov. I Saudiarabien får kvinnor inte köra bil. I Libanon och Guatemala kan män kidnappa kvinnor utan att straffas, under förutsättning att de gifter sig med sitt offer. Bra början på ett äktenskap.I Kuwait har kvinnor ingen rösträtt. Blir du våldtagen i Pakistan krävs det fyra manliga vittnesmål för att våldtäkten ska anses kunna vara bevisad.

Equality Now har påvisat detta i en rapport och bara ett fåtal av de 45 länder i Equalitys Nows rapport har gjort något åt diskriminerande lagar eller sedvänjor, trots alla löften vid kvinnokonferansen i Peking för tio år sedan. Kolla gärna på web-sändningen nedan. Du lär bli förvånad, över sakernas tillstånd runt om i världen.

Press Conference 02 March 05: Ms. Meryl Streep, actress; Ms. Maha Abu-Dayyeh Shama, Director of the Women's Centre for Legal Aid and Counseling, Jerusalem; Ms. Taina Bien-Aime, Executive Director of Equality Now; Ms. Susana Chiarotti, Regional Director of CLADEM, Argentina; Ms. Jessica Neuwirth, President of Equality Now; and Ms. Sapana Pradhan-Malla, President of the Forum for Women, Law and Development, Nepal, will brief on the Equality Now Beijing +10 campaign against sex discriminatory laws [Webcast: Archived Video - 50 minutes ]

Visst har vi kvinnor det bra i Sverige. Vi får rösta. Vi får köra bil. Vi har något som kallas våldtäkt inom äktenskapet och som kan bestraffas. Att misshandla sin partner är inte lagligt utan den som gör det riskerar straff, om det nu går så långt att dom fälls. Men det har jag skrivit om tidigare att det är lite si och så med det. En våldtäkt är en våldtäkt utan att det krävs fyra manliga vittnen som kan ställa upp och bevisa att de bevittnat våldtäkten.

Men vi är inte jämställda i Sverige. Det råder inte jämlikhet mellan könen. Men i ett globalt perspektiv är vi i alla fall på god väg. Jag är förhoppningsfull.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:36 EM | Google

8 mars 2005

8:e mars är den Internationella kvinnodagen, men gör den skäl för namnet?

Den 8 mars firas nu i Sverige, och förhoppningsvis i resten av världen, med möten och demonstrationer för att markera kvinnosolidaritet och föra fram aktuella reformkrav. Det var 1977 som FN:s generalförsamling antog en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av internationella kvinnodagen.

Kommer denna dag att uppmärksammas i Sudan? Kommer några att demonstrera mot att milis och militär våldtar kvinnor i Sudan?

I Pakistan har en ovanlig manifestation mot gruppvåldtäkter och kvinnoförtryck hållits.

Den turkiska polisens gjorde brutala ingripande mot demonstrationer inför den internationella kvinnodagen. Det var så att det till och med kom en EU-protest, kanske en lite lam sådan men ändå.

I östra Kongo-Kinshasa har tiotusentals kvinnor och barn våldtagits, mellan fyra månader och 80 år gamla. Kommer demonstrationer ske i Kongo-Kinshasa på den internationella kvinnodagen?

I Somalia kommer det att finnas demonstrationståg gentemot kvinnlig könsstympning?

I Kuwait demonstrerade kvinnor för bland annat rösträtt.

Det finns hur många exempel som helst att rabbla upp som ovan. 8:e mars är den Internationella kvinnodagen, men gör den skäl för namnet? Jag vill ha lite mer fokus i nyheterna i kväll på hur denna dag har avlöpt runt om i världen, inte bara här hemma.

Det får den feministiska svenska
plaskdammen att verka lite smågrund.

Schyman ska starta ett feministiskt parti sägs det i alla fall - med vänsterinriktning enligt vad jag har läst.

Centerpartiet utlovar borgelig feminism, vinner de valet ska alla blivande statsråd i en borgerlig regering ska få utbildning i jämställdhetspolitik och könsmaktsordning. Detsamma gäller riksdagsledamöterna. Men KD som inte alls vill förknippas med feminism? Ska Maud stå med piskan och tvinga dem?

Saxat ur Svd.
"Vi vill se Maud Olofsson klämma till gubbiga företagsledare som sätter snopp före kompetens." Så skrev fyra borgerliga feminister i ett kritiskt inlägg på SvD:s debattsida nyligen. Det är dags att ledarna för borgerligheten visar "feministiskt civilkurage", löd kravet.

Jag måste ärligt erkänna att jag förstår inte skillnaden mellan vänsterfeminism och borgelig feminism.

En feminist förknippar jag med en humanist. Jämlikhet och jämställdhet är något som alla vinner på. Ingen ska diskrimineras på grund av sitt kön. Ingen ska ha fördel på grund av sitt kön. Ingen ska särbehandlas på grund av sitt kön. Ingen ska missgynnas på grund av sitt kön. Det går att dra paralleller med kön, då tänker jag på hudfärg, härkomst, samhällsklass och folkslag.

Norstedts stora svenska ordbok
humanist subst. ~en ~er
person som betonar vikten av respekt
för människans värdighet och rättigheter

Svenska Akademiens ordlista
femin|ism [-is'm] s. -en rörelse
för kvinnors jämställdhet med män

Norstedts svenska synonymordbok
jämlik - jämbördig, likaberättigad; likställd

Norstedts stora svenska ordbok
jämställ|d adj. -t
samma rättigheter och skyldigheter som annan person

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:43 EM | Google

3 mars 2005

Prostitution bakom slöjan

Muhammed vare lovad! Prostitution ska enligt islam bestraffas med spö eller dödsstraff medelst stening. Men det finns kryphål i Koranen (alltid till männens fördel), ett av dem är företeelsen Sighe – som är ett tillfälligt partnerskap (kortäktenskap), som kan vara från en kvart (eller vad det nu tar för en snabbis) till ett halvår. På så sätt blir utnyttjandet av prostituerade helt legalt. Mullan frågar hur länge de ämnar vara gifta och viger dem sedan enligt Koranen.

I dokumentärfilmen "Prostitution bakom slöjan", som sänds i kväll SVT 1 klockan 22.00, har en sådan ceremoni filmats. Flickan fick 200 dollar för ett halvårs Sighe. Mannen var långt över 60 år. Det var han som yttrade "Muhammed vare lovad!". Lyckligt bröllop!

Så kommer vi till en annan delikat fråga. Jag vet inte så mycket om Buddhismen, mer än att människan anses själv bära ansvar för sina handlingar, karma, inte ska medföra återfödelse. Allt anses ha sin orsak och verkan. En ond handling resulterar i ett lidande i nuvarande liv eller i ett kommande liv. En god handling ger bra karmapoäng. Den som samlar på sig många karmapoäng får ett bättre liv i sitt nästa liv efter döden. Allt liv föds, dör och återföds i ett evigt kretslopp. Efter många, många liv kanske det inte längre finns några onda tankar kvar i själen och då kan man slippa den kropplsiga världen och gå över till nirvana och hamna i den rofyllda andliga världen.

Sexturismen i Thailand som vi turister ser på Patong och Pattaya är bara toppen på isberget. Nu när jag var där nere pratade jag med flera oberoende källor om just detta och det är faktiskt, underligt nog, den lokala befolkningen (läs männen) som utnyttjar prostituerade i en stor omfattning. Det var inte lätt att ta till sig denna information. Den gick stick i stäv gentemot min syn/tro på hur karmapoäng samlas.

Äktenskap i Thailand är ofta arrangerade, oavsett om det gäller buddister eller muslimer. Visst faller säkert en del äktenskap ut bra, kärlek kan ju växa fram. Men ofta har männen flera andra kvinnor vid sidan om och med tanke på att jag hörde siffror om att ungefär 50 procent av de prostituerade bär på HIV eller har utvecklat AIDS misstänker jag att många män drar med sig smittan hem till sin fru. Prostitution är olagligt i Thailand, men polisen måste verkligen ha ett enormt tunnelseende, läs längre ned vad UD skriver.

Paradiset Thailand! Ja, för oss turister är det ett paradis. Billigt. Sol. Bad. För kåta män finns det hur många unga flickor att vraka och välja emellan. Men lokalbefolkningen tjänar, som ett exempel, 200 Baht om dagen (det gjorde min vän Lee på sitt kontorsjobb innan hon blev strandförsäljare), vilket inte ens är 40 svenska kronor. De illegala invandrarna från Burma får än mindre betalt för ett dagsverke, ofta på byggen och andra liknande jobb.

När man reste ut lite utanför allfartsvägarna såg man skillnaderna tydligt. En del bor i plåtskjul, som inte ens skulle duga som carport här hemma i Sverige. Andra bor i lyxiga villor. Thailand är kontrasternas land. Jag är glad att jag bor i Sverige, trots vårt klimat.

Enligt UD har Thailands respekt för de mänskliga rättigheterna försämrats under det senaste året. Klyftan mellan fattiga och rika ökar, och inom polisen och rättsväsendet är korruptionen utbredd. För närvarande sitter ungefäre 300.000 personer i thailändska fängelser, sdär det egentligen bara finns plats för 100.000. Dödsstraff förekommer, de senaste fem åren har omkring 50 personer avrättats.

Nu varnas även thailändska flickor för att följa med svenskar och andra utlänningar hem till deras hemland, i tron att de ska få ett bättre liv. Ofta får de inte det. De blir behandlade som tjänstehjon och inte sällan misshandlas de om de inte lyder minsta vink. Det finns svenska män som satt det i system att importera kvinnor, innan två år har gått dumpar de dem. Ingen håller koll på det. En man är enligt en kvinnojour inne på sin elfte importerade kvinna.

Men det ovan om importerade kvinnor som behandlas illa gäller givetvis inte alla. Det finns många lyckliga äktenskap. Men problematiken finns. Det är ett fåtal män som utnyttjar dessa kvinnor och som utmärker sig och förstör för kollektivet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:56 FM | Google

6 februari 2005

FemDefence

Jag minns när FemDefence var uppe på tapeten förra gången. Det är en intressant tanke som ligger bakom FemDefence. Den finns att beskåda på Galleri ETC.

Det är tråkigt att det faktiskt finns en potentiell marknad för denna skyddstampong. Kan den göras 100-procentig säker, så att kvinnan själv inte kan skadas på något sätt under användning, så skulle jag nog tro att de kvinnor som känner sig otrygga säkert skulle känna sig lite mer skyddade om de använde denna tampong.

Men i förlängningen, våld föder våld.
Hur skulle en stungen man reagera? Allvarligt talat.
Skulle den sorteras under knivlagen månnetro?
Intressant konstprojekt hur som haver. Provocerande.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:33 FM | Google

3 februari 2005

Jämställdhet ger männen mer sex

Jämställdhet ger män ett bättre liv slår en mansforskare fast, enligt Computer Sweden (lösenord kanske krävs för att läsa artikeln). Mansforskaren Michael Kimmel menar på att män kan få livet de längtar efter, mer tid på jobbet och mer tid med familjen, om de lämnar de gamla mansidealen genom att släppa fram kvinnor i yrkeslivet och att männen tar en större del av hemarbetet.

Hans argument är:

* Det är bättre för barnen.
* Frun blir nöjdare och friskare.
* Mannen blir friskare och nöjdare.
* Mer sex när både tillfälle och motiv ges.

Michael Kimmel forskar kring män, maskulinitet och relationer mellan män och kvinnor vid State University of New York.

– Många män har en föreställning om att när kvinnor vinner på något så förlorar männen på det. Men så är det inte. Kvinnornas förändring och vilja att göra karriär gynnar männen.

Han tycker att det är konstigt att inte fler män stödjer jämställdheten. Punkt fyra borde vara ett incitament :) om något, men hade en kvinna listat denna punkt. Intressant fråga.

Det är en Win-Win-situation. Jämställdhet är inte ett nollsummespel, utan både barn, män och kvinnor är vinnare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:13 EM | Google

25 januari 2005

Ni jävla extrem feminister

Jag fick ett mail i fredags:
hej Annica.. Tyvärr är jag ganska trög, så jag undar om du kan förklara scriptet Heta Länkar - byta bild vid onMouseOver lite närmar tack?
MVH//xxxxx

Jag svarade i söndags:
Läs om anvisningarna och tanka hem zippen och testa på datorn så får du nog grepp om hur det funkar. Min beskrivning går inte att göra mer utförlig än vad jag redan har skrivit. Du måste testa, trial and error.
mvh
Annica

Exemplet det gäller är detta. Jag har aldrig tidigare fått klagomål på att det är obegripligt. Jag anser fortfarande att det bästa sättet att lära sig HTML är trial and error. Tanka hem scriptet, kolla in koden och testa, pröva och öva. Det är det som ger lärdomar om hur det funkar.

Nu i morse (07:37) fick jag detta mail som svar:
Klart som fan att det kunnde göras tydligare.. tex kunnde du sakt att man även kan göra så här: <snip>två exempel bortklippta för att inte avslöja skribentens url</snip> Eller en nogrannare anvisning istället för att bara skriva in "knapp1" här och var och en bild adress.. Skriva ut bildadresena på de två ställena bild1.jpg och bil2.jpg och inte bara skriva loadImage("knapp1","brev.gif","brev1.gif"); uppe i texten utan att direkt beskriva vart och hur det ska användas.. Men jag vet nog vad som är felet! Jag är ju kille.. Och du verkar ju vara precis som de flesta feminist jävlar, anse att vi killar är mindre värda och att kvinnor är så mycket bättre och ska ha all makt och att männen hellst ska utrotas!! Jag är för jämstäldhet, men ni jävla extrem feminister är det inte! Ni vill att männen ska vara underlägsna! Förbannad rasism, och det kallar ni rätvissa va? Du kan ju göra det tilläget på din sida så vi killar slipper göra oss besväret att din sida bara är välkomen för kvinnor!!

Det enda jag orkade svara var:
Jag förstår inte din sammanblandning med att du är kille eller inte. Tycker du inte själv att du överreagerar nu?
mvh
Annica

Ibland undrar jag lite över livets mysterier. Varför ska människor vara så elaka mot helt främmande människor? Hade han varit lika elak om det varit en kille som svarat och skrivit HTML-guiden? Kritik är bra, men bara om den är konstruktiv. Nu kunde jag faktiskt inte finna något konstruktivt i detta mail, så några ändringar i anvisningarna lär jag inte göra. Jag tycker det är tråkigt att göra en html-fråga till en feministfråga. Det finns ingen rimlig koppling ens. Jag har svarat på mail angående HTML-frågor sedan 1996, men nu börjar jag fundera på om jag inte ska hänvisa alla som mailar mig privat till anslagstavlan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:53 FM | Google

23 januari 2005

Kvinnor kan inte...

Kvinnor kan inte ta bilder...eller? Är det bara en slump att 27 av 27 nominerade till Årets bild är män? Cirka 250 personer, varav drygt 30 kvinnor, skickade in bidrag till Årets bild.

Kvinnor kan inte göra film....eller? En filmkonsulent har fördelat 50 miljoner, av bara en miljon gick till en kvinnlig regissör. Läs gärna filmkonsulentens något udda motivering här.

Svd hade en artikel förra året på våren om att kvinnliga riksdagsledamöter behandlas sämre på grund av sitt kön. Nyligen hade de en artikel som följde upp detta och många tycks fortfarande uppleva att de inte tas på allvar.

Saxat ur Svd:
Män har fortsatt makt i riksdagen.
Åtskilliga vittnar om fortsatt kränkande behandling i riksdagens kammare, korridorer och sammanträdesrum: männen avbryter dem, vänder dem ryggen, lyssnar inte. En yngre ledamot berättar att hon "dagligen" upplever att hon osynliggörs och förlöjligas. Som när hon sa ifrån i sitt utskott. Ett inlägg som en äldre, manlig politiker viftade bort med ett farbroderligt skratt.

Jag tror faktiskt inte att de flesta kvinnorna inbillar sig. Det här sker på alla plan i samhället och har så gjort i tusentals år. Det är inte lätt att ändra maktstrukturer, om inte bägge parter hjälps åt och först och främst att bägge parter ser problematiken och vilka som äger problemet.

Det finns några metoder som används - medvetet eller omedvetet - för att säkra makten över kvinnorna och den kvinnliga kulturen. Du kan läsa mer om vad jag skrev om just detta i oktober 2003.

1. Osynliggörande
2. Förlöjligande
3. Undanhållande av information
4. Dubbelbestraffning
5. Påförande av skuld och skam

Att förminska kvinnor (vilket är samma som punkt 1 ovan) är ett vapen i männens försök att utöva patriarkatets makt, rena rama härskarteknikerna. Så kan man kanske uttrycka sig om man är feministisk korrekt?

Jag minns när jag gick en datakurs 1995. Jag hade köpt en CD och monterat in i min dator genom att följa manualens anvisningar och det fungerade utan mankemang. När jag dagen efter berättade det för min bänkkamrat svarade han:
– Ähhh, det måste ha varit rena rama nybörjarturen. Kvinnor kan inte ett dugg om datorer.

Nej, förmodligen måste man ha snopp för kunna något om datorer. Var det inte Freud som talade om penisavund? Nå, det var nog bara hans sätt att hålla dåtida strukturer intakta. Fy lede för kvinnor som ville mer än att stå fastkedjad vid spisen och föda både karln med mat och föda barn. :)

Att jag som liten snodde brorsans Meccano och hellre skruvade sönder väckarklockor än lekte med dockor skulle då bara vara ett tecken på att jag egentligen borde ha begåvats med en snopp, men fick två bröst och en klitoris av misstag? Att jag gått två-årig el/tele beror säkert på samma orsak. Att jag jobbat som teletekniker i sju år likadant.

På en annan kurs en termin senare satt en annan man hela tiden och drog "skit framför skärmen"-skämt, störde tjejerna som ville yttra sig i klassrummet och var allmänt nedlåtande mot de få tjejer som gick kursen. Vi hade många kontroverser. Han kallade mig för rödstrumpa och andra förnedrande uttryck, bara för att jag vågade säga emot honom. Han vågade inte säga så mycket längre när jag själv stod uppe vid katedern och skulle lära honom och de andra i klassen HTML, jag ryckte in som timvikarie – lärare i samma kurs jag själv deltog i.

Längre ned har jag lagt in lite andra
funderingar jag haft under åren om detta.

// Annica Tiger

Hustrurna ware sina män
underdåniga, såsom Herranom.
Ty mannen är hustruns hufwud.
Såsom nu församlingen
är underdånig Christo;
Så skola ock hustruna uti alla ting
wara sina män underdåniga.
(Efesierbr. 5:22).

23/8-97
Fick några mail igår som gratulerade mig till att min HTML nybörjarguide nämnts i nya programet Sajber. P.g.a inslaget på TV igår blossade en debatt upp på Passagens html-konferans huruvida min sida var snygg, bra eller inte. En Stefan, i anonymitetens sköna täcke, har hela dagen lagt in diverse kommentarer. Jag måste ha trampat den lilla mannen på tårna tidigare eller så är det bara mitt kön som retar, ;) en tjej, nåja kärring som sticker upp!

12/12-98
Tänker på killen (helt okänd för mig) som skickade ett mail till mig med enda texten i body - DU SKA DÖ! Tja, det ska vi alla svarade jag. Men tänk om han hade sänt det till någon kvinna som låg i skilsmässa från sin make och hade det jobbigt, med möjlig hotbild i verkligheten. Hon _hade_ nog tagit mycket illa vid sig? Tänker på den lilla tjejen, bara barnet, som med hjälp av sin mamma hade lagt upp sin egen första lilla hemsida. Vad stolt den lilla tjejen måste ha varit? Kan se mig henne framför mig. Kan även se henne framför mig dagen efter när någon dj*vla idiot hade lagt in ett elakt, minst sagt, inlägg i den nya gästboken. Varför? Personen måste ju ha sett att det var ett barns hemsida? Varför gör man sådana saker? Vad driver folk? Tron att man är anonym bakom tangentbordet? Att det är lättare att säga/göra saker när man inte ser den andra i ögonen? Bristen på kroppsspråk och nyanser på nätet? Brist på förståelse vad sådant kan göra andra illa?

6/7-99
Sverige är såååå jämlikt :). Hörde talas om *kuppen* som avslöjade ojämlikhetstänkandet hos handläggarna på försäkringskassan. 8 fejkade fall, männen erbjöds rehabilitering och gissa vad kvinnorna erbjöds - förtidspensionering. Handläggarna tyckte kanske inte det var lönt mödan/pengarna att ödsla rehabilitering på kvinnorna. Nej, låt dem gå hemma och lida som förtidspensionärer. Satsa på männen, rehabilitera dem så de kan återgå till förvärvslivet, kärringarna kan gå hemma och lida i tysthet - gömt är snabbt glömt. Man kan se detta på flera sätt - får man ingen rehabilitering är chansen minimal att man blir bättre/tillfrisknar. Vore det för mycket begärt att få den chansen som kvinna? Jag har ju förut skrivit om undersökningen som påvisade att männen fick bättre vård när det gällde hjärtinfarkter och detta verkar gå helt i linje med detta. Fy fan, säger jag bara. Sorgligt! Kom inte dragande med argumentet att kvinnorna får väl *ta för sig* - som sjuk har man oftast inte den förmågan varken som man eller kvinna, men det är ju tråkigt att det bara är männen som hjälps. Att sådant bara förekommer bådar inte gott och är skrämmande. Jag trodde vi hade kommit längre än så. Men det är tydligen mest *kosmetika*.

23/2-00
Jag läste Res-bilagan i Expressen i helgen om flight JZ1965. Rubriken var ...men var är kaptenen? Besättningen på denna flight var kvinnor rakt igenom, kapten, styrman och kabin. Journalisten berättade om att fördomarna syntes/hördes redan innan start som kommentarer av männen likt
– Kvinnligt i cookpit(t)
– Du har väl kollat livförsäkringen?
– Ska vi ta farväl direkt?
Kaptenen berättade att de iaf numera
slapp kommentarer från kollegorna typ:
– "kärringar och krukväxter hör hemma i köket".
Ojdå - ja, man får vara glad för det lilla. Kaptenen berättade om en passagerare (man) som på en inrikesflight blev alldeles hysterisk när han insåg att hon (en kvinna) skulle ratta planet. Han vrålade:
– Då vill jag kliva av.
Sedemera följde han dock med och bad om ursäkt efteråt. Vad är det för primitiva krafter som orsakar denna rädsla för kvinnliga kaptener och styrmän? Är det det sista manliga utposten som erövrats *flinar* eller vad är det frågan om? Eller, samvetsfråga till er tjejer - skulle ni vara rädda/otrygga med en kvinnlig besättning? Mig kvittar det, bara jag kommer fram/ner och känner mig trygg i förvissningen att besättningen är kompetent :). Jag försöker tänka mig in i motsatta situationen att en kvinna skulle vråla:
– Då vill jag kliva av.
Vad skulle det kunna vara? Vi har ju manliga städare, kassabiträden, gynekologer, modeller, läkare, tandläkare, lärare, advokater, barnmorskor osv. lika skickliga som de kvinnliga dito ;).

13/8-01
guiden suger totalt.
stäng av den jävla fag sidan.
tant-jävel.

Vad svarar man på det?
De är rara de små liven.
Tant-jävel satt lixom tonen på det hela och gjorde att resten av eventuellt allvar i kritiken bara försvann i det blå. Det är ganska roligt att min ålder kan reta gallfeber på snorungar, alla kategorier. Jag anar ett allmänt missnöje över deras egna mammor som överföres på mig. Jajävlarihelvete - kärringar över 40 ska fanimej inte komma här och ta plats. Vänd upp och ned på kärringarna och använd dem som sparbössa. Varken mer eller mindre. Sådeså! ;-)

6/5-02
email = ben.dover@xxxxx.org
name = Ben Dover
subject = din hemsida.
url = http://
Du är ju helt sjuk i huvudet, jävla feministkärring. Sådana som du gör ju att man skäms för att Internet finns.

Vad säger man?
Jag bara skrattade när
jag läste mailet ovan.
Jag kan inte ens ta åt mig.

Annica Tiger 2:58 EM | Google

6 oktober 2004

Mansskatt

Ekot har alltid varit en ganska vettig källa. Det de skrev stämde även denna gång. Journalisten på Ekot citerar i sin intervju med Gudrun Schyman:
"på vilket sätt män kollektivt ska ta det ekonomiska ansvaret för mäns våld mot kvinnor"

Det går att läsa vänsterpartiets motion i denna fråga och där nämns inte detta citat. Motionen är en partimotion och heter "Statens ansvar för mäns våld mot kvinnor" - Motion till riksdagen 2004/05:v282 av Lars Ohly m.fl. (v) Gudrun Schyman står ej med som undertecknare.

En enskild motion har lämnats in av Gudrun Schyman med flera och den heter 2004/05:v281 och heter "Ansvaret för mäns våld mot kvinnor".

Där fanns faktiskt ordet mansskatt (enligt den tjänsteman jag talade med på kansliet) med i ursprungliga versionen, tro det eller ej :). Det stod, "är inte främmande för att införa en särskild mansskatt". Det originalet vore nog guld värt att återfinna.

Men den formuleringen är nu ändrad till:
Det blir då naturligt att fråga sig på vilket sätt män kollektivt skall ta det ekonominska ansvaret för mäns våld mot kvinnor.

Detta ovan står inte i partimotionen 2004/05:v282. Men nu förstår jag vad Ekots journalist citerade.

Fredrike är inne på samma linje att det kan finnas två motioner. Nu vet vi att det finns två motioner. Slutsatserna av detta är upp till var och en.


// Annica Tiger

Annica Tiger 11:00 FM | Google

29 september 2004

Män lyssnar bara på män?

Några citat ur bruset på 30-årsfest förra helgen. En tjej sitter inklämd mellan två fulla killar.

Full kille 1: Jag är trött på att kallas mansvin. Jag gör fan nästan alltid mest hemma.

Tjejen: Men du...

Full kille 2 avbryter: Men kom igen ... det handlar väl inte om att just du är ett svin! Måste du ta det så personligt?

Full kille 1: Jo, men det tar jag ju personligt när sådana som (pekar åt tjejen) skriker om patriarkatet.

Full kille 2: Jomen. Vad fan! Bli förbannad på alla de män som beter sig för jävligt i stället då. Varför ska vi skylla på feministerna när vi borde bli arga på andra män?!

Lite senare ...

Full kille 1: Har inte tänkt på det så.

Full kille 2: Nej, det tål att fundera på eller hur! (Stapplar i väg.)

----------------------

Män lyssnar hellre på en man som försöker banka in några fakta om det ojämställda Sverige än de lyssnar på en kvinna som försöker göra samma sak. Kvinnor kommer aldrig att kunna "omvända män" men män kan "omvända män".

Jag har tagit texten ovan och denna tankeväckande partajdiskussion direkt från Belindas krönika (jo - jag mailade och frågade om lov) i Aftonbladet i dag. Jag tyckte krönikan var klockren. Jag brukar faktiskt inte läsa hennes krönikor, men jag hamnade där i dag av en slump när jag klickade på fel länk på Aftonbladets sajt.

Jag tror det stämmer att det nog bara är män som kan öppna ögonen på andra män genom diskussioner, böcker, debatter och i media för övrigt. Jag hoppas jag har fel. Men jag tror inte att jag har det. Tyvärr! Om en kvinna tar upp exempelvis frågan om våld mot kvinnor så repellerar texten män, men om en man tar upp frågan om våld mot kvinnor attraherar den lättare män.

Oavsett vad man har för synpunkter och åsikter om krönikören måste en text alltid läsas förutsättningslöst. Om inte, så skulle världen bli väldigt inskränkt för oss allra flesta om vi bara läste texter som vi per default sitter och nickar ja och amen till. Men jag misstänker att inte många läste denna krönika av Belinda utan att "snegla" på och påverkas av att det är en kvinna som skrivit krönikan och en feminist dessutom.

Jag kan med behållning läsa ledare och debattartiklar skrivna av människor som står till höger på den politiska skalan, fast jag är långt till vänster själv. Detsamma gäller texter skrivna av människor som inte anser sig vara feminister. Jag bryr mig inte heller om vilket kön personen har som skriver. Det är för mig helt egalt.

Att jag inte alltid håller med skribenterna är en annan femma, men jag har i alla fall försökt förstå hur de tänkt och resonerat sig fram till sina åsikter och slutsatser, eller vad nu texten handlar om. Har jag tur kanske jag kan få en aha-upplevelse, om inte har jag förhoppningsvis i alla fall snappat upp något, vare sig det är positivt eller negativt.

Nej, jag har inte gett upp eller tänker stänga butiken :). Jag kommer att fortsätta att skriva om feminism och våld mot kvinnor då och då när andan faller på – som vanligt – även med min nyfunna insikt om tingens ordning.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:45 EM | Google