« Livstid | Startsidan | Ett land utan kvinnor »

29 september 2004

Män lyssnar bara på män?

Några citat ur bruset på 30-årsfest förra helgen. En tjej sitter inklämd mellan två fulla killar.

Full kille 1: Jag är trött på att kallas mansvin. Jag gör fan nästan alltid mest hemma.

Tjejen: Men du...

Full kille 2 avbryter: Men kom igen ... det handlar väl inte om att just du är ett svin! Måste du ta det så personligt?

Full kille 1: Jo, men det tar jag ju personligt när sådana som (pekar åt tjejen) skriker om patriarkatet.

Full kille 2: Jomen. Vad fan! Bli förbannad på alla de män som beter sig för jävligt i stället då. Varför ska vi skylla på feministerna när vi borde bli arga på andra män?!

Lite senare ...

Full kille 1: Har inte tänkt på det så.

Full kille 2: Nej, det tål att fundera på eller hur! (Stapplar i väg.)

----------------------

Män lyssnar hellre på en man som försöker banka in några fakta om det ojämställda Sverige än de lyssnar på en kvinna som försöker göra samma sak. Kvinnor kommer aldrig att kunna "omvända män" men män kan "omvända män".

Jag har tagit texten ovan och denna tankeväckande partajdiskussion direkt från Belindas krönika (jo - jag mailade och frågade om lov) i Aftonbladet i dag. Jag tyckte krönikan var klockren. Jag brukar faktiskt inte läsa hennes krönikor, men jag hamnade där i dag av en slump när jag klickade på fel länk på Aftonbladets sajt.

Jag tror det stämmer att det nog bara är män som kan öppna ögonen på andra män genom diskussioner, böcker, debatter och i media för övrigt. Jag hoppas jag har fel. Men jag tror inte att jag har det. Tyvärr! Om en kvinna tar upp exempelvis frågan om våld mot kvinnor så repellerar texten män, men om en man tar upp frågan om våld mot kvinnor attraherar den lättare män.

Oavsett vad man har för synpunkter och åsikter om krönikören måste en text alltid läsas förutsättningslöst. Om inte, så skulle världen bli väldigt inskränkt för oss allra flesta om vi bara läste texter som vi per default sitter och nickar ja och amen till. Men jag misstänker att inte många läste denna krönika av Belinda utan att "snegla" på och påverkas av att det är en kvinna som skrivit krönikan och en feminist dessutom.

Jag kan med behållning läsa ledare och debattartiklar skrivna av människor som står till höger på den politiska skalan, fast jag är långt till vänster själv. Detsamma gäller texter skrivna av människor som inte anser sig vara feminister. Jag bryr mig inte heller om vilket kön personen har som skriver. Det är för mig helt egalt.

Att jag inte alltid håller med skribenterna är en annan femma, men jag har i alla fall försökt förstå hur de tänkt och resonerat sig fram till sina åsikter och slutsatser, eller vad nu texten handlar om. Har jag tur kanske jag kan få en aha-upplevelse, om inte har jag förhoppningsvis i alla fall snappat upp något, vare sig det är positivt eller negativt.

Nej, jag har inte gett upp eller tänker stänga butiken :). Jag kommer att fortsätta att skriva om feminism och våld mot kvinnor då och då när andan faller på – som vanligt – även med min nyfunna insikt om tingens ordning.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 29, 2004 2:45 EM