17 juli 2013

Egyptens framtid?

Att se detta klipp ger mig hopp om Egyptens framtid. Så ung och så sunda åsikter, må det vara en spegelbild av den unga generationen i Egypten. Då kommer den arabiska våren inte bara förbli en dröm.

Annica Tiger 6:09 EM | Google

29 februari 2004

Celibat

De flesta katolska präster, biskopar och ordensfolk (det finns inga kvinnliga katolska präster) i katolska världskyrkan lever i celibat. Skälet för celibatet är att helhjärtat kunna ägna sig åt uppgiften att tjäna Jesus Kristus. Det verkar dock vara lite si och så med efterföljandet av sitt löfte om att leva i celibat.

I Aftonbladet går det att läsa:
<citat>
Över 4.000 av den katolska kyrkans präster i USA har åtalats för sexuella övergrepp på nära 11.000 barn sedan 1950. Det visar två studier som har beställts av USA:s biskopar. Åttio procent av dem som hävdar att de har utnyttjats var män. Mer än hälften var mellan 11 och 14 år när de utnyttjades, berättar en källa som har läst rapporterna för nyhetsbyrån AP. 4.392 av de 109.694 präster som tjänstgjort för den katolska kyrkan i USA sedan 1950 har anklagats för sexuella övergrepp.
</citat>

Intressant skulle det vara att få höra en kommentar från de extrema mansgrupperingarna som hävdar att de flesta anmälningar om sexuella övergrepp/kvinnomisshandel är falska anmälningar med noll substans, genomförda av umgängessaboterande ex – i syfte att just sabotera umgänget. Jag förstår inte och har aldrig förstått deras fanatiska förnekande att övergrepp på barn och kvinnomisshandel ens existerar.

Hur kommer de att ställa sig till denna problematik? Är det 8.800 pojkar/män (80% av 11.000) som falskeligen anklagar dessa katolska präster för övergrepp, bara för att djävlas eller av andra dunkla syften? Eller är det, som jag i alla fall tror, sant det som dessa två studier visar. Jag tror till och med att det, likt problematiken övergrepp på barn och kvinnomisshandel, så finns det antagligen ett stor mörkertal även här.

Många avstår nog från att göra anmälningar eller på annat sätt göra sig hörda. De kanske bara vill glömma och gå vidare? Men går det? Den som någon begår ett övergrepp på blir skadat, har den som utsatts tur (fel ordval) begränsas skadan till ett stor sår i själen. Ett sår som aldrig kommer att läka helt eller blir ett ärr. Vi alla vet ju hur det funkar med ärr. De gör sig påminda lite då och då, även om de är "läkta".

Intressant frågeställning. Minsann. Fast män som förgriper sig på pojkar kanske inte är lika intressant för dem?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:15 EM | Google

27 februari 2004

Hur ser en hora ut?

Jag upprepar frågan. Hur ser en hora ut? Det vet tydligen advokat Tore Noreberg.

- Ursäkta mig, men du har faktiskt sett ut som en hora.

Detta yttrande fällde han till en ung flicka i en rättegång som handlade om hur hennes föräldrar misshandlat och hotat henne. Som sista utväg från helvetet hoppade dottern ut från fönstret och är numera förlamad.

Hon tyckte om att sminka sig, hade kjol på sig och ville, som de flesta andra ungdomar, då och då gå ut och roa sig. Men det gillade inte föräldrarna. Det var mycket mina föräldrar inte gillade av det jag gjorde när jag var tonåring, men inte misshandlade och hotade de mig för det.

Men åter till frågan. Hur ser en hora ut?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:37 FM | Google

26 februari 2004

Tredjedelsmodellen

LO vill att en tredjedel av föräldraförsäkringen ska vikas åt pappan. Island tillämpar den tredjedelsmodell som svenska LO nu ställer sig bakom och där har den blivit en succé. Nästan alla män tar ut sina tre månader. De får 80 procent av lönen, utan tak. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor har minskat. Kanske inte så mycket som tänkt, men ett år är ingen lång tid. Jag tror på grundkonceptet.

Jag tycker att det vore värt att pröva även här i Sverige. Det kommer att bli svårare att missgynna kvinnorna på arbetsmarknaden om männen tar ut sina månader. Då måste kanske arbetsgivarna tänka om. Jag tvivlar på att de tänker börja fråga alla män de anställer om de har planer på att skaffa barn inom närmsta tiden, därmed kanske kvinnorna slipper den frågan. Även män har barn är det tydliga budskapet till arbetsgivaren, samt till männen själva.

Visst finns det ett motstånd hos många kvinnor att de vill ha merparten av föräldraledigheten. Men man kan inte både äta kakan och ha den kvar. Låt männen ta ett större ansvar när det gäller barn, hem och hushåll. Jag tror att alla har allt att vinna på det hela.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:34 FM | Google

Callcenter

Enligt Rapport igår så hörde jag att en resebyrå har skickat ned unga svenskar till sitt nya indiska bokningscenter och samtidigt sänkt deras löner. Hur låga de nu var ville den som blev intervjuad inte berätta. Men de servade då de svensktalande personerna i detta callcenter.

Så jag hade lite fel häromdagen när jag trodde att callcenterverksamheten inte skulle kunna flyttas ned dit på grund av vårt smala språk. Ska detta bli en trend? Sverige kanske blir avfolkat med tiden :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:53 FM | Google

24 februari 2004

Självmord

Lilla vän, hur är det fatt?
Det är ju kallt som fan i natt.
Varför är din hals så röd?
Lilla vän, du är ju död!

Varför har du tatt ditt liv?
En sån slö och skitig kniv...
Är du inte riktigt klok!?
Lilla vän, vad har du gjort?

Vad är detta för en tid
då dom unga tar sitt liv?
Vad är dette för ett land
som bär döden i sin famn!?

Björn Afzelius
Flickan i snön från Innan tystnaden (1982)

Barnen är vår tillgång. Vi ska värna om barnen. Det gör vi inte i Sverige. Sedan får alla andra påstå motsatsen om så önskas. Vi tvingar barn att umgås med föräldrar som begått sexuella övergrepp mot dem. Bara det är en het potatis som jag skrivit mycket om i mina dagsanteckningar.

Jag läste artikeln i Aftonbladet om Malin. En ung tjej på fjorton vårar som ingen relevant vård får för sina problem. Hon har ätstörningar, en vilja att skada sig själv genom att skära sig med rakblad och har dödslängtan.

Antalet unga flickor som vill ta sitt liv har tredubblats sedan 2002 enligt BRIS. Trots att allt fler unga mår allt sämre får inte barnpsykiatrin de resurser som krävs för att kunna hjälpa dem. De unga hamnar mellan stolarna.

Vi vet ju sedan Anna Lindh-mordet, vansinneskörningen i Gamla stan, den lilla flickan som dödades vid dagis och mannen som dödade och skadade flera vid T-banan – att många vuxna mår dåligt. Resurserna räcker inte till. Men barnen är vår framtid. Här MÅSTE resurser finnas.

Visst är många självmordsförsök ett rop på hjälp. Men vi måste lyssna på ropen. En dag kanske självmordsförsöket lyckas och då har en ung människa ropat förgäves och ingen har lyssnat, agerat eller hjälp till. Vem vill ha det på sitt samvete?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:36 EM | Google

23 februari 2004

Alkohol i trafiken

Sju av tio skoterförare som dör i olyckor med sagda fordon är berusade. Låter det inte lite likt de motsvarande siffror för drunkning? Ofta är det män som ställer sig upp och ska pissa från relingen på en roddbåt och så går det som det går. Sitt ned i båten säger jag bara. Ta med en potta eller liknande. Nej, det är inget att skämta om. Det är bara tragiskt. Så onödigt.

Många singelolyckor där bilförare dör/eller dödar andra är också alkoholrelaterade. Jag tycker att alkolås i alla fordon skulle vara en bra lösning, borde funka även på en skoter tycker jag. Storebrorssamhälle hör jag många muttra nu. Men om storebrorssamhället kan hindra människors onödiga och ofta tragiska död, invaliditet eller andra skador (med medförande sorg för alla drabbade, släktingar och vänner) är det väl värt det? Förresten – samhället det är vi och inget abstrakt "något" som inte angår oss, som inte berör oss.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:56 FM | Google

16 februari 2004

Korta vårdtider

B.s pappa är åter hemma.
Ja, han kan andas igen i alla fall :).
Hur man kan skriva hem en 84-åring så tidigt är för mig en gåta. Visst har vi ont om vårdplatser, men borde man inte kunna behålla patienten så pass länge att man försäkrat sig om att andningen fungerar som det ska i fortsättningen? En hel hoper mediciner fick han utskrivet för att medicinera sig själv. Vård i hemmet kallas det visst.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:08 EM | Google

15 februari 2004

Rattfylla

Brukar du köra rattfull?
Inte? Bra! Men du som
har gjort det eller gör
det då och då kan kanske
denna länk vara till lärdom
hur det kan gå om allt går fel.
Varning för känsliga personer.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:34 EM | Google

9 februari 2004

Kungen prisar diktatur

– Brunei är ett mycket öppet land. Sultanen har en kolossal närhet till folket. Jag upplever det på sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig, säger kung Carl XVI Gustaf om sultanen Hassanal Bolikiah. Kanske han drömmer om att ha det likadant har i Svedala? Vem vet? Kommendera in 40.000 medborgare för att hylla honom på hans födelsedag. Det kanske kan ge vem som helst hybris?

Sultanen styr enväldigt sitt rike. Det finns bara ett officiellt parti, Parti Perpaduan Kebangsaan Brunei, PPKB. Den reella makten finns hos sultanfamiljen. Sultanen kontrollerar media. Det kan straffa sig att skriva eller sända något som inte faller honom i smaken. Många andra länder samt även vår regering/riksdag hävdar att lider det brist på mänskliga rättigheter i Brunei och att det inte är ett demokratiskt land.

Underligt att kungen då öppet luftar så diametralt motsatta åsikter. Borde inte vår statschef synka sina uttalanden med vår riksdag? Det är ju vi som betalar hans "lön". Jag tycker för övrigt att han inte ens borde ha åkt dit på statsbesök. Som en markering i linje med vad våra folkvalda anser. Men då skulle han ju ha missat allt kul. Ni vet, djungelsafari och allt annat som sultanen arrangerade för dem :))).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:48 EM | Google

Skandia

<citat>
Det pågår rena sängkammarfarsen nere på polisstationen på Södermalm just nu. I cellerna som normalt hyser överförfriskade medborgare från stadens nattliv, huserar det nu Skandia-direktörer. Som släpas in och motvilligt släpps ut, konfronteras med varandra och håller presskonferenser.
<slut citat>

Läs Pontus Shultz krönika i Expressen, där citatet ovan tagits från. Huvudfrågan är och förblir, vad händer med spararnas pengar.

Själv insåg jag häromdagen att jag faktiskt har pengar insatta i Skandia Liv, via löneförmåner i x antal år från ett jobb jag haft tidigare. Inte mycket, men det lär väl vara noll och intet numera om jag kan förstå saken rätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:47 EM | Google

6 februari 2004

Psykiatrireformen

Jag minns att jag skakade på huvudet när psykiatrireformen genomfördes för många år sedan. Eftersom jag är mentalsköterska och har jobbat på både Långbro och Beckomberga har jag lite inblick i hur det förhåller sig.

Mina tankar for då till de som slussades ut till eget boende, som det så vackert heter. Hur man nu kan kalla det eget boende om de förpassas till en lägenhet där de inte ens klarar av att bo själv.

Jag har med egna ögon sett hur en sådan lägenhet snabbt förvandlades till rena rama soptippen. Eftersom personen inte orkade diska, städa, plocka undan eller ens fixa ett stopp i toaletten kan ni kanske tänka er hur det såg ut efter ett tag.

Hur grannarna upplevde det hela vet jag inte. Men jag kan ana. Lukten var markant. Mannen ifråga hade även ovanan att vara vaken på nätterna och föra oljud. Han talade (högt) med de röster han hade inne i sitt huvud. Nå, han måste väl prata med någon? Nu när samhället förvägrat honom den enda gemenskap han kände till, sjukhusmiljön.

Nu rustar de ned än mer har jag förstått. Psykakuter är en bristvara. Psykmottagningar likaså. Samtalsterapi är numera en option bara för dem som kan betala för privat dito. För autistiska barn är det exempelvis snart två års väntetid för att få hjälp.

Men antalet psykiskt sjuka har inte minskat. Ekvationen går inte ihop. Folk behöver fortfarande hjälp. Folk lider fortfarande av allvarliga psykoser, lindriga neuroser, ätstörningar, tvångstankar, depressioner och you name it.

Förra året var det många brott som skedde av psykiskt sjuka. Vansinnesfärden genom Gamla stan som orsakade död och kaos. Mannen med spettet som attackerade ett flertal människor i vansinne utanför T-banan. En annan man påstod att röster styrt honom att döda Anna Lindh. Ja, listan kan göras än längre.

Trenden fortsätter även i år. Det verkar som många söker till de få akuter som finns kvar och det verkar inte som om de får någon hjälp. Att bli hemskickad med en liten påse piller om hela världen håller på att rasa samman låter inte i mina ögon som någon bra vård.

Mannen som häromdagen slog ned en man med en spikplanka hade sökt hjälp, men inte fått det. Nu svävar en man mellan liv och död bara för att en annan sjuk man tvingades till denna desperata gärning för att bli omhändertagen av samhället. Nu hamnar han i polisens "vård" och förmodligen rättspsyk till slut. Där verkar de sedan skriva ut dem lika fort som de kommer in. Han har redan varit i denna sväng en gång förut. Dödade sin fästmö med en stor sten, skrevs sedan ut efter ett halvår på rättspsyk.

En kvinna i Falun nekades psykvård, brände då ned huset samt försökte sticka sig själv i hjärtat med en kniv. Även hon hade skickats hem med en liten påse piller.

Det går inte att ha det så här längre. Återinför Långbro och Beckomberga, samt liknande runt om i landet. Vissa människor behöver den tryggheten att spärras in och där få lugn och ro, samt adekvat vård. För det är bättre än ingenting. De anhöriga till dessa förtvivlade människorna skulle säkert även de tycka att det vore bra.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:45 FM | Google

5 februari 2004

Fejkläkare

Man kanske ska söka jobb på Torsbys sjukhus som läkare? Jag har också viss medicinsk utbildning.

De verkar inte vara så nogräknade med att kolla upp att de som anställs har behörighet.

Det är väl fler huvuden som kommer att rulla där nu. De som anställde dem till exempel.

Skandia är i blåsväder igen. Ramstedt är anhållen. Att byta ut sin lyxlägenhet mot ett mindre glamoröst boende i en cell kan inte vara lätt.

Eriksson har även visat sig ha skelett i garderoben. Vart finns moralen och etiken i de stora företagen? Den kanske aldrig ens ha funnits? Det är kanske först nu hela vidden börjat avslöjats?

Bara fiffel och båg. Så det känns djävligt fånigt när vanliga människor får nedslag för att de dragit av någon hundring för mycket i deklarationen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:04 EM | Google

Snacka bajs och skit

Du snackar bara en massa gödsel!!! Du har INGEN ANING om vad som pågar i Knutby!!! Jag känner dom har människorna och media målar upp en riktig bild som tydligen DU köper med hull och hår..du vet ingenting..Detta handlar faktiskt om en SEKT människor med familjer och anhöriga....som du svartmålar utan att veta ett bajs om!! Precis som att det var Islam som låg bakom sept. 11 så är det Kristendommen som ligger bakom detta. Så du kan ta dina trångsynta, felvridna åsikter och fara till himmelens höjder!!
Skrivet av: Samuel F. at februari 4, 2004 07:03 EM
-------------------------

Du snackar bara en massa skit!!! Du har INGEN ANING om vad som pagar i Knutby!!! Jag kanner dom har manniskorna och media malar upp en bullshit bild som tydligen DU koper med hull och har..du vet ingenting..Detta handlar faktiskt om riktiga manniskor med familjer och anhoringa....som du svartmalar atan att veta ett skit!! Lika lite som det var islam som lag bakom sept. 11 sa ar det kristendommen som ligger bakom detta. Sa du kan ta dina trangsynta, felvridna asikter och fara at helvete!!
Skrivet av: Camilla at januari 31, 2004 07:23 FM
-------------------------

Bägge inläggen verkar komma från antingen en och samma person eller så sitter x antal små figurer och skriver in detsamma i alla bloggar/gästböcker och forum de kan finna runt hela nätet. Skriver de så till pressen oxå?

Det gäller inlägget januari 13, 2004 Sekt i Knutby och min kommentar är bara att det nog är än värre nu. De måste ha missat mitt inlägg Pastor med penis?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 FM | Google

16 januari 2004

Pastor med penis?

Kvinnor, ställ upp på sex!!!! Detta uppmanar sektledaren i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Sektens ledare, den kvinna som själv kallar sig för Kristi brud, har utfärdat klara riktlinjer för hur församlingens medlemmar ska agera i sängkammaren.

– Rollerna är glasklara. Kvinnornas roll är att sköta hemmet och behaga mannen, har en avhoppad medlem berättat för Aftonbladet.

– Tacka Gud för att du har en pastor som vågar tala om en penis! Visst är det mycket ovanligt att en pastor predikar om snoppar och kukar. Det håller jag med om. Men att en pastor predikar om att kvinnorna inte ska ligga som pinnar i sängen har nog inte så mycket relevans när det gäller att predika Guds ord. Jag tror att Gud ger fullständigt fan i om kvinnan – eller mannen – ligger som en pinne i sängen. I alla fall om det gäller det som artikeln berör, att kvinnans största uppgift är att behaga mannen i sängen. Däremot tror jag att Gud, om nu hon eller han finns, anser att kärlek och sex är en gåva till BÅDE mannen och kvinnan och att sex inte är något som man ska "betjäna" någon annan med.

Jag blir alldeles matt. Jag trodde att en sådan kvinnosyn gammal och förlegad. Många unga bibelstuderande matas alltså med dessa deviser, än i dag. En del av de unga som studerar bibeln är säkert mycket påverkbara. De är sökare. Många söker kanske efter meningen med livet. Vilken skev bild får de inte av relationer mellan man och kvinna om de matas av sådan här rappakalja från Filadelfiaförsamligens omsorg?

En annan sak som oroar mig är att denna sekt i Knutby tydligen inte bara agerar och verkar inom sekten i byn. I traktens skola finns det åtta av 29 lärare som är knutna till församlingen. Dessa lärare tenderar att ofta hamna i hetluften då de anser att aga av barn är tillåtet och acceptabelt i uppfostringssyfte. Skolans rektor verkar vara helt förblindad och vill inte ta till sig de oroliga föräldrarnas anmälningar och påpekanden. Detta togs upp i de lokala nyheterna för Uppland häromdagen. Jag säger ofta att man inte ska tro det som står i tidningarna och svälja det rakt av. Det säger jag fortfarande. Men om ens endast hälften är sant av det som skrivs är det ändå tillräckligt mycket för att vara varken sunt eller tillrådligt. Jag skulle inte vilja ha mitt barn eller barnbarn i den skolan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:10 FM | Google

13 januari 2004

Offentlighetsprincip

Rättegången mot den man som med all sannolikhet har mördat Anna Lindh drar igång i morgon. Den ska tydligen direktsändas i både TV och radio. Varför? Den som är intresserad kan väl skicka efter rättegångsprotokollen sedan? Normalbevakning från press, radio och TV likt vid andra rättegångar torde väl täcka Svenssons behov av information? Vad finns det för allmänintresse i att direktsända detta spektakel? Vi har väl inte sådana traditioner här i Sverige? Jag tycker att oavsett om varför man ska stå till svars i rätten så ska den personliga integriteten så långt som möjligt skyddas. Jag förstår om han inte vill vittna offentligt. Skampålen avskaffades väl för väldigt, väldigt länge sedan? Länge Leve den Svenska Offentlighetsprincipen. Men måste den alltid dras in absurdum?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:51 EM | Google

Sekt i Knutby

Religiösa människor skrämmer mig. De är osunda. Ja, inte alla. Det finns en del som faktiskt är helt normala :), med en varm och mänsklig framtoning. Men många s.k kristna människor är bigotta människor med en allmänt osund inställning både till sig själv och till sina medmänniskor.

Jag tänker på denna härva i Knutby, som nu rullas upp och innehåller alla ingredienser en skrämmande kriminalroman brukar innehålla. Svartsjuka. Ond bråd död. Misshandel. Mörkrets makter. Programmerade människor. Patriarkaliskt synsätt. Fundamentalism. Extrem slutenhet. Sekterism. Kultfigurer. Inte undra på att det som hände, verkligen hände. Vad mer finns i garderoberna? I källarna? I tankarna? I handlingarna?

Filadelfiaförsamlingen i Knutby är extremt sluten går det att läsa i dagens Expressen. Varför blir jag inte förvånad? Pastorns ord är lag. Alla underkastar sig pastorns ord och så har de kvinnlig person som närmast kultförklaras som "Kristi brud". Ja, jisses. Deras levnadsregler är bl.a följande;

* Det är mannen som är ledare för kvinnan.

* Feminism är ett uppror mot skapelseordningen.

* Kvinnan är skapad för att fullkomna mannen.

Mitt avståndstagande från denna sekt blir ju inte mindre av att jag noterar att dess talesman är medlem i FRIS (Föräldrar i Sverige – en extremt mansfundamentalistisk gruppering som kallar sig för en nätgerillagrupp som kämpar för män som dragit sina vårdnadstvister i långbänkar till oanade höjder i rättshaveristernas cirkusmanegé). Jag höll på att sätta morgonkaffet i strupen när jag såg honom sitta i TV4:as morgonsoffa. Noll förtroende. Noll tolerans. Noll. O.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:00 EM | Google

Cashkort

Cashkortet försvinner.
Har det någonsin funnits?

Jo, jag har hört talas om det och sett symbolen då och då. Tanken var nog god. Jag skulle föredra ett kontantlöst samhälle. Tänk den dagen då tummen (fingeravtrycket) gäller som kvitto på ett köp. Sätt in tummen i terminalen och okeya ditt köp. Inga mynt. Inga sedlar. Inga rån.

Fast en och annan kanske skulle bli tumlös? Risken att bli av med tummen skulle väl öka drastiskt? Detta är ett rån! Knips och man var av med tummen?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:58 FM | Google

12 januari 2004

Skjutglada

Det skjuts alldeles för mycket i Sverige. Nuförtiden. En del hävdar att det är tvärtom, men det är nog mer på skämt. Hoppas jag. Jag tycker det känns otryggt när allt fler verkar ha tillgång till skjutvapen. Jag tror inte att alla förstår vilken skada och framförallt vilken potentiell fara det är för andra att de beväpnar sig, lagligt eller olagligt. Ett urartat slagsmål, en fylla, en snedtändning kan bli så oerhört katastrofal om ett vapen finns lättillgängligt till hands.

Jag minns när jag var och provade på pistolskytte för ett tag sedan. Jag blev enormt rädd och fruktansvärt osäker när jag stod med en revolver i handen, trots att den var oladdad. Dessa känslor som dessa vapen väckte inombords förvånade mig. Jag kände direkt att det var nog inte någon sport för mig. Döden var för närvarande, för påträngande. Ett handhavandefel – och skulle inte längre vara någon lek. Det låter antagligen fånigt. Det är antagligen fånigt. Men det var så det kändes. Jag har för stor respekt för dödliga vapen. Kalla mig feg eller vad som helst. Men skjutvapen tycker jag inte om. Nu vet jag det. Sedan må släkten innehålla hur mycket jägare och pistolskyttar som helst.

Helgens facit. Berusad avvisad kroggäst återvänder och skjuter mot gäster och ordningsvakter. Villafest slutar i att en av gästerna skjuts och en annan knivskärs. En "sektliknande" utbrytarfilial av Filadelfia utsätts för ett mordförsök och en dödsskjutning. Detta bara under en helg. Ser man på hela året är det skrämmande siffror. Svartsjukedraman. Bråk som urartar. Hämndaktioner. Kriminalitet. Det händer numera så ofta nästan att man knappt reagerar längre. Det börjar bli lite som i USA, det förlovade landet när det gäller vapenliberalism. Där är det en demokratisk rättighet att få vara beväpnad. Det blir som en nedåtgående spiral. Är alla beväpnade, måste alla vara beväpnade – för att skydda sig mot alla andra som är beväpnade.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:11 FM | Google

9 januari 2004

Hjärnsläppare

En vanlig dag på jobbet. Ett hjärnsläpp mer eller mindre, kan tyckas. Det händer nog vem som helst. Men det kan bli dyrt för somliga :).

Jag läste om Mats Sundin som i sitt missnöje över en missad passning hivar upp sin trasiga klubba ut på läktaren. Ingen skadades och den som fick klubban blev nog enbart glad. Nu har böter dömts ut på 350.000 kronor för tilltaget, plus en matchavstängning. Dyrt hjärnsläpp.

NHL-klubbarna måste betala sina spelare gigantiska löner. Det är svårt att förstå sig på för en oinvigd. Visst har jag läst att Peter Forsberg och många andra tjänar miljoners miljoner på sitt ishockey-spelande, men det är inget jag i alla fall funderat vidare över.

Sport förbrödrar, sägs det. Sport verkar även berika, somliga i alla fall. Det kan inte vara rimligt med sådana fantasilöner. Nu vet jag varför det heter elitishockey :). Men jag misstänker att spelarna i Brynäs inte kommer upp i dessa löneligor. Just nu verkar de inte komma upp i någon "liga" överhuvudtaget. B. är bedrövad.

Landshövding Anders Björk såg jag i TV-soffan i morse. Varför kom jag att tänka på ett förorättat barn? Det är bra att polisens agerande sätts under luppen. Men i mina ögon finns det värre övertramp från polisens sida att reda ut än att om någon i ett internt PM beskrivits som alkoholpåverkad en nyårsafton. Och?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:51 FM | Google

8 januari 2004

Våld föder våld

Kvinnor tigger om stryk.
Att en domare vädrar dylika gammeldags och inskränkta åsikter är kanske inte så lyckat? Men jag vet att det finns många andra som tycker detsamma. Det är inte heller speciellt länge sedan det inom rättsväsendet här i Sverige fanns samma synsätt att misshandel inom familjen var just familjebråk och inget annat, det vill säga inget som skulle hanteras av rättsväsendet.

Säger kärringen dig emot – ge'na en sittopp, så kanske hon håller käften. Är barnen obstinata – ge'rom ett rejält kok stryk, så kanske de lär sig att lyda. Den man älskar agar man.

Norstedts stora svenska ordbok
ag|a subst. -an
– kroppslig bestraffning särsk. av barn i förment uppfostrande syfte

Det finns inget uppfostrande i att slå någon annan, oavsett det gäller barn, djur, kvinnor eller män. Att slå någon är fegt. Att slå någon är att fly och illa fäkta, ett bevis på att argumenten tryter. Att slå någon är något som inte hör hemma i vårt moderna samhälle. Våld föder våld. Våld föder otrygghet. Våld föder aggressivitet. Våld föder rädsla. Våld föder osäkerhet.

För att göra ett tvärt lappkast (vilket är tillåtet då jag har sameblod i mig) och dra paralleller med Anna Lindhs mördare. Ja, jag väljer att inte namnge honom här då han faktiskt inte är dömd och dessutom löper gatlopp redan nu i press och övrig media. Han har tydligen levt i en familj där fadern misshandlat både moder och barn. Det har satt sina spår, kanske outplånliga sådana. Ytterligare ett bevis på barns utsatthet och sårbarhet i familjer där våld förekommer. Vad gör samhället åt detta?

Visst, det är ingen ursäkt för de handlingar man sedan utför som vuxen. Ingen ursäkt, men kanske en förklaring? Det är barnen vi måste satsa på. Det är barnen vi måste fånga upp, innan sådant här händer. Vad jag har förstått har denna unga man sökt hjälp men inte fått någon. Han har blivit dömd till skyddstillsyn ett flertal gånger, men den tillsynen har inte varit till något skydd varken för honom eller allmänheten – vilket facit nu visar.

Jag hoppas att detta blir en väckarklocka. Svensk psykvård är inte ens längre värt namnet. Jag vill gärna tro att Anna Lindhs död inte var meningslös i det avseendet. Det finns en krutdurk där ute. Eller rättare sagt en hel hoper krutdurkar, vilka vi får hoppas inte kreverar vid fel tillfälle och fel tidpunkt, såsom denna "krutdurk" gjorde.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:07 FM | Google

7 januari 2004

Politikermord

Jag tycker att det är bra att mordet på Anna Lindh nu med all sannolikhet kommer att klaras ut i och med erkännandet som kom i dag. För hennes familj måste det kännas oerhört skönt att detta kommer att redas ut. De kan nu, efter rättegång och dom, försöka gå vidare med sina liv.

Min åsikt är att det är en miss att inte Palme-mordet reddes ut. Det var nog lika slumpartat som detta mord. En ensam tok, som fick ett tillfälle och tog vara på det. Jag tror inte på några kurdspår eller andra politiska motiv när det gäller mordet på Olof Palme. Jag är övertygad om att den galning som sköt honom var just en galning, varken mer eller mindre. Likt mordet på Anna Lindh. Men vi lär nog aldrig få klarhet i den saken. Det har gått för lång tid nu. Alldeles för lång tid.

Mina tankar går till alla andra mordoffer vars förövare kommer att gå fria. Tyvärr läggs det kanske inte ned lika mycket krut på alla mord. Andelen ouppklarade mord är stor. Alldeles för stor.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:19 EM | Google

1 januari 2004

Nyårsfirande

Jag läser tidningarna på nätet i dag. Jag kan aldrig sluta att förundras över rubrikerna efter varje storhelg. Hur många av tragedier och olyckor skulle kunna undvikas om folk höll sig nyktra och odrogade?

Hur kan unga människor ge sig på en 60-årig busschaufför? Vad hade tanten gjort för att förtjäna detta? Jag såg att en Tiger blev mördad under nyåret. Jag måste kolla med min mor om det är någon släkting till mig. Oavsett namnet så är det en tragedi att ett liv släcks i förtid. Hur många har förövrigt blivit misshandlade i natt, både kvinnor och män? Hur många barn har bevittnat dessa brott och fått skador i sina själar för livet?

Nej, mina funderingar om tända ljus står sig slätt och ter sig ganska meningslösa i skenet av detta ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:59 EM | Google

18 december 2003

Lasse fick hjälp

Ibland börjar jag fundera på om det är press och TV som styr och ställer i vårt land. Myndigheter och andra kan styra och ställa som det passar (eller välja att inte styra och ställa), men så fort deras agerande handlar på löpsedlarna, då blir det andra bullar av. Är inte det underligt?

Jag har pratat med en del poliser och andra om Internets utveckling mot rena rama Vilda Västern och det enda svar de har är att kontakta pressen för att få igång en debatt, vilket sedan - enligt dem - oftast leder till ökad handlingskraft hos dem som har makten att besluta och bestämma.

Ja, den tesen det är press och TV som styr och ställer i vårt land har nu visat sig vara rätt.

Borgarrådet Margareta Olofsson läste artikeln om Lasse och hon berättar att hon blev både arg och upprörd. Det ledde till att Lasse får den hjälp han behöver nu av kommunen. Jag är glad å Lasses vägnar. Men är det så här det ska vara?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:16 FM | Google

Hemlös

Läst i Stockholms City:
Lasse, 49 år, har levercancer och har bara några veckor kvar att leva. För några dagar sedan skrevs han ut för att få vård i hemmet.
---------------------------------

Ja, jag kan tänka mig att många vill leva och dö hemmavid, nära de kära och i hemvand miljö. Vem skulle inte vilja det? Kruxet med Lasse är att han inte har något hem. Han är bostadslös och tillhör den växande skaran av hemlösa i Stockholm. Det enda Lasse önskar är att få dö i en säng med tak över huvudet och inte ensam i en trappuppgång. Är det en sådan orimlig sista önskan? Huddinge sjukhus menade på när han skrevs ut att det inte är deras problem.

Byråkratiskt svammel. Ett sätt att göra det enkelt för sig. Häromdagen såg jag ett program om några hemlösa finska män. De bor, eller rättare sagt vistas (eftersom de inte har några hem) i Stockholm. Det var något som snörptes ihop i halsgropen på mig, när jag såg programmet. Ingen människa är värd detta öde. Det spelar ingen roll vad som orsakat hemlösheten, det går aldrig att säga "Skyll dig själv! Sluta supa! Sluta knarka! Ta dig i kragen!".

Har man en gång hamnat i den sitsen är det nog inte så lätt att ta sig ur den, på egen hand. Visst är livet som en berg- och dalbana. Men vissa hamnar i så djupa dalar att en del kanske inte kan ta sig upp på egen hand.

Här borde våra sociala stödsystem kunna hjälpa till mycket bättre, än vad de tydligen kan idag. Fler härbärgen. Fler gruppboenden. Hjälp med att få en vettig sysselsättning och hjälp med att försöka få en mening med livet. För meningen finns, men det gäller att hitta den. Tappa inte sugen, världen är full av tappade sugar brukar jag säga. Men det ekar tomt. Mycket tomt. Man kan tappa sugen och till synes aldrig hitta den, oavsett hur många andra "tappade sugar" det finns.

Jag har själv svårt att sätta mig in i hur det skulle vara att inte ha en egen säng att krypa ned i när det blir kväller. Jag kan inte sätta mig in i hur det skulle kännas att sova på nattbussen, natt efter natt. Jag kan inte sätta mig in i den vanmakt som en bostadslös måste uppleva. Inget jobb, ingen lägenhet. Ingen lägenhet, inget jobb. Jag har svårt att förstå hur man kan tappa fotfästet så totalt. Men bara för att jag inte förstår så inser jag att problematiken finns och att de behöver få stöd och hjälp. Det måste vi ha råd med.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:54 FM | Google

17 december 2003

Nytt budord

Du skall inga andra gudar hava jämte Alf.
De får revidera det 11:e budordet nu.

Alf Svensson ska sluta, efter snart 31 år som partiledare för KD. Eller kådispartiet som jag brukar kalla det, på grund av den tidigare partiförkortningen KDS – samt det faktum att det är sprunget ur pingstkyrkan (eller vad det nu heter). Jag är lite småallergisk mot allt som har med begreppen kristen, kristna, kyrka, präst eller liknande fenomen. Nek, jag är inte med i kyrkan. Den gick jag ur i unga år. Ja, delar av min släkt har en diametralt motsatt uppfattning. Men så är jag det svarta fåret, ursäkta tigern. Fast får kanske en del tycker är mer liknande :))). Väl bekomme!

KD är det enda parti som inte tycker att feminism ska stå på dagordningen. KD hade en representant i Uppsala som inte för så länge sedan stod upp och försvarade kvinnomisshandel. KD är emot adoptioner när det gäller homosexuella par. KD gillar inte homosexuella för övrigt har jag förstått. KD tycker nog bara att sex är okey om syftet är att avla barn inom det heterosexuella äktenskapet. KD gillar inte aborter. Det är mycket KD inte gillar. Jag tror att det blir en ny gubbe som väljs och han kommer väl att sitta fastlimmad på sin post i 32 år :). Minst! Kvinnan tige i församlingen ligger nog inte så långt borta för den äldre stammen av inbitna KD:are.

Alf Svensson som person gillar jag däremot. Rapp i munnen och glimten i ögat. Må han få en lång och skön period som pensionär nu.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:56 FM | Google

14 december 2003

Saddam Hussein

Krypa fram ur sin håla, är ett uttryck som i dag har visat på sin rätta innebörd.

Saddam Hussein är gripen. Han kröp dock aldrig fram frivilligt, men han befann sig i en veritabel håla, djupt nere i marken.

Jag vet inte om världen blir bättre nu. Men det känns bra att han är gripen. Förhoppningsvis känner många irakier detsamma som jag just nu.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:46 EM | Google

12 december 2003

Är allt en enda ism?

Svensk ordbok
socialdemokrati subst. ~(e)n
– en stor reformistisk riktning inom arbetarrörelsen som bl.a. eftersträvar en jämnare inkomstfördelning inom det kapitalistiska systemets ram

Svensk ordbok
reformism subst. ~en
– sammanfattningen av de riktningar inom arbetarrörelsen som eftersträvar en gradvis förändring av det kapitalistiska samhället genom parlamentariskt genomförda reformer i st.f. revolution

Svensk ordbok
socialism subst. ~en
– en politisk ideologi som förespråkar att produktionsmedlen ägs av samhället och genom planmässig styrning fördelas mellan alla medborgare

Svensk ordbok
marxism subst. ~en
– en socialistisk politisk lära som ser kampen mellan egendomslösa och egendomsägande samhällsklasser som historiens främsta drivkraft och som slutresultat förutser ett klasslöst samhälle

Svensk ordbok
revisionism subst. ~en
– socialistisk åskådning som utgår från en mindre utpräglad klasskampsteori och därigenom avviker från den urspr. marxismen

Svensk ordbok
kommunism subst. ~en
– en revolutionär politisk ideologi som förespråkar (och förutsäger) ett klasslöst samhälle och gemensamt ägande av produktionsmedlen

Svensk ordbok
stalinism subst. ~en
– en variant av kommunismen som utmärks av partidiktatur, personkult och (tidvis) terrorvälde särsk. om det pol. livet i Sovjetunionen under Stalin

Svensk ordbok
leninism subst. ~en
– en marxistisk kommunistisk lära (utarbetad av Lenin) som hävdar att revolutionen måste genomföras under ledning av en liten, medveten del av arbetarklassen: marxism-leninismen

Så mycket -ismer så jag blir alldeles snurrig i huvudet. Politik är inte min starka sida. Jag är i det närmsta en politisk analfabet. Jag röstar på vänsterpartiet. Jag kommer att fortsätta att så göra. Jag tycker det är bra att Lars Ohly kandiderar som partiordförande.

Det stör mig inte alls att han kallar sig kommunist, jag förknippar honom inte med den gamla stammen gammelkommunister som höjde/höjer Lenin och Stalin till skyarna. Finns sådana kvar numera förresten? Den tolkningen jag personligen har på kommunism är att vänsterpartiet numera befinner sig ungefär på den nivån socialdemokraterna befann sig under folkhemsbyggandets första år. Nu är sossarna bara en blek kopia i jämförelse med sina forna glansdagar.

Jag hörde att Göran Persson kritiserade Lars för detta faktum att han kallar sig för kommunist. Jag tror att Göran inser att många kommer att gå över från sossarna till vänsterpartiet om Lars blir vald. Jag tycker att Göran Persson idiotförklarar hela svenska folket om han påstår att de numera förknippar kommunism med Stalin och Lenin. Kan det verkligen stämma?

Det finns väl knappast någon längre som anser att socialdemokraterna har ett dugg med socialdemokrati att göra? Göran Persson skulle passa bra i vilket parti som helst numera. Han och sossarna för övrigt har blivit totalt utslätade och drar sig mer och mer mot höger. Ja, sossarna vill väl ha bra, välbetalda maktpositioner inom EU, de också :).

Jo, jag har röstat på sossarna några gånger. Men Göran Persson kan jag bara inte med numera. De inhyrda konsulterna/stylisterna har fördärvat hans image mer än vad de byggt upp den. Jag bara retar mig på hans inövade "landsmannaleende" och hans sätt att lyfta av glasögonen när han ska tala "allvar". Det är så stylat att det bara blir skrattretande.

Schyman har gjort sitt. Lars Ohly är också en feminist och jag tror att han kan öppna för att fler män blir feminister. Hur ska män kunna kalla honom för nazifeminist, flata eller manshatare? Han är ensamstående småbarnspappa med delad vårdnad. Han sätter familjen i första hand. Det kan vara en förebild för andra män.

Det kanske blir slut på kvällsmöten och helgmöten numera inom vänsterpartiet och det kan i sin tur öppna för fler kvinnor i politiken. Fler män kommer också då med automatik få mer tid över till sina familjer förhoppningsvis. Jag ser bara positivt på att han kandiderar och hoppas han blir vald som partiordförande. För handen på hjärtat! Vad finns det för andra alternativ just nu till den posten?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:26 EM | Google

10 december 2003

Kollektivtrafik

Oftast när jag jobbar natt tar jag bilen in till stan. Det är gratis att parkera på nätterna samt jag tjänar flera timmar i restid. Numera när jag jobbar dag ställer jag bilen i Kungsängen och tar pendeltåget in. För inte betalar jag 96 pix för att få den äran att parkera bilen dagtid här utanför jobbet. Inte en chans. No way!

Jag har inte köpt något månadskort. Jag är beroende av bilen för att överhuvudtaget kunna ta mig till pendeltåget ens. Den dagen det går bussar härifrån obygden fler gången än de få gånger som går nu med linje 557 ska jag nog ändra mina vanor och börja köpa månadskort.

Jag har en förköpsremsa. Men av någon underlig anledning blir den sällan stämplad. Antingen sitter det inte någon vid pendeltågsspärren klockan fem på morgonen (sant) eller likaså när jag åker hem (mindre sant för om jag skulle orka gå över till andra sidan finns det en öppen spärr). De gånger det sitter folk på plats är jag fräck nog att säga att jag bara ska till närmsta hållplats för att få i alla fall en stämpel. För syns skull.

Civil olydnad? Är jag osolidarisk? Kanske rent av småkriminell :). Jag vet inte, men jag anser att kollektivtrafik ska vara gratis. Den ska bekostas av skattepengar. Av alla. Då kanske de som tar bilen tänker ett extra varv och tar kollektivtrafiken, i den mån det nu fungerar med densamma. Då ska givetvis alla som betalar denna skatt få en fungerande kollektivtrafik.

Det där att man får dra av månadskortet i deklarationen är bara en skenmanöver. Spärren för detta avdrag höjs alltid till samma summa, så det går på ett ut.

Jag bara längtar till den dagen jag blir kontrollerad av en biljettkontrollant. För vad ska de kunna göra egentligen? De kan inte kräva legitimation. Det har de inte rätt till om jag förstått saken rätt. De kan inte heller gripa mig. Envarsingripande, som det då skulle kallas, är bara applicerbart om brottet leder till fängelse. Det tror jag inte tjuvåkning i kollektivtrafiken gör.

Ja, jag är antagligen fånig. Men lite spänning i livet ska man väl få ha :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:03 FM | Google

22 november 2003

Ers majestät

Kungen vill ha mycket mer pengar. Skattebetalarnas pengar räcker inte anser han. Aldrig hört talas om arbetsinkomst? Extraknäck? Dubbelarbete? Jobba för brödfödan i sitt anletes svett? Drömma om en lottovinst? Rätta mun efter matsäcken?

Kungens årliga apanage är på 44 miljoner. De pengarna ska gå till kungens privata konsumtion och representation (han får dessutom 43 miljoner för underhåll av slotten). Han deltar i c.a 3,7 evenemang i veckan, klipper snören, håller tal, minglar och tituleras Ers Majestät av sina undersåtar. Det låter inte som om han skulle vara överhopad av arbete direkt.

Det finns ingen som helst insyn i vad vi skattebetalare "får" för dessa slantar. De räcker tydligen i alla fall till att ha byggt upp en personlig förmögenhet på 257 miljoner. Det är inte illa. Barnen i familjen har också skapliga förmögenheter, så det går ingen nöd på dem.

Avskaffa kungahuset. Kungen får gärna fortsätta vara kung om han vill, men på privat basis och därmed försörja sig själv. Det skulle vara intressant och se hur många som vill betala grova summor för att få ett invigningsband klippt av honom som privatperson.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:55 FM | Google

21 november 2003

Övergrepp på barn

Osmakligt! Att som en vuxen person blanda in barn i sin sexualitet är helt förkastligt. Ja, det är olagligt för den delen också. Barn ska förskonas från övergrepp från vuxna, i vilken form det än månne vara. Att otillbörligt tafsa på ett barn kan skada barnet inombords. Betänk då vad en fullbordad våldtäkt kan innebära i skador, både inombords och kroppsligt.

Visst leker barn doktor och utforskar sig själva och andra. Men de utforskar sin begynnande sexualitet och det har inget med vuxensex att göra. Vuxna har inte ett dugg att göra med denna sorts lekar. Punkt slut.

Jag hävdar ofta att vi alla är små barn innerst inne. Ja, men utåt sett är vi vuxna och måste följa de regler och normer som finns i samhället. Även om man blir hur tokkåt som helst i sällskap med små barn och halvmogna ungdomar så är det tabu att utnyttja dem för att uppnå egen sexuell njutning. Håll fingrarna borta. Händerna över täcket är ett uttryck som passar in här.

Jag struntar i vad folk har för sexuella preferenser för övrigt. Kan Nicke (25) inte få orgasm på annat sätt än genom att ha plastpåse på huvudet när han onanerar är det okey. Vill Kalle (40) ha kanindräkt på sig när han pippar får han ha det. Vill Anna (21) att Peter (23) ska binda fast henne under samlaget är det deras sak. Folk får göra vad de vill, hänga i takkronor, idka analsex, köra trekanter och byta partners. Bara någon slipper påtvingas se på det eller vara med om det mot sin vilja (tänker på dogging/övergrepp på barn och djur, samt givetvis sexuella övergrepp mellan vuxna). Allt är okey om partnern samtycker. Där har vi kärnpunkten. Samtycker. Vill vara med och leka. Förstår vad det handlar om (alltså vuxen). Ha möjlighet att välja.

Därför är jag lite, lite skeptisk till Agda (60) som låter mopsen (stackars hund) smutta på grädden (förekommer säkert) som Agda smörjer in på ett visst ställe och Nisse (45) som sätter på suggan i stallet (det förekommer). Låt djuren vara djur. Men typer som i artikeln ovan som blandar in barn i sina sexlekar går fetbort. Fetabort! Är det sant det han åläggs då ska det tamifan bli ett kännbart straff. Samhällstjänst i 80 timmar eller samtalsterapi it's not good enough!

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:00 EM | Google

20 november 2003

Kronofogden

Jag läste om kronofogden som har den icke delikata uppgiften att jaga 5600 barn i Sverige för skulder på 38 miljoner. En ofantlig summa. En skandal att föräldrar (kan de egentligen kalla sig detta) ser till att skriva över skulder på sina egna barn.

De skriver över familjens bil på barnet. Då blir barnet betalningsskyldigt för skatter, felparkeringar och bötesbelopp. Hur rimligt är det på en skala från noll till tio? Barnombudsmannen kräver att detta ska förhindras. Barn måste skyddas mot att skuldsättas.

En fjortonårig flicka har en skuld på 321000 kronor, bestående av föräldrarnas 247 obetalda parkeringsböter. Tänk hur svårt hon kommer att få i livets senare skede med att få banklån, hyreskontakt, telefonabonnemang och en del arbeten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:54 EM | Google

Bomber

Flera bomber har detonerat i Turkiet. Vad är det som händer?

Jag minns hur förvirrad jag blev den 11:e september när flyplanen rände in i höghusen. En släng av den förvirringen känner jag nu. Är det samma mörka krafter som agerar nu? Vad vill de? Skapa kaos? Död? Varför? Till vilken nytta?

Jag känner en stor osäkerhet just nu.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:07 EM | Google

Huliganer

Kött är ett gift för somliga. Det kan vara dubbelbottnat. Numera.

Veganer misstänks för att ha sprutat in gift i kött, allt för att skrämma Svensson att förtära det. Annat kan jag inte tolka det som. En vegan kan aldrig få Svensson att sluta äta kött genom hot. Inget vinns genom hot.

Jag respekterar veganer. Jag förstår deras ovilja att äta kött, av olika anledningar. Men inte om de ska bli huliganer.

// Annica - som ska äta kött i dag

Annica Tiger 7:18 FM | Google

18 november 2003

Systembolaget

Systembolagshärvan bara växer och växer. Fel uttryck, härvan i sig är nog konstant – men mer och mer avslöjas av vad vad som hänt på bolaget.

Inte nog med att cheferna är mutkolvar, en del av dem, nu visar det sig att det snos ur kassan också. Kanske missnöjda anställda som sett och förstått hur det fifflas högre upp? Man kan bara spekulera.

Det hela börjar likna värsta dokusåpan. Nu väntar jag på avslöjandet att Naken-Janne sitter i styrelsen och roar de andra styrelsemedlemmarna med helikopterna under mötena.

Bojkott av bolaget? Ingen idé för min del. Jag går dit c.a en gång om året och den gången gör nog varken till eller från.

Nu kan man börja slå vad om när Anitra Steen tvingas avgå. Jag sätter en spänn på att Göran Persson kommer att dra i alla trådar för att så inte ska ske och två spänn på att hon avgår inom tre månader. För det är nog kört. VD:n bär ansvaret och det kan han/hon aldrig komma ifrån.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:21 FM | Google

Skvallerblaska

Hänt i Extra har dömts för förtal. Inte en dag för tidigt. Men jag tvivlar på att tidningen kommer att ändra inriktning.

Skulle de bara hålla sig till sanning och fakta fanns det väl inget att skriva om för den sortens blaska. Nej, de tar nog denna smäll. Hur många orkar/ids/törs/har råd att driva ett förtalsmål? Inte många och det är nog det de räknar med.

Så länge folk köper tidningen, så länge kommer de att skriva skit. För det är tydligen det köparna vill ha?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:44 FM | Google

13 november 2003

Självmord

Utanförstående?
Utanförkänsla?
Utanförställd?

Ensamhet är en gudagåva om den är självvald, men ett rent helvete om den är påtvingad.

En ung kurdisk flicka tänder eld på sig själv. Vilken död! Vilken onödig död! För tre veckor sedan delgavs kvinnan ett utvisningsbeslut. Till vilket liv dömdes hon? Nu har hon inget liv. Var det meningen? Den 25-åriga kvinnans dödskamp varade i tretton långa timmar. Jag hoppas det fanns någon som kunde hålla hennes hand och "följa" med henne in i döden. Tänd ett ljus i höstmörkret och låt tankarna fara runt lite. Vad är vi för land som inte kan ta emot en ensam och utsatt människa?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:17 EM | Google

9 november 2003

ATP

Jag såg ett reprisprogram på TV i dag. Det handlade om skrotandet av ATP. Jag erkänner att jag inte var eller är speciellt insatt i varken det gamla ATP eller det nya systemet vi nu lever med. Men programmet rätade upp en hel del frågetecken och framför allt fyllde det tomma kunskapsluckor.

En sak förfärade mig. Det sätt som det nya systemet klubbades igenom och dess konsekvenser, om nu inte aktiemarknaden går upp igen. Det finns inga garantier att så sker. Socialdemokraterna sålde sin heder när de sydde ihop nuvarande system med de borgeliga. Att skrota det gamla ATP-systemet var ett misstag i mina ögon. Varför ville inte de folkvalda lyssna på majoriteten av folkrörelsen – de egna inom partiet? De ville reformera ATP-systemet, inte skrota det.

Det orange-färgade kuvertet är ingen rolig läsning. Speciellt då för oss som kanske inte har så långt kvar till pensionen. Jag har femton år. Femton år, vad är det? Åren bara rinner iväg. Jag har redan insett att jag kommer att få leva som en fattiglapp som pensionär, såvida inte priserna drastiskt går ned. Vilket de inte lär göra.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:57 EM | Google

17 oktober 2003

Skandia

Saxat från SVT:s sajt:
-------------
Höginkomsttagare har lägre moral när det gäller vardagsbrottslighet jämfört med svenskar med låga inkomster. Det framgår av intervjuer med över 2.000 svenskar, som Demoskop gjort i samarbete med Rapport.
-------------

Det oroar och förbryllar. Tror de att de står över lagen bara för att de har byst med stålar?

Osökt kommer jag in på det som är på tapeten just nu. Skandia och dess slarv med vanliga människors surt förvärvade pensionspengar. Vilken moral har man om man låter företaget bekosta sina barns paradvåningar och lyxrenoveringar av dito? Har man någon moral? Finns det mer om man skrapar på den guldglittrande ytan?

Den som har, han tar.

Mycket vill ha mer.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:58 FM | Google

26 september 2003

Dataintrång

Dataintrång eller med ett annat ord datamissbruk verkar vara vanligt inom både sjukvård- och kriminalvården. Sätt dit dem med besked.

Nu tar DN bladet från munnen och publicerar ALLT. Tänk om, tänk om även denna man befinnes vara oskyldig? Hur många ska offras på rättvisans altare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:01 EM | Google

23 september 2003

DNA-register

Nu är det på tapeten att vi ska ha ett utvidgat DNA-register. Jag tycker att det skulle vara helt okey. För min del skulle det inte kännas som en integritetskränkning. Registret i sig ska inte vara åtkomligt för kreti och pleti. Det får våra förtoendevalda ombesörja. Vi måste kunna lita på dem. Vi har ju själva valt dem. Jag tycker även att vi skulle ha ett allmänt register med fingeravtryck. Också! Det skulle helt klart bli bra mycket enklare att klara upp allvarliga brott, såsom våldtäkt, mord, dråp, misshandel och annan grov brottslighet.

Den som har rent mjöl i påsen har intet att frukta. Eller?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Google

22 september 2003

Sharilagarna

Amina Laval i Nigeria skall stenas till döds, när hon slutat amma sitt barn. Det skall enligt lagen inte vara för stora stenar. Hon får inte dö för snabbt. Hon ska plågas. Varför? Jo, hon har haft sex utom äktenskapet och det räknas som äktenskapsbrott. Det räknas som så även fast hon inte lever ihop med förre mannen. Nu tror jag inte på jungfrufödsel, så i rimlighetens namn borde den manliga partnern som befruktat henne också straffas. Det ena borde ge det andra, om det nu ska vara så åt ena hållet. Eller?

Men icke sa Nicke, så fungerar det inte i den vise Allahs namn. Oftast går männen fria. Det ska mycket till innan de straffas för äktenskapsbrott och våldtäkt. Enligt Sharialagarna ska en kvinna som våldtagits och vänt sig till polisen dömas till stening till döds eller spöstraff. Offret ska skuldbeläggas och straffas. Känns det igen? Så fungerar det delvis även här, men givetvis i mer förtäckta former. Det har jag skrivit om förut.

Uppdatering per den 25/3-03!!!!!

Domen har nu hävts.

All uppmärksamhet och kanske även alla fax, mail, brev och annat har gjort att de ändrat domen.

// Annica Tiger - varken muslim eller kristen

Annica Tiger 9:18 FM | Google

21 september 2003

Dogging

Dogging är ett begrepp på en ny trend. Det gäller att ha sex offentligt med (gärna) okända personer. Det funkar kanske även om de nu känner varandra? Jag kanske är en moraltant. Men inte fan ställer man sig och knullar i Kulturhusets fönster i Stockholms city? Helt öppet? Jag skiter i vad folk gör i sina sängkammare eller på köksbordet. Men ute på stan?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 EM | Google

17 september 2003

Rätt man?

Jag läser. Jag blir förvirrad. Jag får inte ihop all information till något för mig hanterbart. Är det Anna Lindhs mördare de tagit? Jag hoppas det. Jag hoppas verkligen det. Är det inte det så är det illa, med tanke på all publicitet. Han namnges bl.a på Flashback. Den bild som ges av honom är inte positiv. Eller är det en oskyldig psykopat? Det är inte olagligt att vara en psykopat. Då skulle en fjärdedel av sveriges befolkning behöva haffas. Med tanke på hur frekvent den störningen är hos vissa grupperingar.

Han har haft besöksförbud att kontakta mamman. Han rörde sig i högerextrema kretsar. Han är rasist. Bekant med kungabarnen. Bara det säger en hel del :) (säger jag som inte har mycket till övers för den så kallade överklassen). Flickvännen har bytt till hemlig bostad och skaffade sig nytt telefonnummer för att hon ville bort från honom.

Han log när han greps. Det sistnämda tycker jag personligen är lite underligt. Ponera hypotetiskt att polisen skulle gripa mig på gatan. Jag skulle då inte le. Det kan jag lova. Jag skulle bli förvånad, förbannad och framförallt ledsen. Såvida jag nu inte hade gjort något som jag visste var olagligt förstås. Då vore det ju en annan femma. Eller en euro?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:41 EM | Google

15 september 2003

Krona eller euro?

Nejrå. Ja, det blev nej. Mot min förmodan vann nej-sidan folkomröstningen. Personligen tror jag inte att vi kommer att märka någon skillnad, förutom att vi i fortsättningen får ha kvar vår svenska krona. Det var det jag röstade för. Varför byta valuta? Nu? Det är ett stort steg. När vi inte vet hur det kommer att se ut i framtiden, med tanke på den stora utvidgning som är igångsatt. Vi är med i EU. Vi har inte röstat för utträde. Vi deltar i den demokratiska processen. Vi, likt England och Danmark, kommer inte att uteslutas för att vi inte tar tredje steget fullt ut.

Jag är en fullblodad pessimist. Jag tror alltid det värsta. Det är säkrast, för om det mot förmodan blir som önskat är det bara en bonus. Blir det inte som förmodat, ja - då blir det bara som förmodat. Varken mer eller mindre. Det är lite svårt att förklara vad jag menar. Men redan från barnsben har jag tillämpat denna något udda filosofi. Nödd och tvungen. Den som väntar på något gott och inte får det blir besviken. Den som inte väntar sig något gott och får det blir positivt överraskad. Typ.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:36 FM | Google

13 september 2003

Smygtittande

Pendeltåget hem halv ett, nästan miss i nassen. Det var som vanligt. Inget Sverige i Sorg, som det stod i tidningen - med stora svarta rubriker - jag satt och läste. Men själv kände jag en slags otrygghetskänsla. En känsla av att allt kan hända. Har hänt. Numera. Jag synade mina medpassagerare lite extra noga, lite i smyg. Men innerst inne vet jag och många andra att detta meningslösa våld är och har varit vardagsmat länge i Stockholm. Inget har egentligen förändrats. Kommer något att förändras?

Annica - morgontrött

Annica Tiger 8:26 FM | Google

11 september 2003

Psykvård

Psykvården har kollapsat. Den är obefintlig. Hur ska man annars förklara alla illdåd som utföres av psykiskt sjuka personer. Jag läste om den lilla flickan som blev knivhuggen till döds, av en psykpatient. Hon fick inga stora rubriker i pressen. Kroppen har hittats av den unga flicka som försvann i helgen. Listan kan göras lång.

Vart är vi på väg?

När jag jobbade inom mentalvården såg jag mycket som vem som helst inte ens skulle kunna tro var sant, existera. Nu när vi släppt ut alla dessa på gatorna så får vi se resultatet av den stora reformen inom psykvården. Stäng alla psyksjukhus. Ja, med facit i hand så vet jag inte om det är rätt metod att vårda psykiskt sjuka personer.

// Annica - mentalsköterska

Annica Tiger 6:21 EM | Google

Meningslöst våld

En papperslapp med två ord mötte mig när jag steg upp nu i eftermiddags. Hon dog. Den låg vid askoppen i köket. B. visste att jag ville veta. Jag var faktiskt orolig för henne när jag lade mig på morgonkvisten. Jag tänkte på hennes familj och nära anhöriga.

Jag känner en stor sorg, en ledsnad över detta meningslösa våld som finns även i Sverige numera. Detta våld kan drabba vem som helst. Det hade lika gärna kunnat vara faster Agda på shoppingbesök på NK. Det var inte länge sedan en väktare knivhöggs och dog, en lika meningslös död.

Jag känner lite tveksamhet till att folkomröstningen ska genomföras trots allt nu på söndag. Ja - kommer nu att vinna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:20 EM | Google

4 september 2003

Tjocksmock?

Bertan Pertan är i blåsväder. Igen!

Tjocksmockar. Tro inte att du är något. Tro inte att du duger. Du har inget att göra i samhället. Gå och häng dig. Gå och dra täcket över dig. Typ!

Budskapet kan tolkas så. Jag förstår inte vad utseende har med talang att göra. En sångröst kan bo i vilken kropp som helst. Jag lyssnar på musik. Hur den som framför den ser ut bryr jag mig inte om. Det är helt ointressant, rösten är det som avgör.

När ska utseendeshysterin avta?

Alla duger som de är. Punkt slut. Det är inte Bertan Pertan som avgör.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:42 FM | Google

21 augusti 2003

Rättsövergrepp

En man dömd till 80 timmars samhällstjänst (alltså ej fängelse underligt nog) samt skadestånd till den kvinna han misshandlat i flera år har överklagat tingsrättens dom till hovrätten. Detta innebär att kvinnan måste vittna igen. Trots att hon mår psykiskt dåligt och inte orkar, insisterar mannens advokat på att hon ska upp i båset igen och godkänner inte det inspelade vittnesmålet från tingsrätten.

Mannen kan via rättsväsendet få fortsätta sin psykiska misshandel av kvinnan. Helt utan risk för ytterligare påföljd. Hon har dessutom ålagts 7000 kronor i vite då hon inte orkat med pressen att återigen vittna, trots intyg från läkare att hon inte mår bra av detta. Snacka om att bli påkörd två gånger, på samma gång.

När ska offret sluta betraktas som förövare?
När ska offret sluta skuldbeläggas?

Jag har funderat på om jag en dag skulle ställas inför det faktum att jag måste vittna i domstol. Ponera att jag bevittnar en misshandel av en människa på stan och förövaren kanske är en nasse eller en medlem i Hells Angels. Hur skyddas jag som vittne? Mina person- och adressuppgifter skrivs in i sten och det är hur enkelt som helst för dem att hämnas, utanför rättsalen. I efterhand.

Eller – hemska tanke – att jag själv drabbas av en våldtäkt eller misshandel och som offer skulle komma att skuldbeläggas och själv behandlas som förövare. Som kvinna hamnar man ofta i den sitsen. Det ska frågas om hur man var klädd. Hur berusningsgraden var, om det nu fanns en sådan med i bilden. Hur och om man uppträdde sexuellt provokativt. Varför man började slå sig i slang med förövaren. Varför var man ute så sent? Varför hoppade man frivilligt in i svarttaxin. Det verkar vara kutym med sådana frågor. Om man är en kvinna. Den dagen män får likartade frågor eller att rättsväsendet slutar med att skuldbelägga offren skulle jag vilja jag se.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:43 EM | Google

16 augusti 2003

Mörker

Hur sårbart är inte vårt moderna samhälle? Det ger lite eftertankar. Ett strömavbrott lamslår stora delar av den nordamerikanska kontinenten. Om detta skulle kunna ske i Sverige? Ja, det är jag övertygad om.

Att lamslå hela samhällen torde ur en terrorists ögon vara bra mycket mer effektivt än det som skedde 11:e september.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:50 FM | Google