26 december 2004
En bloggares mardröm?
I flera dagar har det nu hänt att jag sett något på TV, läst artiklar i tidningarna eller sett något på nätet och tänkt det där var intressant och det skulle jag vilja blogga om. Som ett exempel; jag såg Göran Persson i en intervju på TV4 häromdagen. Bara de tankarna som for genom huvudet då under inslaget skulle ha kunnat fylla ett helt A4:ark :). Proppmätta Orvar. Ju mer de stylar honom, desto mindre framtonar han som en socialdemokratisk statsminister. Hans sätt att försöka framstå som en landsfader är bara patetiskt. Ska han inte avgå snart? Han skulle passa bättre som en godsherre. Men när jag satte mig ned framför datorn, för att skriva om intervjun så var det tvärstopp. Inte ens en endaste liten rad kunde jag få fram. Bokstäverna och orden fanns i huvudet. Men bokstäverna och orden fastnade någonstans mellan hjärnan och fingrarna kom inte ens fram till tangentbordet, det var helt omöjligt att få till en text. Inget engagerar. Inget känns intressant. Thailand fick mig att vakna till lite, men annars....
Bloggtorka.
Bloggafasi.
Bloggsenilitet.
Bloggmörker.
Bloggtrötthet.
Bloggoförmåga.
Bloggimpotens.
Nils Ferlin Du har tappat ditt ord
Du har tappat ditt ord och din papperslapp
du barfotabarn i livet.
Så sitter du åter på handlars trapp
och gråter så övergivet.
Vad var det för ord - var det långt eller kort,
var det väl eller illa skrivet?
Tänk efter nu - förrn vi föser dej bort,
du barfota barn i livet.
// Annica Tiger
19 december 2004
Tillhör du dom andra? Finns det en elitism inom bloggosfären?
En blog kan vara allt från en privat dagbok till högtravande akademisk sakprosa eller aggressiv politisk opinionsbildning. Det slogs fast i fyra artiklar i går. Det har ofta diskuterats inom bloggosfären vad en blog egentligen är och hur den ska definieras. Men nu finns det på svart och vitt :). Jag misstänker att en och annan inte tycker om denna definition. Elitismen inom bloggosfären finns (anser jag) och många av dem vill knappast förknippas med dagböcker på nätet.
Framtiden tillhör bloggarna. Corren.se
Dagbok på nätet lockar till läsning. Hd.se
Framtiden tillhör bloggarna. Kuriren
Framtiden tillhör bloggarna. VT.se
Dessa fyra artiklar har samma ursprung, Kalle Dixelius TT Spektra. Fyra flugor i en smäll. Artiklarna är i det närmaste identiska. Jag citerar nedan några rader som förekommer i alla tre artiklarna.
På kort tid har bloggarna vuxit från obskyr sysselsättning hos ett fåtal nördar till en politisk maktfaktor....För de allra flesta bloggarna handlar om allt och inget; de är offentliga dagböcker.
Obskyr (som inte är närmare känd för allmänheten) sysselsättning hos ett fåtal nördar? Vart har artikelförfattaren fått det ifrån? Det har skrivits mycket om fenomenet dagbok på nätet förut i media, sysselsättningen har bara fått ett nytt namn blog (försvenskat blir det blogg), se min text om "Lite blogghistorik".
En snabb genomgång av de mest besökta bloggarna i Sverige, visar att den genomsnittlige bloggaren är 1) man, 2) skriver om politik och samhällsfrågor och 3) har borgerliga sympatier.
Bloggandet kommer från början från tekniknördar. Därav är det många män som håller på. Men sen finns det ju massor av bloggar som inte uppmärksammas. Och de handlar om alla möjliga sorters saker. Och det där med höger och vänster ... det stämmer, och jag vet faktiskt inte varför det är så, säger den som intervjuas.
Det känns som om beskrivningen av bloggosfären i media har fastnat i en slags stereotypisk mall. Det är bra att det skrivs om bloggar, men det vore mer intressant om artiklarna blev lite mer nyanserade och inte går i samma hjulspår och upprepar samma felaktiga fakta hela tiden. Eller är det så att det gått lite inavel i bevakningen av bloggar? Då menar jag att journalisterna enögt (bekvämast kanske då slipper man göra en egen research) intervjuar och skriver om de namn som tidigare har exponerats i media eller om kompisar de känner som bloggar. Vidga vyerna och ni ska se en hel bloggosfär framför edra ögon :). En mycket varierad tvåkönad dito.
Hur vet artikelförfattaren vilka bloggar som är de mest besökta bloggarna i Sverige? Finns det statistik på detta? Jag vet att det finns statistik på vilka som är mest länkade, men många vill vara med i klubben och och lägger in de sajterna i sina egna länklistor per default, även om de kanske aldrig ens besöker dessa bloggar. Innebär det att de är de mest välbesökta eller finns det statistik på antal verkliga besökare per blog som jag missat?
Hur har artikelförfattaren kommit fram till att den genomsnittlige bloggaren är en man? Är det genom att kika igenom Observers lista eller panelen på Bloggforum? Jag anser inte att den genomsnittlige bloggaren är en man. Mitt intryck är att det är ungefär fifty-fifty. Med artikelns definition att en dagbok på nätet också är en blog skulle jag vilja påstå att antalet kvinnor är i majoritet.
Politik och samhällsfrågor tycker jag nog de flesta bloggar skriver om, i en eller annan form. Det är frågor som engagerar de flesta människor och givetvis återspeglas det i de deras bloggar, såvida det nu inte är en nischad blog om mode eller böcker.
Vänster- och högerbloggar. Jag vet inte om jag läser fel bloggar, men många av de bloggar jag läser tillhör mer vänstern än högern. Att vänstern är teknikfientlig och därför inte bloggar tycker jag är en seglivad myt och den återupprepas in absurdum.
Tekniknördar? Nej, jag anser inte att bloggandet är sprunget ur tekniknördar. Till och med en läs- och skrivkunnig femåring kan starta en blogg (om nu intresset skulle finnas), så enkla och användarvänliga är de webpubliceringssystem och bloggtjänster som numera finns. Att installera ett själv på sin egen server kanske kräver lite know how, men när det finns så många bloggtjänster är det inget måste att ha bloggen på sin egen server. Jag vill inte ens påstå att när fenomenet nådde Sverige 1996/1997 att det ens då bara var tekniknördar som startade, som det hette då, en dagbok på nätet eller en reload.
Att inte bloggar uppmärksammas, speciellt då kvinnliga bloggare som fortfarande tycks befinna sig under ett glastak, beror nog mer på att som man frågar får man svar eller rättare sagt vem man frågar... Jag vet att jag är envis, men jag tycker att den manliga dominansen i media ger ett intryck av att det bara är män som bloggar. När ska tjejerna få lite förebilder att identifiera sig med? Oavsett vilken åsikt jag eller andra har i denna fråga så kan vi nog vara ense om att ordet tekniknörd inte är någon "dörröppnare" för allmänheten. För är det inte det vi alla strävar efter? Att fler ska börja blogga? Eller?
De bloggar, som enligt artikeln, inte uppmärksammas sägs handlar om alla möjliga sorters saker. Jag antar att uttrycket inte syftar på oväsentliga saker? Nej, men alla möjliga sorters saker skriver väl alla bloggar om? Det finns bloggar om mode. Det finns biblioteksrelaterade bloggar. Det finns bloggar om reklam och PR. Det finns politiska bloggar. Det finns foto-bloggar. Det finns bloggar som handlar om föräldraskap. Det finns bloggar om Google. Det finns bloggar om CSS och XHTML. Det finns bloggar som är rena rama egotripparna. Det finns gruppbloggar. Det finns bloggar som spänner över stora områden, det vill säga inte vill nischa sig och bara skriva om en sak eller ett enda ämne. Spännvidden är enorm.
Nästa gång bloggar kommer på tapeten i media drömmer jag om att få läsa om andra bloggare, än de gamla vanliga som dras fram och dammas av. Varför inte om Reseracher som skriver initierat och bra mycket roligare om reklam, PR och media än dito som listas på Observers lista. Jag vill läsa om tjejerna som bloggar på Biblioteksrelaterat. Jag vill läsa om Adland, som ligger placerad bland de 1400 bästa bloggarna i hela världen. Jag skulle gärna läsa om de tre tjejerna i köket som bloggar eller varför inte om manusskribenten till "Tomten är far till alla barnen" som också bloggar, förutom att skriva IRL. Jag skulle gärna läsa om Chadie, Patrick - ja, jag skulle vilja läsa om alla som finns under Bloggtreklövern. Jag skulle vilja läsa lite om de nya blogtjänsterna som Var är du (blogkartan) eller intressant.se.
Nej, jag är inte avundsjuk eller känner mig personligen förfördelad, om nu någon trodde det. Det jag vänder mig emot är att kvinnliga bloggar osynliggörs, samt att media inte kan se längre än vad näsan räcker och inte försöker vidga bevakningen av begreppet bloggar. Gör lite research nästa gång. Ta nya grepp. Lite annorlunda vinklingar. Repetera inte bara gammal skåpmat. Upprepa inte gamla myter.
Jag har haft mina 15 minuter of fames och mer därtill. Det är kanske därför jag vågar ryta till? Jag har ingen prestige att förlora. Inget att vinna för egen del.
Min sajt www.tiger.se (samma som www.atiger.pp.se) har många besökare (enligt Alexa så är ligger den bland de 30.000 i världen) och den är förhoppningsvis till nytta och glädje för många. De många besökarna gör att trafiken blir hög, 8 - 10 Gb:s trafik per månad och det kostar skjortan eftersom priset på webhotellet sätts och ökar per trafikmängd. Bloggen är bara en del av alla de sidor jag har och den har bara cirka 1000 besökare om dagen och det är inget jag sörjer över. Jag är glad för var och en som tycker att den är läsvärd och orkar läsa mina texter, om det så bara är tio procent av alla som råkar passera förbi min blog.
// Annica Tiger blogveteran sedan 1997 men vill absolut inte kalla mig blogproffs
18 december 2004
Vad kännetecknar en bra blog? Nu kan du få ge din syn på detta.
InternetWorld blev lite tagna på sängen efter debatten som föranleddes av deras artikel om "Sveriges första bloggproffs". Fast att det skulle varit en infekterad debatt håller jag inte med om, inte från min sida. För att få fram sitt budskap måste man sticka ut hakan och röra om i grytan. Jag ville bara synliggöra avsaknaden av en kvinna eller två i InternetWorlds fyrklöver. Bloggosfären är till synes mansdominerad enligt media, men i praktiken är det inte så, det vet de flesta, och det borde speglas i media.
Glastak finns överallt i samhället, även inom bloggosfären eftersom den speglar samhället. Men det ska väl gå att ändra på tycker jag.
Jag ser i Sblogg att de anammat mitt myntade uttryck nollblogg.
En politisk nollblogg tror jag saknar existensberättigande.
Urban skriver även:
Vi på redaktionen förstår kritiken att ingen kvinna intervjuades, det är en uppenbar brist att inte en, två eller tre kvinnor var med.
Redaktionen brottas även med frågan vad som kännetecknar en bra blogg. Jag har svarat och nu har du chansen att dela med dig av din åsikt i Sblogg. En trackback till http://www.sblogg.se/wp-trackback.php/12 verkar inte fungera, inte just nu i alla fall. Synd!
Det vore väl tråkigt om de lade ned onödig energi på redaktionen genom att brottas med denna fråga. Om tio bloggare ger sin syn på vad de anser kännetecknar en bra blog så lär de få lite mer kött på benen. Att, som jag skrev i mitt svar, de tio olika svaren skulle bli helt olika är en annan femma. Vad som kännetecknar en bra blog är en subjektiv fråga och det är betraktaren som avgör.
// Annica Tiger
Projekt Glashuset
I kvinnomaktutredningen (SOU 1997:137) introducerades begreppen "glastak" och "glasväggar" för att fånga upp de två segregeringsdimensionerna som oftast kvinnor möter. Glastaket skapar en osynlig, men för många kvinnor högst påtaglig, barriär i möjligheterna att göra karriär på lika villkor med män. Myter och föreställningar om kvinnors bristande kompetens och vilja att ta på sig arbetsledande befattningar sorterar bort kvinnor i rekryteringen till chefstjänster.
Också kvinnor som har en ambition att bryta in på arbetsområden som av tradition befolkas av män stöter på patrull. "Glasväggarna" utgörs av de omedvetna eller dolda föreställningar om kvinnors bristande kompetens och antaganden om kvinnors bristande yrkesambitioner som leder till sämre möjligheter för kvinnor att erhålla vissa typer av arbeten.
Sedan har vi "glashissen", män inom kvinnodominerade yrken som tar hissen förbi sina kvinnliga kollegor och avancerar fortare.
15 december 2004
Nyligen har lanserats
Nyligen, en ny pingsajt. Weblogs se upp!
// Annica Tiger
10 december 2004
Nollbloggar
Erik skriver i sin blog:
"Noll-bloggare": en av Annica Tiger myntad term för att särskilja bloggare med många kompisar från de som har få kompisar.
Jag är inte kompis med alla de som kommenterar i min blog. Jag behöver inte vara kompis med de bloggare som jag gör kommentarer hos.
Att använda termen nollbloggare var inte menat att på något sätt såra någon. Termen var inte heller tänkt som en slags värdering på om en blog är bra eller dålig, för det är upp till betraktaren att avgöra.
Det jag menade var, och det tror jag nog Erik förstår, är att i många bloggar kommenteras det aldrig eller mycket sällan i. Jag minns att den frågan var med Fredagsfyran v.36 (det var väl en och annan som svarade på den antar jag) och den handlade just om bloggar och kommentarer.
Att blogga är ett sätt att kommunicera. Om inga gör kommentarer blir det nästan som en envägskommunikation. Bra eller dåligt, det får var och en bedöma. Själv tycker jag om att läsa andras kommentarer i olika bloggar, ibland ger kommentarerna mer kött på benen och tillför ofta något till texten som kommenterats. Skulle ingen kommentera det jag skriver så tror jag att det skulle kännas tråkigt i längden. Det skulle kännas lite som ett obesvarat eko ut i rymden :).
Sedan om jag har noll-koll eller inte är en annan femma.
// Annica Tiger
9 december 2004
Artikeln om bloggning i InternetWorld
Computer Sweden har startat en egen blog, CS Direkt.
Bloggarna sprutar fram som svampar.
It's a mans world!
Notera att jag skriver detta nedan med glimten i ögat, men med en viss ironi.
I brevlådan damp senaste numret av InternetWorld ned. Jag visste ju att det skulle komma en artikel om bloggning och jag har redan förutspått ungefär hur den skulle se ut.
Den var än värre än vad jag hade trott. Det var inte illa pinkat av journalisten Christoffer Kittel. Fyra män intervjuas och fyra bloggar exponeras. Grattis säger jag till dem. Men...jag tycker nog att exempelvis Chadie eller Åsk hade kunnat få bryta den så mansdominerande artikeln. "Var är bloggbrudarna" var det en person som mailade in på en mailinglista och undrade om de fanns och var i så fall efter att ha besökt bloggforum 2004? Ja, jag förstår varför frågan ställdes direkt efter bloggforum (som i övrigt var ett bra arrangemang) som var totalt mansdominerat, sedan efter Observers lista med tio män (inte en enda kvinna) och frågan kommer nog att ställas än fler gånger efter denna artikel i InternetWorld, som denna text handlar om.
Tjejerna finns.
Men de verkar inte synas?
Vill vissa inte se dem?
Någon säger i artikeln, vet ej om det är Mark Comerford eller Hans Kullin då deras uttalanden tycks gå in i varandra, att fortfarande är det nästan den vita medelklassen som bloggar. Kvinnor är också väldigt underrepresenterade. I Sverige är det dessutom den politiska högern som dominerar den politiska bloggningen. Vilket är intressant jämfört med USA, där bloggandet snarast är en vänsterorienterad rörelse.
Det kommer att leda till att högern förknippas med framåtsträvande, teknikvänlighet och demokratisk diskussion i förlängningen, säger Mark Comerford.
Här kommer återigen det påstående som jag hörde på bloggforum, anledningen till att vänstern inte varit lika aktiv inom svensk bloggrörelse kan bero på att den i Sverige traditionellt sett varit teknikfientlig. Hmmmm....det anser nog jag bara är en myt.
Vänstern har förlorat redan innan den börjat. Högern har redan satt de ideologiska parametrarna för den demokratiska diskussionen som bloggning symboliserar, säger Mark Comerford.
Jag sägar bara att de högerbloggar jag besökt och läst lite av diskussionerna i är på intet sätt drivande när det gäller en demokratisk diskussion. Fast vad är en demokratisk diskussion? Att A L L A får säga precis A L L T de vill? Mycket pajkastning kan det bli. Mycket pajkastning blir det.
De fyra bloggare som intervjuas är:
Hans Kullin började också blogga i februari i år och det är han som bloggar på Media Culpa. En nollbloggare som jag brukar kalla bloggarna som nästan sällan några kommenterar något i, vilket ger vid handen att kommunikationen inte är viktigast kanske?
Calle Sjönell som bloggar om hans och Okee Williams gemensamma cykelmärke???? Bloggen drogs igång i februari i år. Aldrig hört talas om. Men nu kanske han och kompisen får sälja en hel del cyklar ;). Även denna blog hör till kategorin nollbloggare.
Sedan har vi den givna gästen i solariesoffan :), Erik Stattin som bloggat sedan 2001. Även han hör till kategorin nollbloggare.
Mark Comerford är veteranen i
detta gäng, han har bloggat sedan 1999. En intressant blog för den som är intresserad av journalism, men även detta är en nollblogg.
Mark Comerford motto enligt InternetWorld är:
"Vem som helst kan starta en blogg. Det som spelar roll är om du har något att säga, om du kan berätta en historia."
Det låter väldigt likt mitt motto
jag drog upp för min Reload redan 1997.
"Alla har en historia att berätta för den som bara tar sig tid att lyssna! Gammal som ung, alla är vi innerst inne ganska lika egentligen."
Hans Kullins motto är:
"Att bevaka nyheter och utveckling inom en bransch är ett utmärkt sätt att skapa sig ett rykte som expert."
Erik Stattins motto är:
"De nätverksmöjligheter som bloggen har gör att man kan sprida sin information på ett snabbt sätt."
Calle Sjönells motto är:
"Märk dock att du är vad du är med en blogg. Du kan inte fejka dig själv eller försöka vara någon annan."
Det intressanta är ju att många både fejkar sig själv eller försöker vara någon annan när de bloggar, vare sig det sker under sagolika alias eller fantasifulla bloggnamn. Visst det är inte förbjudet att vara anonym, men jag tycker personligen att trovärdigheten ökar när personen bakom en blog inte är anonym.
// Annica Tiger
Mer att läsa på andra bloggar:
Observer - håller koll på gubbarna
Min lista över tio viktiga bloggar
Jag vill också göra en blogglista!
Fler liknande texter på min blog:
Finns det en elitism inom bloggosfären?
8 december 2004
Är det så här vi vill ha det i bloggosfären?
Nu blir säkert en del skitförbannade på mig. Men jag kan inte låta bli att SKRIKA sluta bete er som barnungar. Snart slutar jag läsa bloggar överhuvudtaget. Nej, inte alla men vissa.
Börjar inte bloggosfären bli lite väl infekterad? Kasta gärna skit, men inte på varandra. Vart är visionerna att sparka uppåt, försöka skapa samhällsdebatt, bevaka media, att försöka väcka opinion för det ni brinner för eller vad nu alla har för syfte med sina bloggar? Det börjar likna rena rama lekstugan nu.
Sätt er ned. Andas in djupt via näsan, låt andetaget fylla hela buken, andas ut långsamt via munnen. Upprepa detta ett tiotal gånger och koncentrera er endast på andningen. På detta sätt frigörs endorfiner (de mår man bra av), enligt den initierade person som lärt mig denna teknik. Slappna av. Ta det lugnt. Ta en Toy!
Funkar det inte koppla ur och koppla av. Ett tag i alla fall.
*kram*
// Annica Tiger
Dagens porriga sökningar
Roligaste sökningen i dag är nog via msn:
Vem söker på sådana sökord? Vem vill knulla med hängbröst? Är det inte kvinnor med hängbröst de är ute efter?
Från AltaVista hamnade någon på min bloggen via:
Letade de efter bilder på sig själv eller bara någon som visar sig naken på en hemsida? Sorry! Lär inte hända i min blog att jag visar mig naken på hemsidan. Det skulle kanske vara om jag visade min nakna själ, men den är nog inte så många intresserade av misstänker jag :).
En annan sökte i dag på:
Nej, jag hyr inte ut nakna städhjälpar. Ibland blir jag verkligen förvånad över vad folk söker efter på nätet och tänker på hur besvikna de lär bli över att hamna i min blog.
// Annica Tiger
7 december 2004
Fler bloggare med munkavle
Det är inte alltid komplikationsfritt att blogga. Nu stoppar Svenskt Näringsliv en blog, eller än värre kanske om man läser mellan raderna i artikeln i DN.
// Annica Tiger
3 december 2004
SVT försvarar sitt beslut
SVT försvarar sitt beslut om att stoppa Gudmundssons blog.
Slutklämmen på artikeln är rolig :).
"Efter att han på sin blogg meddelat att han inte längre kommer att skriva några fler inlägg har antalet besök mångdubblats. De senaste månaderna har han haft ungefär 5-600 unika besökare per dag. Dygnen efter att han berättade om skrivförbudet hade bloggen 5 500 unika besökare.
Jag skulle tro att det är fler läsare på min blogg än det finns tittare på de program jag jobbar med, säger Per Gudmundson."
// Annica Tiger
2 december 2004
Malte och Chadie i K2
Jag, som så många andra har inte tillgång till SVT24, men via webben kunde jag se gårdagens program K2 där de tog upp fenomenet bloggar. Chadie och Malte gjorde bra ifrån sig tycker jag och i detta program, jämfört med gubbsoffan i morse, kom bloggens själ och den tanke som ligger bakom många bloggar fram lite mer.
Drivkraften för de flesta att skriva blog, dagbok, reload eller webjournal är att det är ett personligt och intimt sätt att kommunicera med sina läsare. Malte jämförde bloggandet med att skriva insändare. Det är faktiskt en riktigt bra definition. Även om jag nu kan tänka mig att många fnyser åt just den jämförelsen :).
// Annica Tiger
Annica Tiger 12:47 EM | Google
Bloggare i soffan
Nicklas Mattson (jobbade tidigare på InternetWorld) och PJ (Svd-bloggaren) var gäster i morgonsoffan i SVT. De skulle prata om bloggning. Nicklas var väl den ende som försökte få lite perspektiv på det hela och sa att dagbok på nätet har funnits länge. Men PJ verkar leva i sin egen lilla värld, hans blog är bäst, vackrast och störst. Man M Å S T E ha ett budskap. Det handlar om interaktivitet. Fast på PJ:s blog finns intet av detta. Det är i så fall om han nu anser att han har en slags en-vägsinteraktivitet på sin blog. Han skriver. Besökaren läser.
Antalet bloggar i Sverige uppskattades till ungefär 200. Men hallå! Hur är det med matematiken? Hur de kan få fram denna summa förstår jag inte. Det är kanske bara vissa bloggar som räknas? Jag vet att en del ser ned på kattbloggar och personliga bloggar, eliten vill väl inte ens sortera dem under epitetet bloggar. Men kom i håg de var först. De har funnits länge. Slipsnissarna och den intellektuella eliten har halkat in på ett bananskal, långt efter dessa som som tydligen inte räknas.
Men tyvärr, eller som tur är i alla fall i mina ögon, är det inte en viss klick som har patent på det här med bloggning, även om det kan verka så. De som såg PJ och Nicklas Mattson i TV-soffan lär inte ha inspirerats till den milda grad att de tänkt nu ska jag slå slag i saken, kasta mig över datorn och skaffa mig en blog för det låter ju riktigt, riktig kul och intressant. Nej, allvarligt och gubbigt var det. Fast Nicklas är både söt, rar, trevlig och en ödmjuk person så jag ska inte skälla på honom :). Bara lite...
// Annica Tiger - varken eller
1 december 2004
Äldre bloggare
Nu känner jag mig hemskt gammal :) när jag nu har erkänt att jag minns när vi bytte till vänstertrafik och dessutom gick i sjunde klass redan då. Hur många bloggare finns det i Sverige som är över 50 år? Jag misstänkar att de flesta bloggare är i medelåldern eller yngre än så. Jag är 51 år och har bloggat sedan 1997, jag var redan då gammal med andra ord. Fast jag känner mig inte gammal, fast jag är mormor och egentligen borde sitta och sticka julklappar till mina barnbarn. Fast jag kan inte sticka, då blir det genast lite svårare.
BTW - Petra skrev i en kommentar
och det lägger jag ut så att alla kan se:
Frige Dawit Isaak och hans kollegor.
"Nu har vi raggat tag på diverse adresser,
faxnummer och till och med e-post.
Finns på www.sjf.se/dawit
klicka på 'skicka protestbrev'."
// Annica Tiger
Bloggmåndagar
Nu haglar det tätt mellan bloggträffarna i Stockholm Måndag den 6:e december är det bokat på Tranan, kl.1900 och det är Stefan som nu uppmanar till samling. Jag minns att det har diskuterats att göra en tradition av att mötas varje första måndag varje månad och jag tycker det är en bra idé.
// Annica Tiger
30 november 2004
Gudmundson slutar blogga
Gudmundson tvingas lägga ned sin blog. Tråkigt att en av de bästa bloggarna nu kommer att försvinna. Kanske återkommer bloggen i annat namn, i annan form vem vet.
Motiveringen är lite underlig, läs om den på Gudmundsons blog. SVT verkar ha väldigt lågt i tak. IDG har en artikel om detta där Tobias Billström säger sin mening.
// Annica Tiger
29 november 2004
www.bloggi.se
Jag har flera gånger sett dessa
reklamspottar när jag sökt på något blogrelaterat.
Kostar inte dessa annonser en hel del om det klickas friskt?
Jag börjar bli lite nyfiken. Vad jag vet so far är www.blogger.se gratis, men varför bekostar de annonser? Tänker de göra som många andra gratistjänster, locka till sig många användare och så en dag börja ta betalt? Frågan är fri. Nyfiken blev jag. Jag hittade faktiskt ingen mailadress på http://www.bloggi.se/ så jag kunde slänga iväg ett mail och fråga.
Google Adwords
Med Google AdWords kan du nå ut till personer när de aktivt letar efter dina produkter och tjänster. Det betyder att du tar emot riktade besökare och kunder. Kostnad per klick-prissättning innebär att du bara betalar när någon klickar på din annons och det är lätt att kontrollera kostnaderna."
// Annica Tiger
Bloggmiddag
En liten reminder om bloggmiddagen.
Det är tydligen sista dagen att anmäla sig.
Jag kan tyvärr inte gå, men alla ni som
bor runt Stockholm och ansluter till
middagen får det säkert trevligt!
// Annica Tiger
28 november 2004
Kan bloggar missbrukas?
Vanliga människor, som jag själv räknar mig till, brukar förutsätta att det som står eller sägs i media är någorlunda korrekt (förutom allt kändistjafs á la hänt i veckan-stuk). Jag inbillar mig att nyheterna som kommer från nyhetsbyråerna, och som används som underlag för nyhetsnotiser och större nyhetsinslag, är någorlunda korrekta. Huruvida nyheterna som kablas ut från AP, Reuters och andra nyhetsbyråer är vinklade eller "tvättade" har jag som lekman svårt att kontrollera. Men fel förekommer även här, människor felciteras och nyhetsbyråernas källor kan vara felaktiga.
Men skriver DN att ett barn skjutits ihjäl av misstag av israeliska soldater eller att en självmordsbombare sprängt sig själv i luften och dödat en polisman i Moskva så antar jag att uppgifterna är korrekta. Stora drakar som DN och SvD har nog inte på sin agenda att medvetet sprida desinformation, inte heller seriösa nyhetsprogram som Rapport och Aktuellt.
Men i takt med att bloggarnas antal ökar i världen får det kanske anses som en risk att här kunna hitta en hel del bloggar som har på agendan att sprida desinformation. Konstigt vore det annars tycker jag. Desinformation har under åren relativt lätt kunnat spridas från vanliga hemsidor, nu med den växande trenden att använda bloggar och dess enkla webpubliceringssystem så misstänker jag att det utnyttjas och kommer att utnyttjas av krafter som vill sprida felaktig information, sprida rykten och ibland rena rama lögnerna.
Inför valet i USA fanns det många pro- och antibloggar som förespråkade eller kritiserade antingen Bush eller Kerry. Hur många av dessa bloggar stod respektive administration bakom är en fråga som jag ställt mig. Jag tror inte att frågan är oberättigad.
I Kina finns det många som bloggar, som en slags underjordisk rörelse eftersom ordet inte är lika fritt där som i andra delar av världen, men vad säger att inte många av dessa bloggar skrivs och kontrolleras av regimen i Kina.
Det finns säkert bloggar runt om i världen, och varför inte även i Sverige, som har en agenda att sprida olika budskap i ett enda syfte, vad det än månde vara att propagera för rasism, hat mot olika folkgrupper, terrorism och politiska irrläror, inlindat bland övrig text som kan ge sken av seriositet.
Jag hamnade av misstag på en svensk blogg, som jag aldrig mer tänker besöka och som jag redan förträngt urlen till, som inlindat i vackra ord påvisade ett stort hat mot invandrare. Hur lätt är det inte att till likasinnade eller människor som inte ser den dolda agendan, men som regelbundet läser bloggen, att flika in mer eller mindre direkta lögner i texten, i syfte att förstärka effekten av det som finns på skribentens agenda.
Hur lätt vore det inte att starta en höger- eller vänsterblog, vars enda syfte på agendan är att förlöjliga och svartmåla än det ena eller det andra partiets politik på ett sätt som inte är riktigt rumsrent. Hur många sådana bloggar kommer vi att få se inför valet 2006?
Det finns folk inom den israeliska fredsrörelsen som hävdar att Mossad och andra grupper (exempelvis ultraortodoxa judiska fascistgrupper) har en agenda som innebär att sprida desinformation på nätet, via hemsidor och varför inte via bloggar. Andra underrättelsetjänster har säkerligen samma agenda. Varför skulle de inte utnyttja denna möjlighet? Vad säger att det inte finns sådana bloggar på svenska?
Det är lätt att ta sig in i bloggosfären. Det är bra. Det vore tråkigt om det vore helt omöjligt att slå sig in och bli del av den. Det är bara att dra igång en blogg, börja kommentera i andras bloggar (gärna sådana som du tror har liknande åsikter eller kända bloggar som många läser) och lämna en länk till din egen blog. Förr eller senare dras din blog in mot bloggosfärens nav. Avgörandet ligger sedan hos betraktaren, gillar läsarna bloggen blir det som ringar i vattnet. Jag tror att det fungerar ungefär likadant världen runt.
Många skriver under alias och det är helt accepterat, nätet bygger på den möjligheten att kunna tala fritt utan att egentligen avslöja vem man är. Många väljer att blogga öppet och använder sitt riktiga namn. Men är det alltid verkligen det riktiga namnet? I många fall är det svårt att veta och i de allra flesta fall spelar det egentligen ingen roll. Men i vissa fall spelar det roll, där det kanske inte är en person bakom bloggen.
Källkritik på Internet är alltid A och O.
Hur många gånger har det inte sagts?
Det gäller även bloggar.
// Annica Tiger
Annica Tiger 11:02 FM | Google
23 november 2004
Synliggöra mer bloggar
En gång i tiden, när Internet började bli var mans egendom, var killarna i majoritet ute på nätet. Numera verkar det vara fifty-fifty, ja till och med enligt en del rapporter numera fler kvinnor som är ute och surfar på nätet än män.
När jag kom ut på nätet 1996 slogs jag av att det var så få kvinnor som hade hemsidor eller på annat sätt gjorde sig hörda på nätet. Därav min idé att göra en enkel hemsidesskola, för att visa på att det inte alls var så svårt.
Sedan startade jag "Dagbok på nätet" som först listade bara tjejer, eftersom de verkade vara mest aktiva med att skriva dagbok på nätet, men fler och fler killar kom till. Dagbok på nätet finns numera integrerad på Succe.com och sköts av R2 och Jontas.
Tjejringen startades av Marina för att samla tjejerna. OPK (lite ouppdaterad nu) kom till för att synliggöra kvinnorna. Det var ofta debatter på mailinglistorna då, som nu, där frågor ställdes "Var är tjejerna?" och då tog OPK fram en lång lista på tjejer och nu senast på en mailinglista "Var är bloggbrudarna?".
Jag brukar roa mig med att kolla in länklistorna hos de så kallade "etablerade" bloggarna och ser att det är förhållandevis få män som länkar till kvinnliga bloggare i någon större utsträckning, utan det är samma tills synes kopierade länklista till män i långa rader. Vad beror det på? Män dunkar varandra i ryggen? Det var så Observers lista kom till misstänker jag. Eller är det en omedveten form av osynliggörande av kvinnor?
Länkar till andra bloggar på sin egen blogg, pingningar och att lista sig på olika samlingssidor är en vital och viktig del av att synliggöra sig själv och synliggöra andra. Det är förvånansvårt många bloggar som saknar länkar helt, knappt ens till de ställen de pingar och listar sig på.
Jag har funderat på att i några veckors tid aktivt länka till tjejbloggar, men även till män som kanske inte ännu har fått sin välförtjänta uppmärksamhet. En slags daglig bloggtreklöver, två kvinnor och en man. Chadie har sin fyrklöver, vilket är ett bra initiativ.
Har du tips om en bra blogg som förtjänar lite uppmärksamhet? Alla ni tjejer (och killar) som själva skriver blogg och vill ta chansen att få exponeras i en Bloggtreklöver maila till mig på a_t@tele2.se och var inte blygsamma :). Skicka mig din url, kanske en kort beskrivning av din blogg (med blogg menar jag dagbok, reload, blog, webjournal, what so ever). Gör dig hörd! Gör dig sedd! Jag hjälper gärna till.
// Annica Tiger
19 november 2004
Lite blogghistorik
Vem minns inte Justin Hall (http://www.justin.org) som började skriva dagbok på nätet 1994? Han skapade trenden med att skriva dagbok på nätet tror jag att jag kan påstå utan att vara helt fel ute.
I Sverige tog dagboksskrivandet på nätet fart runt 1996 och 1997. Det fanns många dagboksringar, dagbokssamlingar och portaler med portal menar jag att dagboksskrivandet skedde på portalen de som ville skriva behövde alltså inte ha en egen hemsida.
De jag minns på rak arm från den tiden är "Dagbok Direkt", "Geografidagboken", "Postludium", ""Sapto", "Reload", "Carpe Diem" och "Ringringen". Succe.com, Dagbok.net och Refresh Total finns kvar och det finns säkert många fler som jag inte minns eller missat.
En länsarkivarie och en doktorand kom redan år 2000 ut med en bok som handlade om dagböcker genom historien, titeln var (kanske inte så långsökt) "Om dagböcker". I den fanns även en essä som hette "Dagbok på nätet" med över trettio sidor som reflekterade över just det nya fenomenet. Insamlingsperioden av materialet sträckte sig från 1999-2000. Underlaget var min dagbokssamling "Dagbok på nätet" som då bestod av drygt 250 listade medlemmar, varav många än i dag skriver dagbok på nätet, fast under den nya beteckningen blog (försvenskat blogg).
Fem personer valdes ut och granskades närmare i boken. Linda 19 år - den temperamentsfulla hästflickan, Lena 21 år, den underfundiga dikterskan, Fia 38 år, den dubbelarbetande tvåbarnsmamman, Sanna (ålder okänd), den agiterande feministen och Alva 68 år, den kyrkopolitiska pensionären. Jag minns dem allihop. Visst, en och annan av dessa fem kanske kan hänföras till det nedvärderande uttryck jag har sett att en del använder numera "Kattbloggar" men långtifrån alla.
Då var genomsnittsåldern mellan 25 och 35 år. Av de 250 listade personerna var 63 procent kvinnor (161) och 37 procent män (94). Författarna uttryckte sin förvåning över att kvinnorna var så dominerande. Den förvåningen hoppas jag inte finns än i dag, trots att en del försöker hävda att kvinnorna som bloggar är i minoritet :). Eller så verkar vi i alla fall vara det om man ska tro på dessa listor över bloggar och artiklar som bara speglar män som bloggar.
I debatten som pågår nu om bloggning känns det nästan som hjulet uppfunnits på nytt. Att skriva webjournal, reload, dagbok på nätet eller blog är ingen ny företeelse. Det som är någorlunda nytt är publiceringsverktygen, som exempelvis det jag använder MT. Det förenklar bloggandet och förhoppningsvis blir det förhoppningsvis fler som bloggar på grund av det.
I en debatt på en mailinglista
efterfrågade en man "Var är bloggbrudarna"?
Ett möjligt svar är,
det är männen som inte tittar/ser.
Kvinnor osynliggörs på
så många andra områden,
varför inte även inom bloggosfären?
// Annica Tiger
Är antalet besök viktigast?
Chadie och Lennart tar upp frågan om vad det är som triggar klickandet på länkar till bloggar som listas på www.intressant.se.
Jag personligen tycker att det är ganska sorgligt om det stämmer att sex, blog och bloggning är mest triggande. Många gnäller på tidningarnas urholkning och manipulering av rubriker och löp. Ska en del bloggar visa sig vara likadana? Som medvetet triggar med rubriker som de vet fungerar?
Farmen-XXX visar brösten är ett löp som garanterat säljer mer än ett löp som Antarktis smälter. Jag brukar ofta säga att vi har den journalistik vi förtjänar. Har vi de bloggar vi förtjänar? Nej, så långt vill jag inte gå, men fenomenet Chadie och Lennart tar upp är intressant och kanske kan leda till eftertanke.
Vad vill du med din blog? Få besök? Skriva passionerat om det som intresserar dig? Bara slänga ut några rader text och några länkar? Jag har hellre 50 intresserade besökare som läser mina texter och kanske till och med orkar kommentera dem, än 500 som bara surfar förbi för att de klickat på en länk eller på annat sätt hittat hit.
// Annica Tiger
18 november 2004
PJ :(
En av Sveriges tio viktigaste bloggar kritiseras.
JK gillar inte PJ.
Linda Skugge gillar inte heller PJ.
Varför börjar inte Linda Skugge blogga?
Jag antar att PJ får betalt för att skriva sin blogg.
Varför inte pröjsa Linda Skugge för att skriva en blogg?
Expressen...ta det som ett tips!
// Annica Tiger
17 november 2004
Weblogs!?!?
Ja, vad händer med weblogs?
Nu är frågan återigen på tapeten.
Jag gillar weblogs och använder den mer än alla andra alternativ som ploppat upp, men skulle gärna vilja att exempelvis inläggens rubriker listades och att det blev lite mer interaktivitet, att weblogs vaknade upp ur sin törnrosasömn.
// Annica Tiger
Dilbert om bloggar
Ask Dogbert.
- Lots of people write blogs, but I've never heard of anyone who actually reads them. What's up with that?
// Annica Tiger
15 november 2004
Observers lista
På tal om att Observer rankat de tio viktigaste bloggarna i Sverige. Observer säger sig också ha varit i kontakt med andra blogg-makare för att få ihop rankingen enligt Dagens Media. Tack, det var svaret på en del frågor :), bland annat den om någon eventuell trafikmätning ligger till grund för rankingen och hur listan kom till. Egentligen.
På tal om något helt annat, som inte har med bloggning att göra. Norrländska Socialdemokraten planerar nu att publicera bilder på olika typer av gärningsmän utöver kvinnomisshandlare, exempelvis pedofiler. Jag hoppas de vet vad de gör.
// Annica Tiger
1 november 2004
Bloggarens begränsning
Nu tar DN och Epressen upp detta med Lindex nya trosa som innehåller C-vitamin. Jag skrev om och var kritisk till denna nya produkt redan den 28:e oktober. Kul att, för en gångs skull, kunna vara steget före de stora drakarna någon gång. Annars är det allt som oftast vi vanliga privatpersoner som bloggar som ligger steget efter, ofta på grund av att de flesta av oss inte har tillgång till pressmeddelanden eller har tid och möjlighet att nosa upp egna nyheter/händelser. Vi kan oftast enbart kommentera det som redan publicerats av media, men å andra sidan ser jag inget problem i det. Att en nyhet/händelse stöts och blöts av flera olika människor ger ofta andra dimensioner och intressanta vinklingar, ur läsarens synvinkel.
// Annica Tiger
Annica Tiger 11:04 FM | Google
26 oktober 2004
Tantbloggare
Får att återknyta till de funderingar Lennart har i dag på sin blog "Det Progressiva USA", gällande det jag skrev i morse. Han ställer frågan:
Varför det finns så få kvinnliga bloggare i Sverige idag.
BTW stod det en hel del annat intressant i texten så surfa över och läs. Informationen att IT-intresset hos färgade pojkar i USA är mindre än hos vita dito var intressant. Rollmodeller kanske är en lösning? Intresset för IT börjar minska även generellt bland svenska ungdomar, både hos kvinnor och män om man ska tolka avsaknaden av ansökningar till IT-utbildningarna?
Men finns det verkligen så få kvinnliga bloggare i Sverige? Jag tror inte att det behövs en rollmodell här utan det är kanske mer en definitionsfråga?
Vad är egentligen en bloggare? Vad kännetecknar en seriös blog? Måste en blog vara seriös? Är defaultbloggen tre rader text och fem länkar? Är det någon som initierat skriver lite längre texter om det som intresserar skribenten? Är en dagbok en blog? Är texter som bara handlar om lästa böcker en blog? Är det en blog om man skriver om mjuka saker, känslor, upplevelser, funderingar och tankar? Eller måste en blog vara gjord av hårdvaluta, exempelvis handla om teknik, politik eller journalistik? Det sistnämnda är kanske ett lite luddigt begrepp och då kommer jag in på frågan, vad är journalistik? Vem är journalist? Kan en blog vara spretig? Måste den vara nischad? Läser män generellt bara andra mäns bloggar? Läser kvinnor både mäns och kvinnors bloggar? Finns det en bloggosfär? Vilka anses inte tillhöra den? Finns det en bloggelit? Måste en blog vara elitistisk för att räknas?
Vem sitter inne med svaren?
Finns det svar?
Jag är övertygad om att antalet svenska kvinnliga bloggare inte alls är så få, som man kanske kan kan luras att tro.
Tillägg 19:55
Enligt de inkomna kommentarerna är det tydligen ungefär 50-50. Dessa siffror ger vid handen att de kvinnliga bloggarna inte alls är så få som somliga tycks tro. Fritt fram att botanisera runt lite och se hur brett spektrum det finns av bloggar.
Dagbok på nätet
Bloggar på svenska
// Annica Tiger
25 oktober 2004
Få kvinnliga bloggare
BloggForum Stockholm 2004
Måndag, 15 november 2004, kl 18.00
Hos IDG, Karlbergsvägen 77, Vasastan, Stockholm.
Bloggfenomenet har vuxit mycket detta år, inte bara i utlandet utan också i Sverige. Det är dags att fenomenet diskuteras ur ett svenskt perspektiv. Alla är välkomna!
Frågor som står på agendan är:
* Kommer bloggar att påverka den
politiska debatten i Sverige?
* Bloggar som kunskapsstrukturer.
* Hur kommer journalistik, PR och
consulting påverkas av bloggar?
Bloggforum Stockholm 2004 organiseras av Erik Stattin och Stefan Geens och är sponsrad av Internetworld.
Ett bra initiativ. Jag kommer säkert att reta gallfeber på en del när jag berättar att min första reaktion var att det var lite underligt att det bara fanns två kvinnliga bloggare med av totalt femton bloggare. Är det ett representativt urval? Nej, det tycker inte jag. Eller är det en spegel av samhällets strukturella mönster, as it is? Ja, det verkar mer troligt. Jag tycker att det finns många kompetenta kvinnor som skriver blog och hade arrangörerna ansträngt sig lite så hade listan säkert kunnat sett lite mindre gubbig ut.
Jag saknar också några frågeställningar, för inte handlar väl bara bloggar om politik, kunskapsstrukturer, journalistik, PR och consulting? Hårda paket. Vem minns inte julklappsutdelningarna när man var liten :)? Ja, mjuka paket kanske inte var lika roliga men ofta var de i alla fall nyttiga (givaren tyckte i alla fall det).
Att skriva blog är en möjlighet att påverka även i lite mer mjuka frågor, som exempel tänker jag då på attitydfrågor, jämställdhet och humanistiska värderingar. Nej, det är inget "surt sa räven om rönnbären", utan mer en fundering över sakernas tillstånd.
För att puffa för en mycket kompetent kvinnlig bloggare i ett annat sammanhang. Monica Rolfner och Iréne Svensson Räisänen har nu utkommit med sin bok Skrivguide hos förlaget Books-on-Demands.
// Annica Tiger
Annica Tiger 12:23 EM | Google
22 oktober 2004
Fredagsfyran v.43
Veckans fredagsfyra.
1. Vilken bok läste du senast eller läser just nu?
Dödens stad av Michael Connelly avslutade jag i går.
2. Kan du kortfattat berätta vad boken handlar om och vilket betyg mellan ett och fem får den?
Efter att ha läst fem gripande böcker på raken som tagit upp hur kvinnorna lever i de länder där de har Koranen som rättesnöre kände jag att jag behövde få rensa hjärnan lite och valde att läsa en Harry Bosch-deckare, som legat på vänt ett bra tag. Polisromaner har jag alltid haft en svaghet för och Harry Bosch svenska motsvarighet är väl närmast Wallander. En enstöring till polis, bra på sitt jobb men sämre på att leva livet som civil. Boken handlar om en hund som hittar ett ben. Ett tjugo år gammalt mord avslöjas. Osäkra ledtrådar. Men Harry Bosch, han ger sig inte och han löser till slut fallet, med bravur. Tre av fem tigertassar får den. Min nästa bok jag ska läsa ligger redan framme, köpt enbart för titeln skull och omslaget :). Tigerns käftar av Tom Clancy (teknothrillerns mästare) "Sparkar men en tiger i röven måste man vara beredd att handskas med hans käftar".
3. Skulle du vilja skriva en egen bok och i så fall vad skulle den handla om?
Ja och nej. Inte just nu. Jag har skrivit i hela mitt liv. Men mitt självförtroende (eller bristen på det rättare sagt) sätter käppar i hjulet.
4. Vilken svensk författare och utländsk författare tycker du är bäst.
Moa Martinsson (jag tycker om att läsa de flesta svenska arbetarförfattare men Moa är outstanding) och John Grisham.
// Annica Tiger
21 oktober 2004
Livrem och hängslen
Nu har jag roat mig lite med att möblera om på bloggen. Grått är såååå tråkigt och trist, så det blev blått istället. Jag tycker om blått, är inne i en blå period just nu. Men vem vet, i morgon kanske bloggen är röd eller varför inte gul?
Jag har stängt av kommenteringsfunktionerna på inlägg äldre än 15 dagar. För att kunna göra detta var jag tvungen att ta bort funktionen att enstaka inlägg och kommentarer visas i egna pop-upper. Men jag gillar inte pop-upper så för mig är det ingen förlust. Nu har jag både livrem och hängslen och jag får se hur långt det räcker. Spammarnas uppfinningsrikedom vet nog inga gränser. Det är bara att försöka hänga med.
Upptäcker du något som inte funkar, känns fel eller har andra synpunkter så var inte rädda för att hojta till, antingen via en kommentar eller ett mail till a_t@tele2.se.
// Annica Tiger
Annica Tiger 12:18 EM | Google
20 oktober 2004
Audioblog
Steffanie har börjat audioblogga, på ett proffsigt sätt via en RSS 2.0-feed. Ett aber är att filerna blir så pass stora att det tar sin lilla tid via modem, men med bredband är det ju en lysande form av bloggning. Jag har programmet Audacity installerat sedan länge, häromdagen fixade jag en mikrofon och jag har testat och det funkar galant att spela in och konvertera till exempelvis .mp3 testfil 291 kB i mp3-format.
Blacklist-listan på http://www.jayallen.org/comment_spam/blacklist.txt har inte uppdaterats på snart 10 dagar. Någon som vet varför? Vart hämtar ni som har MT 3.* er lista ifrån?
BTW kors i taket. Jag fick en uppgraderingsskiva i går via posten så jag uppdaterade Windows XP ett infall bara, men med en CD i handen så tog nyfikenheten överhand. Ingen hade fått mig att ladda ned 75 Mb via modem, men smart drag att sända en CD måste jag säga.
Service Pack 2 gick alldeles utmärkt att installera. Det enda som jag har märkt så här långt är att modemet gick osedvanligt segt och trögt, det beror nog på att det är så gammalt att XP inte ens vill kännas vid det :). Jag kom till slut på att jag faktiskt hade drivrutiner för XP sparat i en US-Robotics-mapp på datorn, så det löste sig inom en kvart.
Däremot krånglade givetvis Norton Internet Security. Det hade jag räknat med. Men även det löste sig (hoppas jag i alla fall) efter en stund då jag laddade ned lite uppdateringar via LiveUpdate, så förmodligen har Symantec fixat till en patch för den som patchat :-).
// Annica Tiger
15 oktober 2004
Spam upp till halsen
Nu har jag beslutat att följa efter exempelvis Pierre och tvingar nu den som vill kommentera att skriva in tre bokstäver. Jag hoppas det funkar okey, om inte maila gärna mig på a_t@tele2.se.
Visst stoppar Blacklist en hel del, men inte allt. Nu är jag less på att radera och lägga till egna urlar och andra trollerikonster i blacklist-listan. Jag hoppas att tvånget att skriva in några bokstäver manuellt ska förhindra i alla fall alla automatgenererade spam.
Hur det görs kan du läsa här.
Observera informationen om
vilken fil som gäller när du
har Blacklist installerad.
// Annica Tiger
Annica Tiger 10:49 FM | Google
13 oktober 2004
Israel-Palestina
Peter tog emot min bloggstafettpinne och resultatet blev fem bra texter, upplysande och informativa om Israel-Palestina. Mina frågor har besvarats med råge, toppat med intressanta fakta, boktips och funderingar. Jag fick lite dåligt samvete i början då jag uppfattade det som att Peter tyckte ämnet var stort. Men jag hade medvetet frågat vad tror du, bara för att det inte skulle kännas tungt och jobbigt att ta emot bloggstafettpinnen.
Missa inte hans texter.
De är superduperbra.
Länkar finns nedan.
Israel-Palestina 1
Israel-Palestina 2
Israel-Palestina 3
Israel-Palestina 4
Israel-Palestina 5
// Annica Tiger
8 oktober 2004
Ge Astrid Lindgren nobelpriset postumt
Tema Nobelpriset är
dagens Fredagsfyra.
1. Har du läst något av årets Nobelpristagare
i litteratur (Elfriede Jelinek)?
Vem är hon? Jag hade faktiskt aldrig hört talas om henne. Det törs jag erkänna. Ändå läser jag mycket och ofta men vad jag har sett och hört under morgonen på TV när de har recenserat hennes böcker har jag nog personligen inte missat så mycket.
2. Vem skulle du gett Nobelpriset i litteratur till?
Ge Astrid Lindgren Nobelpriset postumt. Fast att ge priset till en människa som skrev så att även icke intellektuella begrep och kunde njuta av böckerna är kanske inte lika elitistiskt? Ja, jag vet att hon skrev barnböcker. Men är inte även det litteratur?
3. Vad har Nobelprisen, i allmänhet för betydelse annat
än att pristagaren blir lite rikare och mer uppmärksammad?
Inget utöver det som rabblas upp ovan, inte med tanke på dem som hitintills vunnit priset.
4. Tycker du det saknas något Nobelpris förutom de som redan finns?
Fredspriset borde delas upp i två pris, ett till någon som aktivt arbetat för att förbättra miljön globalt och ett pris för till någon som gjort en stor humanitär insats. Dagens pristagare uppfyller bägge kriterierna, men oftast inte. Varför inte ekonomi räknas som ett Nobelpris förstår jag inte?
// Annica Tiger
4 oktober 2004
Bloggstaffetten
Bloggstafetten.
Min stafettpinne blev att skriva lite om hur jag tror musik- och filmbranschen ser ut om tio år. Ojojoj, var min första tanke. Jag kanske inte är rätt person att besvara den frågan var min första reaktion. Men sedan slog tanken mig att jag visst har en massa åsikter om detta, även om det mest är åsikter och kanske inte så mycket fakta. Men ordet tror gav mig lite mer fria händer kändes det som.
Patricks frågor.
Har piratkopieringen skjutit hela branschen i sank, eller lever de i lycklig symbios? Finns det kanske t o m ingen märkbar piratkopiering kvar? Detta var de frågor som ställdes av Patrick i samband när han lämnade över stafettpinnen till mig. Jag har försökt att besvara dem så gott jag kunnat. Längst ned finns det korta svaret för den som tycker texten verkar vara lite väl lång.
Upphovsrätt.
Upphovsrätten känner nog alla till, mer eller mindre. Jag tar med länken bara som info, om nu någon inte känner till den.
Piratkopiering eller privatkopiering?
Privatkopiering och piratkopiering är inte samma sak anser jag. Om jag bränner ned en mp3 eller en fil för eget bruk är det privatkopiering. Det blir piratkopiering först om jag delar med mig av filen på nätet (p2p eller via andra kanaler) eller bränner kopior av min kopia och delar ut dem till kreti och pleti eller säljer dem i kommersiellt syfte. Detta gäller inte bara musik- och filmfiler utan dataprogram (warez, serials och cracks).
Jag ska börja med att gå lite bakåt i tiden.
Jag tror att det har funnits i alla tider. Allt som människor tyckt om eller förstått att de kan tjäna pengar på har de försökt att efterbilda. Ta alla kopior på konstverk, ett exempel är Edward Munchs tavla "Skriet", även konstnären själv gjorde flera kopior av samma verk. Alla historiens stilar som barock och jugend hade inte haft sådan stor spridning om inte kopiering varit ett fenomen. Gamla historier och skrönor har inte kunnat leva än i dag om inte de "kopierats", det vill säga gått från mun till mun, samma sak gäller folkvisor m.m.
Pirat(privat)kopiering är alltså inget nytt fenomen.
Jag var med på den gamla goda tiden då kassettbandspelare blev var mans egendom och sedermera videobandspelaren (VHS). Debatten gick högt om att kassettbanden, och möjligheten att spela av musik från radioprogram, var slutet på musikindustrin. Folk skulle sluta köpa skivor var ett argument minns jag. Inte gjorde folk det, musikbranschen finns kvar, än i dag. Möjligheten att spela in filmer via TV:n till en VHS-video har nog inte heller inneburit något större avbräck för filmindustrin i sig.
Lättillgängligheten ökar spridningen.
BBS-erna (Bulletin Board System) var väl första källan till spridning på Internet misstänker jag, via modem. Nu har de flesta bredband. Datorer med DVD eller CD-spelare. Ljud- och bildkvalitén har blivit mycket bättre tack vare digitaliseringen. Tillgängligheten att ladda ned och kopiera underlättas av fildelningsprogram, exempelvis som Direct Connect och Kazaa. I en diskussion på en mailinglista fick jag en uppskattad siffra (av en kille som har insikt i detta) att det är upp till 85 procent av nätets bandbredd som tas upp av denna trafik. En siffra som ISP:arna ogärna sitter i TV-sofforna och talar högt om.
Differentierade bredbandsavgifter.
Om tio år eller än tidigare har säkerligen bredbandskunderna differentierade avgifter som styrs av hur mycket de använder i inkommande- och utgående trafik i Megabyte eller Gigabyte (Mb är nog lite i underkant redan nu). Att betala för det du utnyttjar tycker jag är en rimlig lösning. Det är som att snigelbrev, ju tyngre breven väger, desto mer betalar du för portot. Inom tio år kanske det finns tekniska lösningar som kan särskilja p2p-trafik, som kanske kommer att kosta mer för användarna, än att sända mail eller surfa på hemsidor, lite likt A och B-post.
Kassetskatt, nej tack.
För att försöka stävja pirat- och privatkopieringen finns det ett förslag om att lägga en skatt på CD-R, CD-RW, DVD-R och DVD-/+RW och det med upp till 800 % på RW varianterna. Alla som köper DVD- och CD-skivor är inte piratkopierare. DVD och CD-skivor används till mycket annat, exempelvis att lagra digitalbilder på eller att bränna en back-up på datorn. Att lägga en skatt (likt gamla kassetbandsskatten) som drabbar alla är som att tänka lika långt som näsan räcker; vilket innebär att vissa politiker måste vara osedvanligt plattnästa.
Kopieringsskydd är dömt att försvinna.
Kopieringsskyddad av skivor är inte heller rätt väg att gå, ju mer krångel det är att försöka få ut några några toner överhuvudtaget ur skivorna, desto fler väljer att strunta i att köpa skivor utan laddar ned kopior som istället garanterat fungerar; vare sig de vill spela skivorna i musikanläggningen, i datorn, i bilstereon eller i sin walkman.
Sänk priserna.
Musik- och filmindustrin och kan få ett tips av mig direkt här och nu. Sänk priserna på era små plastbitar. Priskonkurrens verkar vara ett ord som inte finns i deras ordlista. Tänk lite som Galne Gunnar. Billigt är bra. Billigt får folk att handla storpack med 99 rullar toapapper, bara för att det är billigt, utan att folk ens tänker på vad de ska förvara dessa 99 rullar med toapapper i väntan på att de ska komma till användning.
Utnyttja nätet istället för att bli utnyttjad av nätet.
Musik- och filmmusikindustrin har inte använt Internets potential på rätt sätt hitintills. Det gäller även programvaruindustrin. De har inte till fullo utnyttjat den nya teknikens möjligheter på ett för dem lönande sätt och de har i viss mån själva haft en del i den negativa utvecklingen då de inte sålt sina egna produkter till ett hyfsat pris på Internet. Tvärtom tycks de nästan ha satt klackarna i backen och bromsat, när de istället skulle ha gasat för att hänga med i utvecklingen.
STIM har överlevt sig själv?
STIM kommer att spela ut sin roll, men det kanske tar lite längre tid än tio år. Visst ska artisterna ha ersättning för att deras verk spelas offentligt och används i kommersiellt syfte, men STIM har börjat bli lite väl snikna och en del avgifter ter sig rent av horribla. En smidigare och mindre byråkratisk lösning lär komma med tiden.
Ge kunden mervärde för pengarna.
Satsningar måste läggas mer på kringförsäljning, events och konserter. Om jag köper en skiva så ska det medfölja (vilket det ibland gör - men inte alltid) bonusmaterial som exempelvis häften med bilder, information om artisten och låttexter. Material som lockar till köp och ger ett mervärde för pengarna, än bara musiken som ju kan laddas ned gratis från nätet.
Det gäller att hänga med utvecklingen.
Den tekniska utvecklingen går i en rasande fart. Satsningar på nätförsäljningar är ett måste. Skivor och låtar ska kunna köpas nätet och det till ett rimligt pris. Jag tror även att fler artister kommer att satsa på att sälja sin musik på nätet utan att gå via de stora produktionsbolagen. Creative Commons-licenser när det gäller musik är även något som framtiden har med sig i sitt sköte.
Filmindustrin får köra med likartat koncept som ovan.
Lite länkar i ämnet:
Piratbyrån
Antipiratbyrån
BSA
Slutsats.
Musik- och filmindustrin kommer inte att skjutas i sank.
Piratkopiering och privatkopiering kommer inte försvinna.
Någon lycklig symbios kanske det inte kommer att bli,
men de kommer ändå att existera parallellt med varandra.
Mina tio cent.
Jag lämnar härmed över stafettpinnen till Peter. Ämnet är Palestina- och Israelkonflikten. Är det grundbulten till terrorismens ökning i världen? Hur ska konflikten lösas? Går den att lösa? Blir världen en bättre plats om konflikten löses? Vad tror du Peter?
1. Eva: Fotboll
2. Jorun: Vardagsromantik
3. Patrick: Turkiet och EU
4. Annica: Piratkopiering
5. Peter
6. Martin
7. Sanna
8. Chadie
9. Henrik Ström: valleballong
10. Virre
11. Dennis
12. Steffanie
13. Trueto
14. Carina
15. Bengt
16. Jonas
// Annica Tiger
3 oktober 2004
Bloggstafettsväxling
Jag måste nog värma upp och stretcha
lite först, men stafettpinnen är emottagen.
Patrick skulle vilja veta hur jag tror musik- och filmbranschen ser ut om tio år. Har piratkopieringen skjutit hela branschen i sank, eller lever de i lycklig symbios? Finns det kanske t o m ingen märkbar piratkopiering kvar?
Det var lite att bita i. Minst sagt :).
Stafettlaget:
1. Eva: Fotboll
2. Jorun: Vardagsromantik
3. Patrick: Turkiet och EU
4. Annica
5. Peter
6. Martin
7. Sanna
8. Chadie
9. Henrik Ström: valleballong
10. Virre
11. Dennis
12. Steffanie
13. Trueto
14. Carina
15. Bengt
16. Jonas
// Annica Tiger
25 september 2004
Bush al-Qaidas favorit
Denna fredag står Deeva för frågorna!
1. Hur tror du det går i det amerikanska presidentvalet i november?
Bush vinner.
2. Vem skulle du rösta på om du hade rösträtt?
Jag skulle rösta på vem som helst, vad som helst utom Bush. Kerry med andra ord.
3. Vilken är den viktigaste frågan i valet?
För det amerikanska folket måste det vara inrikespolitiken och den debatten har jag inte hört och läst så mycket om. Ur ett globalt perspektiv vore det bra om inte en stridspitt blev president (igen). USA är inte ett världsherravälde, även om nu Bush tycks tro det.
4. Vilken betydelse tror du utgången i valet har för omvärlden?
Eftersom jag tror att al-Qaida skulle applådera och nicka gillande om Bush vinner vore det bäst om han inte vann, för oss alla.
// Annica Tiger
22 september 2004
Ingen fredagsfyra
Ingen fredagsfyra förra veckan för min del, men jag hittade dessa frågor hos The Witch.
Nöjeslysten?
1. Hur ofta går du ut och roar dig?
Inte alltför ofta numera. Är en riktig stugsittare.
2. Vad dricker du helst när du går ut?
Kaffe eller coca-cola.
3. Har du någonsin druckit så mycket att du glömt kvällen?
Det var länge sedan, mycket länge sedan när jag var ung; eller yngre. Men aldrig så jag glömt hela kvällen, men med fragmenterat minne eller kanske selektivt minne?
4. Kan du ha roligt utan alkohol?
Jepp!
5. Är du en partymänniska som tar kontakt med okända på en fest eller är
Nopp!
Låtsas att du hamnar på en öde ö:
1. Vilket föremål skulle du anse mest nödvändigt?
En machete.
2. Kan du göra upp eld?
Ja, rent teoretiskt, men om det skulle funka i praktiken är en annan femma.
3. Skulle du kunna döda ett djur för att få mat?
Var jag hungrig så, men aldrig en hund då skulle jag hellre svälta ihjäl.
4. Skulle du gå naken eller skydda dig mot solen?
Naken. Soltokig som jag är.
5. Vem/Vad skulle du sakna allra mest?
Dusch och tvål.
Stil:
1. Hur skulle du vilja beskriva inredningen i ditt hem?
Stil? Vad är det?
2. Hur klär du dig vanligtvis?
Mjukiskläder. Jag klär mig inte för att behaga andra utan för att ha det bekvämt själv.
3. Långt eller kort hår?
Långt.
4. Är du nöjd med ditt utseende?
Förut var jag inte det, men numera har jag vant mig :).
5. Kan du tänka dig att göra en kosmetisk plastikoperation?
Ingen extreme makeover, men eftersom jag har gått ned till 66 från 103 kilo har jag lite extra skinn jag gärna skulle vilja bli av med, exempelvis under hakan och brösten skulle jag vilja hissa upp lite :-).
Känslor:
1. Jag älskar när................?
När jag läser bra böcker. När jag får utlopp för min skrivarklåda. När jag mår bra och mina nära likaså.
2. Jag blir arg när..................?
Människor är falska och vänder kappan efter vinden.
3. Jag står inte ut med...............?
Människor som tror att de är bättre än alla andra.
4. Jag blir glad när...........?
Solen skiner.
5. Jag blir ledsen när............?
När andra är ledsna eller mår dåligt.
Filmer
1. Vilken är din favoritfilm?
Dansa med vargar.
2. Favoritskådespelare?
Persbrandt.
3. Favoritskådespelerska?
Julia Roberts.
4. Senast sedda film?
Oj, jag har har inte varit på bio på flera år. Ingen aning. Men på video var det Tears of the Sun.
5. Föredrar du bio eller DVD/Video?
Video.
Färger:
1. Vilken färg har huset du bor i?
Gult.
2. Om du använder läppstift, vilken färg föredrar du?
Läppstift? Vad är det?
3. Vilken färg är det på din bil, om du har nån?
Ljusblå, en mycket vacker nyans.
4. Din hårfärg?
Som ung var jag brunhårig. Nu är jag mer gråhårig med blonda slingor.
5. Vilken är din favoritfärg?
Varierar. Just nu blått sedan flera år.
Sommaren 2004:
1: Var tillbringar du helst semestern? I sommarstugan, i fjällen, hemma i
tv-soffan, kanske vid datorn? ;)
Hemma, samt utlandsresor givetsvis.
2: Äter du mer under semestern än annars?
Nej.
3: Om du läst en bra bok under semestern, vilken var det?
Jag är allätare när det gäller böcker.
4: Vilken årstid föredrar du?
Sommaren.
5: Sandaler eller gympaskor?
Gympaskor använder jag året om.
// Annica Tiger
10 september 2004
Fredagsfyran v.37
Stationsvakt står för fredagsfyran i dag.
1. Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja se som bloggare?
Moa Martinsson.
2. Borde fler bloggare försöka ge ut sina anteckningar i bokform (se "Supermamman" http://supermamman.se)?
Varför inte? Det är var och en fritt att så göra och för Supermamman fungerade det alldeles utmärkt. Men hon har valt att skriva på ett sätt som gjort det lätt att överföra bloggen till en bok.
3: Skulle DIN blogg kunna redigeras om till bok?
Nej. Inte min blog. Eftersom jag och de flesta skriver om ett ämne i taget i varje blogganteckning och har många ämnen, det vill säga en spretig blog, skulle det inte funka att föra blogganteckningarna rakt över till en bok; utan en hel del redigeringsarbete misstänker jag. Däremot när jag skrev Reload skulle jag nog kunna sy ihop en bok av de sex årens Reloadande. Det var ett helt annat sätt att skriva. Jag saknar det sättet att skriva lite måste jag faktiskt erkänna.
4. Vore en bok skriven i bloggform (en post = ett kapitel), en bra idé?
Varför inte? Var man inriktad från start att slutresultatet ska bli en bok skulle det säkert fungera.
// Annica Tiger
6 september 2004
Uppgradera
Jag blir lite sugen att uppgradera till MT version 3.11 efter att ha läst hakan.blogg. Fast det verkar vara särdeles bökigt? Jag får fundera på saken....
// Annica Tiger
3 september 2004
Fredagsfyran v.36
Jag är en nyfiken person, därav detta förslag till veckans Fredagsfyra.
1. Hur många bloggar läser du i genomsnitt om dagen?
Det varierar, men jag försöker dra igenom min egen länklista och spanar av i mån av tid de länkresurser som finns i samma lista. Jag föredrar de länkresurser som visar rubrikerna på nytillkomna inlägg för det är lättare att se om det kan tänkas vara av intresse och har på så sätt upptäckt många nya bloggar.
2. Brukar du kommentera inläggen i andras bloggar, samt läser du andras kommentarer?
Jag läser ofta kommentarerna, det blir som en slags komplettering till själva texten. Jag försöker att kommentera om ämnet intresserar mig och jag tycker att jag kan tillföra något eller i alla fall har något att säga om vad texten handlar om. Men som jag skriver nedan på fråga 4 är det inte alltid jag törs kommentera.
3. Tycker du att kommentarer i din egen blogg gör bloggandet roligare?
Helt klart. Visst gör kommentarerna bloggandet roligare. Skulle det gå några dagar och jag inte skulle få en enda kommentar skulle jag nog börja fundera på om jag skriver så oengagerat eller uruselt att ingen ens orkar säga bu eller bä.
4. Kommenteras det för lite eller för mycket i bloggarna? Eller tycker du att kommentarerna inte fyller någon funktion överhuvudtaget?
Visst fyller kommentarerna en funktion. En blog utan kommentarsfunktioner är ingen riktig blog i mina ögon. Jag tycker nog att det skulle kunna kommenteras lite mer än vad som görs. Det finns vissa bloggar som nästan aldrig får kommentarer och det undrar jag över ibland. Men jag misstänker att andra kanske känner samma sak som jag gör inför en del lite mer faktabaserade bloggar, att jag inte törs kommentera eftersom skribenten är så initierad och jag får lite dåligt självförtroende och tycker att jag inte kan tillföra något. Men jag försöker komma över den känslan eftersom jag själv tycker om att få kommentarer på det jag skriver, så tänker jag som så att det gör nog de allra flesta andra också. Jag kan inte göra mer än att göra bort mig och det bjuder jag på :).
Jag tycker att det är roligt om kommentarerna kommenteras av skribenten själv, någon gång i alla fall. Om det är sällan eller aldrig att kommentarer i en blog får någon som helst form av återkoppling upplever jag det som om skribenten är ointresserad av kommentarer överhuvudtaget och det känns lite ensidigt. Trackbackfunktionen är också bra, men den är lite krångligare att använda då många bloggar inte har den funktionen eller det är svårt att hitta trackback-urlen.
Vissa texter jag har skrivit har jag tänkt när jag publicerat dem; att nu kommer många att protestera eller ha synpunkter på det jag skrivit, men inte en enda kommenterar texten. Det är ganska oförutsägbart, för min del, vilka texter som kommenteras eller inte.
// Annica Tiger
1 september 2004
Envisa spammare
Envis liten rackare, buy-cialis.ws. Med någon timmes mellanrum och i intervaller på var tredje minut sedan 2004.08.31 03:48:46 har någon otröttlig individ eller måhända ett script (det kanske finns färdiga program till detta rentav) spamma min blog 112 gånger och nekats då urlen som finns i spammet är inlagd i Blacklist och först 2004.09.01 02:43:55 slutade spamförsöken. Don´t take NO for an answer? Eller något ditåt? Det har varit från samma IP-nummer hela tiden så jag slängde iväg ett mail till den abuseavdelning det stod att man skulle kontakta vid abusefrågor. Det kan ju vara så att någon obehörig använder deras servrar eller så är det någon av deras kunder, det får de kolla upp om de nu orkar bry sig.
Det kan inte bara vara min blog spammaren försöker lägga in kommentarer i. Då börjar jag fundera på hur många stackars ettor och nollor som sänds fram och tillbaka på nätet helt i onödan. Om man adderar alla dessa ettor och nollor lär det väl bli x antal. Vart går gränsen för när nätet i stort kan tänkas påverkas negativt (bli slött alternativt överbelastat) av alla dessa spamaktiviteter som pågår dygnet runt via spammail (som sägs vara uppe i orimliga 70% av folks mailskörd om de inte har spamfilter på sin webserver eller i sin dator), spaminlägg i gästbocker, spaminlägg i forum och som här, försök att spamma bloggar?
Det kanske är dags att börja ta betalt för utgående och eventuellt ingående trafik? Det kostar i princip inget att sända hundratusentals spammail i dagens läge. Men om de som äger fibrerna och ISP:arna började ta betalt för det som sänds ut i form av ettor och nollor på nätet skulle det kunna påverka spameländet? Jag har inte kunskaper nog att svara på den frågan. Men fundera går ju alltid bra.
// Annica Tiger
29 augusti 2004
Grattis fredagsyran
Fredagsfyran fyller ett år.
Grattis! Grattis!
Vi fick vraka och välja
bland gamla fredagsfyror.
Jag plockade lite som jag ville
ur olika fredagsfyror.
1. Är det någon speciell tidning/ magasin du köper regelbundet?
Aftonbladet och Expressen.
2. Prenumererar du på någon dagstidning?
Computer Sweden, InternetWorld och PC för Alla.
3. Var skulle du helst vilja resa just nu?
Ditåt näsan pekar, bara jag hamnade någonstans där det finns sol och värme.
4. Var skulle du vilja bo?
Långt in i skogen någonstans si så där 10 mil från Stockholm. Inga grannar. Bredband. Distansjobb. Hundar. Grisar. Höns. Nå...drömma får man. Det är i alla fall gratis och drömmarna kan ingen ta ifrån en.
// Annica
Annica Tiger 12:26 EM | Google
22 augusti 2004
Fredagsfyran v.34
1. Vilken typ av frågor ska det vara på fredagsfyran: personliga, "debattaktiga" eller en hälsosam blandning av båda?
Jag tror inte att alla vill svara på personliga frågor. Jag tycker dock att det vore trevligt. Ett ypperligt tillfälle att få veta mer om och känna olika bloggare på pulsen. Debattfrågor är alltid aktuella och där kan man göra som jag, svara om man tycker att man har något att bidra eller avstå om frågorna inte känns relevant just den veckan.
2. Varför svarar du egentligen på frågor av den här typen?
Jag svarar bara på de fredagsfyror som jag tycker att jag har något att bidra med eller känner att jag i alla fall kan lämna några vettiga svar på. I vanliga fall är jag inte mycket för "fylleri" i form av att fylla i enkäter, frågesporter, tester och annat på webben.
3. Finns det något med fredagsfyran du tycker ska förändras?
Det är svårt att komma med förslag tycker jag, men en rolig sak vore om det blev en "stafettpinne", frivillig sådan dock. Risken finns kanske att fredagsfyran urvattnas och förlorar på det?
4. Hitta på en helt valfri fredagsfyrefråga och besvara den.
Okidok!
5. Ska djurförsök förbjudas?
Jag tycker att alla djurförsök ska förbjudas. Jag kan inte se någon som helst anledning till att använda försöksdjur, ofta i plågsamma djurförsök. Med den moderna teknik vi har till förfogande nuförtiden borde det gå att få fram adekvata forskningsresultat utan att använda djur. Det vi ser och hör talas om i media är bara toppen på ett isberg.
// Annica Tiger
17 augusti 2004
Systematisk spamning
Blacklist är bra.
Det stoppar en hel del.
När jag kikar i loggarna så
börjar jag se ett mönster.
Någon har försökt att spamma bloggen med reklam för någon sida som heter greatnow.com, orkar inte ens kolla vad sidan handlar om. Men något som är intressant är tillvägagångssättet. Några försök per gång och från olika ip-nummer. Det tyder på någon form av systematisk hantering av spammandet. Det är ip-nummer från Peru, Turkiet, USA, Mexico och Norge. Jag tog bara några ip-nummer på måfå och kollade. Jag tror inte att exempelvis det norska företaget på något sätt är inblandad i denna hantering, förutom att någon simulerar deras ip-nummer eller tjuvkör via deras server. Jag är inte så tekniskt bevandrad att jag kan avgöra vilkendera det handlar om.
MT-Blacklist comment denial: greatnow.com.
2004.08.07 21:21:14 212.70.169.62
2004.08.07 22:58:11 202.196.101.241
2004.08.08 00:01:47 200.62.136.145
2004.08.08 00:08:11 216.157.225.36
2004.08.08 00:17:58 219.238.6.194
2004.08.08 00:38:24 200.34.1.91
2004.08.08 01:49:43 200.48.218.179
2004.08.08 03:38:51 64.110.74.244
2004.08.08 03:46:50 64.110.74.244
2004.08.08 05:06:35 200.62.146.126
2004.08.08 06:21:56 211.190.16.2
2004.08.08 06:30:04 153.110.132.10
2004.08.08 08:16:32 210.3.7.150
2004.08.08 09:42:25 212.31.54.169
2004.08.09 19:07:30 202.125.129.138
2004.08.09 19:38:34 168.37.253.30
2004.08.09 20:20:54 148.244.150.53
2004.08.09 20:36:41 61.57.30.20
2004.08.09 23:09:19 217.17.18.17
2004.08.10 01:34:30 200.62.146.126
2004.08.10 01:52:51 217.17.18.17
2004.08.10 02:42:24 212.15.27.6
2004.08.10 02:51:23 203.129.224.118
2004.08.10 03:47:23 212.31.54.169
2004.08.10 04:20:19 212.15.27.6
2004.08.10 05:13:29 200.14.206.166
2004.08.10 05:40:44 200.14.206.166
2004.08.10 05:42:35 61.57.30.20
2004.08.10 05:43:48 200.75.44.204
2004.08.10 17:48:18 212.15.27.6
2004.08.10 18:21:35 211.239.74.36
2004.08.10 19:19:43 153.110.132.10
2004.08.10 20:27:46 200.68.61.170
2004.08.10 20:47:17 205.173.135.114
2004.08.10 22:32:12 211.239.74.36
2004.08.10 22:35:31 200.48.218.179
2004.08.10 23:41:39 153.110.132.10
2004.08.11 04:06:57 200.68.61.170
2004.08.11 05:49:46 200.57.151.145
2004.08.11 05:56:51 211.239.74.36
2004.08.11 06:31:12 217.17.18.17
2004.08.11 06:55:48 200.48.218.178
2004.08.11 07:24:23 200.48.218.178
MT-Blacklist comment denial: owns1.com. Detta måste vara samma person/företag som ligger bakom detta, som ovan. Det är samma mönster, olika ip-nummer (men samma ip-nummer som i fallet ovan) som försöker lägga in reklam för owns1.com.
2004.08.10 18:43:28 141.158.65.245
2004.08.10 20:11:05 153.110.132.10
2004.08.10 21:03:53 212.15.27.6
2004.08.10 23:44:57 200.48.218.179
2004.08.11 00:44:49 211.239.74.36
2004.08.11 00:55:34 217.17.18.17
2004.08.11 01:43:31 200.48.218.179
2004.08.11 07:26:51 200.57.151.145
2004.08.11 08:37:21 212.31.54.169
2004.08.11 12:17:17 200.57.151.145
2004.08.11 13:21:30 217.17.18.17
Här har någon försökt spamma bloggen ett par gånger per sekund. Någon form av programvara eller script måste ha använts. Väldigt snarlik IP-range som nedan.
2004.08.11 04:14:06 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: soma.com
2004.08.11 04:14:06 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: soma.com
2004.08.11 04:14:07 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: soma.com
2004.08.11 04:14:07 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: online-flexeril.com
2004.08.11 04:14:08 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: top-skelaxin.com
2004.08.11 04:14:08 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: i-wellbutrin.com
2004.08.11 04:14:11 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: soma.com
2004.08.11 04:14:11 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: one-propecia.com
2004.08.11 04:14:13 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: e-fioricet.com
2004.08.12 19:28:59 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: tredgf.com
2004.08.12 19:31:02 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: tredgf.com
Här har någon med bara några sekunders mellanrum försökt att spamma bloggen från samma ip-nummer. Det måste finnas någon form av programvara framtaget för detta förfarande. För inte hinner ens den flinkaste tangentbordsartist hinna knappa in olika urlar inom loppet av någon sekund. Att det handlar om spam om pokersajter går inte att ta miste om.
2004.08.02 11:44:06 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: free-texas-hold-em.biz
2004.08.02 11:44:08 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: seven-card-stud.us
2004.08.02 11:44:08 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-play-poker-online.us
2004.08.02 11:44:10 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: free-texasholdem.us
2004.08.02 11:44:11 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: free-texashold-em.us
2004.08.02 11:44:12 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: play-texas-hold-em.us
2004.08.02 11:44:13 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: play-texas-holdem.us
2004.08.02 11:44:14 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: online-texasholdem.us
2004.08.02 11:44:15 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: texasholdem-online.us
2004.08.02 11:44:16 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: play-7-card-stud-poker.us
2004.08.02 11:44:17 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: free-texas-holdem-poker.us
2004.08.02 11:44:18 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: free-texas-hold-em.biz
2004.08.02 11:44:19 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-play-poker-online.biz
2004.08.02 11:44:20 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: seven-card-stud.biz
2004.08.02 11:44:21 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: play-7-card-stud-poker.com
2004.08.02 11:44:22 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-play-poker-online.com
2004.08.02 11:44:23 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-hold-em.info
2004.08.02 11:44:24 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-holdem.info
2004.08.02 11:44:25 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: poker-texas-hold-em.info
2004.08.02 11:44:26 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: poker-texas-hold-em.us
2004.08.02 11:44:27 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: poker-texas-holdem.us
2004.08.02 11:44:28 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-holdem.us
2004.08.02 11:44:29 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-hold-em.us
2004.08.02 11:44:31 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-holdem.biz
2004.08.02 11:44:32 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-hold-em.biz
2004.08.02 11:44:34 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: poker-texas-hold-em.biz
Alla ip-nummer ovan inom 213.91.128.0 - 213.91.255.255 kommer från Bulgarien.
Det finns många fler försök att spamma i loggen, men de som stoppats där visar jag inte för de listas med reguljära uttryck. Fast dessa kan spammarna å andra sidan kolla in själva på masterblacklistan. :) Hur som haver, dessa reguljära uttryck fångar in mycket skit på en gång. Hur ska man hantera detta fenomen? Spam via e-mail är i många länder förbjudet. Hur kategoriseras sådant här spam? Är det lagligt? Vem orkar sitta och göra formella abuseanmälningar?
Min teori om att det är samma inlägg som spammas stämmer. Alltså finns det en viss systematik i det hela. Det går att stänga av kommentarsfunktionen i just dessa inlägg, i alla fall i MT.
// Annica Tiger
Journalistik och bloggning
Mikael Pawlo har skrivit ytterligare en krönika om fenomenet bloggning, "Blogging för the lucky few". I sin förra krönika kritiserade han bloggosfären för att den inte uppmärksammat problematiken i Sudan tillräckligt. I den kritiken kunde jag instämma, för det har jag undrat själv i min egen blogg men i än vidare mening. Jag har frågat varför media i stort inte har uppmärksammat det som pågår i Sudan.
I sin nya krönika skriver han att bloggarna saknar det journalistiska kallet och att de inte har ett gemensamt driv. Han menar på att gräsrotsjournalitisken fungerar helt enkelt inte i Sverige, trots att det är enkelt att snabbt publicera alternativa perspektiv och åsikter, utan särskilt djupa tekniska kunskaper. Var och en kan bli journalist.
Då ställer jag en motfråga, eller rättare sagt flera. Är allt som publiceras på Internet med automatik journalistiskt material? Måste en blog ha ett journalistiskt syfte? Måste svenska bloggar ha ett gemensamt driv? Måste en blog ha ett ansvar och rapporteringsplikt?
Jag svarar nej på alla fyra frågorna. En blog måste inte ha ett journalistiskt syfte. Bloggarens syfte med sitt skriveri kan vara att föra dagboksnoteringar för sitt eget nöjes skull, samt för vänner och familj. Det har inte ett dugg med journalistik att göra. Många bloggare skriver och kommenterar det som händer för dagen, ofta genom att hämta inspiration från media eller genom olika länkar på Internet och det innebär inte med automatik att de skriver i journalistiskt syfte. En del bloggar är väldigt nischade, men de som är intresserade av just det området har säkerligen stort utbyte av just den bloggen. Det kan kanske sorteras under epitetet journalistik, men endast om det är bloggarens syfte. Andra bloggar, som min egen, spretar åt alla håll och kanter men har ofta några speciella ämnen som bloggaren är intresserad av och av den anledningen ofta återkommer till. Vad som kan betecknas som journalistik eller inte är här svårt att avgöra tycker jag.
En bloggare har ett ansvar, i den måtto att det han eller hon skriver har täckning så gott det nu går att kontrollera detta. Men en bloggare kan inte ha ett större krav på sig än vad media har för övrigt. Hur många artiklar i kvällspressen skrives inte utan att ha full täckning, för att inte tala om skvallerpressen i övrigt? Där handlar det dock om utbildade journalister och de om några ska väl avkrävas att ha ett ansvar för vad de publicerar? Det går inte att ställa högre krav på en bloggare.
Att en bloggare ska anses ha en rapporteringsplikt är ett stort krav. De flesta som bloggar är vanliga människor, som skriver blog vid sidan om sitt ordinarie arbete eller studier. De har varken tid eller resurser att gräva fram egna nyheter och har ofta inte det kontaktnät som ger dem möjlighet att få impulser att skriva om nyheter som media inte ännu har bevakat. Däremot så kan en bloggare, i mån av intresse givetvis, kommentera och kritisera vad media har skrivit om eller inte skriver om. Här ligger den stora kraften i bloggning anser jag. Att vara kritisk. Att ställa frågor. Att kommentera och bidra med egna åsikter och erfarenheter.
Alla är vi olika individer och alla stretar inte åt samma håll. Något organiserat bloggande finns inte och bör inte heller finnas, såvida inte flera går ihop och bestämmer sig för att ha ett samarbete och att gemensamt driva en viss eller flera frågor. Men de flesta bloggare vill och ska skriva om det som intresserar dem och de ämnen de känner är viktiga för dem (om de nu har en sådan ambition). Alla ska inte följa mainstream, då tappar vi bort individualismen som är den som gör skillnaden från media i stort.
// Annica Tiger
15 augusti 2004
Sen fredagsfyra
1. Kommer du följa de olympiska spelen?
Nej. Inte i år, av principiella skäl. Men min make gör det så jag lär inte undgå att höra vad som händer.
2. Hur tror du det kommer gå för Sverige?
Carolina och Christian tar guld. Stefan Holm tar silver. Mer blir det nog inte.
3. Vilker är din favoritgren/ -sport?
Allt och inget, beror på humör. Trav och motorsport brukar jag ofta se på fyran.
4. I vad skulle du ta medalj?
Guld i senildemens kanske?
// Annica Tiger
6 augusti 2004
Spam i bloggar
Jag vet inte om fler har tänkt på detta, som får automatgenererade spam i bloggen. Det är ofta samma inlägg hela tiden som matas på med spam har jag precis upptäckt. Jag har två inlägg som drabbas speciellt. Jag ska checka om min teori stämmer och lösningen blir då att stänga av kommentarsmöjligheterna på just de mest frekventa inläggen som används av spammare.
Tanken far genom huvudet att det säkert finns en lista till salu någonstans i spamkretsar. Tanken är inte orimlig. De säljer maildresser för spamändamål. Det finns säkert en möjlighet att tjäna en hacka på att sälja urlar till inlägg att spamma på. Det måste tydligen vara värt mödan att spamma bloggar, om inte skulle fenomenet självdö.
Blacklist stoppar som tur är det mesta. Men hela tiden dyker nya urlar upp. Jag kan hantera fyra, fem spaminlägg om dagen utan att förta mig. Men en dagen jag drabbas av samma sak som Chadie, hundratals spaminlägg på en gång tänker jag nog annorlunda. Den första juli hade jag 1625 entries i min Blacklist, idag är det 2036 (efter att ha uppdaterat min blacklist-list nu 2074 stycken). På drygt en månad har fyrahundra nya spamurlar blockerats. Det är enorma siffror.
Det händer mycket intressant inom bloggvärlden just nu. Fler och fler resurser byggs upp och tillkommer. Nedan listar jag några jag dagligen använder och några som jag använder mer till och från.
Intressant
Mymarkup
Sweblogs
Blogkarta
Alfakrull
Dagbok på nätet
Kinja
Weblogs
Living in Sweden
Feeds
Goliat
// Annica Tiger
4 augusti 2004
Blogga mer om Sudan
En bra krönika jag tycker kan vara intressant för oss bloggare. Den ställer en viktig fråga, eller rättare sagt ett påstående; "Folkmordet bloggarna glömde".
Saxat ur krönikan ovan:
Minns ni folkmordet i Rwanda? Det som aldrig skulle hända igen? Nu är det dags igen. Den här gången sker slakten i Sudan. När en miljon människor hotas till livet och svenska medier och politiker är tysta kunde man tänka sig att bloggarna skulle skrika sitt missnöje, kräva ministrars avgång och analysera situationen i minsta detalj. Men gräsrotsjournalistiken fungerar inte.
// Annica Tiger
30 juli 2004
Fredagsfyra och lite annat
Nördiga tatueringar. Där ligger min tiger i lä :). BTW - jag fick ett mail i dag från en kille som plåtat sin tatuering och sänt den till mig, ett tigerhuvud.
Kontorsvänlig porr, http://www.porr.at/. ;-) Nej, det är inte första april, men ändå....
1. Har du studerat något efter grundskolan/ gymnasiet?
Två-årig el-tele samt tre terminer specialkurs för skötare i psykiatrisk vård, förr hette det mentalskötare. Sedan har jag, när jag jobbat, gått en hel del kvällskurser och läst data, språk, företagsekonomi, bokföring och lite annat smått och gott. Just for fun! Jag har, när jag var arbetslös i början på 1990-talet, gått några hela kurser på Komvux, IT/PC-samordnare och Intranät. Sisådär var de kurserna, men lite matnyttigt snappade man väl upp, även om vissa av lärarna var rena rama katastoferna :). För några år sedan gick jag på Poppius journalistskola och på Folkuniversitetet och läste några terminskurser i ämnena typografi, copy och att skriva.
2. Om du skulle börja studera nu, vad skulle det bli?
Jag är för gammal att börja studera. Jag kan inte få studielån eller studiestöd. Men jag skulle gärna vilja plugga programmering eller något liknande. Trial and error i alla ära. Det funkar bra i det jag gjort so far. Men jag skulle vilja lära mig exempelvis C++ eller något annat från grunden och genom att plugga i en kurs så tvingas man att skärpa sig. Jag har blivit lite slö med åren tror jag. Dessutom så tror jag att ju äldre man blir, desto trögare blir man i huvudet. Teflonminne?
3. Vilket är/ var ditt favoritämne?
Svenska och matematik i grundskolan. Annars de senaste åren givetvis kurser gällande datorer och Poppius var rolig och intressant.
4. Var du/ är du duktig i skolan?
Får man skryta? Jaså inte? Skitsamma. Det tänker jag göra ändå. Toppbetyg för det mesta. När jag tycker något är roligt så kastar jag mig in i det med liv och lust. Utom under sjuan, åttan och halva nian då jag skolkade en hel del. Skoltrötthet och pubertet är en dålig kombination.
// Annica Tiger