« Oansvarig hundägare | Startsidan | Kärlek på nätet »

december 19, 2004

Tillhör du dom andra? Finns det en elitism inom bloggosfären?

En blog kan vara allt från en privat dagbok till högtravande akademisk sakprosa eller aggressiv politisk opinionsbildning. Det slogs fast i fyra artiklar i går. Det har ofta diskuterats inom bloggosfären vad en blog egentligen är och hur den ska definieras. Men nu finns det på svart och vitt :). Jag misstänker att en och annan inte tycker om denna definition. Elitismen inom bloggosfären finns (anser jag) och många av dem vill knappast förknippas med dagböcker på nätet.

Framtiden tillhör bloggarna. Corren.se

Dagbok på nätet lockar till läsning. Hd.se

Framtiden tillhör bloggarna. Kuriren

Framtiden tillhör bloggarna. VT.se

Dessa fyra artiklar har samma ursprung, Kalle Dixelius TT Spektra. Fyra flugor i en smäll. Artiklarna är i det närmaste identiska. Jag citerar nedan några rader som förekommer i alla tre artiklarna.

På kort tid har bloggarna vuxit från obskyr sysselsättning hos ett fåtal nördar till en politisk maktfaktor....För de allra flesta bloggarna handlar om allt och inget; de är offentliga dagböcker.

Obskyr (som inte är närmare känd för allmänheten) sysselsättning hos ett fåtal nördar? Vart har artikelförfattaren fått det ifrån? Det har skrivits mycket om fenomenet dagbok på nätet förut i media, sysselsättningen har bara fått ett nytt namn – blog (försvenskat blir det blogg), se min text om "Lite blogghistorik".

En snabb genomgång av de mest besökta bloggarna i Sverige, visar att den genomsnittlige bloggaren är 1) man, 2) skriver om politik och samhällsfrågor och 3) har borgerliga sympatier.

– Bloggandet kommer från början från tekniknördar. Därav är det många män som håller på. Men sen finns det ju massor av bloggar som inte uppmärksammas. Och de handlar om alla möjliga sorters saker. Och det där med höger och vänster ... det stämmer, och jag vet faktiskt inte varför det är så, säger den som intervjuas.

Det känns som om beskrivningen av bloggosfären i media har fastnat i en slags stereotypisk mall. Det är bra att det skrivs om bloggar, men det vore mer intressant om artiklarna blev lite mer nyanserade och inte går i samma hjulspår och upprepar samma felaktiga fakta hela tiden. Eller är det så att det gått lite inavel i bevakningen av bloggar? Då menar jag att journalisterna enögt (bekvämast kanske – då slipper man göra en egen research) intervjuar och skriver om de namn som tidigare har exponerats i media eller om kompisar de känner som bloggar. Vidga vyerna och ni ska se en hel bloggosfär framför edra ögon :). En mycket varierad tvåkönad dito.

Hur vet artikelförfattaren vilka bloggar som är de mest besökta bloggarna i Sverige? Finns det statistik på detta? Jag vet att det finns statistik på vilka som är mest länkade, men många vill vara med i klubben och och lägger in de sajterna i sina egna länklistor per default, även om de kanske aldrig ens besöker dessa bloggar. Innebär det att de är de mest välbesökta eller finns det statistik på antal verkliga besökare per blog som jag missat?

Hur har artikelförfattaren kommit fram till att den genomsnittlige bloggaren är en man? Är det genom att kika igenom Observers lista eller panelen på Bloggforum? Jag anser inte att den genomsnittlige bloggaren är en man. Mitt intryck är att det är ungefär fifty-fifty. Med artikelns definition att en dagbok på nätet också är en blog skulle jag vilja påstå att antalet kvinnor är i majoritet.

Politik och samhällsfrågor tycker jag nog de flesta bloggar skriver om, i en eller annan form. Det är frågor som engagerar de flesta människor och givetvis återspeglas det i de deras bloggar, såvida det nu inte är en nischad blog om mode eller böcker.

Vänster- och högerbloggar. Jag vet inte om jag läser fel bloggar, men många av de bloggar jag läser tillhör mer vänstern än högern. Att vänstern är teknikfientlig och därför inte bloggar tycker jag är en seglivad myt och den återupprepas in absurdum.

Tekniknördar? Nej, jag anser inte att bloggandet är sprunget ur tekniknördar. Till och med en läs- och skrivkunnig femåring kan starta en blogg (om nu intresset skulle finnas), så enkla och användarvänliga är de webpubliceringssystem och bloggtjänster som numera finns. Att installera ett själv på sin egen server kanske kräver lite know how, men när det finns så många bloggtjänster är det inget måste att ha bloggen på sin egen server. Jag vill inte ens påstå att när fenomenet nådde Sverige 1996/1997 att det ens då bara var tekniknördar som startade, som det hette då, en dagbok på nätet eller en reload.

Att inte bloggar uppmärksammas, speciellt då kvinnliga bloggare som fortfarande tycks befinna sig under ett glastak, beror nog mer på att som man frågar får man svar eller rättare sagt vem man frågar... Jag vet att jag är envis, men jag tycker att den manliga dominansen i media ger ett intryck av att det bara är män som bloggar. När ska tjejerna få lite förebilder att identifiera sig med? Oavsett vilken åsikt jag eller andra har i denna fråga så kan vi nog vara ense om att ordet tekniknörd inte är någon "dörröppnare" för allmänheten. För är det inte det vi alla strävar efter? Att fler ska börja blogga? Eller?

De bloggar, som enligt artikeln, inte uppmärksammas sägs handlar om alla möjliga sorters saker. Jag antar att uttrycket inte syftar på oväsentliga saker? Nej, men alla möjliga sorters saker skriver väl alla bloggar om? Det finns bloggar om mode. Det finns biblioteksrelaterade bloggar. Det finns bloggar om reklam och PR. Det finns politiska bloggar. Det finns foto-bloggar. Det finns bloggar som handlar om föräldraskap. Det finns bloggar om Google. Det finns bloggar om CSS och XHTML. Det finns bloggar som är rena rama egotripparna. Det finns gruppbloggar. Det finns bloggar som spänner över stora områden, det vill säga inte vill nischa sig och bara skriva om en sak eller ett enda ämne. Spännvidden är enorm.

Nästa gång bloggar kommer på tapeten i media drömmer jag om att få läsa om andra bloggare, än de gamla vanliga som dras fram och dammas av. Varför inte om Reseracher som skriver initierat och bra mycket roligare om reklam, PR och media än dito som listas på Observers lista. Jag vill läsa om tjejerna som bloggar på Biblioteksrelaterat. Jag vill läsa om Adland, som ligger placerad bland de 1400 bästa bloggarna i hela världen. Jag skulle gärna läsa om de tre tjejerna i köket som bloggar eller varför inte om manusskribenten till "Tomten är far till alla barnen" som också bloggar, förutom att skriva IRL. Jag skulle gärna läsa om Chadie, Patrick - ja, jag skulle vilja läsa om alla som finns under Bloggtreklövern. Jag skulle vilja läsa lite om de nya blogtjänsterna som Var är du (blogkartan) eller intressant.se.

Nej, jag är inte avundsjuk eller känner mig personligen förfördelad, om nu någon trodde det. Det jag vänder mig emot är att kvinnliga bloggar osynliggörs, samt att media inte kan se längre än vad näsan räcker och inte försöker vidga bevakningen av begreppet bloggar. Gör lite research nästa gång. Ta nya grepp. Lite annorlunda vinklingar. Repetera inte bara gammal skåpmat. Upprepa inte gamla myter.

Jag har haft mina 15 minuter of fames och mer därtill. Det är kanske därför jag vågar ryta till? Jag har ingen prestige att förlora. Inget att vinna för egen del.

Min sajt www.tiger.se (samma som www.atiger.pp.se) har många besökare (enligt Alexa så är ligger den bland de 30.000 i världen) och den är förhoppningsvis till nytta och glädje för många. De många besökarna gör att trafiken blir hög, 8 - 10 Gb:s trafik per månad och det kostar skjortan eftersom priset på webhotellet sätts och ökar per trafikmängd. Bloggen är bara en del av alla de sidor jag har och den har bara cirka 1000 besökare om dagen och det är inget jag sörjer över. Jag är glad för var och en som tycker att den är läsvärd och orkar läsa mina texter, om det så bara är tio procent av alla som råkar passera förbi min blog.

Trafikmängd

// Annica Tiger – blogveteran sedan 1997 men vill absolut inte kalla mig blogproffs

Postat av Annica Tiger december 19, 2004 02:40 EM

Kommentarer

N: Justin Hall skrev jag om i texten "Lite blogghistorik".

Erik: tekniknörd behöver man inte vara för att blogga, tack vare de tjänster som finns där man bara loggar in och kan starta upp en blogg. Att det har funnits och finns engagerade människor som skapat denna möjlighet är som du säger sant. Att bra verktyg tagits fram som MT och WP med flera är bra.

1998 började det komma dagboksportaler där man loggade in och skapade sin dagbok, det vill säga man behövde inte ha en egen hemsida.

Men redan 1997 (utan att vara nostalgisk) så skrev många på en enkel HTML-sida, ofta med vidhängande gästbok för att folk skulle kunna kommentera, och de sidorna var inga större mästerverk, rent tekniskt sett men det funkade alldeles utmärkt.

Jag startade "Dagbok på nätet" 1998 och många av de sidor som listades där var hur enkla hemsidor som helst (men oavsett om sidan såg ut som crap fick de vara med, bara de uppdaterade regelbundet), innehållet var viktigast. Content is king hette det då och det gäller väl fortfarande?

Dessutom så skrevs det om dagbok på nätet förut i media, utan att för den skull att det var experter som skrev. Det var ett intressant fenomen då, likt blog är nu. Men nu finns det proffsigare verktyg, men konceptet är detsamma, web-log, web-journal, reload, dagbok på nätet eller blog.

Erik, har du inte själv lagt märke till att ordet "kattblog" har använts flera gånger som ett nedsättande omdöme om en blog?

Erik- nästa gång du intervjuas kan du kanske fundera på om det är rätt att säga att mest män bloggar (för är det verkligen det?), kanske fundera på om ordet tekniknörd är applicerbart eller nödvändigt att använda, samt varför inte puffa för exempelvis Chadie, Biblioteksrelaterat, Monica, Åsk eller någon annan bra blog skriven av en kvinna/kvinnor så att det blir lite mer bredd i bevakningen?

Man måste inte vara expert för att skriva en intressant blog. Det ena utesluter inte det andra.

Fredrik, jag vet inte hur webhotellstatistiken räknar, men förmodligen är det hits, inte unika besökare. Men det är bara första sidan som specas i statistiken /blog/index.html. De som kommer in via sökmotorer/länkar rakt in på enstaka sidor/inlägg/kategorier finns inte med, såvida de inte klickar sig fram till indexsidan.

Kosta skjortan, ja - men å andra sidan är servicen toppen.

Carina D: som jag skrev tidigare vore det nog mer intressant om lokaltidningen också skrev om de lokala bloggarna (istället för att bara köpa en färdig text som i detta fall), jag tror att det skulle skapa mer intresse bland läsarna och begreppet blog kanske bli lite mindre abstrakt.

Men kontentan av det jag ville säga är att för att locka andra att börja blogga måste man bredda bevakningen från medias sida. Jag skrev att jag drömde om att få läsa om andra bloggare än de som nämns varje gång. Lite mer bredd.

Där har journalisterna lite att bita i. Att göra research inför sina artiklar.

Annica

Postat av: Annica Tiger december 20, 2004 06:24 FM

Ville bara hälsa att jag tyckte det var ett mycket intressant inlägg du skrev, Annica, med flera poänger.

Det säger väl som sagt allt om hur bloggen framställs när "alla" köper samma material från samma källa. Trist. Mycket trist att man fortsätter trycka på det tekniska och seriöst politiska i bloggandet också. Jag menar, den beskrivningen kan ju bara locka en viss typ av nya bloggare - de tekniskt och seriöst politiskt intresserade. Och vips så har man skapat en likriktning.

Tror t ex inte att "såna som jag" skulle lockas, för jag har hittills inte ens sett en artikel om bloggandet! Alltså måste det ha skrivits på just någon av de få sidor jag inte läser i morgon/dagstidningarna...

Jag tror man skulle vinna mycket på att istället lyfta fram vilka otroligt "vanliga" människor det är som bloggar (att vi inte är taniga datanördar med fyrkantiga glasögon och finnar) och hur brett fält en blogg kan spänna över.

Utan att vara journalist, men är det inte lite som med de "vanliga" journalisterna att politiska nyhetsanalytiker (eller vad de kan tänkas heta) räknas som lite finare än en kulturskribent eller sportkommentator? Tycker mig se det i bloggdiskussioner också.

Postat av: Carina D december 20, 2004 12:56 FM

En sak till bara, sen ska jag sluta, lovar:

Orsaken till att bloggar har ansetts värdiga att bli uppmärksammade i vanlig media (internationellt, inte bara i Sverige) är helt enkelt för att det skrivs rätt mycket i dom som kan sägas vara av allmänintresse, snarare än av privat intresse. Saker av allmänintresse skrivs, konstigt nog, oftast av "experter". Experter (tänk: forskare, lärare, ämnesjournalister m.m.) har sällan tid att grotta ner sig i webbteknologi utan behöver enkla verktyg som gör skrivandet på nätet till en no-brainer. Fokus på innehållet. Kombinationen enkla verktyg + "experter" (det må vara om internationell rätt eller rogueborstar) har gjort bloggar "newsworthy".

Postat av: Erik december 19, 2004 11:17 EM

Undersökningen som Carina länkar till och som Time skriver om är över ett år gammal (oktober 2003), om jag inte har sett fel. Pressmeddelande från Perseus:

http://www.perseus.com/survey/news/release_blogs.html

Internetworld skrev om den i oktober 2003:

http://www.idg.se/ArticlePages/200310/15/20031015105129_IW/20031015105129_IW.dbp.asp

...därmed inte sagt att huvuddragen i undersökningen inte stämmer i år också.

Postat av: Erik december 19, 2004 11:08 EM

Annica, när du skriver

"Jag misstänker att en och annan inte tycker om denna definition. Elitismen inom bloggosfären finns (anser jag) och många av dem vill knappast förknippas med dagböcker på nätet"

...så undrar jag vilka du syftar på? Påståendet att bloggar kan användas till vad som helst (också för dagboksskrivande) är inte särskilt kontroversiell, utan har funnits med i varenda beskrivning av bloggfenomenet som jag har läst de senaste tre-fyra åren.

När jag säger "tekniknördar" till Dixelius så ligger det varken någon genusbestämning eller nedvärdering i det. För mig är det en hedersbetygelse. :-) (Och som nån skrev nyligen, vem är inte nörd i dessa dagar!). Om du Annica tycker dig se en rädsla för eller fientlighet mot "dagböcker på nätet" och vad det innebär av vardaglighet, så ser jag en lika stor fientlighet mot att vara "teknisk" och "nördig", som på ett för mig obegripligt vis sammankopplas med brist på känslor, kyla och ovilja till kommunikation (också logiskt resonerande har jag läst någonstans skulle vara särskilt hemskt!).

Visst finns det grader av "nördighet" (eller "omsorg om detaljer" som vi också skulle kunna kalla det) Annica, men att kunna XHTML och CSS är fortfarande något som väldigt få i samhället kan (om ens känner till!) och skulle av majoriteten av svenska befolkningen sägas vara "tekniknördigt". För att inte tala om att installera Movable Type eller WordPress på en egen server!

Jag hävdar därför fortfarande, nästan med bestämdhet, att bloggandet kommer från "tekniknördar" - skaparna av de verktyg du och jag och alla andra använder sig av är skapade av bloggande tekniknördar! Tekniknördar med ett stort behova av att kommunicera med andra, och som därför har byggt verktyg som möjliggör denna kommunikation. Visst, idag kan vem som helst starta en blogg hos Blogger, men det var inte så enkelt 1998, eller hur Annica? Personerna som skapat alla tekniska hjälpmedel (bloggverktyg, RSS, pingprotokoll, sökmotorer, diverse andra bloggtjänster) har velat göra det enklare och de har lyckats, genom hårt arbete och genom att vara tekniska och pedagogiska. Det är de bloggande tekniknördarna som har möjliggjort att vi ens kan prata om en "bloggsfär" och sitta här med 5 miljoner bloggar att läsa varje dag. Det fanns inte 1997-1998. Det är OK att vara nostalgisk, men man måste också ge credit till vad som har åstadkommits de senast 3-4 åren.

Och N|: syftar den "sorgligt oinitierad källan" på mig?


Postat av: Erik december 19, 2004 10:46 EM

Annica:
Jag tycker nog att dessa artiklar om bloggande egentligen säger mer om likriktningen av media än om elitism hos bloggarna.

Tyvärr är det nog så att journalism idag handlar mer om att lyfta fram saker från de olika stora nyhetsbyråerna än att göra egna reportage...

hmm...ska nog skriva en post om det...

Postat av: Bengt december 19, 2004 09:54 EM

"Most Bloggers Are Women"

Problemet är att den informationen är extrapolerad från två sajter (livejournal och xanga), som båda beskriver sig som sajter för "on-line journals". Om det verkligen är applicerbart på bloggar (i en vidare bemärkelse) är det nog ingen som vet.

Postat av: Fredrik december 19, 2004 09:19 EM

Citat:
"Most Bloggers Are Women
Men may have taken the lead in the early (read: geeky) days of blogging, but that's not the case now. According to a survey of more than 4 million blogs by Perseus Development, 56% were created by women. More bad news for the boys: men are more likely than women to abandon their blog once it's created. Call blogging a 21st century room of one's own."

Jag tror jag såg detta hos Alicio, länken dit är http://www.time.com/time/personoftheyear/2004/poymoments.html

Postat av: Carina december 19, 2004 09:12 EM

Ni som har koll på era siffror, hur räknar ni egentligen besökare? Hits? (med eller utan 301/302:or?) (med eller utan 304:or?) Unika IP? (under vilken tidsperiod?)

Hur räknar man folk bakom firewalls (utan att använda cookies)?

Hur räknar man användare av aggregeringstjänster (jag tycks ha fler "subscribers" via bloglines än jinge och jontas har hits -- och bloglines är bara en av många sajter som plockar ner mina RSS-filer).

Robotar?

Någon som har en bra modell?

(förresten, annika, hur dyr är skjortan? så himla mycket ska du inte behöva pröjsa för 10 gigabyte i månaden...)

Postat av: Fredrik december 19, 2004 08:42 EM

Måste tacka för den oerhört fina skrivningen om min blog och visst är det en sorgligt oinitierad källa som börjat hela denna märkliga trendsväng om bloggar i media.
För övrigt har de väldigt fel: den förste att skriva dagbok på nätet var en man: Justin Hall och han håller på ännu. Tekniknörd ja. Men skriver dagbok om precis allt möjligt.

Postat av: N|. december 19, 2004 08:21 EM

Jontas: Besöksfrekvensen varierar rätt mycket kan jag tycka. Är jag själv inte så aktiv så sjunker den. Skriver jag om bloggosfären rakar den i höjden. De senaste 14 dagarna har jag haft 750 sidvisningar per dygn i snitt. Med toppnotering 1140.

Sedan tror jag att det är svårt med gemensam blogg. Risken är stor för att det blir slätstruket tror jag. Jag inbillar mig att besökarna uppskattar mer när skribenten "sticker ut" lite. Inte för att de nödvändightvis håller med utan mer därför att det blir roligare att läsa.

Postat av: Jinge december 19, 2004 07:33 EM

Den inskränkta sanningen (definitionsmässigt) är väl som jag sagt tidigare. Kvinnor skriver dagbok (mjuk beskrivning, omvårdande, personlig). Män skriver blogg (hård beskrivning, teknisk, opersonlig). I slutändan samma sak. *suck*

Det skulle vara intressant om bloggare redogjorde för sin besöksstatistik utan att försköna den. Så vi fick se vem som är populär eftersom det tydligen är viktigt och journalister verkar kunna säga vem som är välbesökt. Själv pendlar jag mellan cirka 110-200 per dag. Inte illa för en "nollbloggare". ;)

Kanske några engagerade själar här borde gå ihop och göra en äkta nättidning som kunde slå tidiningsjournalisterna lite på fingrarna. Bloggar/dagböcker spretar i sina åsikter, men kunde man samla någon gemensam grund, så. Nu verkar hela bloggsoppan mest vara ett surrande getingbo som blivit lite väl intern i bedömningen av bloggars varande. Utomstående måste undra.

Vad tycker egentligen de som står utanför "sfären" (läsare utan dagbok/blogg)?

Postat av: Jontas december 19, 2004 06:21 EM

Dagens webbloggar är en fin blandning av det som på nittiotalet var a) kommenterade och ofta uppdaterade länklistor och b)dagböcker på nätet. Jag antar att a-gruppen bestod av mera män och b-gruppen av mera kvinnor. Så det är mycket möjligt att det är ganska 50-50 idag.

Definitionsdiskussioner är ofta lite tråkiga, men jag förstår inte varför man ibland envisas med att kalla alla nätdagböcker för bloggar. En dagbok med fokus på en persons liv och nästan utan länkar kallar jag hellre dagbok. Det är helt enkelt ett bättre och mer beskrivande ord. En dagbok är en dagbok. Och bloggens historia är ju inte samma som nätdagbokens historia, utan en kombination av både a) och b).

Men slutresultatet - ett format där innehållet kan vara allt mellan personliga inlägg och totalt fokuserade kommenterade tekniska länklistor - är bra.

Postat av: Peter december 19, 2004 05:30 EM

Björn, jag håller med dig om din uppskattning av antal kvinnor. Fast tekniknördar? Det låter så inskränkt. Visst var och är många intresserade av webdesign och html, men det behöver man ju inte vara tekniknörd för. Det ordet förknippar jag med att sitta vid en Unix-burk eller programmera i C++ eller liknande.

HTML, numera CSS och XHTML är ett logiskt och faktiskt ganska enkelt verktyg (bara man kommer över första tröskelnoch förstår hur det fungerar) till att göra en hemsida, med alla dessa editorer som finns är det än lättare. Jag tror att många kvinnor tycker det är kul med hemsidor, pyssel, knåp och knep. Att kunna smycka den med snygg grafik osv.

Annica

Postat av: Annica Tiger december 19, 2004 05:30 EM

Att de köpt den av TT Spektra förstår jag också :). Jag ville bara påvisa att hur den spreds och tydligen har fler än dessa fyra publicerat detta.

Jag hoppas att media kanske kan göra egna artiklar. Lokaltidningarna kan väl skriva om bloggarna som finns i trakten? Det skulle nog vara mer intressant för deras läsare.

Annica

Postat av: Annica Tiger december 19, 2004 05:25 EM

Jag håller med dig.

Artikeln verkar till största delen vara baserad på andra artiklar, utan några märkbara spår av egen research.

Jag skrev själv dagbok på nätet 1998-1999 och höll då ganska bra koll på andra nätdagböcker. Mitt intryck är också det var minst 50 procent kvinnor bland nätdagböckerna.

Det där med att det var mest tekniknördar som skrev dagböcker från början kan det ligga en något i. Men en tekniknörd behöver inte vara en man. På den tiden (i slutet av 90-talet) var det ju många tjejer som jobbade med webbdesign och många av dem skrev också nätdagbok.

Postat av: Björn december 19, 2004 05:15 EM

Det är inte så konstigt att det är samma artikel. Tidningarna köper ju materialet från nyhetsbyrån TT Spektra.

På precis samma sätt som när de köper "nyhets"-telegram från TT.

Postat av: Alicio december 19, 2004 03:53 EM

Inte bara dom fyra. Ljungby med omnejds lokala dagsblaska Smålänningen hade samma artikel i början av veckan. Ingenting på nätet, dock. Bara helt apropå.

Postat av: Fredrik Adolvsson december 19, 2004 03:25 EM