« Är antalet besök viktigast? | Startsidan | Protestlista »

november 19, 2004

Lite blogghistorik

Vem minns inte Justin Hall (http://www.justin.org) som började skriva dagbok på nätet 1994? Han skapade trenden med att skriva dagbok på nätet tror jag att jag kan påstå utan att vara helt fel ute.

I Sverige tog dagboksskrivandet på nätet fart runt 1996 och 1997. Det fanns många dagboksringar, dagbokssamlingar och portaler – med portal menar jag att dagboksskrivandet skedde på portalen – de som ville skriva behövde alltså inte ha en egen hemsida.

De jag minns på rak arm från den tiden är "Dagbok Direkt", "Geografidagboken", "Postludium", ""Sapto", "Reload", "Carpe Diem" och "Ringringen". Succe.com, Dagbok.net och Refresh Total finns kvar och det finns säkert många fler som jag inte minns eller missat.

En länsarkivarie och en doktorand kom redan år 2000 ut med en bok som handlade om dagböcker genom historien, titeln var (kanske inte så långsökt) "Om dagböcker". I den fanns även en essä som hette "Dagbok på nätet" med över trettio sidor som reflekterade över just det nya fenomenet. Insamlingsperioden av materialet sträckte sig från 1999-2000. Underlaget var min dagbokssamling "Dagbok på nätet" som då bestod av drygt 250 listade medlemmar, varav många än i dag skriver dagbok på nätet, fast under den nya beteckningen blog (försvenskat blogg).

Fem personer valdes ut och granskades närmare i boken. Linda 19 år - den temperamentsfulla hästflickan, Lena 21 år, den underfundiga dikterskan, Fia 38 år, den dubbelarbetande tvåbarnsmamman, Sanna (ålder okänd), den agiterande feministen och Alva 68 år, den kyrkopolitiska pensionären. Jag minns dem allihop. Visst, en och annan av dessa fem kanske kan hänföras till det nedvärderande uttryck jag har sett att en del använder numera "Kattbloggar" – men långtifrån alla.

Då var genomsnittsåldern mellan 25 och 35 år. Av de 250 listade personerna var 63 procent kvinnor (161) och 37 procent män (94). Författarna uttryckte sin förvåning över att kvinnorna var så dominerande. Den förvåningen hoppas jag inte finns än i dag, trots att en del försöker hävda att kvinnorna som bloggar är i minoritet :). Eller så verkar vi i alla fall vara det om man ska tro på dessa listor över bloggar och artiklar som bara speglar män som bloggar.

I debatten som pågår nu om bloggning känns det nästan som hjulet uppfunnits på nytt. Att skriva webjournal, reload, dagbok på nätet eller blog är ingen ny företeelse. Det som är någorlunda nytt är publiceringsverktygen, som exempelvis det jag använder MT. Det förenklar bloggandet och förhoppningsvis blir det förhoppningsvis fler som bloggar på grund av det.

I en debatt på en mailinglista
efterfrågade en man "Var är bloggbrudarna"?
Ett möjligt svar är,
det är männen som inte tittar/ser.
Kvinnor osynliggörs på
så många andra områden,
varför inte även inom bloggosfären?

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger november 19, 2004 03:33 EM

Kommentarer

Att blogga är inget nytt, som "N/" skriver, men det är ett intressant och effektivt sätt att ta del av ny information, speciellt via RSS och siter som bloglines.com.

Det jag inte ser någon större poäng med är att skriva en mer personlig dagbok och lägga denna publikt. Dels finns det ofta inget vidare nyhetsvärde i en dagbok, och verkligheten överträffer sällan dikten när det kommer till det personliga planet, dvs; det blir för mycket "surr" i den personliga blog-sfären. (För att inte tala om att det man skriver på nätet kan komma att bita en i baken i slutändan!)

Däremot kan bloggar fungera mycket bra för att belysa händelser som inte ses i mainstream-media, eller som kommentrarer på ett aktuellt ämne - nu minns väl Pawlos krönika under IDG.se?! ;-)

Postat av: Henrik november 22, 2004 05:43 EM

Nytt? Nä! Håller med :).

Annica

Postat av: Annica Tiger november 21, 2004 04:42 EM

Det enda riktigt nya är applikationer som gör det lite enklare att skapa bloggar. Och RSS. Men nytt? Nä.

Postat av: N/. november 21, 2004 03:38 EM

Bloggar är inget nytt under solen. Det verkar nästan som det när man läser artiklar och intervjuer.

Det är en trend som skapades för tio år sedan. Många hakade på redan 1996 och många har fortsatt skriva sedan dess.

Så vi får väl beteckna oss som veteraner :).

Annica

Postat av: Annica Tiger november 21, 2004 10:58 FM

Det är lite kul att inse att såna som du och jag har varit med... lääääänge :)

Postat av: N/. november 21, 2004 09:35 FM

Fast om man tänker dagbok så är väl inte tanken på offentlighet det som står närmast, utan mer som ett motsatsförhållande (hemligt osv). Fast sen finns det ju så mycket ringar, och allt vad det är... Tål nog att funderas lite på!

Postat av: Desirée november 19, 2004 04:51 EM

Dock så har jag fått indikationer på att en del tror att det bara är cirka 20 procent kvinnor som skriver blogg.

Men som du skriver, alla bloggar har nog läsare, oavsett om de är nischade eller inte. Jag läser bloggar utan att tänka på vem som skriver den, utan det är innehållet som intresserar mig.

Annica

Postat av: Annica Tiger november 19, 2004 04:37 EM

Att kvinnor dominerar när det gäller dagboksskrivande är väl ingenting att förvånas över!?Jag hade blivit jätteförvånad om män/killar varit i majoritet.

Alla tjejer i klassen skrev dagbok när jag gick i skolan. Ingen kille. Och OM nån gjorde det skulle han aldrig ha erkänt det... Det är en "tjejgrej".

Jag tror alla läser en välskriven och intressant blogg. Både män och kvinnor. Men det finns antagligen fler tekniknördar bland män/killar som INTE läser annat än teknikbloggar - och de är till övervägande del skrivna av män.

Kanske?

Postat av: Monica november 19, 2004 04:32 EM

Du är inte gammelmodig Petra. Du är väl en av de mesta IT-bruttor jag känt. Vilken form man än skriver i så är det innehållet och inte verktyget som ska räknas.

Anica

Postat av: Annica Tiger november 19, 2004 04:31 EM

Mycket bra inlägg! Jag har kommenterat det hela i min gamla hederliga dagbok. Kalla mig gammalmodig bara :-)

Postat av: Petra Jankov november 19, 2004 04:03 EM