« En joker i leken | Startsidan | Bloggtreklöver 16 »

9 december 2004

Artikeln om bloggning i InternetWorld

Computer Sweden har startat en egen blog, CS Direkt.
Bloggarna sprutar fram som svampar.

It's a mans world!

Notera att jag skriver detta nedan med glimten i ögat, men med en viss ironi.

I brevlådan damp senaste numret av InternetWorld ned. Jag visste ju att det skulle komma en artikel om bloggning och jag har redan förutspått ungefär hur den skulle se ut.

Den var än värre än vad jag hade trott. Det var inte illa pinkat av journalisten Christoffer Kittel. Fyra män intervjuas och fyra bloggar exponeras. Grattis säger jag till dem. Men...jag tycker nog att exempelvis Chadie eller Åsk hade kunnat få bryta den så mansdominerande artikeln. "Var är bloggbrudarna" var det en person som mailade in på en mailinglista och undrade om de fanns och var i så fall efter att ha besökt bloggforum 2004? Ja, jag förstår varför frågan ställdes direkt efter bloggforum (som i övrigt var ett bra arrangemang) som var totalt mansdominerat, sedan efter Observers lista med tio män (inte en enda kvinna) och frågan kommer nog att ställas än fler gånger efter denna artikel i InternetWorld, som denna text handlar om.

Tjejerna finns.
Men de verkar inte synas?
Vill vissa inte se dem?

Någon säger i artikeln, vet ej om det är Mark Comerford eller Hans Kullin då deras uttalanden tycks gå in i varandra, att fortfarande är det nästan den vita medelklassen som bloggar. Kvinnor är också väldigt underrepresenterade. I Sverige är det dessutom den politiska högern som dominerar den politiska bloggningen. Vilket är intressant jämfört med USA, där bloggandet snarast är en vänsterorienterad rörelse.

– Det kommer att leda till att högern förknippas med framåtsträvande, teknikvänlighet och demokratisk diskussion i förlängningen, säger Mark Comerford.

Här kommer återigen det påstående som jag hörde på bloggforum, anledningen till att vänstern inte varit lika aktiv inom svensk bloggrörelse kan bero på att den i Sverige traditionellt sett varit teknikfientlig. Hmmmm....det anser nog jag bara är en myt.

– Vänstern har förlorat redan innan den börjat. Högern har redan satt de ideologiska parametrarna för den demokratiska diskussionen som bloggning symboliserar, säger Mark Comerford.

Jag sägar bara att de högerbloggar jag besökt och läst lite av diskussionerna i är på intet sätt drivande när det gäller en demokratisk diskussion. Fast vad är en demokratisk diskussion? Att A L L A får säga precis A L L T de vill? Mycket pajkastning kan det bli. Mycket pajkastning blir det.

De fyra bloggare som intervjuas är:

Hans Kullin började också blogga i februari i år och det är han som bloggar på Media Culpa. En nollbloggare som jag brukar kalla bloggarna som nästan sällan några kommenterar något i, vilket ger vid handen att kommunikationen inte är viktigast kanske?

Calle Sjönell som bloggar om hans och Okee Williams gemensamma cykelmärke???? Bloggen drogs igång i februari i år. Aldrig hört talas om. Men nu kanske han och kompisen får sälja en hel del cyklar ;). Även denna blog hör till kategorin nollbloggare.

Sedan har vi den givna gästen i solariesoffan :), Erik Stattin som bloggat sedan 2001. Även han hör till kategorin nollbloggare.

Mark Comerford är veteranen i
detta gäng, han har bloggat sedan 1999. En intressant blog för den som är intresserad av journalism, men även detta är en nollblogg.

Mark Comerford motto enligt InternetWorld är:
"Vem som helst kan starta en blogg. Det som spelar roll är om du har något att säga, om du kan berätta en historia."

Det låter väldigt likt mitt motto
jag drog upp för min Reload redan 1997.
"Alla har en historia att berätta för den som bara tar sig tid att lyssna! Gammal som ung, alla är vi innerst inne ganska lika egentligen."

Hans Kullins motto är:

"Att bevaka nyheter och utveckling inom en bransch är ett utmärkt sätt att skapa sig ett rykte som expert."

Erik Stattins motto är:
"De nätverksmöjligheter som bloggen har gör att man kan sprida sin information på ett snabbt sätt."

Calle Sjönells motto är:
"Märk dock att du är vad du är med en blogg. Du kan inte fejka dig själv eller försöka vara någon annan."

Det intressanta är ju att många både fejkar sig själv eller försöker vara någon annan när de bloggar, vare sig det sker under sagolika alias eller fantasifulla bloggnamn. Visst – det är inte förbjudet att vara anonym, men jag tycker personligen att trovärdigheten ökar när personen bakom en blog inte är anonym.

// Annica Tiger

Mer att läsa på andra bloggar:

Varför dagbok/webblogg?

Observer - håller koll på gubbarna

Den riktiga tio-i-topplistan

Gubbiga InternetWorld

Min lista över tio viktiga bloggar

Bloggdrottningen

Gubbar i bloggtoppen

Jag vill också göra en blogglista!

Fraktalbloggare?

Krama en bloggare!

Fler liknande texter på min blog:

Finns det en elitism inom bloggosfären?

Synliggöra mer bloggar

Bloggare i soffan

Lite blogghistorik

Tantbloggare

Få kvinnliga bloggare

Observers lista

Nollbloggar

Annica Tiger december 9, 2004 5:37 EM