« Moderaterna har ett trollspö | Startsidan | Lite annorlunda julskyltning »

december 10, 2004

Nollbloggar

Erik skriver i sin blog:
"Noll-bloggare": en av Annica Tiger myntad term för att särskilja bloggare med många kompisar från de som har få kompisar.

Jag är inte kompis med alla de som kommenterar i min blog. Jag behöver inte vara kompis med de bloggare som jag gör kommentarer hos.

Att använda termen nollbloggare var inte menat att på något sätt såra någon. Termen var inte heller tänkt som en slags värdering på om en blog är bra eller dålig, för det är upp till betraktaren att avgöra.

Det jag menade var, och det tror jag nog Erik förstår, är att i många bloggar kommenteras det aldrig eller mycket sällan i. Jag minns att den frågan var med Fredagsfyran v.36 (det var väl en och annan som svarade på den antar jag) och den handlade just om bloggar och kommentarer.

Att blogga är ett sätt att kommunicera. Om inga gör kommentarer blir det nästan som en envägskommunikation. Bra eller dåligt, det får var och en bedöma. Själv tycker jag om att läsa andras kommentarer i olika bloggar, ibland ger kommentarerna mer kött på benen och tillför ofta något till texten som kommenterats. Skulle ingen kommentera det jag skriver så tror jag att det skulle kännas tråkigt i längden. Det skulle kännas lite som ett obesvarat eko ut i rymden :).

Sedan om jag har noll-koll eller inte är en annan femma.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger december 10, 2004 04:22 EM

Kommentarer

Ofta skriver en anställd under ett tystnadsavtal och då är personen bunden till det. Jag tycker det är bra att försöka hålla isär privatlivet (bloggen) och jobbet, såvida nu inte bäggedera sammanfaller.

"who wrote this, what a pretentious dick"

:)

Annica

Postat av: Annica Tiger december 13, 2004 03:40 EM

ps - för att hänga med i vad jag skrev där kan det vara bra att veta att jag frilansar ganska mycket. Så "en av mina chefer" är någon jag frilansade åt efter att jag skrev det där. ;) När jag är fast anställd skvallrar jag inte om känsliga saker på min byrå - tapp eller vinn av kunder t.ex., det går ju emot anställningskontraktet.

Postat av: Åsk december 13, 2004 03:28 EM

Det är lite knepigt med anonymitet eller ej. Om vi bortser från eventuella tokdårar därute och kollar mer på vanliga situationer, man kanske inte kan blogga om vissa saker p.g.a sitt jobb och så vidare. Jag gömde mig i många år bakom mitt användarnamn, för att mitt namn är så ovanligt och jag ville inte bli oanställbar p.g.a mina badland exempel. En av mina chefer blev riktigt urarg över något jag skrev på adland och skrek "who wrote this, what a pretentious dick" och då var jag glad minsann att han inte visste att det var jag. (http://ad-rag.com/503.php) I 2001 var det så många som visste att det var jag att jag "kom ut ur garderoben" helt odramatiskt. Jag har aldrig skrivit om mina jobb utan att fråga min chefer först - min egna etiska regel - men att ha många kritiska åsikter kan vara ganska opopulärt. Det finns många skäl att skriva under psuedonym, det här var bara ett exempel.

Postat av: Åsk december 13, 2004 03:26 EM

Annica,

Din åsikt är noterad. Samtidigt har jag förståelse för Bengt (nedan) som menar att det finns tokdårar där ute som inte har rent mjöl i påsen, och som gör att det kan ta emot att fläka ut sig helt och hållet på nätet.

Och det är en uppfattning som jag tror att alla ska respektera i en fri bloggvärld. Om man inte tycker att en särskild blogg är trovärdig så bör man göra som jag: inte läsa den. :)

Mvh

Postat av: Alicio december 11, 2004 03:51 EM

Åsk - du får nog salta din hatt:). Glastaket du vet.

Alico, men jag personligen tycker att du kan bjussa lite mer på dig själv i din blog. För hur det än är så tycker jag att trovärdigheten ökar när bloggaren inte är totalt anonym.

Annica

Postat av: Annica Tiger december 11, 2004 01:25 EM

Bengt, jag tycker du gör helt rätt. Men vissa verkar ha svårt att acceptera detta val, och verkar tro att det är deras ensak att käbbla om det.

Simsons styrka satt i håret. Men det är ett missförstånd att tro att styrkan i en blogg sitter i faktumet att författarens ID är offentligt.

Mvh
Alicio

Postat av: Alicio december 11, 2004 11:47 FM

Alicio: Annica känner till mitt namn...Paradox66 är ett gammalt nick sedan tiden jag chattade på http://www.amandastable.com/
en gång för länge sedan...

Nu vet jag att det finns fullt med galningar som har ett hagelgevär och en telefonkatalog så jag ser ingen anledning att tala om exakt vem jag är förutom till de som jag känner för och har en relation till...

Och uppger jag mitt sanna förnamn när jag kommenterar. Jag heter Bengt.

Postat av: Bengt december 11, 2004 05:12 FM

Hej alla glada. Om jag har fattat saken rätt så sade artikelförfattaren Christoffer Kittel att de letade efter "yrkesinriktade bloggar", och " fenomenet att använda bloggen i sin yrkesroll"... Om en löjligt reklamintresserad reklamblogg skriven av en art director som jobbar med reklam (och som får många jobb genom just det, AdLand bloggen) inte är yrkesinriktad måste jag nog börja salta min hatt. ;)

*slängkyssar*

Postat av: Åsk december 10, 2004 10:26 EM

Nej visst, författaren bakom "Frihetens Vingar" uppger ju faktiskt sitt namn: "Paradox66".

Jag förstår att du inte köper den halsbrytande parallellen
:)

Mvh
Alicio i Underlandet

Postat av: Alicio december 10, 2004 06:39 EM

Som jag försökte skriva i den texten du nu kommenterade så var det inte någon värdering med termen jag använde. Tråkigt om det uppfattades negativt, vilket du tydligen gjorde.

Dessutom hade jag en disclaimer (bara för att undvika missuppfattningar) högt upp där jag skrev:

"Notera att jag skriver detta nedan med glimten i ögat, men med en viss ironi."

Din blog och ditt alias har som sagt väckt både undran och ifrågasatts.

Men de andra bloggarna du nämner är inte det närmaste lika anonyma som din. Så den parallellen köper jag inte :).

Annica

Postat av: Annica Tiger december 10, 2004 06:29 EM

Det är möjligt att jag missuppfattade, men jag tyckte att "nollbloggare" inte lät som en komplimang.

Personligen tycker jag att artikelförfattarens argument var ganska bra. Man kan beklaga att inga "kvinnliga" bloggar stämde in på kriterierna (Chadie, du och många andra kvinnor har intressanta bloggar), men jag tror att man måste vara försiktig så att inte könet på bloggaren blir det avgörande. Jag är emot kvotering på alla områden.

Sedan tycker jag naturligtvis att det var lite skojigt när du talade om bloggare som använder "sagolika alias eller fantasifulla bloggnamn" och därmed "fejkar sig själv eller försöker vara någon annan".

Men jag tycker nog att bloggar som "Frihetens vingar", "The Witch", "Yukio" och andra som finns i din blogroll har rätt att använda vilket namn de vill. Innehållet blir inte sämre för det :)

Postat av: Alicio december 10, 2004 05:56 EM