« WinZip | Startsidan | Respektlöshet »

september 03, 2004

Fredagsfyran v.36

Jag är en nyfiken person, därav detta förslag till veckans Fredagsfyra.

1. Hur många bloggar läser du i genomsnitt om dagen?

Det varierar, men jag försöker dra igenom min egen länklista och spanar av i mån av tid de länkresurser som finns i samma lista. Jag föredrar de länkresurser som visar rubrikerna på nytillkomna inlägg för det är lättare att se om det kan tänkas vara av intresse och har på så sätt upptäckt många nya bloggar.

2. Brukar du kommentera inläggen i andras bloggar, samt läser du andras kommentarer?

Jag läser ofta kommentarerna, det blir som en slags komplettering till själva texten. Jag försöker att kommentera om ämnet intresserar mig och jag tycker att jag kan tillföra något eller i alla fall har något att säga om vad texten handlar om. Men som jag skriver nedan på fråga 4 är det inte alltid jag törs kommentera.

3. Tycker du att kommentarer i din egen blogg gör bloggandet roligare?

Helt klart. Visst gör kommentarerna bloggandet roligare. Skulle det gå några dagar och jag inte skulle få en enda kommentar skulle jag nog börja fundera på om jag skriver så oengagerat eller uruselt att ingen ens orkar säga bu eller bä.

4. Kommenteras det för lite eller för mycket i bloggarna? Eller tycker du att kommentarerna inte fyller någon funktion överhuvudtaget?

Visst fyller kommentarerna en funktion. En blog utan kommentarsfunktioner är ingen riktig blog i mina ögon. Jag tycker nog att det skulle kunna kommenteras lite mer än vad som görs. Det finns vissa bloggar som nästan aldrig får kommentarer och det undrar jag över ibland. Men jag misstänker att andra kanske känner samma sak som jag gör inför en del lite mer faktabaserade bloggar, att jag inte törs kommentera eftersom skribenten är så initierad och jag får lite dåligt självförtroende och tycker att jag inte kan tillföra något. Men jag försöker komma över den känslan eftersom jag själv tycker om att få kommentarer på det jag skriver, så tänker jag som så att det gör nog de allra flesta andra också. Jag kan inte göra mer än att göra bort mig och det bjuder jag på :).

Jag tycker att det är roligt om kommentarerna kommenteras av skribenten själv, någon gång i alla fall. Om det är sällan eller aldrig att kommentarer i en blog får någon som helst form av återkoppling upplever jag det som om skribenten är ointresserad av kommentarer överhuvudtaget och det känns lite ensidigt. Trackbackfunktionen är också bra, men den är lite krångligare att använda då många bloggar inte har den funktionen eller det är svårt att hitta trackback-urlen.

Vissa texter jag har skrivit har jag tänkt när jag publicerat dem; att nu kommer många att protestera eller ha synpunkter på det jag skrivit, men inte en enda kommenterar texten. Det är ganska oförutsägbart, för min del, vilka texter som kommenteras eller inte.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger september 3, 2004 03:59 EM

Kommentarer

"Så är det nu så att enligt svenska blogosfären är då en blog inte en blog om den inte har kommenteringmöjlighet?"

Nej, det var bara mina privata funderingar och de gäller nog inte hela svenska blogosfären. Men utan möjlighet att kommentera försvinner den möjlighet till dialog och meningsutbyten som jag personligen tycker är en blogs starka sida.

Annica

Postat av: Annica Tiger september 4, 2004 06:28 EM

Kommentarer är kul, eftersom kan hitta länkar till helt nya delar av världen på det sättet. Men jag är kanske inte riktigt av samma åsikt gällande det som du skrev om bloggar utan kommenteringsmöjlighet ("En blog utan kommentarsfunktioner är ingen riktig blog"). Jag har ganska nyligen hittat bloggar i Sverige (bloggar själv i Finland) och tänker mig att ni har haft en hel del diskussioner om och definitioner av vad en blog är. Det pågår här också. Så är det nu så att enligt svenska blogosfären är då en blog inte en blog om den inte har kommenteringmöjlighet?

Postat av: pni september 4, 2004 05:23 EM

Det verkar som om många tvekar att kommentera i vissa bloggar. Det var lite därför jag ville ha upp detta som en fredagsfyra. För att få igång en diskussion. För det är lite fel om det är så också.

Som du skriver EmilV - "Om ingen som har nya vinklar kommenterar kommer samma gamla skåpmat regera för alltid." och Nico - "Om man bara tvekar litegrann så blir det ju lätt att bara låta bli att kommentera, vilket ju ibland kan vara synd."

Kommentera mera :).

Annica

Postat av: Annica Tiger september 4, 2004 06:35 FM

Även jag hör till skaran som ibland inte "vågar" kommentera. Om man bara tvekar litegrann så blir det ju lätt att bara låta bli att kommentera, vilket ju ibland kan vara synd. När det gäller att svara på kommentarer som skrivits i min blog är jag däremot duktigare. Då svarar jag så gott som alltid! Såvida det inte rör sig om spam eller så då... ;)

Postat av: Nico september 4, 2004 12:39 FM

Bra fredagsfyra förresten.

Postat av: EmilV september 4, 2004 12:37 FM

Jag känner igen mig i din tvekan att kommentera sådant man inte tror sig veta lika mycket om som författaren. Det är ju vansinnigt egentligen. Om ingen som har nya vinklar kommenterar kommer samma gamla skåpmat regera för alltid.

Postat av: EmilV september 4, 2004 12:36 FM

Skönt att höra Carina att även fler än mig känner att det ibland är svårt att tordas kommenter. Ja, att ge återkoppling tror jag är viktigt, som både Jontas och Johnny säger.

Annica

Postat av: Annica Tiger september 3, 2004 07:16 EM

Visst är det ett märkligt liv kommentarerna lever. Det har hänt att jag undrat om jag ska posta en viss teori, åsikt e dyl för jag tänker att då bombas säkert mailboxen. Men inte ett pip. Sedan skriver man en tanke från pendeltåget och får 5 kommentarer (det är alltså mycket i min värld). Och jag känner igen mig i vad du säger om att kommentera en välkomponerad blogg, ibland blir jag lite skrämd av seriositeten...

Postat av: Carina september 3, 2004 06:32 EM

För mig är det superviktigt att svara på kommentarerna. Jag gör det i säker 99% av fallen.

Postat av: Johnny september 3, 2004 04:37 EM

Jag gör jämförelsen med en telefon när det gäller bloggare som inte kommenterar kommentarer. :)

Postat av: Jontas september 3, 2004 04:22 EM