25 september 2005

Har Bloggi dragit ned rullgardinen för gott?

Jag klickade på en länk i min högermeny till en blog på Bloggi. Vad ska bilden på Treo representera? Att sajtägaren jobbar med viss möda på att lösa problemet eller att de som har/haft bloggar på Bloggi ska ta en Treo i tröst för att deras bloggar är borta?

[an error occurred while processing this directive]
Den efterfrågade adressen hittades inte på denna server. Länken på den tidigare sidan verkar vara felaktig eller inaktuell. Vänligen informera författaren av sidan om felet.
[an error occurred while processing this directive]

Underligt felmeddelande.

Update:

Jag har i alla fall hittat bloggen på Bloggi som inte fungerade, Heaven on earth

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:21 FM | Google

12 september 2005

Blogvakt

När man har hund skaffar man hundvakt, har man barn är barnvakt ett måste om man åker bort. Husvakt är också bra, men det har jag då B. är hemma.

Jag har en blog, alltså har jag skaffat mig en blogvakt :). Behövs en sådan? Jo, jag tycker det. Trackbacks som slinker igenom Blacklist ska bort så fort som möjligt, innan de hinner indexeras och spammaren då har nått sitt syfte. Sedan är det bra att ha lite koll på kommentarerna, ta bort porrreklam (fick ett häromdagen som var en länk till ett sex forum - snacka om särskrivning) och annat som bör tas bort, även om vissa skriker om censur i falsett :).

Det kommer att eka tomt här i bloggen. Jag drar i väg och är borta hela veckan, utan egen dator med mig och ingen möjlighet att låna någon annans. Ingen TV, inga tidningar eller radio, men det klarar jag mig bra utan. Mobilen tar jag med, den får inte vara på, men jag lyssnar av den en gång om dagen, om det nu är något som är viktigt.

Trots att Patrick har fullt upp med sina bloggar, Suburbia | en och Suburbia | sv, har han lovat att vara blogvakt åt min blog.

Jag är glad och tacksam över det.

Ha en bra vecka!
Det tänker jag ha :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:50 FM | Google

9 september 2005

Annorlunda blogspam

Nu har en Nisse eller Nissa, kan ej avgöra vilket, ett par gånger gjort helt orelevanta inlägg bara för att göra reklam för sin blog. Okey, om man råkar svara i fel inlägg; det har jag gjort ibland.

Men att medvetet lägga in en kommentar bara för att göra reklam för en blog, oavsett vad inlägget handlar om ogillar jag.

Så du Nisse eller Nissa – så du bara vet. Jag har blockat nya kommentarer med urlar till din blog om mordet på den prostituerade flickan. Av ren princip.

Jag tycker inte om att vara reklampelare.
Vill någon saluföra sin hemsida eller blog.
Fine, men gör det med lite finess.

Ett bra sätt att marknadsföra sin nystartade blog är att vara aktiv och kommentera i andras bloggar, men för guds skull inga blajkommentarer – det har motsatt verkan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:35 EM | Google

7 september 2005

Ny morgonrutin

Blacklist har fungerat bra förut, nu tycker jag att det har försämrats. Den plug-in som jag har i 3.17 ska med automatik hämta in nya urlar, som lagts till i Blacklist. Det skedde några gånger i början, men numera allt mer sällan. Så med andra ord, spammet (hos mig i form av trackbacks) har ökat igen. Tråkigt att börja morgonen med att radera massa skit från bloggen. Snacka om lite udda morgonrutin :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 FM | Google

5 september 2005

Blogtrollen är på tapeten igen

Carina skrev en bra kommentar i en blogpost hos Chadie. I en enda mening tycker jag att Carina formulerade vad fenomenet blogtroll handlar om.

Ju fortare någon övergår från argumentation till personliga påhopp, desto snabbare vet jag att jag har rätt och att de inte kan argumentera emot mig i sak. Ha!

Chadie funderade över varför en del bloggare är så elaka och varför kommer det sig att en del bloggare är så föraktfulla? Det undrar jag också ibland.

Jag har aldrig förstått vitsen med att göra taskiga inlägg och hoppa på personen bakom bloggen, istället för att helt enkelt skriva en kommentar, bu eller bä – men på ett korrekt och vänligt sätt. Detta gäller inte bara på bloggar utan på andra olika forum, mailinglistor, anslagstavlor och gästböcker på nätet.

Många blogtroll skriver anonymt eller under fantasifulla alias, bara det kan synas som ett tecken på att de inte törs stå för vad de vräker ur sig.

Att använda andras namn bara för att man vill djävlas med en person eller inte törs stå för sina egna åsikter är lika illa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:52 FM | Google

4 september 2005

Guldmusen

Stora Guldmusgalan går av stapeln på Stadshuset i Stockholm nu i september 2005. Jag läste att Virtanen (sidan kräver CS-kod) hoppades på att få en Guldmus, på grund av sin blogg. Säkert gamla nyheter för en del, men för mig var det något helt nytt och ganska otroligt. Det finns många andra bloggare som skulle förtjäna en guldmus, om nu guldmus-juryn tyckte att det skulle vara intressant att nominera en blog.

Citat ur artikeln:

Hallå där, Fredrik Virtanen, journalist och bloggare på Aftonbladet. Din blogg om att sluta röka har blivit anmäld till Guldmusen. Hur gick det till?

– De ringde från vår it-avdelning och sade att jag har blivit anmäld. Men jag är oskyldig. Jag har inte så bra koll på branschen, egentligen.

Hur ser du på bloggandet?

– Visst är det kul med bloggandet. Det har fått ett brett genomslag, delvis på grund av mig och kolleger på olika tidningar. Men det är ju minst lika roligt med alla privatbloggar.

Förlåt om jag är lite respektlös. Men inte tror jag att bloggandet fått ett genomslag på grund av Virtanen och kolleger på olika tidningar. Tvärtom är det, i mina ögon, de som gjort en copy-cat, av ett fenomen som funnits sedan urminnes tider :).

PS. Han blev inte, vad jag kan se nominerad, och det tycker jag nog är ett korrekt beslut av juryn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:51 FM | Google

1 september 2005

www.bloggtoppen.se

För er statistikfreak och som gillar topplistor, samt att bli bedömd har en ny sida startat, kanske lite tunnsått än med listade bloggar – men den kanske tar sig med tiden? Eller inte?

http://www.bloggtoppen.se

Jag tycker inte om listor. Jag blir bara stressad av dem. Jag vill tuffa (blogga) på i min egen takt, utan att behöva tänka på att nu MÅSTE jag skriva något vettigt (för en gångs skull kanske en del tycker *skrattar*) för att öka min ranking eller placering eller vad det nu gäller.

De tjänster som jag tycker är bra finns listade i min högermeny. På ingen av den, förutom Intressant.se, tror jag att det finns listor och statistik. Eller har jag kanske missat något? Just nu känner jag mig helt off...

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:23 FM | Google

31 augusti 2005

Sweblogs funkar igen

Sweblogs är up and running!

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:05 FM | Google

21 augusti 2005

Testar igen

Testar igen.
Testar ev. bugg i MT.
Enformigt :). Sorry!

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:54 EM | Google

Blogtroll

Människor kan vara genuint elaka. Att det går att vara hyfsat anonym på webben verkar locka fram de värsta slibbiga, slemmiga avarter fram under de stenar, de egentligen borde ligga begravda under för gott. Jag hoppas den personen som fått en bloggare att stänga sin blogg sover rejält dåligt i natt och resten av sitt liv. Vilket meningslöst trist liv den personen måste ha som ofredar och trakasserar andra personer, bara för att djävlas. Skaffa dig ett eget liv. Antagligen har du inget eget liv, du lever nog genom att djävlas med andra.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:05 EM | Google

20 augusti 2005

Att blogga eller inte blogga - det är frågan

Intressant artikel om blogging i DI. Jag är böjd att hålla med honom att läsare i långa loppet har mycket mer nytta av journalister som ägnar sin arbetstid åt att bearbeta, slipa, researcha sina artiklar än att skriva blog. En del av tidningarnas blogskribenter är rent usla på att blogga, om jag får uttrycka min personliga åsikt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:16 EM | Google

10 augusti 2005

Kommentarstrul

Har surfat runt lite och läst bloggar, jag har försökt att kommentera i två stycken, bägge hostas av www.webblogg.se. Det funkar inte så bra. Det funkar inte alls.

Error Occurred While Processing Request
Element USER is undefined in a Java object of type class [Ljava.lang.String; referenced as

The error occurred in /var/www/blogsoft/htdocs/cfc/Page.cfc: line 290
Called from /var/www/blogsoft/htdocs/cfc/Blog.cfc: line 907
Called from /var/www/blogsoft/htdocs/cfc/Publish.cfc: line 25
Called from /var/www/blogsoft/htdocs/savecomment.bd: line 45

plus hundra rader till av felmeddelanden.

Det måste vara frustrerande att ha en blogg på en tjänst som bara lägger av att fungera hux flux. Tråkigt för läsarna också som inte kan kommentera inläggen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:20 EM | Google

8 augusti 2005

Bloggportalen

Jag har lagt in en länk till Bloggportalen i högermenyn. Den ser fräsch och intressant ut, med artiklar och intervjuer. Jag blev positivt överraskad. Listan A-Ö är väl kanske lite 1998-stuk på, men jag misstänker att det kanske inte finns så mycket tekniska resurser bakom portalen. Om de resurserna kunde adderas, typ ping, chat och forum vore succén given.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:44 FM | Google

4 augusti 2005

Army punishes soldier for blog posts

En soldat i Irak som bloggade fick böter
och degraderades för texter på sin blog.
Kan vara en tankeväckande artikel kanske?
Undvik att skriv alltför detaljerat om jobbet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:37 FM | Google

21 juli 2005

Kriget ur en annan synvinkel

Östgöta Correspondenten eller Corren kort och gott har startat en serie om bloggar som verkar bli intressant att följa. De gör i alla fall en rejäl rivstart.

I dag skriver de om bloggen "Kriget ur en annan synvinkel", www.back-to-iraq.com.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:09 FM | Google

20 juli 2005

Kändisarna tar över bloggarna

Intressant artikel i Dagen.

Kändisarna tar över bloggarna
– men vad kommer sedan?

Jag bloggar, alltså är jag till. Det skulle kunna vara en modern variant av Descartes kända citat. Det verkar nämligen som att man inte riktigt finns om man inte har en blogg.

Jo, kändisarna kommer att tröttna, men andra kommer att lunka på så som de gjort i år efter år utan att ens fundera över varför de gör det. Det är dessa som är de riktiga bloggarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:03 EM | Google

14 juli 2005

Kommentarsproblem

Har suttit på morgonen och läst lite bloggar, det verkar som om det inte går att kommentera hos bloggar som ligger hos webblogg och blogg. Antingen får jag felmesset "Dokumentet innehåller ingen data" eller så hamnar jag på en blank sida som säger att servern inte hittades.

Hos Åsa, Sassa och N|.– exakt samma sak.

Fler som haft samma problem?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:57 FM | Google

11 juli 2005

Drag under galoscherna

Det kommer hela tiden nya bloggar. Fler och fler för varje dag, säkerligen flera än vad som listas nedan. Snacka om att blogga har blivit en trend. Men hur många kommer att finnas kvar nästa sommar? Det ska bli intressant och se hur länge trenden håller i sig.

Nya på Nyligen

Synd bara att det är mitt i högsommaren, då läsandet av bloggar sjunker, i alla fall för min del – jag läser i princip bara de som jag länkar till i högermenyn, på kvällen eller morgonen när det är svalt och skönt. Datorn står mest avstängd, fläkten låter så illa när den ska kyla datorn. Datorn har jag inte i ett avkylt rum precis – *drömmer om en sval datorhall*.

Jag fick ett mail i går vid 09.00-tiden med innebörden, ring så fort du kommit hem. Det såg jag först på eftermiddagen, eftersom jag inte hämtade hem mailen förrän då, och den som mailat måste ha undrat. Jag som annars är snabb på att svara på mail. :)

BTW - när kommer Bloggi.se igång?
Jag hoppas att det blir snart.
Jag brukar läsa några som bloggar där, bland annat Heaven on earth.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 FM | Google

5 juli 2005

SWANBERG SWAMLAR PÅ: Bloggregler för medierna

Jag har tyvärr inte DN, men när Steffanie skrev om §5 skrattade jag gott. Jag letade på webben – men har inte hittat detta publicerat, jag till och med ringde DN för att höra om de skulle lägga ut dem. Inget svar om dettta, så jag fick hjälp att få hela texten via ett textarkiv (tack Gunilla) och mailadressen till skribenten fick jag av Mats på DN:s NoN.

Ja, jag har mailat honom och frågat om jag får publicera detta och fått svaret att det är OK. Vilket innebär att texten ligger här på min blog med tillstånd från upphovsmannen.

// Annica Tiger

– – – – –

Från Namn och Nytt-sidan i DN

SWANBERG SWAMLAR PÅ: Bloggregler för medierna

§1. Kommer du inte på något att skriva om - skriv ändå! Efter sådär en 10 000-15 000 tecken brukar det alltid dyka upp något längst bak i hjärnbarken du kan brodera vidare på.

§2. Varje struntsak bör förutsättas vara av oavvisligt allmänintresse. Utelämna inga detaljer som kan förefalla ointressanta utanför en mycket trång krets. Åsidosätt privatlivets helgd. Skilj ej på vad som är privat och vad som är personligt.

§3. Även strunt som inte intresserar ens dig kan ha sitt värde. Randa på bara! Minns att en tanke eller händelse som kan skildras med 500 ord med fördel kan beskrivas med 5 000.

§4. Kom ihåg att även sådant som du tycker är rent garbage och knappt värt att skriva ner KAN upplevas som veritabla guldkorn av NÅGON av alla dina läsare. Skriv därför hellre för mycket än för litet.

§5. Det kan hända att du någon gång under ditt bloggarbete ställer dig frågan "Vem kan vara intresserad av detta crap?" eller "Vilken vettig människa orkar sitta och läsa sån här metervara?". Dunka då huvudet några gånger i bordet och fortsätt sedan bloggarbetet som om inget hänt.

§6. Den gamla skrivregeln "less is more" är obsolet. I dag gäller "more is more".

§7. Skrivkramp är för amatörer. Kom ihåg att ingen detalj är för oväsentlig för att vridas och vändas på i det oändliga. Förutsätt alltid att den som läser din blogg har såar av tid till förfogande, precis som du.

§8. Uttrycket "knappt värt papperet det är skrivet på" gäller naturligtvis inte när du skriver på en datorskärm värd tio lök.

§9. Uppehåll dig gärna vid detaljer som vid första påseendet kan verka ovidkommande och ointressanta. Sådant ger din blogg mervärde bland personer som inte är fullt så gaggiga och mångordiga som du. Din förmåga att formligen flöda över av "ordbajs" är faktiskt en unik talang som det är din plikt mot Skaparen och omvärlden att utnyttja till bristningsgränsen.

§10. Eftersträva realism och var utförlig i ditt bloggarbete. Använd inte svepande eufemismer som "nej, nu måste jag ut på figgan  eller "hoppsan, dags att gå och lägga en kabel". De läsare som intresserat följer din blogg är inte betjänta av halvkvädna visor. Gå alltid i detalj in på VAD du tänker göra på muggen, vad som händer om du INTE går dit, vad du GÖR därinne, HUR du gör det - och hur det känns efteråt. Tänk Bergman.

SWANBERG

Annica Tiger 4:19 FM | Google

30 juni 2005

Varför göra elaka anonyma inlägg med IDG:s ip-nummer?

Jag tycker att roligare om människor kommenterar under sitt namn eller det alias de använder i sin blog. Jag har inte för vana att kolla upp ip-nummer på dem som kommenterar. Men i mailet med herr Gnällspiks inlägg så kände jag direkt igen IP-numret som tillhörande IDG.

inetnum: 213.132.120.0 - 213.132.127.255
netname: IDG-I1
descr: IDG International Data Group Sweden
country: SE

A new comment has been posted on your blog Annica Tigers Blog, on entry #1800 (Oinbjudna svar på Sigges frågor).

IP Address: 213.132.124.X
Name: gnällspik
Email Address: gnall@spik.se
URL:

Comment:
Vilka meningslösa svar. Varför svara överhuvudtaget?

Jag vet inte, men jag tycker inte det känns speciellt roligt om etablerade journalister eller anställda hos IDG gör anonyma inlägg som ovan. Jag hoppas att det rör sig om något missförstånd, att fel person använt fel dator eller liknande.

Om nu skribenten inte gillade mina svar, tycker jag nog att kritiken hade kunnat vara lite mer konstruktiv än ovan.

Update: 17:00
Jag har satt ett X på sista ip-numrets siffra, då jag i mina gamla kommentarer sett att just detta ip-nummer använts av flera journalister på IDG, som kommenterat med sina riktiga namn eller sina alias. De ska inte lastas för vad ett rötägg sysslar med.

Vi har haft en lång mailväxling med ett fejkat namn på en Yahoo-adress (bara det faktumet har varit skumt), inte speciellt trevliga mail från hans sida heller. Jag har gett upp, det verkar vara en mycket underlig journalist och jag tycker enbart att är tråkigt att IDG har dito anställda.

Jag anser och har alltid ansett att Internetlinan på jobbet inte bör användas till sådant som ovan. IT-chefen på IDG tycker nog detsamma skulle jag tro.

Jag är en privatperson, som råkar skriva en blog, och varför ska en journalist hoppa på just mig på arbetstid?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:31 FM | Google

29 juni 2005

Oinbjudna svar på Sigges frågor

Sigges frågor:

1. Berätta om ögonblicket då du förstod att du skulle ägna ditt liv åt att skriva.

När jag lärde mig att läsa och skriva, forma ord till meningar, meningar till texter. Mina uppsatser jag lämnade in i exempelvis 6:an var rena rama romanerna. Undra om läraren orkade läsa igenom dem :)?

2. Berätta om det ögonblick i ditt liv då du insåg att du inte var världens centrum.

Det lärde jag mig tidigt, redan som litet barn - alldeles för tidigt för att det skulle vara en nyttig erfarenhet.

3. Vad hade du för åsikt om bloggar exakt en månad innan du själv började blogga?

Eftersom jag började skriva dagsnoteringar redan 1997 så minns jag inte det. Är det frågan vad jag tänkte innan jag började använda bloggverktyg var det nog mer rent tekniska funderingar jag hade om jag skulle installera MT eller inte.

4. Hur känner du idag när du läser ditt första blogginlägg?

Nostalgi. Det handlade om Dianas dramatiska död.

Söndagar är tråkiga! Lady Di är död. Måste anses som dagens överskuggande nyhet. Tja nu får Charles anledning att leka Camillas tampong varje dag ..... Synd och tragiskt att Lady Di dör när hon äntligen tycks ha hittat en karl med stort K och till synes fått rätsida på livet. Vem har påstått att livet är rättvist????? Inte ens *rikedom* och ädla titlar skyddar mot livets vedermödor. Fast hellre sitta och gråta i en fräsch porsche än i en rostig Folkvagnsbubbla..... Ursäkta min brist på empati. That´s the fact, sorry!

5. Känner du att du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg? Eller tänjs den gränsen hela tiden?

Personlig, men inte privat. En skarp gräns.

6. Skulle du kunna tänka dig att överge allt annat skrivande och bara skriva blogg, om din blogg rent teorietiskt blev lika läst?

Fick jag betalt för det så :). Det jag skriver annars hamnar alltid i byrålådan (datorn). Nej, inte allt – men det mesta.

7. Om din blogg bara kunde läsas av fem personer i världen, vilka skulle det då vara?

Det skulle inte kännas särskilt meningsfullt att skriva för så få personer.

8. Händer det att du står inför frågan: Ska jag skriva om detta tema i bloggen eller i en artikel/roman?

Nej.

9. I vilken utsträckning funderar du på vad du skrivit i din blogg och på vad du ska skriva härnäst i din blogg?

Nej, när jag sätter mig ned och ska skriva brukar fingrarna rassla på tangentbordet nästan av sig självt, ofta styrda via någon tanke eller fundering jag burit på under dagen, eller något jag läst eller hört.

10. Vad tycker dina närstående om att du har börjat blogga?

Jag har aldrig frågat dem. Jag vet att min dotter och min lillasyster läser ibland.

11. Tror du att du fortfarande skriver blogg om två år?

Ja. Har jag skrivit sedan 1997 så varför lägga av?

12. Hur tror du att din blogg har förändrats om två år?

Ingen aning. Två år är lång tid. Det hinner hända mycket under den tiden.

13. Hur många andra bloggar besöker du kontinuerligt? Nämn fem favoriter och förklara kort varför du återvänder till dem.

Jag vill inte peka ut fem (jag tycker inte om sådant), jag hänvisar till min högermeny - där listar jag dem jag besöker mer eller mindre regelbundet, samt till nyligen.se.

14. Skulle det vara svårt att sluta blogga nu? Varför?

Finns ingen anledning att sluta. Efter så många är är det en daglig vana. Jag ska i alla fall fira 10-årsjubileum 2007.

15. Några bloggande skribenter som jag skulle vilja svarade på dessa frågor:

Jag blev aldrig tillfrågad. Men jag tog mig friheten att svara ändå. :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:04 EM | Google

22 juni 2005

Spamlookup

Spamlookup verkar vara intressant. Jag letade efter info hur installationen av Blacklist (som för övrigt fungerar toppen) påverkas, men hittade ingen info.

Två korta frågor.

Har någon installerat Spamlookup
och forfarande kör Blacklist?
Lirar de ihop?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:26 EM | Google

21 juni 2005

Trackbacks

Jag har varit förskonad från problem med Trackbacksspam.
Men nu verkar den eran vara slut.
Varje morgon får jag rensa bort trackbacks.
Less är bara förnamnet.
Blacklist stoppar mycket, det ser jag i loggfilerna.
Men uppfinningsrikedomen på de som
spammar är stor och nya domäner dyker hela tiden upp.
Nu verkar det vara poker som gäller.
Trackbacks om pokersajter enbart.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 FM | Google

20 juni 2005

Grattis Åsk!

Lite att fundera på för somliga?
Grattis Åsk, inte illa pinkat.
Men det ligger hårt arbete bakom.
Jag är glad att hennes blog uppmärksammas.
IW har varit lite dåliga på det.

// Annica

Annica Tiger 4:37 EM | Google

9 juni 2005

Bloggtext om att börja blogga

Jag får många mail som frågar om hur man startar en blogg, så jag skrev en liten text nedan. Den kommer jag att ha som länk i högermenyn samt hänvisa till i mailen. Om ni nu undrar över postningen nedan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:18 EM | Google

Att blogga på nätet

Vad är en blogg?
En blogg är en webbsida där skribenten skriver inlägg med det senaste inlägget alltid högst upp. För att skriva sina inlägg används ett bloggverktyg. En blogg kan vara allt från en länklista, dagliga noteringar, tankar och funderingar till en nischad blogg som bara handlar om frimärken. Det finns inga begränsningar vad en blogg kan innehålla, bara fantasin.

Att starta en blogg
För att starta en blogg behöver du inga kunskaper om HTML eller ens vara det minsta tekniskt lagd. Du väljer vilken bloggtjänst du vill använda och på ett par minuter är du igång och har publicerat ditt första blogginlägg.

Det finns många bloggtjänster
Är du lite osäker på engelska eller kan inte engelska är det naturliga valet att välja en bloggtjänst som har ett bloggverktyg där registrering, publicering och all information du behöver finns på svenska.

Expressen

Aftonbladet

De engelska bloggtjänsterna är bra och det finns ett stort utbud av dem.

Blogger - Google ligger bakom denna tjänst.

Blogsome

Livejournal

Typepad - SixApart ligger bakom denna tjänst, som kostar en mindre summa - men rekommenderas.

För den avancerade så finns bloggverktyg att installera på sitt eget webhotell, kravet är här att du har tillgång till en databas.

Movable Type (MT) - ligger bakom Typepad, se ovan. SixApart kan, mot en smärre avgift, hjälpa till med din installation.

Wordpress

Hur fungerar det?
Pingar, permalänkar, RSS (tekniskt avancerat och det tar jag inte upp här, läs mer om här), trackbacks och kommentarer är ord som ofta används och som du kommer att stöta på när du bloggar.

Här nedan ser du ett kort inlägg i en blogg.

Blogginlägg

1. Permalänk är länken direkt till själva inlägget, som i detta fall skulle vara http://www.tiger.se/blog/archives/2005/06/lunchgodis.html. För om du vill kommentera någon annans text på din blogg är det bra att lägga in en permalänk direkt till själva inlägget du kommenterar, istället för att bara länka till själva bloggen. Permalänken kan du hitta på lite olika ställen, beroende på vilket bloggverktyg som används – men oftast som här under tidsstämplingen.

2. Klickar du på länken "Kommentarer" kan du läsa vad andra skrivit eller skriva en egen kommentar.

3. Hittar du en text på en blogg som du kanske också har skrivit om så kan du göra en trackback till den bloggen för att påvisa att du har skrivit om samma ämne. För att få fram trackbacklänken klickar du på länken "Trackbacks". I det bloggverktyg du har valt får du försöka leta dig fram vart du ska lägga in denna trackbacklänk, det varierar från verktyg till verktyg. Förväxla inte permalänkar och trackbacklänkar.

Permalänk

Här finns permalänken under länken "Permalinks" och för att hitta trackbackslänken får du klicka på länken "Kommentarer."

Hur lägger jag in en länk?
I bloggverktyget finns olika symboler, leta efter den med en länk/kedja. Markera den text du vill länka (i exemplet nedan Annica) och klicka på länkknappen, den fjärde ikonen från vänster räknat i detta exempel.

Lägga in en länk

Då kommer det, beroende på vilket bloggverktyg du använder, en ruta där du lägger in länken eller permalänken, som i exemplet nedan skrives in som http://www.tiger.se/blog/bl.html,precis som du kopierat adressen från permalänken.

Skriva in länk

Det kommer det att se ut så här i din text, bloggverktyget gör jobbet åt dig och lägger in de HTML-koder som behövs:

Jag tycker som <a href="http://www.tiger.se/blog/bl.html">>Annica</a>. Vill du att sidan ska öppnas i ett eget fönster ovanför din blogg lägg bara till target="_blank",
<a href="http://www.tiger.se/blog/bl.html" target="_blank">Annica</a>

En länk till en artikel i tidning kan se ut så här,
<a href="http://www.dn.se/kultur/655883.html" target="_blank">DN skriver i denna artikel</a>

<a href="http://www.dn.se/" target="_blank">DN</a> om du bara vill länka till tidningen.

Hur lägger jag in en bild?
Det sker lite olika beroende på vilket bloggverktyg du valt att använda. En del har inte alls den möjligheten. Ett sätt är att om du har en eller flera hemsidor hos din Internetleverantör så för över bilderna dit via ett ftp-program och sedan länkar du direkt till bilderna i din blogg.

<img src="http://www.dinhemsidesadress.se/bildensnamn.jpg" alt="Bildbeskrivning">

Är det en .gif bild blir det då bildensnamn.gif. Låter det krångligt? Oroa dig inte, du behöver inte lägga in bilder. Du kan blogga och lägga in texter och strunta i bilder.

Men för dig som är nyfiken så kika gärna in på Annica Tigers HTML-nybörjarguide och läs under avsnitten Grafik, Tips (beskrivning av hur ett ftp-program fungerar) och HTML, filnamn och sökvägar.

Pingar som visar att bloggen uppdaterats
Om du inte hittar vart ping-funktionen finns i det verktyg du väljer att använda så kan du skapa ett bokmärke och pinga tjänsten Nyligen manuellt varje gång du gjort ett nytt inlägg i din blogg. Nedan listas några svenska pingtjänster. Här kan du även botanisera bland alla bloggar som har pingat in sina inlägg.

Tjejblog

Intressant.se

Nyligen.se

Var är du?

Sweblogs

Spam
Du kommer att upptäcka att det förekommer spam även på bloggar. Det kan komma inlägg eller trackbacks som bara har en hoper sexlänkar eller annat du inte vill kännas vid. Då får du gå in i ditt bloggverktyg och ta bort dem manuellt. En del verktyg har olika metoder för att förebygga spam i kommentarerna, du får kika runt och se om den bloggtjänst du valt erbjuder detta.

Hur hittar andra till min blogg
Du kan lägga in urlen till bloggen som en signatur i din e-mailklient. Är du aktiv på olika fora på nätet kan du även där i signaturen lägga in urlen till din blogg. Du kan maila alla vänner och bekanta och berätta att du börjat blogga. Det enklaste är dock att pinga (meddela att din blogg uppdaterats med ett nytt inlägg).

Ett annat sätt är att vara aktiv på andras bloggar, delta i debatterna som ofta uppstår i kommentarerna. Ofta efterfrågas ju både namn, mailadress och urlen till din blogg. Fyll i dem, kryssa gärna i (om det finns ett sådant alternativ) "Kom ihåg mig", slipper du skriva uppgifterna nästa gång igen. Men kommentera inte bara för kommenterandets skull. Det är på gränsen till spam i en dels ögon, typ "Ja, det tycker jag också", eller andra oneliners (enradskommentarer).

När du anger din url (din bloggadress) i kommentarerna kanske en och annan blir nyfiken på vem just du är och klickar på urlen och vips så har du fått en besökare, som kanske gillar det han eller hon läser och återkommer till din blogg.

Att tänka på.
Var försiktig med att skriva alltför initierat om jobbet, din familj eller nära och kära – även om du väljer att skriva under ett alias. Internet är som en enda stor hårddisk. Men bara för att du raderar ett inlägg eller tar bort hela bloggen ska du inte tro att det är borta, läs mer om detta här.

Andra nyttiga länkar
Det finns många resurser ute på nätet för dig som nybörjare att utforska. Här nedan listas några:

Vad är en blogg?

Information om bloggar.

En blog, flera bloggar

Blogg om hur man bloggar.

Bloglines, prenumerera på dina favoritbloggar.

FeedReader, en RSS-läsare du kan installera på din dator.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:59 EM | Google

8 juni 2005

Alla vill haka på tåget och tjäna pengar

Vad är på G?

Det görs tydligen spaminlägg i bloggar om urlen ovan?
Varför när inget finns på sidan?
Vem äger domänen?
En sökning ger svaret nedan.

*domainname.name: bloggen.se
*domainname.status: REGISTRERAT
*domainname.regdate: 2004-06-21
*domainname.dns.data:
*bloggen.se. NS ns1.eccito.com.
*bloggen.se. NS ns2.eccito.com.
*status: UPPRÄTTAT
*holder: Eccito

Eccito äger även Exxxcites - http://www.exxxcites.com/ och dit vill jag inte ens länka till.

http://www.99web.se/showthread.php?t=188
http://www.webmasternetwork.se/profil1942.html
http://www.google.se/search?hl=sv&q=eccito&meta=lr%3Dlang_sv

Köp och sälj konserverad gröt.
När en trend blir en hype vankas det affärer.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:15 FM | Google

5 juni 2005

Därför har bloggen en chans att bli lika viktiga.....

Min stafettpinne är "Därför har bloggen en chans att bli lika viktiga som våra dagstidningar".

Jag tror inte att bloggar kommer att bli lika viktiga som våra dagstidningar.

Det är bara c.a 40 procent av svenskarna som har tillgång till bredband, flertalet sitter och stånkar med modem och att läsa bloggar kanske inte är det som står som prio ett för de flesta människor. Många har inte ens Internet hemma.

Själv är jag lite förvånad över denna blogghysteri som uppkommit. Bloggar är inte det enda sättet att publicera sig på nätet. Det finns hemsidor och andra fora som har mer matnyttig info än många bloggar. Det finns fria nättidningar som jag mer ser som konkurrenter till våra dagstidningar än bloggar.

Det är den traditionella pressen som
har tillgång till alla resurser som krävs
för att fånga upp och gräva fram nyheter.

En vanlig bloggare har sällan tillgång
till dessa resurser. En obalans redan här.

Bloggarna kan kritisera traditionella media. Bloggar kan nischa sig på ett sätt som få tidningar kan göra. Bloggar kan skapa debatt i vissa frågor. Bloggar är ett snabbt sätt att publicera på och kommentarsfunktionerna ger möjlighet till debatt på bloggen.

Fler läser dagstidningar än vad de läser bloggar.
Så lär det förbli.

Håkan - hakke snackar får överta stafettpinnen och ämnet är "Hur ska vi uppnå lika lön för lika arbete?" Det gäller alltså löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Håkan är en driven skribent och debattör, jag tror att han har många bra ideér när det gäller just detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:48 EM | Google

Bloggforums hemsida

Missa inte all info som kommit upp på bloggforums hemsida, podcastingar från paneler och smått och gott.

Saxat från sidan:

Redan sänt. 15:30 - 16:30 sänder SVT24 sin upptagning av paneldebatten om "Bloggarna och valet 2006". Torsdag 9/6 kl. 13:03 - 14:00 sänds panelen om "Bloggar och media". Denna gång sänds det förutom i SVT24 också parallellt i SVT2. Sändningarna går också att ses på nätet som strömmande media, men de kommer inte att finnas på SVTs hemsida i efterhand om (om!) inte efterfrågan är stor. Jag tror de vill höra att vi gillar deras program.
När sänds "Att skapa förtroende genom att blogga"?

Maila gärna 24direkt@svt.se och fråga om de inte kan lägga ut den redan sända sändningen samt den/de kommande. Alla har ju inte tillgång till SVT24. Podcasting i alla ära. Live är roligare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:00 EM | Google

4 juni 2005

Stafettpinnen är mottagen

"Därför har bloggen en chans att bli lika viktiga som våra dagstidningar". Det var en stafettpinne som hette duga jag fick av Magnus. Jag får suga lite på karamellen. Skulle jag göra det kort, lätt och enkelt för mig skulle jag helt enkelt bara göra typ ett inlägg:

"Svar:
– Inte en chans att bloggarna blir lika viktiga."

Men så kan jag ju inte göra :). Jag ska klura lite. Stafettpinnen är i alla fall mottagen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:54 EM | Google

3 juni 2005

Pingpongpingare

Jag tycker att tjänsten nyligen.se är alldeles för bra för att missbrukas. Det finns tydligen, enligt Johan, bloggare som satt i system att de pingar fast de inte uppdaterat, pingpongpingare skulle jag vilja kalla dem.

Är det så viktigt att bloggen syns högt upp på listan, fast inget nytt skrivits? Blogghysteri i kubik. Det blir lite som att ropa på vargen. Vargen kommer! Bloggen kommer! Bloggen kommer! Bloggen uppdaterad! Till slut är det ingen som orkar bry sig om att klicka på den bloggen som pingpongpingar, fast inget har uppdaterats - hoppas jag i alla fall. Missbruk ska beivras.

Vore jag i Johans kläder skulle jag utan pardon stänga av alla som sysslar med sådana avsiktliga pingpongpingar. Punkt slut. De som pingpongpingar förstör för oss alla andra.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:55 EM | Google

2 juni 2005

Test

Nu blir Johan kanske ledsen på mig, men jag måste testa och se om nyligen.se tar emot denna ping. Förra inlägget syntes inte på nyligen.se.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:38 FM | Google

1 juni 2005

Det jag inte hann med....

Att starta en blogg är gjort på några minuter.
Vad ska man ha bloggen till?
Det kanske är en fråga att ställa sig.
En blogg kan vara allt från en länklista
till en blogg som bara handlar om frimärken.
Det finns inga begränsningar, bara fantasin.

Men det jag hade tänkt avsluta vår nybörjarworkshop hann jag aldrig med, det blev en enorm tidsbrist mot slutet. Så jag tar tillfället i akt att göra det här och nu istället.

Hur marknadsför jag min blogg? Du kan lägga in urlen till bloggen som en signatur i din e-mailklient. Är du aktiv på olika fora på nätet kan du även där i signaturen lägga in urlen till din blogg. Du kan maila alla vänner och bekanta och berätta att du börjat blogga.

Det enklaste är dock att pinga (meddela att din blogg uppdaterats med ett nytt inlägg). Du kan pinga tjänsten nyligen.se. Det finns instruktioner på sajten hur du gör. Då kan alla som besöker den sajten se att just din blogg har uppdaterats.

Ett annat sätt är att vara aktiv på andras bloggar, delta i debatterna som ofta uppstår i kommentarerna. Ofta efterfrågas ju både namn, mailadress och urlen till din blogg. Fyll i dem, kryssa gärna i (om det finns ett sådant alternativ) "Kom ihåg mig", slipper du skriva uppgifterna nästa gång igen.

Men kommentera inte bara för kommenterandets skull. Det är på gränsen till spam i en dels ögon, typ "Ja, det tycker jag också", eller andra oneliners (enradskommentarer).

När du anger din url i kommentarerna kanske en och annan blir nyfiken på vem just du är och klickar på urlen och vips så har du fått en besökare, som kanske gillar det han eller hon läser och återkommer till din blogg.

En annan viktig sak jag ville säga var att var försiktig med att skriva alltför initierat om jobbet, din familj eller nära och kära – även om du väljer att skriva under ett alias. Internet är som en enda stor hårddisk. Men bara för att du raderar ett inlägg eller tar bort hela bloggen ska du inte tro att det är borta.

Sökmotorer indexerar och cachar sidor, testa exempelvis Google så kan du se det själv. Det kan ligga kvar ett bra tag. Sedan finns det, tro det eller ej, speciella sidor som lagrar det som skrivits på nätet i stora arkiv. Den vetskapen tror jag inte att alla har. Visserligen måste man veta vad man letar efter, men gör man det finner man sidor ända från 1996.

Bilder är ett kapitel för sig. Sommar och bad, nakna barn som badar och stojar. Helt oskyldigt i de flestas ögon, utom i pedofilernas. Undvik att lägga upp sådana bilder som dessa udda personer kan tänkas stjäla och sprida vidare.

Du får inte heller ta bilder från tidningar på nätet, det kan bli dyrt om det upptäcks och fakturan kan bli på några tusen. Jag ville publicera en bild på en pojke skadad av nervgiftet Agent Orange, men jag hade inte råd att punga upp med 3.000 kronor, vilket var vad bildbyrån krävde.

Var även försiktig med bilder du tar ute på stan, knallar Pelle precis bakom ditt motiv och fastnar på bilden och Pelle kanske (vilket är osannolikt, men intet förvånar mig) en dag ser sig själv ute på nätet på din blogg och tar illa upp.

Jag hann komma in lite på det där med anonyma bloggar. Visst förstår jag att många vill skriva under ett alias, har man, som jag, ett ovanligt efternamn kanske man inte törs eller vill ha det på bloggen. Men jag T Y C K E R inte om anonyma bloggar som bara tycks ha på agendan att smutskasta andra personer, sprida lögner, felaktig propaganda, publicera skvaller och sprida konspirationsteorier.

Därför är källkritik A och O.
Bara för att det står på en
blogg eller hemsida är det
inte med automatik sant.

Läs mer om vad som togs upp på workshoppen för nybörjare. http://bloggarombloggar.blogspot.com/, här finns många matnyttiga länkar. Läs även Bengts lilla tjuvstart :). Det har tydligen tillkommit en podcast med hela workshopen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:28 EM | Google

Luttrade bloggare?

Jag kom äntligen in på en Bloggi-blog och skulle göra ett inlägg. Men det gick inte. Error. Gratistjänster i all ära, jag litar mer på dito när stora bolag ligger bakom dem.

De bakom MT driver Typepad.

Update:
Som Bengt skrev i en kommentar, Google ligger bakom Blogger.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:54 FM | Google

31 maj 2005

Bloggade - fick sparken

Jag är en notisläsare och
små notiser gör mig ofta nyfiken.
Jag läste denna lilla notis i AB.

Alla ska ju blogga nu för tiden. Men det kan straffa sig. Elaine Liner, lärare på en skola i Dallas, skrev målande beskrivningar av sina elever i sin nätdagbok. Nu har hon fått sparken.

Under pseudonymen Spökläraren skrev hon bland annat "på den här skolan verkar varenda unge gå på tung medicinering". Hon kallade också eleverna "knappt läskunniga".

När hennes identitet avslöjades sades hon upp från sin tjänst. Blogg är en dagbok på nätet, öppen för alla att läsa.
Houston Chronicler-Aftonbladet

Jag blev nyfiken och sökte vidare på nätet och fann att notisen hade nog kunnat bli en hel artikel. Visst – hon fick sparken. Men läs gärna dessa två artiklar nedan (engelska).

The Phantom Professor says it was an outlet and could be a movie.
Since her story broke, Liner said several agents have called and she is actively working to sell her story. "I heard the two words every writer waits a lifetime to hear," she said. "Movie deal."
The Phantom Professor
Many students who are Liner fans say that they love the blog. Brooke Beals, a senior, says that the first time she read Phantom Professor, it was a little uncomfortable. "She tells the brutal truth, and I had a lot of emotions," Beals said. "But she’s a writer and that’s what she does and it should be supported." Added Beals: "Everything in there is true."

Jag tror inte att läraren hänger läpp för att hon fått sparken. Hon verkar ha stöd av många elever, dessutom kan hon ge ut bloggen som bok eller varför inte som ett manus för en film?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:28 FM | Google

29 maj 2005

Personliga funderingar runt Bloggforum 2.0

Bloggforum 2.0 var ett mycket lyckat arrangemang, jag får tacka både Erik och Stefan. Kul att se att så många kvinnor deltog både i paneler och som publik. Lite av den kritiken jag och andra framförde efter Bloggforum 1.0 kanske förde något gott med sig?

Jag vill även tacka min panel, Sara, Johnny och Bengt som var både engagerade och "engagerande". Jag vill även ge publiken ett stort tack. Många frågor ställdes och jag hoppas de flesta gick därifrån och kände sig nöjda, kanske förhoppningsvis uppmuntrade att starta en egen blog?

Tyvärr blev det lite tidsbrist mot slutet, så vi hann inte riktigt med allt, exempelvis hur trackbacks fungerar och hur de ska användas. Jag hann inte heller med att prata om det jag hade tänkt avsluta workshopen med.

Tidsbristen får jag som moderator ta ansvar för, men det var svårt att bryta paneldeltagarna rakt av eftersom det hela flöt av bara farten. När man har roligt går tiden fort, och roligt hoppas jag att både panelen och publiken hade.

Det var svårt sedan att välja vilket forum jag skulle gå på efter vårt, jag valde "bloggar som kultur och litteratur". Panelen där gjorde bra i från sig, Risto Pakarinen var en positiv fräsch fläkt i panelen och Sanna var hur cool som helst.

Jag följde inte med på eftersnacket/efterfesten. Jag tror nog att det hade varit trevligt, men trots vad många kanske inte tror (eftersom jag bloggar) så är jag både blyg och ogillar större folksamlingar. Jag vet inte hur många mingelinbjudningar jag tackat nej till på grund av det.

Jag fick många nya ansikten bakom bloggarna. Åsa och Anette bakom Entreprenörsbloggen. Jag fick skaka tass med Håkan och krama om Åsk som inte bara är en färgstark personlighet utan lika färgstark och vacker till utseendet. BTW - lycka till Åsk med både det ena och det andra :). Mats hann jag språka lite med, men Mats - var var du? Jag såg dig inte.

Nu väntar jag med iver på en podcasting från Steffanies workshop - avancerad bloggning, ja - från alla andra forum och eventuella rörliga bilder.

BTW - Gudmundson skulle knäcka extra som stand up-komiker. Tack för många glada skratt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:32 FM | Google

28 maj 2005

Bloggforum

Bloggforum väntar. Jag åker lite tidigare så vår panel kan träffas och se hur vi bäst ska lägga upp det. Det verkar bli underbart väder i dag, hoppas ingen skippar evangemanget av den anledningen. Nå, ingen lär missa mig :). Trafik-tröja och två bandagerade händer lär se lite udda ut :). Ni andra som inte ska dit önskar jag en trevlig lördag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:36 FM | Google

27 maj 2005

Blogghysteri

Nöjespanelen på SVT 1 samtalade idag (8.45) om den blogghysteri som tycks råda nu. Jag hade riktigt roligt framför TV:n. Många kända politikers, politikerbroilers och journalisters bloggar fick kritik. Välförtjänt eller inte kan jag inte avgöra, då jag inte läst dem. Men visst är det lite av en blogghysteri nu?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:07 FM | Google

18 maj 2005

Bloggsemester

Nu blir det lite sporadiska uppdateringar,
om några alls i några dagar.
Mycket skoj på gång. IRL.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:16 EM | Google

17 maj 2005

Blindtarmsbloggar

Missa inte Svantes inlägg i tidningen Journalisten.

Själv tycker jag inte att det handlar om bloggar utan jag brukar säga att det är blindtarmsbloggar, bara en förlängning av det ordinarie krönikörskrivandet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 EM | Google

13 maj 2005

Bloggenkät

http://www.surveymonkey.com/s.asp?u=70638607448

Kanske ingen dum idé av Hans Kullin att försöka kartlägga bloggosfären :).

Har du inte svarat på frågorna gör det. Kort, snabbt och anonymt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:54 FM | Google

10 maj 2005

Missa inte Bloggforum 2.0

Återigen en reminder om Bloggforum 2.0.
För att medverka måste du anmäla dig via formuläret.

Givetvis vill jag göra lite reklam för:
Workshopen — Bloggning för nybörjare:
Hur börjar man att blogga själv?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:40 EM | Google

Jerrys blog

Jerrys blog är snart ett minne blott.
Det är med stor saknad jag inser att ytterligare en blog
drabbats av bloggdöden. Jerry, jag saknar redan dina texter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:23 FM | Google

9 maj 2005

Lindas Skugges tankar om bloggar

Linna&Linda...om veckans hetaste samtalsämnen.
På söndagarna har Linna och Linda en helsida i Expressen där de tycker till om veckans snackisar. Linda har förresten själv börjat blogga, fast i mer organiserad form, tillsammans med andra kollegor, då det publiceras i Expressen.

I går i veckans snackisar togs bloggar upp. Jag tyckte att Lindas funderingar var roliga och mailade och frågade om jag fick citera henne rakt av och svaret var att det fick jag göra.

Så här har ni texten.
Skjut inte budbäraren.

// Annica Tiger

Nedan ett direkt citat av Linda Skugges tankar
om bloggar från sidan 35 i gårdagens Expressen.

Har ni provat att läsa de s.k kända bloggarna? Jag har försökt att läsa Errata och Erik Stattin men de är så vansinnigt långtråkiga att man får panikångest och måste genast slå upp första bästa Expressen och läsa om Olinda för att kunna andas igen.
  Bloggtyperna tjatar om permalänkar, RSS och trackbacks.
  Som om människor bryr sig om tekniken, och då menar jag vanliga människor, inte navelskådande bloggare som försöker förlänga sina kukar med detta tekniktjat.
  Det är väl inte tekniken i första hand som är det viktiga, det är ju innehållet. Om innehållet är långtråkigt, finstilt och med massa referenser man inte hajar så är ju den finfina tekniken helt i onödan.
  Skriv om lite mer intressanta saker istället istället för det där högtravande bajsnödiga – skriv hellre ATT ni är bajsnödiga och vilket toapapper ni föredrar, mjukt eller litet strävare så det river till lite, hahaha, sorry men jag kunde inte låta bli.
  Men ni superbloggare borde loosen up lite.

Annica Tiger 5:35 FM | Google

7 maj 2005

Mjölkbondens förbannelse

Att ha en blog är lite som av mjölkbondens förbannelse var det någon som skrev på en mailinglista.

Mjölkbonden MÅSTE upp varenda morgon och mjölka. Det spelar liksom ingen roll hur mycket annat viktigt som kommer emellan - kossorna måste mjölkas varje dag. Det är kämpigt...

Även om det där med att man måste gå upp tidigt varenda morgon inte stämmer, så är liknelsen ganska bra.

Det är ett evigt pyssel och knåp. Uppdateringar i form av nya inlägg. Uppdateringar av själva verktyget. Felsökning om det inte fungerar. Nu har jag tagit bort möjligheten att välja att få mail om nya kommentarer, då det kanske kan vara min Notifier-plugin som orsakar problemen med att å,ä, och ö inte visas korrekt i mailets Subject.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:05 FM | Google

6 maj 2005

MT 3.16 exponerar inte å ä ö i Subject.

Någon som uppgraderat till MT 3.16?

Jag har fått en liten underligt bug när bloggen uppdaterades från 3.15 till 3.16. Visserligen blev kategorierna listade i alfabetisk ordning och det var ju bra. Men däremot slutade svenska tecken att fungera i Subject i de mail som skickas iväg när en kommentar gjorts.

Ärende: [Annica Tigers Blog] New Comment Posted to 'Nazistens r?tta ansikte'

sedan kommer mailets body och där är inte heller svenska tecknet rätt.

A new comment has been posted on your blog Annica Tigers Blog, on entry #1676
(Nazistens r?tta ansikte).

Men kommentarens text innehåller och visar åäö som vanligt.

Än har jag inte fått något vettigt svar från MT:s support vad detta kan bero på. Det har fungerat bra i 2.64 och i 3.15, men inte i 3.16.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:37 FM | Google

Inga snubbar i pyjamas

Angela, Johnny, Lars, Björn, David, Steffanie, undertecknad, Chadie, Hakke, Monica, Emma, Arto.

Bloggmiddagen i går var trevlig. Minsta gemensamma nämnaren är att vi alla bloggar. Men det räcker gott som bas att stå på. För vi är inga killar i pyjamas utan vi är sociala och helt vanliga människor. Det var trevligt och vi snackade om allt mellan himmel och jord, inte bara bloggning. God mat och god öl. Ni bloggare som inte kom, kom nästa gång det blir en blogglunch eller bloggmiddag. Ni lär garanterat få trevligt.

Jag tog några bilder med mobilkameran - fast jag har inte tankat över dem till datorn än, men jag hänvisar till Chadie som lagt upp lite bilder. Fler lär dyka upp lite varstans. Missa inte Johnnys toabesök :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:26 FM | Google

5 maj 2005

Bloggdöden

Det var med sorg i hjärtat jag såg att R2 förmodligen tänker lägga av, jag skrev lite om det häromdagen. Nu ser jag att www.obunden.se har gått till de sälla jaktmarkerna. Jag läste på EmilV:s blogg ...elden i texten "Ajöss och tack för fisken" att han håller på att knyta ihop påsen. Tråkigt. Men det är ju så att det berör en mer om det är en blogg man läst regelbundet som tystnar, än om det är en blogg man inte ens vet om att den finns. Jag antar att det finns många nya bloggar som startas för att bloggning har blivit så hypat, pretto och trendigt, inte blir så långlivade när intresset falnar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:20 FM | Google

3 maj 2005

Kommentera kommentarerna

Sofia har funderat över varför en del bloggare inte ger respons på kommentarer. Det har jag själv ofta funderat på. En gång fick jag chansen att göra fredagsfyran och då ställde jag bland annat frågor om just kommentarer.

Det har diskuterats huruvida en blogg är en blogg om den inte har kommentarsfunktioner eller möjlighet att kunna sända en trackback till. Där är många oense och för min del är det solklart, att kunna kommentera är ett måste i en blogg. Trackbacks är inget måste, men en bonus.

Jag har slutat besöka bloggar där jag har kommenterat en eller flera texter som jag tyckt varit intressant och aldrig fått en enda respons. Jag tycker att vitsen med att ha en blogg är att den öppnar för en kommunikation mellan den som bloggar och den som läser bloggen. En blog ska inte vara en envägskommunikation. Ja – PJ:s blogg på SvD är väl ett exempel på det. Blogg och blogg. Notiser skulle jag kalla det, en blindtarm till övriga krönikor på SvD.

Jag och många andra har för vana att kommentera kommentarer. Kanske inte alla (om många är ungefär av samma karaktär) kommentarer, men oftast i alla fall. En del kommenterar aldrig andras kommentarer. Varför då ha kommentarsfunktionen påslagen?

Nu när det blir fler och fler som börjar upptäcka bloggen som uttrycksmedel är det än mer viktigt att vi som bloggat ett tag sträcker ut en hjälpande hand, kanske då i form av att svara på en kommentar. Det är så enkelt.

Vi har alla varit nybörjare. Ingen föddes med en blogg i käften. Det finns ett uttryck, var snäll och hjälpsam mot andra på vägen upp, för det är samma personer som du möter på vägen ned. Något modifierat, men ordalydelsen framgår nog tydligt?

Än lever liket.
Eller så är det bara dödsryckningar.
Men detta kändes viktigt att skriva om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:04 EM | Google

Bloggliv

Jag tänkte puffa lite för Bloggliv - ett forum för alla bloggare. Jag är osäker om alla vet om detta forums existens. Det är ett bra forum, för både nybörjarfrågor och mer avancerade dito. Det finns många forum på engelska som handlar om bloggning, men ett svenskt alternativ tror jag många föredrar.

http://www.bloggliv.se/

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:59 FM | Google