« Bloggtreköver 46 | Startsidan | Bloggtreklöver 47 »

3 maj 2005

Kommentera kommentarerna

Sofia har funderat över varför en del bloggare inte ger respons på kommentarer. Det har jag själv ofta funderat på. En gång fick jag chansen att göra fredagsfyran och då ställde jag bland annat frågor om just kommentarer.

Det har diskuterats huruvida en blogg är en blogg om den inte har kommentarsfunktioner eller möjlighet att kunna sända en trackback till. Där är många oense och för min del är det solklart, att kunna kommentera är ett måste i en blogg. Trackbacks är inget måste, men en bonus.

Jag har slutat besöka bloggar där jag har kommenterat en eller flera texter som jag tyckt varit intressant och aldrig fått en enda respons. Jag tycker att vitsen med att ha en blogg är att den öppnar för en kommunikation mellan den som bloggar och den som läser bloggen. En blog ska inte vara en envägskommunikation. Ja – PJ:s blogg på SvD är väl ett exempel på det. Blogg och blogg. Notiser skulle jag kalla det, en blindtarm till övriga krönikor på SvD.

Jag och många andra har för vana att kommentera kommentarer. Kanske inte alla (om många är ungefär av samma karaktär) kommentarer, men oftast i alla fall. En del kommenterar aldrig andras kommentarer. Varför då ha kommentarsfunktionen påslagen?

Nu när det blir fler och fler som börjar upptäcka bloggen som uttrycksmedel är det än mer viktigt att vi som bloggat ett tag sträcker ut en hjälpande hand, kanske då i form av att svara på en kommentar. Det är så enkelt.

Vi har alla varit nybörjare. Ingen föddes med en blogg i käften. Det finns ett uttryck, var snäll och hjälpsam mot andra på vägen upp, för det är samma personer som du möter på vägen ned. Något modifierat, men ordalydelsen framgår nog tydligt?

Än lever liket.
Eller så är det bara dödsryckningar.
Men detta kändes viktigt att skriva om.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 3, 2005 4:04 EM