7 augusti 2007

VM i fotboll för hemlösa

Aldrig hört talas om detta arrangemang, men det har tydligen funnits sedan 2003. Graz 2003, Göteborg 2004, Edinburgh 2005, Sydafrika 2006 och nu Danmark 2007.

Det finns ju inget internationellt språk, men fotbollen är en idrott som ska förena och förbrödra - som alla sport. Men det är nog en sanning med modifikation.

Nu gick det tydligen lite snett i Danmark, då några hemlösa hoppade av och inte åkte hem med laget.

Sju av dem kom från Burundi, tre från Kamerun, fyra från Liberia och en från Afghanistan. Spelare från dessa länder är nu avstängda från nästa års VM.

Snacka om lagstraff! Jag tycker det är fel att stänga av dessa länder för att några få inte skött sig. Danska socialministern vill inte ha dessa femton i landet och anser att ingen av de försvunna spelarna kvalificerar sig för asyl och att de kommer att skickas hem så fort de hittas.

Låt dem prövas först via en sedvanlig asylbehandling. Det går ju inte att på förhand sia om detta eller har danska socialministern kontaktat Saida postumt?

Hittade en gammal artikel på DN som kan vara kul extraläsning. Den handlar om arrangemanget i Kapstaden.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 FM | Google

18 februari 2007

Slöbloggeri

Var det kattbloggeri i går blir det slöbloggeri i dag. Jag har jäst framför TV:n och kikat på vårt landslag i lagtävlingen i Åre. Slöare än slöast med andra ord. Grattis till landslaget, samt Anja, som numera är historisk.

Detta VM har varit roligt att följa, säger jag som inte anser mig vara speciellt sportintresserad. Men vissa sportevenemang är faktiskt kul att se, eller rättare sagt att se de svenska idrottare som deltar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:56 EM | Google

11 februari 2007

Grattis Anja!!!

Hon gjorde det. Anja tog sitt tredje raka guld i Åres alpina VM. Jag har lidit med henne under året då det gått så dåligt för henne. Men nu har det tydligen börjat flyta igen. Kul!

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:51 EM | Google

19 januari 2007

Titta, det snöar!

Snöflingorna faller, men det finns ingen tjäle i marken så jag hoppas att snön ligger kvar. Men enligt väderprognosen kommer det mer snö i helgen. Nu så pass långt in i januari tycker jag att Kung Bore kan hoppa över sitt årliga besök. Ja, själviska tankar - för barnen längtar nog efter snö så de kan åka pulka och skidor med mera.

På tal om snö och is. Det var med glädje jag såg på sportnyheterna i morse att Brynäs toppar tabellen nu. Det var länge sedan, år 2001 om jag inte minns fel. Grattis! Jag är inte sportintresserad, men Brynäs fram- och motgångar följer jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:02 FM | Google

30 november 2006

Proffsboxning i fyra ronder

Boxning eller kampsport är inget jag är intresserad av. Men de som utövar dessa sporter har desto större intresse givetvis. De är säkerligen ganska nöjda i dag. Kampsportsdelegationen har sagt ja till fyra ansökningar om boxning- och kampsportsgalor i Sverige. Men med massa regler och föreskrifter. Ett ja som egentligen kan ses som ett nja.

Noterar att DN har ett stavfel i artikeln, edt istället för det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:02 FM | Google

26 november 2006

Oroande tendens

När jag tänker på Friskis & Svettis ser jag mig helt vanliga människor framför mig som går på gym för att få upp flåset lite och kanske bränna lite kalorier. Det verkar som jag har totalt fel. Det förvånar mig faktiskt att sådant här händer.

Ett tiotal personer avvek i samband med en oanmäld dopningskontroll på Friskis & Svettis i Uppsala.

Är doping så vanligt bland vanliga människor så är det inte underligt att det förekommer hos elitidrottare, eller är det att det förekommer där som föranleder att vanliga dödliga använder det också? Det är 10.000-kronorsfrågan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:54 EM | Google

3 oktober 2006

Jag var för full för att minnas

Jag var för full för att minnas,
den frasen känns igen, vare sig det
gäller misshandel eller mord.

Ja, vad säger man?
Där spriten går in, går vettet ut.
En idrottare har polisanmälts och anklagas
för att ha slagit en kvinna på en nattklubb i Luleå.

Idrottare är inte mer än människor, men med tanke på att de är förebilder för så många bör de kanske ta det lilla lugna när de är ute och röjer?

BTW - ett tips till politiker också :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:09 EM | Google

14 augusti 2006

Så fucking djävla onödigt

En fylla efter ett misslyckande slogs upp stort. Ja, det kanske inte är direkt rekommendabelt att supa sig aspackad iförd landslagsdräkt. Men än så länge är inte alkoholförtäring olagligt. Den personen fick sig en släng av sleven av en person som nu åkte dit i kokainhärvan. Lång näsa! Kasta inte sten i glashus!

Då är kokainhärvan som nu uppdagats tusen gånger värre. Hur tänkte de? Tänkte de alls? Bratsen vid Stureplan använder kokain när de festar. De är inget bra föredöme för andra ungdomar och kommer aldrig att bli det, vare sig med eller utan kokain.

Idrottsmän, aktiva eller inte, är däremot föredömen för ungdomar och borde kunna avhålla sig från olagliga aktiviteter som att nyttja kokain. Nu har jag aldrig själv testat denna drog, men nog måste det väl gå att ha kul utan att ha kokain i kroppen?

Polisen väntade med tillslaget att man inte ville störa Christian Olssons guldfest efter trestegsfinalen och det var bra. Men när sällskapet med de misstänkta fem personerna lämnade nattklubben Lounge väntade polisen utanför.

Ingen kan påstå sig vara oskyldig då samtliga urinprov innehöll kokain. Att det fanns även två gram kokain på en av de misstänkta, samt rester av kokain i en papperslapp på en annan är mycket graverande. Hur oskyldig kan man förklara sig då? Jag fick nog det i drinken? Någon stoppade på mig kokainet?

Ett rent EM skulle det vara.
Jag kan inte direkt påstå att
svenska idrottstjärnor bidragit till detta.

Som löx på laxen läser jag detta:

På måndagsmorgonen efter att EM-tävlingarna avslutats hittades en kasse full med kanayler, ampuller och dopingpreparat på Sten Sturegatan 36, strax intill hotel Opalen där en stort antal EM-tävlande från Ryssland, Polen, Malta, Montenegro, Gibraltar och Bosnien-Hercegovina bodde. Det mesta av det anträffade är använt, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Den kassen har nog inte promenerat dit av sig själv. Jag tror inte heller på att någon illasinnad svenska anabolanvändare dumpat skiten där. De som slängde kassen hur tänkte de? Tänkte de alls? Dålig planering i mina ögon. Hoppas de kan få fast vilka som använt dopningspreparaten. Rent EM. Det finns nog inga rena tävlingar numera. Vilket är synd och skam för det finns faktiskt idrottare som vill vara rena och prestera bra resultat utan doping.

Hur kul är det förresten att fuska?
Det handlar inte om idrott tycker jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:13 EM | Google

30 juli 2006

Tour de France

Varför blir jag inte förvånad?

Under torsdagen briserade ytterligare en dopningsdomb. Tour de France-segraren dopad. Fast vad jag vet är det inte ännu fastställt att så är fallet. B-provet ger antagligen facit.

Finns det någon sport som inte dopning förekommer?
Golf? Tiger dopad? Det _skulle_ vara en dopningsskandal.

Men just sporter som långcykling och långlöpning
har jag aldrig förstått mig på.

Kan inte låta bli att citera
detta nedan ur en mailinglista.

150 män som dopar sig så precist att de klarar sig genom dopingkontrollen med en hårsmån och sen cyklar tillsammans upp och ner för några backar i Frankrike i nästan en månad tills deras arslen ser ut som om de tillhörde en babian.

Det säger allt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:38 FM | Google

15 juli 2006

Fusk ska aldrig löna sig

Jag är inte så där överdrivet intresserad av italiensk fotboll, men jag har inte missat skandalerna som duggat tätt. Därför tycker jag att det är rätt att de som fuskat får stå för konsekvenserna.

Spelarna, de flesta i alla fall är förmodligen oskyldiga, drabbas hårt - hårdast drabbas klubbarna och deras ägare. Vilket är meningen misstänker jag. Många fingrar i syltburken, fingrar vars kladd blir svårt att tvätta bort.

Saxat ur Aftonbladets sportsidor:

Juventus, Fiorentina och Lazio åker ner - Juve förlorar två ligatitlar. Efter lååååång väntan läste i kväll chefsdomare Cesare Ruperto upp tribunalens dom mot de italienska mygellagen. Juventus åker ur Serie A och ner till Serie B – och förlorar dessutom sina två senaste ligatitlar. Fiorentina och Lazio gör Juve sällskap ner i serie B. Milan blir kvar i högsta serien. Det är den största skandalen någonsin i italiensk fotboll. Nu har den första domen fallit.

Ägarna till klubbarna kan väl knappast varit helt oinformerade om vad som pågått? Fusk ska aldrig löna sig. Läggmatcher. Köpta domare. Överenskommelser under bordet. Det har inget med sport att göra. Nu verkar pengar betyda en allt större del i många sporter, inte bara fotboll. Jag gillar inte den utvecklingen. Folk kan göra vad som helst för pengar. Sedan har vi problematiken med doping inom de flesta sporter.

Jag vet inte om jag instämmer i grattis och viva italia när de nu vann VM 2006.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:04 FM | Google

12 juni 2006

VM

Jag är inte speciellt förtjust i fotboll. Jag gillar hockey, där är det snabba puckar. Snabba bollar vet jag inte om det brukar vara i fotboll, men det var det definitivt inte i Sveriges första match mot jumbolaget. Sverige borde ha vunnit med minst 3-0 eller något dito.

Nu såg jag till min förvåning alla välbetalda spelare som Zlatan och Henke med flera spela som de befann sig i division två och inte i ett VM. Bollen ska in i mål. Den ska inte över. Det ger inga poäng. Jag såg en halvlek, sedan tröttnade jag.

Mit tips.
Sverige kommer inte till slutspel.
Såvida inget mirakel händer.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:24 FM | Google

8 juni 2006

VM-feber gör många VM-sjuka

VM-feber

VM-feber

Ja, nu är det verkligen VM-feber. En dag kvar om jag har förstått saken rätt. Själv är jag helt ointresserad av fotboll och tänker inte se en enda match.

Vid stora sportengagemang brukar sjukskrivningen öka. Så VM-febern lär öka antalet sjukskrivna män även i år, såsom skett alla andra år. En notis i Aftonbladet som jag tyvärr inte hittar någon länk till på webben ger besked om detta.

En blivande doktorand på nationalekonomiska institutionen i Uppsala har undersökt korttidssjukskrivningen under fotbolls-VM 2002. Sjukskrivningarna ökade med 55 procent bland männen, jämfört med samma period 2001 och 2003.

Siffrorna talar för sig själv.

En sak hoppas jag verkligen att inga av Alliansens anhängare missbrukar detta och sjukskriver sig bara för att de har fått VM-feber. För då skjuter ni er själva i foten. Ni som påstår att det bara är slöa och lata arbetare som missbrukar systemet, typ. Något sådant skulle väl aldrig ni göra? *ironi* :-)

Må försäkringskassorna mångdubbla kontrollerna under VM. :)
Nej fyrdubbla kontrollerna. Detta är ett känt fenomen.
Varför inte utnyttja den vetskapen och öka kontrollerna?
Men kontrollanterna kanske också fått VM-feber?

Andra bloggar om:
,

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:10 EM | Google

16 maj 2006

Juventus i blåsväder

Det ska aldrig löna sig att fuska, i vilket sammanhang det än gäller. Juventus anklagas för läggningsmatcher och mutade domare.

Hur sanningshalten är med detta vet jag inte, men de verkar ligga pyrt till. Handeln med klubbens aktier har stoppats. Många supportrar är mog lite småsura om de nu investerat i aktier i sin favoritklubb.

Kommer det fram att Juventus fuskat tycker jag att de ska fråntas sin senaste tagna titel och flyttas ned till Serie B. No pardon.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:26 FM | Google

28 januari 2006

13 gick ned sig i isen

Jag har sett dessa fullt munderade issportare, både i morse och förra lördagen. Vid båda tillfällena var de uppspelta och såg fram emot isfärden. Förra söndagen åkte jag med dem hem med några av söndagsåkare och de var helt lyriska efter en hel dag på isen, de var med andra ord verkligen sportiga ;-). De pratade dock om att isens kvalité var det lite si och så med.

Men de som åkte ut i morse är nog inte lika uppspelta nu på hemvägen. En svår olycka har inträffat bekräftar ordföranden för Stockholms skridskoseglarklubb (SSSK). Tretton personer i vattnet, varav inte än har hittats och tre personer har fått livshotande skador. Jag hoppa de tre skadade lever och att de hittar den tredje, mina tankar far till deras familjer.

Jag är en fegis. Jag går aldrig ut på isen. Jag missar säkert mycket roligt, men jag är lika rädd för isen som för att flyga. Flyga måste jag göra ibland, men ut på isen kan inget tvinga mig till. Ja, såg jag någon som ramlade i en vak skulle jag väl försöka vara behjäplig, krypande sista biten och hoppas att det är en van isåkare eller ispromenerare så för de har rätt utrusning. Pikar, pipa och en plastgrunka att slänga i väg mot det håll hjälpen är på väg.

Dock hoppas jag att jag slipper.
Jag undviker sjöar vintertid.
Inte en en strandpromenad lockar.

Men snart kommer våren och med solen och då vaknar "fisken" i mig. Jag är som ett vattendjur, när både vatten och utetemperaturen är dräglig.


// Annica Tiger

Annica Tiger 8:33 EM | Google

23 augusti 2005

Yes sex sells

För ett tag sedan var Lennart Johansson (Uefa) i blåsväder för sina uttalanden om att kvinnliga fotbollsspelare och deras utstyrsel, bl.a enligt BBC Sport så uttryckte han att "Yes sex sells".

Nu är det den internationella badmintonfederationen inne på samma linje.

Vice ordföranden Punch Gunalan tycker att dagens kläder är för gammalmodiga och att badmintonsporten måste vara en del av modevärden. Gunalan tycker att de kvinnliga badmintonspelarna ska ha häftigare kläder som också publiken kan vilja ha på sig.

Men detta gäller tydligen bara de kvinnliga utövare av sporten, inga direktiv anges till männen vad de ska eller bör ha på sig, enligt artikeln. Sportutövare ska ha för sporten lämpliga kläder tycker jag och de ska inte känna sig obekväma med kläderna. Spela i bikini? Well, Yes sex sells och det skulle säkert kanske komma fler betalande besökare. Men är det ditåt vi vill att sporten ska gå hän?

Jag vill se idrottare utföra bra prestationer.
Vill jag se senaste modet går jag någon annanstans.
Sport ska inte sexualiseras.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:53 FM | Google

14 augusti 2005

Höjdhoppningen börjar snart

Jag har gjort som fiskaren i dag.
Bara funnits i nuet. Inget att skriva om direkt :).
Men kvällens höjdpunkt blir höjdhoppningen.

Update:
Vilken antiklimax. Vilken flop.
Det blev ingen höjdpunkt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:06 EM | Google

25 juni 2005

:-)

Annika lika stor som Tiger.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:05 FM | Google

18 juni 2005

Sponsorerna vill se svettiga, snygga tjejer

Det jag skrev om i går kan läsas i olika sportbilagor i dag. Jag är alltså inte ensam om kritiken. SVT:s Aktuellt ljuger? Tidningarna ljuger? Jag kanske ljuger? Troligen inte. Eller så är det en groda av Grodan Boll – igen.

Här en mer utförlig artikel om gårdagens text. En i landslaget reagerade så här, enligt Expressens sportbilaga. I Aftonbladet menar spelarna på att de är är trötta på utseendefixeringen kring damidrotten.

Kim borde kanske läsa in sig lite, innan han själv börjar slänga ur sig otidigheter i sin blog. Manshatare? Blir en kvinna med automatik en manshatare om hon framför kritik mot en man. Motsatsen, en man som kritiserar en kvinna, blir han med automatik kvinnohatare? Det har jag inte sett eller hört talas om, men allför ofta motsatsen. Vad beror det på?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:44 FM | Google

17 juni 2005

Fula ofräscha kvinnliga fotbollsspelare går fetbort?

Kvinnliga fotbollsspelare måste bli snyggare och mer attraktiva för att dra till sig fler sponsorer, enligt presidenten i UEFA Lennart Johansson. De bör bära kvinnligare (sexigare?) dräkter. De ska göra sig bättre på bilder, inga underbett eller uppnäsor här inte, eller? De ska komma ut ur duschen vackra, fräscha och snygga för intervjuer.

När jag hörde detta på Aktuellt 18.00
nu ikväll höll jag på att gå i taket.
Eller rättare sagt jag satt som en fågelholk
och trodde inte på vad jag hörde. Hörde jag rätt? Jag var tvungen att gå upp på webben och lyssna på sändningen igen. Jo, jag hörde rätt. Jag hittade intervjun som var grunden till Aktuellts nyhetsrapportering.

Speaking ahead of Sunday's Euro 2005 final, he said:
– Companies could make use of a sweaty, lovely looking girl playing on the ground.
– It would sell, he told BBC Five Live.

Ställs liknande krav på manliga fotbollsspelare?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:05 EM | Google

20 mars 2005

Formel 1

2005 Formula Malaysian Grand Prix och ingen Schumacher i sikte på prispallen (varför tänkar jag alltid på bröd när jag hör detta efternamn?). Michael Schumacher blev sjua och hans bror blev femma. Fernando Alonso (Renault), vann före Jarno Trulli (Toyota), och Nick Heidfeld (Williams) som kom på tredje plats. Tack för lite variantion på prispallen. Kul med nya ansikten. Nya vinnare.

BTW - Vårdagsjämning. Det låter smutt. Solen står i zenit vid ekvatorn och dagen och natten lika långa eller korta, välj valfritt alternativ. Ljuset och mörkret balanserar varandra. Inte för att jag har några vårkänslor, men visst går det åt rätt håll.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:59 EM | Google

6 mars 2005

Vasaloppet

Jag brukar alltid titta på starten på Vasaloppet, resten är ointressant för min del. Alla dessa människor liknar ett lämmeltåg. Jag tycker synd om dem som står allra längst bak. De får vänta, för när elitåkarna har åkt iväg och mellanklassen börjar röra på sig, bildas det alltid en propp inför backen upp efter starten. En propp som till synes står helt still. Jag önskar alla lycka till. Två gubbar körde sina 50+ lopp i år. Strongt gjort. Själv skulle jag nog knappt orka första backen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:20 FM | Google

13 november 2004

Heja Assyriska

Assyriska har ju, nu när Örebro petades på grund av dålig ekonomi, hamnat i Allsvenskan. Assyriska föll ju annars på målsnöret, men sedan ändrades tabellen och det kan inte Assyriska klandras för. Jag bryr mig inte ett dugg om Allsvenskan, egentligen. Fotboll är inte min grej. Jag sörjer mer att det går så dåligt för Brynäs i hockey. Men jag hoppas faktiskt att Assyriska tar och sopar rent banan i Allsvenskan nästa säsong. Assyriska har fått ta emot flera hotsamtal om att föreningen inte har något i högsta serien att göra. Jag kanske drar iväg i min fantasi om jag misstänker att dessa hot har lite rasistiska förtecken? Hur som haver. Må det gå bra för Assyriska i Allsvenska, om inte så för att reta dem som är så infernalt dumma att de ringer in hotsamtal. Fegt! Att de bara orkar. Det är sport det handlar om trodde jag. Fast det är bara att kolla in hur Black Army och andra idioter till fotbollfans uppför sig på matcherna, innan och efter också för den delen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:28 FM | Google

17 oktober 2004

Bollkalle blir bollbimbo

Ordet bollkalle har fått en ny innebörd, bollbimbo. I Madrids ATP-turnering ersätts bollkallarna med snygga fotomodeller. En bollkalle ska vara liten, snabb och bra på att hämta bollar. Jag misstänker att de flesta bollkallar (både killar och tjejer) även är intresserade av sporten och kanske när drömmar om att själv bli en tennisstjärma. Vad fotomodellerna drömmer om är säkert något helt annat. Men arrangörerna har nu bestämt att fotomodeller ska vara bollkallar.

– Förhoppningsvis har de en positiv inverkan på spelarna, säger turneringens general manager Gerard Tsobanian till Sportbladet.

Spelarna struntar nog i om det är snygga bruttor som hämtar bollarna och är säkerligen mer intresserad av att det funkar med bollhämtning och bollreturnering, så att matchen inte får onödiga avbrott eller att spelarna störs och irriteras över att bollkallarna inte gör sitt jobb som tänkt. Fotomodellerna är nog mer ögongodis för publiken, både på plats och i media – samt kanske då för att ge mer klirr i kassan åt arrangörerna.

Fotomodellerna har trimmats i tre veckor nu för att lära sig de elementära grunderna hur tennis fungerar. De ha fått lektioner i vad ett game, set och ett serveess är och hur de ska returnera bollarna till spelarna. Ändå verkar en del vara oroliga för att de inte ska klara jobbet som bollkalle.

Som plåster på såren eller som en ursäkt för att inte verka vara sexistiska ska det vara manliga modeller som är bollkallar när tjejerna ska spela i turneringen. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta :(). Är det inte sporten och dess utövare som ska vara i fokus? Är de inte säljande nog?

Sporten är en mansdominerad värld. Kvinnlig fägring, som inte har ett dugg med själva sportutövandet att göra, används i många sporter. Fenomenet cheerleaders i sina små utstyrslar som används i amerikansk fotboll har väl ingen missat? Det är verkligen en del av den amerikanska kulturen och på college slåss nästan tjejerna om att få bli cheerleaders.

Cheerleader

Boxningen har sina bikinibrudar som går runt med en skylt och talar om vilken rond som ska påbörjas och det är inte heller någon ny företeelse. Formel 1 och speedway använder sig också av sexiga brudar, oftast väldigt lätt klädda, i olika sammanhang och har så gjort länge.

Nu när kvinnor i allt större utsträckning tar sig in i de tidigare så mansdominerade sportgrenarna, hur kommer det att bli då? I kvinnliga boxningsmatcher ska en snygg manlig fotomodell gå omkring i stringbikini med en skylt som talar om vilken rond som gäller?

Fenomenet finns även kvar inom bilbranschen, trots massiv kritik under åren. Fortfarande är det snygga fotomodeller som "smeker" bilarna på bilmässorna, ofoget att de ska åma och kråla sig sexigt över huven tycks dock ha försvunnit. Men varför ska en bil behöva säljas med kvinnlig fägring? Är inte bilen bra nog att kunna säljas ändå?

Bilar och brudar

I Sverige är det inte så ofta dessa bondfångarknep används i marknadsföringen. Men övertramp förekommer. Att annonsera om en motorsåg genom att visa en bikinibrud som håller den i på ett utmanande sätt torde anses vara historia. Ibland reagerar jag dock på en del annonser och reklamspottar och undrar hur de tänkt, egentligen. Har hela samhällsdebatten passerat dem omärkt förbi?

Själv skulle jag aldrig köpa en produkt
som marknadsförs på ett sexistiskt sätt,
vare sig det gäller diskmedel, borrmaskin,
filmjölk, cykel eller en bil.
Kan inte produkten sälja sig själv,
så antar jag att den inte är något att ha.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:24 FM | Google

6 oktober 2004

NHL-proffs

NHL-proffsens Modo uppträdde som ett nykomlingslag enligt Aftonbladet. NHL-proffsen kanske är både överreklamerade och överbetalda? Eller så är svenska elitseriens spelare fullt jämförbara med den så omtalade NHL-cirkusen välbetalda proffs. Peter Forsberg och tvillingarna Sedin gjorde varken till eller från i matchen i går.

Brynäs spelade oavgjort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:02 FM | Google

13 september 2004

Paralympics

Den 17:e september startar Paralympics i Aten. Jag har alltid undrat varför Paralympics alltid kommer så långt efteråt. De flesta har rest hem från Aten, både turister och funktionärer. Är handikappsidrotten en B-klass i sig? Det tycker inte jag. Det finns många bra och duktiga idrottare även här.

Varför inte samordna så att dessa spel går parallellt med OS? Paralympics idrottare får mindre uppmärksamhet och inte alls lika stor mediabevakning som de som deltar i ordinarie OS.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:40 FM | Google

5 september 2004

Finnkampsmassaker

Detta var den roligaste finnkamp jag någonsin tittat på. Ska jag vara ärlig beror det på att det faktiskt är den första finnkampen jag överhuvudtaget sett från start till slut. Vadan detta nyvaknade intresse? Våra underbara stjärnskott inom friidrotten såklart, annars skulle jag nog inte ha kikat på spektaklet. Det var en total massaker av finnarna, både de kvinnliga och manliga svenska friidrottarna var suveräna.

Jag tror att jag behövde lite mental semester och det har jag fått nu i helgen genom att agera soffpotatis. Vi har suttit och hejat, skrattat och tjoat framför TV:n. Allt annat har varit bortglömt. Men det finns kvar....det märkte jag när jag nu läste tidningarna. Men ibland måste man få vara bara sig själv närmast.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:12 EM | Google

4 september 2004

Spännande finnkamp

I dag har jag bara softat. Datorn har stått mest och surrat på tomgång. Jag har njutit av höstsolen, tyvärr går solen så lågt nu att det bara är sol några timmar mitt på dagen innan stortallarna skuggar solen för resten av dagen på tomten. Men det känns att det är höst, kvällar och morgnarna är dimmiga och kylslagna. En resa till solen vore inte dumt känns det som.

Jag har kollat in Finnkampen där Sverige går vidare till morgondagens tävlingar med försprång både på dam och herrsidan. Det blir en spännande slutspurt i morgon som jag bara måste se.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:24 EM | Google

29 augusti 2004

Äntligen slut!

Äntligen är OS snart över. Sportjournalisten på TV4 som sammanfattade spelen var den enda hitintills jag har hört som kommenterat skandalen att inför spelen dödades 150.000 hundar och han tyckte inte heller om den öppna prostitutionen som Aten sanktionerat inför spelen. En elogé till honom att han vågade kritisera detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:51 EM | Google

23 augusti 2004

Efterlängtat guld

Stefan Holm har en hemsida. Gästboken är fylld med gratulationer till guldet. Det var förövrigt en ovanligt intressant hemsida. Vem har sagt att idrottare är enkelspåriga? På tal om spår, Stefan Holm gjorde bra ifrån sig i TV-programmet "På spåret", så det är en kille med huvudet på skaft, förutom att han är en bra höjdhoppare. Jag blev glad över att Stefan Holm fick sitt efterlängtade guld. Han berättade att en än större händelse ska ske om två månader när han intervjuades efter segern. Han ska bli pappa.

Grattis för övrigt till de andra medaljörerna, fler kanske det blir. Men jag följer inte OS så noga. Jag blev besviken på Greklands sätt att hantera arrangemanget innan det startade, därav min avoghet och mitt ointresse, annars skulle jag ha tittat mer än vad jag har gjort hitintills. Men min make håller mig uppdaterad. Jag brukar titta på repriserna, som när Stefan Holm vann, Caroline och Christian. Att J-O Waldner inte fick medalj var tråkigt. Men han är en stor idrottsman och han har gjort bra ifrån sig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:02 EM | Google

20 augusti 2004

Pengar fixar ett OS?

Allt kan köpas för pengar. Att ett land får arrangera ett OS är prestigefyllt samt även oftast ekonomiskt lönsamt. Att köpa sig ett OS verkar fortfarande vara fullt möjligt, bara man är stadd vid kassa.

IOK-presidenten Juan Antonio Samaranch lovade att efter skandalen kring vinter-OS i Salt Lake City att det numera inte ska vara möjligt att muta sig till ett OS. Den skandalen medförde att ett få antal mutkolvar rensades ut. Men det var nog bara ett spel för galleriet.

Men många mutkolvar tycks finnas kvar bland delegaterna i den internationella olympiska kommittén. London har ansökt för att få arrangera OS år 2012. Det verkar finnas en prislapp för att att kunna få det om man vill muta sig fram för att garantera de röster som behövs, 10 miljoner euro.

BBC:s Panorama visar att det fortfarande går att köpa ett olympiskt spel. Jag såg inte Dokument utifrån i går men det går i repris i SVT2 på lördag 21 aug 2004 kl 13.00.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:06 FM | Google

18 augusti 2004

Kenteris och Thanou

Kenteris och Thanou hoppar av OS. Allt annat hade ju varit skandal. Jag ser avhoppet som ett erkännande att de har haft något fuffens för sig. Jag kan inte tolka det på annat sätt. Tyvärr! Men jag är glad över att denna dokusåpa inom OS äntligen fått ett slut, om än inte ett lyckligt dito för Kenteris och Thanou.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:28 FM | Google

14 augusti 2004

OS har en otäck odör

OS har börjat.
Det luktar redan illa.
Det stinker.

Dopningsskandaler innan, bland annat många idrottare från USA har det rapporterats om i media. En misstänkt grekisk dubbeldopningsaffär. Brottslingar som deltar i spelen. Doften av förmultnande förgiftade hundar som inte lär kunna döljas. Övervakning som vida överstiger vad som kan vara rimligt med tanke på den personliga integriteten, det skrev jag om häromdagen.

Skandalerna duggar tätt, det började redan innan spektaklet ens började. Skandalerna lär dugga tätt under spelen, tillika efteråt – om jag får förutspå utvecklingen. Är det inte dags att skrota OS i den form den har i dag? Det är inget sportevanemang längre. Det är en enda stor ambulerande kommersiell cirkus. Kostnaderna skjuter i höjden för varje OS. Det ska byggas arenor, hallar, hotell, OS-byar för deltagarna och allt annat som ska byggas och arrangeras, infrastruktur och säkerhetsarrangemang med mera.

Alla arrangörer ska överträffa tidigare invigningsceremoni, hur dyrt det än månde bli. Skänk pengarna till välgörande ändamål istället. Skippa cirkusen och låt OS alltid spelas på samma plats och arenor varje gång.

De misstänkta grekiska idrottarna som till synes smet ifrån dopingprov och hur lägligt som helst råkade ut för en motorcykelolycka. De skadades inte nämnvärt (om ens något alls), men kvarhölls ändå på sjukhuset och läkarna där tillät tydligen inte att dopingprov togs på sjukhuset.

Jag tror inte man behöver vara speciellt konspiratoriskt lagd för att misstänka att det rör sig om att undvika att dopingtestas. Jag vet att man ska anses vara oskyldig till motsatsen bevisats. Men här har jag själv svårt att leva upp till den devisen. Inte när det tidigare har flaggats dopningsmisstankar gällande Konstadinos Kenteris ett flertal gånger.

Jag skrev häromdagen att de lösspringande hundarna var i farozonen. Nu har bildbevis kommit att grekerna har satt sina planer i verket. Hundarna har förgiftats till döds, många har säkert gått en plågsam död till mötes – säkert tillsammans med x antal katter och andra djur. Det nämns siffror runt hundratusen döda hundar. Allt för Aten ska bli en ren stad, i alla fall på ytan.

Hemlösa och andra udda individer har säkerligen förts bort långt bort från Aten, de har förhoppningsvis inte gått samma öde till mötes som hundarna. Fast jag misstänker att en eller annan grek kanske så skulle tycka var bästa lösningen. Liv som liv. Har man ingen respekt för liv å ena sidan, varför skulle man ha det å andra sidan?

Turister, journalister och OS-deltagare och funktionärer ska slippa se "skiten", hur det normalt ser ut i Aten. Men odören av de förmultnande kropparna lär även den med nästäppa kunna känna. Det lär ta tid att samla in alla kadaver, om de ens kan finna dem alla. Hundar brukar dra sig undan när de känner att de ska dö. Må många hundar ha krupit in i gömda vrår och skrymslen, så skammens odör ligger kvar över hela Aten spelen igenom. Blomkålsaktigtsöt, kväljande och äcklig lukt.

Aten och andra storstäder har haft problem med växande antal lösspringande hundar i tiotals år, men inget gjorts för att lösa problemet. En del storstäder har gjort åtgärder för att lösa denna problematik, utan att avliva alla hundar rakt av. Andra storstäder har inte ens denna problematik.

Det är inte hundarnas fel att det blivit så här. Det är människans fel. Lösningen är enkel. Fånga in de lösspringande hundarna och sterilisera dem på löpande band. Tvinga hundägarna att registrera sina djur och förse dem med ett elektroniskt mikrochip. Den som överger sitt husdjur och slänger ut den på gatan ska bötfällas, så det svider ordentligt i plånboken. Inför koppeltvång inom stadsgränserna. Förbjud folk att släppa ut hundarna på gatorna när de åker till jobbet. Gatan ska inte vara något hunddagis.

Chadie skrev i sin blogg för några dagar sedan om att dödstalet bland byggnadsarbetarna var orimligt stort, minst 14 döda. Illegala invandrare har använts och man kan ju misstänka att de inte fått lika mycket betalt som grekerna, nej - 180 spänn om dagen är vad de fått och dessutom har de inte ens varit försäkrade.

Det är antagligen samma system som används i Sverige och övriga EU numera. Billig importerad arbetskraft i syfte att maximera vinsten eller minimera kostnaderna, här antagligen det sistnämnda. Importerad arbetskraft får jobba längre pass än lokalt anställa som tillhör facket, reglerad arbetstid är inget som gäller för dem. Trötthet gör att det är lättare att göra misstag, som i en farlig miljö som en byggarbetsplats är lika med döden. Hur många som blivit skadade är dolt i mörker. Men de lär vara en hel del. Den siffran vore intressant att få ta del av, samt urskiljt hur många av dem som skadats är importerad arbetskraft. Den importerade arbetskraften lär inte täckas av några fackligt framförhandlade försäkringar.

Jag är lite kluven till vissas deltagande i OS. Okey, har man blivit dömd och suttit x antal i fängelse ska man i samhällets ögon ha sonat sitt brott. Men alla brott går inte att sona, om man så sitter resten av sitt liv inom lås och bom. Soulan Pownceby tävlar för Nya Zeeland i boxning. 1995 misshandlar han sin dotter grovt så att hon dör med spräckt skalle och får fyra års fängelse för detta. Dessutom har han sedan han kommit ut från fängelset tre gånger dömts för misshandel mot kvinnor. Vilken förebild är detta? Inte ens hans sportsliga eventuella segrar och medaljer kan tona ned detta faktum. Aftonbladet listar fler dömda som deltar i de olympiska spelen i Aten. Jag är kluven som sagt. Men vissa brott går inte att sona i mina ögon. Jag har kanske fel. Men då må jag ha det. Det kan jag leva med.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:37 EM | Google

3 augusti 2004

I skuggan inför OS

Snart är det OS i Aten. Det fejas, putsas och görs i ordning inför spelen, i alla fall på ytan. Jag antar att eventuella hemlösa och tiggare har förpassats ut i periferin. I Aten finns många lösspringande hundar. De ska nu saneras bort, i sista sekund – enligt organisationen KAZ Shelter som specialiserat sig på att måna om Atens gathundar.

Det ultimata vore väl att fånga in dem en och en och ge dem en spruta så de får somna in utan plågor. Men det rör sig om cirka 15.000 hundar och det är lite ogörligt med den dåliga planering som tycks föreligga, så här nära inpå OS. Att skjuta dem i bebyggda trakter är inte heller en option. Inte heller lär de kunna genomföra planen att samla in alla och låta dem bo på olika samlingsställen under OS. Tanken är tydligen att de ska förgiftas via utlagd mat. Att en och annan katt, samt kanske vilt djur stryker med är väl en bonus i myndigheternas ögon. Att djuren som äter av den förgiftade maten går en lång och utdragen smärtsam död till mötes är väl bara en petitess. Hunden är människans bästa vän, men människan är sannerligen inte hundens bäste vän.

Jag hoppas verkligen inte detta stämmer. Vad gör det om hundarna får springa omkring som vanligt? Jag tror inte delegaterna i OS vägrar delta i spelen bara för att det finns lösspringande hundar i Aten. Genomför grekerna planerna på att förgifta 15.000 hundar i Aten inför OS lär det ge dålig publicitet och kasta en skugga på de olympiska spelen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:51 FM | Google

2 augusti 2004

Oskattade reklamintäkter

Fotbollsklubben Enskede IK, där Bosse Ringholm är ordförande sedan femton år, har inte riktigt skött sina åtagande när det gäller skatter. Kassören må ha felat, men borde inte en ordförande ha lite pejl på läget? Efter så många år bakom ordförandeklubban?

Enskede IK har inte betalt reklamskatt på flera år trots att man kasserat in över fribeloppet på 20.000 kronor per år. Enskede IK har inte ens registrerat sig hos Skatteverket. Nå, nu ska tydligen misstaget rättas till. Men hur hade det varit om det varit en annan liten klubb, utan känd ordförande, som felat. Hade det räckt med en skrivelse att det var ett misstag och att det hela ska rättas till?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:10 EM | Google