« Svensk rasbiologi | Startsidan | Ingår det i undervisningen? »

14 augusti 2004

OS har en otäck odör

OS har börjat.
Det luktar redan illa.
Det stinker.

Dopningsskandaler innan, bland annat många idrottare från USA har det rapporterats om i media. En misstänkt grekisk dubbeldopningsaffär. Brottslingar som deltar i spelen. Doften av förmultnande förgiftade hundar som inte lär kunna döljas. Övervakning som vida överstiger vad som kan vara rimligt med tanke på den personliga integriteten, det skrev jag om häromdagen.

Skandalerna duggar tätt, det började redan innan spektaklet ens började. Skandalerna lär dugga tätt under spelen, tillika efteråt – om jag får förutspå utvecklingen. Är det inte dags att skrota OS i den form den har i dag? Det är inget sportevanemang längre. Det är en enda stor ambulerande kommersiell cirkus. Kostnaderna skjuter i höjden för varje OS. Det ska byggas arenor, hallar, hotell, OS-byar för deltagarna och allt annat som ska byggas och arrangeras, infrastruktur och säkerhetsarrangemang med mera.

Alla arrangörer ska överträffa tidigare invigningsceremoni, hur dyrt det än månde bli. Skänk pengarna till välgörande ändamål istället. Skippa cirkusen och låt OS alltid spelas på samma plats och arenor varje gång.

De misstänkta grekiska idrottarna som till synes smet ifrån dopingprov och hur lägligt som helst råkade ut för en motorcykelolycka. De skadades inte nämnvärt (om ens något alls), men kvarhölls ändå på sjukhuset och läkarna där tillät tydligen inte att dopingprov togs på sjukhuset.

Jag tror inte man behöver vara speciellt konspiratoriskt lagd för att misstänka att det rör sig om att undvika att dopingtestas. Jag vet att man ska anses vara oskyldig till motsatsen bevisats. Men här har jag själv svårt att leva upp till den devisen. Inte när det tidigare har flaggats dopningsmisstankar gällande Konstadinos Kenteris ett flertal gånger.

Jag skrev häromdagen att de lösspringande hundarna var i farozonen. Nu har bildbevis kommit att grekerna har satt sina planer i verket. Hundarna har förgiftats till döds, många har säkert gått en plågsam död till mötes – säkert tillsammans med x antal katter och andra djur. Det nämns siffror runt hundratusen döda hundar. Allt för Aten ska bli en ren stad, i alla fall på ytan.

Hemlösa och andra udda individer har säkerligen förts bort långt bort från Aten, de har förhoppningsvis inte gått samma öde till mötes som hundarna. Fast jag misstänker att en eller annan grek kanske så skulle tycka var bästa lösningen. Liv som liv. Har man ingen respekt för liv å ena sidan, varför skulle man ha det å andra sidan?

Turister, journalister och OS-deltagare och funktionärer ska slippa se "skiten", hur det normalt ser ut i Aten. Men odören av de förmultnande kropparna lär även den med nästäppa kunna känna. Det lär ta tid att samla in alla kadaver, om de ens kan finna dem alla. Hundar brukar dra sig undan när de känner att de ska dö. Må många hundar ha krupit in i gömda vrår och skrymslen, så skammens odör ligger kvar över hela Aten spelen igenom. Blomkålsaktigtsöt, kväljande och äcklig lukt.

Aten och andra storstäder har haft problem med växande antal lösspringande hundar i tiotals år, men inget gjorts för att lösa problemet. En del storstäder har gjort åtgärder för att lösa denna problematik, utan att avliva alla hundar rakt av. Andra storstäder har inte ens denna problematik.

Det är inte hundarnas fel att det blivit så här. Det är människans fel. Lösningen är enkel. Fånga in de lösspringande hundarna och sterilisera dem på löpande band. Tvinga hundägarna att registrera sina djur och förse dem med ett elektroniskt mikrochip. Den som överger sitt husdjur och slänger ut den på gatan ska bötfällas, så det svider ordentligt i plånboken. Inför koppeltvång inom stadsgränserna. Förbjud folk att släppa ut hundarna på gatorna när de åker till jobbet. Gatan ska inte vara något hunddagis.

Chadie skrev i sin blogg för några dagar sedan om att dödstalet bland byggnadsarbetarna var orimligt stort, minst 14 döda. Illegala invandrare har använts och man kan ju misstänka att de inte fått lika mycket betalt som grekerna, nej - 180 spänn om dagen är vad de fått och dessutom har de inte ens varit försäkrade.

Det är antagligen samma system som används i Sverige och övriga EU numera. Billig importerad arbetskraft i syfte att maximera vinsten eller minimera kostnaderna, här antagligen det sistnämnda. Importerad arbetskraft får jobba längre pass än lokalt anställa som tillhör facket, reglerad arbetstid är inget som gäller för dem. Trötthet gör att det är lättare att göra misstag, som i en farlig miljö som en byggarbetsplats är lika med döden. Hur många som blivit skadade är dolt i mörker. Men de lär vara en hel del. Den siffran vore intressant att få ta del av, samt urskiljt hur många av dem som skadats är importerad arbetskraft. Den importerade arbetskraften lär inte täckas av några fackligt framförhandlade försäkringar.

Jag är lite kluven till vissas deltagande i OS. Okey, har man blivit dömd och suttit x antal i fängelse ska man i samhällets ögon ha sonat sitt brott. Men alla brott går inte att sona, om man så sitter resten av sitt liv inom lås och bom. Soulan Pownceby tävlar för Nya Zeeland i boxning. 1995 misshandlar han sin dotter grovt så att hon dör med spräckt skalle och får fyra års fängelse för detta. Dessutom har han sedan han kommit ut från fängelset tre gånger dömts för misshandel mot kvinnor. Vilken förebild är detta? Inte ens hans sportsliga eventuella segrar och medaljer kan tona ned detta faktum. Aftonbladet listar fler dömda som deltar i de olympiska spelen i Aten. Jag är kluven som sagt. Men vissa brott går inte att sona i mina ögon. Jag har kanske fel. Men då må jag ha det. Det kan jag leva med.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 14, 2004 1:37 EM