23 juli 2013

Anhörighetskassan

Regeringens politik har gjort att fler inte tycker att det är "värt" det att stanna i a-kassan, konstaterar statsministern. I stället kan föräldrar och sambos få rycka in för att stötta den som är arbetslös, säger Fredrik Reinfeldt (M) som också formulerar en ny jobbstrategi.

Jajamänsan, det gäller bara att man har en sambo och levande föräldrar då med andra ord?

Jag saxar text från den underbara tecknaren Max Gustafson, se hans bild - Anhörighetskassan.

Fredrik är trött nu. Stackars liten. Negativa känslor tär på krafterna. Att gå omkring och hata välfärdssamhället måste vara väldigt påfrestande i längden. Och att sedan behöva axla ansvaret att rasera detta berg av olika trygghetssystem som alla försoffade bidragtagare tillskansat sig, måste vara förlamande tröttsamt.

- Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor.

Det här är individuell frihet som ger stora möjligheter. Nu kan du skapa din egen socialförsäkring. Ring mamma.

Annica Tiger 4:31 FM | Kommentarer (0) | Google

20 juli 2013

Folkpartiet eller SD?

Postar om ett inlägg jag gjorde i juli 2006. Inser att det fortfarande aktuellt, än idag. SD flörtar med väljarna i dag med allehanda rasistiska och populistiska utspel. Folkpartiet har också varit inne på den banan. Inget är nytt under solen?

----------------

Folkpartiet fortsätter att flörta med väljare, på ett i mitt synsätt fel sätt. Vid förra valet fick frågan angående språktest många röster. Försöker de nu med ytterligare liknande förslag fiska tillbaka dessa (i ganska grumliga vatten) som då röstade på dem nu i valet 2006?

Saxat ur en ledare i Expressen.

Inför 15-årsgräns för huvudduk. Förbjuda religiösa friskolor. Kontrollera underlivet på alla högstadieflickor. Det är några av de drastiska förslag folkpartiets Nyamko Sabuni presenterade på Fjärde sidan i Expressen i går.

Att tvinga någon till en gynekologisk undersökning kan anses i sig vara ett övergrepp. Alla som har legat i en gynstol vet hur utlämnad man känner sig, även om man går till gynekologen frivilligt. Jag är fullt övertygad om att de föräldrar som har könsstympat sina döttrar på ett eller annat sätt kommer att se till att de inte ens kommer i närheten av en gynstol. Ska tjejerna hämtas med tvång? Ska de tvingas upp i stolen?

Kvinnlig könsstympning är ett jäkla gissel, men jag vet inte om Folkpartiets förslag råder bot på den problematiken. Jag tror mer på information och upplysning, samt att könsstympningen kommer att försvinna i takt med att de som utövar den integreras i det svenska samhället. Vi har även en lagstiftning mot könsstympning, nyligen var det en rättegång och en fällande dom.

För om nu tjejer ska tvingas upp i en gynstol borde samma krav ställas på att killarna ska visa snoppen för skolsköterskan. Varför? Jo, omskärelse är i mina ögon också en form av könsstympning. Sker omskärelsen redan när barnet bara är en baby är det en form av övergrepp. Judar och muslimer omskär sina söner i tidig ålder, en ritual som ofta efterföljs med en fest. Vore det inte bättre att de fick välja själva som vuxna om de vill bli omskurna eller inte?

Kvinnlig könsstypning brukar dock, jämfört med killarnas, vara mer radikal, minst sagt. Det finns minst fyra varianter.

Saxat ur Vårdguiden.

Kvinnlig könsstympning innebär att en större eller mindre del av kvinnans könsorgan skärs bort eller på andra sätt skadas av orsaker som har med kultur eller tradition att göra. Enligt WHO finns det fyra olika typer av könsstympning:

1. Förhuden runt klitoris och/eller dess topp avlägsnas. Ofta görs ingreppen med ett rakblad, som ofta inte är steriliserat och kanske inte ens är vasst längre. Tänk vilken smärta flickan måste uppleva?

2. Hela klitoris och ibland även delar av eller hela de inre blygdläpparna skärs bort. Att ta bort hela klitoris är att förneka kvinnan ett normalt sexliv som vuxen. Även här används ofta ett rakblad, se ovan.

3. Hela klitoris samt inre och yttre blygdläpparna skärs bort. Sedan förseglas kvinnans könsorgan genom att det som är kvar av blygdläpparna sys ihop. Kvar blir en liten öppning för urin och menstruationsblod. Detta är det mest omfattande ingreppet som också kallas infibulation eller faraonisk omskärelse. Detta måste vara ett helvete att genomgå, speciellt om det sker utan bedövning och med ett slött rakblad. Underlivet blir förstört för resten av livet. Kvinnan "sprättas" upp inför giftermålet. Givetvis måste ju mannen kunna nyttja sin brud på sedvanligt sätt. Även denna uppsprättning torde vara smärtsam och mannens rätt till samlaget lär inte vara någon njutning för kvinnan. Tvärtom. Men det är väl antagligen det som är meningen?

4. Prickning eller rispning av klitoris med ett vasst föremål. Som en läkare sa på TV, detta är svårt att se vid en gynekologisk undersökning. Men för barnet var det troligtvis en traumatisk upplevelse när det skedde.

Huvudduk eller inte? Hur ska alla andra religiösa huvudprydnader hanteras (ofta är det män som bär dem), som turbaner, palestinasjalar som viras runt huvudet på ett visst sätt, judarnas hattar och den där lilla hättan (kippa) judarna brukar ha på huvudsvålen. Ska vi införa ett förbud att använda dessa huvudbonader under 15 år också?

Flickorna ska inte tvingas av sina föräldrar att bära huvudduk om de inte vill, men om de nu vill ha den så är ett förbud svårt att efterleva. Hur ska det kontrolleras? Vem ska eventuellt straffas om en tjej under 15 bär huvudduk? Tjejen eller föräldrarna?

Friskolor är jag emot. Men nu finns de och får till och med pengar av oss skattebetalare, fast en del av dem verkar lite dubiösa. Dock finns en viss insyn i och med att de uppbär bidrag. Är det bättre att de smyger med skolor? Friskolor utan insyn är väl än värre? För föräldrar som i dag har barnen i religiösa friskolor lär inte låta barnen gå i vanlig skola, utan då går nog bara skolorna "under jorden". Vi har en allmän skolplikt, men jag tror att det blir svårt att efterleva den. Ska barnen, vars föräldrar inte vill ha dem i svenska skolor, jagas fram med blåslampa och tvingas in i det svenska skolsystemet?

Folkpartiet flörtar med mörka krafter.
Det gick ju bra i förra valet.
Kanske det funkar i september?
Jag hoppas verkligen inte det!!!

Detta är dock något som borde genomföras.

I övrigt bör vi införa begreppet hedersvåld i brottsbalken, kriminalisera barn- och tvångsäktenskap, införa ett gränsbelopp för hemgiften samt senarelägga och förlänga preskriptionstiden vid könsstympning.

Annica Tiger 9:20 FM | Google

19 juli 2013

Slit och släng bemanning AB

Bemanningsföretagen expanderar och vinstmaximerar. I dess spår lämnas många därhän, vem står för den kostnaden? Kolla gärna in denna länk, Slit och släng bemanning AB.

Annica Tiger 4:55 FM | Kommentarer (0) | Google

17 juli 2013

Syrien

Nu har detta pågått så länge och jag undrar fortfarande varför ingen reagerar?

"Kriget i Syrien kallas 2000-talets värsta tragedi. Varje månad dödas 5 000 människor. Katastrofen är nu att jämföra med folkmordet i Rwanda 1994, enligt FN. Konflikten i Syrien har pågått i 26 månader och skördat upp mot 100 000 människoliv. Våldsamheterna har eskalerat de senaste månaderna vilket oroar toppnamn inom FN."

Annica Tiger 4:26 FM | Kommentarer (0) | Google

21 september 2010

Namnmiss?

Ofrivillig Internetlöshet i över en vecka. Min leverantör skulle kreditera en dubbelfakturering men lyckades stänga av bredbandet, samtidigt. Morr! Men å andra sidan, livet rullar på utan Internet.

Jag föredrar att vara naiv och tro att Sverigedemokraternas framgång i valet beror på att en del kanske helt enkelt tog fel röstsedlar. I vissa röstlokaler stod tydligen Sverigedemokraternas valsedlar högst upp och det är lätt att blanda ihop dem.

Jag vill inte tro att det finns så pass många som köper budskapet att alla muslimer ska bort från Sverige. Etnisk och religiös rensning hör inte hemma i Sverige. Ska vi slänga ut alla romer, judar, icke-muslimska invandrare och katoliker också?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:47 EM | Kommentarer (1) | Google

9 september 2010

Svajigt värre!

Centern vill inte regera med Ohly eftersom han är kommunist - enligt hennes uppfattning. I mina ögon är Vänsterpartiet mer likt gamla Socialdemokraterna. Men hur är det med Sverigedemokraterna? Hur ställer sig Centern i den frågan om vågmästarrollen Jag skulle uppskatta raka besked i den frågan. Att Centern svängt så kraftigt i kärnkraftsfrågan gör att hela partiet verkar svajigt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:06 EM | Kommentarer (1) | Google

31 augusti 2010

Valet

Rösta redan idag för jobben, välfärden och en fungerande vardag. Det uppmanade moderaterna som tyckte att jag skulle rösta moderat redan idag - framåt tillsammans.

Tillåt mig småle lite. Ja, jag tänker rösta imorgon - men inte på Alliansen. Välfärd? Det förvånar mig att de ens kan stava till det ordet, men jag vet att de inte förstår vad som avses. Men det låter ju fint! Sänk skatterna för de som jobbar så vi kan rasera välfärden för alla andra? Sjuk? Arbetslös? Det drabbar bara alla andra, inte mig?

Jobben? Ja, visst har vi haft en lågkonjuktur. Men alla som vill jobba får inte jobb. Marknaden vill inte heller det. En arbetskraftsreserv behövs - som en buffert. Synd bara att de som är arbetslösa oftast inte har en buffert - knappte ens de som jobbar. Folkpartisten Ann Wibble gav ett råd till oss medborgare när det begav sig, att alla borde ha en årslön på banken som buffert. Dröm i blått?

En fungerande vardag - för alla? Skulle inte tro det. Fråga Elsa i Vansbro. Hennes vardag är just nu i kaos eftersom hon har blivit utförsäkrad från Försäkringskassan. Hoppas hon inte tar livet av sig som en del andra har gjort i ren desperation. Utanförskapet skulle minska sades det. Det jag ser runt omkring mig indikerar motsatsen.

För mig är det inte svårt att rösta rätt - rött.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:47 EM | Kommentarer (4) | Google

4 mars 2010

RUT och ROT

Enligt Statistiska centralbyrån var det 406 141 svenskar som hade en inkomst över en halv miljon kronor år 2008. Dessa 4 procent av Sveriges befolkning stod för 29.2 procent av köpen av hushållsnära tjänster.

De som tjänar mest utnyttjar RUT-avdraget mest. Inget förvånande. Har man pengar har man råd att fixa extern hjälp till vardagssysslor. I Stockholms rikaste kommun utnyttjas skatteavdragen sex gånger mer per invånare än i de fattigaste kommunerna. Inget som förvånar mig direkt.

Jag småler lite åt debatten som rasar nu att sossar använt RUT-avdrag. Varför skulle de inte göra det? Att sossarna däremot vill avskaffa RUT-avdraget innebär ju att de kommer att få betala för sina hushållsnära tjänster själv i fortsättningen och det lär väl de flesta politiker ha råd med? Med tanke på vad de tjänar så.

De som kanske mest behöver det har ofta inte råd. De får däremot vara med och betala skatt så att de som har råd kan göra sina RUT-avdrag. Logiken med ROT-avdragen är nog ganska lika. Låginkomsttagare i hyresrätt har nog aningens svårt att utnyttja ROT-avdrag.

Visst ger det jobb. RUT kanske inte ger lika många jobb som ROT, men det förvandlar svarta jobb till vita jobb. Men frågan är om ROT och ROT är rättvisereformer? Alla har inte råd. En del har inte ens råd med svarta dito.

Att inte anlita svart arbetskraft är mycket en etik- och moralfråga tycker jag. RUT och ROT i all ära, det lär finnas många svarta städjobb och svarta hantverkare kvar - som hur det än är - fortfarande är billigare att anlita utan avdrag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:19 FM | Kommentarer (2) | Google

12 februari 2010

Oroande siffror

Hur kan detta vara rimligt?

De som tjänar minst betalar mest. En civilingenjör tjänar dubbelt så mycket som en servitris, men servitrisen får betala mer än dubbelt så mycket till facket och a-kassan.

I dessa tider när arbetsmarknaden är instabil är det viktigt att alla har råd att vara med i facket. Inga jobb är numera säkra jobb. Varsel är lika vanligt som att solen går upp och ned varje dag.

Om det stämmer att på tre år har 260 000 gått ur facket medan 430 000 har lämnat a-kassorna blir i alla fall jag lite orolig. Vad gör de om de blir utan jobb? Socialen nästa?

Själv har jag sedan jag började jobb som ung alltid varit med i facket. Jag har även varit fackligt aktiv. Facket behövs. A-kassan behövs.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:16 EM | Google