« Spindelled | Startsidan | Bloggtext om att börja blogga »

9 juni 2005

Att blogga på nätet

Vad är en blogg?
En blogg är en webbsida där skribenten skriver inlägg med det senaste inlägget alltid högst upp. För att skriva sina inlägg används ett bloggverktyg. En blogg kan vara allt från en länklista, dagliga noteringar, tankar och funderingar till en nischad blogg som bara handlar om frimärken. Det finns inga begränsningar vad en blogg kan innehålla, bara fantasin.

Att starta en blogg
För att starta en blogg behöver du inga kunskaper om HTML eller ens vara det minsta tekniskt lagd. Du väljer vilken bloggtjänst du vill använda och på ett par minuter är du igång och har publicerat ditt första blogginlägg.

Det finns många bloggtjänster
Är du lite osäker på engelska eller kan inte engelska är det naturliga valet att välja en bloggtjänst som har ett bloggverktyg där registrering, publicering och all information du behöver finns på svenska.

Expressen

Aftonbladet

De engelska bloggtjänsterna är bra och det finns ett stort utbud av dem.

Blogger - Google ligger bakom denna tjänst.

Blogsome

Livejournal

Typepad - SixApart ligger bakom denna tjänst, som kostar en mindre summa - men rekommenderas.

För den avancerade så finns bloggverktyg att installera på sitt eget webhotell, kravet är här att du har tillgång till en databas.

Movable Type (MT) - ligger bakom Typepad, se ovan. SixApart kan, mot en smärre avgift, hjälpa till med din installation.

Wordpress

Hur fungerar det?
Pingar, permalänkar, RSS (tekniskt avancerat och det tar jag inte upp här, läs mer om här), trackbacks och kommentarer är ord som ofta används och som du kommer att stöta på när du bloggar.

Här nedan ser du ett kort inlägg i en blogg.

Blogginlägg

1. Permalänk är länken direkt till själva inlägget, som i detta fall skulle vara http://www.tiger.se/blog/archives/2005/06/lunchgodis.html. För om du vill kommentera någon annans text på din blogg är det bra att lägga in en permalänk direkt till själva inlägget du kommenterar, istället för att bara länka till själva bloggen. Permalänken kan du hitta på lite olika ställen, beroende på vilket bloggverktyg som används – men oftast som här under tidsstämplingen.

2. Klickar du på länken "Kommentarer" kan du läsa vad andra skrivit eller skriva en egen kommentar.

3. Hittar du en text på en blogg som du kanske också har skrivit om så kan du göra en trackback till den bloggen för att påvisa att du har skrivit om samma ämne. För att få fram trackbacklänken klickar du på länken "Trackbacks". I det bloggverktyg du har valt får du försöka leta dig fram vart du ska lägga in denna trackbacklänk, det varierar från verktyg till verktyg. Förväxla inte permalänkar och trackbacklänkar.

Permalänk

Här finns permalänken under länken "Permalinks" och för att hitta trackbackslänken får du klicka på länken "Kommentarer."

Hur lägger jag in en länk?
I bloggverktyget finns olika symboler, leta efter den med en länk/kedja. Markera den text du vill länka (i exemplet nedan Annica) och klicka på länkknappen, den fjärde ikonen från vänster räknat i detta exempel.

Lägga in en länk

Då kommer det, beroende på vilket bloggverktyg du använder, en ruta där du lägger in länken eller permalänken, som i exemplet nedan skrives in som http://www.tiger.se/blog/bl.html,precis som du kopierat adressen från permalänken.

Skriva in länk

Det kommer det att se ut så här i din text, bloggverktyget gör jobbet åt dig och lägger in de HTML-koder som behövs:

Jag tycker som <a href="http://www.tiger.se/blog/bl.html">>Annica</a>. Vill du att sidan ska öppnas i ett eget fönster ovanför din blogg lägg bara till target="_blank",
<a href="http://www.tiger.se/blog/bl.html" target="_blank">Annica</a>

En länk till en artikel i tidning kan se ut så här,
<a href="http://www.dn.se/kultur/655883.html" target="_blank">DN skriver i denna artikel</a>

<a href="http://www.dn.se/" target="_blank">DN</a> om du bara vill länka till tidningen.

Hur lägger jag in en bild?
Det sker lite olika beroende på vilket bloggverktyg du valt att använda. En del har inte alls den möjligheten. Ett sätt är att om du har en eller flera hemsidor hos din Internetleverantör så för över bilderna dit via ett ftp-program och sedan länkar du direkt till bilderna i din blogg.

<img src="http://www.dinhemsidesadress.se/bildensnamn.jpg" alt="Bildbeskrivning">

Är det en .gif bild blir det då bildensnamn.gif. Låter det krångligt? Oroa dig inte, du behöver inte lägga in bilder. Du kan blogga och lägga in texter och strunta i bilder.

Men för dig som är nyfiken så kika gärna in på Annica Tigers HTML-nybörjarguide och läs under avsnitten Grafik, Tips (beskrivning av hur ett ftp-program fungerar) och HTML, filnamn och sökvägar.

Pingar som visar att bloggen uppdaterats
Om du inte hittar vart ping-funktionen finns i det verktyg du väljer att använda så kan du skapa ett bokmärke och pinga tjänsten Nyligen manuellt varje gång du gjort ett nytt inlägg i din blogg. Nedan listas några svenska pingtjänster. Här kan du även botanisera bland alla bloggar som har pingat in sina inlägg.

Tjejblog

Intressant.se

Nyligen.se

Var är du?

Sweblogs

Spam
Du kommer att upptäcka att det förekommer spam även på bloggar. Det kan komma inlägg eller trackbacks som bara har en hoper sexlänkar eller annat du inte vill kännas vid. Då får du gå in i ditt bloggverktyg och ta bort dem manuellt. En del verktyg har olika metoder för att förebygga spam i kommentarerna, du får kika runt och se om den bloggtjänst du valt erbjuder detta.

Hur hittar andra till min blogg
Du kan lägga in urlen till bloggen som en signatur i din e-mailklient. Är du aktiv på olika fora på nätet kan du även där i signaturen lägga in urlen till din blogg. Du kan maila alla vänner och bekanta och berätta att du börjat blogga. Det enklaste är dock att pinga (meddela att din blogg uppdaterats med ett nytt inlägg).

Ett annat sätt är att vara aktiv på andras bloggar, delta i debatterna som ofta uppstår i kommentarerna. Ofta efterfrågas ju både namn, mailadress och urlen till din blogg. Fyll i dem, kryssa gärna i (om det finns ett sådant alternativ) "Kom ihåg mig", slipper du skriva uppgifterna nästa gång igen. Men kommentera inte bara för kommenterandets skull. Det är på gränsen till spam i en dels ögon, typ "Ja, det tycker jag också", eller andra oneliners (enradskommentarer).

När du anger din url (din bloggadress) i kommentarerna kanske en och annan blir nyfiken på vem just du är och klickar på urlen och vips så har du fått en besökare, som kanske gillar det han eller hon läser och återkommer till din blogg.

Att tänka på.
Var försiktig med att skriva alltför initierat om jobbet, din familj eller nära och kära – även om du väljer att skriva under ett alias. Internet är som en enda stor hårddisk. Men bara för att du raderar ett inlägg eller tar bort hela bloggen ska du inte tro att det är borta, läs mer om detta här.

Andra nyttiga länkar
Det finns många resurser ute på nätet för dig som nybörjare att utforska. Här nedan listas några:

Vad är en blogg?

Information om bloggar.

En blog, flera bloggar

Blogg om hur man bloggar.

Bloglines, prenumerera på dina favoritbloggar.

FeedReader, en RSS-läsare du kan installera på din dator.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 9, 2005 4:59 EM