« Lunchgodis | Startsidan | Lost »

1 juni 2005

Det jag inte hann med....

Att starta en blogg är gjort på några minuter.
Vad ska man ha bloggen till?
Det kanske är en fråga att ställa sig.
En blogg kan vara allt från en länklista
till en blogg som bara handlar om frimärken.
Det finns inga begränsningar, bara fantasin.

Men det jag hade tänkt avsluta vår nybörjarworkshop hann jag aldrig med, det blev en enorm tidsbrist mot slutet. Så jag tar tillfället i akt att göra det här och nu istället.

Hur marknadsför jag min blogg? Du kan lägga in urlen till bloggen som en signatur i din e-mailklient. Är du aktiv på olika fora på nätet kan du även där i signaturen lägga in urlen till din blogg. Du kan maila alla vänner och bekanta och berätta att du börjat blogga.

Det enklaste är dock att pinga (meddela att din blogg uppdaterats med ett nytt inlägg). Du kan pinga tjänsten nyligen.se. Det finns instruktioner på sajten hur du gör. Då kan alla som besöker den sajten se att just din blogg har uppdaterats.

Ett annat sätt är att vara aktiv på andras bloggar, delta i debatterna som ofta uppstår i kommentarerna. Ofta efterfrågas ju både namn, mailadress och urlen till din blogg. Fyll i dem, kryssa gärna i (om det finns ett sådant alternativ) "Kom ihåg mig", slipper du skriva uppgifterna nästa gång igen.

Men kommentera inte bara för kommenterandets skull. Det är på gränsen till spam i en dels ögon, typ "Ja, det tycker jag också", eller andra oneliners (enradskommentarer).

När du anger din url i kommentarerna kanske en och annan blir nyfiken på vem just du är och klickar på urlen och vips så har du fått en besökare, som kanske gillar det han eller hon läser och återkommer till din blogg.

En annan viktig sak jag ville säga var att var försiktig med att skriva alltför initierat om jobbet, din familj eller nära och kära – även om du väljer att skriva under ett alias. Internet är som en enda stor hårddisk. Men bara för att du raderar ett inlägg eller tar bort hela bloggen ska du inte tro att det är borta.

Sökmotorer indexerar och cachar sidor, testa exempelvis Google så kan du se det själv. Det kan ligga kvar ett bra tag. Sedan finns det, tro det eller ej, speciella sidor som lagrar det som skrivits på nätet i stora arkiv. Den vetskapen tror jag inte att alla har. Visserligen måste man veta vad man letar efter, men gör man det finner man sidor ända från 1996.

Bilder är ett kapitel för sig. Sommar och bad, nakna barn som badar och stojar. Helt oskyldigt i de flestas ögon, utom i pedofilernas. Undvik att lägga upp sådana bilder som dessa udda personer kan tänkas stjäla och sprida vidare.

Du får inte heller ta bilder från tidningar på nätet, det kan bli dyrt om det upptäcks och fakturan kan bli på några tusen. Jag ville publicera en bild på en pojke skadad av nervgiftet Agent Orange, men jag hade inte råd att punga upp med 3.000 kronor, vilket var vad bildbyrån krävde.

Var även försiktig med bilder du tar ute på stan, knallar Pelle precis bakom ditt motiv och fastnar på bilden och Pelle kanske (vilket är osannolikt, men intet förvånar mig) en dag ser sig själv ute på nätet på din blogg och tar illa upp.

Jag hann komma in lite på det där med anonyma bloggar. Visst förstår jag att många vill skriva under ett alias, har man, som jag, ett ovanligt efternamn kanske man inte törs eller vill ha det på bloggen. Men jag T Y C K E R inte om anonyma bloggar som bara tycks ha på agendan att smutskasta andra personer, sprida lögner, felaktig propaganda, publicera skvaller och sprida konspirationsteorier.

Därför är källkritik A och O.
Bara för att det står på en
blogg eller hemsida är det
inte med automatik sant.

Läs mer om vad som togs upp på workshoppen för nybörjare. http://bloggarombloggar.blogspot.com/, här finns många matnyttiga länkar. Läs även Bengts lilla tjuvstart :). Det har tydligen tillkommit en podcast med hela workshopen.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 1, 2005 03:28 EM

Kommentarer

Stämmer Jontas, men det arkivet är inte lika lättillgängligt för allmänheten tror jag.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 2, 2005 04:21 FM

Kungliga biblioteket dammsuger väl nätet med se-domäner?

Skrivet av: Jontas datum: juni 1, 2005 07:25 EM

Bengt: Du håller ihop bra för mig. Och jag tror du är en som når fram för att du ger ett sansat och nyanserat intryck. Det är alltså positivt att läsa hos dig, fast jag långt ifrån alltid delar dina åsikter.

Jag har länge funderat på att skriva om att "nå fram", men jag hittar ingen vinkling på det.

Skrivet av: Åsa datum: juni 1, 2005 04:28 EM

Åsa: Jo jag håller nog med dig. Nu funderar jag vad du tycker om mig. Jag har enormt svårt att hålla ihop. Skriver om allt möjligt hur som helst. Det som jag tycker är intressant vilket är ganska brett..

Skrivet av: Bengt datum: juni 1, 2005 04:20 EM

Bengt: Jag har varit på flera bloggmiddagar. Men om du t ex väljer de 20 översta i Nyligen nu och kollar hur många du snabbt hittar namnet på, så är det inte många. Och när namnet står så säger det oftast inget ändå.

Jag tycker det är viktigare att personen "håller ihop" och verkar trovärdig, än att det finns ett namn ustkrivet.

Skrivet av: Åsa datum: juni 1, 2005 03:59 EM

Åsa, du får nog åka på en bloggmiddag så blir inte bloggarna lika anonyma.

Det viktigaste för att få läsare är Innehållet. Skriv bra och passionerat om något DU är intresserad av. Sitt inte och gissa vad folk gillar att du ska skriva om.

Skriv för du tycker det är roligt. Ibland har man ingen lust. Skriv inte då.

Skrivet av: Bengt datum: juni 1, 2005 03:52 EM

Mycket bra skrivet. Just att fundera en extra gång om jag vill stå för det jag skriver inför mina grannar, vänner, barn, nuvarande och blivande arbetsgivare är viktigt. Det man skriver tolkas ju olika också. Raderade bloggposter gör att jag förlorar förtroendet för bloggaren.

Källkritiken blir mer och mer viktig, en av anledningarna tror jag till att jag börjar tröttna på att läsa bloggar är att jag upplever tillförlitligheten som låg.

Däremot bryr inte jag mig om ifall bloggen är anonym eller inte. Det tycker jag ändå att i stort sett alla är oavsett namn eller inte. Många har inte heller namnet på någon framträdande plats.

Skrivet av: Åsa datum: juni 1, 2005 03:40 EM