« mars 2004 | Startsidan | maj 2004 »

30 april 2004

Deklarationsdags

Jag deklarerade redan i påskas, via vanliga hederliga blanketter som jag sedan postade via snigelpost. B.s deklaration tog två minuter, men min tog lite längre tid. Jag har alltid samma huvudbry varje gång. Hur var det nu med ut- och ingående moms? Vad ska föras in vart?

Att den vanliga förenklade deklarationsblanketten blivit mer och mer begriplig och lättanvänd är bara bra, men jag tycker att de andra blanketterna gärna kan få sig en översyn i användarvänlighet, för att inte tala om de broschyrer Skatteverket sänder hem vid efterfrågan. En del av dem blir jag inte så mycket klokare av.

Det är tråkigt att deklarera. Men ett nödvändigt ont. Skönt att ha det gjort. Ungefär som ett tandläkarbesök. Fast jag gillar att gå till tandis. Ja, jag vet – jag äääääääär lite knäpp :).

Skatteverket är lite besviken på att bara 582.688 valt att göra e-deklaration (siffran är från onsdag denna vecka enligt Computer Sweden). Det är bara 60.000 fler än förra året. Det är 320.128 som deklarerat via webben, 61.620 har användt bankernas e-legitimation för de mer avancerade deklarationerna, 158.868 har deklarerat via telefon och 42.432 har använt SMS. Skatteverket har lagt ned mycket pengar både på systemen och marknadsföring av dem. Men många kanske väljer att e-deklarera nu i sista minuten.

Du som är Stockholmare, glöm det där med sista minuten vid Skattekontorets skyskrapa på Söder (som nästan blivit ett helt jippo). Tji - de har ju flyttat :). Det lär i alla fall finnas en skylt där som guidar irrande sistaminutare vidare till rätt adress.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:51 EM | Google

Terror som terror?

USA invaderade Irak för att befria folket från diktatorn Saddam. När inga massförstörelsevapen hittades har det argumentet betonats mest. Jo, lite luddigt resonemang om att befria världen från terrorism har framförts.

Enligt DN så har CBS bilder som visar hur amerikanska soldater torterar irakiska fångar. Soldaterna anklagas för sexuella övergrepp, offentlig förnedring, hundattacker och våldtäkt.

Jag undrar fortfarande hur länge de internerade i Guantanamo Bay på Kuba ska kvarhållas utan att ens få en fair chans via en rättegång att kunna försvara sig/få reda på varför de fängslats. Framförallt undrar jag över hur de behandlas. Jag blir ju inte lugnare av att läsa artikeln ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:14 EM | Google

Coca-cola

Coca-cola är en populär dryck. Beroende kunder är bra kunder. Förvånansvärt många är in facto beroende av denna dryck. Namnet hänrör sig från ordet kokain, Cocaine-Cola. Men kokainet är ersatt av koffein. Men....

Fortfarande importerar företaget kokablad, cirka 100 ton om året. The Coca-Cola Company påstår att de tillsätter avgiftat extrakt av kokain i drycken och att de har gjort så sedan 1929. Hur avgiftar man kokain? Varför?

// Annica Tiger - återigen lite konspiratorisk :)

Annica Tiger 8:09 FM | Google

Förskönat mord?

Hedersmord. Varför heter det hedersmord? På engelska heter det honour killing. Det låter som om det vore något positivt? Har någon något förslag på ett bättre ord? Eller behövs det ett annat ord än det som det handlar om: MORD.

Jag läste om en 14-årig turkisk flicka som kidnappades och hölls fången under fyra dagar. Hon blev våldtagen upprepade gånger under den tiden. När hon blev fri samlades familjen i ett familjeråd och beslöt att döda henne för att bevara familjens och släktens heder.

Normalt sett borde förövaren straffas, men här var det alltså offret som skulle straffas och det av sin egen familj. Istället för att få tröst och omsorg i familjens hägn så tar fadern och stryper sin egen dotter med en elsladd. Har familjens heder nu återupprättats? Det är sjukt så det skriker om det. Detta förekommer världen runt, inte bara i Turkiet – men det brukar tystas ned, men detta hamnade på första sidorna och det kanske var bra. Våldtäktsmannen greps och 13 släktingar som anses vara inblandade. Men om det inte hamnat på första sidorna, vad hade hänt då?

Turkiet vill komma med i EU. Må de aldrig släppas in så länge sådant här förekommer inom landets gränser. Vanligtvis brukar turkiska domstolar ge lindriga straff för dåd som detta (även om de till synes skärpt lagarna – men lagar efterföljs inte alltid). Runt 70 mord av unga kvinnor i Turkiet sker varje år av familjer som vill rädda sin heder. Många unga flickor går händelserna i förväg och tar livet av sig i skräck för att bli mördad av sina egna i liknande situationer. Turkiet måste skärpa straffen. Turkiet måste bli mer jämlikt. Nu! Om inte tycker jag dörren till EU ska vara stängd tills så skett.

Ja, dito händer även i Sverige när invandrare tar med sig sina sedvänjor – men förhoppningsvis kommer sedvanan att avklinga då de integreras i det svenska samhället. Majoriteten av familjerelaterade mord uförs av svenskar (oftast män) som dödar medlemmar i sin familj (modern och/eller barn/en), men det kallas inte hedersmord utan mord, vilket det in facto handlar om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:39 FM | Google

29 april 2004

Ny sajt / KO granskar

I dag släpps http://www.regeringen.se/ i ny kostym. Rörig och vilka färger? Inbillar jag mig bara att typsnitten missmatchar, georgia,verdana,sans-serif och verdana,sans-serif - nja, snyggt var det inte.

Konsumentverket ska i samarbete med dess motsvarighet i tolv länder granska Internetreklam för mobiltjänster som riktas till barn och ungdomar, det blir lätt fallgropar på nätet för barn med mobil. Men jag hoppas de sedan kommer att ta tag i andra tjänster på nätet som riktar sig mot barn. Sajter som www.playahead.com, www.snyggast.com och www.hangel.se borde synas lite mer i sömmarna. Det är i alla fall min bestämda åsikt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:37 EM | Google

Subjektiv artikel?

Jag ringde konsumentkontakten i dag och fick mina teorier besannade, men det tog ett tag innan det kom fram. Jo, det är en medveten satsning för att matcha lågpriscigaretterna. Men att det då blir fler yngre som köper Blend ville damen inte gå med på. Det är bara medelålders som anses hänge sig åt puffande på gula Blend menade hon på och ansåg därmed att de inte medverkade till att underlätta eller medverka att unga människor börja röka eller underhålla sin last.

På hemvägen från Solna (var hos tandis) läste jag en artikel i Aftonbladet som jag verkligen frågade mig varför har artikeln publicerats. Vad är det för nyhetsvärde i detta? Är det inte mer ett marknadsvärde för det företag som saluför detta piller? Snacka om att denna helsida är guld värd för företaget. Den är säkert värd mer än fyra helsidesannonser i samma tidning. Har journalisten svalt och köpt manipuleringen (vilket jag anser det är oavsett om källan är ett pressmeddelande eller att företaget/läkaren som leder undersökningen kontaktat henne) med hull och hår? Kritiskt tänkande är väl snart ett minne blott. Sex och sexpiller säljer nog lösnummer. Jag tror nog att det går lika bra med selleri :). Billigare och nyttigare.

// Annica Tiger

Tillägg 19:24
Jag har ringt och snackat med journalisten och detta var ett jobb som kom uppifrån och hon försökte göra vad hon kunde för att få det objektivt. Men min kritik kvarstår. Skillnaden mellan reklam och redaktionell nyhetstext börjar ibland suddas ut. Jag skrev om det för några veckor sedan men då om kalasbyxor, men det var bara en maskering av vad det var för vara som gjordes reklam för och den storyn är sann. Det har jag från en tillförlitlig källa.

Annica Tiger 3:50 EM | Google

Karta över spammandet

Karta som visar vart spammen kommer ifrån. Intressant. Allt spam kommer inte från USA, som man kan tro. Jo, den kan komma därifrån men då använder de datorer i helt andra världsdelar i så fall som verktyg. Vilket inte är helt otroligt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:08 FM | Google

Playahead

Playahead (www.playahead.com) är tydligen den sajt som nyheterna tog upp, se tidigare anteckning om detta i går.

Sedan heter gula Blend inte gula Blend eller ett gult Blend, utan Blend number one :) eller Blend original som det brukar stå i taxfree-katalogerna. Men jag kommer, som en envis åsna, fortfarande säga - ett paket gult Blend, tack!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:11 FM | Google

28 april 2004

Bedrägerier av barn

Jag såg på ABC nu 17.55. Ett trettiotal butiker i Stockholm har lurats av ungdomar och fått telefonräkningar på upp till 4.000 kronor.

Barnen kommer in i butiken och frågar om de får ringa hem för att cykeln gått sönder eller använder andra ömmande skäl som gör att butiksägaren lånar ut telefonen.

Barnen ringer till olika betalnummer som kostar si så där 200 kronor per samtal och ofta ringer de flera gånger i följd, när de ändå så att säga fått tag på en telefon att utnyttja. Hemma skulle väl föräldrarna gå i taket om familjens telefonräkning belastades på samma sätt. Vad är det man brukar säga? Änglel hemma, djävul borta.

Betalsamtalen är betalningar för olika communities, chattar och spelsajter – där betalsamtalet genererar "communitypengar/poäng". Det nämdes inte i reportaget vilka sajter det gällde. Men det går ju att gissa sig till. Jag kanske återkommer i den frågan.

Det är en urusel affärsmoral av sajtägarna (som borde ha någon form av koppling till vilket telefonnummer en reggad medlem har och ringer och betalar med – ungefär som vissa Internetleverantörer har vid modemsurfning), samt väldigt dumt av barnen att utnyttja andras snällhet. När det verkligen gäller, kanske INGEN lånar ut telefonen. Det blir lite som pojken som ropade: "Vargen kommer" tills ingen till slut trodde honom, fast vargen verkligen hade kommit.

Ett tips kan vara för butiksägare att sätta spärr för betalsamtal. Det skulle jag själv sätta på hemmatelefonen om jag hade ungdomar hemma. Livrem och hängslen :). Detta lär spridas med vinden och problemet kommer att eskalera.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:45 EM | Google

Gula blend i nytt format

Konversation på macken idag.

– Ett gult Blend, sa jag.

– Vi har inga gula Blend, svarade den unga killen och pekade mot en tom rad i cigaretthyllan.

–Jaha, svarade jag förvånat eftersom jag såg att det vid sidan om fanns två rader med gula Blend.

–Men vi har dom här, sa grabben och tog ett paket från hyllan. De är mycket billigare – fast det är bara 18 cigaretter i dem.

–Jaha, svarade jag lite dumt – men vad är skillnaden, förutom priset? Det fick jag inget svar på, men jag betalade för mina cigaretter och åkte vidare. När jag väl kom hem började jag fundera lite och fick inte ekvationen att gå ihop.

Ett vanligt gult Blend innehållande 20 cigaretter betingar ett pris på 38.50 (avrundat cirka 2 kronor stycket – exakt 1.925). Det borde kosta mer tycker jag faktiskt, allt för att förhindra att folk börjar med denna last. Vi som redan är fast i skiten, betalar och ser glad ut ända tills eventuell smärtgräns är nådd. Vart den ligger för mig vet jag inte, men nog skulle jag köpa mina röka om de så kostade 75 spänn. Så dum är jag. Det står jag för. Jag har rökt i 37 år och har lättare att sluta äta än att röka.

Men för att återgå till priset. Gissa vad ett gult Blend innehållande 18 cigaretter kostar? Enligt matematikens lagar borde priset ligga runt 34.65, kanske avrundat till 34.50 eller 35 blankt. Men till min förvåning kostade paketet bara (ja - allt är relativt) 29.50, ett styckepris på 1.639.

Är det här någon slags matchning mot lågpriscigaretterna som har börjat komma in och säljas för ungefär samma pris? Vem är målgruppen? Jag gissar och jag tror inte jag har fel, målgruppen är unga människor. De som inte har riktigt råd och ofta då väljer lågpriscigaretterna. Mitt förslag är att förbjud lågpriscigaretterna eller höj dem till motsvarande andra cigaretters pris.

Tobaksbolaget är historia. År 1992 bytte det namn till Swedish Match och säljer bara snus, cigarrer, tuggtobak, piptobak, tändstickor och tändare.

Numera verkar det vara Gallaher som har tagit över den svenskaste av svenska cigaretter. Inte ens en hemsida på svenska har de.

Konsumentkontakt verkar de ha, men bara på förmiddagen, via 020-765 765. Jag ska nog ta och ringa dit i morgon förmiddag och fråga vad som händer och fötter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:21 EM | Google

Lucas

Om eller när jag får problem med hjärtat så vill jag ha en ambulans som har Lucas med sig i bagaget.

En hjärtsjuk norrman, som hade läst om en amerikansk kvinna som räddade livet på sin man genom att ge honom hjärtmassage med en propplösare, konstruerade en prototyp till Lucas.

Allt behöver inte vara så tillkrånglat här i livet :). Propplösare? Rådig kvinna må jag säga, även om mannen sedan i alla fall dog av sin hjärtsjukdom.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:47 FM | Google

Olja, olja och olja

Nu ska jag bli lite konspiratorisk. Det är bäst att jag säger på en gång att detta är mina funderingar och får därmed tas med en stor nypa salt. Jag har inget som egentligen styrker det jag tror. Det hade varit skönt att kunna länka till en url som källa.

USA behöver bensin till alla sin bilar. Priset har ökat drastiskt och det är inte bra, i amerikanernas ögon. De borde komma hit och se vad vi betalar för en liter bensin :). Men hur som helst. Det är oljan som hägrar i sikte när det gäller många av USA handlingar i politiken. Varför skulle de annars agera så irrationellt? Det är handlingar likt det Chadie skrev i går, då hon frågade sig varför Bush gjorde en kovändning när det gäller Israel. Jo, han behöver de amerikanska judarnas röster inför det kommande valet.

USA säger sig ha påtagit sig en roll som ett världsamvete och säger att de ska med alla medel motarbeta terrorismen. Men egentligen är det väl för att de till varje pris vill säkerställa att de får tillgång till olja. USA har inte haft problem tidigare med att samarbeta (till och med uppmuntrat envåldshärskare) med diktatorer. Terror är inget nytt begrepp i historien. Jag tänker bland annat på Argentina och Chile. Terrorism är bara ett nytt ord för terror. Terrorism är en verksamhet som begagnar terror enligt Svenska Akademiens ordlista.

De hävdade med bestämdhet, trots att Blix och andra hade helt andra åsikter, att Irak hade massförstörelsevapen och det i kombination med att Saddam var en diktator var deras incitament att dra igång Irak-kriget. Nu är Saddam borta (många irakier är säkert glada för det och en del inte) och inga massförstörelsevapen har hittats. Men Irak har olja. Så lämpligt att amerikanska intressen tar tag i den biten att olja börjar produceras igen. Därför vill USA till varje pris få lugn och ro i Irak, de har nu deklarerat att de kommer att kvarstanna även efter sista juni. Jag tror inte att de värnar speciellt om det irakiska folket och deras trygghet.

Diktator som diktator. Amnesty släppte nyligen en rapport om brott mot mänskliga rättigheter i Libyen. Men nu tas den libyske diktatorn Muammar Khaddafi emot med öppna armar i EU:s salonger och USA kommer säkerligen snart att komma välkomna honom till Vita huset med öppna armar (kanske lite mer i undansmusslade former). Libyen är en stor oljeproducent, men med sanktioner som hindrar försäljningen av den. Oljan som är viktiga för USA och då passar det som hand i handske att Khaddafi lovar att skrota sina massförstörelsevapen/stoppa framtagningen av dem, samt utlovat skadestånd till anhöriga till offer för Lockerbieattentatet.

Det pågår så mycket bakom kulisserna som vi vanliga medborgare aldrig får veta. Nu blir jag väl sågad jämsmed fotknölarna av mer initerade läsare :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:17 FM | Google

27 april 2004

Skjut, gräv och tig

Skjut, gräv och tig. Man ur huse, pang, pang. Här ska vi ha vargfritt! I Uppdrag granskning lovades det (inför dold kamera) att vargstammen ska utrotas. Om inte polis och åklagare såg programmet rekommenderar jag dem att så göra med reprisen. Här kom fram material som skulle kunna lägga grund för flera förundersökningar och fällande domar.

Fast de som smygfilmats och som visat sitt rätta jag konfronterades med de dolda filmningarna blev de alla som små söta lamm helt plötsligt. Nej, så har jag inte sagt. Nej, vi talade om fiske?

Det framkom att en, numera pensionerad polis som jobbade med jaktfrågor, tjuvjagade varg på sin fritid (han var jaktlagsledare) och kanske även i roll som polis. Snacka om täckmantel.

Än fler detaljer om hur dessa organiserade nätverk tjuvjagar kom fram. Vargarnas sändare pejlades av tjuvjägarna. Alla märkta vargar bara försvann spårlöst. Lyor med valpar sprängs med dynamit – berättades och efter det avslöjandet kom ett rått garv från den som berättade om den "lyckade jakten". Ja, ammunition är ju dyrt och sprängmedlet är säkert stulet och gratis.

Nej, jag blev ledsen i ögat över detta hat. Detta hat mot vargarna. Det är ett sjukligt hat. Ett oresonligt hat. Jag har noll förståelse för deras agerande. Jag orkar nog inte se Debatt i kväll som även det ska ta upp samma tema.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:07 EM | Google

Roliga länkar

Supermamman, en radda klockrena texter om hur det är att vara småbarnsföräldrar. Rekommenderas varmt.

Är du berest?

Jag har många blanka fläckar att fylla upp. Jag som tycker jag rest så mycket i mina dar, men jag har bara besökt 28 länder (12%) av alla som finns.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:24 EM | Google

Uteliggare frös ihjäl

Uteliggare frös ihjäl på Folkets park scen i Borlänge. Där det senare i sommar ska bli tjo och tjim på samma scen. Han hittades död i fosterställning. I Sverige ska inte sådant här få förekomma.

- Vissa vill inte ha hjälp, förklarar socialnämndens ordförande Kristina Nilsson (s).

Må vara sant, men det är välfärdssamhällets sak att fånga upp dem - innan de kommer till det stadiet. Ingen blir uteliggare av fri vilja från start. Det är en lång och omständig färd dithän. Jag antar, kan ej göra annat eftersom jag inte befinner mig i den sitsen, att en hemlös som inte fått den hjälp den kanske har försökt att få tidigare, till slut ger upp och söker inte hjälp något mer. Stolthet är något alla när inombords. Till slut kanske det för många blir det enda som återstår.

När Socialstyrelsen gjorde sin senaste utredning 1999 om hemlösheten i Sverige räknade de till 8 440 hemlösa. Jag misstänker att siffran under de fem år som gått sedan dess inte har minskat, utan tvärom ökat.

Våra politiker måste se till att en lösning på denna problematik kommer snarast möjligt. Ingen ytterligare ska behöva frysa ihjäl. Det är en skam för vårt välfärdssamhälle.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:09 EM | Google

Vacker tupp till salu

Faverolletupp med tillhörande två hönor säljes, 50 kronor stycket vid hämtning. En av de små kycklingarna visade sig vara en tupp och vi har redan tre tuppar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:32 EM | Google

Synd om förövaren

Ny lag om besöksförbud används inte, polisen tycker synd om männen – men halliduttandå. Justitieminister Thomas Bodström är inte oroad och menar på att det tar tid att för nya lagar att ta kraft. Ja, tacka sjutton för att han inte behöver vara orolig.

Han är inte den som drabbas av om lagen inte efterlevs. Att kvinnan och barnen far illa verkar inte spela någon roll. Det är oftast kvinnan som tvingas fly hemmet istället. Borde det inte vara tvärton? Såsom ofta i vårt samhälle, offret skuldbeläggs och får ta hela stöten.

Varför inte starta upp lite statliga mansjourer landet runt? Det finns många kvinnojourer, alternativen för män är sämre. Dit skulle polisen kunna köra de män (ja – jag skriver män då det ofta är män det handlar om) som borde och ska enligt lag få ett skärpt besöksförbud.

Mansjourerna skulle kunna hjälpa till med boende och försöka via samtalsterapi få mannen att sluta envisas med att terrorisera och misshandla sin egen familj. Att banka skiten ur familjen löser inga problem.

Kanske kan terapi kan få mannen att förstå och förändra sitt beteende, i alla fall hos en del. Alla är nog inte mottagliga och det är de som definitivt ska buras in och få tvångsvård via kriminalvården – och ej släppas ut förrän de är friska.

För en man som slår halvt ihjäl sina barn eller partner kan inte vara frisk. That´s it. Domar på fyra månader på öppen anstalt eller skyddstillsyn som straff för grov misshandel är bara skrattretande och inger inte något som helst förtroende för vårt rättssystem. In och ut och fortsätt!

Då räknar jag inte med de oseriösa mansjourer/mansgrupper som idag finns, exempelvis de som INTE ens kan erkänna att denna problematik finns utan skyller allt på umgängessaboterande mödrar och påstår att alla polisanmälningar gällande kvinnomisshandel är falska.

De oseriösa mansjourererna/mansgrupperna skulle väl i det närmaste mer bidra till att mannen fortsatte med det han påbörjat och hjälpa honom att avsluta det hela – för gott. En död kvinna är en tyst kvinna. En tyst kvinna är lydig. En lydig kvinna har mannen under full kontroll.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:10 FM | Google

26 april 2004

Nedläggningar

Den populära svenska wikipedia-sajten Susning.nu har stängt. För er som aldrig besökt den sidan så var det en uppslagsbok där användarna själva stod för innehållet. Anledningen är enligt sajtens ägare klotter. Hur länge
Wikipedia klarar sig från dito är väl kanske bara en tidsfråga?

Med tanke på hur många nötter det finns ute på nätet var det väl ingen som trodde något annat. Att inte respektera en sajts syfte är fördjävligt. Det är tråkigt och jag tror att beslutet satt långt inne, innan det togs. Ett helt livsverk som gått i spillror kanske är att ta i, men något dito är det säkerligen för hemsidans ägare. Må sidan återuppstå med både hängslen och livrem.

Att logga ip-nummer och anmäla klotterinlägg till respektive ISP är knappast någon option, såvida man inte vill jobba med det på heltid. Dessutom är det många ISPar som har mycket att stå i med egna bekymmer och andra som inte bryr sig nämnvärt.

Peppe Engberg har slutat skriva. Jag kommer att sakna hans vassa texter. Må han snart koppla in sig i en holk någonstans.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:58 EM | Google

Låt bli barnen

Låt barnen få vara ifred. Att få vara ett barn är ett barns rättighet. Tids nog lär de drabbas av allt otyg som finns. När de söker på nätet efter Bolibompa och Björne ska de inte behöva riskera att hamna på hårdporrsajter, typ Björnes bögeri. Vad är det för människa som ens kan komma på tanken att utföra detta? Har porrsajtägaren inga egna barn? Saknar han empati? Eller är hjärnkontoret stängt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:24 FM | Google

Ett dödligt vapen

Ju finare bil, desto mindre hjärna och pitt bakom ratten brukar jag säga. Det är väl att dra det in absurdum, men lite substans ligger det nog bakom. Hur kan man ens fundera på att dra järnet, mitt inne i stan. En bil kan vara ett dödligt vapen. Bilar är hårda. Människor är mjuka.

Häromdagen höll en cyklist på att mista livet för ett rattfyllo inte kunde hålla bilen på vägen. Att köra bil onykter måste rendera skärptare straff.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:43 FM | Google

25 april 2004

Våldtäkter i stort antal

Jag är oroad över utvecklingen när det gäller våldtäkter. Våren har knappt börjat och det begås våldtäkter i ofattbart stort antal. Hur ska denna sommar sluta? Många våldtäkter anmäls säkert inte ens. För vem vill egentligen gå igenom hela den smärtsamma procedur en rättegång innebär. Skuldbeläggande av kvinnan, som är offret, är inte ovanligt.

Jag förstår mig inte på män som ens kan komma på tanken att våldta en kvinna. Det kan inte handla om att tillfredställa ett akut kåtslag (då kan de väl dra en handtralla i skydd av en stupränna - typ) utan det måste ligga andra mekanismer bakom. Det övervåld som ofta brukas tyder mer på att de vill utöva makt och kontroll. Något annat kan jag inte se.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:26 EM | Google

Flumflum

Helt apropå. Det märks att jag tycker söndagar är lite småtråkiga. Nu blev det verkligen flumflum på högsta nivå :).

Vilket är ditt livstal? Mitt var 6.

Livsväg 6, den ansvarsfulla bohemen:
Sexor trivs allra bäst i vackra miljöer där det råder harmoni. Det egna hemmet har en stor betydelse för dem, där tillbringar de mycket tid. En dålig egenskap kan vara att de lägger sig i vad andra gör alltför mycket. Dessutom har du en röst som tilltalar de flesta. Du är även lojal och avskyr orättvisor. De vänner du har behåller du troligtvis hela livet. För dem ställer du gärna upp om de behöver goda råd. Du kan vara väldigt moraliserande och ha synpunkter på sådant som du egentligen inte har med att göra. Detta är något som andra kan irritera sig på. Även en viss tendens till oro över småsaker kan vara negativt.

Tja, inte helt fel :). Jag har saxat bort det som inte var relevant och "boldat" det som stämmer på pricken. Vad har du för kinesiskt djurtecken? Jag är Orm, men hade gärna varit en Tiger :).

Ormen är en varelse full av motsägelser. Ormens passivitet uppfattas ofta som att de är lata, men så är inte fallet. Den tid som Ormen tillbringar i stillhet utnyttjas ofta till att planera en attack eller till att filosofera över sin del av tillvaron. Att samla all möjlig infomation innan de gör ett val är ett karaktäristiskt drag hos alla Ormar. Ormar är mycket kreativa och älskar konsten lika mycket som de älskar att samla värme under solen en sommardag. En stor fantasi med drag av labilitet gör att de helst stannar nära hemmet och vågar sig bara ut om de har en speciell anledning. Ormar är både visa och barnsligt härsklystna. En Orm föredrar att gå upp senare än alla andra, eftersom de söker det lugn som infinner sig i ensamheten.

I söndagsbilagan står det lite annorlunda, men andemeningen är någorlunda detsamma.

Ormen är en tänkare, en intelligent och känslig människa. Utåt är ormen tuff och orubblig, inåt är ormen romantisk och drömsk. Ormen är intuitiv. Ormen har också en stor integritet, det är svårt att komma ormen nära och ormen har en tendens att kategoriskt sortera bort folk.

Egentligen tror jag inte på sådant här. Varför skulle alla som är födda under Ormens år vara stöpta i samma form? Då tror jag mer på de horoskop efter vilken tid på året vi är födda, oavsett år. Att vara född, som jag i oktober, innebär att första halvåret går i kylans förtecken. Att vara född på våren och sommaren måste vara mycket bättre. Jag har för mig att jag läste någonstans häromdagen att de som föddes på senhösten mådde sämre och var mer deprimerade. Ja, man ska inte svälja allt med hull och hår. Men även om det inte är vetenskap, finns det nog mycket bakom ändå. Det är nog inte meningen att vi ska förstå allt.

Vilket stjärntecken har du? Jag är våg.

Utmärkande för personer födda i detta tecken är deras känsla för rättvisa och harmoni. De har stort behov av kommunikation och är mycket utåtriktade. De avskyr alls osämja och gräl. En våg är intelligent och klartänkt, men att snabbt ta ställning är inte vågens starka sida, då han tenderar att noggrant väga både för och emot. Det viktiga för vågen är att ställningstagandet blir rätt. Vågar har jämna temperament och är ofta charmerande och öppenhjärtiga människor.

Element: luft, Kvalitet: ledande, Polaritet: positiv
Nyckelord: Venus, balans, harmoni, diplomati, sympati, skönhet, konst, charm, lättja och metallen koppar.
Positiva karaktärsdrag: behaglig, romantisk, vänlig och diplomatisk.
Negativa karaktärsdrag: flirtighet och vankelmodighet.
Människokroppen: diafragma och ryggrad.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:40 EM | Google

Som ringar i vattnet

Det jag gillar med att läsa andras bloggar är att jag ibland får aha-upplevelser. Variationen på bloggarna spänner mellan himmel och jord. Det är intressant att få ta del av olika människors tyckande och tänkande. Det kan ibland väcka tankar, som rullar vidare i sin egen takt efter det att man lämnat bloggen och surfat vidare. Det blir lite som ringar på vattnet.

Jag läste Monrols tankar om vrede i går. Hon frågade sig varför vrede är en dödssynd, numera allrahelst kvinnors vrede. Jag gillade slutklämmen; "Also known as bitterhet..."

Jag funderade lite vidare på detta i morse. Varför är vällust en dödssynd? Är det för att trycka ned kvinnans sexualitet? Varför är lättja en dödssynd? Alla behöver ta sig tid ibland att pilla sig i naveln. Varför är frosseri en dödssynd? Ska alla hetsätare känna skam för ett beteende som egentligen är ett tecken på att de inte mår bra innerst inne?

Alla känslor man förtrycker, vare sig det är vrede, ledsamhet, sorg eller smärta, sätter sina spår i kroppen. Murar byggs, för att skydda ett sårbart inre. Lager på lager av murbruk läggs på. Ett stabilt bygge, men ack så sårbart. Än värre är det kanske om man inte ens har någon eller några att dela känslorna med. Vad är det för glädje om man inte kan dela glädjen med någon? Hur svår blir inte sorgen om ingen kan delta i den?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:58 FM | Google

24 april 2004

CP-magasinet

Reprismoster är vad jag är. Jag ser ofta repriserna. Alla bra program sänds så sent och jag orkar oftast inte se dem då. I dag såg jag reprisen på 21:30. Det handlade om ett nytt program som kommer, CP-magasinet. En av programledarna är själv CP-skadad. Vilken underbar kille! Jag blev nyfiken på programmet som startar den 29 april i SVT2 kl. 20.00.

För några år sedan minns jag att CP-skämten florerade på nätet. De värsta avarterna är nog borta numera. I min ungdom var CP ett skällsord eller förnedrande tilltal. Jag hoppas att programmet CP-magasinet kommer att ta död på alla fördomar om funktionshindrade.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:38 EM | Google

Olydig fredagsfyra

Stationsvakt skrev om anarkisternas lila svarta handbok. Det de skriver om hur polisens hundar och hästar ska oskadliggöras fick mig att gå i taket. Bara det korta lilla avsnittet påvisar vilka djävla nötter det handlar om. Resten av texterna ristar in detsamma i sten. Det passar ju bra ihop med fredagsfyran tycker jag, som snuddar vid detta ämne.

1. Behövs civil olydnad/utomparlamentariska aktioner som ett komplement till demokratin?

Det beror på vad som avses med civil olydnad och utomparlamentariska aktioner. Det vi såg i Göteborg och har sett på andra håll när maskerade "så kallade" yrkesdemonstranter förstör allt som kommer i deras väg eller reclaim the streets aktioner som brukar urarta å det grövsta – då finns det bara ett svar och det är att sådana aktioner kan vi vara utan i ett demokratiskt samhälle. Våld föder våld. Förstörelse leder inte till förändring. Det eventuella syfte som finns bakom aktionen når inte ut utan det som hamnar i fokus är bara en massa maskerade ligister som springer omkring och förstör för andra – till synes utan anledning. Ja, jag kallar dem ligister. Det väcker bara ont blod hos medelsvensson. Vad vill man protestera emot genom att krossa butiksrutor och förstöra i största allmänhet? Vad kan man förändra genom att förstöra privatbilar eller polisbilar? Vilket budskap vill man framföra genom att slå på poliser med järnrör och försöka skada polisernas hästar och hundar? Vilken opinion vill man väcka med kastade molotovcocktails?

2. Vet du några exempel på "bra" aktioner?

Nej. Inte om vi talar om aktioner som jag beskrev på fråga ett (1). Däremot civil olydnad och utomparlamentariska aktioner med fredliga förtecken har jag inget emot. Jag tänker då exempelvis på de aktivister som ställde sig framför Israels grävmaskiner för att med sina kroppar förhindra att rivning av palestinska hus. Tyvärr avled en av demonstranterna då hon blev påkörd utan pardon. De som, i andra länder där demokratin är svag och yttrandefrihet inte existerar, försöker förändra samhället – trots risken att drabbas av långvariga fängelsestraff – genom att sprida information via flygblad och Internet har mitt fulla stöd. De som gömmer flyktingar, som borde få stanna av behjärtansvärda skäl, ger en tydlig signal om att avvisningsbesluten inte alltid är försvarliga. Att protestera mot skogsavverkning av känsliga naturområden genom att kedja sig fast vid skogsmaskinerna är ett bra sätt att skapa opinion. Våga vägra värnplikt om det strider mot ens övertygelse om att våld inte löser några problem är ett sätt att protestera.

3. Vid vilket (om något) tillfälle skulle du själv kunna tänkas delta i en dylik aktion?

Jag var rödare än rött politiskt sett i min ungdom, men inte ens då köpte jag snacket om revolution. Demokratiska metoder är att föredra. Anarki är inget som ett samhälle kan byggas på. Visst kan vi påverka, var och en på sitt sätt. Jag skulle kunna tänka mig att bli en trädkramare. Jag skulle kunna tänka mig att gå på ett varghatarmöte och försöka argumentera emot deras åsikter. Jag kan tänka mig (och har så gjort) att delta i fredliga demonstrationer utan maskerade deltagare. Jag skriver gärna under upprop och andra namnlistor. Jag deltar i folkomröstningar och allmänna val. Jag har varit fackligt aktiv. Jag väljer bort varor i affären om jag misstänker att de tillverkats av barn och jag köper helst svenskt kött, då jag när en förhoppning om att de levt ett någorlunda gott liv innan de slaktats. Jag försöker även via vissa av mina texter att försöka påverka och informera om exempelvis problematiken runt våld mot kvinnor. Små droppar kan urholka en stor sten.

4. Har du själv varit civilt olydig?

Ja. Går mot röd gubbe när gatan är tom, istället för att stå som ett fån tills det blir grön gubbe. Jag har plankat på tunnelbanan och pendeltåget. En resa tur- och retur Kungsängen till T-centralen kostar numera 10 förköpskuponger, vilket är lika med 75 pix om jag inte räknat fel. Det är nästan billigare att ta bilen in till stan. Det kan inte vara meningen att man ens ska komma på den tanken?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:17 FM | Google

23 april 2004

Netsky i ny tappning

E-postmasken Netsky.X är en finurlig liten baskelusk. Den kan byta språk beroende på domännamnet hos mottagaren. De flesta har nog blivit vana vid att vara försiktig med mail som innehåller engelsk text. Hoppas jag i alla fall.

De som konstruerat denna variant av Netsky-viruset har haft en dålig översättare. Texten i mailet är "Behaga läsa dokumenten". Lite underlig svenska med andra ord. Den bifogade filen heter dokumenten.pif. Klicka inte på det bifogade dokumentet.

Dessutom har jag i dagarna fått ett antal mail från underliga avsändare med engelsk text innehållande skumma länkar och uppmaningar att klicka på dem. Jag misstänker att det rör sig att länkarna leder till sidor som i sig har virus eller på annat sätt försöker att ta sig in i systemet via browsern. Så var lite försiktig därute i cyberrymden med klickandet. Alla länkar måste inte klickas på i mail. Eller rättare sagt i alla fall inte från okända avsändare, hur nyfiken man än är. Allrahelst om man surfar med Internet Explorer. Jag tvivlar på att de nya patcharna hinner laddas ned och installeras i samma takt som hackarna/crackarna upptäcker säkerhetshålen i browsern och bakomliggande operativsystem.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:55 EM | Google

Sjunde inseglet

Intressant analys av Bodil och Datainspektionen.

Skribenten anser att hela historien är en kombination av fars och tragedi, med en dos av Bergmans "Det sjunde inseglet" med datainspektionens pensionerade generaldirektör Ulf Widebäck i rollen som döden. Jag är böjd att hålla med honom.

Jag citerar ur artikeln:
Integritetsskyddet måste vara en balans mellan rätten till personlig integritet och yttrandefrihet. Missbruk måste beivras samtidigt som yttrandefriheten försvaras. Datainspektionen har valt en stelbent attityd där verkligt missbruk har friats - såsom webbplatser där förtalskampanjer mot enskilda bedrivs av rättshaverister under parollen "debatt" - medan mer harmlösa exempel som Bodils webbplats sökt bestraffas på hårdaste sätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:37 EM | Google

Ett omen?

Vådan med att gå ned i vikt är att fingrarna även smalnar. Jag noterade i morse att vigselringen var borta med vinden. När och var den skulle ha ramlat av hade jag inte en susning om. Jag har inte för vana att kolla om ringarna sitter på plats. Efter guldjakt både i hönsgården, trädgården och i hela huset har den återfunnits, under soffan i vardagsrummet. Vigselringen ramlar av, är det ett omen?

// Annica

Annica Tiger 7:40 FM | Google

22 april 2004

Blandad tigerkompott

TV4:as sajt blev hackad tidigare i dag. Nu försvarar jag inte sådana tilltag för fem öre, men jag smålog i alla fall åt vad de hade skrivit på TV4:as första sida. Det kan man väl få göra, även om handlingen i sig är förkastlig?

Bodybuilding är inget för mig. Det inser jag efter att ha kikat på dessa bilder. Jag tycker för övrigt att hon var sötare och såg mycket yngre ut innan hon började bygga sina muskler. Men smaken är som baken, delad och tur är väl det – annars skulle det bli kaos. Men på gymmet jag går på så är det inte kroppsbyggare utan vanliga människor som mig, som vill förbättra konditionen och bli lite starkare (inte större) i muskler, som finns men inte syns/används :).

Jag har ofta funderat och skrivit om alla de dokussåpor som sänds i TV. Jag hade tänkt mig att göra lite resarch (testa hur det verkligen är och hur det funkar) och anmälde mig till Robinson. Jag uttogs till casting (av 5500 sökande), men jag blev inte utvald. Jag är nog för gammal antar jag. TV3 vill föryngra hela konceptet i år. Jag kanske är lika glad för att det inget blev av det hela, men å andra sidan hade Robinson nog kanske behövt en Robinson-Tiger :). Jag har hört att de tänker auktionera ut en plats på TV3:s sajt, men vem vill betala dyra pengar för att vara med?

BTW - Mina funderingar förut idag om att vi inte är lika inför lagen har visat sig stämma. SCB har gjort en datakörning, på uppdrag av Rapport, av 5000 domar för grovt rattfylleri under 2002. Det kunde påvisas att lågutbildade och låginkomsttagare fick fängelse i högre grad än dem som var högutbildade och höginkomsttagare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:15 EM | Google

Män är överflödiga

Män kommer att bli överflödiga i framtiden. Nej, det kommer aldrig att hända. Det får aldrig hända. Det är en utopi, som jag tror väldigt få ser fram emot. Ingen vill väl ha ett enkönat samhälle? Bara en massa musar?

Forskarna får gärna ta fram botemedel mot cancer och andra sjukdomar. Lindra och bota. Men kloning och ändringar i det genetiska avtrycket i syfte som ovan ser inte jag som något som bör prioriteras. Befruktning sker bäst via samlag (tänk vad tråkigt om den möjligheten försvann) eller provrörsbefruktning.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:41 EM | Google

Vad får man skriva?

P1 hade ett inslag om bloggning (ligger kvar på webben en vecka). Det kommer som sista inslag, men väl värt att lyssna på. Vad får du eller inte får du skriva om/publicera på din blogg? Inte bara på bloggar utan hemsidor i allmänhet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:16 EM | Google

Rättvisan är inte blind

Rättvisan är blind säges det. Vi ska alla vara lika inför lagen. Men är vi det? Troligen icke.

Att köra rattfull är tydligen ett värre brott om man inte är född svensk, det vill säga om man är invandrare – annat kan inte tydas eftersom de får oftare hårdare straff.

Är det polisen som har fördomar och påverkar underlaget till rätten? Har rätten fördomar som dömer hårdare eller vad handlar det om? Full som full. Rattfylla som rattfylla. Fortkörning som fortkörning. Våldtäkt som våldtäkt. Mord som mord. Det ska inte spela roll om det är en kvinna, man, invandrare, direktör, greve eller hemlös. Det är skillnad mellan folk och fä. Jag börjar faktiskt fundera på om det inte är omvänd ordning på fä och folk bara :).

Radioprogrammet Kaliber har gjort en undersökning som påvisar att invandrare döms hårdare och oftare än svenskar när det gäller rattfylla. Det är inga små skillnader heller. Det vore intressant med en granskning om det inte är så överlag vid alla brott. Även en granskning om huruvida samhällsklass är avgörande skulle säkerligen ge besked om att vi inte är lika inför lagen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:37 FM | Google

21 april 2004

Vargen är i fara

Stora stygga vargen. Vargen kommer, vargen kommer! Farliga Gråben. Varghatet florerar alltjämt, det kunde Uppdrag Granskning verkligen påvisa i går. Jag förstår inte varför. Ingen människa har i modern tid blivit skadad eller dödad av varg. Björn däremot har både skadat och dödat människor i modern tid, men ingen ropar att björnen ska utrotas. Visst tjuvskjuts det björnar, men inte alls med samma frenesi som vargar.

Varför hatar så många vargen? Det övergår mitt förstånd. Jag har skrivit om detta förut, se längst ned. Jag vidhåller fortfarande att vi borde importera ett par hundra vargar från Finland, Ryssland, Polen och Rumänien och inplantera dem på lämpliga platser där det av hävd tidigare har funnits varg. Då kanske vargmotståndarna gav upp? Eller så fick de tjuvjaga sig blåa och kanske därmed riskera att åka fast. Vargen är fridlyst och utrotningshotad. Den tjuvjagas friskt, men ändå är det bara 2 (två) personer som dömts för grovt jaktbrott. Det har funnits underlag för fler domar, men polisen verkar inte vara på hugget direkt när det gäller denna fråga. Kan det kanske bero på att de är jägare själv eller känner folk på bygden som är det?

Tjuvjakten har ingen som helst likhet med jakt. För jakt av älg och annat vilt så finns det, även bland jägarna, vissa etikregler som gäller. Ett skott ska räcka och det ska vara direkt dödande. Djuret ska inte lida i onödan. Men när det gäller varg verkar inte dessa regler gälla. Förgiftade åtlar (ofta med glykol som ger en plågsam död) läggs ut och därmed riskerar även andra vilda djur och tamdjur att gå samma smärtsamma död till mötes. Helmantlade kulor används, för att skada vargen livsfarligt, men inte döda och vargen lider innan den så småningom dör. De jagas via snöskoter eller körs på med flit med hjälp av bilar.

De som hatar vargen så infernaliskt säger sig vilja kunna jaga, fiska och plocka bär och svamp i skogen. Det kan de väl göra utan att utrota vargstammen? När jag plockar hjortron i Norrland så är jag mer rädd för att möta en björn, än att möta en varg. En varg skulle i mina ögon bara vara en underbar upplevelse att få se ute i det fria. En dröm som gick i uppfyllelse.

Visst händer det att jakthundar tas av varg. Men även björnen kan slå en hund, om hunden kommer för nära och örnar kan döda mindre jakthundar. Det är fler jakthundar som körs ihjäl eller skjuts av misstag av jaktkollegor än som dödas av varg. Ska bilar och jägare utrotas också? Det borde ju bli en logisk slutsats.

Lars Toverud är en norrbagge som skrivit en bok med konspirationsteorier om att djurparker kontinuerligt släpper ut vargar. Att han far med osanning kunde Uppdrag Granskning påvisa via DNA-tester. Men det ville författaren inte ens kommentera. Skriva en hel bok på felaktiga grunder och sedan hamna på pottan och överbevisad är kanske ingen önskesits? Tage Collberg, vargmotståndare och ordförande i Svenskt Samarbetsforum i Rovdjursfrågor blev också satt på pottan och reagerade som en barnunge. Av med mikrofonen och – Inga kommentarer. Det ska bli intressant att se del två i Uppdrag Gransknings serie "Vargjägarna".

// Annica Tiger

------------

14/4-99
Vargen är mitt favoritdjur, alla kategorier. Jag skulle vilja att det fanns fler vargar i vårt land. Skulle definitivt inte ha något emot om det fanns varg runt omkring här norr om stan, inte bara tillfälliga besökare utan permanent.

Naturvårdsverkets siffror är önskvärda 2000 björnar mot 100 vargar. Varför denna obalans? Det finns c.a 50 vargar i Sverige och antalet minskar dramatiskt pga av inavel och framförallt olovlig jakt på vargarna.

Förstår inte varför samer och jägare hatar vargen så in i bomben? Samerna får 35 miljoner i bidrag varje år för att de ska tolerera rovdjur i renbetesmarkerna, men underligt anser jag att trots detta har samtliga vargar i norr försvunnit?

Hur kan samerna få bidrag i så fall? Samma sak med järvarna och lodjuren, de jagas olovligt. Av vem/vilka? Inte är det medelsvensson i alla fall?

Jägarna hatar vargen, lösspringande jakthundar dödas av vargflockar för att de springer in i vargens revir, rent instinktivt dödas inkräktaren. Men varför ska vi överhuvudtaget tillåta jakt med lösspringande hundar?

Väldigt få människor lever av jakt allena, det är en hobbyverksamhet numera. Visst förstår jag hundägaren som hittar sin hund dödad, dess förtvivlan och sorg. Men själv skulle jag aldrig tillåta mina hundar att springa vind för våg i skogen. Det finns ju andra faror än just vargar!

Hur många jakthundar och vanliga hundar blir inte dödade i trafiken varje år? Det rör sig om betydligt högre siffor än de 14 stycken som blir dödade av vargar. Hur många jakthundar dör inte av husses eller annan jaktkamrats vådaskott? Närmare bestämt 14 stycken per år, alltså lika många som blir dödade av vargar.

Vi skriver under fördrag hit och dit om att skydda utrotade djur i andra länder men kan inte ens hantera situationen med vår egen utrotningshotade art i Sverige, vargen. Nej, in med friskt blod. Importera varg från Polen och Rumänien. Där har de tusentals vargar på ytor mindre än Sverige och det tycks fungera, varför inte här?

17/11-97
Läste i tidningen igår om hur folk jagar och dödar de få svenska vargar vi har i Sverige. Det var en bild på en varg som hade dödats av en galen bilist. Bakbenen krossade, ena ögat utsprängt och vargen hade i förtvivlan och desperation tuggat sönder och svalt ena framtassen.

Jag GRÄT FLODER, över vargens öde och människans enfald samt grymhet. Vilken död, det förtjänar ingen varg. De är förresten inte farliga!!! Jag är mer orolig över att möta en björn när jag traskar i skogen.

Annica Tiger 2:45 EM | Google

Våldets ansikte

Mäns våld mot kvinnor skrev jag om i går. Det låter kanske lite abstrakt. De flesta menar nog på att det är inget som rör mig. Det händer bara andra. Men en dag kanske det kommer att röra dig, någon av dina anhöriga eller vänner. Våldet har många ansikten. Ett av dem kan du se här! Mannen fick fyra månaders fängelse. Kvinnan fick resten av livet förstört.

Hur är den människa skapad, som efter att ha slagit sin partner gul och blå, kräver försoningsex? Hur är den människa skapad som slår planerat för att det ska synas så lite som möjligt, men ändå skada partnern så mycket som det bara går? Hur är den människa skapad som efter att ha misshandlat partnern i flera år och sedan går över gränsen så den sista misshandeln tar partnerns liv? Eller är det inte människor som agerar på detta sätt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:57 FM | Google

Halta Lotta

Jag haltar fortfarande fram här i livet. Läkaren ställde diagnosen ischias, vilket jag redan själv hade gjort – men det är alltid bra att dubbelkolla. Liknande smärtor kan man ha om man har fått en blodpropp.

Mina goda föresatser med gym tre gånger i veckan har gått i stå just nu. Men just nu spelar det ingen roll. Anledningen till att jag började där finns inte längre. Men, trots detta, längtar jag dock tills den dagen då jag kan börja igen. Det blir lite som ett gift. Naturliga endorfiner är inte att förakta.

Jag har inte varit på gymmet sedan i långfredags. Det var på måndagen (Annandag påsk) som smärtan i ryggen slog till och började sedan vandra nedåt låret och vaden. Ryggvärken är borta i alla fall. Det artar sig :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:34 FM | Google

20 april 2004

Usama Bin Soprano

Islamister kan kopplas till maffian (Usama Bin Soprano som någon skrev lite putslustigt på en mailinglista). Det menar den italienske åklagaren Pierluigi Vigna som säger sig ha bevis på att kopplingar finns mellan det islamistiska terrornätverket al-Qaida och camorran, maffian i Neapel. Kopplingen skulle vara en maffioso som konverterat till islam under en fängelsevistelse.

– Vi har bevis för att medlemmar av camorran är inblandade i ett utbyte av narkotika mot vapen med (islamistiska) terrorgrupper, sade Vigna till utländska korrespondenter i Rom på tisdagen.

Det låter inte helt otroligt i mina ögon. Outgrundliga äro herrans vägar, eller vad det nu är man brukar säga. Maffian och al-Qaida i en ohelig allians.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:37 EM | Google

Svengelska

Min engelska är inte alltid perfekt :). Det är kanske därför jag tycker detta var roligt nedan. Säkert har jag själv "myntat" ett och annat idiotiskt uttryck på ett eller annat sammanträde med engelsktalande kollegor, utan att ens veta om det.

Saxat från en mailinglista:

* Ett ögonblick
- An eyelook

* Och nu tar vi oss en bensträckare!
- And now we will have some bonestreching!

* Jag har soppatorsk
- I have soup cod

* Klockan är bara barnet
- The time is only the baby

* Har du bytt om?
- Have you changed about?

* Nu går skam på torra land
- Now walks shame on dry land

* Det är medvind
- It's withwind.

* Får jag låna en liten hovtång?
- Sheep I borrow a small court seaweed?

* Hur står det till? Det knallar och går!
- How stands it to? It's banging and walking!

* Att hoppa i galen tunna
- To jump into a crazy barrel

* Det ger jag sjutton i!
- I give seventeen in that!

* Hur mycket är jag skyldig?
- How much am I guilty?

* En snuskhummer
- A filthy lobster

* Oj, min tunga slant!
- Oops, my heavy coin!

* Vill du ha kaffe på maten?
- Would you have coffee on the food?

* Sköt om dig!
- Shot around yourself!

* Se dig inte om!
- Look you not if!

* Ta dig i brasan!
- Take yourself in the fire!

* Lugn i stormen
- Calm in the storm

* Slå dig ner och ta för dig av kakorna
- Hit you down and take for you of the cookies

* Har du fler verktyg?
- Have you plentier ache-cloths?

* Tomtar på loftet
- Santa Clauses in the attic

* Var inte för het på gröten
- Don't be too hot on the porridge

* Han är så blåst!
- He's so blown!

* Det ska du inte dra för många växlar på
- That you should not pull too many gears on

* Sluta driva med mig
- Stop drifting with me

* Du är avskedad
- You are offspooned

* Gångjärn
- Walking iron

* Jag anar ugglor i mossen
- I suppose owls in the swamp

* Han är bortrövad
- He's away-assed

* Ingen fara på taket
- No danger on the roof

* Är det överhuvudtaget möjligt?
- Is it overheadtaken possible?

* Jag har aldrig hört på maken!
- I have never heard on the husband!

* Nära ögat skjuter ingen hare
- Close to the eye shoots no rabbit

* Gör inte om det!
- Do not if it!

* Slå upp ett glas mjölk!
- Upbeat a milkglass!

* Vad tror du om detta?
- What do you believe around this?

* Jag ska bara slår en sjua!
- I just have to strike a seven!

* Att ge igen för gammal ost!
- To give again for old cheese!

* Nä, du! Den gubben gick inte!
- No you! That man didn't walk!

* Katten låg och spann
- The cat low and bucket

* Bakfull
- Back drunk

* Överdriv inte
- Don't overdrive

* Skicka mot postförskott
- Send against mailbeforeshot

* Jävlar i min lilla låda!
- Devils in my little box!

* Smörgåsbord
- Sandwich table

* Kroppkakor
- Body cakes

* Han tar igen sig
- He takes again himself

* Gammal som gatan
- Old as the street

* På det hela taget
- On the whole taken

* Kör inte om på ett övergångställe
- Don't drive if on an overwalk place

* Dra mig baklänges
- Pull me backwards

* Se upp i backen
- Watch up in the hill

* Känn dig blåst
- Feel you blown

* Den har pajat
- It have pied

* Det är lätt att vara efterklok
- It's light to be aftersensed

* Dra åt skogen!
- Pull to the forest!

* Friskt vågat hälften vunnet
- Freshly dared, the half won

* Huvudet på skaft
- The head on shaft

* Det är sådant man får ta
- That's such a thing you have to take

* Det var det, det
- That was that, that

* Stora förväntningar
- Big before-waitings

* Ta dig i dalen!
- Take yourself in the valley!

* Rensa rabatten
- Clean the discount

* Far åt helvete!
- Father to hell!

* Ge järnet!
- Give the iron!

* Än sen då?
- Than then then?

* Kors i taket!
- Cross in the roof!

* I bara mässingen
- In the bare brass

* Kom hit ögonaböj!
- Come here eyesbent!

* Hör du du du!
- Hear you you you!

* Höger om -
- Right if

* Var håller de hus?
- Where are they holding house?

* Vad håller de på med?
- What are they holding on with?

* Vid det här laget
- Beside this team

* Matlagning
- Food repairing

* Slå upp det i uppslagsverket
- Beat it up in the upbeatswork

* Slå in julklappen
- Beat in the christmas-pat

* Huvudsaken var utflykten
- The head thing was the out escape

* Det körde ihop sig lite
- It drove together itself tiny

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:17 EM | Google

Bananrepublik

Kungen leker och SÄPO övervakar lekstugan, i lika hög hastighet för att kunna göra sitt jobb - att övervaka kungen. Vem vet, de kanske tyckte det var lika roligt att köra fort, som antagligen kungen gjorde :).

Mona Sahlin däremot hade inget skydd av SÄPO häromdagen när en man trängde sig fram och började puckla på henne. Det slutade där med ett blåmärke på axeln, men med Anna Lindh i minne hade det kunnat sluta helt annorlunda. SÄPO har minsann en underlig prioritering kan tyckas.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:22 EM | Google

Våldet ökar

Våldet mot kvinnor ökar i Sverige. Anmälningarna om kvinnomisshandel har ökat med 40 procent under 1990-talet. Även anmälningarna om grov kvinnofridskränkning och sexualbrott har ökat, liksom ansökningarna om besöksförbud, framgår av Amnestys rapport Mäns våld mot kvinnor.

Stora brister vad gäller polisens och åklagarnas utredningar i våldtäktsärenden tycks leda till särskilt låg lagföring i våldtäktsfallen. Utredningskvaliteten i våldtäktsärenden måste avsevärt förbättras, säger Amnesty enligt en artikel i Aftonbladet.

Inga nyheter direkt. Detta har kvinnojourer och andra försökt informera om i åratal. Intressant är att Amnesty nu engagerar sig i detta. För det är ett problem som är globalt. Det drabbar kvinnor i alla åldrar, i vilket land de än bor eller vilken samhällsklass de tillhör.

Enligt Per Isdal på Alternativ til vold i Oslo har FN kartlagt mäns våld mot kvinnor och kommit fram till hiskeliga siffror. Vad sägs om:

I Pakistan har 99% av alla äkta män brukat våld mot sina kvinnor. Man kanske ska vara glad att man inte bor där. I Sydamerika är siffran 40-50% och i USA 15-25%.

Läs gärna mer ur detta från ett mansperspektiv. Jag kan ju bara skriva ur ett kvinnoperspektiv. Män kanske lyssnar mer på män? Av hävd?

http://www.man-net.nu/

http://www.mansjouren.net/

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:56 FM | Google

19 april 2004

Knark är bajs

Mobilisering mot narkotika lanserar sajten tjackabajs.nu. Syftet är vällovligt. Tillgången till narkotika ska strypas. Färre ungdomar ska pröva och experimentera med droger. Personer med missbruksproblem ska få hjälp att lägga av.

Alla texter på tjackabajs.nu bygger på säljtexter från befintliga knarksajter, men istället för knark säljer sajten bajs. Hemsidan är tänkt att kritisera knarkhandeln på Internet. Hemsidan vill påvisa det orimliga i att beställa massa konstigt knark eller knarkliknande produkter på Internet. Knark är bajs! Knark är skit är nog mer ett ordval jag skulle använda :).

Men jag tror inte att sajten tjackabajs.nu kommer att nå den målgrupp som avsett. Inte ens jag kunde se någon som helst nytta med sajten. Jag tror inte att denna kampanj kommer att uppfylla sina mål. Bortslängda pengar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:31 EM | Google

Presideath of USA

Michael Moore visar ett collage av 702 bilder på de stupade amerikanska soldaterna i Irak på sin hemsida. Vad bilden föreställer? Bush! Michael More kallar collaget Presideath of USA. Ett inlägg om något i debatten och jag gissar att det kommer att få ett stort genomslag i USA. Du kan läsa mer om detta i en artikel i Aftonbladet.

// Annica Tiger

Tillägg:

Äras den som äras bör.
Rätt ska vara rätt.
Det är bloggaren American Leftist som den 4:e april publicerade denna bild först och som har gjort den och inte Michael Moore som det säges i artikeln i Aftonbladet. Tack Christian för den kommentaren!

Annica Tiger 2:19 EM | Google

Åtalsfrihet

Kungen åtnjuter åtalsfrihet. Jag visste att diplomater kan göra vad de vill, utan att riskera något då de har åtalsfrihet. Men jag trodde i min enfald att kungen och hans familj inte hade åtalsfrihet. Jag har försökt googla fram info, men har inte funnit något som varken styrker eller förnekar att kungen har åtalsfrihet, förutom påståendet i artikeln jag länkar till nedan.

Jo, nu fann jag det, en liten bit ned på denna sida - http://www.riksdagen.se/SOK/index.asp?qry=konungen. Enligt 5 kap. 7 § regeringsformen kan konungen inte åtalas för sina gärningar. Däremot innebär den inte att konungen åtnjuter immunitet i civilrättsliga angelägenheter.

Ja, då förstår jag om han kan brassa på och köra för fort. Han riskerar inga efterverkningar. Inte heller de polismän som eskorterade honom och som, enligt vittnen, körde lika fort för att kunna hänga med.

Jag, som vanlig ofrälse, skulle garanterat bli av med körkortet och få dryga böter om jag hade gjort samma färd, under samma förhållanden.

Som sagt, det är skillnad på folk och fä.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:11 FM | Google

Långa urlar

Långa domänadresser kan vara jobbiga att skriva in tecken för tecken, än mer att försöka bokstavera dem till någon via telefon eller IRL. Har urlen sedan undermappar och långa filnamn är det än mer jobbigt. Vad sägs om dessa nedan? Jag har med avsikt lagt in radbrytning i texten, annars skulle de inte få plats på sidan. Tack goda gud för att hon har gett oss http://tinyurl.com/. Långa urlar är jobbiga i mail där de ibland får ologiska radbrytningar, likt nedan och funkar inte (men här gör de det).

http://www.stiftelsenkonunggustaf
viadolfsfondforsvenskkultur.se/

http://www.inspektionenfor
arbetsloshetsforsakringen.se/

Men outstanding är väl ändå:

http://llanfairpwllgwyngyllgogerychwy
rndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:40 FM | Google

18 april 2004

Silvias ansiktslyft

Silvia åker och lyfter sig varje år. För mig är det ingen nyhet, det har jag hört talas om i flera år. Oklart om vi skattebetalare står för notan eller ej. Det kan bli intressant nu när insyn ska ges hur apanaget används :).

Om man kikar på bilden från 1993 då Silvia fyllde femtio så tycker i alla fall jag att hon är både vacker och klär i sina små skrattrynkor. För varje operation därefter ser hon mer och mer ut som en sminkad döskalle. Det är inte normalt. Det är inte heller snyggt att "åldras så" på ett konstgjort sätt.

Jag skulle kunna berätta om fler som lyfter sig med jämna mellanrum och vart de lyfter sig. Men jag väljer att så inte göra. Den dagen de kommer ut ur garderoben kan jag kanske kommentera det hela ;). Det är numera vanligt att göra en slidförsnävning. Kvinnor opererar sig för att strama åt slidan, som kanske har sett sina bästa dar efter flera förlossningar. Jag tror mer på vanliga knip-övningar (även bra mot inkontinens), samt byte av partner om han nu klagar.

Varför är en del så utseendefixerade? Många äldre kvinnor, numera även män, lyfter sig på ålderns höst. Men inte tycker jag de blir snyggare för det. Botoxstela pannor och spända anletsdrag är ofta resultatet. Mer skrattretande än vackert.

En elogé till de som törs åldras på ett naturligt sätt. Rynkor visar att du har levt. Varje rynka och veck har sin historia och det är det som gör människan intressant, inte antal botoxsprutor eller lyft.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:42 EM | Google

Hamasledare dödad

Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi dödades i en israelisk helikopterattack i går. Den israeliske ministern Uzi Landau är nöjd med aktionen och meddelade att Israel kommer att fortsätta eliminera terrorister. Våld föder våld. Ja, i samma takt kommer självmordsbombare att döda och skada civila israeler, i brist på andra militära medel.

Jag tror, och det är en helt personlig reflektion, att konflikten mellan Palestina och Israel är grundbulten till allt som händer ute i världen och som betecknas som terrorism. Skulle dessa två parter kunna komma överens och lösa konflikten skulle det bli lugnare runt om i hela världen.

Jag tycker att Bush, som är så infernaliskt pilsk på att lägga sig i andra staters affärer, borde ta sitt ansvar i denna fråga och hålla fast vid den fredsplan – som en gång lades. Fram till nu har USA:s officiella linje varit att följa folkrättens princip om att det är olagligt att flytta in sin egen befolkning i ett ockuperat område. Men nu har USA gjort en kovändning efter mötet med Ariel Sharon häromdagen och Bush ger sitt stöd för Israels avsikter att behålla en stor del av Västbanken, som är ockuperad sedan 1967.

Israel ockuperar palestinsk mark. Israel kränker palestinernas fri- och rättigheter. Palestinier tvingas bo i flyktingläger, istället för att bruka sin egen mark – som de gjort i alla tider (i modern tideräkning). Israel bygger murar, som förnedrar och tvingar palestinier till timslånga köer för att kunna komma till sina jobb eller nå sina odlingslotter.

Var någonstans i världen skulle detta tillåtas i samma utsträckning? Varför agerar inte EU och övriga världen mer kraftfullt? Varför ska palestinerna lida för det Hitler en gång gjorde mot judarna? Varför bildades inte staten Israel i Europa, där förintelsen ägde rum? Mark som mark?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:08 FM | Google

Fre(sön)dagsfyra

Fredagsfyran på söndag?
Tja, bättre sent än aldrig.
Fast i det här fallet kanske aldrig hade varit bättre :).

1. Bör Systembolaget finnas kvar?

Ja. Dessutom bör det vara lördagsstängt. Det skulle nog många familjer vara oerhört tacksamma för om de återinförde lördagsstängt. De som bara vill ha sitt glas vin till maten har alla chanser att köpa det i veckan. Men de som har alkoholproblem ska inte kunna kliva upp på lördagsmorgonen och kliva in på systemet och fylla på förrådet. Tyvärr är det fler som har problem med spriten än vad gemene man tror. Tyvärr drabbar det familjen och alldeles för många barn sitter och blir allt mer räddare i takt med att flaskorna töms. Rädda för vad som ska komma som ett brev på posten. Fylla. Bråk. Höjda röster. Misshandel. Rattfylla. Sönderslagna hem. De flesta brott/olyckor sker under alkoholpåverkan.

2. Leder vin- och spritboxar till ökat supande?

Ja, som amen i kyrkan. En del kan inte sätta stopp. De super till det är slut. Flaskor väger tyngre. Det ser mer ut vid inköp och det kan hämma antalet. Där kommer boxens nackdel in (även om många tycker att det är en fördel). Lådalkoholism har blivit ett begrepp när det gäller lådvin. Jag kan bara ana vad lådsprit kommer att leda till. Ökat supande leder i sin tur till ökade kostnader inom sjukvård och omsorg. Alkohol ger skador. Det är inte bara farligt för hälsan att röka, utan även att kröka. Även arbetslivet får ta del av kostnaden i form av fler måndagssjukskrivningar, även om den som anmäler sig sjuk har karensdag för baksmälledagen, så drabbar det arbetsgivaren via manfall i produktionen.

3. Vilka konsekvenser (om några) tror du det skulle bli om Systembolaget avskaffades?

Det är besvarat i ettan och tvåan. Men jag tror att Systembolaget kommer att avskaffas i sinom tid. EU kommer att kräva det. Mig spelar det ingen roll. Jag tänker bara på de som kommer att drabbas av denna lättillgänglighet av sprit. Men vem vet, efter ett par decennier så kanske även svenskarna kan lära sig att umgås på rätt sätt med spriten? Ja till vin till mat. Nej till sprit till rus – men gärna ett liv i sus och dus.

4. Nämn en riktigt schysst drink?

Är man en nolla om man inte kan svara på den frågan? Hallonshots var goda. Men det är väl ingen drink?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:30 FM | Google

17 april 2004

Nigeriamail i ny tappning

Nigeriabreven är tröttsamma, men den här varianten var nästan lite smårolig. Men kan någon verkligen vara så dum att de går på det?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:42 EM | Google

Hårda bud

Hårda bud i Arizona, förlåt Robinson. Deltagare korsfästs. Det är på gränsen till smaklöst det danskarna har gjort Robinson till. Jag hoppas TV3 inte följer efter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:54 FM | Google

16 april 2004

Vadderade kuvert

Vadderade kuvert verkar vara laddade. Företaget Serono Nordic gjorde under dagen ett reklamutskick med den nya fertilitetspennan Gonal f Pen. En av mottagarna trodde att det rörde sig om en brevbomb. Det kan inte vara lätt att göra reklamkampanjer nu för tiden. I alla fall om det rör sig om att sända ut reklampryttlar. Tider är ur led :), och vi med den.

Men vädret kan man i alla fall lita på. Att våren är på G är också något att lita på. Ja, jag vet att april kan innebära både snö och sol. Men jag håller tummarna för att våren äntligen är här. I dag har jag sett både fjärilar, humlor och myror. Fåglarna kvittrar ikapp. Solen värmer.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:16 EM | Google

Kfor

Det är inget unikum att kvinnor väljer att göra frivillig värnplikt. Jag har hört många killar säga att de tycker att allmän värnplikt ska gälla både kvinnor och män. Logiskt tycker jag, i jämlikhetens namn.

Men ekvationen går inte ihop. De kvinnor som gör värnplikt och de som väljer att ta tjänst i exempelvis Kosovostyrkan sextrakasseras. Det är inte bara ett enstaka fall, utan det är 8 av 40 stycken som gjort anmälan om sexuella trakasserier i Kfor-styrkan. Jag tror inte man gör en sådan anmälan i onödan, det vill säga utan att ha substans för det. Det kan påverka, och tycks så göra, kvinnans karriär.

Fram med alla korten på bordet! Vad är det för sätt att degraderade de kvinnor som anmäler? Varför ska försvaret göra egna utredningar, då det aldrig leder till något? Det finns problem medges det. Men varför görs inget åt det? Det kanske är de s.k legionärerna som ska dras hem, om de nu inte kan bete sig som folk.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:28 FM | Google

Kommando Kaskad

Kommando KaskadFalska löpsedlar

En grupp som kallas sig Kommando Kaskad satte under påskhelgen upp falska löpsedlar som såg ut att vara från Aftonbladet. Detta skedde på ett 30-tal ställen runt om i Stockholm. Aktionen var menad som en protest mot kvällstidningarnas löpsedlar. Men varför bara rikta sig mot Aftonbladet? Expressen brukar inte vara mycket bättre och det syns på bilden ovan.

Kommando Kaskad hotar i ett mejl som sändes ut till många, bland annat då Dagens Media, att göra om aktionen om inte löpen slutar handla om sex, bantning och dokussåpor.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om förfarandet. Att hänga ut en person som de gjort är kanske inte rätt sätt, även om jag misstänker att ingen som nu eventuellt hann se löpsedeln trodde på det som stod där. Att jag visar dem nu beror på att jag via länken ovan kan påvisa att det inte är sant. En distinkt skillnad, men ändock. Annars får AB höra av sig till mig, a_t@tele2.se.

Jag såg Mediemagasinet i går och det handlade inte om detta. Men många frågor ställdes och det var intressanta sådana. Krav på att tidningarna tar sitt ansvar och producerar bättre journalistik framfördes. Det är väl bättre att gräva i skumraskaffärer än att gräva strunt i dokusåpornas banala värld. Konsumentjournalistiken har tryckts tillbaka av en mer företagsorienterad journalistik. Jag skulle hellre vilja se och läsa mer om företeelser, händelser och annat som angår mig som privatkonsument och som jag har nytta av. A-ekonomi är ett bra exempel på företagsinriktad journalistik. Det är inte ofta jag som privatperson får något serverat där som jag har nytta av.

Jag har ett strålande exempel på hur journalister kan "köpas" och manipuleras. Tyvärr kan jag inte skriva om det här eftersom det debatterats på en mailinglista där inget får föras vidare utan tillstånd.

Men om jag säger så här. Ta ett företag som säljer exempelvis kalasbyxor (typ av tjockare strumpbyxor). De tycker de säljer lite dåligt och funderar på att satsa på lite marknadsföring. En helannons i en tidning kostar en hel del. Varför inte få en journalist att skriva en hel story, helt gratis – och på så sätt få en marknadsföringseffekt som vida överstiger vad en annons skulle ge? En liten undersökning kanske kan presenteras där det påvisas att fler och fler unga kvinnor väljer kalasbyxor. Kan det kanske väcka någon journalists intresse? Helst en manlig dito, en kvinnlig journalist kanske inte skulle tycka att det var mycket till nyhet. Ja, ungefär så här går det till ibland. Så var kritisk när du läser tidningarna. Alla artiklar är inte objektiva. Alla undersökningar är inte objektiva. Reklam är inte alltid märkt med orden "Reklam" eller "Annons", som gör det lättare att värdera och sålla bort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:06 FM | Google

15 april 2004

Big Pig Brother

Big Brother har fått en konkurrent. Varför nöja sig med en blek kopia där mänskliga grisar uppträder som svin?

Dokusåpan Pig Brother fascinerar Tyskland just nu. Real Stuff! Än så länge bara på Internet, men tyska tidningar har börjat spekulera i om Pig Brother kommer att börja sändas på TV. Vildsvinet Kalle och Luise har blivit kändisar.

Förra veckan hade Pig Brother över en och en halv miljon besökare. Det du!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:34 EM | Google

Barn som begår brott

För att fortsätta på temat barn:

Vet du vad dina barn sysslar med när de inte är hemma?

En sjuårig pojke, det är ju bara barnet, försökte med tre andra kompisar - bara några år äldre - att råna en tågvärd, samt i bara farten misshandla densamme och en annan kollega. Uppstarten till det hela var att en av tågvärdarna försökte lugna ned pojkarna då de bråkade på perrongen. Det är bland annat en tågvärds uppgift.

När jag var sju år, ja - då lekte jag med dockor och om jag inte gjorde det tillbringade jag min tid på biblioteket i Huddinge, förutom då att jag börjat i första klass. Vad gör din sjuåring? Har samhället blivit så hårdare att man måste slå sig fram i livet redan som sjuåring?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:41 FM | Google

Hårdporr i barnkammaren

Jag såg Dokument inifrån i går som handlade om hur hårdporren är på väg in i barnkammaren. Det går i repris den 18:e april och jag kan rekommendera alla föräldrar att se det programmet, om de nu missade möjligheten i går. Det var balanserat och inte många moralkakor serverades och det är bra. Skrämselpropagande brukar bara innebära att den som borde ta åt sig istället skärmar av.

Jag har tidigare skrivit om skumrasksajten www.snyggast.se och berättat vilka fula fiskar som ligger bakom den sajten. Den sajten tog de bland annat upp, men gick inte på djupet med vilka som ligger bakom tycker jag. Där hade de kunnat gräva lite djupare. Denna sajt besöks av hundratusentals svenska ungdomar. Det har blivit en mötesplats på nätet. Synd bara att det inte ligger seriösa ägare bakom.

Förr varnade man, och kanske gör så även i dag, om fula gubbar och gav förmaningsord att inte prata med främmande gubbar, att inte följa med in i okända mäns bilar eller följa med fula gubbar hem. Numera tror jag att föräldrar och skola måste prata mer om ett annat skydd. Att inte lämna ut sig för mycket på nätet. Att inte tala om vad man bor, att inte lämna ut telefonnummer eller lägga ut bilder av sig själv på nätet, om de kan missbrukas. Föräldrar måste börja intressera sig för vad deras barn gör ute på nätet. En undersökning påvisar att cirka 70 procent av alla 15-16-åringar surfar på porrsidor och siffran är 18 procent för barn under 11 år.

Nu tror jag personligen inte att porr i gemen skadar barnen, mer då att de får funderingar och frågor som kanske ingen kan svara på. Djursex måste te sig väldigt främmande för en 11-åring eller porr som visar på att någon kör in hela underarmen i en kvinnas kön. Det är kanske inte den bilden vi vill ge våra barn när det gäller kärlek och samlevnad? Jag är faktisk mer oroad för de bilder barn exponeras på andra sajter, lik som legat i vatten i ett halvår, bilder på självstympare, mordoffer och andra bilder, som även skulle ge en vuxen mardrömmar. Hur hanterar barnen det? Vem kan de tala och ventilera sina frågor om detta? Det är du som förälder som kan och bör vara ditt barns största stöd och den som barnet väljer att vända sig till med sådana frågor. Men de föräldrar som inte hänger med har nog svårt att förstå detta behov?

De bilder som läggs ut på www.snyggast.se och som ibland är rena rama porrbilderna, i syfte att få så höga poäng som möjligt och därmed en hög status bland polarna, kan och brukar nog tyvärr hamna på mindre smickrande sajter och sammanhang. Utan att den som lägger ut dessa bilder förstår konsekvenserna av sitt handlande. Hur kul är det på en skala från noll till tio att upptäcka sin bild på en www.sexurl.domän om två år? Eller att pappa, som smygsurfar på nattkröken, upptäcker sin dotter på en sajt där bilder av henne absolut inte borde exponeras? Det berättades om i programmet att det till och med förekommer att pojkvänner lägger ut nakenbilder på sina tjejer eller att kompisar, för att busa eller djävlas, lägger ut bilder på tjejernas ansikte med inklippta bilder av en annans nakna kropp. I Photoshop är allt möjligt.

Mycket att fundera på. Jag hoppas alla föräldrar börjar fundera på detta. Det går inte att "stänga" Internet. Det går inte att censurera bort det man inte vill att barnen ska se, även om vissa försöker saluföra sådana program. Men det finns datorer på andra ställen än i hemmet. Nej, information och upplysning är A och O i detta fall. Det tror i alla fall jag. Vad det nu kan vara värt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:33 FM | Google

14 april 2004

Storebror ser dig

Från Big-Brother-Bulletin.

KTH-debatt om "storebror" med rikspolischefen 22 april.

Välkommen till ett kostnadsfritt KTH-seminarium 22/4 om storebrorssamhället och övervakningsetik, med bl.a. rikspolischefen och Tekniska Högskolans rektor. Med debatt och frågestund. Nedan följer den officiella inbjudningstexten. Vidarebefordra gärna detta meddelande till andra.

STOREBROR SER DIG!

Känner du dig ÖVERVAKAD? På torget, i butiken, i taxibilen och på vägen kan det finnas en kamera som registrerar vad du gör eller hur du kör. Via dina betalkort noteras dina inköp när du handlar mat, sprit eller bensin. Dina mobilsamtal kan spåras, e-posten läsas av din arbetsgivare och dina Internetuppkopplingar kartläggas.

Samtidigt som övervakning blir en allt nödvändigare del för vår och samhällets säkerhet, gör den ibland ett ganska allvarligt i den personliga integriteten och är således en viktig demokratifråga, som ständigt måste diskuteras och prövas.

Vid denna debatt på KTH vill vi belysa den alltmer ökande övervakningen i samhället och konsekvenserna av denna för medborgarna. Både positiva och negativa aspekter av övervakning ska lyftas fram.

Debattpanel:
- Sten Heckscher, rikspolischef
- Pär Ström, IT-strateg och författare till boken "Övervakad"
- Sven-Ove Hansson, professor, samt doktoranderna Elin Palm och Anders Persson vid KTHs Filosofienhet som presenterar projektet "Övervakningsetik"

Moderator: KTH:s rektor Anders Flodström

Plats: Sal D1, Lindstedtsvägen 17, KTH (nära Östra station)

Datum och tid: Torsdagen den 22 april kl. 14.15 - ca 16.00

Gratis. Seminariet är kostnadsfritt.

Anmälan: Ingen föranmälan behövs. Det är bara att dyka upp.

Debatten arrangeras av KTHs forum Pro et Contra som är ett öppet debattforum om teknik och samhälle och vänder sig till KTHs studenter, personal och till allmänheten.

Annica Tiger 6:32 EM | Google

Bluesnarfing

Har du en Sony Ericssons T610, T68, R520m, T68i, Z1010, Z600 eller Nokias 63190, 6310, 6310i, 8910, 8910i, 7650? Då kan din mobil vara helt vidöppen för intrång. Metoden att stjäla information kallas Bluesnarfing. Nya ord och begrepp hela tiden. Nej, jag lär inte drabbas - inte med den gamla mobilen jag kör nu. Dessutom tror jag inte, även om jag hade en modernare variant, att jag skulle lägga in information jag inte vill att andra ska kunna se eller komma åt. Hur lätt är det inte att tappa eller glömma en påslagen mobil?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:10 EM | Google

Britney Spears nya video

På tal om det jag skrev i morse. När Britney Spears senaste video spelades in visade den hur hon mot slutet begår självmord i badkaret. Filmen har nu klippts om, efter vilda protester och det tycker jag är rätt. Det finns ingen anledning att förhärliga självmord och om filmen ej klippts om misstänker jag att många inbitna fans kanske skulle inspirerats att ta livet av sig i sina badkar. Idoldyrkan in i döden. Nu kanske en och annan tycker jag är fånig. Men idoler och vad de gör och sänder för signaler påverkar allt mer och fler än vad vi vuxna ens kan tänka oss.

Hur många sköt skallen av sig för tio år sedan när Kurt Cobain gjorde detsamma. Även om det nu på senare tid har diskuterats om det var mord eller självmord.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:53 FM | Google

Självmord

Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.
----
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra -
svårt att vilja stanna.
----

Så skrev Karin Boye. Hon valde senare att ta sitt liv. Jag läste mycket av Karin Boye, Nils Ferlin, Dan Andersson och Nelly Sachs när jag var ung. Det är inte lätt att bli vuxen. Det är inte lätt att gå igenom en svår pubertet. Det är inte lätt att leva. Det är inte lätt att ständigt gå och ha självmordstankar, att känna djupet dra och kalla.

Självmord är den näst vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige. Ofta fokuseras på vuxna människor när vi talar om självmord. Det är lite tabu att tala om att unga människor, till synes med hela livet framför sig, väljer att begå självmord. Men det är ofta i ungdomen dessa tankar kommer. I brytningstiden mellan att vara ett barn och bli en vuxen. Men mer information kanske kan innebära att ungdomar förstår att det de går igenom är en naturlig fas i livet. Mer information kanske kan förhindra att en eller flera går över tröskeln, den oåterkalleliga tröskeln som ej kan återöverträdas.

Jag läste om Totti, som bodde ett par hundra meter från oss fågelvägen. Jag har hört historien via andra, här på landet passerar inte något sådant i skymundan. Jag har ofta tänkt på hennes mor och syskon. Hur tar man sig igenom en sådan sak?

Hur förhindrar man att barn och ungdomar tar det stora steget och tar livet av sig? Jag tror att skolan har en stor roll här. Men tyvärr dras det ned även där, skolsköterskor och skolkuratorer är väl snart ett minne blott. Klassföreståndaren (finns det sådana nu för tiden) måste försöka ha lite pejl på sina elever. Vara öppen för förändringar. En elev, som tidigare kanske har haft bra betyg, som börjar skolka eller verkar helt ointresserad av skolan måste fångas upp. Vad beror det på? Vanlig skolleda eller en depression? En elev som mobbas måste få stöd och hjälp. En elev som tidigare varit glad och öppen börjar sluta sig inåt. Det är ett incitament att försöka ta reda på vad som hänt.

Sjukvården trappas ned. Det drabbar även ungdomarna. Det kan vara upp till flera års kö till de psykiatriska mottagningarna som tar emot ungdomar.

Att familjen har en än större roll är självklart. Men hur ser man tecknen? De subtila signalerna? Vardagslivets brus, stress och press kanske döljer dem för de anhöriga. Prata, prata och prata. Kramas, kramas och kramas. Ge av dig själv. Berätta hur det var när du var ung. Hur du upplevde puberteten. Ge ditt barn det stöd du kan. Sök den hjälp som går att få. Det är lätt för mig att säga, kanske en del tycker. Men det är bättre det än att inget göra alls.

För ibland vill de vuxna inte se signalerna. Den taktiken valde min familj. Ja, jag har själv haft denna problematik när jag var ung. Jag vet att det går över, nu som vuxen. Men det vet inte de unga som befinner sig mitt i helvetet, ett helvete som inte tycks ha ett slut. Vilket gör att många unga tar livet av sig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:48 FM | Google

13 april 2004

Ischias och lite annat

Lite osorterade tankar så här på kvällskvisten.

Bilen var inne på 6000-milaservice i dag. Men vissa delar saknas och den ska in igen på måndag, för fixning av bromsarna i bak. Det var någon vajer som de beställt. Kör inga längre sträckor sa servicegubben. Nå, det lär jag inte göra :(. Inte med den slutrepliken.

Jag kanske ska lämna in mig själv på grundservice. I måndags vaknade jag med lite ont i ryggen. Men ryggont är vardag för mig. En gång fick jag ett ryggskott som varade i åtta veckor. Jag linkade fram med kryckor framåtlutad som en gammal gumma, jag kunde inte ens räta på ryggen. Så i måndags skippade jag gymmet och gick en långpromenad istället, vilket kanske inte var så bra, med facit i hand. Nu har jag fått ischias, det värker och strålar utmed vänstra benet, ända ned till vaden. Jag kunde knappt gå den kilometer som krävdes för att hämta bilen. Jag såg nog ut som en skitnödig gammal kärring :). Krogbesök på KGB i morgon kväll kan jag nog glömma. Men jag ska försöka, med hjälp av en krycka, ta mig in en sväng till stan för ett möte med Marina och Ana.

Min dotter har problem med sin graviditet. Hon lider av foglossning och har varit sjukskriven sedan mitten av februari, av två läkare - varav en är en specialistläkare. Hon har inte fått ett öre från försäkringskassan och nu verkar det som om försäkringskassan ska överpröva de två andra läkarnas sjukintyg. Snacka om lång handläggning. Vad ska folk leva på? Luft? Deras ekonomi är körd i botten. Fel uttryckt, den är nedkörd långt ned i en mörk ravin utan botten.

Blir det så att försäkringskassans läkare inte godkänner de andra läkarnas intyg blir hon utan ett öre. Varken lön eller sjukpenning sedan i mitten på februari med andra ord. Den läkaren som försäkringskassan anlitar kommer att sitta och göra en bedömning, utan att ens träffa personen det gäller, enbart genom att läsa journaler.

Det låter sjukt, men så är det tydligen. Välfärdstaten Sverige. Ska enskilda lida för att försäkringskassan har långa handläggningstider? Visst många påstår att foglossning är en naturlig del i processen att vara gravid. Men med hennes jobb går det inte att arbeta, tunga lyft och grav foglossning är ingen bra kombination.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:51 EM | Google

Data mining

Den 26 mars skrev jag om att EU:s stats- och regeringschefer har antagit ett åtgärdsprogram mot terrorismen. En av punkterna är att genomföra är obligatorisk lagring av trafikdata från telefon- och datatrafik.

Tanken är att information ska lagras om vilka du ringer, vilka du mailar och vilka Internetsajter du besöker. Det lär bli enorma dataflöden. Med hjälp av avancerade programvaror kan intressant information (för den som letar efter den) utvinnas ur dessa enorma mängder rådata. Detta kallas för "data mining", det vill säga data-gruvdrift.

Polis och andra myndigheter kan analysera "elektroniska fotspår" i sin jakt på terrorister och andra brottslingar. Lovärt, kanske en del tycker. Jag tyckte förut att har man rent mjöl i påsen, så....men jag börjar bli mer och mer osäker vad jag själv tycker längre. Ju mer jag läser om det, desto olustigare börjar det kännas.

I Big Brother Bulletinen Nr 5, 2004 så tas detta ämne upp. Risken finns att svarta listor kommer att förekomma. Där du, av misstag, kan råka hamna om du besöker fel hemsida eller råkar ringa fel nummer någon gång. Vem vet vilka kriterier som krävs för att hamna på en eventuell svart lista?

Att hamna på svarta listan, utan att veta varför och inte kanske veta alls att man finns där, skulle teoretiskt kunna skapa problem för den enskilde. Problem att boka flyg. Inresetillstånd nekas. Jobb som söks, men aldrig fås och så vidare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:05 EM | Google

Säljakt återupptas

Kanada återupptar sin säljakt. Jakt och jakt är nog en sanning med modifikation. Att klubba ihjäl sälungar för att inte skada pälsen, samt flå dem levande - är inte jakt i mina ögon. Det är djurplågeri.

De visade ett inslag på TV4:as 18.30-sändning där man såg bilder av plågade sälar. Tyvärr verkar inte TV4:a lagt ut just 18.30-sändningen i går. Synd! Men man kunde tydligt se att det inte användes gevär. Sälarna klubbades ihjäl.

Man såg en säl som inte hade dött trots flertal slag i huvudet, den blicken från de stora oskyldiga ögonen i det blodiga huvudet etsades sig fast i mina näthinnor. Det skylls på att det finns för många sälar. Okey, men skjut av dem då, på ett proffsigt sätt så de inte behöver lida i onödan. Klubba inte ihjäl dem bara för att förhindra att pälsen skadas.

Det tråkiga är att det finns en marknad för sälskinn. Det finns så många alternativ numera. Det finns fuskpälsar som knappt går att särskilja från äkta vara. Varför inte köpa och använda en sådan istället? Vem kan med gott samvete gå omkring med en päls eller annat klädesplagg, besudlat med blod.

// Annica Tiger

BTW - många djur far illa.
Varning för känsliga, klicka ej på denna länk.

Annica Tiger 9:25 FM | Google

12 april 2004

Melanotan

Solbränd. Viktminskning. Ökad sexuell lust. Vad har dessa tre gemensamt. Enligt denna artikel en hel del. Melanotan som Epitan antagligen kommer att lansera, lär bli en succé, om nu allt stämmer. Men det måste finnas en hake någonstans? Skäggväxt? Cancer? Psykiska förändringar? Eller har Barbie-pillret, utan biverkningar, uppfunnits?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:17 EM | Google

Matrix-filmerna

Science Fiction-filmer tillhör inte mina favoriter. Jag tycker inte om Star Wars, Startrek eller Stargate, eller vad de nu heter :). Men Matrix-filmerna gillar jag, av någon konstig anledning. Anledningen till att jag ens såg den första filmen var att den diskuterades intensivt på en mailinglista och den diskussionen gjorde mig nyfiken.

Jag har sett The Matrix flera gånger. De tankar jag tänkte efter att ha sett den filmen var att vi kanske inte alltid ska ta för givet att det vi ser är det enda som finns. Det var en kittlande tanke. Lite likt Platons tankar om att det finns en sinnesvärld och en idévärld.

The Matrix var bäst (Så ovanligt ;/ – hur många efterföljare har hållit måttet i filmens värld?), Matrix Reloaded ett enda stort frågetecken och nu när jag sett Matrix Revolution blev jag inte så mycket klokare.

Nej, jag får nog ta och se om alla tre filmer i ett svep en regnig dag och se om jag får ihop det till slut :).

// Annica Tiger

Tillägg:
några länkar som är mer skarpsynta än mina :) funderingar:

Matrix som metafor (tack Chadie)

The Matrix - Under förstoringsglaset

Matrix - filmhandledning

Annica Tiger 2:11 EM | Google

Testa läkemedel på barn

Jag ogillar användningen av försöksdjur. Djurförsök som leder till att djuren lider borde förbjudas. Djur kan inte säga nej eller förhindra dessa övergrepp. Aldrig hade jag kunnat drömma om att man använde barn och spädbarn som försöksdjur. Barn kan inte heller säga nej eller förhindra dessa övergrepp

Att testa läkemedel på föräldralösa småbarn verkar inte vara något som hindrar stora läkemedelsföretag i sin iver att utveckla och testa läkemedel. Finns det egentligen något som dessa giganter skulle dra sig för? Etik och moral? Fina ord, men det verkar inte vara något som existerar inom läkemedelsbranschen. Glaxo och Pfizer är inblandade i denna skandal som går att läsa om i tidningen The Observer.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:21 FM | Google

11 april 2004

David Beckham

Tre helsidor i Expressen om David Beckham och hans affärer. Att han betett sig som ett otroget svin är det en sådan stor nyhet att den måste ta upp tre hela sidor? Jag tycker att bägge i familjen, mer eller mindre förtjänar att seglatsen på räkmackan snart kanske är slut. Barnen däremot är det synd om just nu. Jag hoppas att de inte kommer i kläm.

Det enda positiva jag kan se med all denna mediabevakning är att det kommer fram att han tycker att Viktoria Beckham är för mager och att han inte längre tänder på hennes kropp.

Kan det vara en lisa eller tröst för den som inte ser ut som en utsvulten modell eller den som lider av ätstörningar, just för att se ut som sådana som Viktoria, kan det kanske vara värt tre helsidor.

Jag drömmer då inga våta drömmar om David Beckham. Jag gillar inte blonda män, som ser ut som barbiedockan Ken. Dessutom tycks han vara en docka :), Viktoria är den som klär på honom och bestämmer hur han ska se ut sägs det.

Kom igen om vi snackar Zlatan eller Henke :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:45 EM | Google

Matrix

Jag hade bäddat mig ett bo i soffan.
Videon var laddad med Matrix Revolutions.
Men av mysstunden blev intet.
Bandet hade avmagnetiserats och
det var bara brus och flimmer på TV:n.
Nå, det får bli en re-run i dag när jag åkt och bytt filmen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:26 FM | Google

10 april 2004

Påsktraditioner

För att avsluta mina funderingar kring påsken, så här på Påskafton, som i morgon leder till Påskdagen och därefter helt logiskt Annandag Påsk. Sedan är det äntligen vardag igen. Jag känner inte igen mig i beskrivningen nedan. Jag är ateist. Påsken är inget som betyder något för mig. Jag firar inte påsk. Jag har inte påskpynt hemma, såvida de levande kycklingarna inte ska räknas dit :). Jag äter ingen speciell mat eller har några speciella andra vanor denna helg. Jag är av den åsikten att man får "skita i traditionerna", om man så önskar när man är vuxen och inte har hemmavarande barn. Men har man barn är det kanske roligt att föra familjens traditioner vidare, sedan hur barnen sedan väljer att förvalta det är upp till dem. Det måste inte finnas massa måsten.

Saxat från Bonniers Stora Lexikon:
Påsk [av arameiska pascha, hebreiska pesach, påsklamm], en av de stora judisk-kristna högtiderna. Den judiska påsken firas under sju dagar (åtta i diasporan) i vårmånaden nisan (slutet av mars–april) till minne av Israels uttåg ur Egypten. Den ålderdomliga ritualen beskrivs i Gamla testamentet (Andra Mosebok). Ett påsklamm offras till erinran om att Gud skonade (passerade, hebreiska pasah) de hushåll där man bestrukit dörrposterna med blod, när Guds vrede gick ut över egyptierna. I Palestina kombinerades detta med årets första skördefest, det osyrade brödets högtid; det anspelade på att flykten från Egypten skedde så brådstörtat att brödet inte hann jäsa. I diasporan utvecklades seden att första och andra påskkvällen inta en rituell måltid, seder, i hemmet. Den består av osyrat bröd, bittra örter (för att påminna om hur egyptierna förbittrat israeliternas liv), ägg och fyra bägare vin. Till ritualen hör också att läsa ur påskhaggadan.

De kristna firar påsken till minne av Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse, som utspelade sig just under den judiska påsken. I den äldsta kyrkan var påskvakan ett viktigt inslag. Den hölls till en början under påsknatten (till påskdagen) men flyttades senare till påskafton. Från 200-talet blev det vanligt att dop förrättades under påsken, och på 400-talet hade 40 dagars fasta blivit allmänt bruk. Så småningom kom påsken att främst bli en glädjens fest till minne av Jesu uppståndelse. Den utgör en av kyrkoårets höjdpunkter och firas, särskilt i de katolska och ortodoxa kyrkorna, med stor liturgisk prakt och högtidliga processioner.

Påsken är rörlig och infaller (enligt beslut av kyrkomötet i Nicaea 325) på första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Till påskfirandet har olika vårseder och symboler för livets återkomst knutits, t.ex. påskägg och påskris (fastlagsris). Mot häxorna eller "påskkäringarna", som enligt folktron for till Blåkulla på sina kvastar, ansåg man förr kunna skydda sig med hjälp av påsksmällare och påskeldar. Seden att sända påskbrev (påskkort) lever kvar, och än i dag klär barnen ut sig till påskkäringar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:26 EM | Google

Påskfredagsfyra

Påskens fredagsfyra.

1. Kan en blogg ha någon samhällsnytta? Vad?

Ja, om den läses av andra än samma personer varje dag, samt att texterna har en vilja att förmedla ett budskap, ställa frågor eller på annat sätt försöka påverka. Jag tycker om bloggar som visar människan bakom, opersonliga texter med bara länkar rakt upp och ned är inte intressant för min del. En del bloggar kanske bara inbitna bloggare läser och på så sätt sprids inte bloggens texter utanför den inre kretsen av inbördes beundrare.

Jag kan tänka mig i ett annat politisk klimat än vad vi har i Sverige kan bloggar betyda mycket, som medel att sprida information – förutsatt att landets styrande inte helt eller nästan helt blockerar för befolkningen att läsa vad som skrives eller publicera vad de tycker och tänker. Kina och Kuba (samt en del andra länder) har en viss förkärlek för att försöka hindra all information som inte är godkänd av staten.

2. Nämn en person du skulle vilja började blogga och förklara dina skäl.

Min dotter. Vi bor så långt ifrån varandra att det vore kul att "smygläsa" då och då. Annars skulle det vara intressant om Gudrun Schyman eller Margareta Winberg började blogga :). Kanske det skulle ge mer förståelse hos de som kritiserar dem, om de fick se människan bakom. Jag är i alla fall nyfiken på många offentliga människor. Vad är det som driver dem? Vad tänker de på, innerst inne?

3. Nu finns det texter, bilder och ljudspår på bloggarna (och annat också kanske). Vad blir nästa steg?

Det finns nog inga gränser. Det som förundrar mig är att webcam är så underskattat numera. Det var mycket poppis för några år sedan, men det ser man sällan numera. Men med ökande bandbredd kan filmklipp visas och en röstdagbok på webben vore ju inte så dumt. Egentligen.

4. Vill du på något sätt utveckla din egen blogg?

När det gäller texterna? Nej, inte just nu. Utseendet? Det har jag inte lust att pilla med, men det kommer säkert. Jag tycker att utseendet på en blogg/dagbok/reload spelar ingen roll för min del. Det är texterna och människan bakom som jag är intresserad av. För mycket pynt och flashiga finesser (då brukar jag ofta trycka på back-knappen) blir jag inte imponerad av utan tycker mer då att det kanske är ett substitut för ett innehåll som kanske saknas.

Påskspecial:
- Vad bör finnas i ett bra påskägg?

En hare :).

Annica Tiger - hare bra, kanin dålig

Annica Tiger 11:32 FM | Google

Oönskade kommentarer

Jag är så glad att jag installerade Blacklist, som stoppar automatiserade eller manuella spaminlägg. Bara under ett dygn, 8:e april; så stoppades hela 109 försök att spamma bloggen med kommentarer. Jag är glad att jag slipper sitta och deleta 109 icke önskade inlägg manuellt. Det finns så mycket annat mer roligt att fördriva tiden med :).

Jag har sluppit kommentarerer som gjort reklam för både det ena och det andra. Typ – prozac, penisförlängare, zoloft, xanax, olagliga droger, valium, sex-sajter, viagra, vioxx, hårdporrslänkar, hydrocodone, casino-sajter, vicodin, paxil m.m. Jag misstänker att de flesta av mina besökare är helt ointresserad av att läsa kommentarer med dessa försök att marknadsföra olika hemsidor, varor och tjänster. Jag är det definitivt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:13 FM | Google

9 april 2004

Trojan för Mac OS X

Mac-användare har hitintills varit förskonade från det virushelvete vi PC-användare dagligen tampas med. Men nu har en trojan kommit som angriper Mac OS X.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:25 EM | Google

Marinas länk

Om jakten på Bodil. Länken som Marina lade in i sin kommentar. Det är en brist att länkarna inte öppnas i eget fönster. Jag vet och funderar på en lösning. Ja, ja - jag vet att det finns något som heter target="_blank" *LOL*. Men det funkar inte i den lösning jag har just nu.

Jag kan även tipsa om mitt inlägg i Pul-debatten.

// Annica

Annica Tiger 4:06 EM | Google

Mera sex?

Unni Drougge skrev en bra krönika i torsdags, som är väl värd att läsas. Pappa är viktig – han behöver komma hem.

Hennes slutsats tror jag definitivt stämmer. Barn som växer upp med hyggliga farsor blir hyggliga mot kvinnor och barn, medan flickor som blir väl omhändertagna av sina pappor sällan kommer att tolerera respektlöst bemötande från män.

Jag drar paralleller med denna artikel, Dubbelarbete får kvinnor att tappa lusten. Experten: "De är för trötta".

Klart som korvspad. Vem sjutton orkar vara dubbelarbetande mamma, jobba heltid – sköta hemmet och barn och sedan vara en het, våt och kåt älskarinna, när dagen liden mot sitt slut. Vad var det jag skrev häromdagen? Jämlikhet gynnar både män och kvinnor. Kanske detta kan bli ett incitament för mannen att ta mer ansvar i hemmet? Mera sex? Mindre risk för prostatacancer? OBS, skrivet lite med glimten i ögat. :) Men med viss eftertanke.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:16 EM | Google

Långfredag

När jag var liten var långfredagen den längsta dagen på hela året. Den var olidligt låååååååååång. Allt var stängt, biografer, affärer, restauranger, bibliotek, simhallar, fik och pubar m.m. Dyster musik på radio osv. Nu är det som vilken annan dag som helst. Själv ska jag snart åka och köra ett pass på gymmet, sedan ska jag åka och storhandla – som vilken vanlig fredag som helst. Allt var inte bättre förr.

Saxat från Bonniers Stora Lexikon:
Långfredagen, fredagen före påskdagen. Den har högtidlighållits sedan 300-talet till åminnelse av Jesu lidande och död på korset. Under medeltiden förekom symboliska begravningar, passionsdramer med eller utan musik och botprocessioner. Kyrkklockorna var förstämda och långfredagen är traditionellt fastedag. På evangeliskt område är långfredagen en stor helgdag, som förr firades i stillhet. Fram till 1973 var offentliga nöjen (bio, teater, sport) inställda och många människor klädde sig i svart. En husfaderlig plikt var förr att aga tjänstefolket på långfredagen, något som med tiden blev en sed att skämtsamt daska varandra med ett påskris. I katolska länder är långfredagen i regel inte helgdag, och tidigare gavs inte nattvard och ingen mässa hölls. Jämför kyrkoår, påsk.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:11 FM | Google

8 april 2004

Påskkärringar

Jag såg faktiskt några påskkärringar i dag. I Västerås :). Katinka och jag drog över en sväng och hälsade på Marina, som såg ut som hälsan själv :).

Glad Påsk :)

// Annica

Annica Tiger 9:36 EM | Google

Vem granskar vem?

Riksrevisionsverket ska kritiskt granska andra. Men ingen tycks granska dem. Nu ska tydligen en extern revisor tillsättas i maj. Man borde ju tycka att de som ska städa åt andra, håller rent i sina egna bås.

En liten, men inte långsökt, övergång till något helt annat. Bodil Lindqvist skrev på sin hemsida att kyrkvaktmästaren hade brutit foten. De överträdelser mot personuppgiftslagen (pul) som Datainspektionen ansett att hon har gjort sig skyldig till är ringa, anser Göta hovrätt. Ulf Widebäck, som har basat över Datainspektionen, har personligen engagerat sig i detta fall för att få henne fälld, till varje pris. Ulf Widebäck har drivit detta fall nästan som en prestigefråga, men nu får han vika sig. Jag gratulerar Bodil och har ganska roligt åt att Ulf Widebäck fick ge sig, fast han försökte until the bitter end. Ja, jag har personligen pratat med honom om just detta fall och det jag skriver nu är inget som är taget ur luften.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:56 EM | Google

Skärtorsdag

Skärtorsdag. Är det i dag vi ska måla oss skära och gå ut nakna på gatorna? Eller ska vi bara skära, inte rispa? Jag och helger, noll koll. Javisst nu minns jag – det är idag häxorna ska åka till Blåkulla. Men ligger inte det i Solna numera? De ljusblå husen på höjden. Nej, nu är jag nog lite oallvarlig så här på morgonkvisten. Men helger kommer och helger går utan att vi moderna människor frågor oss varför är vi lediga? Varför är det helg? Visste du detta nedan? Jag gjorde det inte, förutom det där med Blåkulla och påskkärringar.

Saxat från Bonniers Stora Lexikon, som förövrigt lagt ned sin webb-sajt – vilket är tråkigt. Att ladda in CD-skivan är bökigt varje gång man vill göra en sökning. Jag har letat i CD:ns info-filer och har ej hittat något förbud att citera texter, därav hela förklaringen nedan.

Skärtorsdag [jämför skärseld], torsdagen i påskveckan. Denna dag firades länge som helgdag till minne av att Jesus instiftade nattvarden (Matteus 26:17–30) och tvättade lärjungarnas fötter (Johannes 13:1–15). På skärtorsdagen, som alltjämt firas i katolska kyrkan, renades botgörarna från den aska som de beströtts med på askonsdagen och återupptogs i församlingen. Skärtorsdagen var förr förknippad med häxornas färder till Blåkulla, och olika försiktighetsmått vidtogs för att skydda sig mot deras framfart, t.ex. tända eldar och avlossa gevärsskott (jämför senare tiders påsksmällare). Numera klär barnen ut sig till påskkäringar och delar ut påskkort på skärtorsdagen.

//Annica Tiger

Annica Tiger 8:19 FM | Google

7 april 2004

Häxbål för rökare

Vi rökare är en utrotningshotad art. Vi kanske ska ta och begå kollektivt självmord? Jag ser framför mig ett stort häxbål, uppbyggt av miljoners miljoners cigarettpaket, där vi rökare står frivilligt fastbundna på skampålar och förtärs i lågorna.

De flesta rökare försöker ta hänsyn till icke-rökare. Men nu börjar hetsen mot rökare ta absurda former. Ska det bli förbjudet att röka utomhus nu också? Låt killen röka på sin balkong. Grannen kan väl stänga sin balkongdörr, de korta stunder killen njuter av sina sex cigaretter om dagen de gånger han är hemma, om grannen nu lider så in i vassen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:38 EM | Google

Påskpynt

FaverollehönaKycklingar

Kycklingarna klarade sig och nu struttar de omkring med mamma höna i hönsgården. Visst är de söta?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:30 EM | Google

RFID

Rfid. Jag har hört talas om det förut, men inte varit så intresserad av vad det innebär. Men i måndagens Computer Sweden fanns det artiklar som väckte mitt intresse.

Rfid står för Radio Frequency Identification. En teknik för trådlös överföring (passiv) av små datamängder på nära håll. Det finns aktiva dito, som ger längre räckvidd.

Jag kan tänka mig att denna teknik har en framtid för sig. Det kanske skulle vara en hit att placera lite aktier i denna bransch?

Användningsområdena verkar obegränsade, passerkortsystem, logistik, prislappar, produktionslinjer, underlag för debitering, märkning av blodprover, biljettkontroll, biltullar och i mobiler – ja, listan kan bli hur lång som helst.

Det som intresserar mig mest är frågan om Rfid kan bli ett hot mot den personliga integriteten. Vem tar ansvar för att exempelvis varuetiketten på en jacka jag köper avaktiveras vid betalningen. För vem har intresse av att den fortfarande ska kunna avläsas när jag bär den? Vem har intresse av att veta om jag slängt den efter ett år och vart?

Vem tar ansvar för att systemet inte missbrukas? Om ett sjutillhållarlås märks med en rfid-etikett så bör den avaktiveras vid installationen i min dörr. Annars kan kanske någon scanna av koden otillbörligt och tillverka nycklar för att ta sig in i mitt hem. Inget inbrott (då de går in med nycklar), inga försäkringar som gäller.

Scenariot att senila faster Agda får ett inopererat chips bara för att hon lättare ska kunna spåras och identifieras om hon rymmer allternativt kommer bort är inte långt borta. Eller att andra personuppgifter kopplas ihop med rfid-etiketter för att hålla ordning och reda på vart var och en gör, eller inte gör. Storebror ser dig.

Artiklarna i Computer Sweden är bakom lösenord så dit är det ingen idé jag länkar. De skulle nog stämma skjortan av mig om jag lade ut koden här, tillgänglig för alla. Men du som är eller blev intresserad nu kan söka på Rfid på ex. http://www.google.com/. Det finns en hel del att läsa, både på engelska och svenska.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:26 FM | Google

6 april 2004

Netsky och bluff-SMS

Varning 1.

Får du eller dina barn ett SMS med texten:

Vad gör du, ska vi chatta?

Eller med texten:

Vill du chatta?

Känner ni ej igen avsändarens telefonnummer. Då gör alla klokt i att ignorera SMS:et. För den som svarar på ett sådant här bondfånger-SMS riskerar att få en dyr faktura från 299:- och uppåt. Eftersom man svarat anses man därmed accepterat en betaltjänst. Detta sa de på de lokala nyheterna 17.55.


Varning 2.

Detta mail kom från en av mig okänd adressat.

Subject: Request

Your postcard is attached.
Thank you

+++ X-Attachment-Type: document
+++ X-Attachment-Status: no virus found
+++ Powered by the new Panda OnlineAntiVirus
+++ Website: www.pandasoftware.com

En .pif fil är bifogad. Bara det ger dåliga vibbar, då många virus (så även detta) använder sig av detta filformat.

Jag klickade givetvis inte på filen och det tycker jag inga andra ska göra heller. Filen var infekterad med Netsky, se länk ovan. Mitt antivirusprogram protesterade inte när mailet laddades ned, utan först när jag gjorde en tom forward för att få fram Subject:raden i klartext, (ja - jag har en lite ovanlig mailklient och måste göra så).

Take care. Be aware!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:33 EM | Google

Bush eget Vietnam

Jag undrar om inte Bush håller på och skaffar USA ett nytt Vietnam på halsen.

Intressant att notera att Blix är mycket kritisk mot USA och dess agerande.

– Irak lider mer av USA:s krig än av Saddam, säger Blix.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:44 EM | Google

Uppmuntra till svartjobb

Saxat från http://www.sommarjobb.org/ som MUF, måste betyda Moderatungdomar Utan Förstånd, står bakom.
--------
Ett tips för att få ditt drömjobb är också att inte komma dragandes med massor av konstiga fackliga krav - för det viktigaste är att få in en fot och skaffa erfarenhet. Fack är dessutom ett föråldrat sätt att organsiera dig och vårat tips att att lyfta fram dina individuella fördelar.

Vissa arbetsgivare har bara möjlighet att erbjuda så kallat svartjobb. Detta är inget vi uppmuntrar till men tänk på att dessa jobb ofta inte kan existera "vitt" i det samhälle vi lever i så att ställa krav på att få det "vitt" funkar inte alltid.
--------

Vad händer den dagen när arbetsgivaren vägrar betala ut lönen? Vad händer den dagen en olycka sker och den som drabbats inte omfattas av några försäkringar? Hur kan man ens komma på att uppmana någon att jobba svart?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:13 FM | Google

FRA och Echelon

För den som är intresserad av Echelons vara eller icke vara kan jag rekommendera denna rapport. Själv tror jag att den svenska staten samarbetar (eller så är det helt utom politikernas kontroll) i långt längre utsträckning än vad som öppet sägs. FRA, vilken roll spelar FRA i Echeleons skugga? Hur hanteras den svenska trafiken inom Internet? Många frågor. Inga svar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:32 FM | Google

5 april 2004

Undersysselsatt?

Nej, det märks att jag har för lite att göra :). Över hundra inlägg i mars. Jag söker jobb, men det gör många, många, många andra också. Det är inte rätt tid att vara arbetslös. Speciellt inom den bransch jag vill jobba med och har jobbat med sedan 1997, Internet, projektledning, webbpublicering, webbjournalistik, informatör, webredaktör och/eller jobba med och runt en kommersiell sajt. Jag har inte rätt ålder heller kanske? En pigg och glad 50-åring med livserfarenhet och lång yrkesverksamhet inom skilda områden, förutom Internet, är väl inte heller så illa? Men de flesta verkar vilja ha 25-åringar med minst 20 års arbetslivserfarenhet, hur det nu ska gå till :/.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:30 EM | Google

Nya tider

Saxat från en mailinglista.

Hur vet du att du lever på 2000-talet?

1. Av misstag skriver du in ditt password på mikrovågsugnen.

2. Du har inte lagt en patiens med riktiga spelkort på flera år.

3. Du har en lista på 15 telefonnummer för att kunna hålla kontakt inom en familj på 3 personer.

4. Du skickar email till din kollega som sitter i rummet bredvid.

5. Anledningen till att du inte håller kontakt med dina vänner är att dom inte har en emailadress.

6. När du kommer hem efter en lång dag på jobbet och svarar i telefon på samma sätt som du gör på jobbet.

7. När du ringer ett samtal hemifrån slår du av misstag "0" först för att komma ut på linjen.

8. Du har haft samma kontor i fem år och jobbat för tre olika företag.

10. Du får reda på att du har fått sparken via nio-nyheterna på TV.

11. Din chef kan inte klara av det jobb som du gör dagligen.

12. Konsulter och entreprenörer är fler än de fast anställda och är dom som troligast får en klocka för lång och trogen tjänst.

13.När du läste den här listan nickade du instämmande och log.

14. När du läser detta meddelande funderar du på att skicka det vidare till dina vänner.

15. Du fick meddelandet från en vän som aldrig kontaktar dig längre förutom för att sända roliga filer via Internet.

16 Du är alldeles för stressad för att upptäcka att punkt 9 saknades i listan.

17. Du rullade tillbaka i listan för att verkligen kolla att nummer 9 saknades.

Visst stämde det mesta............?

-------------------

Fast jag tycker den här gamla godingen oxå är rolig:

1. Du blir irriterad om ingen fattar vad du menar när du säger IRL, BTW och FYI.

2. Någon berättar en kul historia och du svarar *LOL*.

3. Du pratar inte längre i fullständiga meningar.

4. Du dubbelklickar på TV:ns fjärrkontroll.

5. Gör du ett misstag letar du efter ett UNDO alternativ.

6. Träffar du någon du inte gillar letar du efter IGNORE.

7. Frågar någon efter din adress, svarar du med din e-mailadress!

8. När du ska ringa försöker du slå ett IP:nummer på telefon istället för ett telefonnummer.

9. Du dubbelklickar på ljusknapparna.

10. Du kollar din brevlåda var tionde minut för att som om det kommit några brev eller annan post.

11. Du startar nyhetsgrupper på anslagstavlan på ICA.

12. Du börjar alla samtal med en subject-rad.

13. När du skall uttrycka dina känslor, lägger du huvudet horisontellt och gör miner, likt smileys.

14. Du tapetserar ditt hem med desktopmönster.

15. När något gått fel under dagen, kör du en omstart, åker hem, går och lägger dig och börjar om från början.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:36 EM | Google

Överklassproblem

"Överklassen kan vara ett fängelse". Det säger PG Gyllenhammars dotter Cecilia som skriver om en ensam och övergiven flicka.

Stackars överklassflicka :(. Men det är alltid lättare att "gråta" i en svinddyr Volvo av senaste modell, än i en rostig Lada.

Eller som Francoise Sagan lär ha sagt, – Pengar gör ingen lycklig, men jag gråter hellre i en Jaguar än i en buss.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:38 FM | Google

4 april 2004

Incestfall heta potatisar

Att vara oskyldigt dömd måste vara det värsta som kan hända en människa. Att berövas sin frihet, fast man är oskyldig. Att VETA att man har rätt, men ingen tror på vad man säger eller förnekar. Jag skulle tycka att det vore en mardröm, likt en Kafka-roman. En sak om man har begått ett brott. Då ska man straffas. Då ska man berövas sin frihet. Men som jag skrev häromdagen, det ska inte bara vara inlåsning utan även vård.

Jag läste om mannen som dömts till åtta år för grov misshandel och sexbrott mot sin dotter. Tyvärr såg jag inte "Uppdrag granskning", som tydligen tog upp detta. Att inte mannen får sitt fall prövat igen, om det nu är som det påstås att åklagaren har hanterat fallet klumpigare än klumpigast? Det finns folk som dömts för mord, men då nya bevis eller annat material kunnat tagits fram så har fallet prövats igen, även om det i vissa fall tagit många år innan ny prövning skett. Inom bara några år nu har två män, som dömts till långa fängelsestraff, släppts och blivit helt friade från det de dömdes för.

Många som begår övergrepp på barn blir aldrig straffade eller ens utsatta för en förundersökning. Du ska i princip tagits på bar gärning om du ska riskera att bli fälld. När det då går så långt som till en förundersökning borde man kunna kräva att den håller måttet och garanterar en rättvis rättegång. Det här sjabbleriet som tycks ha förekommit i detta fall gynnar bara dem som begår övergrepp, men utan att åka dit. De är betydligt fler än de som döms oskyldiga. Tyvärr! Än fler lär gå fria nu. Incestfall är som heta potatisar i rättsväsendet. Nu lär de bli som glödande kol. Ingen kommer att vilja att ta i dem. De som i slutändan drabbas är de barn som utsätts för sexuella övergrepp. Tro mig de finns. Nu lär de blir än mer rättslösa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 EM | Google

Tjernobyl

Tjernobyl-katastrofen minns väl alla? Men numera kanske inte så många funderar över hur det ser ut där nu? Inte jag i alla fall, mer än att jag är allmänt orolig att något liknande ska hända igen. Tänk om en härdsmälta skulle ske i Barsebäck? Eller att något annat kärnkraftverk i vår närhet, och de är fler än jag vill tänka på, skulle haverera. Det förvånar mig att så inte skett. Ett kärnkraftverk vore ett givet terroristmål, i mina ögon. Tur att det inte verkar vara så i andras.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:45 FM | Google

3 april 2004

Vem kan man lita på?

Hoola Bandoola Band sjöng låten: Vem kan man lita på?

Och när prinsar och presidenter
ljuger medvetet i kapp
och när dom som skulle säga sanningen
har börjat ta tillbaka det dom just har sagt.
Då kommer Lille Gerhard hem till mig
och häver sig på tå
och viskar, vem i hela världen kan man lita på?

I Sverige har vi, i alla fall trott, att vi varit förskonade från den korruption som finns i många länder, bland politiker och rättsväsende. Men jag vet inte om det är så kristallklart längre att sådant inte förekommer i folkhemmet Sverige.

Polisen är den som ska upprätthålla lagen, inte själv bryta mot den. Jag har följt denna härva med den unga för knarkbrott häktade kommissarien, som ansågs vara ett sådant lovande chefsämne och gjort en kometkarriär, men det kanske bara beror på att han fixade lägenheter till sina chefer. Klia min rygg, så slickar jag din röv.

En anmälan om att kommissarien använt svart arbetskraft lixom bara försvann upp i det polisblå. Nu har det varit tyst i media ett tag. Jag undrar hur det hela kommer att sluta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:03 EM | Google

Tråkigt att lämna Avi

Jag blev så ledsen och kände det som om jag svek henne, när jag såg Avis sorgsna och förvirrade ögon när jag åkte därifrån. Men nu har hon säkert redan glömt mig och sin tid här hos mig. Hoppas jag. En hunds minne är kort sägs det och det är nog sant. Dessutom är det hos min syster hon hör hemma och har så gjort i fjorton år.

Ett barn däremot glömmer aldrig, det finns långt därinne. Det blev jag smärtsamt påmind om vid mitt besök, men det är inget som intresserar andra utom de närstående. Men jag bad att få en kopia på några kort, bland annat ett av min plastfarfar, Hugo. Honom minns jag med värme.

Bara den som självt blivit sviken känner hur det är att vara en svikare :(.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:56 EM | Google

Dubbel fredagsfyra

Fredagsfyrorna, en dag sent.

1. Finns det någon historia bakom varför du heter som du heter?

Tiger är ett norrländskt knektnamn och min mors flicknamn. Förnamnet Annika vet jag inte varför jag fick. Antagligen var det populärt när jag föddes 1953. Jag har sedan jag gick i sjätte klass stavat det Annica, men inte orkar ändra det i folkbokföringen. Annica eller Annika - det spelar lixom ingen roll tycker jag.

2. Om du skulle vara tvungen att ändra namn (ex. pga att Säpo är efter dig) vad skulle det då bli?

Jag skulle aldrig få SÄPO efter mig. Jag är redan granskad och kollad av dem i samband med det senaste jobbet jag hade. Men om – rent hypotetiskt – skulle jag kunna tänka mig att byta till Johansson eller annat Svensson-namn.

3. Vilket är det finaste namn du vet?

Carina. Det döpte jag min dotter till.

4. När du kollar ditt namn via den här filosofin, stämmer något?

Det blev lite olika resultat beroende på hur jag stavade mitt namn. Min mix blir denna:

Your name creates a desire for association with people and new experiences, many of which have been rather bitter. Your name gives you the desire to understand and to help others but, at the same time you can become too involved in their problems and, as a result, worry too much. Whenever possible, you avoid argument and turmoil because you prefer not to face an issue if it means hurting anyone's feelings. You desire change and travel and would enjoy opportunities that allowed you to be creative and to act independently, rather than to conform to system and routine.

Brief summary of your name: Annika
Your name of Annika creates a desire for association with people and new experiences, many of which have been rather bitter. This name has given you a gregarious personality and a quick-thinking, creative, and versatile nature, but one that is very emotional. You desire change and travel and would enjoy opportunities that allowed you to be creative and to act independently, rather than to conform to system and routine. However, this name does not allow you to complete your undertakings, as farther fields always look greener.

Brief summary of your name: Annica
Your name of Annica gives you the desire to understand and to help others but, at the same time you can become too involved in their problems and, as a result, worry too much. You desire a home and family of your own and have the ability to create understanding and harmony in family association as you are pliable, forgiving, and tactful. You love children and would not hesitate to care for any children who might need you. Whenever possible, you avoid argument and turmoil because you prefer not to face an issue if it means hurting anyone's feelings.

-----------

1. Vilka bloggare är du mest avundsjuk på?

Ingen. Däremot är jag imponerad av en del bloggares intellektuella framtoning och vet att där ligger jag i lä, inte med minsta vindpust i närheten.

2. Vilka bloggare svärmar du för?

Ingen. Det är inte bisäsong än :).

3. Vilken bloggare skulle du vilja vara?

Jag är jag och kan inget annan bli. Nej, jag vill inte vara någon annan eller skriva på annat sätt. Det skulle skina igenom om jag försökte bli något jag inte är.

4. Om vad angick senaste inlägg du bestämde att inte publicera? Var det för personligt eller för dåligt skrivit eller ointressant? Eller har du aldrig censurerat din skrift?

Jag censurerar ofta. Jag vill inte skriva för personligt och utlämnande, men ändå vara personlig – ibland en svår balansgång. Jag har aldrig censurerat mig själv för att jag tyckt det varit för dåligt eller ointressant det jag skrivit :). För då skulle jag aldrig skrivit texten. Jag skriver bara det jag känner att jag vill skriva om, just då – när jag sitter framför tangentbordet. Om det är tråkigt eller ointressant får andra bedöma. Alla har vi olika smak. Smaken är som baken, delad och tur är väl det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:40 FM | Google

2 april 2004

Dags att ta farväl

Snart är det dags för Avi att åka hem, i morgon närmare bestämt. Jag tror nog att hon gärna vill hem till Järna, även om hon har haft det bra här. Men matte är matte, jag är bara ett substitut. Min syster och Avi har kamperat ihop i fjorton år. Det är hos henne hon hör hemma och bör få tillbringa sin sista tid av sitt hundliv. Så var det bestämt och så kommer det att bli.

Visst kommer jag att sakna Avi. Jag har ofta kallat henne för Smulan, så det har ofta varit en bitterljuv känsla att "vara med hund" igen. Men jag har försökt undvika att bli alltför fäst vid Avi. Det har varit svårt, det är en charmig liten hund. Jag kommer att sakna våra gose-stunder i soffan. Jag kommer nog att tycka att det blir lite tomt i sängen. Avi har alltid legat bakom min rygg eller halvvägs upp på ryggen, under täcket i värmen.

Men jag har hunnit vänja mig vid att inte ha hund. Jag vill leva hundfritt ett par år nu. Det är ett stort ansvar. Man blir låst och begränsad. Inte tu tal om annat. Men om några år, i alla fall när jag blir pensionär, kommer jag nog att skaffa en liten brun NewFoundlands-valp. Njuffarna finns i mitt blod. För mig existerar ingen annan hundras har jag insett nu. De passar mitt lynne, som hand i handsken. Sådan matte, sådan hund.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:24 EM | Google

Willys contra Coop

Willys har öppnat en butik i Bro. Jag svängde förbi där i dag och skulle kika om det var något att ha, samt jämföra då med den butik jag brukar handla i, Coop Forum i Kungsängen.

Min gamla butik får fortsätta att vara min butik :). En sak jag noterade på Willys var att kassörskorna, givetvis kvinnliga dito, var väldigt söta. De enda killar jag såg verkade springa omkring som småpåvar, antagligen chefsämnen? Är det bara jag som tänker på sådant här? Jag kan ha fel, men så blev mitt första intryck av affären.

På Coop Forum sitter ofta killar i kassorna och personalen består av både unga och gamla. dessutom är butikschefen kvinna. Bara det!

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:26 EM | Google

Inte bara bloggar

För er som surfar mest på de bloggar som listas på weblog.se, missa inte att surfa runt lite på Dagbok på nätet, numera inlemmat i www.succe.com. Dagbok på nätet startades av mig våren 1998, om jag inte minns fel, och många som blev medlemmar då är fortfarande aktiva. En del har börjat blogga via webpubliceringssystem, andra fortsätter att skriva dagbok på nätet via sina hemsidor, utan finesser - men lika läsvärda ändå.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:03 FM | Google

Re-run

Man brukar säga att mode går igen, det vill säga det som var modernt en gång i tiden blir en ny trend kanske tjugo år senare.

När det gäller virus pratar vi om Internetår och de är betydligt kortare. Betydligt kortare, mer likt hundår.

En nygammal variant av Jdbgmgr.exe hoaxen, som var aktuell 2002 och som verkar återkomma nu igen.

Take care! Be aware!

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:33 FM | Google

1 april 2004

Hjärtinfarktsbehandling

Lång anteckning. Den som inte är intresserad av jämlikhet och brist på dito kan sluta läsa HÄR! Ut och surfa på nätet istället.

Jag har ofta skrivit dagboksanteckningar om att kvinnor får sämre vård om de drabbas av hjärtinfarkt och på grund av det har jag fått flera hat- och hotmail genom årens lopp.

Jag har ansetts som allmänt dum i huvudet som ens kunde påstå något fånigt och kallats för djävla rödstrumpa, aggrofeminist och satkärring. En man gick så långt att han tyckte att sådana som jag skulle utplånas från jorden yta.

Men den sanningen jag serverat förut (som upprörde en del män till den milda grad) är sanning än i dag. Fast i dag tror jag inte sanningen upprör lika mycket.

Socialstyrelsen kom i dagarna ut med en rapport som gav vid handen att det fortfarande finns skillnader mellan hur kvinnor om män behandlas i sjukvården.

Jag saxar några exempel från Expressen där de kommenterar rapporten nedan:

Män med hjärtinfarkt eller kärlkramp har 50 procents högre chans att få en hjärtoperation som en kvinna.

Kvinnor får ofta vänta längre än sex månader på operation av sin gråstarr än män.

Män får nyare och dyrare läkemedel än kvinnor. Det handlar exempelvis om läkemedel mot magsår, depression och höga blodfetter.

Sjukdomar män oftare drabbas av, som hjärt- och kärlsjukdomar, har traditionellt prioriterats högre forskningsmässigt än sjukdomar kvinnor får, exempelvis kroniska smärttillstånd som reumatism.

Kvinnor rapporterar oftare biverkningar av läkemedel än män. Läkemedel kan ibland ha olika effekt på kvinnor och män, men många läkemedel är bara testade på män.

I läkemedels-reklam framställs män som hårt arbetande personer som behöver medicin för att kunna jobba, medan kvinnor skildras som deprimerade och känslosamma hemmafruar.

// Annica Tiger - kanske inte har så vässade klor numera?

Nedan listar jag några av inläggen i min Reload som orsakade sådana rabalder. Jag förstår fortfarande inte varför. Jag har ofta refererat till en källa för att styrka mina tankar och funderingar, men det räcker tydligen inte.

30/6-01
Löpet på Expressen igår var "Nya forskarrön visar: KVINNOR FÅR SÄMRE VÅRD när de drabbas av hjärtinfarkt". Inga nyheter för mig, det har jag tagit upp flera gånger här.

12/2-01
För att återkoppla till gårdagens text. Jag vet inte om många tror att jag bara yrar när jag ibland orerar här om att vi inte är jämlika, trots att många hävdar att så visst är fallet. Jag har tidigare flera gånger nämnt det faktum att kvinnor får sämre vård vid hjärtinfarkter. Igår på Rapport var exakt samma tema uppe på tapeten, dessutom nämdes att studierna på kvinnliga hjärtinfarktspatienter var undermåliga.

11/2-01
Svenska Jägareförbundets ivrar för att vi ska beskatta den svensk-norska vargstammen, bestående av 70 till 100 djur. Förra året dödades cirka fem hundar av varg i Sverige och cirka 1 000 dödades i trafiken. Lägg till då det faktum att ungefär 100 jakthundar skjuts årligen av sin husse eller husses jaktkamrater. Slutsats! Gör en rejäl avskjutning av bilister och jägare istället. Öka vargstammen!
-----------------
Vi är som sagt juuuu sååååååå mycket bättre i Sverige, det lilla jämställda landet i norr. Vi anses vara det land som kommit längst i jämställdhet. Nu har Sverige äntligen startat forskning (efter Viagrasuccén) angående frigiditet, det tas fram p-piller för män på löpande band och kvinnorelaterade sjukdomar står i fokus. STOPP!!!! Backa bandet! Det där stämmer ju inte. Då tar vi det från början...Nej, p-piller för män står inte på agendan. Det anses fortfarande till stor del vara kvinnans lott att fixa den biten. Kvinnan ska äta p-piller, vars biverkningar fortfarande inte är 100-procentigt utredda. Lite manfall - ursäkta, kvinnofall i form av livslånga lidanden/dödsfall i blodpropp får man räkna med. Men samtidigt anses det nästan fult/planerande/slinkaktigt att kvinnan har kondomer i handväskan och dessutom vågar KRÄVA att de ska användas av en man, som suckande hävdar att det är som att käka kola med pappret på. Vestibulit, det bränner som eld i underlivet, svider vid minsta lilla beröring och omöjliggör ett normalt liv. En kvinnosjukdom som det forskas ytterst lite om, trots att det förlamar livet för så många. Jo, kors i taket - häromdagarna anslogs hela 400000 kronor åt ett litet forskningsprojekt. Att ett stort sjukhus i Stockholm får neka minst 230 kvinnor om året som vill opereras är en skandal. De har bara resurser att operera 15 kvinnor om året. Men Viagra fortsätter att vara en säljsuccé, staten bidrar med 140 miljoner kronor i subentioner. Smaka på den siffran och jämför med 400000 kronor. För att inte tala om hur många miljoner, säg miljarder det kostade att ta fram ett medel som ska få picken att stå på männen. Inget ont om det, det kan vara ett svårt trauma att en av sina egna kroppsdelar inte lyder dig. Fråga den som är förlamad, de lär kunna svara på den frågan - fast för dem finns ingen dundermedicin. Ingen forskning bedrivs angående frigiditet, vad jag vet. Det är kanske inte lika intressant. Sära på benen kan ju alla kvinnor göra, oavsett lust eller inte. Gravida kan de bli oxå trots sin frigiditet. Nej, nu är jag grinig :). Men är det inte förunderligt? Vi jämlika Sverige!

7/3-99
Expressens artikelserie fortsätter - Välkommen till männens värld och ämnet igår var sjukvården. Jag har tidgare nämnt detta i min reload och fick då några mail som tyckte att jag yrade i nattmössan och att jag hade fel. Nåväl - jag vidhåller att jag har/hade rätt och artikeln i sig styrker ju detta. Kvinnor blir felbehandlade, feldiagnosticerade då all forskning är gjord på män, av män. Läkemedel är utforskade och skräddarsydda för män, dessutom får kvinnor sämre (läs billigare) läkemedel vid exempelvis hjärtinfarkt. Många av kvinnors specifika sjukdomar är helt outforskade och de flesta manliga läkare verkar helt ointresserade av dem. Hur många gynekologer är specialiserade på kvinnlig impotens? Hur många har kunskap om alla de sjukdomar som drabbar kvinnor i underlivet?

6/7-99
Sverige är såååå jämlikt :). Hörde talas om *kuppen* som avslöjade ojämlikhetstänkandet hos handläggarna på försäkringskassan. 8 fejkade fall, männen erbjöds rehabilitering och gissa vad kvinnorna erbjöds - förtidspensionering. Handläggarna tyckte kanske inte det var lönt mödan/pengarna att ödsla rehabilitering på kvinnorna. Nej, låt dem gå hemma och lida som förtidspensionärer. Satsa på männen, rehabilitera dem så de kan återgå till förvärvslivet, kärringarna kan gå hemma och lida i tysthet - gömt är snabbt glömt. Man kan se detta på flera sätt - får man ingen rehabilitering är chansen minimal att man blir bättre/tillfrisknar. Vore det för mycket begärt att få den chansen som kvinna? Jag har ju förut skrivit om undersökningen som påvisade att männen fick bättre vård när det gällde hjärtinfarkter och detta verkar gå helt i linje med detta. Fy fan, säger jag bara. Sorgligt! Kom inte dragande med argumentet att kvinnorna får väl *ta för sig* - som sjuk har man oftast inte den förmågan varken som man eller kvinna, men det är ju tråkigt att det bara är männen som hjälps. Att sådant bara förekommer bådar inte gott och är skrämmande. Jag trodde vi hade kommit längre än så. Men det är tydligen mest *kosmetika*.

6/10-98
De som känner mig vet att jag anser, rätt ska vara rätt. Har förut skrivit i min reload om att det finns indikationer på att kvinnor får sämre vård pga sitt kön bl.a vid hjärtinfarkter. Vilket ifrågasattes av en del via mail, de tyckte jag rent ut sagt var ute och cyklade :). Well, well! Igår släpptes en rapport av docent David Gaunt som visar på att männen drar det längsta strået ända in i döden. Nu finns det svart på vitt att män får snabbare, bättre och mer kvalificerad sjukvård än kvinnor.

24/7-98
Jag är tydligen ganska burdus ibland? Men ibland så blir det bara så. För att tydliggöra vissa saker måste man ta fram storsläggan, eller? Ta det här med manligt och kvinnligt kontra jämlikhet. Många killar menar på att vi lever i ett jämlikt samhälle i Sverige. Jaja, vi kvinnor får ju rösta numera, samt äga och ärva. Tack för det. Jag hade nog haft svårt att leva för 75 år sedan ;-). Visst börjar det luckras upp, vi kan diskutera om våra olika könsroller. Men ändå på något sätt konserveras våra könsroller och förs över till nästa generation, mer eller mindre omedvetet. Fortfarande gör vi skillnad på könen i barnens uppfostran, måhända omedvetet visserligen. Men det är så mycket mer. Makt! Anpassning! Dolda budskap! Vi ser inte längre orättvisorna? Vi måste ompröva våra attityder och värderingar för att mötas som jämlikar! Byt ut manligt-kvinnligt mot mänskligt! Jag skulle i alla fall som kvinna reagera om jag läste/hörde talas om:

  • att det fortfarande fanns motstånd mot manliga präster
  • att många män tvingades in i deltidsfällan
  • att männen överlag tjänade mindre än oss kvinnor enbart pga sitt kön
  • att samhällen tvingade män att bära slöja
  • att män inte fick gå ut ensamma utan kvinnligt sällskap
  • att män i vissa samhällen inte får läkarvård för att de är män, inte får utbildning eller ens arbeta
  • att det fortfarande anses fult om män röker på öppen gata
  • att män som visar att de har ett sexualbehov kallas för horor och lättfotade
  • att män som pojkar omskars helt, dvs ollonet (känselorganet) skars bort under primitiva förhållanden
  • att så få kvinnor utnyttjade sin mammaledighet
  • att män inte fick gå lättklädda i värmen, gjorde de det iaf fick de skylla sig själv om de väckte våra lustar och våldtogs
  • att männen tvingades till dubbelarbete hem/arbete
  • att många män var prostituerade och förnedrades av oss kvinnor
  • att så få av männen var företagsledare
  • att pojkar fick mindre *utrymme* och uppmärksamhet i skola och på dagis enbart för att de var killar
  • att pojkidrotten missgynnades, ekonomiskt och resursmässigt
  • att tidningarna mest refererade kvinnlig idrott
  • att män upplevde det som att de måste vara bättre än oss kvinnor för att tas på allvar och bli accepterade inom yrkeslivet
  • att män anses som orena om de inte är oskulder när de gifter sig
  • att flertalet av dem som misshandlades och våldtogs i hemmen var män
  • att det var vanligast att små pojkar utsattes för övergrepp och incest
  • att det det var okvinnligt att gråta och visa sina känslor
  • att män jämt skulle ses som sexobjekt
  • att kvinnan bara vräkte sig i TV-soffan när hon kom hem från jobbet medans mannen får fixa mat, snyta ungar och natta barnen
  • att mannen alltid var tvungen att ta huvudansvaret för barnen
  • att män inte skulle kunna gå in på en chat med *nicket* Anders, 15 år utan att överdrösas med sexuella förslag
  • att ordet "mansfrid" var på varje mans läppar
  • att flertalet män upplevde det som otryggt att gå ut, besvärande blickar och överfallsrisk
  • att mannen inte fick bestämma över sin kropp, dvs fria aborter ifrågasätts
  • att namnet på mannens könsorgan skulle anses som ett skällsord
  • att män riskerade blodproppar pga p-piller-ätande
  • att män fick sämre sjukvård vid hjärtinfarkt pga sitt kön

23/6-98
Upprör och berör skrev jag igår, sitter här med ett *eftertänktsamt leende* på läpparna. Ja, berör gör jag! Det har jag märkt med tanke på mailen jag får både från kvinnor och män som berättar att de känt igen sig alternativt fått en *aha* upplevelse av något jag skrivit. Att jag ibland upprör har jag oxå märkt med tanke på *hate-mess*, telefonterror och mail jag fått, tyvärr av unga killar dock enbart. Unga killar! Så idag släpper jag upprördhetsbomben för idag *ler ljuvt*, en del unga killar mellan 12 - 22 år är de som bär på mest fördomar, har för lite livserfarenhet för att förstå det jag skriver om och missuppfattar mest. DOCK, OBSERVERA INTE ALLA GIVETVIS!!!! Många unga killar hör av sig med positiva mail och tycks inte alls bli så upprörda som de jag nyss nämde. Annica *duckar* ... men visst ligger det lite i det, eller hur? Hur kan det annars komma sig att de äldre män som hör av sig inte misstolkar mina avsikter och mina funderingar samt tankegångar? Att det jag skrev igår skulle väcka så många känslor? När jag vände på steken och skrev Om vi vore män:. Givetvis är inte ALLA män blottare! Men hur många män har utsatts för kvinnliga blottare? Jag har utsatts för manliga blottare däremot tre gånger varav första gången när jag var 10 år och knappt förstod vad den gamla gubben gjorde bakom porrtidningen på järnvägsstationen. ALLA är inte hustru-misshandlare! Men hur många män lever ihop med en mans-misshandlare? Inte ens min gubbe *skratt* om nu någon av de som anser att jag är aggrofeministisk trodde det. Det är sant att män får bättre vård vid hjärtinfarkt. Det är sant att kvinnor har svårt att bli tagna på allvar när de anmäler en våldtäkt osv. Varför får man inte påpeka det med glimten i ögonvrån? Jag är ganska *verbal* och har även IRL ett *grovt* och rättframt språk - tonen är rå men hjärligt. Ursprunget ur att jag är van att umgås och jobba med nästan uteslutande män.

22/6-98
Tänk om vi vore män:

  • då skulle vi inte behöva se oss om i joggingspåret i rädsla för att bli överfallen och våldtagen
  • då skulle vi slippa se andra män blotta sig och runka framför oss
  • då skulle vi få högre lön än vad vi har nu
  • och vi skulle då få högre pension på ålderns höst
  • då slapp vi bekymra oss om övervikt, bikini-linje eller håriga ben på badstranden
  • då skulle vi slippa flås i luren-samtal
  • då skulle ingen skylla på att vår klädsel var utmanande och orsak till våldtäkter och övergrepp
  • då skulle vi tas på allvar om vi utsattes för våldtäkt och övergrepp
  • då skulle vi inte riskera att bli utsatta för hustru-misshandel
  • då skulle vi kunna fixa oss lite lammkött utan att omgivningen tittade snett på oss :)
  • då skulle vi slippa framfall pga för många födslar :)
  • strejkar *snorren* finns alltid hjälp till skillnad mot frigiditet
  • då skulle vi känna oss trygga om vi fick hjärtinfarkt då män får bättre vård
  • då skulle vi slippa dubbelarbeta
  • då skulle vi tas på allvar och inte kallas för *bitches*, klimakterie-kärringar, rödstrumpor och aggrofeminister
  • då skulle vi kunna satsa på karriären utan dåligt samvete för barnen
  • då skulle vi kunna skylla på att *ööhhhhh, stör inte - det är ju fotbolls-VM*
  • då skulle livet vara lite lättare, eller???????? ;)

Annica Tiger 5:14 EM | Google

Hat förtär människan

Jag satt och åt lunch samtidigt som jag bläddrade i Expressen. Jag är glad att jag hann få i mig sista tuggan, innan jag kom till mittuppslaget. Det är inte samma bild som visas på länken. Bilden i mittuppslaget visar förkolnade och skändade lik upphängda i ett brospann.

Fyra civila brändes inne i sin bil efter att attackerats på öppen gata och om inte det räckte, efteråt skändades deras kroppar. De civila männen skulle se till att transporten av livsmedel till Fallujah säkrades.

Raseri och hat lyste i ögonen på de män och pojkar som dansade av "glädje" under de upphängda liken. Var finns kvinnorna? Känner de samma raseri och hat mot utlänningar? Var styret under Saddam så mycket bättre?

Media i USA har valt att maskera de värsta delarna, men på Internet kan de beskådas i sin helhet. Så den censureringen lär inte hindra amerikanska folket att få se vad som hände deras landsmän. Dessutom dödades fem soldater

Detta kommer, sanna mina ord, att sätta käppar i hjulet för Bush i hans kommande presidentkampanj. Jag kan förstå det amerikanska folket som frågar sig: – Vad gör vi i Irak? Ja, vad gör de i Irak? Vad är det för vits, när till och med civila som försöker bidra till uppbyggnaden av Irak dödas och skändas så barbariskt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:41 EM | Google

Ny lag angående spam

Från och med i dag (inget aprilskämt) är det förbjudet att sända reklam, som inte är beställd, enligt svensk lag. Konsumentverket har en speciell sida just för detta.

Det framgår inte tydligt och klart vad man kan anmäla tycker jag. Eller så är jag osedvanligt korkad, som inte förstår. Är det bara reklam (spam) från Sverige och övriga EU? Eller kan man anmäla all spam som levereras från världens alla hörn? Jag chansar på det sistnämda. Jag kommer konsekvent att anmäla all spam från och med i dag, tills jag vet vad som gäller.

Jag hoppas Konsumentverket har anställt extraresurser. För om fler än jag anmäler allt, så lär de ha att göra. Fast med tanke på att fylla i ett formulär i tre steg kan nog få vem som helst att skita i det hela och radera mailet istället :(. Det är nog det Konsumentverket räknar med.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:23 FM | Google

Aprilskämt

April, april din dumma sill....

Nej, här levereras inga aprilskämt. Jag har aldrig lagt ut aprilskämt, så varför börja nu?

Däremot kan jag berätta om ett "nästan" aprilskämt, samt om Sveriges i särklass bästa dito.

Sveriges i särklass bästa aprilskämt skedde 1962 och har även nått internationell berömmelse. Jag minns det, som det var i går, fast jag bara var nio år. Kjell Stensson fick hundratusentals svenskar (fler hade nog inte TV på den tiden) att hänga/kränga en nylonstrumpa framför den svartvita TV-apparaten för att få färg-TV. April, april din dumma sill....

En artikel jag läste i tisdag hade nog kunnat publiceras i dag istället och många hade nog tagit det för ett aprilskämt. Jag hittade ingen url på nätet, Expressen är skitdåliga på att lägga ut artiklar på sin websajt. Även där slår Aftonbladet Expressen med hästlängder.

Rubriken var "Kvinnor som städar drabbas inte av cancer". Den amerikanska forskaren Charles Matthews har studerat 800 (ovanligt litet urval anser jag) kvinnor i åldrarna mellan 60 - 69 år. Han säger sig ha kommit fram till att de kvinnor som polerar och dammsuger hemmet minskar risken med en tredjdel för att få underlivscancer. Men för att risken ska minska måste kvinnan städa minst fyra timmar i veckan i hemmet. Dessa rön presenterade han vid ett seminarium i Florida. Jag förstår att de kvinnliga deltagarna tyckte det var snömos och reagerade.

Fan tro´t. Underlivscancer beror säkerligen på så mycket annat, som så mycket annat – flera faktorer samverkar. De som städade ofta kanske även såg till att deras karlar skötte sin hygien? De kanske inte hade något samliv, värt att tala om? De kanske aldrig haft några veneriska sjukdomar? De kanske hade bra gener? De kanske hade ett bra immunförsvar? Det kanske inte alls spelade någon roll dessa fyra timmars städning?

Jag kan säga, utan att vara forskare eller läkare, att risken minskar i så fall om du promenerar eller sysslar med någon form av motion under fyra timmar i veckan, som är betydligt roligare än städning. De kvinnor som redan i sitt arbete rör på sig hela dagarna (exempelvis sjukvårdspersonal, butiksbiträden och lokalvårdare) är väl risken lika med noll att de får underlivscancer då med andra ord. April, april din dumma sill....Fast i det här fallet var det inte ett aprilskämt.

// Annica

Annica Tiger 5:34 FM | Google