« Ny sajt / KO granskar | Startsidan | Coca-cola »

30 april 2004

Förskönat mord?

Hedersmord. Varför heter det hedersmord? På engelska heter det honour killing. Det låter som om det vore något positivt? Har någon något förslag på ett bättre ord? Eller behövs det ett annat ord än det som det handlar om: MORD.

Jag läste om en 14-årig turkisk flicka som kidnappades och hölls fången under fyra dagar. Hon blev våldtagen upprepade gånger under den tiden. När hon blev fri samlades familjen i ett familjeråd och beslöt att döda henne för att bevara familjens och släktens heder.

Normalt sett borde förövaren straffas, men här var det alltså offret som skulle straffas och det av sin egen familj. Istället för att få tröst och omsorg i familjens hägn så tar fadern och stryper sin egen dotter med en elsladd. Har familjens heder nu återupprättats? Det är sjukt så det skriker om det. Detta förekommer världen runt, inte bara i Turkiet – men det brukar tystas ned, men detta hamnade på första sidorna och det kanske var bra. Våldtäktsmannen greps och 13 släktingar som anses vara inblandade. Men om det inte hamnat på första sidorna, vad hade hänt då?

Turkiet vill komma med i EU. Må de aldrig släppas in så länge sådant här förekommer inom landets gränser. Vanligtvis brukar turkiska domstolar ge lindriga straff för dåd som detta (även om de till synes skärpt lagarna – men lagar efterföljs inte alltid). Runt 70 mord av unga kvinnor i Turkiet sker varje år av familjer som vill rädda sin heder. Många unga flickor går händelserna i förväg och tar livet av sig i skräck för att bli mördad av sina egna i liknande situationer. Turkiet måste skärpa straffen. Turkiet måste bli mer jämlikt. Nu! Om inte tycker jag dörren till EU ska vara stängd tills så skett.

Ja, dito händer även i Sverige när invandrare tar med sig sina sedvänjor – men förhoppningsvis kommer sedvanan att avklinga då de integreras i det svenska samhället. Majoriteten av familjerelaterade mord uförs av svenskar (oftast män) som dödar medlemmar i sin familj (modern och/eller barn/en), men det kallas inte hedersmord utan mord, vilket det in facto handlar om.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 30, 2004 5:39 FM