« Oönskade kommentarer | Startsidan | Påsktraditioner »

10 april 2004

Påskfredagsfyra

Påskens fredagsfyra.

1. Kan en blogg ha någon samhällsnytta? Vad?

Ja, om den läses av andra än samma personer varje dag, samt att texterna har en vilja att förmedla ett budskap, ställa frågor eller på annat sätt försöka påverka. Jag tycker om bloggar som visar människan bakom, opersonliga texter med bara länkar rakt upp och ned är inte intressant för min del. En del bloggar kanske bara inbitna bloggare läser och på så sätt sprids inte bloggens texter utanför den inre kretsen av inbördes beundrare.

Jag kan tänka mig i ett annat politisk klimat än vad vi har i Sverige kan bloggar betyda mycket, som medel att sprida information – förutsatt att landets styrande inte helt eller nästan helt blockerar för befolkningen att läsa vad som skrives eller publicera vad de tycker och tänker. Kina och Kuba (samt en del andra länder) har en viss förkärlek för att försöka hindra all information som inte är godkänd av staten.

2. Nämn en person du skulle vilja började blogga och förklara dina skäl.

Min dotter. Vi bor så långt ifrån varandra att det vore kul att "smygläsa" då och då. Annars skulle det vara intressant om Gudrun Schyman eller Margareta Winberg började blogga :). Kanske det skulle ge mer förståelse hos de som kritiserar dem, om de fick se människan bakom. Jag är i alla fall nyfiken på många offentliga människor. Vad är det som driver dem? Vad tänker de på, innerst inne?

3. Nu finns det texter, bilder och ljudspår på bloggarna (och annat också kanske). Vad blir nästa steg?

Det finns nog inga gränser. Det som förundrar mig är att webcam är så underskattat numera. Det var mycket poppis för några år sedan, men det ser man sällan numera. Men med ökande bandbredd kan filmklipp visas och en röstdagbok på webben vore ju inte så dumt. Egentligen.

4. Vill du på något sätt utveckla din egen blogg?

När det gäller texterna? Nej, inte just nu. Utseendet? Det har jag inte lust att pilla med, men det kommer säkert. Jag tycker att utseendet på en blogg/dagbok/reload spelar ingen roll för min del. Det är texterna och människan bakom som jag är intresserad av. För mycket pynt och flashiga finesser (då brukar jag ofta trycka på back-knappen) blir jag inte imponerad av utan tycker mer då att det kanske är ett substitut för ett innehåll som kanske saknas.

Påskspecial:
- Vad bör finnas i ett bra påskägg?

En hare :).

Annica Tiger - hare bra, kanin dålig

Annica Tiger april 10, 2004 11:32 FM