« Nigeriamail i ny tappning | Startsidan | Hamasledare dödad »

18 april 2004

Fre(sön)dagsfyra

Fredagsfyran på söndag?
Tja, bättre sent än aldrig.
Fast i det här fallet kanske aldrig hade varit bättre :).

1. Bör Systembolaget finnas kvar?

Ja. Dessutom bör det vara lördagsstängt. Det skulle nog många familjer vara oerhört tacksamma för om de återinförde lördagsstängt. De som bara vill ha sitt glas vin till maten har alla chanser att köpa det i veckan. Men de som har alkoholproblem ska inte kunna kliva upp på lördagsmorgonen och kliva in på systemet och fylla på förrådet. Tyvärr är det fler som har problem med spriten än vad gemene man tror. Tyvärr drabbar det familjen och alldeles för många barn sitter och blir allt mer räddare i takt med att flaskorna töms. Rädda för vad som ska komma som ett brev på posten. Fylla. Bråk. Höjda röster. Misshandel. Rattfylla. Sönderslagna hem. De flesta brott/olyckor sker under alkoholpåverkan.

2. Leder vin- och spritboxar till ökat supande?

Ja, som amen i kyrkan. En del kan inte sätta stopp. De super till det är slut. Flaskor väger tyngre. Det ser mer ut vid inköp och det kan hämma antalet. Där kommer boxens nackdel in (även om många tycker att det är en fördel). Lådalkoholism har blivit ett begrepp när det gäller lådvin. Jag kan bara ana vad lådsprit kommer att leda till. Ökat supande leder i sin tur till ökade kostnader inom sjukvård och omsorg. Alkohol ger skador. Det är inte bara farligt för hälsan att röka, utan även att kröka. Även arbetslivet får ta del av kostnaden i form av fler måndagssjukskrivningar, även om den som anmäler sig sjuk har karensdag för baksmälledagen, så drabbar det arbetsgivaren via manfall i produktionen.

3. Vilka konsekvenser (om några) tror du det skulle bli om Systembolaget avskaffades?

Det är besvarat i ettan och tvåan. Men jag tror att Systembolaget kommer att avskaffas i sinom tid. EU kommer att kräva det. Mig spelar det ingen roll. Jag tänker bara på de som kommer att drabbas av denna lättillgänglighet av sprit. Men vem vet, efter ett par decennier så kanske även svenskarna kan lära sig att umgås på rätt sätt med spriten? Ja till vin till mat. Nej till sprit till rus – men gärna ett liv i sus och dus.

4. Nämn en riktigt schysst drink?

Är man en nolla om man inte kan svara på den frågan? Hallonshots var goda. Men det är väl ingen drink?

// Annica Tiger

Annica Tiger april 18, 2004 6:30 FM