« Lucas | Startsidan | Bedrägerier av barn »

28 april 2004

Gula blend i nytt format

Konversation på macken idag.

– Ett gult Blend, sa jag.

– Vi har inga gula Blend, svarade den unga killen och pekade mot en tom rad i cigaretthyllan.

–Jaha, svarade jag förvånat eftersom jag såg att det vid sidan om fanns två rader med gula Blend.

–Men vi har dom här, sa grabben och tog ett paket från hyllan. De är mycket billigare – fast det är bara 18 cigaretter i dem.

–Jaha, svarade jag lite dumt – men vad är skillnaden, förutom priset? Det fick jag inget svar på, men jag betalade för mina cigaretter och åkte vidare. När jag väl kom hem började jag fundera lite och fick inte ekvationen att gå ihop.

Ett vanligt gult Blend innehållande 20 cigaretter betingar ett pris på 38.50 (avrundat cirka 2 kronor stycket – exakt 1.925). Det borde kosta mer tycker jag faktiskt, allt för att förhindra att folk börjar med denna last. Vi som redan är fast i skiten, betalar och ser glad ut ända tills eventuell smärtgräns är nådd. Vart den ligger för mig vet jag inte, men nog skulle jag köpa mina röka om de så kostade 75 spänn. Så dum är jag. Det står jag för. Jag har rökt i 37 år och har lättare att sluta äta än att röka.

Men för att återgå till priset. Gissa vad ett gult Blend innehållande 18 cigaretter kostar? Enligt matematikens lagar borde priset ligga runt 34.65, kanske avrundat till 34.50 eller 35 blankt. Men till min förvåning kostade paketet bara (ja - allt är relativt) 29.50, ett styckepris på 1.639.

Är det här någon slags matchning mot lågpriscigaretterna som har börjat komma in och säljas för ungefär samma pris? Vem är målgruppen? Jag gissar och jag tror inte jag har fel, målgruppen är unga människor. De som inte har riktigt råd och ofta då väljer lågpriscigaretterna. Mitt förslag är att förbjud lågpriscigaretterna eller höj dem till motsvarande andra cigaretters pris.

Tobaksbolaget är historia. År 1992 bytte det namn till Swedish Match och säljer bara snus, cigarrer, tuggtobak, piptobak, tändstickor och tändare.

Numera verkar det vara Gallaher som har tagit över den svenskaste av svenska cigaretter. Inte ens en hemsida på svenska har de.

Konsumentkontakt verkar de ha, men bara på förmiddagen, via 020-765 765. Jag ska nog ta och ringa dit i morgon förmiddag och fråga vad som händer och fötter.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 28, 2004 3:21 EM