« Gula blend i nytt format | Startsidan | Playahead »

28 april 2004

Bedrägerier av barn

Jag såg på ABC nu 17.55. Ett trettiotal butiker i Stockholm har lurats av ungdomar och fått telefonräkningar på upp till 4.000 kronor.

Barnen kommer in i butiken och frågar om de får ringa hem för att cykeln gått sönder eller använder andra ömmande skäl som gör att butiksägaren lånar ut telefonen.

Barnen ringer till olika betalnummer som kostar si så där 200 kronor per samtal och ofta ringer de flera gånger i följd, när de ändå så att säga fått tag på en telefon att utnyttja. Hemma skulle väl föräldrarna gå i taket om familjens telefonräkning belastades på samma sätt. Vad är det man brukar säga? Änglel hemma, djävul borta.

Betalsamtalen är betalningar för olika communities, chattar och spelsajter – där betalsamtalet genererar "communitypengar/poäng". Det nämdes inte i reportaget vilka sajter det gällde. Men det går ju att gissa sig till. Jag kanske återkommer i den frågan.

Det är en urusel affärsmoral av sajtägarna (som borde ha någon form av koppling till vilket telefonnummer en reggad medlem har och ringer och betalar med – ungefär som vissa Internetleverantörer har vid modemsurfning), samt väldigt dumt av barnen att utnyttja andras snällhet. När det verkligen gäller, kanske INGEN lånar ut telefonen. Det blir lite som pojken som ropade: "Vargen kommer" tills ingen till slut trodde honom, fast vargen verkligen hade kommit.

Ett tips kan vara för butiksägare att sätta spärr för betalsamtal. Det skulle jag själv sätta på hemmatelefonen om jag hade ungdomar hemma. Livrem och hängslen :). Detta lär spridas med vinden och problemet kommer att eskalera.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 28, 2004 6:45 EM