« Vacker tupp till salu | Startsidan | Roliga länkar »

27 april 2004

Uteliggare frös ihjäl

Uteliggare frös ihjäl på Folkets park scen i Borlänge. Där det senare i sommar ska bli tjo och tjim på samma scen. Han hittades död i fosterställning. I Sverige ska inte sådant här få förekomma.

- Vissa vill inte ha hjälp, förklarar socialnämndens ordförande Kristina Nilsson (s).

Må vara sant, men det är välfärdssamhällets sak att fånga upp dem - innan de kommer till det stadiet. Ingen blir uteliggare av fri vilja från start. Det är en lång och omständig färd dithän. Jag antar, kan ej göra annat eftersom jag inte befinner mig i den sitsen, att en hemlös som inte fått den hjälp den kanske har försökt att få tidigare, till slut ger upp och söker inte hjälp något mer. Stolthet är något alla när inombords. Till slut kanske det för många blir det enda som återstår.

När Socialstyrelsen gjorde sin senaste utredning 1999 om hemlösheten i Sverige räknade de till 8 440 hemlösa. Jag misstänker att siffran under de fem år som gått sedan dess inte har minskat, utan tvärom ökat.

Våra politiker måste se till att en lösning på denna problematik kommer snarast möjligt. Ingen ytterligare ska behöva frysa ihjäl. Det är en skam för vårt välfärdssamhälle.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 27, 2004 1:09 EM