« Knark är bajs | Startsidan | Bananrepublik »

20 april 2004

Våldet ökar

Våldet mot kvinnor ökar i Sverige. Anmälningarna om kvinnomisshandel har ökat med 40 procent under 1990-talet. Även anmälningarna om grov kvinnofridskränkning och sexualbrott har ökat, liksom ansökningarna om besöksförbud, framgår av Amnestys rapport Mäns våld mot kvinnor.

Stora brister vad gäller polisens och åklagarnas utredningar i våldtäktsärenden tycks leda till särskilt låg lagföring i våldtäktsfallen. Utredningskvaliteten i våldtäktsärenden måste avsevärt förbättras, säger Amnesty enligt en artikel i Aftonbladet.

Inga nyheter direkt. Detta har kvinnojourer och andra försökt informera om i åratal. Intressant är att Amnesty nu engagerar sig i detta. För det är ett problem som är globalt. Det drabbar kvinnor i alla åldrar, i vilket land de än bor eller vilken samhällsklass de tillhör.

Enligt Per Isdal på Alternativ til vold i Oslo har FN kartlagt mäns våld mot kvinnor och kommit fram till hiskeliga siffror. Vad sägs om:

I Pakistan har 99% av alla äkta män brukat våld mot sina kvinnor. Man kanske ska vara glad att man inte bor där. I Sydamerika är siffran 40-50% och i USA 15-25%.

Läs gärna mer ur detta från ett mansperspektiv. Jag kan ju bara skriva ur ett kvinnoperspektiv. Män kanske lyssnar mer på män? Av hävd?

http://www.man-net.nu/

http://www.mansjouren.net/

// Annica Tiger

Annica Tiger april 20, 2004 6:56 FM