« Långa urlar | Startsidan | Presideath of USA »

19 april 2004

Åtalsfrihet

Kungen åtnjuter åtalsfrihet. Jag visste att diplomater kan göra vad de vill, utan att riskera något då de har åtalsfrihet. Men jag trodde i min enfald att kungen och hans familj inte hade åtalsfrihet. Jag har försökt googla fram info, men har inte funnit något som varken styrker eller förnekar att kungen har åtalsfrihet, förutom påståendet i artikeln jag länkar till nedan.

Jo, nu fann jag det, en liten bit ned på denna sida - http://www.riksdagen.se/SOK/index.asp?qry=konungen. Enligt 5 kap. 7 § regeringsformen kan konungen inte åtalas för sina gärningar. Däremot innebär den inte att konungen åtnjuter immunitet i civilrättsliga angelägenheter.

Ja, då förstår jag om han kan brassa på och köra för fort. Han riskerar inga efterverkningar. Inte heller de polismän som eskorterade honom och som, enligt vittnen, körde lika fort för att kunna hänga med.

Jag, som vanlig ofrälse, skulle garanterat bli av med körkortet och få dryga böter om jag hade gjort samma färd, under samma förhållanden.

Som sagt, det är skillnad på folk och fä.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 19, 2004 9:11 FM