« Terror som terror? | Startsidan | EU har utökats »

30 april 2004

Deklarationsdags

Jag deklarerade redan i påskas, via vanliga hederliga blanketter som jag sedan postade via snigelpost. B.s deklaration tog två minuter, men min tog lite längre tid. Jag har alltid samma huvudbry varje gång. Hur var det nu med ut- och ingående moms? Vad ska föras in vart?

Att den vanliga förenklade deklarationsblanketten blivit mer och mer begriplig och lättanvänd är bara bra, men jag tycker att de andra blanketterna gärna kan få sig en översyn i användarvänlighet, för att inte tala om de broschyrer Skatteverket sänder hem vid efterfrågan. En del av dem blir jag inte så mycket klokare av.

Det är tråkigt att deklarera. Men ett nödvändigt ont. Skönt att ha det gjort. Ungefär som ett tandläkarbesök. Fast jag gillar att gå till tandis. Ja, jag vet – jag äääääääär lite knäpp :).

Skatteverket är lite besviken på att bara 582.688 valt att göra e-deklaration (siffran är från onsdag denna vecka enligt Computer Sweden). Det är bara 60.000 fler än förra året. Det är 320.128 som deklarerat via webben, 61.620 har användt bankernas e-legitimation för de mer avancerade deklarationerna, 158.868 har deklarerat via telefon och 42.432 har använt SMS. Skatteverket har lagt ned mycket pengar både på systemen och marknadsföring av dem. Men många kanske väljer att e-deklarera nu i sista minuten.

Du som är Stockholmare, glöm det där med sista minuten vid Skattekontorets skyskrapa på Söder (som nästan blivit ett helt jippo). Tji - de har ju flyttat :). Det lär i alla fall finnas en skylt där som guidar irrande sistaminutare vidare till rätt adress.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 30, 2004 6:51 EM