« Deklarationsdags | Startsidan | Tuppavlivning »

1 maj 2004

EU har utökats

Med gatufester, konserter och storslagna fyrverkerier firades runt om i Europa natten till lördagen att EU fått tio nya medlemmar, berättar DN.

EU utvidgades vid tolvslaget till en union med 25 medlemsstater och 453 miljoner invånare. Unionens tio nya medlemsländer är: Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Cypern och Malta

Men jag är lite nyfiken på om vanliga människor i de nya medlemsländerna vet om att sammanlagt 322 nya övergångsregler och undantag är villkorat för de nya länderna. Alla, utom lilla Sverige, har övergångsregler som hindrar, om än i varierande grad, de nya innevånarnas rörlighet när det gäller jobb och flytt. Det är inte bara Persson som är orolig för social turism tydligen.

Ta jordbruksområdet, här finns 73 undantag – nya EU-bönder kommer inte förrän år 2013 att få lika mycket pengar som nuvarande EU-bönder. Bönderna i sydeuropa får skämligt mycket pengar, så klart de inte vill dela med sig av kakan. En del länder får mer i bidrag än vad de betalar in i avgift kan tyckas. Det gäller dock inte Sverige, vi betalar mycket, mycket mer än vad vi får igen. Jag har inga exakta siffror, det jag hörde på nyheterna häromdagen var att det rörde sig om förhållandet 2/1.

Jag är tveksam, mycket tveksam och tror inte att det kommer att komma något gott ur det hela. Jag röstade nej till EU och även så till att byta valuta. Stormaktsdrömmar, nej tack. Samarbete, ja tack. Nu talas det om gemensamt försvar. Gemensam utrikespolitik. En ny grundlag och mindre för de enskilda länderna att styra och ställa om hemmavid. Snart behövs väl ingen riksdag och regering – de kan sitta där som nickedockor, allt styrs via EU. Överstatlighet med andra ord. Ändå verkar det vara svårt att enas om en sådan sak som gemensamma regler för djurtransporter.

EU är gigantiskt koloss, vars byråkrati är helt obegriplig och kostar multum. Ta bara det där att de konkar runt parlamentet, tjänstemännen och hela fadderullan och flyttar mellan två städer, Bryssel och Strasbourg. Hur effektivt kan det vara? Vi vanliga människor har noll koll på vad de sysslar med därnere. I sommar ska det bli val till EU-parlamentet som är det enda direktvalda institutionen i EU. Den beslutande makten ligger dock hos ministerrådet som är de möten som ministrarna i EU-länderna har. Förslagsmakten ligger inte hos parlamentet utan hos EU-kommissionen som inte är folkvald. Snurrigt? Det är bara förnamnet.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 1, 2004 5:32 FM