« EU har utökats | Startsidan | Forkörning / Urinering »

1 maj 2004

Tuppavlivning

I dag var jag tvungen att avliva en av tupparna. Han har alltid legat lägst i rang och har haft problem med en fot tidigare, i omgångar. Säger man fot? Hundar och katter har tassar. Fåglar har klor. Men tuppar har mer än klor. De har en sporre och en ganska stor trampdyna. Där fann jag ordet. Trampdynan var fem gånger större än normalt, svullen, spänd och sårig. Jag väntade ett par dar för att se om det skulle bli bättre, men det gick åt andra hållet. Tyvärr.

De senaste dagarna har han haltat omkring med besvär, stått på ett ben eller mestadels legat ned. Han har inte kunnat sitta på nattpinnarna, utan har sovit i gödselbingen, under sina skitande kompisar. Hur förnedrande kan det vara för en tupp? Mycket skulle jag tro. Tupparna vill alltid sitta på högsta pinnen. Vi har tre nattpinnar, den lägsta sitter de med lägst rang och på den högsta sitter tupparna och alfahönan, hon som egentligen bestämmer i hönsgården.

B. ville inte avliva honom. Han är lite vek när det gäller djur. Men jag vill inte se någon lida. Nej, jag tänker inte tala om hur jag tog livet av honom. Det gick fort och smärtfritt, han protesterade inte ens. Ingen annan av hönsbesättningen märkte ens vad som hände. Det var skönt. För en orolig hönsgård låter värre än värst. Tupparna gal frenetiskt och hönorna skrockar högljutt. Det hade inte varit populärt bland grannarna klockan sex på morgonen.

Må han få det bra i tupphimlen – sprätta omkring, pocka på uppmärksamhet, gala, kråma sig och vifta med kammen, samt sätta på hönor hela dagarna. Vilket är ungefär vad en tupp gör hela dagarna. Nej, jag drar inga som helst omedvetna eller medvetna paralleller med något eller några manliga kön av andra "djurarter" :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 1, 2004 12:54 EM