« november 2005 | Startsidan | januari 2006 »

31 december 2005

Gott slut på 2005

Gott Nytt År!

Jag önskar alla en trevlig nyårsafton. Tyvärr vet jag att många hundar inte kommer att tycka om alla smällare och raketer. Det är okey om det skulle koncentreras runt tolvslaget, men jag har hört raketer hela veckan. Många hundar far illa av detta. Många hundar får drogas för att kunna klara av alla smällare och raketer. Det är en avigsida, som jag själv lyckligtvis inte hade problem med när jag hade hundar. Tur är väl det, med tanke på att kåken är belägen vid ett militärområde där det smäller titt som tätt - rejäla smällar ibland så att fönsterrutorna skallrar. Men jag vet att andra hundar har enorma problem med raketer och smällare.

En speciell hälsning sänder jag till alla som kommer att sitta hemma ensamma. En del väljer det frivilligt, men många gör det inte och det är till dem mina hälsningar är riktade. Ni som firar nyår och ser att grannen verkar sitta ensam mol allena, bjud in honom eller henne i gemenskapen. Själv ska jag och B. ta det lugnt och fira hemma. Fira och fira, jul och nyår är inga helger som jag tycker är så mycket att fira. Fast visst lyser de upp i vintermörkret. Jag längtar så till våren. Till ljuset. Till värmen. Till grönskan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:12 FM | Google

29 december 2005

Windows Metafile wmf

Intet nytt under solen tänkte jag nästan skriva. Ett nytt allvarligt säkerhetshål har upptäckts i bland annat Windows XP.

Microsoft rekommenderar att användaren gör en ändring i registereditorn. Hallå! Hur många blåbär kan hantera regedit?

Det är enligt IDG vid hantering av filer av grafikformatet wmf, Windows Metafile, som sårbarheten kan utnyttjas.

Klicka inte på bifogade dito filer som kommer via mail. Hur folk ska hindras att ramla in på en skadlig hemsida som utnyttjar denna sårbarhet är väl lite värre.

Bloggen jag skrev om tidigare har mer info om detta.

De skriver lite om Google Desktop som jag inte gillar, av många skäl. Här kommer ett till. Saxat ur bloggen ovan.

The test machine had Google Desktop installed. It seems that Google Desktop creates an index of the metadata of all images too, and it issues an API call to the vulnerable Windows component SHIMGVW.DLL to extract this info. This is enough to invoke the exploit and infect the machine. This all happens in realtime as Google Desktop contains a file system filter and will index new files in realtime. So, be careful out there. And disable indexing of media files (or get rid of Google Desktop) if you're handling infected files under Windows.

Saxat från en mailinglista.

1. Click on the Start button on the taskbar.
2. Click on Run...
3. Type regsvr32 -u %windir%\system32\shimgvw.dll to disable.
4. Click ok when the change dialog appears.

Slutresultatet ska bli denna prompt.

Prompt

Det funkar hos mig i alla fall. Inga wmf-filer visas numera, ett klick eller ett dubbelklick på en wmf-fil fungerar inte. Filen visas ej.

Ta bort, regsvr32 %windir%\system32\shimgvw.dll enablar igen.

Jag kör inte Internet Explorer men vete sjutton om Mozilla ger samma varning som tydligen Firefox gör. Jag avvaktar och hoppas att Microsoft har en blåslampa i häcken och fixar detta säkerhetshål och INTE väntar till andra tisdagen i januari eller något ditåt innan den kommer. Detta bör de ta på allvar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:36 EM | Google

28 december 2005

BETA8WEBINSTALL.EXE

Saxat från IT-Nytt:

Om någon skickar en fil till dig som heter BETA8WEBINSTALL.EXE och filen påstås vara en ny version av MSN Messenger, så ska du se upp. Det är nämligen istället ett virus som ser till att försöka sprida sig till alla kontakter du har på din MSN-lista. Mer information om viruset och hur du skyddar dig emot det finner du på nedanstående url.

Nedanstående url är denna,
http://www.f-secure.com/weblog/.
Det blev ett bokmärke direkt.

Jag avinstallerade mitt ICQ för många år sedan och har aldrig haft MSN Messenger aktiverat. Det var inte helt lätt att avinstallera själva programmet. Alla dessa kompisprogram ser jag som enorma säkerhetsrisker.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:26 EM | Google

Vargavinter

Det ser ut som om vintern är på gång även här i Stockholm, mer snö utlovas och det tycker nog jullovslediga barn bara är kul. Själv är jag mindre road. En varg påkördes i morse vid Södertälje. Den andra på kort tid. I norr tjuvjagas de, här söderut påkörs de. Det kan inte vara lätt att vara varg. Jag tycker att det är tråkigt att så sker. Vi har så få vargar och varje dödad varg är en förlust för den lilla stam vi har i Sverige.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:01 FM | Google

27 december 2005

Kort jul

Julen kom och gick snabbt i år. Tre dagar, det var allt. Det är redan dags att jobba igen. För er som som gillar att tävla är julen inte slut på Tjejringen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Google

23 december 2005

Inga julkort i år

God Jul och Gott Nytt År

I år skickade jag inga
julkort. Det får bli
ett via bloggen nu till
alla jag känner och
givetvis till alla andra.

I morgon är det jul.
För egen del har jag
inga julvibbar alls.

Ha en skön jul.
Stressa inte.
Koppla av.
Njut av helgerna.

PS. Kör lugnt.
Det är fläckvis halt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:33 FM | Google

22 december 2005

Tematidning om Kvinnofrid

Tematidning om Kvinnofrid 29 december som medföljer som bilaga i Svenska Dagbladet. Jag brukar inte köpa den tidningen, men jag får väl göra ett undantag.

I vårt polisiära arbete med det familjerelaterade våldet accepterar vi inga förmildrande omständigheter. Det finns ingen anledning för någon att tolerera att bli utsatt för våld. Vi jobbar gemensamt med sjukvård, socialtjänst, rättsväsende och frivilligorganisationer för att nolltoleransen ska gälla bland oss alla, män, kvinnor och barn, oavsett ursprung eller bakgrund. Om vi hjälps åt blir det lättare, skriver länspolismästare Carin Götblad inledningsvis.

Eftersom det är länskriminalpolisen som jobbat med bilagan tror jag att den kommer att tas på allvar. Ingen lär väl i alla fall polisanmäla polisen eller anklaga dem för att fara med osanning :)? Hade exempelvis en kvinnlig forskare eller representanter från Operation Kvinnofrid skrivit en dito bilaga hade de med all sannolikhet inte tagits på allvar. Så är det. Tyvärr. Så fungerar det fortfarande i vårt samhälle. Vissa röster väger tyngre. Basröster till exempel.

Målsättningen med bilagan är:
Att uppmärksamma läsare på den samhällsproblematik som det familjerelaterade våldet innebär och ta ställning mot våldet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:06 FM | Google

Strokeförbundet

Jag skrev ju om kedjebrevet häromdagen gällande stroke.

Strokeförbundet kommenterar det på sin hemsida.

Deras kommentarer är:

De vanligaste tecknen på stroke är följande:
Känselnedsättning eller domning i ena kroppshalvan och/eller i ena
ansiktshalvan.
Halvsidig förlamning
Synrubbningar i form av synnedsättning, synfältsbortfall, en plötslig blindhet på
ett öga
Tal- och språkrubbningar, dvs svårigheter att tala eller förstå talat språk eller
att läsa och skriva.
Sluddrande eller otydligt tal
Balanssvårigheter
Svårigheter att styra/koordinera rörelserna
Blixtrande huvudvärk
Stroke kommer ofta utan förvarning!
Om något eller några av dessa symtom plötsligt uppstår ring genast 112!

De, om några, borde veta tycker jag.
Jag måste fråga en släkting hur han upplevde när han fick sin stroke. Han klarade sig i alla fall från bestående men. Jag tror nog att det kan vara ganska individuellt. Det är som hjärtattacker, som en del inte ens märker att de drabbats av utan söker för lite luddiga symptom. Sjukvården uppmärksammar inte att det gäller en hjärtattack utan skickar hem patienten med anmodan att ta en Albyl eller liknande och vila lite. Vilan kan bli bestående, det vill säga patienten dör.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:56 FM | Google

21 december 2005

Lilla bönboken

I dag kom lilla bönboken via posten. Nej, jag har inte gått och blivit religiös på gamla dar. Nej, det handlar om bönor man äter. Jag äter för ensidigt as it is. Jag orkar inte laga mat. Jag tar lite frysta ärtor eller broccoli och fyller matlådan nästan full och sedan ovanpå lägger jag lite tonfisk, några kycklingbitar eller lite fiskpudding. Enformig diet, som jag äter kall. Nej, nu ska jag börja botanisera bland alla goda recept på olika bönor och återuppta mitt groddande av mungbönor.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:36 EM | Google

20 december 2005

Ättika mot rökdoft

Surt sa Annica om ättikan. Men jag försöker få bort den kvarvarande rökrumsdoften. Jag får leva med att det luktar ättika, det är säkert ofarligt – luktar bara lite surt och fränt. Jag har satt ut sex skålar och placerat ut dem lite varstans i förhoppning att de ska ta bort röklukten från tapeterna.

Ättika mot rökdoft

Garderoberna målades om, tack och lov så att jag kan lägga in textilier där utan att de luktar rök. Inne i garderoberna stank det av rök, nästan som om någon stått och kedjerökt inne i dem i flera år.

Men det sipprar en doft från tapeterna som jag känner, fast jag är rökare själv. Jag har ett bra luktsinne för att rökare. Det är jag glad för, i de flesta fall – men inte just nu.

Jag sade åt husvärden och damen på stiftelsens kontor att de givetvis måste riva ned de gamla inpyrda tapeterna innan de tapetserade om, men det gjorde de inte. Därför stinker det fortfarande lite svagt av gammalt rökrum.

Det är ungefär som om jag skulle gå och stänka surströmmingsspad på varenda centimeter på tapeten och sedan bara tapetsera över den stinkande tapeten. Det funkar ju inte.

Jag hoppas ättikan gör sitt. Om inte så lär jag undvika att bli täppt i näsan under tiden faten står framme :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:57 EM | Google

Firade avvisning med skumpa

Mycket som står i tidningarna ska tas med en nypa salt, i alla fall när det gäller våra kvällsblaskor. Men DN har jag i alla fall någorlunda förtroende för, än så länge.

Tjänstemän på Migrationsverket i Solna har på kontorstid och i verkets lokaler med champagne firat avvisningen av en asylsökande familj med ett svårt sjukt barn.

Men kopiorna på mailen gör att det nog finns bra mycket korn av sanning i denna artikel. Det skrämmer mig att de som arbetar vid migrationsverket har denna attityd att fira avvisningar. Vad är det att fira? Andra människors tragedi?

Det var denna familj det gällde.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:36 FM | Google

19 december 2005

Tomten har fått fnatt

Tomten har fått fnatt.

Julhandeln i ett köpcentrum i staden Auckland på Nya Zeelands stördes på lördagen av ett femtiotal berusade och stökiga tomteklädda män. Jultomtarna snattade i butiker, pinkade på gatan, välte papperskorgar och slängde stenar mot förbipasserade fordon.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta :), men vad fånigt. Vitsen med det hela, vad kan det vara? Tomten är en symbol för barnen. Vuxna människor ska inte missbruka tomtesymbolen bara för att supa och jävlas – utan något syfte bakom. Santarchy finns, men de sysslar inte med dito.

Under samlingsnamnet Santarchy har ett löst sammansatt nätverk i tio års tid ordnat aktioner i julhandeln, främst i USA och Kanada men även i Sverige.

Jag tycker att julen har blivit alldeles för kommersiell. Men låt barnen få tro på tomten och uppleva det där speciella som barn gör inför julen. Den dagen kommer då de inte längre tror på tomten :). Men den dagen, den sorgen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:46 FM | Google

18 december 2005

Svajig blog

Tänkte bara checka om fler har fått underliga felmess när de postat kommentarer på min blog. Jag fick ett mail som berättade att en person hade fått ett felmess, vilket inte känns så där jättekul. Det vore snällt om den som får ett felmess mailar till mig och berättar det och kanske kan kopiera av felmesset, likt den personen gjorde i dag. Mailadressen står högst upp på startsidan. Att bloggen börjar bli svajig är inte kul.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:33 EM | Google

Våldtäkt

Enligt tidningen Metro i går har det skett ungefär en våldtäkt varannan dag i Stockholm sedan första november och då är inte våldtäkter i övriga landet inräknade, samt de som aldrig ens anmäls.

Jag tänker närmast på den brutala våldtäkten i Umeå där kvinnan nästan strök med då våldtäktsmannen använde extremt mycket våld och bland annat bet av en bit av hennes öra.

November och december. Alla är mer eller mindre påpälsade, ingen kan påstå i alla fall att kvinnan var lättklädd och utmanande, vilket annars ofta brukar vara ett argument för att få det till att kvinnan har sig själv att skylla. Höj straffet för våldtäkt.

Det kanske kan verka preventivt. Något annat sätt finns inte, förutom att öka belysningen på allmänna platser och gångvägar, samt att vi alla kanske skulle bry oss lite om vad som sker runt omkring oss. Jag tänker då på tjejen som våldtogs i äventyrsbadet, där det var fullt med folk men ingen ingrep, någon borde ha fattat vad som pågick tycker jag.

Pepparspray är inte lagligt och jag tycker nog att det kanske är lika bra, för skulle det tillåtas finns risken att det skulle missbrukas i helt andra syften.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 FM | Google

17 december 2005

Sandbullits

Snart har det gått ett år. Vad ska hända annandagjul i år? Förrförra året var det en stor jordbävning och förra året Tsunamin, som de flesta aldrig kommer att glömma misstänker jag. Estonia och Tsunamin är för alltid inskrivet i vår historia.

Jag läste en intressant artikel om ett nytt medicinskt begrepp som skapades efter tsunamin – sandbullits.

Citat ur artikeln i DN:
– Vågen var så kraftig att sandkornen trycktes in genom huden och vidare in i blodomloppet.

Ingen vet väl riktigt vad det kan innebära i förlängningen. Nyttigt lär det inte vara.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:24 FM | Google

16 december 2005

Hjärnattack - Stroke

Saxat ur en mailinglista:

En neurolog säger att om han får hand om en strokepatient inom 3 timmar kan han totalt häva effekten av stroken .... totalt! Han säger att det knepiga och svåra är att känna igen en stroke, få den diagnostiserad och få patienten till läkare inom 3 timmar.

ATT KÄNNA IGEN EN STROKE

Nu säger läkarna att alla kan lära sig känna igen en stroke genom att ställa tre enkla frågor:

1. Be personen att LE.

2. Be personen att LYFTA BÅDA ARMARNA.

3. Be personen att SÄGA EN ENKEL MENING (sammanhängande, t ex "Solen skiner idag").

Om personen har problen med någon av de här uppgifterna så ring genast 112 och beskriv symtomen.

Det diskuterades om detta var ett kedjebrev eller inte. Men det är nog goda råd. Fast Googlar jag på en sträng ur texten ovan ser jag att många har tagit upp detta, så någon form av kedjebrev kan det nog kallas.

Saxat från sjukvårdsupplysningen:

Stroke – ett allvarligt tillstånd
Idag anser man att stroke bör behandlas på sjukhus så fort som möjligt. Snabba åtgärder kan begränsa omfattningen av hjärnskador och handikapp. Därför har man i USA föreslagit namnet "hjärnattack" för stroke. Tanken är att betona att det kan vara lika bråttom att få vård vid stroke som vid en misstänkt hjärtinfarkt.

Det gäller att komma under läkarvård inom tre timmar. Jag skrev i alla fall ut de tre punkterna och tänker spara utskriften utifall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:36 EM | Google

Google

Google bara växer och växer.
Nytt nu är musiksökning.
Vad kommer härnäst?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Google

15 december 2005

Dagvill

Redan i går bestämde jag mig för att det var fredag i morgon (läs i dag). Hela dagen nu i dag har jag gått och trott att det var fredag. När jag gick sa jag:
– Hej då och trevlig helg!

Jag kan förstå om mina kollegor blev lite förvånade :). Men jag var totalt övertygad om att det var fredag. Men det är ju bara torsdag :(.

Snacka om att vara dagvill.
Ibland undrar jag om jag inte börjar bli senil :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:14 EM | Google

Beskyddarverksamhet

Det pratas om vardagsbrott. Dit hör nog inte detta – utpressning mot restauranger. Bandidos krävde att ett par skulle betala för att inget skulle hända deras restaurang. Beskyddarverksamhet kallas det. Frågan är hur vanligt det är i Sverige? Googlar man på ordet så verkar det inte vara ett okänt fenomen, ens i lilla Sverige. Läser man lite så verkar det vara ett fenomen som eskalerar. Tråkigt nog.

Jag såg på TV i går om detta par som vågade polisanmäla den beskyddarverksamhet de utsattes för, men till ett högt pris. Restaurangen höll på att gå omkull då kunderna inte vågade gå dit. Men nu kanske det vänder förhoppningsvis?

De mörka krafterna ska inte få ta över vårt samhälle. Att göra en anmälan tycker jag verkligen var modigt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:40 FM | Google

14 december 2005

Avrättning 1002

Jag tror inte på dödsstraff och tycker inte att det hör hemma i ett modernt samhälle. Ett samhälle ska inte döda. Jag har skrivit om detta förut, men det aktualiseras hela tiden. Häromdagen var det den tusende fången som avrättades i USA och i går var det nummer 1002. Så det rullar på....

Det värsta är att det har visat sig att många oskyldiga har avrättats genom tiderna. En avrättning är oåterkallelig. Än har ingen vetenskapsman kommit på hur man ska återuppväcka någon efter döden. Däremot om sitter de i fängsligt förvar kan de släppas om det visar sig att domen varit fel. Den nya DNA-tekniken har kunnat påvisa att flera har varit oskyldiga, om de nu haft den turen att deras fall tagits upp igen.

Saxat ur DN.

Protesterna från dödsstraffsmotståndare och vädjanden från Hollywoodkändisar och medborgarrättsledare hjälpte inte. Förre gängledaren Stanley ”Tookie” Williams avrättades tidigt i går morse i Kalifornien efter 24 år i dödscellen.

Själv är det bara en tanke från min sida, men jag tycker mig se ett mönster i det hela. Majoriteten som avrättas är inte vita amerikaner. Vad säger det om samhällsklimatet i USA?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:44 FM | Google

13 december 2005

Bilder på vift

Det är inte bara bilder på barnbarnen som är på vift utan även bilder på mina Newfoundlandshundar. Jag fick ett mail som alertade mig om att på en hemsida som heter "Stallet" har det tydligen funnits bilder stulna från mina hemsidor och exponerade som andras hundar. Typ. Nu är det förmodligen bara småttingar som befolkar stallet, men ändå.

Jag noterade att de tydligen ska rensa upp och kanske redan har rensat, för andra har, enligt mailet, haft betydligt fler bilder stulna och upplagda där och sajtägaren har nog fått ett och annat klagomål, vilket är berättigat.

Varför hitta på att man har barn/hund och ta andras bilder av dito? Är det drömmar som inte slår in utan bara levs ut på nätet? Vad det än är så ogillar jag det.

Update:
Fick ett nytt mail.
http://gfx.stallet.se/gfx/userpictures/pets/149367.jpg
http://gfx.stallet.se/gfx/userpictures/pets/139201.jpg
Visst är det mina bilder på Nalle R.I.P

Update:
Bilderna ligger fortfarande kvar trots mail till info@stallet.se.

Update 17 december;
Bilderna ligger kvar.
Inget svar har kommit trots att jag mailat Stallet om detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:12 EM | Google

Direktiv för lagring av trafikdata

Lucia? Redan?
Vart tar tiden vägen?

I dag ska ett beslut tas i EU-parlamentet om huruvida nya direktiv för lagring av trafikdata ska klubbas igenom eller inte.

Saxat ur DN.

En telefonlogg visar bara vilka telefoner som kopplats mot varandra, och hur länge. En nätlogg skulle visa inte bara vem du mejlat till, utan också i förlängningen vilka IP-nummer du besökt på webben - vilka politiska grupperingar, sexuella perversioner eller bortglömda persiska poeter du intresserat dig för.

Förmodligen kommer det att bli dyrare att surfa och ringa, för vem ska annars stå för kostnaden att lagra all data upp till ett år? Men data lagras även i dag. Hur kan annars Internetoperatörer hantera abuseärenden? Hur kan jag annars beställa utdrag från min teleoperatör av teletrafiken via mitt telenummer?

Jag tror, så som sägs i artikeln, att det är inte hemifrån terroristerna sköter sina kontakter, utan från bibliotek och Internetcafeér. Dumma vore de annars. Hur ska det hanteras? Det är väl den viktigaste frågan tycker jag ur terroristbekämpningshänseende.

Själv bryr jag mig inte så mycket om att datalagringen. Jag upplever redan att så sker på nätet, via exempelvis Google som verkar vilja veta det mesta om mig och mina surfvanor via deras kakor. Så ur den synvinkeln känns det inte speciellt hotfullt att min teleoperatör eller Internetleverantör lagrar data om vart jag ringt, vilka samtal jag fått eller på vilka sajter jag surfat eller till vem jag mailat. Jag har inget att dölja och varför skulle någon vara intresserad av att studera den informationen?

Storebrorsamhället är nog här för att stanna.
Inget är sig likt efter 9/11.

Update:
Det är i dag (14 december) de ska ta beslut.

Update:
Beslutet gick igenom.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:17 FM | Google

12 december 2005

Kattblog

Tiger

B. har skaffat katt, eller rättare sagt katten har skaffat B.

Under flera veckors tid har denna kissemiss setts i skogarna runt I1. Den har närmat sig Kungsängen vecka för vecka. En dag kom den till B.s jobb. Mager. Hungrig. Utsvulten. Frusen. Skygg.

B. delade matlådan med den, den åt på avstånd. B. gjorde i ordning en låda och lade en varm väst i den, plus att han varje gång han åkte hem lade i lite extra mat och lite vatten. Det syntes att katten sov där ibland.

En dag knallade den in på kontoret och lade sig och sov vid elementet i flera timmar. När B. åkte hem lade den sig i lådan utanför. En vacker dag så hade väl katten bestämt sig att B. skulle bli husse, så den följde med hem. Den hade aldrig klarat vintern misstänker jag.

Den är fortfarande skygg, mestadels för mig. Den är avmaskad. Den får mat och vatten. Den går så fint på lådan. B. gillar djur. Djur tycks gilla B.

Vad den heter?

Tiger, på grund av den udda teckningen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 FM | Google

10 december 2005

Trängselskatt

Trängselskatt, lustigt ord. Jag har inte funderat så mycket på att försöket snart ska starta. Det är meningen att försöket med trängselskatt ska ske här i Stockholm mellan 3 januari och 31 juli 2006. Det är faktiskt bara om några veckor, tiden tickar. Efter att försöket slutförts är det tydligen meningen att en folkomröstning ska ske i september 2006. Det är väl inte så svårt att gissa hur den omröstningen kommer att falla ut?

Den som kör bil in i eller ut ur innerstan på vardagar mellan 6.30 och 18.29 ska betala en avgift på 10 och 20 kronor beroende på tidpunkt, men max 60 kronor per dag. Jag har i och för sig inget emot kostnaden i sig. Men jag misstänker att för andra kommer den att slå hårt. Alla firmabilar? Budbilar? Flyttbilar? Elektrikern? Låssmeden som ilar stan runt och monterar lås, både i förorten och inne i stan. Det kan bli dyrt och jag misstänker att det får vi konsumenter betala.

De som är undantagna från trängselskatt är taxi, utlandsregistrerade fordon, motorcyklar, utryckningsfordon och handikappbilar. Folk verkar vara som galna, de stjäl registreringsskyltar – 5348 nummerplåtar stulna i år, även om kanske inte alla är relaterade till just trängselskatten. Att automatiskt spärra registreringsnumret på en stulen skylt från trängselskatt är inte möjligt. Aha, redan där en brist i systemet.

Jag har beställt en transponder. Inte för att jag brukar köra in i stan dagligdags, men om jag nu måste det så tänker jag inte hålla reda på hur mycket och när jag ska betala. Det verkar lite snurrigt, hela systemet i sig – inte speciellt genomtänkt.

Hur mycket pengar slänger vi skattebetalare rakt in i sjön, rent ut sagt nu med detta försök? X antal miljarder som kunnat användas bättre.

Satsa mer pengar på kollektivtrafiken och sänk kostnaden för månadskort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:16 FM | Google

9 december 2005

En tyst dator

Jag funderar på att köpa en dator. En T Y S T dator. En dator som är i det närmaste ljudlös, men inte hutlöst dyr. Min dator börjar låta som en skördetröska.

Jag har kikat lite på datorer från Pyrotech, men plånboken är inte så vidöppen. Den jag ville ha kostade 30.000 exkl moms, lite väl häftigt. Men ett minimum är 2Gb minne för min del. Helst mer, fast går det att utnyttja mer? Egentligen?

Är Windows XP Pro x64 bättre än gamla hederliga Windows XP Pro? Är AMD Athlon64 snabbare än Intel? 16x DVD±R/RW brännare? Om jag bara bränner CD måste jag ha något annat då? Mycket att fundera på. Att köpa en ny dator är nästan lika stort som att köpa en ny bil.

Inte läge för impulsköp med andra ord.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:23 FM | Google

Nobelföreläsning

Jag lyssnade inte på Harold Pinters Nobelföreläsning, men jag har läst talet i efterhand då det ligger ute översatt till svenska på webben. Det var ord och inga visor. Konst, sanning & politik, med betoning på politik. Finns även på film.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:27 FM | Google

8 december 2005

John Lennon

Tiden går fort. Det är i dag 25 år sedan John Lennon brutalt mördades utanför sitt hem av en galning. Jag minns det som i går, jag var bara 27 år då. Det känns lite underligt att det är så många år som gått sedan dess.

Jag var ingen fan av Beatles utan jag tyckte Rolling Stones var bättre. Men att Beatles och John Lennon har skapat många odödliga mästerverk kan ingen förneka. Den jag personligen förknippar mest med John Lennon är låten Working Class Hero. Kanske inte det mest musikaliska mästerverk han skapat, men en låt som alltid går rakt in i hjärtat när jag hör den.

R.I.P

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:42 EM | Google

USA:s hemliga lista

USA har en hemlig terrorlista där det finns nästan 80.000 namn. Hemlig och hemlig, SAS måste kontrollera alla passagerare mot listan, vilket måste vara ett merjobb för dem.

Det vore intressant att veta hur listan ser ut. I Sverige är Andersson och Svensson vanliga namn och det måste finnas motsvarande vanliga efternamn i alla andra länder, detsamma gäller förnamn.

På TV-nyheterna sa de att många av de som fastnat i SAS-kontrollen på Arlanda har senare kunnat avskrivas eftersom det rört sig om namnförväxling osv. Men antagligen kom de som fanns med på listan inte med på det plan de bokat. Kul i jul om det till exempel är ett bröllop eller liknande händelse som föranleder resan till USA. Att komma fram en dag efter är mindre kul skulle jag tro.

BTW - lite humor i det hela blev det, eftersom jag tydligen pingade kategorin humor på Intressant i tron att jag pingade kategorin USA.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:25 FM | Google

6 december 2005

HA vill ha hjälp av polisen

När det passar är polisen bra att ha tydligen.

Saxat ur DN:

Mc-gänget Hells Angels är ökänt för att följa sina egna "lagar" och vägra samarbeta med polisen. Men nu vill ledaren Tomas Dahlén ha samhällets hjälp att hitta de som gjorde inbrott i hans hus - samtidigt som mc-gänget ska ha inlett en egen jakt.

Men för säkerhets skull verkar de driva sin egen "utredning" vid sidan om. Jag tycker det är lite skrämmande. Lika skrämmande som att Stockholm verkar ha blivit någons slags bas för östeuropeiska och ryska ligor, ordet maffia kanske är kanske att ta i – men utvecklingen oroar.

BTW - var på julbord i går kväll med jobbet. Magen står fortfarande i fyra hörn :). Gott var det, men nu har jag ätit årets julmat, mer blir det inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:41 FM | Google

5 december 2005

EU och svenska hyror

Vad har EU med våra hyror att göra?

Hyresgästföreningen är orolig att hyrorna kommer att öka kraftigt om EU går på Fastighetsägarnas linje.

Saxat ur DN.

EU-kommissionen kan komma att avgöra om hyrorna i Sverige ska stiga kraftigt. Fastighetsägarna har anmält de svenska kommunernas stöd till allmännyttan till EU-kommissionen. Om kommissionen ger fastighetsägarna rätt, kan hyrorna behöva höjas för att kompensera det uteblivna stödet. Enligt Hyresgästföreningen kommer Fastighetsägarnas anmälan att kunna påverka de svenska hyrorna med upp till flera tusen kronor i månaden.

Ordet allmännyttan säger klart vad det handlar om. Kommuner som äger fastigheter de hyr ut "för att främja boendesituationen för ekonomiskt svaga och utsatta grupper". Är det något fel med det? En hyreshöjning med ett par tusen i månaden skulle vara förödande för många.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:54 FM | Google

4 december 2005

Bocken och något mer allvarligt

Bocken fick stå en vecka. Barnsligt. Det har gått sport i det hela tror jag, men jag fattar inte vitsen med att bränna ned den.

En mer tragisk historia, som jag misstänker att många har bloggat om är en känd artists tragiska bortgång. Ex-sambon tycker jag hade kunnat vara lite mer diskret, jag undrar vad hans anhöriga anser om detta?

Jag möttes av rubrikerna i lördagsmorse vid Centralens pressbyrå. Hur är det med hänsyn till anhöriga numera? Kvällsnyheterna var mer diskreta, de bara meddelade att han avlidit vid 46 års ålder.

Debatten om självmord kan föras utan att hänga ut folk, in i minsta detalj.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:40 FM | Google

2 december 2005

PMS och PMDD ett gissel

PMS är inget roligt, varken för den som drabbas av det varje månad eller de närstående som i en eller annan form också påverkas. Nu finns det hopp för många såg jag i DN. Jag är inte så förtjust i antidepressiva SSRI-preparat eftersom de kan ha biverkningar och för många blir det ett helvete att försöka avvänja sig.

Saxat ur DN i dag:

Genom att äta antidepressiva medel några dagar i månaden kan nio av tio kvinnor bli av med svåra pms-besvär. Men det är få som får hjälp. De flesta läkare ger dem p-piller som väldigt sällan har effekt. Mellan 3-5 procent av alla kvinnor blir så påverkade av hormonerna dagarna innan mens att deras symptom kan klassas som en depression. De blir nedstämda, känner hopplöshet och blir irriterade.

Genom att bara äta läkemedlen några dagar i månaden påverkar det enligt studier besvären positivt, i den meningen att många upplevde en förbättring.

Jag hoppas att alla tonårsföräldrar upplyser sina döttrar som börjat få mens om detta fenomen. För om man vet orsaken till att vissa dagar i månaden är pest är det lättare att stå ut med dem.

Jag har skrivit en hel del om PMS i gamla Reloaden, är intresserade finns texterna här. I bloggen finns bland annat texten om PMS och PMDD.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:42 EM | Google

1 december 2005

Flyttröra

När jag var ung tyckte jag det var kul att flytta. Jag tyckte inte jag gjorde annat ett tag. Men nu är det bara bökigt och tråkigt att packa ned och packa upp. Det måste vara åldern som tar ut sin rätt?

Flyttgubbarna i går var ganska roliga. De tog väldigt god tid på sig och lasta. Så god tid på sig att jag faktiskt gick ut och kollade läget. Ja, då satt bägge helt lugnt inne i bilen och rökte. Jag såg nog lite svart ut i ögonen, för jag blev förbannad. Två man och det ska ta sådan tid? Men att lasta av gick snabbt som attan.

Låssmeden var här nyss. Han bara skakade på huvudet och tyckte att det var mycket böcker i en sådan liten lägenhet. Jag som inte ens har packat upp hälften av böckerna.

Det största problemet är de tomma kartongerna. Jag har inte fått tillgång till något källarkontor. Det är djungelns lag som gäller därnere och damen som bodde här tidigare har lagt beslag på fyra förråd. Hon måste tömma ett så jag kan ställa ned kartongerna. Just nu går jag runt i snitsade banor :).

Jag har att göra minst en dag till misstänker jag. Datorn har jag skruvat ihop. Jag måste skura alla skåp och garderober. Öppnar man den kommer en pust av gamla fimpar, typ. Sedan kan jag börja packa upp porslin i köksskåpen, kläder och annat i linneskåpet och garderoberna.

BTW - omtapetsering och målning hjälpte inte att få bort röklukten. Jag bor i ett rökrum känns det som. Jag som röker känner hur illa det luktar. Jag vet inte riktigt hur det ska lösas, för fastighetsskötaren säger sig inte känna denna vidriga doft. Men jag gör det. Jag vaknade fyra i natt och det första som slog mig var doften, odören av inpyrd rök.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:14 EM | Google