« Flyttröra | Startsidan | Bocken och något mer allvarligt »

2 december 2005

PMS och PMDD ett gissel

PMS är inget roligt, varken för den som drabbas av det varje månad eller de närstående som i en eller annan form också påverkas. Nu finns det hopp för många såg jag i DN. Jag är inte så förtjust i antidepressiva SSRI-preparat eftersom de kan ha biverkningar och för många blir det ett helvete att försöka avvänja sig.

Saxat ur DN i dag:

Genom att äta antidepressiva medel några dagar i månaden kan nio av tio kvinnor bli av med svåra pms-besvär. Men det är få som får hjälp. De flesta läkare ger dem p-piller som väldigt sällan har effekt. Mellan 3-5 procent av alla kvinnor blir så påverkade av hormonerna dagarna innan mens att deras symptom kan klassas som en depression. De blir nedstämda, känner hopplöshet och blir irriterade.

Genom att bara äta läkemedlen några dagar i månaden påverkar det enligt studier besvären positivt, i den meningen att många upplevde en förbättring.

Jag hoppas att alla tonårsföräldrar upplyser sina döttrar som börjat få mens om detta fenomen. För om man vet orsaken till att vissa dagar i månaden är pest är det lättare att stå ut med dem.

Jag har skrivit en hel del om PMS i gamla Reloaden, är intresserade finns texterna här. I bloggen finns bland annat texten om PMS och PMDD.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 2, 2005 2:42 EM