« I natt jag drömde.... | Startsidan | Fildelarjaktsäsong »

30 mars 2004

Våldtäkt är lika med rån?

En rånare, som med våld eller hot tvingat kassörskan att lämna ifrån sig kassan, döms för rån. Ingen kommer att ifrågasätta om utlämnandet av rånbytet skedde med eller mot kassörskans vilja. När kassörskan lämnar ut kassan anses det inte vara ett uttryck för att hon samtyckt till själva gärningen, eftersom hon lämnar ut kassan under tvång.

En våldtäktsman, som med våld eller hot tvingat en kvinna till samlag, döms oftast inte för våldtäkt, om det nu ens går så långt – oftast läggs förundersökningen ned eller så inleds ingen överhuvudtaget (detta skrev jag om för några dagar sedan). Rätten kommer noggrant att ifrågasätta om våldtäkten ("utlämnandet" av underlivet) skedde under tvång. Den kvinnan, som av rädsla för sitt liv eller för att skadas (agerar ofta som kassörskan ovan)– det vill säga underordnar sig tvånget och slutar göra motstånd. Då anses kvinnan ändock oftast av rätten att ha samtyckt till gärningen.

Intressanta paralleller. Den som tilltvingat sig ett samlag med våld eller hot skall dömas för våldtäkt ungefär på samma sätt som en rånare döms för sitt rån. Punkt slut. Läs gärna artikeln på DN Debatt, av professorn i straffrätt Suzanne Wennberg.

Artikeln innehåller mycket fakta och information, samt påvisar hur rätten ofta resonerar och har resonerat förr i tiden. Ger man sig in i leken, får man leken tåla. Tiger samtycker. Män kan inte behärska sig.

Lite av det pubertala resonemang jag och andra tjejer som unga utsattes för när vi var unga och hade hånglat, men sedan inte ville gå hela vägen. Då drog killarna ofta en rövare om att killar som fått stånd bara mååååååste få utlösning, annars kunde de dö. Jag misstänker att många samlag genomfördes på 50- och 60-talet för att rädda de stackars små liven från att dö :))).

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 30, 2004 06:55 EM

Kommentarer

:)

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 31, 2004 01:37 EM

Känns igen :-)

Jag måste få komma annars kan jag spräcka ett blodkärl! sa han. Jag med sa jag och han såg ut som om jag just förvandlats till varulv inför hans ögon. Skräckslagen. Vad fan TALADE jag om???

Hoppas det är bättre med den kunskapen hos pojkar idag...

Skrivet av: Monica datum: mars 31, 2004 09:49 FM

Summerad fruktsamhet var på 60-talet 2,13 mot 1.71 förra året. Hur det var på femtio-talet hittade jag inte hos SCB.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 30, 2004 07:39 EM

Var där babyboom på 50- och 60-talet? ;)
/j - 70-talist

Skrivet av: Jontas datum: mars 30, 2004 07:06 EM