« augusti 2004 | Startsidan | oktober 2004 »

30 september 2004

Har du patchat?

I måndags postades bilder i ett antal nyhetsgrupper, till exempel alt.binaries.erotica.breasts och dessa porrbilder innehöll skadlig kod som försökte utnyttja säkerhetshålet i GDI, som jag har skrivit om tidigare.

Bilder med skadlig kod har även legat ute på hemsidor. Nu har rapporter kommit in att försök att sprida skadliga bilder görs numera via chattprogrammet AOL Instant Messenger genom att meddelanden sänds ut som uppmanar att kolla in avsändarens profil. I profilen finns en bild som innehåller skadlig kod. Det är väl bara en tidsfråga innan andra chattprogram drabbas som ICQ med flera.

Uppenbarligen har inte alla patchat sina system.
Hade alla gjort det hade dessa försök varit helt meningslösa.
Jag hoppas att du som läser detta har patchat ditt system
om du har Windows XP och andra program som använder
GDI. Om inte, se till att göra det bums. Detta kommer att
bli en veritabel farsot om det får rasa fritt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:58 EM | Google

Lunchgodis

En vanlig Svensson som tar sig till jobbet? Imponerande. En skarpare och tydligare film ska finnas via denna url.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:58 EM | Google

Finns hemligheten i graven nu?

Pettersson tog hemligheten med sig in i graven.
Det går inte att döma och lagföra en död man.
Må han vila i frid. Det fick han inte göra när han levde.
Han var en plågad själ, det speglades sig i hans ansikte.

Men frågorna kvarstår och lär kanske aldrig få ett svar. Är det viktigt att frågorna besvaras? Ja, det tycker jag, om inte så för Palmes anhöriga. Det känns även viktigt för mig. Palmes död orsakade ett stort sår i vårt samhälle, ett sår som ännu inte läkts utan ärren har hela tiden rivits upp; nu senast i och med mordet av Anna. Jag, som så många andra - och givetvis speciellt de anhöriga, vill ha ett avslut på detta, få knyta ihop säcken och gå vidare.

Det enda sättet att få frågorna besvarade är att de som vet något om sanningen nu tar bladet från munnen. Många har dött, som kanske hade svaren. Tiden tickar. Att Palmes hustru klockrent pekade ut Pettersson bland fler andra män har negligerats och ifrågasatts. Varför förstår jag inte.

Den tekniska bevisningen saknas och har alltid saknats, vapnet. DNA-prov och annat var inte så aktuellt på den tiden och frågan är om det nu, så här många år efteråt, finns något bevismaterial sparat som det går att ta prov på. Angående vapnet tycker jag fortfarande att Palme-utredningen ska ta och kolla med den före detta skrothandlaren norr om stan som säges fick ett erbjudande att köpa vapnet och givetvis den sades komma med erbjudandet.

År 2001, om jag inte minns fel, sa Fylking detta nedan och hur det ska tolkas är upp till var och en:
– Pettersson har lidit av att se hur Lisbet Palme inte blivit trodd.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:18 FM | Google

29 september 2004

Ett land utan kvinnor

Vetenskapen är inte alltid till mänsklighetens tjänst. Mobil ultraljudsteknik har gjort det möjligt att snabbt och billigt könsbestämma foster, även för boende på landsbygden. Minst 35 miljoner flickfoster har aborterats i Indien under det senaste decenniet, enligt Amartya Sen (nobelprisvinnaren i ekonomi), enligt Stockholms Fria Tidning.

Patriarkaliska värderingar (samhällsskick där familjelivet och de familjerättsliga förhållandena präglas av att fadern har oinskränkt myndighet och även av att faderns släkt har företräde framför moderns släkt) är skälet till att kvinnofoster aborteras eller dödad vid födseln i Indien och i många andra länder.

Men i förlängningen, om detta fortsätter, kan det bli ett land utan kvinnor eller i alla fall ett land med många fler män än kvinnor, vilket kanske inte vuxna giftassugna män tycker är så praktiskt, i längden. Kvinnor på glasberget brukar det talas om, här lär det bli en drös ogifta män.

I den folkräkning som genomfördes 2001 i Indien syns detta i siffror, mellan 1981 och 2001 sjönk antalet kvinnor per 1 000 män drastiskt, från 978 till 927 och i vissa områden i norra Indien var fördelningen år 2001 den att det fanns 770 flickor på 1 000 pojkar i åldersgruppen upp till 6 år.

I en ny indisk film skildras denna problematik, i filmen "Ett land utan kvinnor" av Matrubhoomi. Jag tror aldrig jag har sett en film producerad i Indien, även om det nu produceras lika många (om inte fler) i BollyWood som i HollyWood – men denna film hoppas jag kommer till Sverige.

Liknande problematik finns i Kina, det har nog de allra flesta hört eller läst om. Kina har länge dragits med en oerhört snabb folkökning. Försök att hejda detta har gjorts genom att påbjuda en hög ålder för giftermål och hård barnbegränsning (normen har varit ett barn per familj). Abortbestämmelserna är eller har i alla fall varit mycket liberala. Flickor är mindre önskade och därmed har de därför aborterats eller dödads direkt efter födelsen. Kina är på väg att få ett stort mansöverskott – det går 117 pojkar på 100 flickor; i en del områden är det 130 pojkar på 100 flickor. Nu har Kina försökt ta tag i denna problematik, tack och lov.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:33 EM | Google

Män lyssnar bara på män?

Några citat ur bruset på 30-årsfest förra helgen. En tjej sitter inklämd mellan två fulla killar.

Full kille 1: Jag är trött på att kallas mansvin. Jag gör fan nästan alltid mest hemma.

Tjejen: Men du...

Full kille 2 avbryter: Men kom igen ... det handlar väl inte om att just du är ett svin! Måste du ta det så personligt?

Full kille 1: Jo, men det tar jag ju personligt när sådana som (pekar åt tjejen) skriker om patriarkatet.

Full kille 2: Jomen. Vad fan! Bli förbannad på alla de män som beter sig för jävligt i stället då. Varför ska vi skylla på feministerna när vi borde bli arga på andra män?!

Lite senare ...

Full kille 1: Har inte tänkt på det så.

Full kille 2: Nej, det tål att fundera på eller hur! (Stapplar i väg.)

----------------------

Män lyssnar hellre på en man som försöker banka in några fakta om det ojämställda Sverige än de lyssnar på en kvinna som försöker göra samma sak. Kvinnor kommer aldrig att kunna "omvända män" men män kan "omvända män".

Jag har tagit texten ovan och denna tankeväckande partajdiskussion direkt från Belindas krönika (jo - jag mailade och frågade om lov) i Aftonbladet i dag. Jag tyckte krönikan var klockren. Jag brukar faktiskt inte läsa hennes krönikor, men jag hamnade där i dag av en slump när jag klickade på fel länk på Aftonbladets sajt.

Jag tror det stämmer att det nog bara är män som kan öppna ögonen på andra män genom diskussioner, böcker, debatter och i media för övrigt. Jag hoppas jag har fel. Men jag tror inte att jag har det. Tyvärr! Om en kvinna tar upp exempelvis frågan om våld mot kvinnor så repellerar texten män, men om en man tar upp frågan om våld mot kvinnor attraherar den lättare män.

Oavsett vad man har för synpunkter och åsikter om krönikören måste en text alltid läsas förutsättningslöst. Om inte, så skulle världen bli väldigt inskränkt för oss allra flesta om vi bara läste texter som vi per default sitter och nickar ja och amen till. Men jag misstänker att inte många läste denna krönika av Belinda utan att "snegla" på och påverkas av att det är en kvinna som skrivit krönikan och en feminist dessutom.

Jag kan med behållning läsa ledare och debattartiklar skrivna av människor som står till höger på den politiska skalan, fast jag är långt till vänster själv. Detsamma gäller texter skrivna av människor som inte anser sig vara feminister. Jag bryr mig inte heller om vilket kön personen har som skriver. Det är för mig helt egalt.

Att jag inte alltid håller med skribenterna är en annan femma, men jag har i alla fall försökt förstå hur de tänkt och resonerat sig fram till sina åsikter och slutsatser, eller vad nu texten handlar om. Har jag tur kanske jag kan få en aha-upplevelse, om inte har jag förhoppningsvis i alla fall snappat upp något, vare sig det är positivt eller negativt.

Nej, jag har inte gett upp eller tänker stänga butiken :). Jag kommer att fortsätta att skriva om feminism och våld mot kvinnor då och då när andan faller på – som vanligt – även med min nyfunna insikt om tingens ordning.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:45 EM | Google

Livstid

Livet är kort.
Tiden går fort.
Jag hinner inte med.
Jag vill alldeles för mycket.

Det är en vetskap som växer sig starkare i takt med att födelsedagarna kommer och går. Det är faktiskt så att tiden går märkbart fortare ju äldre man blir, likt en nedåtgående spiral som smalnar av mot slutet.

Jag känner mig lätt stressad. Det är så mycket jag vill göra och så mycket jag har ogjort, som jag kanske inte vill göra - men måste göra.

Det är lätt att skjuta allt till morgondagen. Men hur du än skyfflar så kommer den morgondagen som inte finns längre, kanske snabbare än vad du tror.

Har du skrivit testamente? Har du skrivit ned hur du vill att din begravning ska arrangeras? Vita arkivet är perfekt för detta ändamål. Har du tecknat livförsäkringar och andra efterlevandeskydd? Det gjorde jag redan när jag fyllde 40.

Jag har gjort en lista. Det kan synas som om det handlar om banala ting, men för mig är det de små tingen som är viktiga. Världsfred och en giftfri miljö kan jag drömma om, men det är inget som jag kan lösa :-), även om det vore skönt att kunna sätt upp sådana frågor på en lista och tänk vilken glädje att kunna stryka dem, en efter en.

Listan är i osorterad ordning.
Förhoppningsvis kan jag stryka
fler poster närmaste året, men
antagligen lär listan växa.

Dansa med vargar (snart så...)

Att se pyramiderna.

Att se kinesiska muren.

Snorkla i korallrev.

Testa parasailing.

Hoppa ett tandemhopp.

Gå ned i vikt för hälsans skull.

Sluta röka, en gång för alla.

Flyga luftballong.

Åka helikopter.

Tatuera mig.

Pierca mig.

Gå en danskurs, varför inte street-dancing?

Gå en amatörteaterkurs.

Börja tömma ryggsäcken.
(påbörjat, men ej klart)

Utbildning via Poppius.

Skaffa ett eget livsrum.
(påbörjat, men ej klart)

Åka till Liseberg.

Göra en fjällvandring.

En liten ny brun njuffe.

Safari i Afrika.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:59 FM | Google

28 september 2004

FRA varnar för IE

FRA tar bladet från munnen.
I sina kontroller av myndigheter och företag har it-experterna på FRA exempelvis lyckats bryta sig in i påstått säkra nätverk genom att skicka e-post till ett stort antal anställda.

FRA varnar för HTML-mail och Internet Explorer och anser att de är de största säkerhetsriskerna. Det har jag tjatat om i många år, men utan deras höga löner :).

BTW - med tanke om det jag skrev häromdagen om GDI+ och dagens inlägg om att det nu är dokumenterat att aktiva försök att utnyttja denna svaghet har börjat komma, dessutom så finns det eller har funnits problem med andra filformat som png, bmp och gif; se länkarna nedan.

Microsoft warns of poisoned picture peril
JPEG exploit toolkit spotted online

En annan sak som kanske inte många tänker på och som kan vara värt att nämnas är fildelningsprogram och säkerhet. Jag har faktiskt inget fildelningsprogram installerat på min dator, men jag har läst och hört om hur det kan gå när inte haspen är på.

Ta en bärbar dator som används inom ett företag som hanterar känslig information. Datorn tas hem och ett av barnen i familjen vill tanka hem lite mp3:or. Det gäller att skruva ordentligt på fildelningsprogrammets inställningar och inte svara glatt ja till brandväggens alla frågor sedan om jag förstått saken rätt.

Ni som har fildelningsprogram testa och sök på offert, prislistor, marknadsbedömingar eller konkurrensanalyser. Jag kan ju inte testa själv. Enligt tidningen Computer Sweden (artikeln kräver lösenord) kan en hel del material och filer hittas som inte borde ligga ute tillgängligt för alla. Jag har även hört att folk som haft nakenkort på sig själv och/eller med/på sin partner i sin dator sedermera har funnit dem ute på nätet.

I samma nummer (fredagen 24/9-04) fanns en artikel (även den bakom lösenord på webben) som i alla fick mig att börja fundera över sakernas tillstånd. Under detta år första sex månader upptäcktes 5.000 nya Windows-virus. Motsvarande siffra förra året var 1.000. Det verkar, enligt artikeln, som om professionella hackers allt oftare samarbetar för att sänka Windows-baserade datasystem. Det pågår ett ständigt letande efter svagheter i Microsofts program.

Syftet börjar bli mer och mer ekonomiskt. Det är nog en hel värld där ute som jag i alla fall är enbart glad över att inte behöva ha någon insyn i. Förr kidnappades folk för att kidnapparna skulle tjäna sig en hacka på en lösensumma. Det tycks som om detta nu har flyttat ut på nätet. Företag riskerar nu att bli kidnappade på information och får betala lösensummor för att få tillbaka den/att den inte ska säljas vidare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:33 EM | Google

Ingen hoax längre

I går släpptes en trojansk häst ut i det fria på nätet och som utnyttjar ett nyligen upptäckt fel i hanteringen av jpeg-filer, se texten jag skrev häromdagen om GDI+.
År 1994 spreds ett hoax om att man kunde få virus genom att kika på en bild i sin browser på nätet. Nu är det ingen hoax längre. Det är allvar. Vad kommer härnäst?

Pacha ditt OS, eftersom det är där problemet ligger, se texten om GDI+. Även du som kör andra browsers än Internet Explorer kan givetvis drabbas om du inte patchat. Dessutom FYI finns det tydligen en en .bmp "exploit" för Mozilla (känd sedan länge) och Firefox (såvida du inte har de senaste versionerna), samt lite annat smått och gott om jag ska tolka denna länk korrekt.

Jag har för säkerhets skull även stängt av visning av inkommande HTML-mail utan de renderas till ren text och stängt av så att infogade bilder inte visas i mina mail, mest med tanke på att spam ofta har en osynlig bild inbäddad som anropar en server när jag öppnar mailet. Hängslen och livrem på.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:33 EM | Google

Estoniakatastrofen

Det är nu tio år sedan den natt fartyget Estonia förliste. I den mörka natten dog 852 människor, endast 137 överlevde katastrofen. Havet är en mörk och kall grav för 852 människor. Varför bärgades inte fartyget? Varför har inga svar framkommit som helt säkert kan fastslå orsaken till förlisningen? Jag personligen tycker att många frågor fortfarande är obesvarade.

Katastroferna avlöser varandra världen över. Det går inte att mäta dem. För dem som drabbas och dess anhöriga är alla katastrofer ofattbara och smärtsamma. Detta oavsett om det gäller en dödlig singelolycka i Ånge, folkmordet i Sudan, civila offer i Irak, gisslan i Beslan, en bussolycka i Turkiet, orkandrabbade i Haiti......listan kan göras lång och den kommer aldrig att få ett slut.

I dag är en dag som passar att använda till eftertanke. Livets tråd är skör. Vad eller vem avgör vilkens tråd som ska kapas, just då eller just nu? Gud? Annan makt? Ödet? Slumpen? Jag tror på det sistnämnda och det skrev jag om den sjätte juli i år.

Vem vet när din tråd ska brista? Vem vet när dina nära och käras trådar ska brista? Det går inte att gå och oroa sig om när, hur och var. Men det går inte heller att förneka att en dag kommer det att ske. Tills dess är det bara att njuta av att vara vid liv. Ta vara på livet och varandra. Livet, det är det som händer runt omkring dig just nu, se citat nedan. Livet är som en sinuskurva, än går det upp – än går det ned. Det är bara att hänga med i svängarna och njuta av ridturen.

Livet är det som händer medan du gör upp andra planer.
John Lennon

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:13 FM | Google

Golden Sands

Sent omsider, men bättre sent än aldrig – eller var det tvärtom? Osorterat men censurerat från Golden Sands.

Flyget till Bulgarien blev försenat. En passagerare hade checkat in bagaget men det visade sig att passet inte var giltigt. Så vi fick vänta en bra stund innan de kunde hitta väskan i planets buk, bland alla 380 inlastade väskor. Taskigt att köpa en resa och ha noll koll på att passet är giltigt eller ej.

Risigt plan. Påminn mig om att aldrig mer åka med MyTravel. Jag som är flygrädd blev inte mindre flygrädd av att höra hur det knakade och brakade i planet, precis under mitt säte vid vingarna. Novair har betydligt modernare plan. Det blir nog dem nästa gång.

Hotell Oasis, familjehotell en bit utanför turistståken i Golden Sands. Hotellen i Bulgarien är av dålig standard generellt sett. Ett trestjärnigt hotell är ofta rena rama skämtet :). Det var två systrar som verkade vara föreståndare. Systrarna Stasi som jag kallade dem. De såg ut som en schablonblid av gamla f.d öststatsagenter.

Det var en kilometer till stranden och lika långt ned till centrum, nerför gick bra men uppför var det jobbigt. Motion fick jag gratis med andra ord. Dock blev det lite jobbigt när jag blev sjuk. Det var jobbigt för hjärtat. Men jag har den förmågan att kunna koppla bort rent fysiska krämpor. Huvudsaken jag mår bra rent psykiskt, så må kroppen må hur dåligt som den vill.

Bränningarna var sövande att lyssna till och gav en ljudmatta som rensade huvudet. Pratade med en finsk tjej på stranden som berättade om sitt möte med den bulgariska maffian. Scary! Hon hade med sin son besökt en tom restaurang. Sex män dök upp och personalen stod nästan i givakt runt dem och var beredda på att följa minsta vink. Minst två av dem var beväpnade vad hon kunde se. Hon betalade och tog sin son och avvek ganska snabbt från restaurangen.

På väg hem från stranden en dag hörde jag ett hjärtskärande skri från en hund. Som bloggarnas tjuren Ferdinand rusade jag åstad med avsikt att se vad som orsakade detta hemska hjärtsnörpande tjut och se om jag kunde bistå med hjälp. Nå, det var inte så mycket jag kunde göra. Det var en parning medelst hängning och tiken skrek när hanen försökte stiga av. De stod sedan bak mot bak och hanen ville stiga av och till slut hamnade de på vägen. Jag passade på dem så att ingen bil skulle köra över dem. Efter cirka tjugo minuter stod de fortfarande bak mot bak men hade förflyttat sig upp på en gräsmatta. Då gick jag. Folk kunde ju tro att jag var en voyeur :), med inriktning på hundars sexuella aktiviteter.

Sol. Sol. Sol i dagarna fyra. Jag körde solfaktor två och alla andra verkade vara mer förståndiga och använde upp till solfaktor 25. Men what the heck, det är brun jag vill bli och vad är meningen med att ligga och steka mig i solen utan att det tar. Jag känner när huden inte tål mer. Jag har lätt för att bli brun, men jag blir aldrig så snyggt brun som min far blir – utan mer gyllenbrun. Jag höll på att trampa på en orm i trappan upp mot hotellet. En halvmeters gyllenbrun orm, såg ut lite som vår kopparorm. Den var säkert inte farlig så jag klev bara över den, efter att ha betraktat dess skönhet en bra stund.

Lite sämre väder, men ändå soldis och dagen tillbringades vid hotellpoolen. En tjej berättade att det varit inbrott under natten i grannens bungalow. Det skedde när tjejerna var nere och roade sig på stan och bytet blev en digitalkamera. Med tanke på brytmärkena på min ytterdörr och det faktum att det går att lirka upp dörren med en sked kändes det lite osäkert när jag fick höra detta. Hur kul skulle det vara på en skala mellan noll och tio att vakna och ha en främmande människa inne i rummet rotandes bland ens personliga saker?

Jag mådde inte så bra näst sida dagen så det spelade ingen roll att det var mulet på förmiddagen. Jag låg och zappade bland alla kanaler hotellets TV bjöd på. Det tog aldrig slut tycktes det som. Hur många kanaler som helst. Det roligaste var nog att se Vänner dubbat på bulgariska :). Men mest blev det CNN. Men nyhetsflödet bestod mest i bevakning av alla aktiva orkaner och lite om vad som hände i Irak. Jag saknade Aktuellt och Rapport. Men å andra sidan var det skönt att inte bry sig eller behöva bry sig om något under en hel vecka. Jag bad inte B. spara tidningarna hemma så egentligen har jag ganska noll koll på vad som hände denna vecka rent nyhetsmässigt, varken inrikes eller utrikes.

Vid hotellet fick jag en demonstration hur man flätar en inflätad fläta (jag vet inte vad det den sortens fläta heter om den nu har ett namn) på det sätt som blir så snyggt. Jag kan bara fläta mitt hår på ett sätt. Men denna kvinna hade en flätning som var så snygg att jag bara var tvungen att fråga hur hon fick till det. Hennes väninna gav mig en lektion. Men hur jag än försökte hänga med så får jag inte till det själv i efterhand.

Jag har hört nu i efterhand att det tydligen är ganska vanligt att folk får salmonella i Bulgarien. Min dotter berättade om detta och tjejen på apoteket hade haft flera kunder som varit hur dåliga som helst när de kommit hem. Hon hade haft planer på att åka till Bulgarien, men skrotat dem. Det förstår jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:43 FM | Google

27 september 2004

Svängdörrar. Nej!

Antal rymningar från slutna anstalter per år:
1993: 128
1994: 112
1995: 68
1996: 44
1997: 48
1998: 36
1999: 40
2000: 41
2001: 25
2002: 44
2003: 39
Källa: Kriminalvårdsstyrelsen och från en artikel i ETC.

Jag kliar mig lite i huvudet. När var det borgligt styre senast? Var det inte 1994? Vad ser mina förvånade ögon? Antal rymningar under 1993 var 128, respektive under 1994 var de 112, när sossarna tog över har de stadigt minskat. Så var det med det.

Svängdörrar på fängelserna? Krav på justitieministerns avgång. My ass. Kom med något konstruktivare. Borgarna kanske inte ska kasta sten i glashus. Jag minns moderaten Gun Hellsvik som 1991–94 var justitieminister och hon förespråkade ofta hårdare straff. Men hårdare straff i all ära, de ska avsittas och det gjordes de inte bättre under hennes tid.

Citerar direkt ur artikeln:
Varför då alla dessa krav på avgångar? Kanske är det så att de borgliga har kommit fram till att det där med skatter ska vi hålla tyst om, när de suttit och fikat på Mauds veranda. Vi måste prata om något annat, och lagom till påtåren så flyr Tony Olsson från Hall. Att svenska fängelser har svängdörrar kommer man fram till efter att sista kaffedroppen blivit uppdrucken. Men man undrar, är det ingen som har berättat för dem hur det ser ut, att svenska fängelser inte alls har svängdörrar. Är de så verklighetsfrånvända, eller tror de att vi är helt korkade?

Men varför hör vi inte detta i medierna? Varför hör vi inte att det är få rymningar från svenska slutna anstalter, även sett i ett internationellt perspektiv? Antingen är journalisterna lata och gör inte sitt jobb, eller så har de en politisk agenda, en högeragenda. En agenda där hårda straff och fler poliser står högt upp. Borde vi kanske nu syna myten om att alla journalister har Marx som läromästare. Är det inte så att många journalister har rädslan och marknaden som bästa polare i dag. Att de gärna slickar upp smulorna efter ett kafferep hemma hos Maud?

Ja, frågan är berättigad. Varför speglas inte detta faktum i media? Nu tror jag inte på att alla journalister är högervridna, likt som att de inte är vänstervridna – däremot så styrs de säkert av redaktionschefen och tidningens ledning, med andra ord är journalisterna på våra stora drakar styrda i mångt och mycket uppifrån och inte speciellt självständiga. Det skolar inga kritiska journalister. Det skapar inga eget initiativ. Journalistiken har tappat stinget.

Men jag tror även att journalisterna är lata och att de i många fall inte orkar inte kolla upp fakta. Varför göra det och förstöra ett bra scoop, en säljande rubrik eller ett lösnummersäljande löp? Jag är även oroad över att gränserna mellan journalister och makthavare inte är knivskarpa. Jag såg på TV när borgarna hade kafferep hos Maud så var det en gammal TV-räv (minns ej namnet) som jag är alltid har haft stor respekt för. Men jag blev förvånad över hans insmickrande ton när han talade med deltagarna i kafferepet och undrade om han lagt skjutjärnsjournalistiken åt sidan, helt eller bara under kafferepet.

Som tur är finns det tidningar som fortfarande vågar sticka ut hakan och där jag tror att journalisterna är mer självständiga och inte så toppstyrda. Ta ETC, Stockholms Fria Tidning och Yelah som exempel, fyll gärna på med fler namn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:23 EM | Google

Bröllop överstyr

Yisses, det här bröllopet med medföljande fest hade jag inte velat närvara vid. Bruden ligger på sjukhus med krossad arm. Snabbtänkt av henne, rent av kallt, att förhindra att en värre katastrof hände. Smidö ligger några mil härifrån så det är inga jag känner, eller vill känna kanske. Tråkigt slut på ett bröllop.

Nu har jag gått ned fyra kilo på en vecka, trots att jag ätit som vanligt. Rena rama bantningskuren med andra ord - fast inget jag rekommenderar. Hjärtat slår numera normalt, magen har stabiliserat sig och jag känner mig ganska okey faktiskt. Det kan jag nog tacka Vibramycin-kuren jag påbörjade förra måndagen. Jag har inte fått svar än om det är som läkaren trodde, salmonella - men nu spelar det ingen roll då penicillinkuren lär ha tagit kål på den.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:37 FM | Google

Näten inom nätet

Vill du bli terrorist? Bin Laden har en manual som ligger översatt till engelska ute på nätet.

Vill du se lite blod? På allehanda sajter sprids videor som visar hur gisslan får sina huvuden avskurna. Nej, någon länk blir det INTE från min sida. Men att sprida dessa filmer är en del i terroristernas globala aktivitet på nätet. Texten nedan är taget från ett diskussionsinlägg på Site (Search for International Terrorist Entities) där det påvisas hur spridningen av dessa filmer går till.

Lägg ut denna film i alla det vidriga Amerikas och dess kusin Storbritanniens forum. Lägg ut den i minst 100 forum och de kommer att sprida den, även om de önskar att de aldrig sett den.

Det ironiska är likheterna mellan al-Qaida och Internet, avsaknaden av en sårbar kärna där nätet kan stängas av eller slås ut. Stängs en "gren" av omdirigeras trafiken och tar bara andra vägar, men slås inte ut. Redundans är väl rätt ord att använda här och det har al-Qaida såväl som Internet.

– Al-Qaidas internetverksamhet kan på många sätt jämföras med själva internet. Precis som nätet är al-Qaida ett decentraliserat nätverk av oberoende celler, säger Josh Devon på Site till tidningen PC World, allt enligt SvD.

Bilden av Osama bin Laden sittande i grottor planerandes sina terrordåd börjar tona bort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:15 FM | Google

26 september 2004

Yusuf Islam var ej listad

Cat Stevens, numera Yusuf Islam, deporterades från USA i onsdags. Det var ett stort misstag från de amerikanska myndigheternas sida. Allt verkar bero på ett läsfel av en kanske lite övernitisk tjänsteman. På listan över misstänkta terrorister som inte får flyga till USA finns ingen Yusuf Islam, men det finns en man med namnet Youssouf Islam.

Jag tyckte nog att han borde ha stoppats redan när han skulle kliva på i London, om han nu fanns på terrorlistan. Jag förstår att muslimer runt om i världen är ganska upprörda just nu och framförallt Yusuf Islam är säkerligen både irriterad och djävligt förbannad. Att bli stoppad. Att bli förhörd. Att bli nekad inresa. Att bli avvisad. Utan anledning.

– Det fantastiska är att jag inte fick, och fortfarande inte har fått, någon som helst förklaring till vad jag anklagas för eller varför jag nu anses vara ett hot mot säkerheten. Jag har bara fått veta att ordern kom uppifrån, har Yusuf Islam sagt enligt Svd.

Själv tycker jag att det inte är fantastiskt utan skrämmande. Att bara gå efter ett namn? Tänk om en Olle Ollesson skulle listas på denna terrorlista. Stackars alla andra Olle Ollesson:ar. Kan detta vara rimligt? Kan det verkligen stämma?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:37 EM | Google

Uthängda våldtäktsmän

Mycket citat i denna text. Men de är grundbultarna, så de finns med av bara den orsaken och inte för att jag är slö :).

Våldtäktsdömda män hängdes ut på hemsida. Hemsidesägaren är maken till kvinnan som våldtagits och männen har dömts till fängelse. Räcker inte det? Ska de stå vid skampålen också?

Överåklagare Sven-Erik Alhem har inlett en utredning om misstänkt brott mot personuppgiftslagen, trots att mannen har tagit bort namnen – visserligen en halvtimme efter att förundersökningen inletts.

– Generellt talat har man mycket små möjligheter att utan särskilt tillstånd eller medgivande publicera personuppgifter på internet. Utan att föregripa vad vi kommer fram till ska jag nu initiera en prövning av det här fallet, säger Alhem till Sydsvenskan.

Då undrar jag rent spontant i vilken värld lever denna överåklagare? I spårvattnet av Ramsbrodomen är det i princip fritt fram att lägga ut personuppgifter, hur integritetskränkande de än må vara, bara man påstår sig ha ett journalistiskt syfte eller att man "debatterar" en samhällsfråga. Sedan att det inte finns något organ som kollar om det är ett journalistiskt syfte eller att det rör sig om en debatt verkar inte bekymra vare sig Datainspektionen eller rättsväsendet. Jag kan bara le åt denna nitiska överåklagare och önskar honom lycka till.

Men leendet stelnar snabbt när jag tänker på männen som hängdes ut. Jag citerar ur artikeln:

De uthängda männen känner sig tillintetgjorda. De friades först i tingsrätten, men fälldes efter överklagande och nekades slutligen prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Inte nog med att vi är dömda för det här. Nu hängs vi ut. Det känns inte bra att man totalt nonchalerar hur hon beter sig mot oss, säger den ena mannen.

Jag lägger inte några värderingar i skuldfrågan. I mina ögon kan de vara lika gärna vara oskyldiga såsom skyldiga. Jag tycker att det är underligt att HD inte ville ta upp fallet igen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:15 EM | Google

Porrfilter

Norska Telenor tänker spärra barnporr för sina kunder. Ett centralt filter ska installeras i oktober. Filtret kommer att gälla för Telenors samtliga Internetkunder. Polisen överlämnar listor över hemsidor med barnpornografiskt innehåll till Telenor som svarar för den tekniska driften av filtret. När en kund försöker surfa in på en listad sida ska det komma det upp en spärrsida med information om filtret och en länk till kriminalpolisen. Min gissning blir att de som vill fortsätta surfa på dessa vidriga sidor bara byter Internetleverantör, samt att polisen lär ha fullt sjå att uppdatera dessa listor. Men jag tycker, trots storebrormekanismen, att detta är en bra idé och tycker att det vore än mer effektivt om ALLA ISP:ar genomförde detta. Ropen lär skalla att yttrandefriheten kränks? För vem undrar jag då? Barnet? Pedofilen? Producenten?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:16 FM | Google

Advokat i hetluften igen

Jag såg att Patrick tog upp detta, men jag skriver några rader med mina reflektioner också. Denna advokat som återigen är på tapeten verkar vara något udda, minst sagt. Jag skulle då inte anlita honom om jag ska tala i klartext.

1. Han verkar ha en djävla kvinnosyn. Inte kallar en seriös advokat en målsägande för hora? Rakt ut i ett pågående mål.

2. Han har en dekal på bilen som kanske man bör tänka sig för en extra gång att ha om man jobbar inom rättsväsendet. "Support your local big red machine world wide". X-Team i Falun kanske blir purkna på honom nu? Skämt åsido, allt prat om kriminalitet inom mc-gängen är oerhört överdrivet. Det kan jag hålla med om. Det finns många MC-gäng som sysslar just med MC och att köra dem och inget annat. Men att påstå att Hells Angels inte är kriminella och att Bandidos är det får mig att undra lite över hans underbara logik. Har hissen stannat mellan våningarna. Hells Angels och Bandidos tillhör inte de MC-gäng som kan kallas seriösa och de är inte heller kända för att vara laglydiga direkt. Kriminella MC-gäng är väl rättare sagt ett uttryck som passar som handen i handsken när det gäller dessa två gäng?

– Ja, ja... jag vet att den kan ha något med Hells Angels att göra, då kan det väl vara bra att den sitter där för då är det ingen risk att min bil blir sönderslagen.

3. Han har fått en erinran av Advokatsamfundet. Anledningen till detta är att han har fortsatt driva sin verksamhet under två år utan att ha betalat en skatteskuld på 228 000 kronor.

4. Han hade en privat hemsida med en hel del tvivelaktigt innehåll. Den togs ned efter att adressen blev känd. Jag hann se den och det var inte en hemsida som jag hade förväntat mig att en seriös advokat skulle ha, även om det nu gällde en privat hemsida.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:55 FM | Google

25 september 2004

Kvinnlig aggression är tabu

Boken Rödluvan skriven av Unni Lindell kommer ut om några veckor. Det är en deckare. Jag läser gärna deckare, bara det är lite kvalité på dem. Jag tycker om genren av deckare likt dem som Mankell och Edvardsson skriver. Där människan är i fokus och inte det råa våldet. Fast våldet finns där av sina naturliga skäl eftersom det är en deckare.

I bok efter bok skildras hur män dödar, våldtar, hämnas, misshandlar och på annat sätt lever ut sina aggressioner. Kvinnor är ofta offren för männens handlingar. Det är väldigt få böcker som skildrar en kvinna som förövare. De som gör det får ofta stor uppmärksamhet. Varför? Vi har väl alla det goda och onda i oss? Vad är det som gör att kvinnlig aggression är tabu? Boken Rödluvan handlar om en kvinna som dödar flera män och den har redan fått uppmärksamhet just för att det är en kvinna som är förövaren.

Jag såg på reprisen av Carin 21.30 och just detta ovan togs upp där. Men det talades även om våld mot kvinnor, kvinnomisshandel när Liza Marklund intervjuades. Våld mot kvinnor är ett stort problem. Det görs omkring 22.000 anmälningar om året av kvinnor som blivit misshandlade, men polisen räknar med att det bara är en femtedel av misshandelsfallen som polisanmäls, andra påstår att mörkertalet är än större. Att göra en polisanmälan är någon de flesta drar sig för och när det gäller kvinnomisshandel är det bara ett fall av tio som leder hela vägen fram.

Nio av tio fall skrivs av och läggs ned. Inte för att det är falska anmälningar utan för att det dels inte finns resurser att utreda de anmälda brotten, viljan att utreda dem saknas även (dessa utredningar ligger inte på prio-listan direkt) och kunskaper saknas hos rättsväsendet. En man som misshandlar sin kvinna kan vara hur charmerande som helst inför andra och nekar han till brott och inga vittnen finns brukar det knappt spela någon roll att kvinnan har rättsintyg på sina skador.

Vi har rester av mentaliteten "VaFan, lite stryk ska väl frugan kunna tåla" i vårt samhälle. Mannens heder sitter i kvinnans underliv är även ett begrepp som vi fått lära oss i samband med hedersmordskulturen. Att bruka våld mot sin partner handlar oftast om makt och kontroll. Då är det inte så svårt att dra paralleller med mäns överordning och kvinnors underordning, som verkar så svårt att få bort även i vårt moderna samhälle.

Liza Marklund sa en klok sak. De män som blir provocerade av att detta debatteras och känner sig utpekade ska väl för sjutton inte bli arg på budbärarna, det vill säga i de flesta fall kvinnor. De kvinnor som tar upp denna problematik antas ofta vara manshatare, vilket är ren idioti att ens komma på tanken att påstå. De kallas för feministsvin och nazifeminister och gud vet vad. Vilka män är det som reagerar så här? Min teori är att de antingen tillhör de cirka 100.000 män som misshandlar eller tillhör dem som har misshandlat eller kanske kommer att misshandla i framtiden. De flesta andra tiger still, inte bra det heller.

– Det är väl de männen som slår
de ska rikta sin upprördhet emot?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:06 EM | Google

Habbo Hotel

Jag fick ett mail som förvånade mig rejält från info@habbohotel.se. Jag har inga barn i Habbo-åldern. Vem låtsas vara barn till mig eller vad handlar det om? Jag har givetvis varit inne på deras sida och frågat i deras kontaktformulär. En vanlig hederlig mailadress att maila till fann jag inte. Dåligt. Inte ens abuse@habbohotel.se som verkligen borde vara en adress som fungerar.

// Annica Tiger

------------------------

Det här meddelandet skickas ut automatiskt. Du kan tyvärr inte svara på det.

Bästa förälder / vårdnadshavare,
Vi skickar ut detta meddelande för att informera dig om att ditt barn har registrerat sig som användare på Habbo Hotel (http://www.habbohotel.se). Vi kräver att alla under 15 år anger e-postadressen till en förälder eller vårdnadshavare, så att vi kan informera dem om registreringen. Din e-postadress används endast den här gången för att ge dig den här informationen.

Vad är Habbo Hotel?
Habbo Hotel är ett virtuellt hotell på internet, där användarna kan träffa sina kompisar, spela spel och chatta. Varje användare har en egen liten figur, som de kan gå omkring och chatta med. Habbo Hotel är som ett dataspel. Skillnaden är att figurerna är riktiga personer.

Vem riktar sig Habbo Hotel till?
Habbo Hotel riktar sig till barn och ungdomar mellan 14-20 år. Vi rekommenderar att du läser igenom reglerna tillsammans med ditt barn och kontrollerar att hon/han har förstått dem. Vi rekommenderar också att du håller ett aktivt öga på vad hon/han gör inne på spelet och på internet.

Läs vår föräldraguide >>
http://www.habbohotel.se/habbo/sv/help/parents/
Läs våra regler >>
http://www.habbohotel.se/habbo/sv/help/safety/habboway/
Läs användarvillkoren >>
http://www.habbohotel.se/habbo/sv/help/safety/terms/

Kostar det att vistas på Habbo Hotel?
Att registrera sig, att vistas på hotellet och att chatta är gratis. De flesta av våra anvädare vistas på hotellet utan att betala någonting. Endast vissa aktiviteter (hopp i hopptornet), att köpa virtuella möbler och vara medlem i Habbo Club kostar. Man betalar för dessa med Habbo mynt (hotellets valuta). De kan köpas med SMS (fler betalningssätt tillkommer senare). Vi har en inköpsgräns på 105 kr/vecka/mobilnummer för inköp av Habbo mynt med SMS.

Mera information om betalningsmetoder >>
http://www.habbohotel.se/habbo/sv/credits/

Är personlig information säker på Habbo Hotel?
Vår integritetspolicy är väldigt strikt. Vi ger inte ut personlig information till någon. Våra användarvillkor, så väl som våra regler förbjuder att man ger ut eller ber om personlig information. All kommunikation på Habbo sker anonymt. Man skall använda ett Habbo namn som inte anger vem man är i verkligheten. Inte ens e-postadressen ses av andra spelare. Inne på hotellet kan man kommunicera genom att chatta eller skicka meddelanden till spelarens konsol.

Kontaktinformation
Om du har frågor kan du gå till vår hemsida:

FAQ - Frequently Asked Questions:
http://www.habbohotel.se/habbo/sv/help/faq/

Kontakta oss:
http://www.habbohotel.se/habbo/sv/help/contact/

Vänliga hälsningar,
Habbo Hotels personal
http://www.habbohotel.se/

Servicen tillhandahålles av:
Sulake Sverige AB
http://www.sulake.com/

Annica Tiger 12:56 EM | Google

Bush al-Qaidas favorit

Fredagsfyran v. 39

Denna fredag står Deeva för frågorna!

1. Hur tror du det går i det amerikanska presidentvalet i november?
Bush vinner.

2. Vem skulle du rösta på om du hade rösträtt?
Jag skulle rösta på vem som helst, – vad som helst – utom Bush. Kerry med andra ord.

3. Vilken är den viktigaste frågan i valet?
För det amerikanska folket måste det vara inrikespolitiken och den debatten har jag inte hört och läst så mycket om. Ur ett globalt perspektiv vore det bra om inte en stridspitt blev president (igen). USA är inte ett världsherravälde, även om nu Bush tycks tro det.

4. Vilken betydelse tror du utgången i valet har för omvärlden?
Eftersom jag tror att al-Qaida skulle applådera och nicka gillande om Bush vinner vore det bäst om han inte vann, för oss alla.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:05 FM | Google

24 september 2004

GDI+

Bilder som innehåller virus? Låter som en hoax. Man ska inte tro allt vad som skrivs i tidningarna brukar jag säga. Men jag kollade upp detta och det är ingen hoax. Det är faktiskt sant.

Din dator kan bli smittad av virus enbart genom att surfa in på en webbsida som innehåller en infekterad jpg-bild (jpeg). När bilden visas i din browser aktiveras bildvisningskomponenten GDI+ och därmed kan en jpg-fil prepareras så att vissa av Microsofts programvaror (samt en del andra tillverkares programvaror) blir lurade och kraschar på ett kontrollerat sätt så att kod som är inlagd i jpg-filen kan köras. Vad jag erfarit på en mailinglista så är problemet att Explorer exekverar html-kod, även om det finns i en jpg-fil.

Proof-of-concept-virus finns ute som påvisar att det fungerar. Microsoft ser på detta som en stor risk att detta säkerhetshål kommer att användas för spridande av virus och maskar.

Microsoft Security Bulletin MS04-028
Buffer Overrun in JPEG Processing (GDI+) Could Allow Code Execution (833987)

När jag startade datorn i måndags blev jag alertad om att det fanns uppdateringar. Först flaggades för att Service Pack 2 fanns och den var på rara 75 Mb och eftersom jag kör modem så var det bara att bocka i rutan att jag inte ville bli påmind om just den uppdateringen fler gånger. Lite logik och hjärna har Microsoft tydligen inbyggt i sitt Update-system för nästa gång jag startade datorn flaggade den om två andra uppdateringar som jag däremot laddade ned, bland annat då patchen KB833987 för Microsoft Windows XP med Service Pack 1 installerat. Men det räcker inte med att bara köra denna patch. Använder du något av dessa program nedan så är det värt att ta en sväng till urlen ovan.

-Windows XP och Windows XP med SP1
-Office XP (Word, Excel, ­Powerpoint, Access, Publisher, Frontpage)
-Microsoft Office 2003 (Word, Excel, Powerpoint, Access, Publisher, Frontpage)
-Outlook/Outlook Express
-Microsoft Pictureit 7 (alla versioner)
-Microsoft Pictureit 9 (alla versioner)
-Microsoft Greetings 2002
-Microsoft Digital Image Pro 7.0
-Microsoft Digital Image Suite 9
-Windows XP 64 bit Edition (2003 och SP1)
-Windows Server 2003 (även 64-bit Edition)
-Microsoft Project (både 2002-2003)
-Microsoft Visio (både 2002-2003)
-Visual Studio.net (både 2002-2003)
-Microsoft Producer for Office Powerpoint (alla versioner)
-Internet Explorer 6

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:01 EM | Google

Back in business

Glasögonen återfunna. I tvättkorgen. Underligt ställe att förlägga dem på. De måste ha hamnat där när jag bytte tröja i morse. Det är läsglasögon och jag har blivit mycket beroende av dem, de är dubbelslipade - dels för skärmläsning (blicken rakt fram) och för att läsa tryckta alster (blicken snett nedåt). Förövrigt ser jag bra (ut) :-) och kör bil utan glasögon för jag är närsynt och skulle bara se sämre om jag hade läsglasögonen på i andra sammanhang än när jag läser text inom 50 cm avstånd.

I dag har jag i alla fall, innan jag stängde datorn och drog in till stan, känt på hur det kan vara att vara lätt synskadad och surfa på nätet och jag undrar hur det är för de personer som är gravt synskadade. Tror alla att folk har en skärmupplösning på minst 1280x768 eller? Scrollning är ett otyg och det ska man inte behöva göra ens i 800x600. Hmmm...det var ett tag sedan jag kollade mina egna sidor i den uppläsningen, men jag klarar nog det kravet. Jag minns hur förbannad jag blev när Everyday-portalen lanserades. Då var det 640x480 som var en normal skärmupplösning och jag tyckte inte om att användarna skulle behöva scrolla i en portal. Men nu är det andra tider. Det var ett tag sedan jag såg statistik över vilken skärmupplösning som är vanligast nuförtiden. Men ju högre upplösningar, desto mer problem måste det innebära för de synskadade.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:19 EM | Google

Åldern tar ut sin rätt

Du vet när du börjar bli gammal när följande händer:

* du glömmer bort vart du lagt dina glasögon.

* trots att du skaffat senilsnöre till dem glömmer du att använda det.

* inser att dubletter är bra att ha.

* hittar du inte glasögonen du förlagt så kan du inte läsa vad som står på skärmen trots att du ändrat till 800x600 från 1024x768.

* trots att skärmupplösningen är ändrad måste du knipa ihop ögonen och kisa för att se texten och det lär innebära att huvudvärken kommer som ett brev på posten.

* jag kan inte ens läsa en tidning eller en bok just nu.

* väljer att stänga av datorn och återkomma när glasögonen återfunnits.

* du bryr dig inte nämnvärt utan tänker som så att glasögonen återfinns inom sinom tid.

* linser är ingen option eftersom det bara är läsglasögon jag har.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:14 FM | Google

23 september 2004

Mobilfria zoner

Mobilfria zoner. Vem skulle inte vilja ha det? Jag irriterar mig ofta på alla dessa olika ringsignaler som är minst av allt är diskreta, en del signaler är riktigt påträngande – ju mer de låter, desto häftigare är man kanske. Jag sneglar lite elakt snett på folk som sitter och bluddrar högt i mobilen på de mest underliga ställen. Privatliv tycks inte existera när folk har en påslagen mobil i handen. Mobilvett eller mobiletikett verkar väldigt få ens veta vad det är. Mobilen ska inte störa andra. Det går att svara och säga att man återkommer. Det går att ha signalen avslagen och de flesta mobiler har en "vibratorfunktion" som alternativ – en vetskap som få verkar ha kännedom om. Mobiler ska helst vara avstängda i offentliga rum som bibliotek, bio och restauranger. Det är knappt folk stänger av mobilen på flyget har jag märkt.

Tänk att sitta på bion och slippa höra mobiler? Tänk att få sitta på biblioteket i lugn och ro? Tänk att slippa mobilterror på den fina restaurangen du beställt bord till för en mysstund med din kära? Tänk om teatersalongen förblev en förtrollad plats och inte stämningen stördes av en mobil? Tänk om de kunde se till att de som satt inne inte har någon nytta av insmugglade mobiler? Varför måste hela kön i affären lyssna på en totalt hjärndöd mobilkonversation? En andakt i en kyrka eller i en moské bör kunna ske utan att störas av mobiler?

Jo, jag har en mobil. Ja, jag stänger av den när det är lämpligt att göra så. Det finns röstlåda så är jag icke anträffbar på mobilen går det alldeles utmärkt att spela in ett meddelande så ringer jag upp.

Jag log lite när jag läste att fyra kyrkor i Mexico har installerat störsändare. Guds röst får inte överröstas? Skämt åsido. Jag förstår verkligen att de monterat dessa störsändare. Kan inte det israeliska företaget Netline Communication, som levererat störsändarna till kyrkorna i Monterrey, skicka iväg några till Hall och Kumlabunkern?

Jag skulle välkomna störsändare på offentliga platser där det skulle vara naturligt att placera ut dem. Men ett kriterium måste uppfyllas. Det ska vara tydligt skyltat att här är störsändare monterat. Är det så att någon måste ha mobilen på, exempelvis om de har någon anhörig som ligger svårt sjuk eller att barnen måste kunna nå den, måste man veta att det finns störsändare. Då har man ett val i alla fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:21 EM | Google

Expressen tystar ned

Jag skrev häromdagen om bordellhärvan. Denna historia har sina likheter, Expressen skyddar misstänkt chef. Mörklägger Expressen nyheten bara för att det är en icke namngiven anställd som utpekas som skyldig? Varför togs den enda artikeln som skrevs om detta bort från Expressens nätupplaga? Intressanta frågeställningar.

En 44-årig kvinna misstänks ha blivit drogad och våldtagen på hotell Amaranten i Stockholm. Det har Aftonbladet skrivit om och normalt sett skulle Expressen ha gjort detsamma. Det har de gjort förut. En nyhet är väl en nyhet även om det nu råkar vara en anställd som är inblandad? När har en kvällstidning försakat artiklar av denna sort?

Jo, jag vet vem det är. Men det är helt ointressant. Det är Expressens hantering av händelsen jag tycker är lite underlig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:20 EM | Google

Håll debatten levande

Håll debatten om problematiken med kvinnomisshandel levande. Ja, det har jag försökt göra sedan 1997 när det gäller kvinnomisshandel och hur barnen drabbas av detta. Det kanske inte har nått någon större publik än just de som läst min Reload eller läser min Blog. De texterna är inte speciellt intellektuella, påvisar inte på ett analytiskt tänkande eller ger inte en fingervisning om att jag skulle vara en intelligensaristokrat på något sätt, men texterna är inte mindre viktiga för det anser jag.

Jag fick ett mail i går som frågade om några rader ur min dikt fick användas i ett bokprojekt. Jag svarade att om ni bara talar om vilken dikt ni avser så är det nog okey. Jag har inte för vana att skriva dikter, bara ett par gånger har jag försökt mig på det. Det de ville ta delar ur var detta som handlade hur det är att leva med skyddad identitet:

Du hoppar högt varje gång telefonen ringer, hjärtat åker upp i halsgropen och du vågar knappt svara.

När brevbäraren kommer med posten känner du ett obehag. Vad finns med posten i dag?

Den gången du svarar i telefonen och den du gömmer dig för har hittat dig och kommer med haranger och hotelser om att han minsann ska döda dig, nu när han har fått reda på vart du bor.

Tänk om du vaknar natt efter natt med samma mardröm. Att någon misshandlar dig och försöker döda dig. Någon hotar barnen. Husdjuren. Att ständigt leva otryggt.

Varje gång du måste gå ut så scannar du av omgivningen – hela tiden – i rädsla för att se den du inte vill möta, ens i dagsljus – ens i sällskap med andra.

Du kan inte tala om vad du heter, egentligen. Du kan inte ha något socialt liv, då du lever utan framtid eller skenbart utan historia.

Du kan inte arbeta, fast du vill. Lyckas du ändå upprätthålla ett arbetsliv, finns rädslan där varje gång du går till och från jobbet.

När din plågoande – åter igen – har fått reda på din adress måste du flytta, hals över huvud. Det händer inte bara en eller två gånger, utan gång efter gång.

Du måste gång på gång ta smällen att berätta för barnen att nu är det dags att flytta igen. När de precis har rotat sig ska rötterna dras upp.

Du straffas av myndigheterna, du anses som kriminell för att du försöker skydda dig själv och dina nära genom att de drar in bidrag och är ovilliga att hjälpa till, i största allmänhet.

Dina barn kan inte leka fritt ute. De kan inte berätta för sina kamrater om sin historia. De lever också i ett osynligt fängelse.

Annars tycker jag detta försök nedan ger en bra bild av hur ett barn kan uppleva misshandel i hemmet.

Sätt dig ned.
Blunda.
Ta ett djupt andetag.
Andas ut.
Andas sakta.
Koncentrera dig.
Tänk.
Känn efter.
Gör dig sårbar.
Bli ett barn igen.
Sätt dig in i denna situation.
Pappa skriker.
Pappa är full.
Pappa är arg.
Mamma försöker lugna ned pappa.
Pappa slår mamma.
Mamma skriker av smärta.
Mamma gråter.
Mamma tystnar.
Du förstår ingenting.
Varför?
Varför slår pappa mamma?
Vad har mamma gjort?
Har du gjort något?
Du känner skuld.
Du känner smärta......

När jag letade efter raderna ovan fann jag detta nedan. Inte så mycket bloggande på den tiden med andra ord utan mer texter rakt från hjärtat. Att blogga är mer opersonligt och jag har funderat på att skippa kategoriserandet och låta texterna löpa som förr. Att skriva inlägg i kategorier snuttifierar mitt skrivande. Kanske ska jag ha både och? Jag är osäker. Jag vet inte riktigt vad jag vill med mitt skrivande längre. Det var mer bett och klös i mina texter förut.

5/9-98
Tre möss i fällan inatt ... hmm.
Missade nyheterna igår, då jag var tvungen att försöka lägga ett tassförband på Smulan som blödde som en gris från ena trampdynan. Dock hörde jag en sak med ena örat på Aktuellt som gjorde att jag höll på att gå i taket och tappade nästan koncentrationen på det jag sysslade med. En kvinna och hennes barn riskerar att bli vräkt bara för att hon skrek när hon misshandlades av sin sambo. Sambon är dömd till fängelse och det är ju helt rätt, men varför ska kvinnan i sin tur lida ännu mer? Herregud, grannar och hyresvärd borde väl kunna begripa bättre än så? Hur är folk och fä funtade? Så kvinnor - bit ihop och håll käft om ni blir misshandlade i hemmet annars riskerar ni att vräkas. Kvinna - lid i tysthet! Gråt tyst! Skrik ljudlöst! Bit ihop! Låt kroppen *mildra* ljuden ifrån slagen! Stör inte grannarna bara, påkalla inte uppmärksamhet! SJUKT! Vart är samhället på väg?

Precis som om det är offret som ska skämmas och stå i skampålen? Ungefär samma sak är det med våldtäkter, den som utsätts för det ska genomlida pinsamma utfrågningar efteråt och med nästan omvänd bevisföring. Hur var du klädd? I vilket sammanhang träffades ni? Utmanande? Gjorde du inviter? Offret är offer, det är förövaren som ska skämmas och bestraffas. Många kvinnor och män tiger i stillhet, skäms och vågar inte berätta alternativt anmäla det de utsatts för utan de väljer att vara tyst och bära med sig det inombords resten av livet. Att inte få/tordas berätta är att förtiga - att förtiga är att förneka det som hände dvs förneka SIG SJÄLV.

Minner mig om en sak för länge, länge sedan, jag var bara 24 år. Inget roligt minne! En schizofren f.d ex. som tänkte döda mig genom att försöka krossa mina njurar med välplanerade slag och sparkar efter att först ha våldtagit mig och slitit bort halva håret. Hade jag hållit tyst då hade jag varit DÖD...

*Annica ruskar på huvudet*

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:42 FM | Google

22 september 2004

Mediadrevets betydelse

Jag läste en intressant artikel om Dawit Isaak i dagens Expressen på sidan fyra i pappersbilagan (någon text på deras websajt fann jag ej att länka till).

Jag har tidigare (ett exempel har jag klippt in längst ned) skrivit om mediadrev och att de fungerar som en blåslampa i häcken på politiker och beslutsfattare i gemen. Jag tycker det är fel. Det är inte media som ska styra Sverige. Det är inte media som ska välja vad som ska stå på agendan. Men så är det tyvärr.

Fallet med Kubasvensken fick stor uppmärksamhet i media. Debattörer, advokater, politiker och journalister engagerade sig och i dag är han fri, oavsett vad nu en del tycker om det.

Journalisten Dawit Isaak har inte haft samma tumme med media, trots att han själv är journalist. Engagemanget från media har varit klent. Vilket har lett till att få debattörer, advokater, politiker och journalister har engagerat sig i hans fall.

Rickard Sjöberg och Johan Karlsson (på fredag presenterar de boken "Dawit och friheten" på bokmässan i Göteborg) påstår att regeringen har svikit Eritreasvensken och menar på att så länge medierna inte uppmärksammar Dawit lär UD nöja sig med sina halvhjärtade insatser.

Dawit Isaak kom till Sverige 1987 och blev svensk medborgare 1992. Han återvände till Eritrea när landet blev självständigt och jobbade som en ansedd journalist. När konflikten blossade upp igen 1998 flyttade familjen tillbaka till Sverige. Dawit Isaak återvände till Eritrea i april 2001. När omvärlden hade fokus på World Trade Center fängslade Eritreas regering elva reformistiska politiker och tio journalister inom den fria pressen. Där tar det stopp.

Hans familj i Sverige eller internationella människorättsorganisationer har inte fått träffa honom. Hans hustru och tre barn får nöja sig med att kika på fotografierna de har tapetserat väggarna med för att minnas och hedra honom. Kommer de att få uppleva den lyckliga dagen att han kommer hem? Inga formella anklagelser har riktats mot honom eller hans kollegor. Enligt en amerikansk källa vårdades Dawit Isaak i april 2002 på sjukhus för tortyrskador. Eritrea hävdar genom sin ambassadör Araya Desta i Stockholm att Dawit Isaak mår bra.

Vad gör Sverige för att få hem Dawit Isaak? Enligt Amnesty International är han den enda svenska journalist som sitter gripen som samvetsfånge och borde därför hamna högt på agendan hos regeringen anser de.

Lite jämförelser tagna ur artikeln.
Under Mehde Ghezli första sexton månader i fångenskap gjorde svenska myndigheter 35 insatser för att bistå honom. Under samma tid gjorde UD sex insatser för Dawit Isaak. Mehde Ghezli hanterades från första början på högsta politiska nivå och som jämförelse kan ses att Dawit Isaaks fall först hanterades av den svenska honorärkonsuln i Asmara och först efter två år togs fallet upp av Laila Freivalds som diskuterade fallet med sin eritreanska kollega som var på Sverigebesök. Däremot nämnde inte ambassadör Folke Löfgren vid ett möte med Eritreas president Isaias Afemork nu i våras ens fallet Dawit Isaak. Media har varit ganska ljumma och inte velat blåsa upp ett mediadrev. Kubasvenskens första är så återfanns han i 250 artiklar i media. Dawit Isaak fall nämndes under motsvarande period 15 gånger i de större dagstidningarna.

Författarna till debattartikeln ställer frågan:
Hade Dawit Isaak varit fri i datg om han hade fått samma bistånd och uppmärksamhet som Ghezali?

Jag tror det. UD hade nog ansträngt sig lite mer och inte skyllt på att det är svårt att få Eritrea att erkänna att Dawit Isaak är en svensk medborgare.

// Annica Tiger


:::::::::::::::::::::::::::

Saxat ur det jag skrev om
Tredje makten - mars 29, 2004

Media har makt.
Helt klart är att media har makt. Kanske för mycket makt? Eller ska vi vara tacksamma att de lägger sig i? Men ingen kan påverka vad de lägger sig i, så det kan bli lite som lotteri vad som hamnar på tapeten för dagen. Den som skriker högst får gehör? Den som har kontakter får gehör? Den som råkar träffa på en engagerad journalist får gehör? Den som kan föra sin egen talan får gehör?

Jag såg på Mediemagasinet 4:e mars att många av de fall av försök till verkställande av utvisningar som tagits upp i media, har resulterat i att beslut ändrats och utvisning inte skett. Ja, inte i alla fall – vem minns inte den lilla synskadade flickan Nadina, som efter många turer ändå utvisades. Där tror jag att det till slut blev en principfråga. Men påfallande ofta funkar det med lite press från media och i programmet gavs det konkreta exempel på detta.

Vi kanske ska lägga över polisens och invandrarverkets verksamhet till media? Nej, såklart inte - men sådana frågor ska inte gå via media. Att få regering och riksdag att agera ska inte heller behöva gå via media. Politikerna borde vara så pass lyhörda att de inte ska behöva "piskas" till handling av media.

Saxat ur DN.
------
Flera vittnen såg de två männen i 30-årsåldern misshandla en 14-åring och hans kamrat, och dessutom hota en ung flicka. Men polisen lade ned förundersökningen. Sedan DN skrivit om fallet togs utredningen upp igen. Nu har männen åtalats för misshandel.

------

Hade inte DN tagit upp denna händelse igen hade antagligen den nedlagda förundersökningen begravts för alltid. Att modern stötte på polisen flera gånger hjälpte föga. Jag är böjd att hålla med henne om att hade det varit en helsvensk pojke som misshandlats, skulle rättsväsendet kanske ha behandlat fallet annorlunda. Att en förundersökning läggs ned när det finns vittnen och hela baletten är förunderligt.

:::::::::::::::::::::::::::

Annica Tiger 7:23 EM | Google

Salmonella

Jag var tvungen att gå till läkaren i dag. Salmonella kan vara orsaken till de besvär jag har just nu. Hur som haver, vad det nu än beror på, roligt är det inte. Jag har fått lämna faeces-prov och blev sjukskriven en vecka. Vätskeersättning i pulverform är ett måste att köra ett par dagar enligt läkaren. Hjärtat jobbar som en pistong på grund av obalans i systemet. Effektiv bantningsmetod är det. Jag har gått ned två kilo på två dar, helt ofrivilligt.

Jag som hatar att vara sjuk!

Djävla skit :-(

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:30 EM | Google

Bush lider av alzheimer?

Några Bush-citat:

– Våra fiender är innovativa och resursstarka, och det är vi också. De kommer aldrig sluta tänka ut nya sätt att skada vårt land och vårt folk, och det kommer inte vi heller.

– Jag hoppas att ni kommer gå ut härifrån och säga "Vad sa han?"

– Jag är hedrad att få skaka hand med den modiga irakiska medborgare som fick sin hand avhuggen av Saddam Hussein.

– Det finns inget tvivel i min själ, inte ett endaste tvivel i min själ, om att vi kommer att misslyckas.

Why does Bush sound stupid? Ja, det kan man undra sig.

Gamla gubbar finns det gott om, ja – det finns gott om gamla kärringar för den delen också. Men gamla gubbar sitter mer ofta än gamla kärringar på poster som definitivt kräver sin "man" och inte en "senil gubbe". Vare sig vi vill eller inte är USA:s president en maktfaktor. Nu ryktas det om att Bush lider av begynnande demens alternativt alzheimer. På 1980-talet ryktades det om att president Ronald Reagan hade alzheimer. Vilket inte bekräftades, men som senare visade sig vara en korrekt diagnos. Även om presidenten har rådgivare och hela staber runt omkring sig, som förhoppningsvis förhindrar att presidenten gör bort sig och blir en fara för landet, är det skrämmande.

Den amerikanska läkaren Joseph Price menar på de många felsägningarna kan tyda på att president George W Bush kan vara på väg att utveckla alzheimer. Enligt Journalisten James Fallows hade han på 90-talet inga som helst problem utan var trygg, verbal och träffsäker - även när han talade utan manus. Numera gör presidenten ofta grammatiska felsägningar och ställer nästan aldrig upp på presskonferenser utan att ha ett förskrivet manus framför sig. Frågor som inte finns med i manuset besvaras ofta inte eller besvaras på ett rent infantilt sätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:54 FM | Google

Ingen fredagsfyra

Ingen fredagsfyra förra veckan för min del, men jag hittade dessa frågor hos The Witch.

Nöjeslysten?

1. Hur ofta går du ut och roar dig?
Inte alltför ofta numera. Är en riktig stugsittare.

2. Vad dricker du helst när du går ut?
Kaffe eller coca-cola.

3. Har du någonsin druckit så mycket att du glömt kvällen?
Det var länge sedan, mycket länge sedan – när jag var ung; eller yngre. Men aldrig så jag glömt hela kvällen, men med fragmenterat minne eller kanske selektivt minne?

4. Kan du ha roligt utan alkohol?
Jepp!

5. Är du en partymänniska som tar kontakt med okända på en fest eller är
Nopp!

Låtsas att du hamnar på en öde ö:

1. Vilket föremål skulle du anse mest nödvändigt?
En machete.

2. Kan du göra upp eld?
Ja, rent teoretiskt, men om det skulle funka i praktiken är en annan femma.

3. Skulle du kunna döda ett djur för att få mat?
Var jag hungrig så, men aldrig en hund – då skulle jag hellre svälta ihjäl.

4. Skulle du gå naken eller skydda dig mot solen?
Naken. Soltokig som jag är.

5. Vem/Vad skulle du sakna allra mest?
Dusch och tvål.

Stil:

1. Hur skulle du vilja beskriva inredningen i ditt hem?
Stil? Vad är det?

2. Hur klär du dig vanligtvis?
Mjukiskläder. Jag klär mig inte för att behaga andra utan för att ha det bekvämt själv.

3. Långt eller kort hår?
Långt.

4. Är du nöjd med ditt utseende?
Förut var jag inte det, men numera har jag vant mig :).

5. Kan du tänka dig att göra en kosmetisk plastikoperation?
Ingen extreme makeover, men eftersom jag har gått ned till 66 från 103 kilo har jag lite extra skinn jag gärna skulle vilja bli av med, exempelvis under hakan och brösten skulle jag vilja hissa upp lite :-).

Känslor:

1. Jag älskar när................?
När jag läser bra böcker. När jag får utlopp för min skrivarklåda. När jag mår bra och mina nära likaså.

2. Jag blir arg när..................?
Människor är falska och vänder kappan efter vinden.

3. Jag står inte ut med...............?
Människor som tror att de är bättre än alla andra.

4. Jag blir glad när...........?
Solen skiner.

5. Jag blir ledsen när............?
När andra är ledsna eller mår dåligt.

Filmer

1. Vilken är din favoritfilm?
Dansa med vargar.

2. Favoritskådespelare?
Persbrandt.

3. Favoritskådespelerska?
Julia Roberts.

4. Senast sedda film?
Oj, jag har har inte varit på bio på flera år. Ingen aning. Men på video var det Tears of the Sun.

5. Föredrar du bio eller DVD/Video?
Video.

Färger:

1. Vilken färg har huset du bor i?
Gult.

2. Om du använder läppstift, vilken färg föredrar du?
Läppstift? Vad är det?

3. Vilken färg är det på din bil, om du har nån?
Ljusblå, en mycket vacker nyans.

4. Din hårfärg?
Som ung var jag brunhårig. Nu är jag mer gråhårig med blonda slingor.

5. Vilken är din favoritfärg?
Varierar. Just nu blått sedan flera år.

Sommaren 2004:

1: Var tillbringar du helst semestern? I sommarstugan, i fjällen, hemma i
tv-soffan, kanske vid datorn? ;)
Hemma, samt utlandsresor givetsvis.

2: Äter du mer under semestern än annars?
Nej.

3: Om du läst en bra bok under semestern, vilken var det?
Jag är allätare när det gäller böcker.

4: Vilken årstid föredrar du?
Sommaren.

5: Sandaler eller gympaskor?
Gympaskor använder jag året om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:30 FM | Google

21 september 2004

Bordellhärvan

Bordellhärvan från 1970-talet är på tapeten igen. Jag minns det som i går. En bordellmamma hade stora affärer i bland annat en lokal på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. I maj 1976 så slog polisen till mot verksamheten. Det framgick att två av de prostituerade var rena rama småflickorna, i 14-årsåldern, och de var de finaste "pärlorna" och de mest åtråvärda hos kunderna. Material beslagtogs som visade att många av kunderna var höga chefer på stora företag och jurister. Dagens Nyheter avslöjade i november 1977 att rikspolischefen Carl Persson i en hemlig promemoria noterat att justitieminister Lennart Geijer hade affärer med en av bordellmammans flickor. DN fick bita i det sura äpplet och tog tillbaka sina uppgifter efter några dagar. Varför? Vilka drog i trådarna?

Rikspolischefen hade i augusti 1976 lämnat över ett hemligt dokument till statsminister Olof Palme där sex välkända politiker och ämbetsmän pekades ut som bordellmammans kunder. Detta kom fram i offentlighetens ljus först 1978. De inblandade nekade då och de som lever i dag kommer att neka tills de dör antar jag. Säpo var inkopplade då en del av de prostituerade kom från Polen. Uppgifter i boken har verifierats av dåvarande Säpo-chefen.

I boken Makten, Männen, Mörkläggningen av Deanne Rauscher tas bordellhärvan upp igen. Det som är intressant är inte de i boken återigen namngivna kunderna i höga positioner utan mörkläggningen av det som skedde efter att skandalen uppdagats. Höga män skyddade höga män. Kan detta hända igen? Ja, det är jag övertygad om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:59 EM | Google

Nyhetsflödet

Nyhetsflödet under senaste veckan har enbart varit CNN och där har de mest pratat om orkaner. Det verkar vara ovanligt många orkaner i år och osedvanligt svåra väderleksförhållanden har det varit för övrigt runt om i världen med mycket nederbörd och svåra översvämningar. Är det en slump? Är det växthuseffekten? Jag blir i alla fall oroad.

Så till något helt annat. Varför vill inte Mijailovic längre vara svensk medborgare? Är man psykiskt sjuk om man ens kan göra en dito ansökan? Jag tycker inte om hans manipulerande med de svenska myndigheterna och tror inte en sekund på att han är i behov av rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. Det kanske låter hårt. Men så känns det rent spontant.

Nu hörde jag att han påstås ha försökt ta livet av sig och förflyttats till Huddinge rättspsyk. Mycket passande tidpunkt måste jag säga, inför det att målet kommer att tas upp i Högsta domstolen, där Mijailovic kan dömas till livstids fängelse.

Han är orolig för att sitta i svenskt fängelse eftersom alla kommer att känna igen honom. Tja, det hade han kunnat tänka på innan han begick mordet. Sverige har ett avtal med Serbien-Montenegro som gör det möjligt att överföra fångar, men jag hoppas att det faktum att han varit svensk medborgare så pass länge förhindrar att detta avtal används.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:58 EM | Google

Bilder från Bulgarien

Jag tog inte så många bilder från Bulgarien, men de jag tog har jag lagt upp under länken Dagens Bild ovan. Jag kommer nog att lägga upp lite mer text från resan, men jag har inte orkat sammanställa den än. Jag skriver alltid dagbok för hand när jag är ute och reser. Allt lämpar sig inte för tryck :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:07 FM | Google

Elfenben / hedersmord

B. hade lagt fram söndagens Expressen på köksbordet. Det var för att han ville att jag skulle läsa om elefanterna i mittuppslaget (hittar ej artikeln på Expressens websajt). Tjuvjägarna ödslar inga kulor på elefanterna eftersom kulor kostar, en räcker så de stupar - sedan slaktar de elefanten levande. Detta var bilder från Kamerun, men tjuvjakt förekommer givetvis överallt där det finns elefanter. De ser inte djuren som levande varelser. De ser dem bara som en inkomstkälla. Varför? Elfenben. De är ute efter elfenbenet i elefantens snabel. Förbud mot handeln med elfenben från 1989 har inte haft någon större effekt. De dumma satans turisterna som sedan köper dessa smycken och konstverk av elfenben är lika medskyldiga till dessa blodiga dåd när de köper elfenbensprodukter, ej att förglömma de kineser som tror att malet elfenben ökar potensen. Kan de inte köpa Viagra istället?

Men det dröjde innan jag kom till mittuppslaget för på första sidan stod det att en trettonårig flicka blivit "hedersmördad" med 86 skott. Där tyckte förövarna inte att antal kulor var ett kostnadsproblem. Mordet skedde i den kurdiska byn Batel i norra Irak. Två av de sex som sköt henne är svenska medborgare. Vad hade flickan gjort? Hon hade åkt bil ensam med grannens son. Vad har detta med taxichauffören som körde mig hem från Arlanda? Han hade bott i Sverige i sexton år och var kanske runt sextio år. Jag har ju läst en hel del på sistone om islam och hur kvinnorna har det i muslimska länder. Jag frågade vart han kom ifrån och det var ett närbeläget land till Irak. Vad jag kunde förstå så hade ränderna inte gått ur, trots sexton år i Sverige. Familjen och hedern betyder allt. Samtalet skrämde mig. Det Sverige som de lever i är bara en kuliss. Det är oroväckande. Det innebär att det kommer att dröja generationer (om ens någonsin) innan en attitydförändring sker hos flertalet av dem som sätter familjen och hedern i första rummet.

Turkiet får inte bli EU-medlem förrän de har löst denna problematik, som även finns inom Turkiet. Det sker "hedersmord" även där, och det är inga enstaka fall – det är en utbredd företeelse. Dessutom hörde jag på CNN att Turkiet tänkte kriminalisera otrohet utom äktenskapet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:40 FM | Google

20 september 2004

Hemma igen

Hemma sedan x antal timmar. Hade ingen lust att knäppa på datorn, men så blev det. Nätet har känts så avlägset denna vecka. Jag tänker skriva lite mer i morgon. Jag har en historia att berätta om taxichauffören på hemresan från Arlanda och den tidning som B. lagt fram med löpet om flickan som blev mördad med över 80 kulor. Det finns folk som bott i Sverige i över 16 år som tycker det är helt i sin ordning. Det oroar mig. men jag berättar mer om detta då. Ha en trevlig kväll. Jag gick upp fyra i morse, så jag är lite tam och avslagen :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 EM | Google

Katinka Gästbloggar 4

Utmärkelsen "världens sämsta blogg-vaktare" ger jag härmed till mig själv. Om man åker bort, och tar med sig laptopen för att b.la kunna uppdatera Annicas blogg, är en modemsladd en bra sak att ta med sig. Utan den blir det en aningens svårt att komma ut på nätet. Ibland funderar man på om det inte varit lika bra att behålla den blonda hårfärgen :)

Nåväl, helgen har förflutit på bra ändå, ett litet aber nu är vår vovve Lina, hon mår inte bra och jag har ingen aning om vad det kan tänkas vara. Om 50 minuter så skall jag ta henne till veterinären så får vi se. Efter Lucas snabba sjukdom och bortgång förra året är jag livrädd - milt sagt. Jag kommer hålla alla tummar och tår jag äger för att det inte är något farligt. För den som inte ägt hund eller annat husdjur är det svårt att föreställa sig hur mycket man kan sörja sina älsklingar när dom försvinner. Det är 1 ½ år sedan vi fick ta bort Lucas och jag tänker på han fortfarande varje dag och får en klump i magen när jag ser foton på honom. Då hade jag Lina kvar, nu vill jag inte ens föreställa mig hur jag kommer uppleva det när Lina försvinner. En dag gör hon det, jag hoppas bara den dagen dröjer ett par år till - minst.

Håll tummarna ni med för att det inte är något allvarligt med Lina !

// Katinka

Annica Tiger 12:17 EM | Google

18 september 2004

Molnigt, men sol i sikte

Underligt tangentbord. Veckan har så här långt varit mycket lyckad. De har haft lika taskigt väder här som vi i Sverige, sol och regn från och till.

Maten tumme ned. Magen skulle kunna haft det lite mer lugn och ro. Men shit happens! ;-/

Evigt letande efter tangenter och dess placering gör att detta blir kort och koncist.

Hur som haver har bränningarna vaggat mig till ro. Otroligt vilka fina bad och en surfbräda vore inte helt fel. Nu ser det ut som om det klarnar upp, 09.15 lokal tid.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:15 FM | Google

16 september 2004

Katinka Gästbloggar 3

Trött, träningsvärk och går som en ledbruten tant på 90 år - så kan man sammanfatta mig just nu. Vem sa att träningen var nyttigt ?

Nu stundar en varm dusch, en kopp te och sedan blir det sova av och förhoppningsvis en något mindre ledbruten kropp som väntar mig i morgon :)

// Katinka

Annica Tiger 9:30 EM | Google

15 september 2004

Katinka Gästbloggar 2

Jag var i valet och kvalet om jag skulle gå till KGB i kväll, men bestämde mig för att det fick anstå.
Jag var ute i Måndags - på Vampire Lounge, och med halva priset på drinkar blev det inte bara 1 eller 2 drinkar det stannade vid, så i kväll håller jag mig hemma och är skötsam.

Tyvärr så kom inte West Wing:Season 4 idag som jag hade hoppats på, releasen blev tydlgen uppskjuten 2v. Trist värre då jag sett fram emot att få se serien, ffa dialogen i den, som jag älskar. Alla som gillar serien kommer väl ihåg Sam's replik i första avsnittet: "This is bad in so many levels" Har man inte sett det så är repliken hur torr som helst :)

Överlag så ser jag aldrig serier på TV längre. Jag har inga problem alls att hålla mig borta från kanalerna när serierna sänds. Jag väntar gärna och köper dom på DVD sen när dom kommer då kan jag se allt i rätt ordning, med bättre bild, och slipper ev. reklam.

Dom sena släppen på Svenska utgåvor gör däremot att jag oftast köper R1 (USA/Kanada) eller R2UK (Engelska). Serien 24: Säsong 3 har inte TV4 börjat visa än, och den släpptes på Engelsk R2:a i Augusti.
Andra serier jag följer är E.R, C.S.I, Star Trek och Babylon 5. Vilket påminner mig om att E.R:Säsong 3 kommer snart - joy joy :)

Nämde jag att jag är en DVD-nerd ?

// Katinka

Annica Tiger 9:24 EM | Google

Katinka Gästbloggar I

Så var jag här igen för att gäst-blogga 1 vecka. När Annica frågade om jag ville gäst-spela en vecka så tittade jag på henne och sa: javisst, men jag kommer lovorda moderaterna, EU, kungahuset samt Euron.
Minspelet och skrattet tydde på att hon var medveten om att det fanns vissa risker för att det verkligen kunde komma att bli så :)

Men jag tänker inte yttra ett ord om något av ämnena, än. Det är något annat som upptar mina tankar nu sen någon vecka tillbaka, nämligen personliga utmaningar. Jag känner mig rätt tom inombords och har kommit fram till att det är min viktminskning jag saknar. Jag stannde på 62 kg i vintras och har sedan dess - utan problem, hållit vikten.
Men själva nedgångsfasen saknar jag. Nu får jag inga mer kickar av att ställa mig på vågen och konstatera att si och så många hekton försvunnit, eller att ta fram måttbandet och konstatera att si och så många centimetrar försvunnit. Jag förde noggran statistik och fyllde i alla siffror varje vecka och alla minus syntes på fina kurvor.

Jag behöver en ny utmaning mao, och jag tror mig veta vilken det blir. Men jag återkommer om det senare. Jag tillhör den kategorin av människor som inte gärna i förväg basunerar ut vad jag skall göra. Jag vill göra det för att sedan efteråt berätta vad jag gjort. Men har jag slutat med socker, Treo och skalat av 28 kilon så skall jag väl ro detta i land också. Hoppas jag iaf.

// Katinka

Annica Tiger 12:19 EM | Google

13 september 2004

Jag kan flyga...

Nu tar Katinka över bloggandet ett par dagar eller något ditåt. Men jag kommer nog att dyka upp som gubben i lådan :). Kanske. Ibland. Om solen går i moln eller om regnet öser ned.

För dig som inte läste Katinkas Reload, på den tiden det begav sig, får förhoppningsvis en mycket positiv överraskning. Det är en kvinna som vet vart skåpet ska stå och som inte tvekar att säga det heller.

Jag sitter och upprepar mitt mantra....jag kan flyga. Jag kan flyga. Jag är inte rädd...jag är inte rädd.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:20 EM | Google

Svart änka

Svart änka födde hundra ungar.
Nej, inte någon självmordsbombare.

Om befruktningen av spindeln skett i den importerande bilen efter den kommit till Sverige, under transporten hit eller om befruktningen skedde redan i USA får vara osagt. Det finns ingen make längre, honan dödar hannen efter befruktningen – därav namnet.

Jag skulle nog aldrig våga importera någon bil från Sydeuropa eller USA. Vem vill ha en potentiell dödligt giftig svart änka som bonus?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:11 FM | Google

Paralympics

Den 17:e september startar Paralympics i Aten. Jag har alltid undrat varför Paralympics alltid kommer så långt efteråt. De flesta har rest hem från Aten, både turister och funktionärer. Är handikappsidrotten en B-klass i sig? Det tycker inte jag. Det finns många bra och duktiga idrottare även här.

Varför inte samordna så att dessa spel går parallellt med OS? Paralympics idrottare får mindre uppmärksamhet och inte alls lika stor mediabevakning som de som deltar i ordinarie OS.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:40 FM | Google

12 september 2004

Nationalpark - för vem?

Nationalparken - fristad för vem? Ett intressant program som gick på 2:an innan de lokala nyheterna 18.55. Det var ett norskt reportage som skildrade ett möte mellan två män som jobbade i två vitt skilda nationalparker, Hardangervidda i mellersta Norge och Kruger Nationalpark i Sydafrika.

Mannen som jobbade i den sydafrikanska parken tyckte att jakt, fiske (fiskar inplanteras och tränger ut de fåglar som livnär sig på samma insekter) och husdjur (tiotusentals får betar inom parken) inte hörde hemma i en nationalpark av Hardangerviddas storlek. Frågeställningar luftades om varför inte varg, järv och rovdjur inte fick etablera sig inom nationalparken och om Hardangervidda egentligen är en fristad för djur och natur eller enbart till för mänsklig rekration. Investeringar i parken var närmast för människornas behov och inte för att skydda djur- och växtliv. Norge är ett rikt land och borde ha råd med naturskydd på ett naturligt sätt.

Glimtar från nationalparken Kruger visade på att där var de mycket måna om att alla djur skulle ha det bra och menade på att en naturlig balans inte kan upprätthållas om inte rovdjuren tillåts att samexistera med övriga djur. Inplanterade och artfrämmande växter försökte de få bort genom att helt enkelt gräva upp dem eller på annat sätt hindra att de spreds vidare. Ingen jakt är tillåten. Beväpnade vakter patrullerar parken för att se till att inga djur tjuvskjuts, elafanternas betar är ett eftertraktat byte – trots alla försök att stoppa handeln med elfenben. Det läggs ned mycket pengar och resurser i form av anställda. Det i en världsdel som inte alls har det lika förspänt som oss i Europa och Norden.

Jämfört med Norden så är det mycket pengar som spenderas på ett naturskydd på ett naturligt sätt i exempelvis Sydafrika. Vi verkar inte ha plats för några hundra vargar och andra rovdjur i Norden. Men vi uppmuntrar andra länder, speciellt dem som kanske inte har de ekonomiska resurserna, att behålla sina rovdjur. Det är kanske något att fundera över?

Barnet i mig fick sin ultimata tillfredställelse när jag såg ettans matinéfilm, Björnen. Jag grät. Jag skrattade. Jag hatade jägarna. Jag log som solen i Karlstad när jägaren insåg att det finns en känsla som är starkare än makten att döda. Det är den som låter ett liv leva. Jag levde mig verkligen in i filmen. Ja, de som sett film ihop med mig vet hur det kan se ut och höras *ler*. Jag är glad att jag spelade in den. Garanterat att jag kommer att se den flera gånger. En vänskap till varandra och till livet, så stark att den kan besegra döden. Vilken människa skulle inte vilja ha sådana vänner?

BTW - ser inte detta lovande ut?
Jag håller tummarna att vädret
verkligen blir som utlovat.

SOL

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:28 EM | Google

Handikapp

En hund med bara två ben, de andra är helt outvecklade. Avliva den. Det är väl kanske vad de flesta skulle ha gjort vid valpningen. Men denna hund hade tur. En engagerad kvinna tog hand om hunden och nu lever den nästan som en normal hund, men ändå inte. Den är lite speciell eftersom den går på två ben, precis som en människa.

I pappersutgåvan fanns fler bilder, varav en gav vid handen att hunden mår alldeles utmärkt och är precis så lycklig som en hund ska vara. Bilden när hunden ger sin ägare ett kärleksfullt ögonkast rörde mig nästan till tårar. Det syntes även på matte att kärleken var villkorslös.

Hundar sorteras bort och avlivas bara för att de har för många prickar, för få prickar, prickar i fel färg, öron som inte är enligt rasstandard, fel pigmentering av pälsen och vad nu människan i egenskap av hundens "Gud" anser vara skäl nog att inte låta en valp få leva utan avlivar den.

Det var inte länge sedan som föräldrar fick rådet att det bästa alternativet var att abortera barn som via fostervattensprov eller ultraljud visade sig ha missbildningar, obotliga sjukdomer eller andra genetiska störningar som exempelvis Downs syndrom. Förr om åren, innan sådant kunde förutsägas, blev många av dessa barn lämnade till allmänna instutioner, som på den tiden bara var förvaring och som inte gav utrymme till att låta barnen få växa och utvecklas som individer.

Det finns plats för alla i vårt samhälle. Vi ska inte sträva efter perfektionism. Vem avgör vad som gör livet värt att leva, innan livet ens fått levas? Ingen anser jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:26 FM | Google

11 september 2004

Avsaknad av lokalsinne

Nu har jag sett Västerås från många håll och kanter. Lokalsinne. Vad är det för något? Vilse i pannkakan. Jag åkte fel hur många gånger som helst, en sträcka jag har åkt x antal gånger förut. Fast karta och en skriftlig beskrivning verkar vara ett måste tydligen. Nå, jag kom fram till slut. Jag har shoppat tigerprylar på Nisses och Rusta som Marina tipsat om och haft det allmänt trevligt i hennes sällskap. En perfekt lördag med andra ord.

BTW - Katinka kommer att gästblogga här nästa vecka. Det blir kul. Det har hon gjort förut ett par gånger. Hon har lovat (hotat) :-) att skriva mycket väl om både moderater och EU.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:41 EM | Google

USA borde pilla sig i naveln

Snurriga världen, sett ur en lekmans ögon.

USA:s utrikespolitik är i symbios med att försvara den amerikanska livsstilen genom att säkra tillgången på olja och har inte speciellt mycket med att USA vill skapa demokrati i de länder som de intervenerat i eller stött på andra sätt. Har inte skälet varit olja så har det varit att stödja högerstyre och statsterrorism, allt i syfte att ta itu med "kommunistspöken" i exempelvis Latinamerika, Afrika och Vietnam.

Det har oftast inte handlat om att stödja länders demokratiprocess, under historiens gång har USA stött både diktatorer och gerillakrigförare. Uttrycket att vända kappan efter vinden är inte taget ur luften när det gäller USA:s utrikespolitik.

Ta Irak som ett exempel. När Baathpartiet under början av 1970-talet nationaliserade Iraks oljetillgångar så blev oron stor i USA och de vände sina blickar till Iran. Det spelade ingen roll för USA att regimen under Shahen var ökända att för utfärda dödsstraff och tortyr i parti och minut, samt för sin förföljelse mot kurderna. SAVAK var Shahens fruktade underrättelsetjänst och den arresterade och torterade tusentals kurder som kämpade för sina rättigheter. USA påstås ha utbildat SAVAK och sanningshalten av detta låter jag vara osagt, men CIA har medverkat i de mest konstiga operationer under tidens lopp – så det ligger säkert en uns sanning i detta påstående.

Revolutionen i Iran 1979 medförde att Khomeini kom till makten och han utropade en islamistisk republik. Rädslan i USA blev nu stor att Iran skulle få allt större kontroll över Persiska vikens oljekällor och det innebar att Reaganadministrationen började stödja Saddam Hussein under 1980-talet. Donald Rumsfeld besökte Irak 1983, som president Ronald Reagans särskilda sändebud i Bagdad, där han bland annat träffade diktatorn i Bagdad och gav honom ett mycket hjärtligt handslag. Ett handslag med en person som redan då var ökänd som "slaktaren i Bagdad". Den bilden finns säkert inte kvar i någon av USA:s offentliga byggnader skulle jag misstänka.

1990–91 invaderade Irak Kuwait i det så kallade Gulfkriget. Nu var det Irak som var ute efter oljan i Kuwait (Saddam ville antagligen förbättra sitt lands ekonomi efter kriget mot Iran) och nu ställde sig USA helt plötsligt på andra sidan i FN-alliansen, 29 stater som aktivt stödde Kuwait i kriget mot Irak. USA ställde upp med 500.000 soldater och den amerikanske generalen Norman Schwarzkopf ledde operationen Desert Storm, som blev framgångsrik och ledde till att Irak gav upp.

När George W Bush i sitt FN-tal, för att bana väg för kriget mot Irak, beskrev Saddam Husseins Irak som "ett allvarligt och tilltagande hot" mot den internationella säkerheten blickade han också tillbaka till de grova kränkningar av mänskliga rättigheter som Irak begått i decennier. Bush nämnde hur Irak satte in kemiska vapen mot iranska soldater i kriget på 1980-talet och mot de irakiska kurderna i staden Halabja 1988 under krigets slutskede. Men han nämnde inte att USA blundade för detta när det skedde.

Inte ett ord kom över George W Bush läppar liknande något uns av självkritik mot att USA blundade helt, antagligen medvetet, åt 1980-talets larmrapporter om Irak. USA:s tystnad när tusentals kurder gasades ihjäl i Halabja och andra kurdiska byar 1988. USA:s tystnad om den kemiska krigföringen mot iranska soldater på slagfälten kring gränsfloden Shatt al-Arab. Denna tystnad var inte klädsam då och är det inte än i dag. Skulle jag vilja vara elak skulle jag påstå att George W Bush inte har en aning om föregångarnas politik på grund av ren okunskap och att ingen i hans stab har informerat honom om detta eller att det är rena rama nonchalansen från hans sida parad med förvissning om att det mesta nog har fallit i glömska.

När det gäller 9/11 så var nästan alla som deltog i attacken från Saudiarabien och därifrån kommer även bin Laden. Bland mellanösterns arabländer är Saudiarabien USA:s främsta allierade (förutom Israel). Det verkar inte besvära USA att den despotiska kungafamiljen i Saudiarabien inte ligger så långt ifrån talibanerna när det gäller att förtrycka sitt eget folk.

När Sovjetunionen hade invaderat Afghanistan stödde USA de religiösa fundamentalisterna i kampen mot Röda armén, de fick bland annat stora amerikanska vapenleveranser. Fundamentalister (talibaner) tränades i koranskolor i Pakistan. Skolor som finansierades av USA, Pakistan och Saudiarabien. Talibanerna stöddes av USA när de tog makten 1996. Det kan inte ha undgått USA vad det var för slags människor man stödde. Svaret på varför man stödde dem är olja och gas, pipelines genom Afghanistan var målet. 1997 erkändes den talibanska regeringen av Pakistan och Saudiarabien.

Saxat ur Yelah:
Genom att finansiera den islamiska gerillakrigföringen under 1980-talet lade USA ironiskt nog den viktigaste ideologiska och materiella grunden för al-Qaida-nätverket och andra terrororganisationer som nu utpekar USA som den stora Satan i väst.

Jag tror även att Mellanösternkonflikten är en grundbult. En varaktig fred mellan Israel och Palestina är ett måste. Nu används denna konflikt som en ursäkt från allehanda fundamentalister för att rättfärdiga sina handlingar och terroristdåd. Jag går så långt att jag påstår att om USA slutade stödja Israel in absurdum och slutade med alla sina oheliga allianser och tvära kast i sin utrikespolitik skulle vi kanske få en lugnare värld eller i alla fall ett embryo till en lugnare värld.

När jag var ung var de flesta rädda för ett kärnvapenskrig. Den risken finns fortfarande eftersom det är många länder som har kärnvapen. Nu är de flesta rädda för terrordåd. Den rädslan är också berättigad. Men varför har denna rädsla ökat? Vad är det som orsakat att terrorismen har ökat? Att fler och fler terrordåd utförs? De frågorna lämnar jag obesvarade, men jag tror att de har samband med texten ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:58 FM | Google

10 september 2004

Fredagsfyran v.37

Stationsvakt står för fredagsfyran i dag.

1. Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja se som bloggare?

Moa Martinsson.

2. Borde fler bloggare försöka ge ut sina anteckningar i bokform (se "Supermamman" http://supermamman.se)?

Varför inte? Det är var och en fritt att så göra och för Supermamman fungerade det alldeles utmärkt. Men hon har valt att skriva på ett sätt som gjort det lätt att överföra bloggen till en bok.

3: Skulle DIN blogg kunna redigeras om till bok?

Nej. Inte min blog. Eftersom jag och de flesta skriver om ett ämne i taget i varje blogganteckning och har många ämnen, det vill säga en spretig blog, skulle det inte funka att föra blogganteckningarna rakt över till en bok; utan en hel del redigeringsarbete misstänker jag. Däremot när jag skrev Reload skulle jag nog kunna sy ihop en bok av de sex årens Reloadande. Det var ett helt annat sätt att skriva. Jag saknar det sättet att skriva lite måste jag faktiskt erkänna.

4. Vore en bok skriven i bloggform (en post = ett kapitel), en bra idé?

Varför inte? Var man inriktad från start att slutresultatet ska bli en bok skulle det säkert fungera.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:26 EM | Google

Snedseglare?

En stupfull moderat riksdagsman som med sin son i en barnvagn vinglade fram i centrala Stockholm, slog ner en kvinnlig vakt. Efter sex timmar i en fyllecell lämnade han fram emot midnatt Södermalms polisstation, skriver DN i dag.

Jag gissar att Ågren sitter på hans axlar just nu och att baksmällan känns extra tung. Nu spelar det ingen roll om det var en moderat eller inte. Man ska inte vingla omkring berusad med en barnvagn, allrahelst om det finns ett barn i vagnen.

Men jag ser ironin i det hela, med tanke på vad moderaterna anser om den personliga friheten och systemets monopol.

- Det är hög tid att de sex förbudspartierna inser att skyhöga skatter, orimliga förbud och låg tillgänglighet och storebrorsfasoner inte är verkningsfulla. Vad Sverige behöver är en ny alkoholpolitik där det offentliga tar sitt ansvar och skapar förutsättningar för enskilt ansvarstagande, och bistår och värnar de medborgare som saknar förutsättningar att själva ta ett personligt ansvar, konstaterar Xxx Xxxx.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:23 FM | Google

Kylan kommer med dimman

Nu kommer kylan, den kryper in i varje cell i kroppen. Hösten börjar visa sig i form av gråhet, dimman ligger som ett grått täcke och känns tryckande. Det påverkar psyket, i alla fall mitt. Kroppen protesterar mot kylan och saknar värmen. Är det dags att sätta på elementen? Kanske dags att sota ur skorstenen så att första höstbrasan kan tändas? Det känns som om det blir en lång höst och vinter i år.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:31 FM | Google

9 september 2004

KGB

KGB fick mycket gratisreklam här :).
Jag tror ju mer på att kungen och drottningen inte vill påminnas om när de togs emot av kommunistledaren Brezjnev under kalla kriget. Hur som helst. KGB kan jag rekommendera. God mat och trevlig personal. En mailinglista jag är med på har reserverat bord där en gång i veckan :).

BTW - någon som vill testa att gästblogga här nästa vecka? Jag ska bort en vecka och lär inte sitta framför en dator så mycket och jag tänkte att det kanske finns någon som inte har blogg men kanske vill testa på hur det känns att blogga. Intresserad? Maila till a_t@tele2.se i så fall så kan vi ta det via mail.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:33 EM | Google

Super Size Me

Filmen Super Size Me är gjord av Morgan Spurlock som själv filmade sig när han levde på tre McDonaldsmål om dagen i en månad i USA. Resultatet blev att Spurlock gick upp 11 kilo i vikt, fick svåra leverskador, en sviktande potens och bröstsmärtor. Jag hörde i en intervju att han även blev deprimerad och mådde psykiskt dåligt, samt att han utvecklade ett behov av "junk-food". Det betyder att kroppen får ett sug efter fett och snabba kolhydrater. Rakt uttryckt - du blir beroende av junk-food.

McDonalds avfärdar dock filmen och menar på att ingen äter tre mål om dagen på McDonalds och företaget tycker att filmen ger en förenklad bild av det hela. Ja, jag kan förstå att de tycker så. Det kanske inte finns så många som äter tre mål om dagen på McDonalds, men det finns säkert många som äter snabbmat på en hamburgerrestaurang eller korvkiosk i alla fall minst en gång om dagen.

Jag äter på McDonalds kanske en gång om året. Jag äter pizza kanske en till två gånger om året och en korvkiosk har jag inte besökt på år och dag. Men jag är vuxen och jag är medveten om uttrycket "du blir vad du äter", jag blir i alla fall vad jag äter. Men i mina ögon vänder sig inte McDonalds sig till vuxna personer i sin marknadsföring. Det är barn och ungdomar som är deras målgrupp, även om de nu på grund av samhällsdebatten har börjat med salladsalternativ, morötter i små påsar och frukt. Men hur många barn och ungdomar väljer bland dessa nya alternativ? Hur många vuxna gör det?

McDonalds är en del av en livsstil hos många unga människor och barnen skolas in i detta via lockande erbjudande om Happy Meal, där en leksak ingår i priset.

När det gäller barnen har vi som föräldrar ett stort ansvar. Vi måste visa på att det finns god alternativ mat och inte ge efter för tjat om att gå på McDonalds alltför ofta. Det är nog svårare att styra sina ungdomar att inte följa med gänget när kosan styrs mot en hamburgerrestaurang. Men som förälder kan man i alla fall informera sina ungdomar om vad maten egentligen innehåller och försöka göra dem mer medvetna om vad de äter, hur de äter och varför de äter.

En läsk är rena rama sockerbomben. Vitt bröd i hamburgerbrödet är inte nyttigt, även om de försöker limma fast några sesamfrön eller vad det nu är som ligger på toppen på brödet. Hamburgaren i sig är inte så onyttig, om man nu inte väljer dressing och ketchup som tillbehör.

Många tycker att ansvaret alltid ligger hos den enskilda personen. Ja, i viss mån kan tyckas men jag går längre än så. Skolan och samhället har en roll. Skolan måste lära eleverna vad som är nyttigt eller inte. Socialstyrelsen med sin sex till åtta skivor bröd om dagen, har ni lagt ned verksamheten?

Inga snabbmatsrestauranger borde få etableras alltför nära skolor och dagis. Skolorna ska sluta sälja läsk och godis, de kan ha frukt som alternativ i stället och satsa på fler drickfontäner. Nu tycker nog många att jag börjar slira lite på vägen och är på gång att hamna i diket.

Men hur vi än vänder och vrider på det är det ett samhällsproblem att maten och dryckerna innehåller så mycket fett och socker. Snart finns det inte många livsmedel alls som inte innehåller socker. Socker vi egentligen inte har ett dugg behov av för att överleva. Själv försöker jag skippa raffinerat socker utan har börjat använda fruktsocker som alternativ. I kalla drycker behövs ytterst lite fruktsocker för att få sötma jämfört med raffinerat socker.

Det är inte en privat angelägenhet. Det är en angelägenhet för hela samhället. Diabetes och andra sjukdomar är ofta relaterade till vad vi stoppar i oss. Fetman börjar bli ett eskalerande problem och går allt längre ned i åldrarna. Fetma orsakar många sjukdomar, hjärtat belastas, lederna likadant och andra organ som lever och njurar tar stryk. Sjukvårdskostnaderna stiger i höjden i samma takt som vi svenskar blir bredare och bredare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:53 FM | Google

8 september 2004

Blandkompott

Osorterade tankar står på eftermiddagens meny.

En diskussion på en mailinglista blev riktigt intressant. Dramaten är en teater, men kan även vara en shoppingvagn; dra-maten. Handjagare är en manuell gräsklippare, men i mina öron kan det även betyda ett enkelt verktyg som man kör (handjagar) igenom en porös vägg för att göra ett hål, istället för att använda en elektrisk borrmaskin. Att dra en handtralla är något män gör i sin ensamhet :). Men vad är då en damtralla? Svaret är en gammal hederlig damcykel utan växlar och andra finesser. Det hade jag aldrig kunnat gissa.

Hockeyförlusten lämnar jag i glömska. Jag bara undrar lite lätt över hur sjutton sådana välbetalda proffs kan utföra ett sådant dåligt jobb. Eller är de rent av överbetalda? Överreklamerade?

Jag läser i media om Idol 2004 och ser att diskussionerna går höga på flera mailinglistor. Jag har inte sett programmet och har inga planer på att göra det heller. FörnedringsTV är inte min bag. Vuxna som deltar är en sak, men här gäller det ungdomar och jag är av den sorten att jag tycker att ungdomar inte är vuxna och ska därför inte behandlas som vuxna. Ungdomar är sårbara människor på gränsen till att bli vuxna. Därför tycker jag inte om det jag läser. Visst kan man tycka att den som sig i leken ger får leken tåla. Men frågan är om de ungdomar som sågas längs med fotknölarna av knölarna till jury har förstått konceptet. Om jag, som är vuxen, skulle drista mig till att försöka bli antagen till Idol 2004 för seniorer och ställde mig upp och började sjunga, fast jag vet att jag inte kan ta en enda ton rätt (tondöv är förnamnet); då fick jag stå mitt kast. Men jag är vuxen och alltså skulle jag inte ansöka att få vara med Idol 2004 för seniorer. Jag vet att jag inte kan sjunga. Jag hör det själv och framförallt har alltför många vänner och bekanta påpekat det för mig, mer eller mindre konkret :-) utformat.

Men en ung människa har drömmar och det är dem förunnat. Förut var det ofta bara drömmar och det ledde ofta inte till något konkret, det fanns inga tv-program som Fame Factory, Big Brother, Baren och nu Idol 2004. Men i dagens samhälle verkar alla sträva efter 15 minutes of fame och det kan locka vilken ung människa som helst att hoppa på vilka underliga projekt som helst. Jag tror inte att de som ansökte till programmet Idol 2004 någonsin har kunnat drömma om hur elakt de skulle komma att sågas och detta inför hela Sverige, i alla fall dem som ser programmet i efterhand. Jag tror inte att en ung människa mår bra av att utsättas för detta. Att få kritik är en sak, om den är konstruktiv. Men att ha en programidé där det bärande inslaget i programmet är att folk ska göra bort sig offentligt i TV-sändning känns inte rätt. Kritik ska vara konstruktiv, inte elak eller sårande. De som inte är bra utan sågas direkt borde inte vara med i programmet. Varför sänds det ändå? Jo, för att tittarna ska skratta åt dem som drabbas – inte skratta med.

Är detta sant nedan så är det en skandal.
Är det verkligen så här det ska gå till?
Både Johnny och Alexandra chockades när de såg vilka som skickades vidare.
– Man trodde inte det var sant. De valde ut de allra sämsta som sedan skickas till vargarna. De går vidare bara för att det ska bli bra förnedrings-tv. De frossar i de som är helt tondöva.
Han såg flera tonåringar lämna lokalen i tårar.
– Det framställs i programmet som att åttio procent av de sökande är muppar, men det är precis tvärtom. De väljer ut så att det blir freakshow.

Bilen är hämtad på verkstaden. Avgasrör bytt både innan och efter katalysatorn och på ett ställe hade det gått av helt. Men jag blev lite osäker när jag åkte iväg för jag tyckte att det fortfarande bluddrade lite så jag åkte tillbaks och bad killen som lagat bilen att hissa upp den så att jag kunde se vad de gjort. Jag minns vart besiktningsmannen hade pekat och sagt att detta kommer att ramla loss vilken dag som helst. Men när bilen var upphissad kunde jag se att allt såg bra ut och inte sjutton hittade jag det stället besiktningsmannen hade pekat på. Det visar på hur stor min kunskap är om bilars underrede :). Hur som haver så tänker jag åka och göra en ombesiktning, plus mätning av avgaserna som de inte kunde göra sist, i morgon och går den inte igenom då vete sjutton vad jag gör. Den dagen, den sorgen. Det kostade inte så mycket att låta verkstaden fixa det hela, 2.600. Ett par stycken jag pratat med i telefon i dag undrade över om jag frågat vad det skulle kosta, innan jag lämnade in bilen. Nej, svarade jag – det måste åtgärdas och vad det kostar spelar liksom ingen roll. Jag lämnar alltid in bilen på samma verkstad som är en auktoriserad verkstad för Skoda och jag förmodar att priset kanske skulle vara lite billigare om jag skulle lämna in den på en privat verkstad, men just att den är auktoriserad på Skoda känns tryggt. Det är en liten udda bil, som ägs av en kanske lite udda person :). Men jag är nöjd med bilen och nöjd med Bilkompaniet i Bro, trevlig personal och bra service.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:50 EM | Google

2800 övervakningscentraler

Ericsson samarbetar med China Mobil. Antalet sålda mobiler ökar i rasande takt. Det skulle rent hypotetiskt kunna innebära en viss frihet för de kinesiska medborgarna att kunna kommunicera fritt med varandra. Det är även detta Ericsson vill betona och genom detta rättfärdiga sina affärer med Kina. Det är en stor marknad och det finns en stor potential till att göra mycket lönsamma affärer.

Men mobiltrafiken är övervakad. Det finns 2.800 övervakningscentra som kontrollerar mobiltrafiken. De ska filtrera bort exempelvis pornografi, men används givetvis till att kontrollera annat som inte faller de kinesiska myndigheterna på läppen. SMS-meddelanden som innehållit orden Falun Gong kommer aldrig fram till adressaten. Vem eller vilka är det som bidragit med tekniken till dessa övervakningscentra?

Falun Gong är förbjudet i Kina, många av Falun Gong-utövare har kunnat gripas med hjälp av denna teknologi att filtrera mobiltrafiken. De som grips utsätts ofta för tortyr och en del går en bråd död till mötes. För mig är det ofattbart att så sker, men för de som bor i Kina är det bister verklighet.

Hur mycket vet Ericsson om detta? Har Ericsson bidragit med teknik till övervakningen? Hur mycket vill de veta om situationen i Kina? Kan de anses ha ett ansvar? Ericsson anser att detta är en debatt som ska föras mellan politiker och mellan olika länder och inget som Ericsson ska lägga sig i. Affärsetik är tydligen inget argument som anses vara applicerbart i detta fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:04 FM | Google

Sitta på två stolar

Det kan inte vara lätt att vara försvarsadvokat. En åklagare har en klar roll. Åklagaren ska utreda, åtala och vid rättegång bevisa den svarandes skuld.

Men en försvarsadvokat sitter ibland på två stolar beoende på om det är svarande eller kärande som anlitat advokaten. Det kan bli lite kluvet misstänker jag och definitivt för rättens övriga ledamöter, om de en dag hör advokaten plädera för en sak och i ett liknande mål nästa dag pläderar för en helt annan sak.

Hur rättens ledamöter påverkas eller icke påverkas av detta faktum vet jag inte. Men visst verkar det lite underligt i mina ögon. Det borde finnas advokater som specialiserar sig på att försvara käranden respektive svaranden, så slipper vi detta "sitta på två stolar samtidigt"-syndrom.

Expressens artiklar om en kändis sjukdom var ”hänsynslösa”. Men Se & Hörs rapportering om ryktena kring en kändis var ”försvarlig”. Dessa olika linjer kommer samma advokat att driva i de kommande förtalsmålen i Stockholms tingsrätt.

Men jag ser ingen skillnad i de två fallen. Att publicera rykten som sanningar är inte förenligt med god publicistisk sed. Att publicera uppgifter om människors sjukdomar (mot deras vilja) är inte heller god publicistisk sed. Jag hoppas att ingen av dessa som är inblandade i dessa två rättegångar blir drabbade av att advokaten sitter på två stolar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:26 FM | Google

7 september 2004

Moment 22 i en Kafka-roman

Moment 22 i en Kafka-roman. En liten pojke på tre år kidnappades av sin far och fördes till Iran. Nu, efter 19 år, har han äntligen sluppit ur faderns hårda grepp och har kunnat återförenas med sin mor. Men Migrationsverket ger honom inte uppehållstillstånd. Ska modern förlora sitt barn igen? Hur resonerar de? Jag baxnade när jag hörde detta på ABC lokalnytt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:08 EM | Google

Citeringsteknik i mail

Jag är nog lite skadad av att vara med på mailinglistor där de har stenhård koll på att medlemmarna använder rätt teknik när mail besvaras. Använder man inte vad som anses vara korrekt citeringsteknik i mail blir man ofta halshuggen jämns med fotknölarna. I alla fall grymtas och gnölas det lite, eller rättare sagt ganska mycket.

Så av gammal vana använder jag ofta denna citeringsteknik i privata mail. Jag vet att många föredrar att lägga sitt svar överst eller underst i ett mail. En del företag har den outtalade policyn att svaret alltid ska ligga överst och därefter följer hela texten i mailet man besvarar som en slags referens. Den varianten är bättre än att göra detsamma men lägga svaret längst ned. Det kan bli ett jäkla scrollande innan man kommer ned till svaret, vilket ju är det mest intressanta för den som sänt ett mail och vill läsa svaret.

Den teknik som jag använder och som förvånade en person i går är denna, som jag visar exempel på nedan. Jag trycker på Reply och går in och tar bort överflödig text (inte så att texten är oväsentlig, men kanske vissa partier inte behöver ligga med i mitt svar), lägger in mina svar under den text jag svarar på och den texten brukar ofta i mailklienten markeras med >.

---------------------------
Xxxx wrote::
> Jag tycker att det är rätt att göra så.

Jag tycker inte det, men jag förstår din tanke.

> Dessutom vill jag fråga dig en sak som jag undrat på länge.
> Du kan väl svara på frågan om du vill.

Nej, jag har ingen lust att utveckla det just nu.
Vi tar det lite senare.

Vi hörs!

mvh

Annica
---------------------------

Är det fler än jag som skriver privata mail och använder samma regler där som för mailinglistor? Eller är jag totalindoktrinerad av petiga listmarodörer :).

Referenser:
Nätvett
RFC 1855

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:41 FM | Google

Putin måste ta sitt ansvar

Omvärlden har tidigare haft en ganska passiv syn på det långvariga kriget och oroligheterna i Tjetjenien de senaste åren. Kraven på att Ryssland och president Putin en gång för alla avslutar kriget kommer att växa efter massakern i Beslan.

Tyvärr måste jag nog hålla med DN:s analys i denna fråga. Genom att kallblodigt och bestialiskt mörda så många barn som möjligt har terroristerna i Beslan uppnått sina syften - uppmärksamhet på problematiken i Tjetjenien.

Putin vill inte förhandla med terrorister. Här kommer han att få stöd från bland annat USA. Men frågan är om inte det ryska folket börjar bli trött på Putins oförmåga att lösa denna problematik, som hitintills kanske har ansetts vara en inrikespolitisk fråga i omvärldens ögon eller i alla fall har Putin hävdat att så är fallet.

Men Putin har ett lika stort ansvar i denna fråga, som faktiskt inte längre är en intern fråga för Ryssland, likt sina föregångare som exempelvis Jeltsin. De drivs av samma drivkrafter som USA gör i sin utrikespolitik. Olja. Tjetjenien har ett strategiskt läge genom sina rörledningar för olja och naturgas från Kaspiska havet till europeiska Ryssland.

Det finns en lång blodig historia av terror, även från statsmaktens sida. Tjetjenien är en islamisk delrepublik i Ryssland, en av de kaukasiska smårepublikerna i ett av Rysslands oroligaste hörn. Det var först efter långvariga krig som ryssarna lyckats besegra dessa bergsfolk och tjetjenerna var bland de sista som kuvades på 1850-60-talet.

Tjetjenerna har ända in i vår moderna tid levt kvar i ett feodalliknande klansamhälle. De har alltid motvilligt underordnat sig den ryska överhögheten. Tjetjenerna bevarar fortfarande än i dag minnet av sin frihetskamp mot Tsarryssland. De har inte heller glömt de bittra erfarenheterna av Stalins massdeportering av tjetjener, då en tredjedel av det tjetjenska folket utplånades.

Efter Sovjetunionens upplösning 1991 så utropade Tjetjenien sitt oberoende och vägrade att ansluta sig till det nya ryska unionsavtalet och kommunistregimen störtades i Tjetjenien. Landet utropade sin självständighet under nationalistledaren Dzjochar Dudajev. Han bekämpades dock av beväpnade rebeller inom den tjetjenska oppositionen, som fick stöd av Ryssland. Frågan är hur många av dessa rebeller är det nu som vänt sig mot den hand som födde dem då? Hur många av dem är nu terrorister?

I slutet av 1994 sände Jeltsin ryska trupper till Tjetjenien för att kväsa upproret. Jeltsin väntade sig ett snabbt resultat. Men det blev ett blodigt krig, som lade Tjetjenien i spillror och har krävt upp till 100 000 liv. Ett krig som ännu inte har avslutats. Det finns hundratusentals ryska soldater stationerade där, som blir mer och mer korrumperade i sin tristess och ovilja att befinna sig där – det anses vara en nedgradering att placeras där för en rysk soldat.

Det var ett tungt arv Putin fick från Jeltsin. Men varför har inget hänt? Varför vill inte Putin medverka till fred?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:06 FM | Google

6 september 2004

Borgerlig osamsyn?

Den borgerliga fyrklövern kommer inte att bryta några könsorättvisor. De borgerliga partierna kan inte anses ha samsyn i feministiska frågor. Det talades mycket om att de olika borgeliga partierna skulle tvingas lägga en del hjärtefrågor åt sidan för att kunna samsas om ett gemensamt manifest. Folkpartiet ville inte ange vilka hjärtefrågor de skulle lägga på hyllan. När det gäller Centerpartiet tror jag att två av frågorna kommer att vara kärnkraftsfrågan och dess tidigare feministiska framtoning. Jag ogillade texten om att de minsann skulle byta den kollektivistiska synen på kvinnor mot en respekt för att kvinnor är individer precis som männen. Luddig och intetsägande skrivning, men det kanske var den punkten de hade svårast att komma överens om?

Aftonbladets ledare framför de tankar jag hade häromdagen.

Saxat ur ledaren:
Om männen stannade hemma med sina barn lika länge som kvinnorna skulle inte bara kvinnor få högre löner och bättre karriärmöjligheter. Då skulle också arbetsgivarna tvingas inse att män har lika stort ansvar hemma som på jobbet.....Kvinnors lägre löner och mindre makt beror inte på vilka arbetsgivare de har, utan på en samhällsordning som fortfarande förutsätter att män tar ansvar för det offentliga medan kvinnor sköter det privata.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:57 EM | Google

Utomjordingar?

Jakten på främmande intelligenser i rymden tog extra fart häromdagen när världens största radioteleskop snappade upp en avvikande signal. Men experter tror inte att det är någon utomjordisk intelligens som ligger bakom.

Intressant. Men det kan ju vara vad som helst, med tanke på hur mycket skräp vi människor lämnat kvar ute/sänt ut i rymden och den enorma matta av brus i olika varianter vi själva genererar här på jorden. Hade det funnit utomjordingar hade de redan varit här och sonderat terrängen antar jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:45 EM | Google

Svenska namn ger jobb

Rebin? Nej, tack.
Fredrik? Ja, välkommen!

Fyra studenter har ringt runt och sökt 366 lediga jobb på uppdrag av DN. De har jobbat i par, en med utländsk och en med svensk bakgrund och uppgivit likvärdiga meriter. Nu var det fyra manliga studenter, men jag misstänker att resultatet hade varit likvärdigt om det varit fyra kvinnliga studenter som gjort samma undersökning. Läs gärna artikeln jag länkar till ovan och läs arbetsgivarnas krystade ursäkter. Sorglig läsning.

Det är skrämmande att det ska betyda så mycket vad man heter och inte vad man kan, utan att den som bedömer ens har sett personen. Jag förstår de som i desperation över att aldrig få ett jobb, eller ens kallad till en jobbintervju, byter ut sitt namn till ett mer svenskklingande. Men så ska det väl inte behöva vara? Det vore intressant med en liknande undersökning för att utröna om åldern spelar roll. Här slänger jag över en boll till DN :).

Minst 6.000 människor utan uppehållstillstånd utnyttjas olagligt på den svenska arbetsmarknaden varje dag, enligt Röda korset. Klarspråk...de är svenska slavar. Här duger de plötsligt som arbetskraft, men det är kanske logiskt? Slavarna jobbar för en urusel lön, mellan fyra och tjugo kronor i timmen. Då spelar det ingen roll om de heter Rebin istället för Fredrik.

En av de som hamnade som slav i Sverige var en kvinna som flydde från Iran för att slippa ett tvångsgifte. Hon fick avslag efter avslag på sin asylansökan. Jag förstår om hon inte ville åka hem igen om ett tvångsgifte är vad som väntade henne. För att överleva var hon hänvisad till att jobba under slavliknande förhållanden. Nu har kvinnan fått uppehållstillstånd, en vinstlott i vår svenska asylansökningstombolan. Men då kanske hon hamnar i den andra tombolan, där ett icke svenskklingande namn ofta innebär en nitlott.

Det är inte lönt att klaga på varken lön eller arbetsförhållanden, för då lär arbetsgivaren hota med polis, vilket är liktydligt med avvisning, eller avsked. Även barn omfattas av denna slavhandel. Här har polisen lite att göra tycker jag, men det är väl inte så högt prioriterat. Det gäller ju inte svenskar......? Må jag ha fel här.

Lite ironiskt är det att Sverige har fått betyget att det är världens bästa land för anställda, enligt en rapport från ILO, Internationella arbetsorganisationen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:02 FM | Google

Uppgradera

Jag blir lite sugen att uppgradera till MT version 3.11 efter att ha läst hakan.blogg. Fast det verkar vara särdeles bökigt? Jag får fundera på saken....

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Google

5 september 2004

Finnkampsmassaker

Detta var den roligaste finnkamp jag någonsin tittat på. Ska jag vara ärlig beror det på att det faktiskt är den första finnkampen jag överhuvudtaget sett från start till slut. Vadan detta nyvaknade intresse? Våra underbara stjärnskott inom friidrotten såklart, annars skulle jag nog inte ha kikat på spektaklet. Det var en total massaker av finnarna, både de kvinnliga och manliga svenska friidrottarna var suveräna.

Jag tror att jag behövde lite mental semester och det har jag fått nu i helgen genom att agera soffpotatis. Vi har suttit och hejat, skrattat och tjoat framför TV:n. Allt annat har varit bortglömt. Men det finns kvar....det märkte jag när jag nu läste tidningarna. Men ibland måste man få vara bara sig själv närmast.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:12 EM | Google

Lättnader i PUL

En utredning har föreslagit lättnader i PUL. Tanken är att vanlig löpande text ska undantas från de flesta av PUL:s hanteringsregler, men en missbruksregel ska införas; om någon förtalas, förföljs eller skandaliseras så ska lättnaderna i PUL inte gälla.

Datainspektionen befarar att de kommer att få mycket att göra. Men de är tillsynsmyndighet och ska hantera missbruk av PUL och inte bara slentrianmässigt skriva av anmälningar och hänvisa till Ramsbro-domen. Datainspektion knorrar över att lagstiftaren i förslaget om lättnader i PUL via missbruksregeln har överlämnat till Datainspektionen att avgöra vad som är tillåtet eller inte när det gäller Internetpubliceringar. Men eftersom Datainspektionen är den enda myndighet som människor, som upplever att deras integritet kränks på nätet, kan vända sig till är det väl minst sagt rimligt att Datainspektionen hanterar dessa anmälningar på ett korrekt sätt. Om de vill undandra sig ansvaret så innebär det att att dessa ärenden i fortsättningen faller mellan två stolar – rakt ut i tomma intet.

I Ramsbrodomen slog Högsta domstolen fast att personuppgiftslagens undantag för "uteslutande journalistiska ändamål" ska omfatta alla medborgare. Inte enbart yrkesverksamma journalister vid grundlagskyddade medier. Därmed ska det stå var och en fritt att på nätet "informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten". Likaså att publicera namn och andra personuppgifter på nätet, utan att hamna i konflikt med PUL. Det gäller även "sådana åsikter och tankar som kränker, chockerar eller stör".

Räcker det att skriva på första sidan att en hemsida har ett journalistiskt syfte? Räcker det att skriva att hemsidans syfte är att föra debatt om en viktig samhällsfråga? Vem avgör vad som är journalistiskt syfte? Vem avgör om det är en debatt som förs om en viktig samhällsfråga? Vart går gränsen för när innehållet inte längre informerar, utövar kritik och väcker debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten? Vem avgör när denna gräns är nådd? Vem avgör att åsikter och tankar som kränker, chockerar eller stör inte kränker den personliga integriteten? Vem avgör när syftet med hemsidan egentligen är något helt annat?

För i många fall är syftet något helt annat med en del hemsidor än att informera, utöva kritik och väcka debatt och den problematiken går inte att komma undan. Att publicera en hemsida kräver bara några musklick och vederbörande kan därmed snabbt och till en obetydlig kostnad nå ut till ett i princip obegränsat antal personer i hela världen. Förutsättningar finns därmed på ett helt annat sätt än tidigare innan Internet fanns att bedriva målmedvetna och effektiva personangreppskampanjer, vars enda syfte är att kränka någon eller några och frånta dem deras heder och ära. Konsekvenserna av en dylik kampanj på Internet kan därmed i många fall bli förödande för de som blir utsatta för detta. Lagstiftningen hänger inte riktigt med här.

Tendensen att göra hemsidor som medvetet kränker andra människors integritet har ökat. Detta är ett problem som kommer att växa och om inget görs kommer Internet att bli ett elektroniskt Vilda Västern. Blir du osams med din förra partner? Häng ut henne/honom via bilder på Internet med glåpord och kränkande kommentarer. Vårdnadstvister luftas offentligt på nätet och ingen tycks tänka på att barnens integritet därmed också kränks samtidigt med den förälder som utsätts för detta. Människor som lever med skyddad identitet hängs ut. Blir du osams med någon på nätet, häng ut den personen på anslagstavlor och andra forum, på e-postlistor och på hemsidor med namn och bild samt uppdiktade lögner. Blir du felbehandlad, häng ut doktorn med bild, hemadress och telefonnummer. Har den lokala politikern tagit ett beslut som inte faller dig på läppen är det bara att göra en hemsida som hudflänger politiken i sin yrkesroll och även som privatperson. Pedofiler eller påstådda pedofiler hängs ut med bild och personuppgifter på hemsidor och ingen hänsyn tas till om de ens är dömda för de brott de anklagas för.

När det gäller yrkesverksamma journalister finns det en pressetik som följs strikt av de flesta seriösa journalister. Det är Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Svenska Tidningsutgivareföreningen, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB, Utbildningsradion AB och Radioutgivarföreningen som har tagit fram denna pressetik. Den som anser sig vara illa behandlad, kränkt eller omskriven på ett felaktigt sätt kan vända sig till Pressombudsmannen och Pressens Opinionsnämnd bedömer pressetiska frågor. TV och radio har en liknande instans som kallas Granskningsnämnden.

Pressetiken kräver att man som yrkesverksam journalist ska ge korrekta och allsidiga nyheter. Sakuppgifter ska kontrolleras. Läsaren ska beredas möjlighet att kunna se skillnad på faktaredovisning och kommentarer. Bemötanden och andra genmälen ska publiceras. Felaktiga uppgifter ska redovisas genom rättelser. Den personliga integriteten ska respekteras. Man ska vara sparsam med bilder. Man ska höra bägge sidor. En person, som utpekas som misstänkt, ska alltid betraktas som oskyldig om inte fällande dom föreligger. Man ska vara försiktig med namn. Detta var bara kort en översikt av vad en yrkesverksam journalist har att ta hänsyn till.

När det gäller s.k. journalistisk utövad av icke yrkesverksamma "journalister" och som omfattas av undantaget i Ramsbrodomen finns inte liknande regler/lagar. När det gäller icke yrkesverksam "journalistik", vilket vem som helst kan hävda att de har utfört numera på vilken hemsida som helst på Internet (hårt draget), finns inga nämnder, ombudsmän och eller andra instanser att vända sig till, förutom då Datainspektionen, som numera tolkar Ramsbrodomen väldigt generöst. Visst lär de få mer ärenden att hantera om de inte slentrianmässigt hänvisar till Ramsbro-domen. Men då får de väl ges resurser att hantera detta. För i grund och botten är det väl mer viktigt att människor får hjälp och att journalistisk verksamhet på nätet sätts under lupp vid missbruk och att begreppet god publicistisk sed även införs på hemsidor?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:32 FM | Google

4 september 2004

Spännande finnkamp

I dag har jag bara softat. Datorn har stått mest och surrat på tomgång. Jag har njutit av höstsolen, tyvärr går solen så lågt nu att det bara är sol några timmar mitt på dagen innan stortallarna skuggar solen för resten av dagen på tomten. Men det känns att det är höst, kvällar och morgnarna är dimmiga och kylslagna. En resa till solen vore inte dumt känns det som.

Jag har kollat in Finnkampen där Sverige går vidare till morgondagens tävlingar med försprång både på dam och herrsidan. Det blir en spännande slutspurt i morgon som jag bara måste se.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:24 EM | Google

Svårt att hajja tugget

http://uttryck.webb.se/
Du hade rätt på 18 av 30 frågor.
En person på över 30 år ska vara
STOLT om han/hon har över 10 rätt.
Asså - det är svårt att hajja tugget.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:17 FM | Google

3 september 2004

Respektlöshet

Att sommaren hör ficktjuvar till är ingen nyhet. Året sommar har det varit rekordmånga ficktjuvar i farten i storstäderna, företrädesvis i Stockholm.

Men i år har ficktjuvarna specialiserat sig på äldre människor. Det är lågt, mycket lågt. Vart har respekten för äldre tagit vägen?

Så ett lappkast till något allvarligare.

Respekten för barn. Respekten för människoliv. Hur i helskotta kan man ta barn som gisslan? Hur kan man döda ett barn med berått mod? Flera barn. Än är inte dramat slut. Än verkar ingen veta vad som riktigt hände och vad som gick fel. Än har vi inte fått facit. Vi kanske aldrig kommer att få ett ärligt svar på hur många barn och vuxna som dödats. De ryska myndigheterna vill nog mörklägga det hela så långt det går. Inga siffror hitintills om hur stor gisslan var har stämt verkar det som.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:41 EM | Google

Fredagsfyran v.36

Jag är en nyfiken person, därav detta förslag till veckans Fredagsfyra.

1. Hur många bloggar läser du i genomsnitt om dagen?

Det varierar, men jag försöker dra igenom min egen länklista och spanar av i mån av tid de länkresurser som finns i samma lista. Jag föredrar de länkresurser som visar rubrikerna på nytillkomna inlägg för det är lättare att se om det kan tänkas vara av intresse och har på så sätt upptäckt många nya bloggar.

2. Brukar du kommentera inläggen i andras bloggar, samt läser du andras kommentarer?

Jag läser ofta kommentarerna, det blir som en slags komplettering till själva texten. Jag försöker att kommentera om ämnet intresserar mig och jag tycker att jag kan tillföra något eller i alla fall har något att säga om vad texten handlar om. Men som jag skriver nedan på fråga 4 är det inte alltid jag törs kommentera.

3. Tycker du att kommentarer i din egen blogg gör bloggandet roligare?

Helt klart. Visst gör kommentarerna bloggandet roligare. Skulle det gå några dagar och jag inte skulle få en enda kommentar skulle jag nog börja fundera på om jag skriver så oengagerat eller uruselt att ingen ens orkar säga bu eller bä.

4. Kommenteras det för lite eller för mycket i bloggarna? Eller tycker du att kommentarerna inte fyller någon funktion överhuvudtaget?

Visst fyller kommentarerna en funktion. En blog utan kommentarsfunktioner är ingen riktig blog i mina ögon. Jag tycker nog att det skulle kunna kommenteras lite mer än vad som görs. Det finns vissa bloggar som nästan aldrig får kommentarer och det undrar jag över ibland. Men jag misstänker att andra kanske känner samma sak som jag gör inför en del lite mer faktabaserade bloggar, att jag inte törs kommentera eftersom skribenten är så initierad och jag får lite dåligt självförtroende och tycker att jag inte kan tillföra något. Men jag försöker komma över den känslan eftersom jag själv tycker om att få kommentarer på det jag skriver, så tänker jag som så att det gör nog de allra flesta andra också. Jag kan inte göra mer än att göra bort mig och det bjuder jag på :).

Jag tycker att det är roligt om kommentarerna kommenteras av skribenten själv, någon gång i alla fall. Om det är sällan eller aldrig att kommentarer i en blog får någon som helst form av återkoppling upplever jag det som om skribenten är ointresserad av kommentarer överhuvudtaget och det känns lite ensidigt. Trackbackfunktionen är också bra, men den är lite krångligare att använda då många bloggar inte har den funktionen eller det är svårt att hitta trackback-urlen.

Vissa texter jag har skrivit har jag tänkt när jag publicerat dem; att nu kommer många att protestera eller ha synpunkter på det jag skrivit, men inte en enda kommenterar texten. Det är ganska oförutsägbart, för min del, vilka texter som kommenteras eller inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:59 EM | Google

WinZip

Många använder WinZip misstänker jag. Detta kanske kan vara av intresse. Säkerhetsbrister lämnar Winzip öppet för attacker, enligt IDG. Detta gäller Winzip 9.0 och tidigare versioner. Nu finns en uppdatering WinZip 9.0 SR-1 Upgrade som dessutom innehåller en ny funktion som varnar användare när de försöker köra potentiellt farliga filer inifrån Winzip.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:15 FM | Google

Småbarnspappor varslas

Småbarnspappor förlorar jobben.

Fler och fler nyblivna manliga småbarnsföräldrar får sparken vid nedskärningar vid småföretag i Norrbotten, trots att de har flera gånger längre anställningstid än de som får vara kvar.

Förklaringen till det är de nya LAS-reglerna som ger företagen rätt att undanta två anställda vid uppsägningar. Nu slår Handelsanställdas förbund larm om det som facket upplever som ett missbruk av reglerna.

– Det här innebär att män med lång anställningstid riskerar att slås ut från arbetsmarknaden. De får barn och sedan förlorar de sina anställningar, säger Handels ombudsman i Luleå.

Huvaligen! Så får det väl inte gå till? Detta innebär ju att männen kommer att halka efter både lönemässigt och får sämre möjligheter på arbetsmarknaden.

För sjuttont tanter, se till att ni delar föräldraledigheten och VAB (vård av barn) så att detta oskick försvinner. Så här får det ju inte bara vara. Tar ni kvinnor ert ansvar så kommer nog detta ofog att ständigt och jämt diskriminera män försvinna och dessutom tror jag att männen kommer att vinna på det rent lönemässigt.

// Annica Tiger - vaknade i upp- och nedvända världen idag

Annica Tiger 7:29 FM | Google

2 september 2004

Pappor ta ledigt!

Pappor ta ledigt! Det är bra att män tar upp detta till diskussion, även om jag misstänker att det inte lär vara så många som skriver på pappamanifestet. En debatt initierad av män kanske tilltalar andra män mer än om kvinnor skulle ha gjort detsamma? För det är en viktig fråga. Hur ska män uppmuntras att ta ut föräldraledighet?

Argumenten som framförs i uppropet är ovanligt vettiga. Pappor som tar ut mer föräldraledighet är bättre förebilder för sina barn. Barnen lär sig att mamma och pappa är lika viktiga, både hemma och på jobbet. Statistik visar att män som inte tar ut föräldraledighet skiljer sig oftare och efter skilsmässan tenderar de att få sämre kontakt med sina barn. Detta har jag skrivit om tidigare i min gamla Reload, så det känns så uttjatat. Det känns fräschare när män börjar komma med samma argument.

Fast det handlar i grund och botten inte bara om att papporna ska ta ut fler föräldraledighetsdagar. Pappor ta ansvar! Papporna måste finnas närvarande inte bara under spädbarnsåren utan resten av barndomen. En pappa måste engagera sig i vardagstrivialiteterna och får inte överlämna det till kvinnan av bekvämlighetsskäl. Det handlar om läxläsning, boka tid hos läkare, köpa kläder, skjutsa till olika aktiviteter, gå på föräldramöten, klippa tånaglar, läsa sagor, krama och pussa, visa barnet sin kärlek, byta och tvätta nedkissade byxor och allt vad nu ett barn behöver för vård och omsorg upp till mogen ålder.

Veckans bajsblöja får detta uttalande på SvD:s ledarsida:
– Vi får heller inte glömma att kvinnor är däggdjursmödrar. Som alla däggdjur bär vi, föder, ammar och har huvudansvar för avkommans överlevnad under tidiga år. Detta är något som de flesta kvinnor upplever positivt, om inte samhället intalar dem att det är fel att känna så.

Må blöjan vara full med bajs. Med en sådan inställning kan vi återgå till grottlivet. Man slår kvinna i huvudet med påk, drar bytet i håret till grottan och sätter på'na. Man drar järnet. Kvinna drar nitlotten.

Vi kan inte äta kakan och tro att vi kan ha den kvar. Till de kvinnor som inte vill att mannen ska ta ut allt för många föräldradagar då de vill ha dem själva, av olika skäl – säger jag bara:
– Vi kan inte skrika på jämlikhet och inte själva bidra till att det ska komma till stånd. Släpp in männen. Låt männen delta. Låt männen ta ansvar. Ställ gärna krav, men inte bara på mannen utan på dig själv.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:05 EM | Google

Roliga reklamsnuttar

Jag fick mig några goda skratt och om du tycker att det är precis vad du behöver just nu så surfa över till Researcher. Ett gott skratt förlänger livet sägs det :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:14 EM | Google

Våldspornografi

Porrtidningar säljs det sådana nuförtiden? Porrfilmer är en stor genre. Men porrtidningar? När jag var liten minns jag att det fanns porrtidningar som Piff och Paff. De var ganska oskyldiga vad jag minns om jag ska jämföra med vad som finns ute på nätet numera. På Internet verkar alla varianter finnas och fler därtill.

Våldspornografi finns på sajter som Hangingbitches och Necrobabes. Ruggiga namn. Tydligen har de sina besökare eftersom de finns. Frågan är hur nyttigt är det att konsumera sådan här porr? Finns det risk att påverkas? Om fantasin flyter ihop med verkliga livet kan kanske drifterna som väckts omsättas i praktik?

Detsamma gäller barnpornografi. Nu är barnporr olagligt, men jag kan tänka mig att vissa varianter av hemsidor som Hangingbitches och Necrobabes kan tänkas befinna sig i en gråzon. Det beror på hur bilderna och filmerna producerats. Lik får ej skändas. Fysiskt våld får ej användas om den utsatta människan ej är frivilligt med på det hela.

Storbritannien och USA ska gemensamt försöka att stänga ner webbplatser där det förekommer särdeles extrem pornografi. Detta efter ett uppmärksammat mordfall, där en ung kvinna från Brighton blev strypt av en man som ofta besökt våldspornografisajter.

Jag tror nu inte att de kommer att lyckas, men det är bra att de försöker agera och få bort de mest extrema hemsidorna. Här föreligger samma problematik som med själmordshemsidorna typ www.freep.com/suicide/suicide_methods.htm, www.suicidemethods.net och www.satanservice.org/coe/suicide/guide, risken att människor far illa av den spridda informationen – både besökare, användare och de som medverkar.

Moraltant kanske några kommer att kalla mig. Men FINE! Det kan jag ta. Internet är en guldgruva att ösa information ur. Sök och du finner. Men allt kanske inte ska vara så lättillgängligt? Jag tänker då på barn och ungdomar som är lättpåverkade och framförallt psykiskt instabila personer (oavsett ålder). Men mycket av det som exponeras på Internet skulle inte accepteras i samhället för övrigt och heller inte förekomma i andra media.

Det feministiska nätverket Konspirationen ska inom kort, enligt Stockholms Fria Tidning, lämna 1.500 namnunderskrifter till butikskedjorna Pressbyrån och Seven Eleven, med krav på att de slutar sälja tidningar som Slitz och Café. Det kanske vore bättre om de lade ned tid och energi på att försöka få stopp på sidor som nämns ovan, eller varför inte be affärerna sluta sälja Frida, Vecko-Revyn (för unga flickor) och Tara (för mogna kvinnor), exempel på tidningar som cementerar gamla könsroller.

De som köper Slitz och Café vet vad de köper (bilder på bimbos som frivilligt viker ut sig) och de vet vad de får för pengarna (nakna kroppar och kanske något att titta på när de drar en handtralla). Det är frågan om köparna av Frida, Vecko-Revyn och Tara vet vad de får för pengarna? Ofta i dessa tidningar är bildspråket lika förrädiskt kvinnoförnedrande och innehållet handlar om kvinnor som "grupp". Kvinnor och tjejer förutsätts vara intresserade av att sminka sig (för att behaga mannen), klä sig sexigt (Power-slampa) och framförallt är det mycket fokus på vikt och bantningshysteri i dessa tidningar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:48 FM | Google

1 september 2004

Envisa spammare

Envis liten rackare, buy-cialis.ws. Med någon timmes mellanrum och i intervaller på var tredje minut sedan 2004.08.31 03:48:46 har någon otröttlig individ eller måhända ett script (det kanske finns färdiga program till detta rentav) spamma min blog 112 gånger och nekats då urlen som finns i spammet är inlagd i Blacklist och först 2004.09.01 02:43:55 slutade spamförsöken. Don´t take NO for an answer? Eller något ditåt? Det har varit från samma IP-nummer hela tiden så jag slängde iväg ett mail till den abuseavdelning det stod att man skulle kontakta vid abusefrågor. Det kan ju vara så att någon obehörig använder deras servrar eller så är det någon av deras kunder, det får de kolla upp om de nu orkar bry sig.

Det kan inte bara vara min blog spammaren försöker lägga in kommentarer i. Då börjar jag fundera på hur många stackars ettor och nollor som sänds fram och tillbaka på nätet helt i onödan. Om man adderar alla dessa ettor och nollor lär det väl bli x antal. Vart går gränsen för när nätet i stort kan tänkas påverkas negativt (bli slött alternativt överbelastat) av alla dessa spamaktiviteter som pågår dygnet runt via spammail (som sägs vara uppe i orimliga 70% av folks mailskörd om de inte har spamfilter på sin webserver eller i sin dator), spaminlägg i gästbocker, spaminlägg i forum och som här, försök att spamma bloggar?

Det kanske är dags att börja ta betalt för utgående och eventuellt ingående trafik? Det kostar i princip inget att sända hundratusentals spammail i dagens läge. Men om de som äger fibrerna och ISP:arna började ta betalt för det som sänds ut i form av ettor och nollor på nätet skulle det kunna påverka spameländet? Jag har inte kunskaper nog att svara på den frågan. Men fundera går ju alltid bra.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:21 EM | Google

Sönderrostat avgasrör

Jag besiktade min Skoda Felicia i dag. Besiktningsprotokollet fick en sådan söt röd lapp, "Fordonet har underkänts vid kontrollbesiktning". Det kan jag förstå när avgassystemet har rostat sönder så att man kunde sticka in fingrarna på flera ställen :). Enligt besiktningskillen lär det trilla av vilken dag som helst och det gjorde att jag lättade lite på gasen på hemvägen på E18. Det vore penibelt att tappa det på motorvägen och framförallt trafikfarligt för efterföljande trafikanter. Om en vecka får bilen ett nytt avgassystem.

Jag tycker att bilprovningen är bra. Definitivt för sådana som mig som inte meckar med bilen själv, förutom då att jag byter strålkastarlampor själv (förunderligt lätt att göra på min bil), kollar oljan och fyller på spolarvätska vid behov. Att kika under bilen har aldrig fallit mig in att göra, men det kanske är dags att börja göra det. Det är surt att behöva åka och göra en ombesiktning, men det är bara att bita i det sura äpplet och konstatera att det är mitt eget fel och ingen annans.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:36 EM | Google

Intimkirurgi

Intimkirurgi - kroppsmode eller rättvisefråga?

– Om män födde barn och genomgick en dramatisk förlossning med skador, då skulle de kräva att bli reparerade.

Det behöver inte alltid vara en förlossningsskada som kvinnor söker hjälp för. Det kan vara blygdläppar som är så stora att de hindrar kvinnan i hennes vanliga liv och då tycker jag inte det kan hänföras till kroppsmode. En man med en förstorad pung som gör att han inte kan sitta upp på en häst, cykla, sitta bekvämt eller på annat sätt får sitt liv radikalt inskränkt skulle nog inte ge sig, utan ställa krav att få detta korrigerat via sjukvården misstänker jag.

Att föda ett eller flera barn kan innebära skador i kvinnans genitalier. Ringmuskulaturen kan skadas. Kvinnan kan få en förslappning av blåsmuskulaturen. Kvinnan kan få bristningar i underlivet och ofta klipps de upp för att undvika detta. Både bristningarna och klippen kan sedan orsaka problem i form av stram ärrbildning och flikar i underlivet. Äldre kvinnor kan få problem med framfall.

Tvärsnytt (jag såg inslaget i morgonens reprisering av gårdagens Sverige Nu) hade ett inslag om Lena som har fött två barn och sprack upp mycket i underlivet när hon födde hemma. När hon försökte få hjälp på sitt sjukhus i Mellansverige blev hon inte tagen på allvar.

– Har du ont av det här?

Den frågan fick Lena och den kunde hon inte svara ja på. Att hon upplevde att hon trasig och hade svårt att springa och hoppa för att hon upplevde det som att vaginan inte höll ihop var inget skäl för en operation. Till slut gick hon till en privat klinik som opererade ihop henne för arton tusen kronor.

De som nu inte har dessa pengar? Ska de lida pin? Jag tycker inte att detta är ett lyxproblem eller har något med kroppsmode att göra. Det handlar om rätt att få skador efter förlossningen korrigerade. Bryter jag en arm blir den gipsad, utan frågor. Skulle en man få sin penis amputerad skulle läkarna försöka få den ditsydd igen. Blir vaginan eller omgivande vitala muskler skadad vid en förlossning ska det givetvis korrigeras av sjukvården.

Däremot försnävningskirurgi när kvinnor bara vill opereras för att mannen ska uppleva henne som trängre och snävare är inget som sjukvården ska belastas med. Det ska bekostas av egna medel. Ett bra sätt att undvika detta är att hålla musklerna i slidan i trim via knipövningar.

Tillägg 18:50.
Yukio blev lite oroad av min text. Det var inte meningen. Men som jag skrev i hennes blogg och även i kommentaren här så är det ett fåtal som drabbas av dessa komplikationer. Men detta är inget som det kanske talas så högt om. Men även sådant här måste man kunna skriva om tycker jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:03 FM | Google

USA:s hybris

Actionhjälten och superstjärnan Arnold Schwarzenegger gjorde ett bejublat framträdande på republikanernas partikonvent i Madision Square Garden i New York. Bara det att en B-skådis har lyckats bli guvenör är väl en del av den amerikanska drömmen, själv tycker jag det bara är förunderligt.

Nu är jag ingen som förespråkar en politisk elitism eller anser att bara intellektuella och akademiker kan komma ifråga på politiska poster. Men en B-skådis som blivit guvenör bara för att han är just en populär B-skådis får mig att bli mörkrädd.

– Det här är som att vinna en Oscar - som om jag visste hur det skulle kännas, sade kroppsbyggaren som blev actionhjälte, som blev Kalifornienguvernör med sin omisskännligt tyska brytning när lugnet så småningom lade sig.

– Tror ni att USA, och inte FN, är bäst för demokratin, då är ni republikaner.

God bless America var mantrat på kongressen. Jag säger må Gud bevara oss från USA. Må Gud bevara USA från republikanerna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:58 FM | Google