« Putin måste ta sitt ansvar | Startsidan | Moment 22 i en Kafka-roman »

7 september 2004

Citeringsteknik i mail

Jag är nog lite skadad av att vara med på mailinglistor där de har stenhård koll på att medlemmarna använder rätt teknik när mail besvaras. Använder man inte vad som anses vara korrekt citeringsteknik i mail blir man ofta halshuggen jämns med fotknölarna. I alla fall grymtas och gnölas det lite, eller rättare sagt ganska mycket.

Så av gammal vana använder jag ofta denna citeringsteknik i privata mail. Jag vet att många föredrar att lägga sitt svar överst eller underst i ett mail. En del företag har den outtalade policyn att svaret alltid ska ligga överst och därefter följer hela texten i mailet man besvarar som en slags referens. Den varianten är bättre än att göra detsamma men lägga svaret längst ned. Det kan bli ett jäkla scrollande innan man kommer ned till svaret, vilket ju är det mest intressanta för den som sänt ett mail och vill läsa svaret.

Den teknik som jag använder och som förvånade en person i går är denna, som jag visar exempel på nedan. Jag trycker på Reply och går in och tar bort överflödig text (inte så att texten är oväsentlig, men kanske vissa partier inte behöver ligga med i mitt svar), lägger in mina svar under den text jag svarar på och den texten brukar ofta i mailklienten markeras med >.

---------------------------
Xxxx wrote::
> Jag tycker att det är rätt att göra så.

Jag tycker inte det, men jag förstår din tanke.

> Dessutom vill jag fråga dig en sak som jag undrat på länge.
> Du kan väl svara på frågan om du vill.

Nej, jag har ingen lust att utveckla det just nu.
Vi tar det lite senare.

Vi hörs!

mvh

Annica
---------------------------

Är det fler än jag som skriver privata mail och använder samma regler där som för mailinglistor? Eller är jag totalindoktrinerad av petiga listmarodörer :).

Referenser:
Nätvett
RFC 1855

// Annica Tiger

Annica Tiger september 7, 2004 10:41 FM