« Moment 22 i en Kafka-roman | Startsidan | 2800 övervakningscentraler »

8 september 2004

Sitta på två stolar

Det kan inte vara lätt att vara försvarsadvokat. En åklagare har en klar roll. Åklagaren ska utreda, åtala och vid rättegång bevisa den svarandes skuld.

Men en försvarsadvokat sitter ibland på två stolar beoende på om det är svarande eller kärande som anlitat advokaten. Det kan bli lite kluvet misstänker jag och definitivt för rättens övriga ledamöter, om de en dag hör advokaten plädera för en sak och i ett liknande mål nästa dag pläderar för en helt annan sak.

Hur rättens ledamöter påverkas eller icke påverkas av detta faktum vet jag inte. Men visst verkar det lite underligt i mina ögon. Det borde finnas advokater som specialiserar sig på att försvara käranden respektive svaranden, så slipper vi detta "sitta på två stolar samtidigt"-syndrom.

Expressens artiklar om en kändis sjukdom var ”hänsynslösa”. Men Se & Hörs rapportering om ryktena kring en kändis var ”försvarlig”. Dessa olika linjer kommer samma advokat att driva i de kommande förtalsmålen i Stockholms tingsrätt.

Men jag ser ingen skillnad i de två fallen. Att publicera rykten som sanningar är inte förenligt med god publicistisk sed. Att publicera uppgifter om människors sjukdomar (mot deras vilja) är inte heller god publicistisk sed. Jag hoppas att ingen av dessa som är inblandade i dessa två rättegångar blir drabbade av att advokaten sitter på två stolar.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 8, 2004 6:26 FM