« Sitta på två stolar | Startsidan | Blandkompott »

8 september 2004

2800 övervakningscentraler

Ericsson samarbetar med China Mobil. Antalet sålda mobiler ökar i rasande takt. Det skulle rent hypotetiskt kunna innebära en viss frihet för de kinesiska medborgarna att kunna kommunicera fritt med varandra. Det är även detta Ericsson vill betona och genom detta rättfärdiga sina affärer med Kina. Det är en stor marknad och det finns en stor potential till att göra mycket lönsamma affärer.

Men mobiltrafiken är övervakad. Det finns 2.800 övervakningscentra som kontrollerar mobiltrafiken. De ska filtrera bort exempelvis pornografi, men används givetvis till att kontrollera annat som inte faller de kinesiska myndigheterna på läppen. SMS-meddelanden som innehållit orden Falun Gong kommer aldrig fram till adressaten. Vem eller vilka är det som bidragit med tekniken till dessa övervakningscentra?

Falun Gong är förbjudet i Kina, många av Falun Gong-utövare har kunnat gripas med hjälp av denna teknologi att filtrera mobiltrafiken. De som grips utsätts ofta för tortyr och en del går en bråd död till mötes. För mig är det ofattbart att så sker, men för de som bor i Kina är det bister verklighet.

Hur mycket vet Ericsson om detta? Har Ericsson bidragit med teknik till övervakningen? Hur mycket vill de veta om situationen i Kina? Kan de anses ha ett ansvar? Ericsson anser att detta är en debatt som ska föras mellan politiker och mellan olika länder och inget som Ericsson ska lägga sig i. Affärsetik är tydligen inget argument som anses vara applicerbart i detta fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 8, 2004 9:04 FM