« Nyhetsflödet | Startsidan | Ingen fredagsfyra »

21 september 2004

Bordellhärvan

Bordellhärvan från 1970-talet är på tapeten igen. Jag minns det som i går. En bordellmamma hade stora affärer i bland annat en lokal på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. I maj 1976 så slog polisen till mot verksamheten. Det framgick att två av de prostituerade var rena rama småflickorna, i 14-årsåldern, och de var de finaste "pärlorna" och de mest åtråvärda hos kunderna. Material beslagtogs som visade att många av kunderna var höga chefer på stora företag och jurister. Dagens Nyheter avslöjade i november 1977 att rikspolischefen Carl Persson i en hemlig promemoria noterat att justitieminister Lennart Geijer hade affärer med en av bordellmammans flickor. DN fick bita i det sura äpplet och tog tillbaka sina uppgifter efter några dagar. Varför? Vilka drog i trådarna?

Rikspolischefen hade i augusti 1976 lämnat över ett hemligt dokument till statsminister Olof Palme där sex välkända politiker och ämbetsmän pekades ut som bordellmammans kunder. Detta kom fram i offentlighetens ljus först 1978. De inblandade nekade då och de som lever i dag kommer att neka tills de dör antar jag. Säpo var inkopplade då en del av de prostituerade kom från Polen. Uppgifter i boken har verifierats av dåvarande Säpo-chefen.

I boken Makten, Männen, Mörkläggningen av Deanne Rauscher tas bordellhärvan upp igen. Det som är intressant är inte de i boken återigen namngivna kunderna i höga positioner utan mörkläggningen av det som skedde efter att skandalen uppdagats. Höga män skyddade höga män. Kan detta hända igen? Ja, det är jag övertygad om.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 21, 2004 7:59 EM