« Blandkompott | Startsidan | KGB »
9 september 2004
Super Size Me
Filmen Super Size Me är gjord av Morgan Spurlock som själv filmade sig när han levde på tre McDonaldsmål om dagen i en månad i USA. Resultatet blev att Spurlock gick upp 11 kilo i vikt, fick svåra leverskador, en sviktande potens och bröstsmärtor. Jag hörde i en intervju att han även blev deprimerad och mådde psykiskt dåligt, samt att han utvecklade ett behov av "junk-food". Det betyder att kroppen får ett sug efter fett och snabba kolhydrater. Rakt uttryckt - du blir beroende av junk-food.
McDonalds avfärdar dock filmen och menar på att ingen äter tre mål om dagen på McDonalds och företaget tycker att filmen ger en förenklad bild av det hela. Ja, jag kan förstå att de tycker så. Det kanske inte finns så många som äter tre mål om dagen på McDonalds, men det finns säkert många som äter snabbmat på en hamburgerrestaurang eller korvkiosk i alla fall minst en gång om dagen.
Jag äter på McDonalds kanske en gång om året. Jag äter pizza kanske en till två gånger om året och en korvkiosk har jag inte besökt på år och dag. Men jag är vuxen och jag är medveten om uttrycket "du blir vad du äter", jag blir i alla fall vad jag äter. Men i mina ögon vänder sig inte McDonalds sig till vuxna personer i sin marknadsföring. Det är barn och ungdomar som är deras målgrupp, även om de nu på grund av samhällsdebatten har börjat med salladsalternativ, morötter i små påsar och frukt. Men hur många barn och ungdomar väljer bland dessa nya alternativ? Hur många vuxna gör det?
McDonalds är en del av en livsstil hos många unga människor och barnen skolas in i detta via lockande erbjudande om Happy Meal, där en leksak ingår i priset.
När det gäller barnen har vi som föräldrar ett stort ansvar. Vi måste visa på att det finns god alternativ mat och inte ge efter för tjat om att gå på McDonalds alltför ofta. Det är nog svårare att styra sina ungdomar att inte följa med gänget när kosan styrs mot en hamburgerrestaurang. Men som förälder kan man i alla fall informera sina ungdomar om vad maten egentligen innehåller och försöka göra dem mer medvetna om vad de äter, hur de äter och varför de äter.
En läsk är rena rama sockerbomben. Vitt bröd i hamburgerbrödet är inte nyttigt, även om de försöker limma fast några sesamfrön eller vad det nu är som ligger på toppen på brödet. Hamburgaren i sig är inte så onyttig, om man nu inte väljer dressing och ketchup som tillbehör.
Många tycker att ansvaret alltid ligger hos den enskilda personen. Ja, i viss mån kan tyckas men jag går längre än så. Skolan och samhället har en roll. Skolan måste lära eleverna vad som är nyttigt eller inte. Socialstyrelsen med sin sex till åtta skivor bröd om dagen, har ni lagt ned verksamheten?
Inga snabbmatsrestauranger borde få etableras alltför nära skolor och dagis. Skolorna ska sluta sälja läsk och godis, de kan ha frukt som alternativ i stället och satsa på fler drickfontäner. Nu tycker nog många att jag börjar slira lite på vägen och är på gång att hamna i diket.
Men hur vi än vänder och vrider på det är det ett samhällsproblem att maten och dryckerna innehåller så mycket fett och socker. Snart finns det inte många livsmedel alls som inte innehåller socker. Socker vi egentligen inte har ett dugg behov av för att överleva. Själv försöker jag skippa raffinerat socker utan har börjat använda fruktsocker som alternativ. I kalla drycker behövs ytterst lite fruktsocker för att få sötma jämfört med raffinerat socker.
Det är inte en privat angelägenhet. Det är en angelägenhet för hela samhället. Diabetes och andra sjukdomar är ofta relaterade till vad vi stoppar i oss. Fetman börjar bli ett eskalerande problem och går allt längre ned i åldrarna. Fetma orsakar många sjukdomar, hjärtat belastas, lederna likadant och andra organ som lever och njurar tar stryk. Sjukvårdskostnaderna stiger i höjden i samma takt som vi svenskar blir bredare och bredare.
// Annica Tiger
Annica Tiger september 9, 2004 9:53 FM