« Roliga reklamsnuttar | Startsidan | Småbarnspappor varslas »

2 september 2004

Pappor ta ledigt!

Pappor ta ledigt! Det är bra att män tar upp detta till diskussion, även om jag misstänker att det inte lär vara så många som skriver på pappamanifestet. En debatt initierad av män kanske tilltalar andra män mer än om kvinnor skulle ha gjort detsamma? För det är en viktig fråga. Hur ska män uppmuntras att ta ut föräldraledighet?

Argumenten som framförs i uppropet är ovanligt vettiga. Pappor som tar ut mer föräldraledighet är bättre förebilder för sina barn. Barnen lär sig att mamma och pappa är lika viktiga, både hemma och på jobbet. Statistik visar att män som inte tar ut föräldraledighet skiljer sig oftare och efter skilsmässan tenderar de att få sämre kontakt med sina barn. Detta har jag skrivit om tidigare i min gamla Reload, så det känns så uttjatat. Det känns fräschare när män börjar komma med samma argument.

Fast det handlar i grund och botten inte bara om att papporna ska ta ut fler föräldraledighetsdagar. Pappor ta ansvar! Papporna måste finnas närvarande inte bara under spädbarnsåren utan resten av barndomen. En pappa måste engagera sig i vardagstrivialiteterna och får inte överlämna det till kvinnan av bekvämlighetsskäl. Det handlar om läxläsning, boka tid hos läkare, köpa kläder, skjutsa till olika aktiviteter, gå på föräldramöten, klippa tånaglar, läsa sagor, krama och pussa, visa barnet sin kärlek, byta och tvätta nedkissade byxor och allt vad nu ett barn behöver för vård och omsorg upp till mogen ålder.

Veckans bajsblöja får detta uttalande på SvD:s ledarsida:
– Vi får heller inte glömma att kvinnor är däggdjursmödrar. Som alla däggdjur bär vi, föder, ammar och har huvudansvar för avkommans överlevnad under tidiga år. Detta är något som de flesta kvinnor upplever positivt, om inte samhället intalar dem att det är fel att känna så.

Må blöjan vara full med bajs. Med en sådan inställning kan vi återgå till grottlivet. Man slår kvinna i huvudet med påk, drar bytet i håret till grottan och sätter på'na. Man drar järnet. Kvinna drar nitlotten.

Vi kan inte äta kakan och tro att vi kan ha den kvar. Till de kvinnor som inte vill att mannen ska ta ut allt för många föräldradagar då de vill ha dem själva, av olika skäl – säger jag bara:
– Vi kan inte skrika på jämlikhet och inte själva bidra till att det ska komma till stånd. Släpp in männen. Låt männen delta. Låt männen ta ansvar. Ställ gärna krav, men inte bara på mannen utan på dig själv.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 2, 2004 4:05 EM