« Män lyssnar bara på män? | Startsidan | Finns hemligheten i graven nu? »

29 september 2004

Ett land utan kvinnor

Vetenskapen är inte alltid till mänsklighetens tjänst. Mobil ultraljudsteknik har gjort det möjligt att snabbt och billigt könsbestämma foster, även för boende på landsbygden. Minst 35 miljoner flickfoster har aborterats i Indien under det senaste decenniet, enligt Amartya Sen (nobelprisvinnaren i ekonomi), enligt Stockholms Fria Tidning.

Patriarkaliska värderingar (samhällsskick där familjelivet och de familjerättsliga förhållandena präglas av att fadern har oinskränkt myndighet och även av att faderns släkt har företräde framför moderns släkt) är skälet till att kvinnofoster aborteras eller dödad vid födseln i Indien och i många andra länder.

Men i förlängningen, om detta fortsätter, kan det bli ett land utan kvinnor eller i alla fall ett land med många fler män än kvinnor, vilket kanske inte vuxna giftassugna män tycker är så praktiskt, i längden. Kvinnor på glasberget brukar det talas om, här lär det bli en drös ogifta män.

I den folkräkning som genomfördes 2001 i Indien syns detta i siffror, mellan 1981 och 2001 sjönk antalet kvinnor per 1 000 män drastiskt, från 978 till 927 och i vissa områden i norra Indien var fördelningen år 2001 den att det fanns 770 flickor på 1 000 pojkar i åldersgruppen upp till 6 år.

I en ny indisk film skildras denna problematik, i filmen "Ett land utan kvinnor" av Matrubhoomi. Jag tror aldrig jag har sett en film producerad i Indien, även om det nu produceras lika många (om inte fler) i BollyWood som i HollyWood – men denna film hoppas jag kommer till Sverige.

Liknande problematik finns i Kina, det har nog de allra flesta hört eller läst om. Kina har länge dragits med en oerhört snabb folkökning. Försök att hejda detta har gjorts genom att påbjuda en hög ålder för giftermål och hård barnbegränsning (normen har varit ett barn per familj). Abortbestämmelserna är eller har i alla fall varit mycket liberala. Flickor är mindre önskade och därmed har de därför aborterats eller dödads direkt efter födelsen. Kina är på väg att få ett stort mansöverskott – det går 117 pojkar på 100 flickor; i en del områden är det 130 pojkar på 100 flickor. Nu har Kina försökt ta tag i denna problematik, tack och lov.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 29, 2004 5:33 EM