« Husbondens slag | Startsidan | Rätten till för barn? »

november 15, 2003

Skyddad identitet

Tänk om:

Du hoppar högt varje gång telefonen ringer, hjärtat åker upp i halsgropen och du vågar knappt svara.

När brevbäraren kommer med posten känner du ett obehag. Vad finns med posten i dag?

Den gången du svarar i telefonen och den du gömmer dig för har hittat dig och kommer med haranger och hotelser om att han minsann ska döda dig, nu när han har fått reda på vart du bor.

Tänk om du vaknar natt efter natt med samma mardröm. Att någon misshandlar dig och försöker döda dig. Någon hotar barnen. Husdjuren. Att ständigt leva otryggt.

Varje gång du måste gå ut så scannar du av omgivningen – hela tiden – i rädsla för att se den du inte vill möta, ens i dagsljus – ens i sällskap med andra.

Du kan inte tala om vad du heter, egentligen. Du kan inte ha något socialt liv, då du lever utan framtid eller skenbart utan historia.

Du kan inte arbeta, fast du vill. Lyckas du ändå upprätthålla ett arbetsliv, finns rädslan där varje gång du går till och från jobbet.

När din plågoande – åter igen – har fått reda på din adress måste du flytta, hals över huvud. Det händer inte bara en eller två gånger, utan gång efter gång.

Du måste gång på gång ta smällen att berätta för barnen att nu är det dags att flytta igen. När de precis har rotat sig ska rötterna dras upp.

Du straffas av myndigheterna, du anses som kriminell för att du försöker skydda dig själv och dina nära genom att de drar in bidrag och är ovilliga att hjälpa till, i största allmänhet.

Dina barn kan inte leka fritt ute. De kan inte berätta för sina kamrater om sin historia. De lever också i ett osynligt fängelse.

Tänk om det var du eller någon du har kär som var tvungen att leva som ovan? Jag kan bara ana hur det skulle kännas att vara tvungen att gå under jorden. Listan ovan kan säkert utökas med flera punkter. Det är svårt att sätta in sig i denna belägenhet när man själv lever ett vanligt Svensson-liv.

Ingen, jag säger ingen tar detta stora steg just for fun, som de förövrigt inte tagit själva – utan tvingats till. Det är inget värdigt liv för någon. Det är inget liv någon eftersträvar eller vill leva, om de inte måste.

Drygt 8.000 människor lever med skyddad identitet i Sverige. Av dem är det 3.000 som är barn. De flesta gömmer sig från sina före detta män.

Skyddad identitet kan även ges till hotade vittnen, journalister, poliser, kriminella och deras anhöriga.

Den enklaste formen är spärrmarkering i folkbokföringen. Men det är inget effektivt skydd, då myndigheter lämnar ut uppgifter åt fel personer på grund av bristande rutiner. Därav måste så många flytta, gång på gång.

Kvarskrivning är ett annat skydd. Då står man skriven på en ort, men flyttar till en annan. Under 2001 levde 404 kvinnor och barn med kvarskrivning. Under 2002 ökade antalet till 520. Behovet av kvarskrivning anses vara stort. Men det är inte alla som får detta skydd, trots dokumenterat behov. Och, även om man får detta skydd är det inget hundraprocentigt skydd.

Ungefär tio personer varje år får en helt ny identitet, fingerat namn och nytt personnummer. Faktauppgifterna kommer från senaste numret av Kvinnotryck, utgiven av Roks.

// Annica Tiger - kan bara ana

Postat av Annica Tiger november 15, 2003 10:40 FM

Kommentarer

asså jag menar liksom jag känner en som har skyddat identitet att hon fick en brevbomb så exploderade det under natten dom sov så dom fick skyddat identitet men det känns inte som om dom är skyddade för jag vet liksom vart dom bor utan att dom har sagt det det va nån annan som sa det till mig så det hjälper inte så mycket

Postat av: ninos augusti 27, 2004 07:02 EM

När samhällets skyddsmekanismer slutat fungera och människor inte ens kan fredas med skyddad identitet utan är tvungna att gå under jorden står vi inför det fullbordade barbariet.

Postat av: Plejaden april 19, 2004 09:53 FM

Brutalt men, det skulle fungera bättre än dagens löjliga s.k. rättsväsen.
Kanse lite synd att skita ner nybroviken med dylig dynga.

Postat av: Claes november 15, 2003 05:24 EM

Jag håller med dig. Utom det där med Nybroviken. Du är så brutal Claes.

:)

Annica

Postat av: Annica november 15, 2003 02:57 EM

Skyddad identitet? Vad är det som är skyddat? En person ska leva som om den inte existerar men ändå gör det.
Aldrig kunna vara säker.
Aldrig kuna vara trygg.
Aldrig kunna göra som den vill.

Men däremot alltid behöva göra som den förbannade tönten som ställt till att den "skyddade identiteten" behövs.

Vart tog det så populära
"ståplats nybroviken" vägen? Hade passat in till dessa töntar. Jag ställer upp att linda in dom i hönsnät samt en hink cement att ställa dom i som sänke.

Lite rått, men vad spelar det för roll? Sverige MÅSTE sluta skydda brottsligarna. Dom ska ha ett straff, inte något daltande.

Postat av: Claes november 15, 2003 02:53 EM