« Hemma igen | Startsidan | Bilder från Bulgarien »

21 september 2004

Elfenben / hedersmord

B. hade lagt fram söndagens Expressen på köksbordet. Det var för att han ville att jag skulle läsa om elefanterna i mittuppslaget (hittar ej artikeln på Expressens websajt). Tjuvjägarna ödslar inga kulor på elefanterna eftersom kulor kostar, en räcker så de stupar - sedan slaktar de elefanten levande. Detta var bilder från Kamerun, men tjuvjakt förekommer givetvis överallt där det finns elefanter. De ser inte djuren som levande varelser. De ser dem bara som en inkomstkälla. Varför? Elfenben. De är ute efter elfenbenet i elefantens snabel. Förbud mot handeln med elfenben från 1989 har inte haft någon större effekt. De dumma satans turisterna som sedan köper dessa smycken och konstverk av elfenben är lika medskyldiga till dessa blodiga dåd när de köper elfenbensprodukter, ej att förglömma de kineser som tror att malet elfenben ökar potensen. Kan de inte köpa Viagra istället?

Men det dröjde innan jag kom till mittuppslaget för på första sidan stod det att en trettonårig flicka blivit "hedersmördad" med 86 skott. Där tyckte förövarna inte att antal kulor var ett kostnadsproblem. Mordet skedde i den kurdiska byn Batel i norra Irak. Två av de sex som sköt henne är svenska medborgare. Vad hade flickan gjort? Hon hade åkt bil ensam med grannens son. Vad har detta med taxichauffören som körde mig hem från Arlanda? Han hade bott i Sverige i sexton år och var kanske runt sextio år. Jag har ju läst en hel del på sistone om islam och hur kvinnorna har det i muslimska länder. Jag frågade vart han kom ifrån och det var ett närbeläget land till Irak. Vad jag kunde förstå så hade ränderna inte gått ur, trots sexton år i Sverige. Familjen och hedern betyder allt. Samtalet skrämde mig. Det Sverige som de lever i är bara en kuliss. Det är oroväckande. Det innebär att det kommer att dröja generationer (om ens någonsin) innan en attitydförändring sker hos flertalet av dem som sätter familjen och hedern i första rummet.

Turkiet får inte bli EU-medlem förrän de har löst denna problematik, som även finns inom Turkiet. Det sker "hedersmord" även där, och det är inga enstaka fall – det är en utbredd företeelse. Dessutom hörde jag på CNN att Turkiet tänkte kriminalisera otrohet utom äktenskapet.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 21, 2004 6:40 FM