« Uppgradera | Startsidan | Utomjordingar? »

6 september 2004

Svenska namn ger jobb

Rebin? Nej, tack.
Fredrik? Ja, välkommen!

Fyra studenter har ringt runt och sökt 366 lediga jobb på uppdrag av DN. De har jobbat i par, en med utländsk och en med svensk bakgrund och uppgivit likvärdiga meriter. Nu var det fyra manliga studenter, men jag misstänker att resultatet hade varit likvärdigt om det varit fyra kvinnliga studenter som gjort samma undersökning. Läs gärna artikeln jag länkar till ovan och läs arbetsgivarnas krystade ursäkter. Sorglig läsning.

Det är skrämmande att det ska betyda så mycket vad man heter och inte vad man kan, utan att den som bedömer ens har sett personen. Jag förstår de som i desperation över att aldrig få ett jobb, eller ens kallad till en jobbintervju, byter ut sitt namn till ett mer svenskklingande. Men så ska det väl inte behöva vara? Det vore intressant med en liknande undersökning för att utröna om åldern spelar roll. Här slänger jag över en boll till DN :).

Minst 6.000 människor utan uppehållstillstånd utnyttjas olagligt på den svenska arbetsmarknaden varje dag, enligt Röda korset. Klarspråk...de är svenska slavar. Här duger de plötsligt som arbetskraft, men det är kanske logiskt? Slavarna jobbar för en urusel lön, mellan fyra och tjugo kronor i timmen. Då spelar det ingen roll om de heter Rebin istället för Fredrik.

En av de som hamnade som slav i Sverige var en kvinna som flydde från Iran för att slippa ett tvångsgifte. Hon fick avslag efter avslag på sin asylansökan. Jag förstår om hon inte ville åka hem igen om ett tvångsgifte är vad som väntade henne. För att överleva var hon hänvisad till att jobba under slavliknande förhållanden. Nu har kvinnan fått uppehållstillstånd, en vinstlott i vår svenska asylansökningstombolan. Men då kanske hon hamnar i den andra tombolan, där ett icke svenskklingande namn ofta innebär en nitlott.

Det är inte lönt att klaga på varken lön eller arbetsförhållanden, för då lär arbetsgivaren hota med polis, vilket är liktydligt med avvisning, eller avsked. Även barn omfattas av denna slavhandel. Här har polisen lite att göra tycker jag, men det är väl inte så högt prioriterat. Det gäller ju inte svenskar......? Må jag ha fel här.

Lite ironiskt är det att Sverige har fått betyget att det är världens bästa land för anställda, enligt en rapport från ILO, Internationella arbetsorganisationen.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 6, 2004 8:02 FM