« Porrfilter | Startsidan | Yusuf Islam var ej listad »

26 september 2004

Uthängda våldtäktsmän

Mycket citat i denna text. Men de är grundbultarna, så de finns med av bara den orsaken och inte för att jag är slö :).

Våldtäktsdömda män hängdes ut på hemsida. Hemsidesägaren är maken till kvinnan som våldtagits och männen har dömts till fängelse. Räcker inte det? Ska de stå vid skampålen också?

Överåklagare Sven-Erik Alhem har inlett en utredning om misstänkt brott mot personuppgiftslagen, trots att mannen har tagit bort namnen – visserligen en halvtimme efter att förundersökningen inletts.

– Generellt talat har man mycket små möjligheter att utan särskilt tillstånd eller medgivande publicera personuppgifter på internet. Utan att föregripa vad vi kommer fram till ska jag nu initiera en prövning av det här fallet, säger Alhem till Sydsvenskan.

Då undrar jag rent spontant i vilken värld lever denna överåklagare? I spårvattnet av Ramsbrodomen är det i princip fritt fram att lägga ut personuppgifter, hur integritetskränkande de än må vara, bara man påstår sig ha ett journalistiskt syfte eller att man "debatterar" en samhällsfråga. Sedan att det inte finns något organ som kollar om det är ett journalistiskt syfte eller att det rör sig om en debatt verkar inte bekymra vare sig Datainspektionen eller rättsväsendet. Jag kan bara le åt denna nitiska överåklagare och önskar honom lycka till.

Men leendet stelnar snabbt när jag tänker på männen som hängdes ut. Jag citerar ur artikeln:

De uthängda männen känner sig tillintetgjorda. De friades först i tingsrätten, men fälldes efter överklagande och nekades slutligen prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Inte nog med att vi är dömda för det här. Nu hängs vi ut. Det känns inte bra att man totalt nonchalerar hur hon beter sig mot oss, säger den ena mannen.

Jag lägger inte några värderingar i skuldfrågan. I mina ögon kan de vara lika gärna vara oskyldiga såsom skyldiga. Jag tycker att det är underligt att HD inte ville ta upp fallet igen.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 26, 2004 4:15 EM