23 december 2009

Livets tumstock

Jag mötte för något år sedan en snickare och av någon anledning började vi prata, trots att vi båda jobbade och bara möttes så där av en slump. Vi pratade om livet och döden.

Han tog fram sin tumstock och frågade hur gammal jag var och hur länge jag trodde att jag skulle leva.

Jag svarade att jag fyllt 55 och att jag kanske inte skulle leva längre än 67 om allt går väl på grund av mitt idoga rökande. Varför 67? Jo, vid den åldern dog min förra svärmor i lungemfysem.

Han tog fram tumstocken och förklarade att varje år är en centimeter. Sedan kan nog alla räkna ut resten. Avståndet liksom krymper alltefter varje år går. Avståndet mellan 35 och 67 är mycket längre än mellan 55 och 67.

Slutkontentan av vår diskussion blev att även om ingen av oss vet när vi kommer att dö så blir livet kortare och kortare desto äldre man blir. Centimeter efter centimeter avverkas på livets tumstock.

Fånga dagen. Lev nu och inte om tio år. Visst är det bra om man planerar, men låt inte livet bli det som sker medan du planerar det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:00 FM | Kommentarer (2) | Google

12 november 2009

Kunglig hybris

Hybris? Ren idioti? Betala 75000 pix för att plantera lite blommor i syfte att hylla Vickans bröllop? Kommunerna blöder och hur kan någon ens tänka sig att betala för 1,5 kvadratmeter jord vid Ulriksdals slott?

Nu blev det inget av planerna, Ståthållarämbetet har tagit tillbaka det så kallade erbjudandet. Lite pinsamt tycker nog de flesta inblandade att det blev, vad knugen och övriga egentligen anser och hur insyltade de var i detta får vi nog aldrig veta. Jag misstänker att detta bara är början. Många kommer att vara trött på detta bröllop innan det ens har genomförts.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:50 FM | Kommentarer (5) | Google

20 mars 2009

Vårdagsjämning

Ja, då är det vårdagsjämning, men var är våren? Det ska bli än kallare i nästa vecka, så våren lyser ned sin frånvaro. Visst är det skönt att ljuset börjar återvända. Visst är det skönt att se solen ibland. Men det som jag längtar mest efter är lite värme. Jag har frusit mig igenom denna vinter. Nu vill jag att det ska bli varmare, värme som kan tina upp en frusen själ. Jag bor i fel land. Jag ogillar vintern mer och mer för varje år. Jag vill bo där det är någorlunda varmt året om och där solen är mer frikostig med att visa sig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:41 EM | Kommentarer (4) | Google

11 januari 2009

Varför är många så rädda för muslimer?

Nyss hemkommen från ett land mestadels befolkat av araber slås jag av kommentarerna på mitt inlägg om statsterrorism kontra Hamas, samt av de drösvis med privata mail som strömmat in under tiden jag varit borta. Jag är inte muslim, men jag vet mycket om hur det är att leva med en muslim. Jag lär mig av det positiva, vilket faktiskt är en hel del och det som inte passar in i min livshållning är en förhandlingsfråga :-). Jag är svensk och tänker svenskt, men det är inte alltid av godo. Det är mycket som förändrat mitt tänkande och agerande genom detta.

Detta mail (av många) oroade mig ganska mycket, jag har saxat en del ur det.

Jag vet inte hur du ser på invandringen men vi kommer förmodligen att få ungefär samma sak i Sverige som i Iran om detta fortsätter. Har du funderat på detta och hur röstar du i riksdagsvalet? Det är för mig ett mysterium varför inte minst hälften av väljarna röstar på ett parti som vill stoppa invandringen från muslimska länder, de har ju uppenbart igen respekt för andras liv.

Tur att inte hälften röstar på ett parti som vill stoppa invandringen. Har inte folk fattat att den behövs? Mångfald berikar. Tyvärr så ser jag alltför ofta att mycket går till spillo av kunskap och erfarenhet. Läkare sitter som spärrvakter, lärare från högskolor städar - bara två exempel av många livsöden jag mött.

BTW - i dag har jag varit lycklig hela dagen. Jag är så glad över mitt jobb, över mina trevliga kollegor och alla de andra jag möter via jobbet. Det är underbart att leva. Jag unnar alla att känna så. Alla har inte den möjligheten av olika anledningar, tyvärr.

// Annica

Annica Tiger 7:13 EM | Kommentarer (3) | Google

29 november 2008

Slanga bilar

Ibland undrar jag i vilket ghetto jag har hamnat. Vart jag än bott tidigare har jag aldrig haft problem med skrupelfria typer som slangar bensin ur privatbilar. Förutom att de slangar bensin och därmed stjäl från andra medmänniskor förstör de andras egendom. Nu sist misslyckades de att komma in i mitt låsta tanklock och behagade sabba det istället. Tack så mycket :(.

Jag märkte det först när lampan började lysa på instrumentpanelen att det var dags att tanka. Glad i hågen svängde jag in på närmsta mack och skulle tanka. Då upptäckte jag att min nyckel inte ens gick att få in i tanklocket. Det har alltid gått förut, fast de har varit och slangat bensin tidigare - men denna gång var det helt omöjligt. Tack vare några kollegor som hjälpte mig att helt enkelt förstöra låset kunde jag åka och tanka. Numera åker jag med trasigt tanklock och har inga planer på att byta det. För det kostar skjortan att specialbeställa och varför slänga pengarna i sjön?

Det senaste halvåret tankar jag bara 10 liter åt gången för att de som slangar ska få suga sig blåa om de vill ha bensin ur min bil. Jag har hört att det är svårare att slanga om bilens bensintank inte innehåller så mycket soppa, men å andra sidan säger andra att det inte är bra för motorn att bara tanka 10 liter åt gången. Vem vet vilka som har rätt? Inte jag i alla fall. Bilar är inte min starka sida. Motorn får väl ta sina törnar för jag tänker inte frivillig ge bort bensin till tjuvar. De kan väl skaffa sig ett jobb som alla andra?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:20 EM | Kommentarer (6) | Google

20 september 2008

Vad skulle du gjort?

Ibland är det tur att man inte vet allt. I dag när jag var hem till B. som jag brukar varannan helg för att hjälpa honom att handla med mera....så fick jag höra vad som hände honom för några veckor sedan. Det var hans brorsdotter som frågade på Coop om händelsen och då kom B. på att han inte berättat det för mig, jag misstänker att det var avsiktligt att inte berätta det för mig, men nu blev han ju tvungen då jag stod som ett enda stort frågetecken när de pratade.

Jag är glad ändock att jag fick reda på det först i dag. Hade han ringt samma kväll och berättat vad som hänt hade jag nog inte kunnat sova. Även om vi är skilda och inte har bott ihop sedan måmga år är vi fortfarande goda vänner och vänner bryr man sig om. Bryr man sig inte om är man ingen vän. Så enkelt är det, i mina ögon. Hur det är i andras ögon kan jag ibland fundera över, speciellt vänner som inte längre känns som vänner.

Vad som hände? Ja, vad skulle jag ha gjort och vad skulle du ha gjort om du kliver ut genom ytterdörren och så står det en man med en kniv i ena näven i en hotfull position? Jag skulle förmodligen ha kissat på mig av rädsla för våld och hot är för mig så fjärran från min egen natur att jag till och med har svårt att ens tänka mig in i en liknande situation.

B. hade hela huset upplyst eftersom det hade börjat mörkna ute och bilen stod parkerad vid huset. Ingen torde kunnat undgå att se att huset ej var tomt och öde. B. hade pysslat lite i trädgården och bara gått in en kort sväng och gick ut och mötte då denna person stående vid ytterdörren. B. må ha sina problem med att gå utan kryckor ibland men hans överarmar är det inget fel på.

Det räcker med att jag skriver det, så har jag inte berättat för mycket om vad som hände med den knivbeväpnade mannen och en av de två som stod nere vid garaget. Alla tre försvann snöpligt in i skogen, även den tredje som inte varit i närkontakt med B.

Hur de hittat till vårt hus, mitt inne i skogen kan man ju undra över. Jag har mina misstankar - men jag behåller dem för mig själv. Jag är inte skriven där längre och jag är inte skriven där jag bor nu heller för den delen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:57 EM | Kommentarer (15) | Google

28 april 2008

Sanningen som överträffar dikten

Hur kan någon leva med en person, som håller sitt eget barn fånge i källaren? Makan (dotterns egen mamma) säger sig inget veta. Kan vara sant, men det kan lika gärna vara osant. Det vet bara hon, än så länge. Men själv tänker jag att om jag skulle varit i hennes sits skulle jag nog ha undrat lite över alla barn som lämnades på tröskeln till deras hus. Jag skulle nog ha undrat över källarvåningen, ett pannrum - men vad mer? Huset verkar stort. Trodde hon resten av källarvången var sten och makadam? Hur kan mannen ha byggt ut fängelseutrymmet utan att makan varken hört eller sett något?

Detta är en historia som är hisnande, rent av otrolig. Pappan har erkänt - så det är uppenbarligen så att han hållit sin egen dotter i fängelse och via incest gjort henne gravid, gång efter gång. Kvinnan är i dag 42 år. Hela hennes liv är med all sannolikhet förstört. De värsta ärren sitter på insidan och jag har svårt att tänka mig att de ens kan läka till ärr i hennes fall - utan det kommer att vara öppna sår i själen. Detsamma gäller nog barnen som hölls gömda i källaren. Varför fick de inte samma behandling som de andra barnen som <citat>lämnades på tröskeln</slut citat>?

Världen är förunderlig. Förut, när massmedia inte var så alerta och inte hade en så stor mångfald, var det säkert mycket förunderliga ting som inte kom upp till ytan. Nu blir vi matade med nyheter, både stora och små. Ibland blir det bara för mycket. Det går inte att ta till sig allt. Min enda tanke går till kvinnan och barnen. Makans del i det hela är som sagt oklart. Men pappan må brinna i helvetet, eller något liknande. Ja, det är min första primitiva reaktion. Men det går aldrig att döma någon i förhand. Det har jag lärt mig.

Många konstiga saker människor gör har sin förklaring, även om den kan synas vara osannolik eller rent av otrolig. Det har åldern lärt mig. Vi formas alla av vår egen uppväxt, de gener vi får när vi föds och det vi upplever under livets resa. Ingen bortförklaring, men ibland finns det mycket bakom som vi som betraktare aldrig ser eller förstår. Flummigt? Ja, kanske det. Men jag har själv försonats med mycket av det jag upplevt som barn och ungdom - genom att förstå denna mekanism.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:43 EM | Kommentarer (5) | Google

16 december 2007

A White Christmas

Jag kan själv inte komma in på denna sajt "Kramas för de ensamma" då jag inte har flash installerat, men information finns även på Röda Korsets hemsida. Ge bort en kram till jul. En god tanke tycker jag.

Röda Korsets julinsamling syftar till att inbringa pengar för att bryta människors ofrivilliga isolering. I år gör vi det genom att sälja kramar i olika sammanhang.

Jag själv firar som sagt inte jul, men till alla andra som gör det hoppas jag att julhelgen blir trevlig och att ni laddar batterierna ordentligt. Vintern är lång. Låt barnens ögon tindra av glädje, inte av tårar.

Julen är till för barnen, sägs det. Det är julklappar, julgodis och Kalle Anka på tv:n. För många barn tar alkoholen fokus från allt det där och får de vuxna att bete sig annorlunda, även efter små mängder. Att en förälder eller släkting blir lite extra flamsig eller högljudd skapar ofta en känsla av otrygghet. Och för de över 200 000 barn som lever i missbrukarmiljöer är julen ofta den värsta helgen på året.

Alla barn har rätt till en vit jul.

Take care!
Du har inte bara ansvaret för dig själv,
utan för alla runt omkring dig.

BTW - jag vill tacka för alla peppande mail som jag fått och alla uppmuntrande kommentarer i bloggen. De värmer.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:52 FM | Kommentarer (11) | Google

28 oktober 2007

Klockan tre blev klockan två

Jag ogillar sommartid och tycker att det är skönt att vi åter är tillbaka till normal vintertid, med den trivs min kropp bäst med. Fast numera, med mina oregelbundna arbetstider, har jag börjat tappa min inre klocka som tickat i samma takt i alla år. Jag sover på de mest underliga tider numera och är vaken när jag borde sova, mathållningen blir därefter.

Centerpartiets Maud, som tycker att vi ska jobba som bävrar, skulle gärna få göra ett studiebesök på mitt jobb. Jag garanterar att hon inte skulle klara av ett helt pass :). Jävla snicksnack - jobba som bävrar!

Nå, det är lätt att säga när man själv flyter omkring på en räkmacka. Hon behöver nog inte sucka när det oranga kuvertet kommer med besked om vilka nålpengar de flesta vanliga löntagare har att se fram emot när de blir pensionärer.

Om de nu hinner leva så många år efter pensionen efter att ha jobbat som bävrar fram tills dess. Snacket om att höja pensionsåldern skrämmer mig. Det är inte alla som har orken kvar att jobba längre än vad de måste, de är för utslitna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:14 FM | Kommentarer (2) | Google

28 juni 2007

En av de sista manliga ridderliga gesterna?

Jag saknar tydligen både vett och etikett, för jag blir ofta lika förvånad de gånger jag kollar in frågorna och svaren från DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing.

Låt männen ha denna en av de sista ridderliga gesterna kvar! Om du ser att det är praktiskt för mannen att du bistår med dörren så gör det, men inte som "vanlig artighet" - säkert är flertalet män gladare om de får hålla upp dörren för dig eller klara av detta själva.

Att en kvinna håller upp dörren för en man är tydligen inte okey. Själv tycker jag att den som först kommer till dörren och öppnar den håller även upp den om efterkommande följer, oavsett kön. I mina ögon vore det fräckt att bara helt sonika gå in genom dörren och låta den smälla igen framför ögonen på efterföljande person, om det nu råkar vara en man. BTW - jag kollar inte ens könet på efterföljande person.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:11 EM | Kommentarer (10) | Google

24 juni 2007

Svensk färskpotatis och svensk matjesill, om jag får välja

Jag föredrar att köpa svensk mat så långt som det bara är möjligt. Men det börjar bli allt svårare att hitta den. Ett exempel, det finns 6-7 sorter bacon på Coop - men bara en enda av dem är från svenska gårdar.

Nu ligger det bacon från Tyskland, Danmark och andra länder och bara tar mer och mer plats och tränger undan den svenskproducerade. Det är säkert inte fel på bacon från andra länder, men jag vill gynna svenska bönder och svensk livsmedelproduktion. Snart kanske vi inte har en sådan kvar på grund av all import.

Bönderna får en krona per kilo färskpotatis läste jag häromdagen, resten tar mellanleden och vad jag minns betalade jag 6.90 kilot i fredags.

Jag är orolig över att svenska bönder ska sluta odla potatis på grund av olönsamheten i grödan. Jag betalar gärna mer per kilo om jag bara visste att det gick rakt ned i bondens ficka.

Ska jag vara ärlig vet jag inte så mycket om böndernas ekonomi, men vad jag har förstått får de svenska bönderna inte alls lika mycket i bidrag som vissa länders bönder får i EU. Det kan ses som lite underligt, att det inte är lika över lag. I början var nog tanken god, men det har spårat ur.

Svenska bönder inbillar jag mig behandlar sina djur på ett bättre sätt än vad som sker i en del andra länder. Jag minns i Thailand när vi låg bakom en lastbil fullastad med bufflar som låg på ovanpå varandra i lager efter lager och hölls kvar på flaket via ett nät. I detta nät hade både huvuden, klövar och andra kroppsdelar fastnat och vridits ur led när djuren i ren desperation försökte ta sig ur detta nät.

Jag tror inte jag skulle få se något liknande i Sverige. Jag tror vi har en annan syn på djurhållning. Jag vill i alla fall inbilla mig det. Jag äter kött, men det ska vara från en svensk gård för jag inbillar mig att djuret i alla fall levt ett drägligt liv innan slakt, samt att slakten skett på ett för djuret skonsamt sätt.

Det importeras allt mer farlig mat från Kina står det i artikeln, det importeras säkert mycket bra mat därifrån också. Jag tror nog att det finns fler länder som borde kontrolleras, även inom EU.

Det är bara en bråkdel av maten som kontrolleras vid EU:s yttre gräns och sällan testas tillsatser som vitaminer och mineraler. Därför larmade EU inte om att två kinesiska partier A-vitamin avsedda för bröstmjölksersättning innehöll den farliga bakterien enterobacter sakazakii, som kan vara dödlig för spädbarn. Bakterien upptäcktes när partiet nådde Nederländerna.

Sådant som ovan ska inte kunna ske. Inte heller bör förbjudna färgämnen, antibiotika, konserveringsmedel eller bekämpningsmedel kunna slinka in i mat via import. Enligt artikeln kan det också ske via olaglig import. Smutsig och illaluktande mat eller livsmedel med höga halter av tungmetaller, mögelgifter och dioxiner få absolut inte förekomma i importerad mat, vilket land det än kommer ifrån.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:55 EM | Kommentarer (4) | Google

3 december 2006

Fler nattbilder

Ja, jag var uppe före tuppen i lördagsmorse. Jag åkte förbi platsen där den unga killen som medverkade i filmen "Säg att du älskar mig" så olyckligt omkom.

Det var ett tag sedan. Men minnet hålls levande, både i sinne och på plats. Det var många ljus som sken och jag parkerade bilen vid kanten och gick över vägen för att stanna till en stund och filosofera över livets oberäknelighet. Att en ung människas liv släcks i förtid känns alltid sorgligt.

Mycket utsmyckning
Bild på killen
Nallen börjar bli smutsig av all trafik och regn
Många ljus

BTW - kör lugnt!
Kom hellre fram lite senare, än aldrig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:45 EM | Google

25 oktober 2006

Salig feberröra

Eva Bonnier dömer ut Linda Skugge för att hon dömer ut Astrid Trotzig i en krönika. Linda Skugge är jag ingen fan av. Jag köpte en av hennes böcker och slutade läsa vid sidan 25 och den boken ligger någonstans och dammar numera. Hennes krönikor är sällan bra. Antagligen är det en generationsklyfta, för hennes sätt att använda språket attraherar mig inte och ofta skriver hon för mig helt ointressanta saker.

Vem bryr sig? De hånglade i min säng klagar en av deltagarna på, bonnläpparna börjar få ihop det i serien "Bonde söker fru". Jag förstår mig inte på sådana här program, varken det faktum att bönderna eller tjejerna ställer upp. Förnedringstv.

En kille skrev ett ilsket mail för ett tag sedan och undrade varför jag hade listat mig under ämnet politik. Skit i det tänkte jag svara, men det gjorde jag givetvis inte. Jag är alldeles för snäll för det. För mig är politik allt, inte bara vad som sker i politikernas sfär utan i var och ens vardag.

Ta det här med att Island börjat med valjakt nu. Jag kommer helt klart att sluta köpa produkter vars urprung är från Island, det är också en form av politisk medveten handling.

I dag bryr jag mig inte om speciellt mycket om något om jag ska vara ärlig :). Orkar inte. Har sovit mest hela dagen. Drömde i natt att jag tappade rösten och det var inte bara en dröm för i morse när jag vaknade var den borta på riktigt. Nu har skiten satt sig i halsen. Tur att jag ska till doktorn i morgon.

En positiv sak är att jag inte känner vad jag äter, jag öppnade en havremjölksförpackning vars sista rekommenderade förbrukningsdag var åttonde augusti, men jag drack och kände ingen skillnad.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:49 EM | Kommentarer (1) | Google

22 september 2006

Snart kommer vintermörkret

Det har redan börjat snöa i norr. Burr, jag fryser bara jag tänker tanken på snö och kyla. På lördag är det höstdagjämning och det innebär att dag och natt är lika långa, sedan blir det bara kortare och kortare dagar och vintermörkret kommer snart att lägga sig som ett täcke över oss. Nej, jag ser inte framemot vintern. Men i söder har vi kvar några fina höstdagar. Det är lika bra att njuta av dem och försöka ta ut det "gottaste" av dessa kvardröjande höstsommardagar. Ta emot dem som en gåva av moder natur.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:16 FM | Google

1 september 2006

Ur led är vädret

September. Redan. Tiden går fort. För fort. Solen skiner utanför fönstret, men väderprognosen hos SMHI säger att det ska vara molnigt. Jag har slutat lite på väderprognoserna. I går kväll vid 21-tiden var jag inne i stan och det var som en sommarkväll, varmt och kvavt. Jag brukar inte vara inne i city vid den tiden och det slog mig hur mycket folk det var i rörelse.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:19 FM | Kommentarer (7) | Google

26 augusti 2006

Sommaren är kort

Är sommaren slut?
Det gick så fort, från sol och värme,
till det gråa, gråa vädret just nu.
Saknar redan sommarens alla bad
och solens värmande strålar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:02 FM | Kommentarer (4) | Google

14 juli 2006

Vad är lycka?

Sverige hamnar först på plats 119 vid en undersökning vilka innevånare som är lyckligast, eller kanske rättare sagt upplever sig lyckliga. Vad är lycka egentligen? En BMW? En Jaguar? En sjumiljonerskåk på Lidingö? En fin titel eller en maktposition? En lyxkryssare? 80.000 i månadslön?

Lycka kan inte köpas för pengar är ett gammalt talesätt. Jag tror att det inte uppstått utan grund. För mig är lycka ofta små vardagsting. Att hitta just den temuggen jag behöver, att solen skiner, att pengarna räcker till de basala behoven varje månad. Lycka är även att känna sig behövd. Att känna att kunna ge av sig själv till andra. Att vara älskad. Att ha någon att älska. Ömhet. Närhet. Förtroende. Vänner.

Istället för att mäta BNP och inkomst har organisationerna New economic foundation och Friends of the earth använt Happy planet-index, tre faktorer för att ranka 178 länder, livslängd hos invånarna, välmående och skador på miljön.

Enligt undersökningen är de som bor på ön Vanauatu lyckligast.

Top fem
1. Vanuatu
2. Colombia
3. Costa Rica
4. Dominica
5. Panama

Botten
174. Ukraina
175. Dem. rep. Kongo
176. Burundi
177. Swaziland
178. Zimbabwe

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:38 EM | Google

25 juni 2006

Bombman E18

Undrade just varför polisen dirigerade tillbaka oss och varför ingen trafik kom från andra hållet. Det blev en liten omväg via Kista. Jag trodde det var en olycka, men det här var ju inte direkt vad jag trodde var orsaken till avspärrningen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:05 EM | Google

9 juni 2006

Knoparmoj

Solen lyser med sin frånvaro. Men det sägs att den ska dyka upp i helgen och att värmen ska vara i några dagar i alla fall.

Just nu sitter jag sotarvakt, väntar på att sotaren ska komma. Tänk, förr i världen skrämde man barnen med att hota att sotaren kommer och tar dig om du är olydig.

De är unga killar numera :) och skrämmer då ingen längre. De pratar inte ens knoparmoj med varandra, sotarnas interna språk.

BTW - "Även en man måste visa ömhet", bra artikel på Insidan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:55 FM | Kommentarer (4) | Google

31 maj 2006

Sommaren efterlyses

Efter en låååååång vinter och en obefintlig vår undrar jag faktiskt vart sommaren har tagit vägen? Vädret verkar mer höstlikt just nu.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:00 FM | Kommentarer (6) | Google

1 maj 2006

Hur kan man bara lyssna på när någon dödas?

En rullstolsbunden man slogs ihjäl med en stekpanna, bara det ett bestialiskt dåd. Men jag läser citaten från grannarna och eftersom de är märkta med – bör de vara korrekta återgivna citat, undrar jag hur det är ställt med samhället nu för tiden.

– Jag vaknade klockan 4.00 av ett högljutt bråk. Det började med att någon slog eller sparkade våldsamt i väggarna. Sedan fortsatte det med skrik och slag i 45 minuter. Sedan blev det kusligt tyst, berättar kvinnan.

– Min hund tyckte ljudet var så obehagligt att han gick in i badrummet och lade sig.

En annan granne säger:

– Jag hörde honom skrika på hjälp.

Skulle jag höra en granne ropa på hjälp så skulle jag i alla fall försöka ta reda på varför. Skulle jag höra skrik och slag skulle jag utan tvekan ringa polisen, inte bara lyssna och tycka att det låter obehagligt.

Vad är det med en del människor?
Vill de inte "lägga sig i"?
Törs de inte agera?

Nästa gång kanske det är de som behöver hjälp.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:34 EM | Kommentarer (1) | Google

17 april 2006

Gud, som haver barnen kär?????

Jag har funderat en hel del på död i helgen. Ett telefonsamtal kom mig att komma in i de banorna. Att livet ska vara så orättvist. Okey om en 75-åring kolavippar, personen har förhoppningsvis haft bra liv.
Men barn?
Ungdomar?

Barnens aftonbön:

Gud, som haver barnen kär,
se till mig som liten är.
Vart jag mig i världen vänder,
står min lycka i Guds händer.
Lyckan kommer, lyckan går.
Den Gud älskar, lyckan får.

Skydda, Gud, min barnasjäl
för allt ont, och göm mig väl
undan frestelse och fara
.
Låt mig trygg hos dig få vara
medan dagens timmar gå,
och när natten faller på.

Synd i gärningar och ord,
att din vilja ej blev gjord,
själviskhet i hjärtat inne,
att jag ej haft dig i minne —
all min skuld och all min brist
nu förlåt, o Jesus Krist.

Alla blomsterfrön som gro,
fåglarna som bygga bo,
smultronblommorna i skogen,
åkerns säd, att den blir mogen —
gode Gud som allting ser,
hjälp att ingen skada sker.

Alla gamla tag vid hand,
led dem till ditt ljusa land
genom livets nöd och vimmel;
blinda, som ej ser din himmel
eller jordens sommarskrud —
låt dem se dig själv, o Gud!

Tack att ingen ensam går,
som din fadersarm ej når.
Tack att dina milda händer
sträckas över folk och länder.
Tack för att du hjälper visst.
Tack, vår Gud, för Jesus Krist.

Gud, som haver barnen kär,
se till mig som liten är.
Vart jag mig i världen vänder,
står min lycka i Guds händer.
Lyckan kommer, lyckan går.
Den Gud älskar, lyckan får.

Psalm skriven av Siri Dahlquist

Varför ska barn be böner som handlar om synd och frestelser? Fraser som "Den Gud älskar, lyckan får." är i mina ögon helt förkastligt ur ett barnperspektiv. Jag är ateist. Jag tror inte på Gud. Hur i fridens namn ska han eller hon ha tid att lyssna på miljoners böner? Att be till Gud är som att ropa ut i dimman, inte ens ett eko lär höras.

Barnens väl och ve? Hur kan Gud tillåta att barn misshandlas? Dödas i trafikolyckor? Att barn ekryteras som barnsoldater. Att barn måste uppleva krig. Dö av svält. Att barn föds med sjukdomar som leder till för tidig död? Mina tankar går till Tilles familj. Att barn skadar sig för livet? Att barn mobbas. Hamnar i rullstol. Listan kan göras lång.

På tal om rullstol var det inte Knutby-Åsa som predikade att en kvinna hamnat i rullstol på grund av att hon syndat? Idiotiskt dravel. När jag sökte efter psalmen ovan kom denna annons upp, jag maskerade urlen för jag vill inte driva trafik till hennes sajt. Men snacka om att slå mynt av det som hänt. Vad kommer härnäst? Åsas memoarer? Eller den kanske redan har kommit ut?

Allt går att sälja med mördande reklam.

Jag har skrivit om detta förut,
läs gärna den texten också.
Religioner är bara ett sätt att styra folk.
Ett opium för folket.
Bibeln är bara en sagobok.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:59 EM | Kommentarer (19) | Google

7 april 2006

Fuktskador default på mobiler?

Allt var bättre förr....det uttrycket hör jag ofta och det har säkert du också. Ofta stämmer det, men lika ofta inte. Utvecklingen går framåt, både på gott och ont.

Mobiltelefoner är ett exempel.

Två gånger har jag nu lämnat in min Ericson K700i. Jag köpte den i oktober 2004, mobilkameran lockade. Första gången fick jag tillbaka den med motiveringen att kontakterna rengjorts. Nu fungerar inte kontakterna igen, det går inte att ladda den eller att använda USB DCU-11-kabeln för att hantera filerna i telefonen. Jag vill inte ha tillbaka samma telefon ytterligare en gång, med risk för att felet kommer att återupprepas.

Nu har garantin gått ut och det kommer att kosta lösa ut den, trots en tecknad försäkring när jag köpte den. Killen på The Phone House behandlade mig som om jag var helt koko. Jag var helt enkelt dum i huvudet för att jag inte förstod att fuktskador är per default. Det är bara att jag inte tycker att det så ska vara, allrahelst när jag inte badat med mobilen, inte tappat den i diskvattnet, i toaletten, inte använt den ute i regn och rusk eller spillt något på den.

Jag har haft många mobiler under årens lopp. Jag har aldrig haft några problem med dem. De har tickat och gått, som urverk. Fuktskador? Tja, kanske om de slängts i badvattnet eller i diskvattnet. Men jag har aldrig behövt lämna in någon mobil för reparation på grund av så kallade fuktskador som visar sig i form av att helt plötsligt går inte mobilen att ladda, för att kontakterna längst ned har tackat för sig och slutat fungera.

En Nokia 3210 och en Ericson S868 har jag kvar sedan urminnes tider och de fungerar fortfarande i alla lägen och har många år på nacken. Varför drabbas inte de av så kallade fuktskador?

Innebär fler finesser, desto mer problem?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:15 FM | Kommentarer (11) | Google

14 februari 2006

Gör någon glad i dag

Alla Hjärtans dag

Glöm inte bort vilken dag det är i dag.
Alla hjärtans dag.

// Annica - kopplar ned innan modemet sänder rökpuffar igen. I kväll kommer de och hämtar den nya datorn, för tredje gången. Kan man inte kalla den gammal, nu med tanke allt strulande? Jag har problem att svara på mail, så har någon mailat hav tålamod.

Annica Tiger 4:39 EM | Kommentarer (1) | Google

10 januari 2006

Att odla

Vänskap är som att odla en ömtålig växt, som två vårdar om. En omhuldad växt växer och mår bra. En växt som missköts vissnar och i värsta fall torkar den ut och dör.

Odla era trädgårdar, både bildligt och bokstavligt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:06 EM | Kommentarer (2) | Google

14 november 2005

Taxfreepoesi

De som skriver texterna för taxfreekatalogerna har ingen brist på fantasi i alla fall. Under hemresan från Egypten satt jag och lusläste katalogen för att få tiden att gå. Jag fastnade för nedanstående beskrivningar av parfymer, både för kvinnor och män. Liknande euforiska texter fanns för klockor och allehanda ting i katalogen. Jag sparade katalogen och i går hittade jag den när jag letade efter en mus. En datormus kanske jag ska skriva, så ingen tror något annat :-).

En ny slags poesiform? Taxfreepoesi? Själv vill jag ha fakta och inte en massa omskrivningar, som inte säger ett dugg – egentligen.

// Annica Tiger

Beskrivningar av parfym för kvinnor.

Miracle
Miracle gör varje ögonblick i en kvinnas liv till ett mirakel. En fräsch doft som ständigt överraskar. Lätt fruktiga blomsternoter övergår i magnolia kryddad med peppar och ingefära.

Love in Paris
Doften som gnistrar av drömmen om kärlek. En sofistikerad blomsterdoft med botten av vanilj och sandelträ.

Miracle So Magic
Doften som gör att livet känns som magi är fylld av körsbärsblom, pingstliljor och klöverblad.

Noa
Noa är en doft till stadens kvinna. Noa är naturlig och spontan, full av fräscht och krispigt växt grönt, berusande koriander och fylld av energi. Noa är så kvinnlig med en överdådig doft av fullt utslagen pion men den är också lysande och generös med en bädd av vit mysk, tårar av bensoe samt en varm bitter not av kaffe.

Pure Poison
Diors senaste doft är en gåva av förförelse till alla kvinnor i världen, en mjuk och blommig doft för alla.

Beskrivningar av parfym för män.

Hugo Dark Blue
Distinkt, sexig och provokativ. Helt rätt när du känner för något speciellt. Kardemumma, cypress, tobak och patchouli.

Boss in motion
Doften är tillägnad en aktiv man som ändå intagit en ledig stil, avslappnad stil. Doften är fräsch, nästan lite krispig och passar in i de flesta sammanhang.

Boss Soul
En fräsch, kryddig, varm och sensuell doft för en man som är trygg i sig själv men ändå både spännande och förförisk.

Polo Blue
En doft för mannen som älskar det fria livet. Doften ger en känsla av friskhet och energin som finns vid det oändliga blå havet och den sommarblå himlen. De maskulina doftnoterna är med sin krispighet både svala och varma med en sensuell finish.

Mania Homme
För den avslappnade men samtidigt sexige mannen. En distinkt och fräsch kombination av trä, bärnsten, mandarin och saffran.

Annica Tiger 4:45 FM | Kommentarer (8) | Google

24 september 2005

Tomma blogkalorier

Lars skrev i en kommentar ett uttryck som jag tycker är passande för kvällstidningarna och skvallerblaskor i stort, de innehåller bara tomma mediakalorier. Kalorier man inte behöver och bör undvika för att må bra, vitt raffinerat socker är ett bra exempel och ett annat är vitt bröd.

Nu när jag börjat jobba känner jag att jag inte hinner med bloggen, likt förut. Jag förstår inte hur andra kan kombinera heltidsjobb, med långa resor och att skriva initierade bra blogtexter. Jag känner mig som att jag börjar lägga in tomma blogkalorier i bloggen på brist av tid och ork. Det är inte så jag vill ha det.

Dygnet har bara 24 timmar. Jag skulle gärna se att det hade fler, men det funkar inte på det viset. Jag behöver min sömn, för att orka vara vaken och effektiv på jobbet. Trots vad min f.d kollega sa häromdagen, så är lathet intet som existerar på mitt jobb.

Jag har tyvärr en alldeles för lång restid fram- och tillbaka under arbetsdagarna, vissa dagar upp till fyra timmar om inga byten klaffar, inklusive bilresan till pendelstationen. Alltså tummas de få timmarna i kanten då jag kan läsa tidningar, kolla in nyheterna på TV:n och blogga, eller rättare sagt försöka orka att blogga.

Det är ett dilemma. Jag kan väl knappast vara ensam om detta? Hur gör ni andra?

Annica Tiger 4:02 EM | Kommentarer (13) | Google

22 september 2005

Bilprovningen

Jag tycker att det är bra att vi har systemet med att bilen ska besiktigas varje år. Så jag har inget emot Bilprovningen i sig, fast i går blev jag lite sur och grinig – men det skämtade killen och jag bort under tiden jag betalade.

Nu är jag mest förbannad på min så kallade märkesverkstad. Jag är noga med mina årliga serviceintervall och det var inte länge sedan jag genomförde en stor service. Jag tycker nog att de hade kunnat bespara mig denna återbesiktning som komma skall eftersom jag fick tre anmärkningar.

Strålkastarens halvljus på vänster sida har en felaktig ljusbild. Det borde de sett tycker jag. Både höger och vänster bromsrör är rostskadade, det kunde till och med jag se när killen viftade in mig under bilen och kunde jag se det borde verkstaden ha sett det. Det kan inte ha skett att de rostat så radikalt pang bom under ett par månader.

Jag har beställt tid hos min verkstad och tänker nog ta mig ett snack med dem. För inte tänker jag fortsätta att serva bilen där om de inte har en fullgod förklaring till varför de inte alertade mig om dessa tre saker. Det var samma visa förra året, då var det avgasröret som var sönderrostad längst fram. En gång är ingen gång.....men två????

Min bil börjar åldras, likt mig. Men så gammal är den inte. Den borde hålla några år till. Men frågan är, vart går gränsen? Vad blir det nästa gång?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:13 FM | Kommentarer (5) | Google

13 augusti 2005

En storrökares utfläkta lungor på cigarettpaketet

Skärmdumpat från SvD.

Skräckpropaganda

Varningstexterna på cigarettpaketen ska kanske utökas med skräckbilder som ovan. Ja, varför inte visa en storrökares lungor utfläkta på obduktionsbordet? Det är bra om det avskräcker, statistiken visar att det tydligen påverkar unga människor. För en gammal storrökare som jag ser jag inte ens varningstexterna och skulle inte heller se eventuella bilder. Det kallas selektivt seende :).

När Folkhälsoinstitutet nu ska inleda en utredning om bilder på de svenska cigarettaskarna kanske de bör fundera på om inte liknande bilder på skrumplever, andra skador och familjevåld som alkoholen orsakar ska tryckas på alkoholprodukternas etiketter.

Av alkohol kommer det mycket elände, där spriten går in – går vettet ut. En sak kan jag ju säga att jag har aldrig hört talas om att någon nikotinist har försökt bortförklara en misshandel med att han rökt eller snusat för mycket och inte minns vad som skett, men däremot så skylls det ofta på att minnet fallerat på grund av för stort alkoholintag.

Jag väntar med spänning på avskräckande bilder på vin, öl och spritproduker. Är det inte bara omtanke om människors hälsa utan en vilja att dra ned på kostnader, exempelvis inom sjukvården, borde alkoholen vara minst lika viktig att varna för på ett effektivt sätt, eftersom den lär stå för mer kostnader.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:09 FM | Kommentarer (28) | Google

12 augusti 2005

Den nöjda fiskaren.

Kanske lite att fundera över?
Nu när semestrarna snart är slut.

// Annica Tiger
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Saxat ur ett mail jag fick häromdagen.

Den nöjda fiskaren.

En fiskare hade avslutat sitt arbete för dagen och satt intill sin båt på stranden. En rik affärsman passerade och upprördes över att se fiskaren lata sig på stranden och titta på solnedgången.

- Varför är du inte ute och fiskar, frågade affärsmannen.

- Därför att jag har fångat tillräckligt med fisk idag. Nu sitter jag här och tar det lugnt och njuter av eftermiddagssolen, svarade fiskaren.

- Varför fångar du inte mer fisk när du har tid över, sa affärsmannen.

- Vad skulle jag göra med den fisken, undrade fiskaren.

- Du kan sälja den och tjäna mer pengar, blev svaret. Med pengarna kan du köpa en motor till din båt. Sedan kan du åka längre ut på havet och fiska på djupare vatten, fånga mer fisk och köpa nylonnät. Det kan ge dig ännu mer fisk och ännu mer pengar. Snart kommer du att ha tillräckligt med pengar för att köpa en båt till. Sen kan du bygga upp en hel fiskeflotta, sälja den och tjäna massor med pengar.

- Vad ska jag göra sen, frågade fiskaren.

- Sen kan du varva ner, ta det lugnt och njuta av livet, sa affärsmannen.

- Det är ju precis vad jag gör.

Annica Tiger 5:33 EM | Kommentarer (12) | Google

7 augusti 2005

Solen har varit njugg i år

Solen tittar fram mellan träden.
Det glädjer mig.

Dess vilja att visa sig denna sommar har dock varit njugg. Jag upplever det som om vi inte har haft någon sommar och att det antagligen inte lär bli någon heller. Jag har hela dagen gått omkring med en stor, värmande och bylsig tröja. Det brukar jag normalt inte göra i augusti. Mina tankar far till de som campar i tält. Hur kul kan det vara nu? Det har regnat 35 mm det senaste dygnet. Hur mycket det har regnat totalt i sommar har jag tappat räkningen på. För min egen del påverkas mitt humör av att solen skiner med sin frånvaro. Jag antar att det gäller flertalet andra också. Vi behöver sol på sommaren. Denna sommar har varit alldeles för kort. En och en halv vecka strax efter midsommar, det känns som det har varit sommaren i år. Men det kan ju bli fint andra halvan av augusti, men jag har gett upp. Jag förväntar mig noll och intet.

Update:
Bara en kvart efter att solen behagat visa sig så började det spöregna och nu åskar det igen. Verkligen ombytligt väder, minst sagt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:38 EM | Kommentarer (4) | Google

26 juli 2005

Tvära lappkast

Tuppen lurar hönor till sex.
Tuppen fejkar orgasm.
Förunderlig är vår värld :).
Helt ointressant kanske, men jag
drar i alla fall paralleller till
det motsatta, i mänsklig skepnad.

För att bli lite mer allvarlig.
Tvära lappkast av en med samegener i sig.

Sharm el-Sheikh är nu mer eller mindre en spökstad. Turisterna flyr, terroristerna gnuggar händerna. Men för befolkningen som lever på turismen är det en tragedi.

Apollo skriver:

Sharm El Sheiks vackraste vyer hittar man under havsytan. Även om man aldrig har snorklat förut är det vid sandstranden i Naama Bay man sätter på sig snorkel och cyklop för att njuta av den akvarielika undervattensvärlden. Att upptäcka vackra koraller och fiskar i alla storlekar med starka, klara färger är ett nöje som passar lika bra för stora som för små. Vid naturreservatet Ras Mohammed finns ett fantastiskt korallrev som anses vara världens näst bäst bevarade. Ett eldorado för varje dykentusiast. Längre ut till havs kan man med lite tur få se både hajar och delfiner.

Det låter lockande.
Eller hur?

Colonas dykcenter hade jag planerat att besöka. Hur går det nu för deras verksamhet? Men det kanske har lugnat ned sig till hösten? Turismen i Thailand kom igång ganska snabbt efter tsunamin, även om det var mindre turister än vanligt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:05 FM | Google

25 juni 2005

Idag sprängs butiken

Jag läste en text hos Researcher (som i sin tur hittat inspirerats av Magnus och försökte kommentera, men Researchers spamfiltret verkar hårt skruvat ;(, så jag kommenterar det här istället och kör en trackback, vilken inte verkar funka.

Idag sprängs butiken, hur kan någon ens komma på tanken att ha det som en rubrik i en annons? Tafflig reklam, som ser hemmagjord ut, är något jag verkligen ogillar. Det finns en affär i Stockholm som säljer billiga kläder och lite annat krafs och deras reklam ser också alltid lika hemgjord ut.

Förstår de inte att utseendet på reklam, om de nu ska kosta på en stor annons, är viktigt?

För att inte tala om företagshemsidor.
Fattar de inte att hemsidan är företagets ansikte ut mot världen?

Rabattvaruhuset ser ut så här nu.
År 2002 såg den ut så här.

Att den var risig 1998 framgår här :).

Om den hemsidan skrev jag
redan i min Reload 1999.
Se nedan.

// Annica

17/11-99
Hur kan man publicera en sajt som http://www.rabattvaruhuset.se/? Har ansvarige för
affärskedjan sett hemsidan? Är det så här folk i gemen uppfattar att en bra, kommersiell sida ska se ut? Nej, det _kan_ jag inte tro. Det _vill_ jag inte tro?
Att en privat hemsida ser ut så här är en annan femma. Jag brukar svara alla som mailar mig och vill ha mitt utlåtande om deras hemsidor att det inte
finns någon *mall* för hur en privat hemsida ska se ut. Jag vill inte *dissa* personliga hemsidor av den orsaken. Det man själv tycker är bra och snyggt och är nöjd med ska vara just den personliga *mallen* för en själv.
Smaken är som baken och dessutom brukar alltid ens första trevande försök se ut som kom och hjälp mig. Men blir man *biten* och gillar html så kommer med automatik
stilkänslan och därmed snyggare, mer funktionella och bättre hemsidor.

Annica Tiger 9:00 EM | Kommentarer (2) | Google

16 juni 2005

Mystiken tätnar

I morse var bilen borta. Men det var bara att följa däckspåren, som än slank i diket och än var mitt på vägen. Onykter, eller svårstyrd bil?

Följa John

Nästan framme vid Kungsängen fanns bilen. I bedrövligt skick. Någon som blivit förbannad? Rejält förbannad?

Illa åtgånget hjul

Vandaliserad

Inte mycket kvar

Skrotfärdig?

Jag har aldrig smällt, ta i trä, men brukar inte polisen eller räddningstjänsten försöka låsa bilen alternativt ta nycklarna med sig? Det kanske fanns en anledning till att polisen hakade på ambulansen?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:39 FM | Kommentarer (9) | Google

15 juni 2005

Rakt in i en bergvägg

I normala fall när jag kör militärvägen över I1 så är det älgar, rådjur och betande kossor som brukar vara ungefär det jag ser, förutom en och annan bil. Vid militärövningar är det lite mer aktivitet givetvis.

I dag (vid halv tio) kom en ambulans i full rulle med ljus och ljudsignal på och bara någon minut efter kom en polisbil med sirenerna och blåljus på, även de körde i full kareta.

Förklaringen fick jag en kilometer längre fram. En bil hade kraschat i en bergvägg, på en lång raksräcka. Jag hoppas den eller de som var i bilen klarar sig. Men det som jag undrade över mest var varför polisbilen körde efter med blåljus. Är det ett vanligt fenomen?

Bilolycka

Rakt in i en bergvägg

Vid personskada ska polisen komma till olycksplatsen, det har jag hört någonstans. Men sedan trodde jag att de hade gjort sitt och att ambulanspersonalen tog över.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:17 FM | Kommentarer (13) | Google

14 maj 2005

Vill minnas på mitt sätt

Jag avstod från att köpa tidningarna i dag. Rubrikerna fick mig att låta bli. Varför ska det grävas och "gottas" i en persons liv när hon eller han har dött? Jag är inte intresserad av min stora idols mörka sidor eller hennes hemska sista timmar. Jag vill minnas henne såsom hon var, en fullfjädrad artist ut i fingerspetsarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:22 EM | Kommentarer (6) | Google

9 maj 2005

Maskrosor och Maskrosbarn

Maskros. Underligt ord sammansatt av mask och ros.
På engelska har den ett mycket vackert namn, dandelion.

Maskros

Jag älskar gula blommor. Jag älskar även maskrosor, fast många kallar det ett ogräs. En maskros är som en liten sol i gräsmattan. Många maskrosor innebär många solar. Jag tycker om alla dessa solar.

Våra maskrosor har anpassat sig till det faktum att gräsmattan klipps med jämna mellanrum. De blommar på stående fot så att säga, det vill säga de blir inte högre än någon centimeter innan blomman visar sig. Snacka om att anpassa sig till verkligheten :). Maskrosor kan växa upp på de mest underliga ställen, de har kraft nog att tränga igenom asfalt.

Det är väl därför ordet maskrosbarn myntats?
Asfaltsblomma är en annan synonym som används.

Maskrosbarn är ensamma och sorgsna barn, trots att de ofta verkar glada. Men de är också modiga, uthålliga, förtröstansfulla och uppfinningsrika. Och till skillnad från många andra som farit illa under uppväxtåren, växer de upp till kompetenta och modiga vuxna, med en kreativ förmåga att skaffa sig "proteser" för att dölja de brister som uppväxtåren förorsakat. Om detta berättar Solveig Cronström i boken "Dansa med träben".

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:01 EM | Kommentarer (8) | Google

6 april 2005

Avflyttningsstädning

Att göra en riktig avflyttningsstädning verkar inte vara på modet numera.

A och O när man flyttar är väl att städa efter sig? När jag flyttade in i min Tigerlya på sjunde våningen var det så skitigt i hela lägenheten att en städfirma fick komma och städa innan jag flyttade in mina pinaler. Det blev nog ganska dyrt för den f.d hyresgästen.

Sjunde våningen var för högt för mig. Att jag är höjdrädd vet jag, men jag visste inte om att jag är såååå höjdrädd att så fort jag går ut på balkongen upplever jag en känsla av att sugas ned, alternativt falla ned till marken. Det har inte funkat med att försöka med att i små doser vänja mig.

Jag är ju även flygrädd. Jag brukar inför flygningar köra mantrat - jag är inte rädd, jag kan flyga, jag är inte rädd, jag kan flyga. Det mantrat passar inte så bra i alla lägen :). Jag är inte rädd, jag kan hoppa, typ!

Nu har jag fått en ny Tigerlya på andra våningen i samma hus. Där känner jag inte av min höjdrädsla utan kan stå på balkongen och njuta av utsikten, fast det är ingen sjöutsikt längre :(. Behändigt, med tanke på flytten menar jag. B. ska hjälpa mig med de tunga sakerna i helgen, men jag åker jo-jo nu upp och ned med pinalerna.

Men till min besvikelse så har jag fått börja med att städa. Jag tog dit portvakten (fast så heter det inte numera, bovärd kallas det visst) i går och visade henne på den bristande städningen och förhoppningsvis får jag reducerad hyra i en månad som kompensation.

Jag hatar att städa, i alla fall andras skit. Det gör ju inte saken bättre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:42 FM | Kommentarer (4) | Google

2 april 2005

Eniro

Taget i vimlet inne i stan häromdagen.

Eniro

Men vad menar Eniro egentligen?

Gult är fult men det är insidan som räknas.

Det minner mig lite om ramsorna från barndomen. Grönt är skönt. Blått är flott. Skärt är bjärt. Rött är sött. Gult är fult. Greddelint är fint.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:31 EM | Kommentarer (9) | Google

21 mars 2005

Chockskatt?

Fram till 1987 har jag alltid bott i hyreslägenheter och betalat hyra, ibland med låg och stundtals med hög hyra - lite beroende på vart jag bott och vilken standard lägenheten haft.

Vi köpte hus 1987 och helt plötsligt fick vi ett billigare boende, än när vi bodde i lägenhet. Avdragsrätten för bostadslånen gör sitt till, ett avdrag jag alltid undrat över. Jag tycker i princip att det är fel att man får dra av räntor för bostadslån i deklararionen. Jag tycker det slår orättvist mot dem som inga räntor har att dra av för sina hyror i hyreslägenheter. Jag ser lånen, amorteringarna och räntan som en slags hyra, detsamma gäller bostadsrätter.

Villaskatten chockhöjs från årsskiftet. I genomsnitt stiger taxeringsvärdena med 25 procent. En vanlig villa kan bli flera tusenlappar dyrare i skatt per år.

So what?
Smakar det, kostar det.

Nu har en skattereduktion tillkommit som innebär att ett hushåll ska betala högst 5 procent av sin inkomst i fastighetsskatt för sin permanentbostad. Det gynnar dem som inga lån har på husen. Hur många procent av sin inkomst betalar en vanlig hyresgäst i en hyreslägenhet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:42 FM | Kommentarer (3) | Google

17 mars 2005

Sommartid

Om tio dagar går vi över till sommartid, närmare bestämt natten mellan den 27:e och 28:e mars. Sommartid? Våren har inte visat ett minsta livstecken ifrån sig. Snö, snö och snö - Kung Bore håller kvar vintern i ett fast grepp.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:42 FM | Kommentarer (8) | Google

9 mars 2005

Jakten på den perfekta kroppen

Är det bara jag som tycker tjejen var snyggare helt naturell (kräver Flash installerat), det vill säga innan retuscheringen?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:23 FM | Kommentarer (8) | Google