17 december 2006

Jag vill ha hem min dator. Nu!

Nu vill jag ha min dator tillbaka. Jag är trött på skördetröskan jag har som reserv. Jag sätter bara på den när jag ska läsa webmailen. Den låter så att jag får får tinnitus-liknande besvär i det örat som är vänt mot datorlådan. Bara det säger en hel del. Att jag inte har bloggat så frekvent beror även på detta.

Visst allt funkar, bredbandet och programmen i sig, samma program som finns på nya datorn - eller fanns kanske jag ska säga. Men mailen ligger och växer till sig på mailservern, då jag inte vill tanka ned dem. Snart får jag väl ett ilsket mail eller en påringning om att jag överskridit mailboxarnas alla gränser i kubik, i alla fall när det gäller min privata mailadress och listmailen.

Får jag inte tillbaka datorn denna vecka vet jag inte vad jag gör....

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:58 EM | Google

15 december 2006

Hårddisken är kaputt på nya datorn

I dag ringde jag och frågade hur det går med min dator. Hårddisken är tydligen helt kaputt och nu försöker de rädda det som räddas kan. Hur kan en hårddisk bara lägga av?

Företaget jag köpt datorn av kör olika program för att försöka spegla datorn och kunna föra över data till en ny hårddisk, men det verkar som det inte fungerar på grund av skadorna på hårddisken, i alla fall lät det så när jag ringde. De skulle göra ett försök till...

Jag ser inte fram emot att installera om alla program :(. Jag har backup av de flesta datafiler på en extern hårddisk, en Maxtor. Men hur bra det är vete sjutton för den gick inte att installera och ansluta till den till här datorn jag kör nu och frågan är hur det går på den andra datorn.

Detta är faktiskt mitt första hårddiskhaveri sedan jag skaffade min första dator. Men någon gång ska ju alltid vara den första. Men jag tycker inte det är speciellt kul.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:35 EM | Kommentarer (4) | Google

13 december 2006

Min gamla dator lever ett eget liv

Var 5:e sekund visas detta meddelande på skärmen och jag klickar OK för att kunna fortsätta att jobba. Det hjälper inte heller att bocka av rutan.

Det är irriterande, för när det ploppar upp så stannar allt av och det jag håller på med stoppas upp under tiden tills jag klickar bort alerten.

Norton

I går försökte jag vektorisera en logotype och det var minst sagt tålamodskrävande att klicka bort denna alert från Norton och samtidigt försöka att inte tappa bort sig i det jag satt och jobbade med.

Visst, jag vet att Norton är gammalt och utgånget sedan länge (version 2003), det är från anno 2004 (då gick uppdateringstjänsten ut) och inte tänker jag uppdatera det bara för att jag kör denna skördetröska i väntan på min riktiga dator, när den nu kommer - det vete bara gudarna.

Jag har försökt avinstallera Norton men möts bara av detta besked, vilket fått mig att ge upp och acceptera sakernas tillstånd.

Avinstallera Norton

Det finns en dold mapp som heter Nätverket, men den är tom. Vad jag vet så har jag aldrig ens varit inne i den förut. Norton i all ära, men det programmet verkar ha bosatt sig för gott i min gamla dator :-). Nå, det kan jag leva med för vanligtvis står den i garderoben men just nu är det den enda fungerande datorn och har dammats av tillfälligt.

Tur att jag har en stor portion tålamod. Att avsiktligt tappa den i golvet funkar nog inte :-).

BTW - det funkar som sagt nog inte på datorn, men mobilen har börjat ringa igen. Jag tappade den från bordet, ett fall på en halvmeter, men tydligen ramlade något på plats igen och nu har ljudet kommit tillbaka. Hur länge det nu varar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:40 FM | Kommentarer (9) | Google

7 december 2006

Datorn bara lägger av hela tiden

Datorhaveri igen. Stora dyra butiken ska komma och hämta den snart. En dator för nästan 30 papp borde hålla mer än ett år tycker jag. Det går inte att ha det så här att den kraschar varje dag. Det kanske blir lite tyst här, såvida jag inte kommer åt någon annan dator under tiden.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:29 EM | Kommentarer (13) | Google

6 december 2006

Får alla gå hem nu?

Jaha, dags igen.

Det enda råd Microsoft ger i dagsläget är att inte klicka på, eller spara, Wordfiler ens från kända personer.

Microsoft har utfärdat en varning för ett allvarligt säkerhetshål i ordbehandlingsprogrammet Microsoft Word. Microsoft har själv inte hunnit ta fram en lagning ännu.

Hur många arbetsplatser är inte beroende av att skicka och ta emot Word-dokument, både interna och externa dito?

Andra bloggar om:
, och

Update:
Microsoft informerar om detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:06 EM | Kommentarer (7) | Google

3 december 2006

Datorhaveri

Datorer suger. Nu har datorn pajat. Den känner inte av nätverkskortet, så jag kan inte köra bredband och den känner inte av ljudkortet heller. Den frös i går och nollade biosen och det är väl kanske där felet ligger, att jag inte återställt det korrekt. Men jag vet ju inte vad som är korrekt för denna dator.

En kontroll av D-disken visade att allt var en enda röra. Jag tror att det flesta filer reparerades, men vad hjälper det när felet ligger i biosen och i maskinvaruhanteringen?

Jag sitter med ett sunkigt usb-modem som inte heller fungerar korrekt, det bara kopplar ned.

Har ingen adventstake men jag tog en fin bild på två träd i en rondell i går morse som får lysa upp i mörkret, både i bloggen och i datorn.

Rondellbelysning

Ha en trevlig 1:a advent!

Update 15.00
Nu verkar det fungera.
Jag vet inte vad jag gjort.
Fixat och klickat febrilt :),
i datorns bios och lite varstans.
Nu fryser den inte, som den gjorde tidigare.
Hur jag ska hitta de skadade filerna vet jag inte.
Eller som det stod, 336 kb i skadade sektorer?
Den dagen, den sorgen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:56 FM | Kommentarer (3) | Google

16 november 2006

Påfallande lika

Originellt?

MicrosoftTM Firefox 2007

Firefox® 2

Hmmmm....

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:43 FM | Kommentarer (3) | Google

2 november 2006

Obehöriga kan komma att avläsa dina kreditkort

Ibland leder utvecklingen framåt och underlättar vårt dagliga liv. Men i vissa fall oroar mig utvecklingen.

Främlingar med antenn kan avläsa kreditkort

RFID-vågen har nått kontokorten, och i USA har tiotals miljoner kreditkort redan försetts med dessa mikro-radiosändare. Hela idén är att korten därmed kan avläsas trådlöst med en antenn. Nu har en forskargrupp visat att vem som helst som kommer inom ett par decimeters avstånd kan läsa av ett kontokort som en annan person bär i fickan eller handväskan - och därmed identifiera vederbörande.

Försöket har genomförts av en institution som kallas Consortium for Security and Privacy vid det prestigefyllda amerikanska universitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT). Den nyfikne kan enkelt dölja utrustningen under rocken, närma sig personer och läsa av information som namn, kontokortsnummer och giltighetstid på kort som han eller hon bär på sig. Koden kan inte läsas av, men den avslöjade informationen räcker för att köpa varor på främlingens kortnummer i många nätbutiker.

Allt som behövs i utrustningsväg är en kreditkortsläsare och en radiomottagare. Apparaten som forskarlaget satt ihop är inte större än "ett par pocketböcker" och kostade cirka 1.000 kronor. De säger att de förmodligen skulle kunna bygga en andra version som inte är större än ett paket tuggummi och som bara skulle kosta 350 kr.

Den ekonomiska risken är dock inte det enda problemet. Bäraren av ett RFID-kort kan också bli identifierad av en främling utan att veta om det, exempelvis på tåg och bussar där det råder trängsel. I baren på en nattklubb kan uppvaktande män snappa upp identiteten på en kvinna de fattat intresse för, vilket kan bli början på så kallad stalking (förföljelse). Mindre nogräknade butiker kan sätta en antenn under disken och registrera sina besökare i syfte att bygga ett kundregister. Brevbärare och annan postpersonal kan läsa av kreditkort som befinner sig under postbefordran. Och så vidare.

Forskargruppen på MIT, som leds av professor Kevin Fu, konstaterar att RFID-korten skulle kunna skyddas med kryptering men att kontokortsföretagen inte har gjort det. I marknadsföringen, däremot, hävdar kontokortsföretagen att korten är säkrade med mycket hög kryptering.

"Trots de miljontals RFID-aktiverade kontokort som redan används [...] så är alla kort vi testat mottagliga för [...] attacker", skriver forskargruppen. Testerna har gjorts med 20 kort från Visa, MasterCard och American Express.

Kontokortsföretagen avvisar kritiken. "Det här är ett intressant tekniskt experiment, men inte något reellt hot mot konsumenter", säger Brian Triplett, en av Visas vice VD-ar. En av MasterCards högsta chefer, Art Kranzley, uttrycker saken så här: "Det här är nästan som om någon står upp i en biosalong och skriker 'Det brinner!' bara för att någon har tänt en cigarrett".

John Pescatore, som är vice VD för internetsäkerhet på analysföretaget Gartner Group, kommenterar säkerhetsavslöjandet så här: "Det här är ett klassiskt 'Vi förlitar oss på säkerhet genom att mörka - vem kommer att titta?' Sedan, ojdå! Så fort någon tittar så rullas säkerheten bort".

Länkar:
TV-inslag ABC.
Artikel i New York Times.
Artikel i The Register.
Forskargruppens rapport.

Jag har saxat informationen från senaste Big Brother Bulletinen som ges ut av Pär Ström.

Själv kan jag se andra faror. Skummisar sitter på Arlanda och scannar av vilka som reser iväg på en charterresa. Sedan är det bara att åka hem till dem och i lugn och ro rensa hemmet. Samma scenario kan vara att du sitter och äter en god middag i glada vänners lag och någon scannar av ditt kort och samma sak kan ske som i exemplet ovan.

Om och när detta kommer och att bli default så tänker jag ta mig en funderare på om jag överhuvudtaget ska ha ett kreditkort längre.

I samma nyhetsbrev (jag rekommenderar en prenumeration på detta) kan man läsa om detta nedan, Idg har en artikel om detta.

Företaget Spi Dynamics har visat en teknik för hur en hemsida kan se vilka andra hemsidor du tidigare varit inne på. Något som kan utnyttjas av exempelvis webbutiker.

Jag har redan javascript avaktiverat i min browser.
Det kanske inte är så dumt?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:42 EM | Google

24 oktober 2006

2038 19 januari 04:14:08

Jag vill också ha en sådan här T-shirt med trycket:

Jorden går under 2038 19 januari 04:14:08.

Milleniumskiftet var inget jämfört med vad som händer då.
Synd att jag förmodligen inte lever 2038.
85 år skulle jag vara och det vete sjutton om jag fixar.

Jorden går under 2038 19 januari 04:14:08

Jag tror inte att alla förstår innebörden.
Gör du?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:39 FM | Kommentarer (15) | Google

22 augusti 2006

= rand (200,99)

Hittat hos crrly. Minde mig om den gamla goda tiden :-).

Förut fanns ofta Påskägg eller Easter egg i en del program och hårdvara (en inbakad dold överraskning). Men tuffare lagar i USA har minskat dessa.

Enligt Microsoft ska ett tomt dokument med 158 sidor text om man i det tomma dokumentet skriver in = rand (200,99) och trycker på Enter. Jag fick 217 sidor med en och samma mening.

Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor. Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor
osv, sidorna bara rasslade fram.

Vem behöver 217 sidors brödtextutfyllnad?

Normalt sett har jag oftast sett
detta nedan, ofta bara de första styckena,
som brödtextutfyllnad.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec imperdiet fermentum tellus. Mauris egestas nisl quis purus. Vivamus laoreet nibh iaculis dui. Suspendisse pulvinar, metus ac condimentum suscipit, mauris lectus ultrices ligula, vitae cursus neque felis et wisi. In hendrerit turpis ut quam. Nam id sapien eu metus gravida dictum. Suspendisse mattis consequat turpis. Nullam eleifend, eros sit amet faucibus rhoncus, justo tortor scelerisque nulla, eget mollis urna dolor et diam. Aliquam dui eros, euismod ac, scelerisque non, pharetra eu, ligula. Ut id felis. Ut in pede sed ante lobortis commodo. Morbi aliquam consectetuer ante. Quisque tempus mattis orci. Aenean fringilla, tortor ac pharetra interdum, sapien neque ultrices mauris, eget pharetra odio quam non enim. Fusce venenatis lacus. Sed scelerisque tortor et eros. Suspendisse tempor, est et venenatis hendrerit, est tortor auctor pede, eu ultricies magna eros eget quam.

Proin eu felis. Curabitur ipsum tortor, auctor sit amet, sollicitudin eu, lobortis sed, leo. Suspendisse a odio vel pede commodo mollis. Sed sagittis nibh id ante. Integer iaculis lacus. Proin ut pede eu lectus tristique porttitor. Duis sed sapien. Aenean risus nulla, facilisis ut, placerat eu, convallis et, pede. Etiam odio odio, suscipit eget, bibendum a, venenatis et, urna. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Ut vel mauris. Nam at lectus eget ante lobortis lobortis. Cras erat nulla, dictum nec, placerat aliquet, semper ut, turpis. Ut condimentum. Vivamus est tellus, rhoncus at, lacinia euismod, adipiscing vestibulum, turpis. Sed sed lectus. Mauris pellentesque interdum ante. Curabitur ut magna quis nunc vehicula pellentesque.

Proin porta mauris. Praesent vel orci. Phasellus quis arcu et dolor nonummy ultrices. Cras bibendum elit. Donec faucibus mi sit amet lorem. Donec at wisi. Praesent bibendum porta wisi. Fusce vitae metus sollicitudin velit consequat semper. Pellentesque ullamcorper iaculis eros. Nam quis odio sed quam aliquet elementum. Praesent lobortis suscipit augue.

Nulla nonummy quam nec tellus. Aliquam ultrices, arcu eget auctor mollis, mi lacus dictum metus, vel eleifend lorem enim sit amet neque. Proin vel magna eu justo cursus bibendum. Integer rutrum. Sed augue. Nulla ut mauris. Suspendisse ligula odio, posuere mollis, ornare a, aliquam eu, quam. Fusce molestie eros cursus pede. Suspendisse quis diam. Suspendisse eleifend lacus in lacus. Nam condimentum lacus eu libero. Integer tristique aliquam nunc. Proin iaculis felis nec lectus accumsan tincidunt. Aliquam erat volutpat. In hac habitasse platea dictumst. Proin interdum. Duis iaculis mi ullamcorper est. Duis convallis nibh et lorem. Quisque leo sapien, dignissim eu, elementum vitae, consequat ac, lorem.

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos hymenaeos. Aliquam ullamcorper mollis risus. Fusce non lectus. Nulla scelerisque posuere est. Morbi sed mauris. Duis eget metus. Maecenas nec quam in erat fermentum dictum. Praesent ullamcorper adipiscing wisi. In eget arcu vitae velit sodales fringilla. Mauris nunc. Nullam placerat lectus vel odio. Suspendisse blandit. Duis in diam. Mauris orci nulla, hendrerit non, scelerisque vitae, eleifend non, odio. Donec rutrum purus sed diam.

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos hymenaeos. Quisque nec velit vitae diam dignissim vulputate. Quisque cursus. Quisque eget mi. Nulla eleifend. Integer vehicula mollis massa. Donec tristique. Pellentesque in dui. Suspendisse mauris erat, auctor in, lacinia vitae, dictum rutrum, risus. Ut et massa ac nunc pulvinar ornare. Phasellus sed ipsum vitae ante porta laoreet.

Aliquam egestas. Duis quis nulla. Duis porta. Donec tincidunt sollicitudin turpis. Nam vel mi et dolor accumsan varius. Aliquam erat volutpat. Nullam varius arcu eu ipsum. Donec scelerisque. In eu nulla. Duis sollicitudin, purus at accumsan suscipit, massa pede consequat sapien, sit amet dictum turpis wisi vel ligula. Proin dapibus mauris a felis. Curabitur eget elit at augue ultrices vehicula. Cras sit amet felis. Nam velit dolor, sagittis sit amet, dignissim ac, varius vel, pede. In hac habitasse platea dictumst. Praesent tristique mauris vel sem. Vestibulum nonummy, nibh eget ullamcorper tristique, mi massa dictum risus, ut posuere lorem arcu id mauris. Vestibulum semper massa nec tortor.

Nam aliquet, risus sed egestas ullamcorper, metus justo placerat erat, a lobortis libero dolor eget sem. Mauris interdum pellentesque ligula. Donec blandit wisi non enim. Duis pulvinar risus vel mi. Nam mattis arcu. Proin erat mauris, laoreet et, vehicula eget, tempor id, eros. Duis accumsan. Sed ipsum. Curabitur nibh diam, porta vitae, vehicula in, volutpat varius, justo. Sed quis tortor ac velit sagittis porttitor. Maecenas pulvinar, turpis non blandit pulvinar, est risus condimentum leo, nec hendrerit ipsum enim sit amet odio. Vivamus at turpis. Vivamus nulla nunc, aliquet eu, condimentum egestas, elementum id, nunc. Sed mattis. Donec elementum lorem. Pellentesque hendrerit, mi at vestibulum pulvinar, quam nulla mattis nulla, sed vestibulum augue pede ac enim. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Mauris a lorem. Pellentesque sem eros, tincidunt sed, faucibus eu, elementum at, purus. Quisque eget ligula.

Donec vel lectus nec dolor vestibulum tincidunt. Donec varius posuere sem. Integer sed arcu a wisi viverra rutrum. Curabitur sit amet sapien. Nam ut augue. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vivamus purus eros, condimentum ut, cursus at, volutpat non, orci. Aenean suscipit libero ut tortor. Vivamus turpis dui, aliquam in, gravida nec, sagittis et, turpis. Aliquam tellus. Curabitur eget lorem nec nunc auctor venenatis. Duis ornare facilisis ante. Aliquam convallis hendrerit ante. Suspendisse potenti. Phasellus commodo eros ut augue suscipit dapibus. Nullam condimentum, ligula iaculis scelerisque convallis, quam nisl tristique augue, ornare consectetuer elit lacus non leo. Quisque elit. Nullam imperdiet orci et nisl. In dignissim imperdiet massa. Nulla dignissim pellentesque est.

Praesent mollis hendrerit lacus. Nulla vel orci. Suspendisse sed nunc. Nam pretium orci. Morbi vulputate arcu euismod dolor. Vestibulum dapibus urna vitae nibh. Integer viverra pulvinar sem. Integer dolor enim, luctus a, molestie id, vestibulum at, quam. Ut elementum eleifend turpis. Quisque nec ante sed felis cursus porttitor. In dictum pulvinar est. Nullam sodales magna sit amet mi. Nam lobortis faucibus lectus. Quisque purus mauris, porta venenatis, nonummy et, rhoncus malesuada, diam. Curabitur at urna et ligula dignissim ultricies. Suspendisse nunc arcu, pulvinar in, fringilla sed, fringilla id, nunc. Nunc tristique egestas dui. Suspendisse ornare convallis lectus.

Inte för att jag förstår något, men det är ju inte meningen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:33 EM | Kommentarer (7) | Google

19 augusti 2006

Var gömmer sig ikonerna?

Nu är jag osams med datorn som fungerat så bra hitintills. Ikonerna för ljud och säker borttagning av maskinvara visas aldrig vid start, de visas först om jag gör en omstart.

Ikoner

Spelar roll kanske en del tycker. Ikonen för ljudet struntar jag i men det som är viktigt är att ikonen för säker borttagande av maskinvara finns. Det är via den jag kan stoppa min externa hårddisk (om den slås på) och andra usb-enheter jag använder på ett säkert sätt.

Jag kliar mig i huvudet. Varför visas de ej första gången, men först vid omstart? Jag har inte lyckats lista ut vilken process som ligger bakom säker borttagande av maskinvara. Borde det inte gå att få in den i Autostart, om jag nu bara visste vad jag skulle lägga in där :).

Små bekymmer kan tyckas.
Men små bekymmer kan kännas stora.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 FM | Kommentarer (9) | Google

20 juni 2006

NSA

Each time you dial...
We start a file...

Missa inte denna film. (Flash)

Via Big Brother Bulletin - nr 6/2006

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:32 EM | Kommentarer (4) | Google

20 april 2006

Firefox knaprar in på IE

År 1997 hade jag en loggfil som läste av vilket operativsystem och vilka browsers mina besökare hade. I april var skillnaden NS 70.1 mot MSIE 28,9. Stor skillnad med andra ord, som helt utplånats. Lite nostalgi att minnas Netscape i forna tiders prakt :).

Innan jag slutade avläsa denna loggfil i maj 2002 hade 97% av alla besökare IE, resten var Netscape (mestadels) och Opera.
IE fördelade sig likt nedan:
53 % MSIE 5.*
44 % MSIE 6.*

Dessa siffror ovan är svenska användare, för jag tror inte så många andra länders medborgare besöker mina sidor då jag skriver på svenska. Numera har jag ingen liknande fil men hittade lite intressant statistik hos W3 Schools.

Firefox är på uppgång. Netscape ett minne blott. Mozilla likadant numera om statistiken ska tolkas korrekt. Denna statistik är global och bör vara mer rättvisande, än statistik från enbart svenska hemsidor och dess besökares browsers. Men finns det någon som har sådan statistik så dela gärna med dig.

IE7 - 0.6%
IE6 - 58.8%
IE5 - 5.3%
Firefox - 24.5%
Mozilla - 2.4%
Netscape - 0.5%
Opera - 1.5%

Det finns andra som mäter och enligt TheCounter är inte Firefox alls på lika stor frammarsch. Jag tror dock mer på W3 Scools siffror, de verkar mer detaljerade.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:15 EM | Kommentarer (7) | Google

18 april 2006

Z520i

Besvikelsen var stor när jag skulle hämta min ersättningstelefon. Den jag lämnade in och som var fuktskadad var en K700i. Den påstås inte finnas längre och jag fick en Z520i i utbyte, vilket i mina ögon är ett nerköp. Eller?

Jag blev ledsen när jag såg den lilla plasttelefonen de plockade fram. Jag kände direkt att denna telefon kommer jag aldrig att bli vän med, så som jag var med min K700i som jag verkligen tyckte om att använda.

500 pix kostade det i självrisk, plus kostnaden för en ny CDU-kabel då de givetvis inte har samma kontakter. Hur vore det med en standardkontakt?

En sak märkte jag direkt, kontakterna nedan är inte skyddade som de var på K700i. Upplagt för fuktskador med andra ord kan tyckas. Alltså törs jag inte säga upp försäkringen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:27 EM | Kommentarer (3) | Google

4 april 2006

Spionprogram för mobilen

Egentligen borde detta glömmas och gömmas, men som information är det värt att nämna - för det är säkert några som bör veta om detta.

Reklam för ett spionprogram som kan installeras i en mobil. Det räcker att man har tillgång en liten stund till den mobil man vill inplantera programmet (jag skulle nog vilja säga trojanen) i, exempelvis sin frus eller barnens mobiler.

Thanks to FlexySPY, I finally figured out my wife was cheating on me with my brother. I had a bad feeling about this for over a year. After the divorce, my life is so much better now.
Thanks FlexiSPY!! I'm free again!
This Could Be You!
Divorced

På hemsidan http://www.flexispy.com/ kan man även läsa:

World's Most Powerful Spy Software for mobile phones. FlexiSPY is a mobile phone monitoring application that secretly records all activity on a mobile phone that has FlexiSPY installed. Protect your children, catch cheating spouses, the possibilities are endless.

Install FlexiSPY on a supported mobile phone and start to receive copies of SMS messages (sent & received), call history, and more!

Håll i din mobil!
Lämna den aldrig obevakad påslagen.
Det gäller de som kan misstänkas ha
någon som vill spionera på dem.
Jag tror inte marknaden är så stor,
men det oroar mig att fler och fler
liknande program tas fram.

Missa inte mitt förra text 15/3-04 om detta,
samt om spionprogram som kan installeras på datorn.

Allt kan missbrukas.
Allt missbrukas.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:45 EM | Google

6 mars 2006

Datorstrul igen

Jag måste vara förföljd av en ond ande, ja - det är jag ju i och för sig, men tror ni inte att den nya tysta datorn har klappat ihop igen? Värmen är boven. Ja, inga fläktar och kylflänsar istället skulle ju vara toppen. Hmmmm.....

Jag vet inte längre vad jag ska tro. De har lovat att bygga en ny, mycket bättre – men tyvärr inte ljudlös. Vi får se hur det blir med det. Jag är något uppgiven just nu.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:44 EM | Kommentarer (8) | Google

1 mars 2006

Up and running

Mars! Visst låter det som om våren är på väg? Fast kikar jag ut genom fönstret är det snö, snö och bara snö. Men dagarna blir ljusare. De tunga månaderna december, januari och februari är nu avklarade. När jag kommer hem från Thailand då hoppas jag att all snö har smält bort.

Jag har haft lite problem med att få ett fungerande antivirus och en brandvägg. Norton Internet Security 2006 fuckade upp hela datorn, den åkte fram och tillbaka som en jojo ett tag mellan affären och hem en sväng, innan det var dags igen.

Jag testade i dag flera andra alternativ som F-Secure och Panda, men de scannar inte igenom Mozilla-mail utan verkar vara helt insnöade på Microsofts mailklienter. Men jag har hört gott om Norton Internet Security 2006 så jag ringde Symantecs kontor och frågade varför de inte sålde den längre?

Efter mycket om och men så fixade hon fram en svensk Norton Internet Security á la årgång 2005, som enligt henne inte skulle gå att ladda hem via webben. Nu har jag testat och än så länge håller datorn och verkar fungera okey. Men med tanke på hur denna dator har åkt jojo fram och tillbaka har jag mina tvivel.

De bytte hårddisk och den låter och det stör mig, detta ska ju vara Sveriges tystaste dator. Vilket den definitivt inte är när hårddisken valsar runt.

Jag har, av naturliga skäl tappat lusten för datorer, men snart så blir nog uppdateringarna mer regelbundna och kanske mer intressanta :). Vad vet jag? Betraktaren avgör.

BTW - orkar knappt kommentera klantsossens mail sänt från sin arbetsplats. Hur dum får man vara? Både bokstavligt och bildligt talat. Man sänder inte sådana mail, det är inte god mailetikett.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:49 EM | Kommentarer (5) | Google

16 februari 2006

Kiosklitteratur har ersatt datorn :)

Efter att ha legat nedbäddad i sängen några dagar i sällskap med 10 böcker av Janet Evanovitch (ska påbörja sjunde boken nu) börjar jag tycka att det där med att vara sjuk har sina fördelar, bara man inte är för sjuk. Jag skulle ha valt Ranger :) Helt klart. En svartklädd man i läder :), ring i örat och hästsvans. Var hittar man en dito? :) Skicka ett mail. Skämt åsido............

Böckerna kan knappast sorteras under finkultur, men oroa er inte – i väntehögen finns ett flertal sådana, så helt fördärvad har jag inte blivit.

Jag har inte en saknat datorn, jag slår på den gamla häcken en gång om dagen och stänger ned den efter någon halvtimme. Den bullrar ju så att vem som helst skulle kunna få tinnitus. Hoppas ingen som verkligen har drabbats tar illa upp.

Mailen kan jag bara tanka ned, men inte besvara. Jag har inte orkat bry mig om att ändra settings för vardera konto. Jag hoppas nya datorn kommer snart.

Jag bad dem försöka rädda mailen i Application Data och Mozillas mail, samt det jag lagt på den andra partiotionen.

Helt klart är att de ska byta hårddisken, för när jag börjar få felmess om att det är fel på maskinvarukonfigurationen och datorn inte kan läsa in hårddisken, redan efter ett par dagar sedan den var inne sist.

De gånger den kommer förbi möts jag antigen av en fet gammaldags dosprompt eller felmesset diskläsarfel och en uppmaning om att starta om datorn. De få gånger jag kommit in har allt varit segt som attan. När jag försökte avinstallera Norton Internet 2006 enligt konstens alla regler, fick både textinstruktion och ett program som sedan skulle köras för att rensa alla rester av programmet. Synd bara att det tog med sig Window System-mapp.

Nästa gång jag startade om datorn då fick jag en uppmaning att sätta in Windowsskivan och trycka på R. Vilket man inte får göra på denna dator vad jag har förstått, speciellt och dittan och dattan – varför krånga till allt?

Jag saknar den gamla hederliga F8.
Felsäkert läge.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:14 EM | Kommentarer (1) | Google

13 februari 2006

Nya datorn har pajat igen.

Jag lever men mina datorer är det sämre med.
Om nu någon undrar varför uppdateringsfrekvensen är låg.
Nu stänger jag ned, innnan modemet börjar sända röksignaler. Nya datorn är helpaj. Igen.
Så säg ordet dator och jag går upp i taket. :(

Jag har haft sju datorer sedan 1994 minst - ni minns de med floppy-disk, och ingen har strulat som dennna nya vars prislapp borde garantera att den INTE ska strula.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:31 EM | Kommentarer (5) | Google

8 februari 2006

Buggiga program

Jag har köpt en dator vars prisklass jag inte ens törs nämna. I dag packade jag upp den gamla datorn igen. Ilsken som ett bi, eller rättare mer som en rasande tiger. Tur att ingen finns som kan drabbas av min ilska just nu.

Jag körde scandisk på nya datorn. Mitt i fas 4 ploppade Norton Internet Securitys alert upp och datorn låste sig. Mus, glöm det. Tangentbord, glöm det. Hårddisk, glöm den. Diskläsarfel. Sedan ett tjockt streck på skärmen. Inget mer händer. Mamma mia om det jag inte hunnit back-uppa kan anses som borta for alltid nu?

Satans nya verre 2006 av Norton, den har redan ställt till med nog av jävelskapp. Buggigt. Jag har hittat min CD till 2003 och ringa och ta ett allvarligt snack om detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:34 EM | Kommentarer (11) | Google

1 februari 2006

Windows XP

Hoppas någon datornörd läser detta. När jag installerade nya datorn och skulle skapa ett admin-konto råkade jag av misstag klicka i en knapp med texten typ "Gör alla filer dolda för andra användare". Jag kan inte återskapa alternativet. Detta alternativ verkar inte vara så bra när jag ska installera en del program, som klagar att de inte kan läsa en viss fil – fast jag ser ju att den finns på plats.

Snart ger jag upp. Gamla datorn plockas fram igen. Men det måste ju gå att återställa? Om inte är XP mer puckat än vad jag har tyckte tidigare. Tacka vet jag Windows 98, 95 och Windows 3.*. Där kunde man skruva, optimera och ändra inställningar och det var riktigt roligt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:45 EM | Kommentarer (11) | Google

9 december 2005

En tyst dator

Jag funderar på att köpa en dator. En T Y S T dator. En dator som är i det närmaste ljudlös, men inte hutlöst dyr. Min dator börjar låta som en skördetröska.

Jag har kikat lite på datorer från Pyrotech, men plånboken är inte så vidöppen. Den jag ville ha kostade 30.000 exkl moms, lite väl häftigt. Men ett minimum är 2Gb minne för min del. Helst mer, fast går det att utnyttja mer? Egentligen?

Är Windows XP Pro x64 bättre än gamla hederliga Windows XP Pro? Är AMD Athlon64 snabbare än Intel? 16x DVD±R/RW brännare? Om jag bara bränner CD måste jag ha något annat då? Mycket att fundera på. Att köpa en ny dator är nästan lika stort som att köpa en ny bil.

Inte läge för impulsköp med andra ord.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:23 FM | Kommentarer (7) | Google

20 augusti 2005

Sprängstoff i datorn

Vilket uppvaknande!

En man i Växjö fick föras till sjukhus efter att hans bärbara dator exploderat när han låg och sov. Datorn var inte på men stod på laddning.

Datorn stod på en tygklädd pall när den laddades. Kan det vara att värmen orsakat brand i tyget, som i sin tur orsakat att batteriet löpte amok?

Mannen hade tur som vaknade av att hans lägenhet var rökfylld, men det hade lika gärna kunnat sluta illa. Sover man djupt så är en brandvarnare en räddare i nöden. Brandvarnare är ett måste tycker jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:56 FM | Kommentarer (3) | Google

2 juli 2005

Nytt säkerhetshål i Internet Explorer

Ett nytt säkerhetshål i Internet Explorer har upptäckts.

TEMPORARY PROTECTION
In the absence of a patch, Microsoft recommends the following:
Raise the browsing security level in Microsoft Internet Explorer, via Tools > Internet Options > Security Tab > Internet icon. "Under Security level for this zone, move the slider to High. This sets the security level for all Web sites you visit to High. If no slider is visible, click Default Level, and then move the slider to High."

Läs mer vad Microsoft skriver om detta.

Jag kör ju inte Internet Explorer, men blir det inte lite bökigt med valet HIGH. Testade och mycket funkade inte. Så ska det väl inte behöva vara? En browser ska kunna användas som tänkt.

BTW - detta var i alla fall ett bra tips.
Step 3: Read E-Mail Messages in Plain Text.

HTML-mail är ett otyg.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:24 FM | Kommentarer (1) | Google

27 juni 2005

Datorstrul

Datorer kan driva en till vansinne, i alla fall mig. Att kunna föra över filer via bluetooth från mobilen till den den stationära slutade fungera - bara rakt av, det funkar klockrent på den bärbara. Då införskaffade jag en kabel som går direkt från mobilen och körde in den in i en usb-port. Drivrutinerna installerades för USB Cable DCU-11. Sedan hände nada. Nada. Hur ska jag kunna se mina filer i mobilen?

Så kul var det :(.
Det blev mycket datorer i dag ser jag.

Tur att jag snart ska iväg och träffa lite trevliga människor, istället för att sitta oförstående framför min dator. XP säger jag bara :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:19 EM | Kommentarer (4) | Google

En talande dator :)

Jag blev lite nostalgisk när jag var hemma och gick en trappa upp för att hälsa på min gamla dator, som morsan skulle öva sig att använda istället för att skriva på skrivmaskin. Ärligt talat tror jag inte ens att hon använder datorn, ens har startat upp den.

Men jag startade upp den och den gick som en klocka. Det var mycket kul jag hade med den datorn minns jag. Windows 98 var roligt på så sätt, likt Windows 3.*, att det var kul att skruva och leka lite med datorn.

Vad sägs om dessa små hälsningar när datorn stängs av :). Lite datornörd är jag nog. Eller var.

Hej då datorn!

Natti Natti!

Annica Tiger 8:37 FM | Kommentarer (5) | Google

26 juni 2005

EU förslaget om patent på kod

Mu lade in några länkar på min Anslagstavla. Jag lägger in dem även här för eventuellt intresserade. Jag vet att många är upprörda över detta, dessutom tror jag MU blir glad om fler får möjlighet att läsa om detta och på så sätt blir det som ett litet tack till Mu, som så ofta ställer upp och svarar på frågor om HTML på anslagstavlan.

Demonstrera mot EU förslaget om patent på kod om antagligen kommer att röstas igenom om en dryg vecka.

Delta i STREJKEN
och skriv under petitionen.
http://petition.eurolinux.org/

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:54 EM | Google

24 juni 2005

Designad dator skrämmer tjuven

Ja, tjuven blir inte rädd och kissar på sig :), men kanske avstår från att stjäla datorn av rädsla av att den lättare ska kunna spåras och vara svårare att avyttras?

Det här var en intressant artikel. Bärbara som har motivlack på locket är inte lika stöldbegärliga skriver DI och IDG hade en liten snutt om detta, de också.

Men för oss vanliga dödliga som inte har råd att anlita Notebook Design Sweden AB för att få ett designat exemplar kan ju kanske hitta på egna lösningar?

Jag funderar på att köpa ett stort klistermärke med en tiger på och sätta på fronten på min Dell bärbara. Fast, småler lite, den vill nog ingen stjäla – så gammal som den är.

Men på den stationära, tämligen nya datorn vore det mer värt.

BTW - min dator eller något i den har börjat pipa lite diskret, med jämna mellanrum. Brandvarnare gör det när batteriet tar slut, fast inte direkt diskret.

När jag startade datorn och skulle skriva in mitt bios-lösenord skrev jag fel, men istället för att datorn bad mig skriva det igen så startade datorn, bara rakt av. Det _har_ aldrig hänt förut. Jag undrar om det har samband med det pipande ljudet?

// Annica

Annica Tiger 6:42 FM | Kommentarer (5) | Google

15 juni 2005

Tisdag - stora patchardagen

Javisst ja - andra tisdagen i månaden är Windows Updates stora patchardag. När jag kopplade upp tidigt i morse fick jag en alert om att det fanns patchar och säkerhetsuppdateringar att hämta. Det var x antal stycken och jag klickade bort skiten. Jag får väl köra det efter 18.00 i kväll när modemtaxan är lite rimligare. När kommer ett operativsystem från Microsoft som inte behöver patchas titt som tätt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:05 FM | Kommentarer (8) | Google

13 april 2005

www.testadatorn.se

Post- och telestyrelsen (PTS) har numera ett test på sin hemsida där du kan testa din dator. Fast segt som sirap verkar det vara, i alla fall i skrivande stund.

Den genomsnittliga tiden för att genomföra testet var den senaste timmen 173 minuter.

Dessutom har de släppt en rapport, där det beskrivs bland annat vad spionprogram är, vilka olika sorter som finns samt hur dessa installeras och påverkar användaren.

Update: 11:00
PTS har problem med tjänsten.

Update: 18.00
Fortfarande tycks det vara problem.
Kanske inte ordentligt testat innan release?

Testa datorn

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:21 FM | Kommentarer (3) | Google

7 februari 2005

Kundtjänst

Jag skrev i oktober i fjol om en stor datortillverkare och nyheten att de ska återkalla 4,4 miljoner potentiella strömförande och eldfarliga transformatorer till sina bärbara datorer som sålts i september 1998 och till februari 2002. Nyheten kablades ut via Ekot men det tog lång tid innan information dök upp på datortillverkarens egna hemsidor.

Min dator är från denna tid så jag ringde givetvis upp dem dagen efter. Ja, det skulle komma en ny transformator sades det. Tiden har gått, jag hade nästan glömt bort det hela. Häromdagen kom ett brev, postat från Budapest. Mitt namn stod överst, sedan en rad med texten "Safety advisor" och under den raden min gatuadress. Därefter följde en rad som löd så här:
Ring Innan Lev:070-XXXXXXX. Sedan kom postadressen (helt felaktig), men orten stämde och Sweden likaså.

Vad skulle du ha gjort? Jag ringde givetvis detta mobilnummer som stod förtryckt på kuvertet, eftersom jag redan hade lämnat ut alla uppgifter som behövdes och trodde att nu var det bara att bestämma tid för leveransen. Gissa vart telefonnumret gick? Ja, inte till datortillverkaren i alla fall. Det gick till en ung tjej som intet hade att göra med deml för fem öre. Jag bad om ursäkt och tänkte att jag hade nog slagit fel nuffror och provade igen. Slog siffra för siffra, noggrant efter vad som stod tryckt. Det var samma unga tjej som svarade. Vi hade ganska roligt åt det hela. Just då.

Men jag berättade vad det gällde och då insåg vi båda två att jag kanske inte skulle bli den första och sista som ringde henne, om nu detta förtrycka mobilnummer står på alla kuvert som sänts ut till köpare av denna bärbara dator i Sverige, vars transformator ska bytas ut av säkerhetsskäl.

Jag ringde datortillverkarens support och pratade med en kille som verkade helt ointresserad av detta faktum. Jag riktigt hörde hans attityd, gnällig kärring som ringer och tjafsar. Lägg ned. Först när jag påpekade att detta skulle kunna bli ganska jobbigt för tjejen, om det nu är så att tusentals uppmanas att ringa just samma mobilnummer. Först då förstod han vidden av det hela och bad mig läsa upp numret igen, jag hade redan läst upp två gånger innan dess men han hade inte ens orkat anteckna ned det.

Jag hoppas att den där unga tjejen slipper tusentals samtal och att det bara var ett tryckfelsnisse som råkade hamna på just mitt kuvert och ingen annans. Eller så är det så att de har mixat ihop allas mobil- eller telefonnummer (de kanske inte ens skulle tryckas på kuvertet) och jag kanske får en uppringning av någon som tror att jag ska leverera deras transformator :).

Dagen efter ringde jag igen deras svenska support, men samtalet besvarades av en dansktalande dam och jag förstod inte så mycket av vad hon sa och vice versa. Det ska bli intressant och se om jag får någon ny transformator eller inte. Eller om jag får ett nytt kuvert från Budapest med uppmaning att ringa någon annan :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:26 EM | Kommentarer (5) | Google

19 januari 2005

Digitalkamera

Canon Digital IXUS 40
eller
Canon Powershot A95
eller
Sony DSC-W1
eller?

Min digitalkamera jag har inköptes redan 1999.
Att den är något omodern är ett understatement.
Men marknaden verkar bestå av hur många bra
digitalkameror som helst. En riktig digitalkameradjungel.
Vilken kamera ska en glad fotoamatör som jag välja?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:22 FM | Kommentarer (17) | Google

7 januari 2005

Spionprogram

Dubbeltydig rubrik.
Lista ut vad jag menar :).

Microsoft släpper ett program som ska ta bort spionprogram på datorn. Varför inte ha det inbyggt i operativsystemet eller i Internet Explorer? Med tanke på alla säkerhetsluckor som upptäcks med jämna mellanrum, vore det kanske en god idé?

BTW - den som lagt in artikeln
måste ha haft en dålig dag.
Koderna syns i artikeln,
i alla fall nu i läsande stund.
<P class=MsoNormal 0pt 0cm>.

Update - koderna borta.
Det gick snabbt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:45 FM | Kommentarer (5) | Google

22 december 2004

Microsoft fick nej i EU

Apple stämmer tre utvecklare för Tiger-läcka.
Jag lovar, jag har inget med ovan att göra :).

Microsoft får nej i EG-rätten. EU-kommissonen har krävt att företaget ska erbjuda en version av Windows utan mediaspelaren Media Player.

Microsoft ska även betala böter på 4,6 miljarder kronor för brott mot konkurrenslagarna.

Nå, kunde de inte sett till att Internet Explorer inte installerades per default också? Det faktum att Internet Explorers ikon för många representerar nätet och inte en browser är väl om något ett brott mot konkurrenslagarna?

Många människor förstår inte, i och med att Internet Explorer är så integrerad med operativsystemet, att det finns andra alternativ. Det kommer de på först när de förhoppningsvis har fått lite mer datorvana och erfarenhet av Internet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:13 EM | Kommentarer (5) | Google

11 december 2004

Datorstrul

Vad gjorde vi innan Internet? Internet tillhör vardagen nu så jag har nästan glömt bort hur det var innan. Tänk vad smidigt att googla. Jag fick problem med programvaran TDK Bluetooth Software, som jag använder till att kommunicera med min mobil för att föra över filer till datorn, efter uppdateringen med Service Pack 2. Ikonen My Bluetooth Places var inte längre klickbar, helt plötsligt bara si så där i förbifarten. En ikon som inte går att klicka på är ganska irriterande :). Jag lovar! Jag försökte installer om hela kittet, men det gick inte eftersom XP tog överhanden och ville ha full kontroll över USB-porten och vilken drivrutin som skulle användas. På den bärbara, som har Windows ME, funkar den trådlösa kommunikationen med mobilen och har så gjort hela tiden.

Då gick jag ut på nätet och vad hittade jag där? Jo, en exakt beskrivning på hur problemet skulle hanteras. Hade jag inte hittat den hade mitt gråa hår blivit än gråare. Nu är jag glad. Igen :-).

Egentligen borde jag skämmas lite.
Hur nördigt är det inte på en skala
från noll till tio att sitta en lördagseftermiddag
och grotta med datorn?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:30 EM | Kommentarer (10) | Google

Patch-tisdagar

Nu släpper Microsoft patchar andra tisdagen varje månad. Om det däremellan upptäcks kritiska säkerhetsluckor säger Microsoft att de givetvis försöker få ut patcharna så fort som möjligt.

Nu på tisdag den fjortonde december släpps patchar som ska täppa till fem säkerhetsluckor i Windows. Det är säkerhetsluckor som inte har bedömts som kritiska, men viktiga att täppa till. En ny tradition på gång?

Lite som tyfonerna (en del kommuner har slutat med tyfoner och använder räddningstjänstens fordonshögtalare) som testas 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Hur många vet vad de betyder, om larmet nu skulle komma förutom dessa testtillfällen?

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Signalen är sju sekunder långa tonstötarsom upprepas med fjorton sekunders mellanrum.

Signalen betyder:

* Gå inomhus
* Stäng dörrar och fönster
* Slå av byggnadens ventilation
* Lyssna på radio, P4 och P3, för vidare information.

Faran över är en 30 sekunder lång signal.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:15 FM | Kommentarer (6) | Google

25 oktober 2004

Bugg i Firefox

Firefox är en av de populäraste utmanarna till Microsofts Internet Explorer. En bugg har rapporterats om att Firefox innehåller flera fel som gör att den kan krascha och göra systemet instabilt. Detta kanske kan vara av intresse för dem som använder Firefox? Själv tuffar jag vidare med min Mozilla.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:01 EM | Kommentarer (1) | Google

9 oktober 2004

Dåligt Dell

Saxat från Ekot:
Dell återkallar miljontals transformatorer till bärbara datorer.

Datortillverkaren Dell har beslutat återkalla 4,4 miljoner transformatorer som följt med bärbara datorer från företaget sedan det visat sig att de kan överhettas och orsaka elstötar och brand.

Transformatorerna med detta tillverkningsfel har tydligen levererats mellan september 1998 och februari 2002, eller sålts som tillbehör under den perioden.

Jag har en sådan gammal transformator. Då är det givetvis intressant att få information om hur allvarligt felet är och hur utbytet kommer att ske. Surfar jag till Dells svenska hemsida hittar jag ingen info om detta. Det borde stå som en alert på förstasidan tycker jag, men jag hittar inget även om jag går in på Support.

Ett sådant stort företag som Dell och som dessutom skryter med att de har avskaffat "the middle man" och bara säljer via nätet eller telefon borde vara snabba ut med information. Nätet ska väl inte bara vara ett redskap "one way", att sälja på? Visst är det helg, men någon borde ha jour eller arbeta. Har Ekot snappat upp nyheten och kablat ut den så ska information upp på hemsidan. Är det för mycket begärt? Det är inget litet fel om det kan orsaka brand och elstötar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:18 EM | Google

7 oktober 2004

Plug in and pray

Datorn och jag hade en riktig fajt nu på morgonen. Efter att ha installerat en programvara i går ville inte datorn kännas vid att det fanns ett U-S Robotics Sportster Flash-modem inkopplat. Även om programvaran som stökade till det avinstallerades och datorn startades om påstod Windows XP att det inte fanns ett modem installerat och kunde ej hitta det, trots att det är plug and play-kompatibelt (plug in and pray). Windows XP ville inte ens tillstå att den hade en COM1 port.

Men till sist vann jag kampen. Jag hade en diskett med drivrutiner för Windows 95 och körde en manuell installation och då var det som om Windows XP vaknade till och fattade att det det kanske fanns ett modem i andra ändan. För efter att ha tryckt in fel drivrutiner och installerat ett fejkat moden så kom datorn på att kanske, kanske det skulle installera det plug and play-modem som fanns.

Yisses, detta var första gången jag haft en riktig fajt med Windows XP. Jag nästan drömde mig tillbaks till Windows 3.* där jag i alla fall var den som styrde och ställde och inte operativsystemet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:43 FM | Google

3 oktober 2004

Digital skymning

Hur är det med våra digitala lagringsmedia? De bilder jag tar med digitalkamera och mobilkameran och lagrar på min hårddisk kommer de att finnas kvar och möjliga att titta på när mina barnbarn är vuxna? De texter jag skriver och lagrar på hårddisken kommer de att kunna läsas om 30 år? Fotografier av den traditionella sorten finns kvar ända sedan fotokonstens begynnelse, men hur länge kan digitala bilder sparas och vara åtkomliga för eftervärlden på en CD eller en hårddisk? En bok är beständig, såvida den inte skadas av yttre påverkan, som fukt och eld. Böcker skriva på 1500-talet är lika läsbara nu som det var när de skrevs, om boken har förvarats väl. Hur är det med alla nollor och ettor som lagrats i form av en text, kommer den texten att vara läsbar om 30 år? Många intressanta frågeställningar fick jag mig till livs när jag såg reprisen av Vetenskapens Värld.

Mina fotografier och texter är kanske inte så viktiga att bevara. Jag tänker mer på all viktig information som tillhör världsarvet och är viktig att de bevaras för kommande generationer. Kanske vårt arv blir en digital skymning? Våra ettor och nollor kommer kanske att bli lika svårtydbara som forna tiders hieroglyfer? Om ens ettorna och nollorna kommer att förbli läsbara i framtiden. Utan rätt sorts teknisk apparatur och programvara kan det bli svårt att tolka informationen, det gäller gamla hederliga stansade hålkort, rullar av magnetband, floppydiskar och disketter (datorer levereras numera ofta utan diskettenhet). CD-skivornas ankomst innebar en smärre revolution, men en CD:s hållbarhet är inte speciellt lång. Det går inte att bränna sina bilder och texter på en CD-skiva och sedan lägga den i en byrålåda, glömma bort den och tro att den kommer att bevaras lika bra som en tryckt bok eller ett vanligt fotografi. Tekniken går framåt. Ettorna och nollorna måste ständigt kopieras och migreras – för att inte riskera att bli just oläsbara ettor eller nollor.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:49 EM | Kommentarer (5) | Google

31 augusti 2004

Olåst dörr

Microsoft har visat hackarna var dörren är, hur låset fungerar och att nycklarna ligger under dörrmattan, så avslutas denna artikel som beskriver ett säkerhetshål, som är lika stort som en krater, i Windows efter uppdateringen med XP Service Pack 2.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:39 FM | Kommentarer (1) | Google

25 augusti 2004

Extension till Mozilla

Jag fick ett tips av Bengt om en Web Developer Extension till FireFox och Mozilla. Jag har nu suttit och lekt en stund och den verkar vara väldigt användbar. Jag brukar sällan installera diverse browserstillägg, men här gjorde jag ett undantag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:56 EM | Kommentarer (2) | Google

Bryderier om XP Service Pack 2

XP Service Pack 2 ska enligt Microsoft göra din dator säkrare. Det ska bli slut på allt patchande. Men det verkar som om Microsoft redan borde börja med arbetet med XP Service Pack 3. Flera säkerhetsluckor har redan hittats. Trots ett fullt patchat Windows XP SP1/SP2 och Internet Explorer 6.0 finns en allvarlig bug i Internet Explorer.

Jag använder (och har även nyss förnyat prenumerationen på uppdateringar) Norton Antivirus 2003 och det lär inte fungera så bra med XP Service Pack 2. Det finns flera andra program jag använder som står på denna lista över icke fullt ut fungerande program efter uppdatering av XP.

Många av de problem som Windows XP Service Pack 2 ställer till med beror på brandväggen. Om man har, som i mitt fall en fullt ut fungerande brandvägg, varför tvingas använda Windows dito? Knowledge Base article 842242 beskriver e hur man manuellt kan ställa in brandväggen att acceptera vissa program och hur man öppnar portar manuellt. Där finns information om hur man tar reda på vilka portar ett program använder för att få reda på vilka portar man ska öppna. Det låter i mina ögon väldigt krångligt. Fildelningsprogram som Kaszaa och Direct Connect lär fungera dåligt efter uppgradering, men det finns det säkert redan bot på :). Men jag använder inte dessa program så för min del är detta inget problem.

Vi som inte väljer att uppgradera inom närmsta tiden kommer vi att helt ställas på gatan när det gäller nya säkerhetsluckor och annat som visar sig måste patchas? Jag tvivlar på att Microsoft har några planer på att göra speciella patchar för dem som bara har Service Pack 1 installerat. Microsoft slutar ofta med support till sina äldre versioner, även om de som använder dem är helt nöjda och inte vill byta. Det är ungefär som att tvinga mig att köpa en ny bil vart femte år eftersom alla verkstäder slutar serva bilen då inga reservdelar längre säljes, dålig parallell kanske men kanske fungerande?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:40 FM | Kommentarer (14) | Google

24 augusti 2004

Dålig affärsmoral?

Konsultbolag i Stockholm tog fram modemkaparprogram. Hur rymligt samvete får man ha? Jag tycker att denna man som artikeln i Computer Sweden handlar om verkar ha ett ovanligt rymligt samvete, om han har något alls.

Jag har väldigt svårt att tro på att han inte visste vad han gjorde. Jag har svårt att tro att en programmera kan bygga ett program i blindo utan att i början veta vad målet med programmeringen är. Uppdragsgivaren var en av de större porrkoncernerna, bara det är en varningsklocka för de flesta seriösa programmerare antar jag. Första versionen av programmet var en riktig applikation med dialogfönster, installation med Windows vanliga installer och ett grafiskt användargränssnitt (GUI).

När sedan uppdragsgivaren krävde ett osynligt GUI där användaren inte skulle märka någonting borde varningsklockorna börjar ringa hejvilt och programmeraren bör ha förstått varthän det barkade. Att då fortsätta med jobbet och sedan i efterhand påstå att han blivit lurad är ganska magstarkt, speciellt med tanke på att Sverker Olofsson tog upp problematiken med modemkaparprogram i Plus och att då uppdragsgivaren krävde att en omprogrammering av applikationen. I den nya versionen raderades inte längre den vanliga modemanslutningen utan den nya skapades i stället vid sidan om och aktiverades när användaren gått in på en av kundens hemsidor.

Antingen är killen pantad eller så ljuger han som en häst travar – eller så är han sur att han alternativt (om det nu finns en sådan) firmaägaren inte krävde tillräckligt med betalt. Att programmera en applikation som raderar den vanliga modemanslutningen och inte förstå syftet med detta är en ekvation som inte går ihop. Conny eller vad han nu heter skryter dessutom ganska ohämmat i artikeln och påstår sig vara smartare än smartast. Kompetensen för att skapa en uppringare finns på de flesta IT-företag, det är bara det att de flesta IT-företag inte skulle ha tillåtit sig att göra applikationen åt en sådan tvivelaktig kund misstänker jag.

Olagligt eller inte? Det kan inte jag avgöra som lekman. Men jag tycker nog att det tangerar gränsen och den här Conny kanske skulle kontakta polisen istället för att "skryta" i pressen med sin medverkan i att ta fram ett modemkaparprogram, som orsakat så mycket lidande och tyvärr kostnader för ovana surfare. Det är inte bara porrsurfare som lurats, om nu någon skulle tycka att de får skylla sig själva.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:11 FM | Kommentarer (2) | Google

22 augusti 2004

Modemstrul

Mitt US Robotics 56 K Faxmodem USB har uppfört sig lite underligt sista tiden. Det var ett helsike att få det att funka, men till slut fick jag en drivrutin från företaget. Först då gick det att installera modemet och få det att fungera med Windows XP. Men de senaste veckorna har det strulat från och till. Det var varit svårt att koppla upp, det lyckades ibland först vid tredje försöket. Jag har ljudet på så jag hör direkt när handskakningen inte fungerar som det ska. När jag väl äntligen blev uppkopplad var det till hastigheter som påminde om fornstora dar, 28 kbit/s.

Det är tur att jag spar dataprylar jag för tillfället inte använder och inte slänger dem, vilket jag annars brukar göra när det gäller allt annat. Jag dammade bara av mitt förra modem US Robotics Sportster Flash V.90 Voice PnP (COM1) som låg under skrivbordet och kopplade in. Det var bara att tuta och köra och nu fungerar det klockrent, första uppkopplingen gav en hastighet på 49,2 kbit/s. Tro mig, det är väsentlig skillnad mellan 28 kbit/s och 49,2 kbit/s.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:16 EM | Kommentarer (9) | Google

16 augusti 2004

Lirar ej med Service Pack 2

Nu börjar rapporterna ramla in vilka program som kommer i konflikt med Service Pack 2. Jag antar att listan kommer att utökas i takt med att problem rapporteras in. Många antivirusprogram finns med på listan (en konspiratoriskt lagd person kan kanske misstänka att det finns en tanke bakom) och flera av Microsofts egna produkter, det sistnämnda är lite komiskt. Windows Firewall, som Service Pack 2 även ska uppdatera, anser jag inte vara tillräcklig. Den lär bara blockera inkommande trafik som kan anses vara skadlig, ej utgående dito - vilket är lika viktigt anser i alla fall jag. Nej, jag fortsätter nog med mitt fungerande antivirusprogram och skippar Service Pack 2 tills vidare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:25 EM | Kommentarer (4) | Google

10 augusti 2004

Manhunt

Det finns ett dataspel som heter Manhunt. Det har en åldersgräns på 18 år beroende på att det är ett mycket våldsamt spel. Jag personligen har aldrig förstått nyttan av dessa spel. Men de är populära. En del forskare menar på att barn och ungdomar inte påverkas negativt av våldet i dessa spel.

Våldsamma spel avtrubbar användaren. Våldsamma spel är inte nyttiga för barn- och ungdomar, om ens för vuxna. Våldsamma spel kan framkalla farliga impulser hos användaren.

Saxat ur Aftonbladet:
Flera brittiska återförsäljare har stoppat dataspelet Manhunt efter ett brutalt mord på en 14-årig pojke. Mördaren är bara 17 år. Enligt offrets föräldrar var 17-åringen besatt av spelet, som har 18-årsgräns även i Sverige.

Det vi gör, det vi ser och det vi hör påverkar oss – oavsett om vi vill eller inte. Hela livet ut, men barn- och ungdomar är mer mottagliga.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:28 FM | Kommentarer (16) | Google

9 augusti 2004

Yahoo Toolbar

Diskriminering.
Your current browser does not support Yahoo Toolbar!
Jaja, jag skulle inte ens installera den utan bara följde länken från IDG. Givetvis funkar den bara på Internet Explorer. Hade man kunnat vänta sig något annat? Men lite info hade de väl kunnat bjussa på även för oss andra om hur Yahoo Toolbar funkar?

Saxat ur artikeln på IDG om nya Yahoo Toolbar.
Den nya versionen av Yahoos verktygslist kan hitta och ta bort annonsprogram, spionprogram och cookies som används för att spåra användarens aktiviteter på webben. Tekniken kommer från ett samarbete med Pest Patrol, som gör ett fristående program för att rensa bort sådana oönskade program från datorn.

Fast tekniken lät intressant och man får väl hoppas att Google tar fram något liknande som även funkar på andra webläsare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:49 EM | Kommentarer (1) | Google

8 augusti 2004

Windows XP Service Pack 2

Längst ned i artikeln på IDG står det:
Microsoft har varnat för att Service Pack 2 kan påverka redan befintliga tillämpningar.

Det är en mening som oroar mig som användare. Service Pack 2 för engelska har redan släppts och här hittar jag ingen information om detta. Är det en information som normalanvändaren inte anses behöva? Shit happens, as usual dealing with Microsofts products? Är det den mentaliteten Microsoft tycker att vi ska ha?

För min del egen del är det viktigt att få redan på om mina redan installerade program kommer att fungera lika klockrent som förut, eller om installationen av Service Pack 2 kan orsaka problem med vissa program. Fast det kanske bara är jag som har för stora krav?

De flesta nya finesser och uppgraderingar verkar röra program eller funktioner jag inte använder som Outlook Express, Windows brandvägg och Internet Explorer. Windows Messenger har jag redan stängt av och avinstallerat på min dator.

Min dator är ingen märkesdator utan ett specialbygge. Men jag gick till HP (hittade ingen info hos Dell) och kollade vad de skrev om Service Pack 2. "Innan du uppgraderar till SP2 kan du behöva hämta ytterligare SP2-kompatibla programvaruppdateringar eller vidta andra åtgärder för att förbereda datorn."

Det verkar vara som om en del HP-relaterade programvara kommer att orsaka problem eller kräva uppdatering. HP flaggar även för att andra program kommer att beröras.

To ensure that your system is optimized for Windows© XP Service Pack 2, we have provided a list of critical and recommended items to check (more details on each coming soon). Software Updates to Watch:
* Symantec Norton Antivirus
* Symantec Norton Internet Security
* Intel Graphics Drivers

Jag avvaktar tills mer information kommer.
Antagligen kommer en del kanske att dela
med sig av information om det har
fungerat eller inte fungerat i sina bloggar?
Dessutom har inte den svenska versionen lanserats.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:27 FM | Kommentarer (2) | Google

1 augusti 2004

Rea på XP, men ej i Sverige

Microsoft planerar att försöka få slut på piratkopieringen genom att sänka priset på Windows XP Starter Edition. De tänker sänka priset rejält i vissa läner. Det handlar inte om en nedbantad version av operativsystemet. Målgruppen är de länder där det finns och säljs många piratkopior av detta operativsystem, samt konkurrens i form av många Linux-användare.

Då kommer frågan med automatik. Varför inte sänka priset för alla? Det tyder på att marginaler finns för detta. Precis som om det fanns mindre piratkopior i västvärlden? Dessutom tror jag inte att en Linuxanvändare byter till Windows XP Starter Edition hur billigt det än kommer att säljas.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:37 FM | Kommentarer (4) | Google